När engångskameran blir hipp

Jag köpte två engångskameror som vi dokumenterade sommaren med. De låg och skvalpade längst ner i strandkorgen, följde med på middagar och utflykter ibland och när vi fick feeling knäpptes en bild. Det är något extra härligt med just engångskameror tycker jag för man gör sig sällan till framför en sån. Dessutom finns det bara få chanser och sen är den slut. Här kommer några ögonblick från sommaren, fina tycker jag. // Elsa Billgren

Engångskameran var någonting min generation köpte eftersom man inte hade råd med en faktiskt kamera, och det är så underhållande att detta nu ses som någonting unikt, retro och lite spännande. ”Man får ju liksom inte se hur bilderna ser ut förrän man framkallar dem.”
Nä…EXAKT! Det var det som sög balle med engångskameror!

Vad kommer härnäst?
Ska de börja skriva sina blogginlägg på skrivmaskin? Sen fota av pappret med en engångskamera för att slutligen publicera fotot på det maskinskrivna blogginlägget på sina digitala bloggar?
Mycket var bättre förr, men det här är knappast ett av exemplen.

95 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Älskar att fotografera analogt. Det är en härlig brytning från digitalt fotografi. 🙂

      Håller helt med, jag saknar det verkligen, men har tyvärr inte haft en analog kamera sedan innan digitalkamerorna kom ut på marknaden. Det mest fantastiska är för mig att bilderna faktiskt blir framkallade. Har aldrig framkallat en enda bild jag tagit digitalt, och mängderr förevigat förlorade då de är lagrade på nu trasiga hårddiskar. 😔💔

      Jag hittade min gamla kamera när jag städade… med en 36-rulle i… kanske 25 bilder tagna. Har ingen aning på vad. Skall man framkalla eller är det för längesen den användes, tror det är 15 år kanske

        Hittade också en 20 år gammal kamera för några år sen, den var helt oanvänd. Så använde upp den och framkallade men fick bara typ 3 bilder och de var sådär. Vet inte om den var för gammal eller jag bara en dålig fotograf så bilderna blev oanvändbara för det.

          Har ju foton från barndomen där rullen varit i kameran lite för länge eftersom man då typ bara fotade högtider och semester. De är ju rätt röda och ljusa. Lite charmigt, men då hade de bara legat i kameran några månader, så kan ju tänka mig att efter 15 år så är det kört. Men är ändå sugen på att fota klart rullennoch framkalla

        framkalla 🙌

      Åh samma här!!! Fotat nästan 100 bilder analogt i sommar, och bara typ 1-2 blev dåliga pga ljuset. Resten är sååå fina! Bilderna blir levande och djupa och ”i rörelse” på ett sätt som digitalt foto aldrig kan bli. Ska sätta in de i album och skriva berättelser till varje bild om alla upptåg som skedde där i 20 års åldern, så kan mina barnbarn och barnbarnbarn långt i framtiden både få se hur snygga och roliga vi var :’)))) Mitt lilla fotavtryck i tiden.

        Skall man framkalla så blir de analoga så mycket bättre än de digitala iaf om man kör standard

    Tycker engångskameror är super på fester och bröllop! Gästerna kan fritt plåta de som de tycker om och det blir jättekul att titta på i efterhand (det gör ju inget att bilderna inte blir perfekt plus att det är billigt och enkelt sätt att dokumentera) har varit på fester som haft digitalkameror uppsatta som ”photobooth” men det har alltid varit oro från festfixarens sida att nån ska paja den alt så har den slutat fungera ect.

      Det ä eju bra på bröllop ja när de inte vill att folk skall använda mobil. Är ju inte många idag som har en vanlig kamera att ta med (förutom att alla verkar köpa stora systemkameror utan att veta hur de skall använda dem)

    Lyckan när man fick en egen kamera som man ladde en filmrulle i. Hade man tur fick man en rulle med 36 (!) bilder och inte bara 24 stycken bilder av mamma och pappa. När filmen framkallades var vissa bilder så gamla att jag glömt att jag fotade dom eftersom jag sparade på filmrullen och var väldigt restriktiv med vad som skulle fotas 😂

      Jul både i början och slutet av rullen..

        HAHAHA! Ja precis!

      Stor igenkänning på detta. 🙂

      Jag fotade ett bröllop i början av sommaren, tog i runda slänga 4000 bilder. As kul för bröllopsparet att få så mycket bilder, skit trist för mig att behöva gå igenom allt haha. Men då var det en person som sa att man skall tänka analogt när man fotar digitalt, just för att inte komma upp till mängden bilder. Men o andra sidan hellre att fota 10 bilder för mycket en att vara restriktiv med vad man skall fota i alla fall när man är ute på uppdrag kan ja tycka 🙂

        Hen tänker ju helt fel. Man ska fota mycket för att få till de bra bilderna. Sen när man redigerar så slänger man 8 av 10 bilder men hellre det. Speciellt på bröllop. Inte kul att ta en eller två bilder när de kommer ut ur kyrkan så blundar bruden på just dom bilderna.

          Problemet är väl snarare numera att många ”fotografer” helt saknar känsla för hantverket och bara knäpper av en jäkla massa bilder varav ytterst få blir bra. Och så redigerar de sönder de som används. Jag förstår analog-tänket, men självklart tar duktiga fotografer fler bilder idag oavsett eftersom det går.

            Svar till båda anonyma 🙂
            Jag förstår hur du tänker, anonym 1. En duktig fotograf fotar ju betydligt mer en vad en rulle eller två kan erbjuda. Men tanken är som anonym 2 säger, att många i dagensläge fotar helt utan känsla och egentligen bara på måfå. Folk tror tyvärr att redigering kan hjälpa en dålig bild, oftast blir bilden ännu sämre!

    Varför vill du få allting till att bli negativt och göra narr av det?

      Hon är bitter och svartsjuk bara..!

        Vad skulle Camilla vara svartsjuk på?

        Men jag tror det är bra att stanna upp och vara i nuet mer än allt som är så snabbt idag. Tänk er lugnet att skippa mobilkameran idag och bara go back in the days. Det var ett annat lugn när jag var yngre. Inget narcissistiskt fotande och självälskande som det är idag..vi var helt enkelt mer i nuet och vi mådde bättre överlag.

      Särskilt som Elsas bilder var superfina!

        Verkligen bitter och avundsjuk. Elsas bilder var ju helt oroliga. Det är nästan en konst hur allt ”suger balle” för Camilla.

          ”Suger-balle” är ett fint gammalt retro uttryck som borde användas betydligt oftare! 🤩

          Fast det var väl inte bilderna i sig som suger balle, utan ledtiden att fota med engångskamera. Det vill säga tiden från man tog bilden till att man framkallade och kunde se dem.

    OT – Molly Rustas har köpt en lägenhet. Baserat på utsikten som hon visar upp gissar jag på Norra Tornen. Grattis till henne!

      De fulaste husen i Stockholm.

        Är det dom husen där emilia och Marcelo bor? tycker det verkar vara så öppet med utsikten till andra grannar.

          Ja de bor där. På tal om Emilies, hennes senaste bild visar verkligen att man kanske ska försöka ha smink som faktiskt är i rätt nyans. Hennes hand och hårbotten likblek och ansiktet gulbrunt

            *Emilia

            Oj herregud haha, det syntes tydligt

            Är inte hårbotten alltid kritvit?! Om man inte alltid gör ut i samma bena

            Min hårbotten är alltid kritvit, jag har tjockt hår som lever sitt egna lilla liv så solen når inte ner och benan förändras ständigt. Mitt ansikte blir brunare i solen än mina händer. En jäkla tur att jag inte bryr mig vad såna som du tycker om mitt utseende!

        Tycker man så är väl det smartaste just att bo där, enda stället du slipper ha de i utsikten.

        Tycker de är lite coola!

      Ser inte ut som utsikten därifrån men kan ha fel.

        Joo, men längre ner. Man ser kanten på glasräcket på bilden. Skönt att hon hittat ett nytt hem ❤️

      Ändå lite otippat om hon köpt där. Inte det mest ”kreddiga” i hennes kretsar kanske, jämfört med typ en sekelskifteslägenhet (men inte så mycket billigare för den delen).

        Hon kanske vill slippa en renovering.

      Ja, Norra Tornen. En 3:a på 92 kvm där utropspriset låg på 11.9 miljoner kronor.

        Den ligger fortfarande till salu på mäklarsidan så tror inte att det är den.
        Utsikten ser också ut att vara från Torsplan 8, inte 10, samt något lägre ner i huset än 13 vån, kanske 8-9 vån.

          Du har kollat mer noggrant. Finns en mindre lägenhet längre ner men det är en helt annan utsikt.

            Lär ju antagligen inte finnas på kvar hemsidan iom att hon köpt den..

        Det är Bronze som förmedlat lägenheten, så Vastastan tror jag definitivt. Tycker dock inte riktigt det ser ut att vara Torsplan på utsikten? Men jag kan absolut ha fel.

          Torsgatan mot Bonnierhuset.

      Brow Felicia bor nog också där 🙂

    Bland det gulligaste jag sett var en fotoutställning på förskolan, där småbarn runt 2 år fått fota själva, sina kompisar och annat de tyckte var fint.

      Att ha tillgängliga kameror på förskolan är både roligt och lärorikt! När jag arbetade hade barnen två digitalkameror som de kunde fota fritt med. Förutom att det var kreativt och lärorikt för barnen gav det o kså oss pedagoger en viktig insyn i vad barnen observerade, såg och tyckte var viktigt.
      En gång upptäckte vi till exempel att den lärmiljö som vi vuxna tyckte var ledigt fin såg väldigt tråkig ut ur ett litet barnperspektiv. Vi hade helt missat att studera rummen från barnhöjd, från under ett bord osv.

      Jag har en mycket fin bok hemma där en hemlös missbrukare i Stocholm fick en kamera för att fota som en del av ett konstprojekt. Sen skrev han små texter till varje bild så det slutade med att de gav ut hans bilder med texter som en bok. Mycket fint att få se hans liv genom hans ögon, hans hem (tältet), vänner och deras historier osv.

        Finns ju även böcker om hemlösa. Där dom skriver om sitt liv.

        Det här lät spännande, vad heter boken? Finns den att köpa online?

          Den heter ”håll höjden! – rapport från bottenplattan”

          Vet ej var man köper den, kanske går att googla. Jag fick den av min syster som hade köpt den av antingen författaren själv eller av han som gav ut boken sen. Minns inte, börjar bli många år sedan nu.

          Kommer inte ihåg. Men finns som pocket.

    Exakt vad jag tänkte. Eller får man en digital kopia också kanske (nuförtiden?).. annars väldigt mycket jobb för att gå den analoga vägen och sen visa online.

      Ja man kan få digital kopia från många ställen. Man får en länk, usb-sticka eller cd-skiva. Jag brukar beställa hem fysiska kopior och sen be om länk så jag slipper scanna dom själv:)

    Nej men det är ju kul med engångskameror eller analoga kameror då tycker jag. När man glömt vad man fotat och inte vet hur det blev. Kan sakna det, allt blir inte automatiskt bättre för att det är smidigare, det blir inte sämre heller – bara annorlunda och det är väl kul om unga vill uppleva det och äldre återuppleva det. Men sen är det väl idag, den ersätter inte digitala bilder och man tar ändå 1000 bilder med mobilen men sen ska det köpas engångskameror också och framkallas och de digitala bilderna ska sorteras och redigeras och skapas fotoböcker osv.

    Är det bara jag som tycker att Läckberg blir mindre och mindre gråhårig när hon skulle börja omfamna det grå?

      Var väl inte så kul att se 15 år äldre ut.

    Polaroid har ju också fått ett uppsving på det senaste.

      Nej, inte på det senaste. Om du inte räknar de senaste ~15 åren på internet som ”det senaste”

    Har för mig att Filip och Fredrik sa att mannen släpade m d sig skivspelare till stranden.

      Men nä. Inte skivspelare.

    Allt analogt kommer få ett uppsving tror jag. Snart kommer det säkert bli stort med typ ”digital minimalism”, typ att ha en hylla med dvd filmer istället för oändligt utbud.

      Ojdå, förlåt mig för språkbruket.

      Hmm, har faktiskt svårt att se att det skulle bli vanligt med mer DVD-filmer i hyllorna bland vanligt folk men säkert kan det vara ett sätt att visa på sin personlighet för folk med bra och rätt filmsmak. Men det är intressant det där med minimalism – visst, streamingtjänster, boktjänster och tidningar, musik osv, det tar ingen plats när man har allt online. Däremot är det ju totala motsatsen till minimalism egentligen. Att kunna bläddra fritt i all världens tidningar, snabbt scrolla igenom och sedan glömma och gå vidare. Jämfört med att ha en riktig kopia som man antingen behåller och läser/lyssnar på om igen, ser där på hyllan som en påminnelse, lånar ut eller ger vidare till vänner, diskuterar tillsammans.

        Det beror ju på om man pratar om minimalism som i att äga få fysiska saker eller som i att ha tillgång till det. Jag skulle säga att det digitala har underlättat minimalismen men det är nog för att jag ser på det som det första. Jag lever i stora delar minimalistiskt men lånar tex massor av böcker på biblioteket. Äger dock inte en enda bok.

          Nej alltså rent materiellt underlättar det ju minimalism förstås. Men det leder ju lätt till enorm maximalism på ett annat sätt när man har tillgång till allt hela tiden och direkt. Sen spelar det kanske ingen roll för en del, om man bara vill ha mindre prylar omkring sig och det är ju fine.

            Nu förstod jag plötsligt varför jag gillar att strömma musik men har svårare med film och serier. Det stämmer precis med hur jag konsumerade det innan strömningstjänster. Musik i överflöd, film på bio och serier på linjär tv.

          Om man bara menar minimalism som inredningsstil så är ju det digitala till hjälp. Men många pratar om minimalism som livsstil och då kan man fundera på hur minimalistiskt det egentligen är att göra sig av med det begränsade valet fysiska produkter medför och ersätta med det oändliga utbudet på streamingtjänster mm.

            Men med streamingutbudet så kan man välja att se det man faktiskt vill också. Inte konsumera en serie man inte gillar men för att det är den enda som går. Dvs man kan välja det lilla som man faktiskt njuter av också.

    Nej inte analogt igen, minns när vi skulle göra julkort på barnen och fick ta massa dyra bilder och bara några blev bra. Det kostade massor att få till ett fint julkort.

      Eller när man ville ta kopior på den bild som blev bra så fick man sitta med negativet under lupp för att kunna skilja på alla ”likadana” bilder.

    Jag håller inte alls med dig här Camilla! Tycker bilderna var härligt ostylade jämfört med allt annat man ser runt sig nu. Jag vet verkligen inte om allt är bättre bara för att man får ta om i det oändliga. Tycker många knappt ser ut som sig själva.

    Var det verkligen vanligt att få en engångskamera för att man inte hade råd med en vanlig? Tvek på den måste jag säga. Det stötte jag aldrig på, plus att engångskameror var rätt dyra då, särskilt i relation med antalet bilder man fick ut.

      Minns det också mer som att det var något man köpte om man t.ex. hade glömt sin vanliga kamera. På semester eller utflytk eller så.

    OT men varför ingen uppföljning på allt som rapporterats om WoA? Nu har ju ex Breakit släppt två artiklar om detta där Vanja skyller på konspirationsteorier och drev. Jag tycker Flashback gör överlag en del bra gräv i detta och lyfter fram vad som sålts in vs vad som levererats och hur pengar slussats omkring.

      Nej inte mer, läs där dom skriver om det istället för att tjata på Camilla.

      Jag är väldigt förvånad över tystheten från V o N. Att allt som syns på Vs instagram är bara lovord över huset på Gotland osv, det lär vara hårt modererat där men ändå. Känslan jag får är att de som köpt in sig i WoA är mindre upprörda än ”vi” som står bredvid.

        Massor av kommentarer sållas bort på bloggen, inkl hyfsat neutalt kritiskt formulerade kommentarer.

      Kan du tänka dig om det varit Bella eller Bianca som gjort detta och det hade varit ”helt tyst” om det här inne!? Här blev det ju typ arton inlägg om vem Bianca eventuellt legat med.

        Japp, håller med, det är en gigantisk grej just nu i graden av bedräglighet och hur det är en influencer som verkligen använt sitt förtroendekapital fullt ut men ljugit upprepade gånger på ett ganska raffinerat sätt ändå. finns så många vinklar av det som är mer intressanta än typ ”sälja en produkt som inte var så snygg som på bilden”. Mer pengar i omlopp, mer avancerade metoder för att bedra, och fler lögner som är lätta att missa. men rekommenderar alla det här kontot så länge om ni inte redan följer: https://www.instagram.com/sanningenomwoa/

    Finns det ens ställen att framkalla såna foton fortfarande? 🤔

      Nej alla som tar analoga bilder måste ha egna mörkerrum…….fick enkelt upp på Google att tex Fuji framkallar

        Jag är imponerad av dina google skills

        Det är rätt dyrt har jag för mig. Rullarna till analoga kameror är också dyra. Jag räknade med 5-600 kr för 24 bilder (kostnad för rulle + framkallning).

    Vad gör man med engångskameror när de är använda? Hur ska de återvinnas?

      Återbruket

    Älskar engångskameror men de är SÅ SATANS DYRA. Och dyrt att framkalla bilderna 🙁

    När ska vi ta upp det faktum att Mirka N säljer bilder på sig själv i underkläder och naken via OF.?? Hon erkänner dessutom själv att barnen inte är förtjusta i det men att hon gör det för att utforska sin sexualitet 🙄

      Och?

      Tror mer hon behöver pengar, ensamstående som hon är med sjukt mycket barn att försörja det

    Alltså det har varit en grej under typ 15 år. På tumblr var analoga bilder absolut den största trenden och det har hängt med. Absolut ingenting nytt… se tex Sandra Beijers blogg sedan föralltid.

    Det var ju väntan på bilderna som var det roliga och mest spännande! Det tyckte iallafall jag. Man gick hem med datumremsan och räknade dagarna till man fick hämta ut korten. Som en liten present till sig själv.🥰 Är olidligt trött på allt det snabba, folk har noll tålamod.

    Ladda ner appen ’Gudak’ för samma effekt fast via telefonen. Du behöver använda upp ’rullen’ och sen tar det en dag eller två att ’framkalla’

    Analogt har ju varit en grej väldigt länge. Jag fotar analogt och har använt både engångskameror och vanliga analoga kameror sen 2015 och det är det bästa jag vet! Fotar digitalt också men känslan är helt annorlunda i bilder som tas helt i stunden utan massa möjligheter till redigering etc. Dock är det verkligen en lyxgrej idag men analoga bilder, betalade 600 spänn för att framkalla 2 rullar för ett tag sen, och så tar det ca 13v att få bilderna. Men det är sjukt charmigt och alla mina favoritbilder är analoga!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.