548 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Tacksam för tips på bästa budget-mascaran som inte smular under ögonen. 🐼 Även på jakt efter en bra krämögonskugga till rimligt pris.

      Helt klart Telescopic från Loreal! Älskar den 😍.

        Älskade den, men sist jag köpte den var den bara rinnig och kladdig 🙁 måndagsexemplar eller har dom gjort om den?

      Du måste ta reda på vilka maskaror som smular. Om den som smular är vattenbaserad (inte vattenfast!) så måste du hitta en vaxvaserad. Och vice versa.
      Det är inte mascaran det är fel på, det är bara din hud som smälter produkten så att den smular.

        Intressant, får prova mig fram!

      Lite puder nedanför ögonen så hamnar inte mascaran där.

      Vågar man operera dig på Akademikliniken? Nån som gjort?

      Hur kommer man vidare efter utmattning? Jag har börjat trappa ner antidepressiva och har inte så mycket depressiva symtom kvar men är sååå trött. Det känns som om kroppen gett upp. Har mängder av diffusa symtom, tappar hår, har huvudvärk och återkommande infektioner. Börjat må så mycket bättre psykiskt men kroppen verkar ha gett upp.

        Den behöver också återhämta sig. Det tar tid! Nu håller du på och justerar mediciner också, det är slitsamt och utsättning är bitvis vidrigt (kan ta tre månader innan hjärnan vant sig vid att vara utan medicinen helt exempelvis) i kombo med att du vill göra mer och fler saker (mentalt) så hänger inte kroppen helt med liksom. Var tillåtande och snäll mot dig själv ❤️

          Jag var nog lite otydlig. Jag halverade dosen för några månader sen. Om några månader till ska jag sätta ut den helt om allt fortsätter kännas bra. Det har gått 2 år nu. Tycker jag gör allt rätt men kroppen vill ändå inte.. Kollade upp alla värden. Låg lågt i järn och fick dropp. Något lågt i b12, magnesium och D-vitamin. Har fått upp alla värden på en bra nivå nu. Men kroppen känns helt slut. Vill bara Att det ska vända så jag orkar vara en rolig förälder och en bra fru. Så trött på att vara trött och att känna att alla tar hand om eller hänsyn till mig.

      Tycker att Max Factor 2000 Calorie Mascara är väldigt bra!

      Själv önskar jag tips på er bästa gel (utan färg) till brynen samt pressat puder (även detta transparent). Hoppas OK med fler sminkfrågor i samma tråd 🥰

        Lumene Stay Luminous Matte Powder är väldigt bra!

      Sky High! (Ej vattenfast då oljan runt ögonen då löser upp mascaran.)

      Fiberwig helt klart!

    Vad ska Johanna Bladh livnära sig på för content när hennes barn slutar amma? Dagens inlägg måste vara bland det fånigaste jag sett på länge.
    ”Vem sa att kvinnor är det svagare könet? Jag har läst rapporter, intervjuat och blablabla, allt med en unge hängandes i tutten. Hade en snubbe klarat det?”

      Det är så många öppna dörrar som sparkas in…

      Vem kommer läsa hennes bok undrar jag? Det kommer ju bara vara en samling av att flosker på hennes IG om hur man blir en *BoSsBaBe*

      Och dessutom, vem förutom typ Kjell 55 år på fl a shback tycker att kvinnor är det svagare könet

        Finns nog ganska många män (i lite olika åldrar) som tycker det, tyvärr.

      Konstigt resonemang.
      Män är fysiskt starkare, ingen tvekan om saken. Därför är de också ljusår före kvinnor inom många sporter (Serena Williams förlorade stort mot en man rankad 180, damlandslaget i Australien förlorade mot pojkar 12 år, en ”kvinna” slog sönder världens bästa kvinnliga mma-kämpe osv).

      Män är också väldigt bra på att fördjupa sin kunskap inom ett ämne. Därför är nästan alla ingenjörer, tekniker, uppfinnare, affärsmän, matematiker osv just Män.
      De kan nörda ned sig i tråkiga men viktiga ämnen i större skala än kvinnor. Sen finns det kvinnor som kan precis lika mycket men de är få i jämförelse med Män.

      Män utgör också vårt skyddsnät i form av politiker (lets be hobesy, Män respekterat alltid andra Män mer än de respekterat kvinnor), militär, diplomater (hur många kvinnor jobbar som ambassadörer i tredje världen?), spioner, underrättelsetjänsten, polis, brandkår, väktare, tull osv.

      Är så trött på kvinnor som inte bidrar med något trycker ned Män som grupp. Om Män började dö i massor och var helt utrotade om 10 år, då hade vi gått tillbaka till typ stenåldern. Inte för att vi är dumma, vi saknar bara samhällets andra halva. Vi kompletterat varandra. Vi kvinnor motiverat Män, utan oss har de inte samma behov av makt, pengar inflytande och respekt. De vill impa på oss.

        Vet inte varför män autokorrektas till Män.

          Du som tillhör det (enligt dig) intellektuellt överlägsna könet borde väl kunna lista ut en såpass enkel grej?

            Jag är en kvinna men jag tar din förvirring som en komplimang.

              Är inte förvirrad och ser att du skriver att du är kvinna men är övertygad om att du är en utav alla de här männen med konservativa/mossiga åsikter som låtsas (och inte speciellt bra, finns flera saker i ditt inlägg som avslöjar dig) vara kvinnor i anonyma diskussioner på internet.

                Ok. Jag är en man, du är en sån detektiv, dig kan man inte lura!
                Ska jag förklara hur mensvärk känns?
                Jag får mens ca. Var 25 dag, är oregelbunden. Får ont i magen ned mot ryggen och blir även lös i magen. Hatat tamponger för att man blir så torr. Menskoppen är bra men jag får aldrig till vakumet så ibland rinner det ut när jag sover. Mens får man bäst bort med kallt vatten. Flygningarna efter mens fyllern trosan så att man tror att man kissat på sig.
                Mensen lukar typ järn. Sista dagen är den brunaktig.
                Ägglossning gör inte ont men det kännsibland.
                Spända bröst gör fruktansvärt ont om man springer utan tråningsbh.
                Eller något sånt, är ju man vettu.

                  Fast allt det där är lätt att googla sig till och bevisar ingenting..

                    Men gud sluta 🙄 Varför skulle en kvinna inte kunnat skriva det där? Kvinnor tycker olika vet ni.

                      Du gör misstaget att anta att anonym vet något. Man måste beskriva mens för att hen ska förstå. Men det räcker inte. Kanske ska skicka en binda som bevis…

        Nja, absolut att det finns biologiska skillnader men mycket är också samhällsstrukturer.

          Stämmer men de biologiska är klart överlägsna när det kommer till fysisk styrka och hyperintelligens.
          Världens högsta IQ har väl en kvinna men vi vet alla att män generellt är bättre på logiskt och analytiskt tänkande. De finner också mer nöje i tekniskt utmanande ämnen och tankar, därför dras de oftare till tv-spel, STEM,, bilar, lego osv.

            Haha nej det vet vi INTE, gammal myt.

              Jo, vi vet för att vi har ögon och öron.

                Källhänvisning: on point

            Män dominerar bland de med allra högst IQ och de med allra lägst, kvinnors är mer jämn.

            Men du verkar, utifrån dina resonemang här, tro att skillnaderna är mycket större än de är. Kanske har du en ologisk kvinnlig hjärna och lite svårt att tolka normalfördelningskurvor?

        Åh herregud vilket dravel. Förutom att män generellt är fysiskt starkare, det tror jag ingen säger emot. Att de oftare är ingenjörer mm beror ju på normer och hur de uppfostrats. Fler och fler kvinnor blir de yrkena nu, överrepresenterade på universiteten. I skolan är det tjejerna som har lättare att koncentrera sig.. (menar inte att kvinnor är bättre än män, men inte sämre, även här spelar normer in).
        Utan män tror jag snarare antal krig skulle minska.

        Haha men vem är du? Argumenten låter hjärntvättade. Nog för att vi behöver män men knappast för de skäl du tar upp. Och de gör alltså allt det här för att imponera på oss också? Fint.

          Nä, män älskar pengar och makt för att de vill bo i fina hus och köra snabba bilar och sitta med andra män i möten och konferenssamtal.
          De har absolut ingen tanke på kvinnor. Kvinnor är som luft för män, de attraheras inte ens av oss. Och vi kvinnor sminkar oss, bantar, injecerr, fyller, opererar, färgat, solar, lockar håret, klär oss snyggt, vaxar och tränar glutes för vår egen skull.

            Bögarna då? Varför har de pengar och fina bilar? Fett förvirrad nu.

              Ja vi glömmer 98% av männen och fokuserar på bögarna. Som också är män.
              Vi kan låtsas att bögar älskar teknik och hatar mode/smink/skönhet/konst/sång/dans/musik. Hur orkar man ens leva i sådan förvirring och fantasi????
              Hur kan det jag skriver vara nytt och främmande, ser ni ens män?

                Men sluta, nu vet jag att du är ett troll. Du tror alla bögar är likadana och bara gillar ”feminina” saker? Herregud.

        Du verkar leva på stenåldern, du

          Ja, finns inga män här så livet blir svårt. Du skulle också leva hör med mig om det inte vore för alla män i din omgivning.

        Har du inte läst studierna om kvinnliga läkare?

          Vad för studier?

          Ok, många kvinnor är läkare, biologer, forskar inom medicin osv.
          Men de som skrev kurslitteraturen (för typ 2000 år sedan) var män. De som byggde fabrikerna och uppfann alla komponenter som behövs för att trycka boken är män. De som räknade på och byggde universitetet är män. De som byggde sjukhuset är män. De som skrev koderna som används i datorerna/maskinerna är män. De som gräver fram alla ämnen som behövs för mediciner är män. De som jobbar på oljeplattformar för att läkaren ska köra till sjukhuset är män. De som bygger, räknar på och underhåller nätet är män.
          Allt från pennan till hela infrastrukturen uppfanns, räknades på, material grävdes fram och transporterades, underhålls, optimeras, byggdes och administreras av en absolut majoritet av män.
          Kvinnor har bidragit med för mycket för att ens diskuteras men att samhället ser ut som det gör är tack vare män. De plockar upp våra sopor, plockar bort stopp i kloaker, schemat väg för el/tele/vatten, bygger våra vägar, kör våra bussar, fixar våra vitvaror och industriella maskiner, fösvrara vårt land, jobbar inom tung industri, transporterat farligt gods osv.

          Så kan vi bara sluta låtsas som att de är helt värdelösa? Nästan alllllt vi använder för att leva i den lyx vi gör här I Sverige och i-länder underhålls nästan enbart av män. Jag är så trött på feminister som sitter på Insta och klagar på män. Det är samma kvinnor som vill att män ska ut i krig för att ”rädda flickorna i Afganistan”.

          Och nej, bara för att jag tycker att män är essentiella för samhället så innebär det inte att kvinnor är värdelösa. Så tänk lite innan ni svarar med känslorna.

            Alltså vem är du? Helt galen världsfrånvänd

              Haha, du kunde inte låta bli att svara med känslorna, eller hur?
              Jag är också en kvinna och vet hur du funkar. Du går på mig för att du antingen
              1. Vet att jag har rätt men hatar att erkänna att du själv har fel.
              2. Är för lat för att diskutera detta sakligt då du saknar kritiskt tänkande, fokus och intelligens för att använda fakta som basis för din ståndpunkt.
              3. Inte ens begriper vad det är som diskuteras men du tror att din röst och åsikt är viktig.
              4. Endast ser undantagen ”men HON som gjorde SI var ju kvinna” och glömmer de 99 män som också bidrog.
              5. Stör dig på mig och tror att jag inte vet hur kvinnor använder känslor, offerkoftor, manipulation och slughet för att vinna argument.

                Wow, Johanna Bladh hade rätt ändå. Det hade man inte trott

                  Du valde nr 5.

                Men du verkar inte förstå att kvinnor inte fick samma utrymme förr i tiden?

                Fanns massvis med smarta kvinnliga uppfinnare och ingenjörer, men de lyftes inte fram. Tex Marie Curie som forskade om radioaktivitet men som uteslöts just pga sitt kön.

                  Vad är din ursäkt nu då? Kvinnor har varit ute i det fria sedan 50-talet, vart är alla revolutionerade upptäckter, uppfinningar, bidrag och infrastruktur som kvinnor tagit fram? För majoriteten, dvs männen, tog oss till månen, upp i luften i olika former, under jorden, ned i havet, in i simulationer, körandes olika fordon, allt från mikrochip, senikonduktorrer till 3000 Tims lyftkran, 300 våningar höga byggnader, elnät/fiber/tele/vatten/järnvägar som sträcker sig över hela globen. Nästa all viktig kurslitteratur. Osv osv osv. Borde inte kvinnorna stå för minst 20%? (Egentligen 50% men vi tar hand om barn osv) Vart är våra insatser inom teknik?
                  Vi är bra på biologi och omsorg men inte bygg och teknik.

                    Min ursäkt? Jag är nyexaminerad ingenjör tackar som frågar, men du kan gärna hålla dig till biologi och omsorg om bygg och teknik inte är något för dig.

                    Jag förklarade precis för dig varför kvinnliga ingenjörer och forskare inte lyfts fram men det verkar inte gått in, synd.

                      Ah, 50% av alla uppfinningar stals av oss kvinnor. Ok, då vet jag. Stal män även all kurslitteratur som du läste? Stal de alla platser på utbildningen? (Såvida du inte är maskin/produkt/dator-ingenjlr då kvinnor dras till bla dessa).
                      Stal de jobben inom bygg, avfallshantering, vvs, el, fordon?

                      Tänk lite.

                      Vad snackar du om? Försök att förstå att kvinnor inte varit välkomna inom mansdominerade yrken och googla vad strukturer och normer är.

                      Ka du har rätt men nu har vi varit välkomna i typ 50 år, vart är alla kvinnliga Jobs, Zuckerberg, Musk, Gates, Wozniak???
                      Varför dominerar män fortfarande allt inom STEM i Skandinavien, nordeuropa, Nordamerika, Japan? De är väldigt bra länder för kvinnor som vill forska och uppfinna, varför är inte 50% kvinnor inom dessa områden idag?
                      Du är ett bevis på att vi kan bli ingenjörer, varför är fortfarande en absolut majoritey av alla ingenjörer i Sverige män?

                    Tror du det går så snabbt? Är du en sån som inte tror på rasism i USA heller för svarta har ju inte varit slavar på länge?
                    ”Kvinnor är”. Nä du, finns ju massa kvinnor som är bra på det där. Är du avundsjuk? Nej just det, du är ju en man.

                      Rasism? Va?

                Du är definitivt inte en kvinna. Inte p.g.a. dina åsikter, utan p.g.a. sättet du skriver på.

                  Vad vinner jag på att låtsas vara en kvinna? Men aja, visst, jag är en man. Gör mig inte mindre rätt.

                    Fast du har ju fel?

                    ”Det finns mängder av kvinnliga uppfinnare, kvinnliga statschefer och mäktiga figurer som har styrt och ställt inom allt från kulturvärlden till den politiska världen, som de flesta inte känner till, av det enkla faktum att de inte stått med i läroböckerna.”

                    https://www.svt.se/kultur/forkrossande-majoritet-av-man-i-historiebockerna

                      Ok? Vart har jag sagt emot det?
                      1. Sa att kvinnor också bidragit men i mindre skala.
                      2. Du tror väl inte att 50% av allt som uppfunnits blivit stulet/ignorerat?
                      Om kvinnor upptäckt och uppfunnit viktiga saker så hade man inte kunnat förvränga och radera den informationen. Men.om det är småsaker hör och där så är det enklare. Men det bevisar också att kvinnor bara bidragit med en bråkdel.

                      Hahaha va? Varför skulle inte kunnat följas? Det har ju kommit fram efteråt också.

                      Har det kommit fram att Darwin, Aristoteles, Plato, Khwarizmi, Newton, Laplaxe, Bohr, Einstein, Maxwell, Ohm, Abu sina, Gothe, Eisenhower, Von Linné, Nobel, Kelvin…..Var kvinnor?

                      Nej men att det fanns kvinnor också. Varför tror du att du kan just de namnen du rapar upp?

            Åh herregud😄
            Tack för dagens skratt!

            /Kvinna inom STEM som känner till många kvinnor genom århundradena som verkat inom området, trots motståndet från män och samhällsnormerna

              Jag är också ingenjör (elektron) och ja, det finns kvinnor men du som läst 99 böcker inom STRM kanske har märkt att minst 80% skrevs av män? Vill säga 99% men vi håller oss till 80%.
              Då har kvinnor ändå haft tillträde till STEM sedan andra världskriget.
              Du kanske också vet att nästan 99% av allt som byggs, drivs och underhålls sköts av män.
              Hur många kvinnor är ute på fältarbete i annat än ledarrollen? Ser 10000 män på ställningar kring byggarbetsplatser till varken kvinna. Har aldrig sett en kvinnlig sopgubbe. Aldrig sett en kvinna arbeta med tunka maskiner. Aldrig träffat en kvinna som jobbar inom gruv/industri/bygg/fält/transport/el osv ute på fält, vi sitter allapå kontor och gör på sin höjd platsbesök/inspektioner. Låtsas inte som annat.

                Jag föreslår att du tar några historie och sociologikurser för att förstå hur och varför samhället ser ut som det gör.

                  Jag vet att det är tack vare männens hjärnor och kvinnors hjärtan. Klart.

                Kvinnor fick ju inte ens högutbilda sig förrän i typ mitten av 1900-talet (gäller fortfarande i vissa länder). Såklart att män är överrepresenterade som författare av böcker, uppfinningar m.m. – de var ju det enda könet som fick studera.

                  Och nu då? Hat vi inte haft kvinnor ute sedan 79 talet? 89 talet? Ok, säg 90-taet.
                  Kvinnor borde så för hälften av allt som kom efter 90-talet. För varje kvinlig ingenjörer springer det runt 99 modeller/skådisar/influencers/mua/ask.

                    Ask?

                    Nej det springer inte runt 99 ”modeller, skådisar, influencers MUA” för varje kvinnlig ingenjör. Typ världens ovanligast yrken.

                    Pröva ”undersköterska, sjuksköterska, förskolepedagog”.

                Jag känner flera kvinnor som jobbar inom gruvindustri, renhållning och
                stålindustri samt som lastbilschaufförer och grävmaskinister. Patriarkala normer har gjort att det historiskt har varit från början otänkbart men det blir trots allt vanligare och vanligare.

                  Men om du frågar dessa kvinnor hur stor andel av kollegorna som är män, vad tror du att de skulle svara? Är 59% av alla gruvarbetare kvinnor? 50% alla målar? Svårare? Plåtslagare? Murare? Soppgubbar? Byggarbetare? It tekniker? Elektriker? 50% av allt?

                  Är 50% av männen undersköterskor? Förskolelärare? Läkare?

                    Inte i dagsläget men kanske på sikt? En långsam ökning sker de facto men det tar tid att bryta ner gamla trötta normer. Inom traditionellt kvinnliga yrken sker ju också en ökning av antalet män.

            Jadu, kvinnor har ju inte alltid tillåtits jobba med dessa saker! Dessutom har du fel, allt har inte uppfunnits av män, tex den första datorn. Läs lite historia.

              Vem sa allt? Lönlöst att ta detta här då ni verkar ha svårt att ens förstå en kort text. Jag skrev klart och tydligt att kvinnor uppfunnit och bidragit med FÖR MYCKET för att det ens ska behöva listas. Men det såg du inte..Du svarat med känslorna.

                Här kan du få en känsla – Gå och lägg dig gubbe!

                Nej, fattar inte alls vad du menar men så är jag ju också blott en enkel kvinna.

                Mycket bra trollning, Anonym. Jag trodde först att du var seriös!

              Ja och inom akademin var det inte helt ovanligt att kvinnor fick jobba men deras jobb publicerades i deras manliga handledares namn. Finns män som fått nobelpriset vars enda bedrift egentligen var att sno en kvinnas upptäckt. T ex Jocelyn Bell Burnell som upptäckte första pulsaren men det var två män som fick Nobelpriset för det.

                Ok,vem har påstått att kvinnor inte bidragit med något alls? Vad svarar ni på ens? Kan inte vara mig då jag var tydlig med att män är i majoritet dvs kvinnorni minoritet. Dvs båda könen men olika antal. Dvs. Fler män än kvinnor. Dvs inte bara män men mest män. Dvs även kvinnor men väldigt få.

                  För att du har fel. Dina ”fakta” motbevisas hela tiden.

                    Inte av er iaf.
                    Ni har bara bevisat att kvinnor tror att känslor=fakta. Påhopp=argument.

                      Du har fått massa fakta här men tjafsar bara om känslor – härskarteknik. Eller troll.

                      Masa fakta?
                      Massa?

            Håller med. Nu går vi väl mot andra tider men väldigt mycket av det vi har idag är tack vare män. Och män hade inte funnits om inte kvinnor fanns, båda behövs helt enkelt.

              Precis

            De första som skrev koderna som används i datorerna/maskinerna eller ännu hellre, de första som kodade den första datorn på IBM var inte bara kvinnor, de var svarta också.

              Varför antar du att det hade förvånat mig att de var svarta? Jag vet att svarta är intelligenta, har arbetat med Nigerianer i USA.
              Men du verkar inte veta att män la grunden för allt kvinnorna behövde för att koda.
              Jag har ju inte byggt sjukhuset bara för att jag installerar en lampa.

                Nigerianer i USA 🤣🤣🤣🤣.

                  ?

                  Är en annan anonym men vad var det för konstigt med det?

            Samhället måste inte se ut som det gör. Ja, män har gjort mycket av det vi har omkring oss idag men hade inte det mångtusenåriga förtrycket av kvinnor varit så hade samhället och våra liv sett ut på ett annat sätt. Framtiden är inget som finns, vi påverkar den allihop.

            ”svarar med känslor”. Ja eller hur, typiskt kvinnor. Men din egen analys är strikt logisk och såklart inte influerad av känslor!

            Om vi ska backa tillbaka sådär långt i tiden får du ju passa på att erkänna att dessa män som dominerade i samhället inte ens tillät att kvinnor studerade på universitet. För att inte tala om allt annat förtryck av kvinnor som varit en realitet historiskt.

            De allra flesta samhällsmedborgare gör nytta (utom några, som är destruktiva. Oftast män faktiskt). Men det betyder inte att vi lever i någon sorts fantasivärld där det är 98 % män som ägnar sig åt analytiskt tänkande.

            Sen måste du förstå att om man driver igenom ett samhällsbyggnadsprojekt som att bygga en väg så krävs flera olika professioner varav en del absolut är åt det nördigare håller medan andra är åt projektledarhållet. Nu verkar du ha bestämt dig för att allt män gör är mer värt automatiskt och därför tycker du att ”män byggde vägen”.

            Du förstår väl att det är så för att kvinnor inte fått jobba eller ens fått en gnutta respekt för att få studera och bidra till allt det där? Absolut har män gjort mycket, det har varit ett privilegium för dem. Ett privilegium kvinnor inte fått ta del (eller lika mycket) av. Men ingenting säger att vi inte hade kommit ännu längre om fler kvinnor fick ta rollen som forskare, läkare, kodare osv mycket tidigare.

        En orsak till att det finns fler män än kvinnor ”i toppen” är också att män generellt är mera riskbenägna än kvinnor. Samtidigt är också majoriteten av fängelsestraffade män.

        HAHAHA alltså va – är du seriös? Detta var det absolut dummaste resonemang jag någonsin hört 😂 Orkar inte ens gå in på hur fel allt är. Med vänlig hälsning, kvinnlig ingenjör

          Ok, bevis på att utbildning inom STEM inte är en smartstämpel.

        Män föds med andra fysiska förutsättningar, det är sant. Men i samhällen som blivit allt mer jämställda i västvärlden så finns det faktorer som pekar på helt andra faktorer än de du tar upp som att kvinnor är generellt är smartare än män, kvinnor har generellt högre utbildning än män nuförtiden och får därför bättre och mer välbetalda jobb, allt fler kvinnor söker sig till politiken och andra maktpositioner, kvinnor nöjer sig inte längre med mindre begåvande partners som inte har bra jobb eftersom kvinnor inte längre behöver ha en man för sin försörjning som förr i världen utan avstår därför hellre från att bilda familj än få barn med en looser eller skaffar barn på egen hand, därav alla incels. Kvinnor begår färre brott och belastar samhället i betydligt lägre utsträckning än män. Smarta kvinnor som jag klarar dessutom av att skriva korrekt på mitt modersmål utan att använda autocorrect så vi kan skriva män och inte Män och jag kan även stava till let’s be honest på engelska, bara där är ju tydliga skillnader på vad smarta och mindre smarta människor klarar av…

          Du började bra men sedan tog känslorna över och du valde den klassiska ”jag går på dig som individ för att jag inte kan gå på dina argument”.

          Kvinnor kan idag forska, uppfinna och bidra till samhället TACK vare männens insatser de senaste 4000 åren.
          Den kvinna som skrev den första koden hade 10000 män att tacka för allt från algebra till algoritmer till logaritmer till binär kod till ac och dc generatorer, transformatorer, kablage, ledningar och forskning som möjliggjorde hennes bidrag.
          De kvinnor som idag pluggar till ingenjörer baserar all sin kunskap på mäns insatser och uppfinningar.

          Varför blir ni triggade? Det är ju knappt så att ni är en av de få kvinnorna som uppfinner och bygger.

            Troll

            Kvinnor har ju inte ens TILLÅTITS vara med att utforska och uppfinna. Det har ju vi män sätt till. Kvinnor fick rösträtt för knappt 100 år sedan, det säger väl en del vilket underläge de varit i från början.

              Vad har vi åstadkommit.på 50 år?

            Du har en väldigt fil argumentationsteknik där du hoppar fram och tillbaka mellan att diskutera hur det är i dagens någorlunda jämställda samhälle och historiskt, när kvinnor saknar möjligheter till utbildning mm.

            Alla är med på slutsatsen att både män och kvinnor behövs.

            Men däremot don världsbeksriving stämmer inte med verkligheten.

            Sen verkar ju du själv ha starka känslor i det här ämnet och framhäver t ex bara allt som stödjer din egen tes men väljer glatt bort allt annat. Typiskt någon som vill komma till en viss slutsats av känslomässiga skäl, snarare än att man är nyfiken på ämnet.

            Men ändå inbillar du dig att alla andra utom du styrs av känslor. Du vet att världen är full av män som inte delar din världsbild? Är det också för att dem är känslostyrda eller?

        Du har inte sett senaste filmen om Barbie hör jag 🤣

        Har oerhört svårt att följa dina tankegångar. Visst förstår du att mäns tillgång till studier har premierats framför kvinnors, under århundraden?

        Det du skriver om naturvetenskapliga ämnen är både märkligt och fel. Idag studerar fler kvinnor än män till civilingenjörer, i Sverige.

        Det är kvinnorna som överträffar männen betygsmässigt. Såväl inom humaniora, som inom naturvetenskap. Kvinnor är alltså mer betydelsefulla än att reduceras till en grupp som ”motiverar männen”.

        Du som enskild individ får dock gärna fortsätta förminska dig bäst du vill.

          Ta det ett steg längre: varför män? För att de är överlägsna.
          De är också smartare. Därför.

          Vad bevisar det, att kvinnor läser till civ? Det är fortfarande män som skrivit och kommit på nästan allt i matte, fysik, el, mekanik, teknik-böckerna.
          Kvinnor kan lösa: wow!

          Vi talar om bidrag till samhället, inte deltagande. Kvinnor har deltagit sedan 40-talet men de har knappast bidragit avsevärt.
          Finns lite Kvinnor här och där som gjort fantastiska upptäckter men samhällets teknologiska och infrastrukturella utveckling har dominerats av män. Dessutom skriver du ju själv att kvinnor jagar utbildning, därför är det naturligt att män underhåller samhället. De bygger, underhåller, sköter, gräver, spränger, borrar, hugger, sågar, bränner, saboterar, transporterar, reparerar nästan all infrastruktur, inkl. It/fiber/telekom.

          Jag skäms inte över att vara en feminin kvinna. Jag är också ingenjör men jag vet att jag är värd mer som vacker kvinna. Min lön ger mig inte ens 30% av vad min kvinnlighet ger mig. Attraherar kompetenta, rika, mäktiga män med min kvinnlighet. Har också burit barn som jag älskar och uppfostrar.
          Förstår inte varför det skulle vara något dåligt att vilja motivera män… hela vår existens är ett bevis på att män kan göra omöjliga saker möjliga med oss kvinnor son motivation. De är villiga att dö i krog för oss. De.är villiga att jobba hela nätter i gruvan för oss. Demär villiga att sitta på tråkiga kontor för oss. De är villiga att offra sitt liv, tid, hälsa, pengar och nöje för mig som kvinna. Jag motiverar dem gärna. Samtidigt kan jag vara ingenjör, ha min lön och känna mig lyckligt lottad över att få vara kvinna.

          Men hata män du samtidigt som du idoliserar dem.

            Den som idoliserar män är du. Troligen är du man. Annars ett troll (mest troligt, samt man) eller en självhatande kvinna. Kul.

        Hahaha va? Universiteten kryllar av kvinnor. Visst att fler män är ingenjörer, men det är ändå en rätt stor andel kvinnor nu för tiden, och inom vissa inriktningar så är det absolut mest kvinnor.

        Och vad tråkigt att du glömde nämna läkare, där kvinnor ju dominerar nu för tiden. En hård de utbildning än ingenjörsubildningar (ja det är det, jag är själv ingenjör), och onekligen inte mindre viktig.

        Du verkar verkligen inte leva i den riktiga världen.

        Om man jämför en kvinna o en man kan givetvis kvinnan vara snabbare, men den SNABBASTE människan i världen är en man.

        Män får högre betyg för en lägre prestation därför kommer de inte bara in på utbildningar men de klarar dem lättare.
        Män får högre lön för samma/lägre prestation än kvinnan på de flesta arbetsplatser, han har i större utsträckning råd att köpa städning och färdig mat så han kan jobba mer.

        Män har i ALLA tider varit extremt uppbackade av en kvinna, kvinnan handlar tar barnen o lagar mat – slår vad om att man kommer se skillnad i mäns prestationer inom 10 år eftersom jämställheten breder ut sig snabbare än någon man någonsin kunnat föreställa sig.

    Varför känns det som att något stort kommer att hända?
    Ni som sitter på konspirationer, vad väntar?
    Kommer Ryssland att attackera oss med kärnvapen? Är den nya pandemin verkligen så mycket värre än krona? (Det talas ju om att de som är vaccinerade är MEST UTSATTA och måste ta ett till vaccin mot EG5).

      Jag tror snarare på ett terrordåd rätt snart. Glad jag bor ute i skogen.

        Vad baserar du det på? Så hemskt, orkar inte!

          Vill såklart inte heller men pga koranbränningar och det ökade säkerhetsläget. Önskar bara folk kunde sköta sitt och respektera varandra

          Att terrororgansiationer uppmanat till terrordåd mot Sverige offentligt, gissar jag. Men det är ju ingen konspirationsteori, det är ju ett faktum.

            Tror att de har släppt det. Tusentals döda i Marocko, Libyen, Turkiet osv senaste dagarna.
            Vi får inte glömma att de får sina vapen och ordrat av USA och USA ser inget behov av att uppmana en attack i Sverige. Vi ska ju gå med i NATO.
            Kan ju alltid finnas lite psykopater som utför mindre dåd men tror inte att det blir en stor attack. Sverige har ju ändå lovat att försöka förbjuda bränningen av heliga skrifter.

              Ojdå hängde inte med på den analysen av hur världen ser ut…

              Men just terrorattentat har ju under de senaste decennierna ofta utförs av ensamma eller nästan ensamma gärningsmän som helst enkelt tagit IS mfl allmänna uppmaningar om att begå terrordåd på eget bevåg på allvar. Dvs den risken kvarstår, eftersom man nyligen uppmanat till sådana ensamma dåd.

              Du kanske kallar det för att ”det alltid finns enstaka psykopater”, men den typen av terrordåd har ju haft väldig stora konsekvenser på det sistone, och öht dominerat bland terrordåden.

              Nej, jag tror absolut inte att de har släppt det. Flera grupper inom den muslimska världen är oerhört irriterade på Sveriges flathet mot koran-brännarna. Och jag kan förstå det, särskilt som vissa är från den den delen av världen själva.
              Dessutom är det inte upp till oss huruvida vi kommer gå med i NATO – i skrivandets stund sätter Turkiet käppar i hjulet vilket dessutom är en av de länder som är irriterade på Sverige. Erdogan påstås ha varit positivt inställd men flera andra inom ledande positioner är emot Sveriges inträde. Om jag inte minns fel kommer det att avgöras i nästa månad. Oavsett vilket gör ett inträde i NATO ingen som helst skillnad i huruvida vi blir utsatta för ett terrordåd eller inte. ”Sverige har ju ändå lovat att försöka förbjuda”… säger ju liksom allt.

            Precis, menade inte heller att det var en konspirationsteori

        Jag tror terrordåd dröjer, de kommer inte slå till nu när det är top of mind hos folk. Kanske om ett halvår?

      Inget kommer att hända. Sverige är med och styr. Sitt lugnt i båten

        Jag litar på Sverige men inte på virus.

          Förstår dig, jag vågar inte skriva om viruset här…

            Vilket virus tänker ni på, nyaste varianten av corona?

              ”Viruset” som skapats i ett labb och som aktiveras av en viss frekvens.

                HAHAHAHAAHAHA!!! 5G?

                Men vad pratar du om? Och varför vågar du inte skriva om det här?

                Nämen sluta… bara konspirationer.

                Finns det på riktigt folk som tror på detta? Som är ute i det fria?

                  5 g är gammal, nya är 6 g som gör folk osynliga !

                    Coolt, det vill jag ha!

      Elvis lever och han äter Putins och Hillary Clintons stekta bebis i en pizzeriakällare.

      Tror du på påskharen också.

        Wow haha SÅ rolig haha, jag dör hahaha!!!! +1000000! Lol, rofl osv

          Cringe

      Konspirationer är ju just det, varför vill du höra från dem?

        För att de brukar vara mer kritiska till massmedia, eller ja, mer kritiska och paranoida generellt. Därför hittar de och analyserar/överanalyserar allt de läser.
        Ser de som en bra källa att kolla läget. När de är lugna så är läget lugnt men när de hypar event och verkligen preppar osv då är något på G.
        Nu talas det om en ny pandemi och konspirationsteoretikerna (som faktiskt hade rätt om förra pandemin) menar att denna kommer att vara mycket värre. Jag tror dem.

          Även en trasig klocka går rätt två gånger om dygnet…

          Fantastiskt, tack 😃🥰

          Men lyssna inte på såna människor, de tror ju vad de vill tro samt hittar på. Ingen bra källa. Och varför sitta och leta grejer att skrämma upp dig med?

          Har inte hört nåt om en ny pandemi? Menar du på såna forum nu eller i de vanliga medierna?

          Det är ju varningar för pandemier ett par gånger om året.

          Ser du dem som en ”bra källa”?! Samt de tror ju alltid på pandemier sedan nostradamus tid

      Ta det lugnt och följ rekommendationerna (att va uppmärksam) men skräm inte upp dig själv och leta problem, det leder inte till nåt bra.

        Det har du rätt i! Tar en dag i taget.

      Ta det lugnt, följ rekommendationerna och jaga inte upp dig. Det mår man inte bra av.

        Sant, ska släppa detta. Är i ”den” delen av cykeln. Orolig och övertrött.

          Ojdå. Finns hjälp att söka om man känner att det blir övermäktigt. Jobbigt att ha det så.

            Jag bor på ett mentalsjukhus så det är ok, får hjälp <3

              Hur är personalen? Får du eget rum? Det är det bästa tycker jag.

              Man kan inte BO på ett mentalsjukhus. Du är antagligen inlagd isf, fråga dina skötare om du är osäker. Skämta inte om psykisk ohälsa.

              Ja man hoppas ju det. Men du kanske inte ska ha internet då, verkar inte bra för dig.

      Tror också nåt stort är på gång, speciellt efter att militära övningar som varit. Men frågan är vad. Hoppas att Sverige har kontroll på läget.

        Det har de ju gått ut med, det är för att vara beredda och samarbete inför Nato.

          Varför är natostyrkor inne i Kanada och UK?

            Därför att de länderna är medlemmar av Nato.

        De har haft militära övningar i åratal, bara det att det uppmärksammas mer i media nu. Ingenting nytt och alltid varit ett stort samarbete med andra länder.

      Varför oroa sig över vad som kan hända? Fokusera på vad som faktiskt är inom din kontroll.

        Det är svårt när man inte vet vad som ska komma. Läser sällan nyheterna så jag frågar här om någon läst något intressant som man bör hålla koll på.

          Läs nyheterna istället för att lyssna på random folk på internet som kan trolla dig??

          Men läs då nyheterna! Detta var nog det dummaste jag hört på länge

          Bra att du håller dig ifrån nyheter💖. Mata dig själv med positiva saker istället ☺️.

    Era bästa snåltips?

      Halv tablett i diskmaskinen.

      Delar på bonullspadsen så jag får två runda.
      Använder tomma kuvert till inköpslistor och anteckning.

        Gjorde jag tills jag hittade appen ”Påminnelser” (iphone). Delar nu handlingslista med sambon! Raderar varje grej man köpt 😍

          Jaaaa den är fantastisk!!! Perfekt att båda kan lägga till😍

          Måste ha en fysisk!

      Havregrynsgröt till middag ett par dagar i veckan 😁

      Umgås inte med någon, så slipper du göra aktiviteter som kostar pengar. Att vara ensam är billigt. 🙂

        Det här är så sant? Det är fan dyrt att umgås med folk

        Eller hitta någon som hellre kollar en film hemma än att gå på bio. Spela sällskapsspel istället för escape room osv 😊

      Några droppar diskmedel i sprayflaska fylld med vatten. (Dryg blir sjukt drygt)

      Finns jättebra tips gällande budget på Instagram. #spara #budget etc

        Matlådor köpa äta snart mat

      Avfölja alla instagram konton och gå ur facebookgrupper som bidrar till köphets. Sluta följa influencers eller konton som tipsar om saker man kan köpa. Gå ur facebookgrupper där man kan köpa/sälja saker eller där man diskuterar det. Sluta prenumerera på utskick från butiker, tar sin att avregistrera sin epostadress och mobilnummer men SÅ VÄRT DET. Sån lättnad att inte ens veta om att det är 25% rabatt på nån skit jag inte behöver.

      Inget wow-tips men ta tid till att upptäcka bibliotekens utbud som är till för oss medborgare.
      Det ser olika ut beroende på var man bor men man kan oftast via bibliotekstjänsterna:

      – ta del av ett stort tidningsutbud gratis utan att behöva lämna soffan hemma
      – lyssna gratis på ljudböcker/läsa e-böcker
      – streama massa olika filmer på Cineasterna
      – ta del av sökmotorer som inte är Google, dvs informationsdatabaser som man som privatperson annars inte kan prenumerera på

      Det är bra tips om man vill/måste spara in på streamingtjänster under en tid.

      Se över alla abonnemang, byt till billigare om det finns och kolla andra räkningar som försäkringar och el, kan finnas lika bra men billigare alternativ. Ha bara en streamingtjänst i taget, de flesta går ju att säga upp på en månad så man kan variera istället för att ha flera samtidigt eller kolla på svtplay, har faktiskt ett jättebra utbud. Köpstopp för alla kläder som inte är absolut nödvändiga typ nya vinterkängor om de gamla gått sönder. Hemmafester, billigare än krogen. Kolla resor, om du åker bil till jobbet kanske det går att åka på ett billigare sätt kollektivt eller cykla. Laga egen mat istället för utemat och kolla butikernas erbjudanden och nersatta varor och planera vad du ska laga efter det. Töntråd men i år dräller faktiskt skogen av svamp och bär så tom jag hittat som aldrig hittat annars så plocka svamp, lingon och blåbär. Man kan ha kantareller till mycket och de är helt gratis, samma med blåbär som är så nyttiga. Skogarna dignar av dem bara att ge sig ut. Om det finns där du bor, använd gratis utegym istället för att köpa gymkort eller träna på annat sätt, promenader är stärkande sägs det och helt gratis.

      Planera dina inköp. Finns inget ett rätt sätt för alla men det måste planeras och vara genomtänkt – inte spontanköpa.

      För mig funkar det att storhandla basvaror en gång i månaden och sen har jag ett separat betalningskort/konto med matbudget. Sen för jag över en viss summa varje fredag av matbudgeten till kortet som jag måste få att räcka hela veckan. T ex om jag storhandlar för 2000kr i början av månaden och har sedan 1000kr i veckan.

      Lite sent nu men till nästa år om man har plats: odla tomater, har skördat massvis nu och fryst in mycket krossade tomater som man kan ha till köttfärssås, soppa osv. 🤩

    Vill mest läsa om kändisar och influencers som beter sig illa/klandervärt.

    Här kommer lite skvaller från Uppsala. Är inne på Indiska och det är även Stina Wollter. Hon vill lämna igen en reaklänning fast tiden för öppet köp har gått ut. Hon börjar skrika och bete sig otroligt illa mot expediten. Vi andra börjar titta och försöker se så den unga tjejen i kassan är ok. Stina fortsätter skrika högt för sig själv på väg ut ur butiken.

    Ser sen på hennes story där hon samlat och eftertänksamt pratar om hur hon tänker bojkotta Indiska efter detta och babblar på om hur snabb industrin är och hur kan ett företag göra så. Andra företag har öppet köp och bytesrätt. .. Ja, det har Indiska också men du var för sen Stina.

    Sist skulle hon bojkotta Stationen för att hon inte fick sitta i restaurangdelen i strumplästen.

    Bra att hon använder sin plattform till så viktiga saker

      Fasen vad besviken jag blir.
      Jag såg hennes story och tyckte att hon hade fel i sak, men att också bete sig som ett arsle när det är en själv som gjort fel? Visst att 500 kr är mycket för många men butiker har liksom en policy att följa och är det på rea är det oftast ännu snävare bestämmelser att förhålla sig till. Och då finns det inte ens krav att fysiska butiker måste ha öppet köp/bytesrätt, gäller bara internethandel.

      Jag vet att kändisar kan ha dåliga dagar men jag blir alltid besviken när jag hör sådana här historier som drabbar ”vanligt” folk, det är en maktbalans.

        Fint av er andra kunder att hålla koll på situationen, hoppas expediten var ok efter att Wollter hade gått.

        Hon verkar ha tagit bort sin story nu. Reaktionerna blev väl inte som väntat – med rätta.

          Bra!

          Tror bara tiden gick ut på den.

            Ah, så kanske det är. Trodde det var nyupplagt i förmiddags. Aja, inte ens det kan man ge henne då haha.

    På bloggen 8/9 skriver Frida Lund att hon inte har syskon. Är det därför hon är så elak?

    Jag väntar barn, troligtvis mitt enda, och bland annat osköna ensambarn som hon gör mig nervös över vad fan jag har gjort. Vad är er erfarenhet, ni som är eller har ensambarn?

      Jag har svårt att tro att man blir dum i huvudet och beter sig illa enkom för att man är ensambarn. Även om många ensambarn jag känner i vuxen ålder är lite speciella på ett sätt som är svårt att förklara, de tar sig själv på lite mer allvar än många andra?

        Nej det är väl så, att det är andra saker det beror på också. Jag känner ju folk MED syskon som ändå vuxit upp och blivit odrägliga, så all bets are off antar jag

      Jag har en 11-åring som är hur go som helst. Och det säger jag inte bara för att jag är hans mamma utan får alltid höra det av lärare, kompisars föräldrar osv. Så man behöver ju inte bli odräglig bara för att man är ensambarn.

      Trams. Har träffat många ensambarn som är som vem som helst. Eller tror du också att ALLA småsyskon är oansvariga? ALLA storasyskon är besserwissers? Och ALLA mellanbarn är uppmärksamhetskrävande? Folk är individer.

      Har hört flera gånger att Frida är dryg. Vad har hon gjort? Följer inte henne så har inte stenkoll

        Tror den största anledningen är att hon fixade en gruppresa till Köpenhamn och så frågade hon typ alla elle-bloggare men inte Sandra. Sandra pratade om detta på stories och var typ ledsen över det.

          Ja juste det minns jag. Jag gillar Sandra och förstår inte alls varför hon inte blev bjuden. Verkar ju roligast och skarpast av hela den bunten

        Precis som ovan säger så fixade frida en gruppresa till köpenhamn och bjöd med alla förutom sandra beijer (tex elsa billgren som är nära sandra). Sen la frida upp bilder från elle galan och taggade alla utom sandra. Hon sa i efterhand att det var ett *misstag*. Men frida lund sänder verkligen ut mean girl vibes. Hon försöker nästla sig in hos flera flunsor typ hanapee och nea, asabea, wood och co för att känna sig som en cool girl. Samtidigt som hon är riktigt elak och oskön

        Handlar nog mer om hennes uppfostran isåfall.. inte att hon just är ensambarn

          Sure, det säger jag inget om. Bara beskrev på vilket sätt hon är oskön

      Grattis!!!
      Jag är uppväxt som ensambarn, men fick lära mig från tidig ålder hur viktigt det är att dela med sig, och hjälpa andra. Något jag fortfarande ser som otroligt viktigt, är idag sjuksköterska och älskar mitt jobb. Mitt ex var ett av 4 barn och en av de snålaste, och mest egoistiska människan jag träffat, (notor i större sällskap skulle delas procentuellt, på kronan och allt som var hans var endast hans).

      Tror om du från början lär ditt barn hur viktigt det är att vara hjälpsam och givmild, samt visar att du hjälper andra undviker du nog att ditt barn hamnar i egoistiska ensambarn -fällan.

        Tack! Ja, vi får väl lägga manken till från början och se till att barnet lär sig ta hand om och dela med sig.

        Jag har en väninna som är ensambarn och är just som du beskriver. Alla notor delas upp, det ska göras splitwisegrupper för allt och om vi haft knytkalas där till exempel jag varit värdinna tar hon hem det hon haft med sig igen, även om det är en liten kant med brie. Tycker det är lite småaktigt, men hon är den i gruppen alla är räddast för att kritisera. Men men, såna finns väl överallt, oavsett om de har syskon eller ej. I just detta fall känns det bara så tydligt att det är dålig uppfostran/ensambarnet som agerar.

          Varför är ni rädda?

            För att hon kan bli sur i flera dagar och folk vill inte förstöra stämningen. Hon har bra egenskaper också såklart, och själv är man ju inte heller perfekt, men en del stryka medhårs har det ju blivit genom åren

      Har två ensambarn till kusiner.
      Det de båda har gemensamt är att de har ett extremt bra självförtroende. De har även en bra självbild och självkänsla. Dock har de båda lite för mycket självförtroende.
      De är båda också extroverta och älskar att vara i centrum. De är generösa och dåliga med sin ekonomi.

      Det negativa är att de verkar ha svårt att bilda starka band. Jag vill inte säga illojala men lite så. De har lätt att dissa något för att något/någon annan dykt upp. De vill alltid ha kul. De vill alltid ha status. De vill helt enkelt synas och höras.
      Sen beroende på hur de är som människor i grunden så kan det variera.

        Stämmer exakt in på de ensambarn jag känner 🙂

          Ja de ensambarn jag känner har svårt med gränser och kan bli pushiga, samt tycker mest att det DE tycker är kul är det primära för gruppen och om man går på någon annans förslag kommer de antingen att gå med på det men vara sura under tiden, eller helt enkelt säga ”tack men nej tack” och gå hem. Bra med stark integritet antar jag, men tråkigt för resten av gruppen att de inte är flexibla för någon annans skull.

            De har aldrig behövt tävla om uppmärksamhet eller krav/behov av andra barn så de tar för givet att alla alltid vill göra dem glada och nöjda. De glömmer att andra också har behov då all fokus alltid är på dem där hemma.

              BS.

            Intressant! Min sambo är ensambarn men är helt tvärtom mot vad du beskriver, han är väldigt mån om att alla ska ha det bra och att alla ska vara nöjda, och vill kommunicera fram en lösning om det är någon som inte trivs osv. Dock inte på bekostnad av hans egen integritet som tur är, men han är alltid väldigt flexibel och har inga problem att följa andras förslag 🙂 trots en förälder som är väldigt her way or the highway haha, men det kanske är en motreaktion eller något…

        Vad lustigt! 🙂 Alla ensambarn jag mött har jag uppfattat som introverta som trivs i mindre grupper och värnar om egentid. Lite blyga till och med.
        Med avslappnad inställning till att dela på notan och liknande. De jag känner med många syskon har varit lite besatta av att allting måste vara exakt rättvist/jämnt. Ingen får ta en extra bit godis ur godisskålen typ.
        Men överlag är folk individer och jag tror annat spelar större roll i utvecklingen av personligheten. Är själv pseudoensambarn.

          Ja, detta! Som uppvuxen med syskon och kusiner i nära åldrar har jag som en slags ryggmärgsreflex att hålla koll på det som är ”mitt” i typ godisväg x) om jag tex köpt något gott att äta som JAG vill ha så blir jag som en vakthund mot min stackars kille. Antagligen för att man under uppväxten behövt skydda sitt så ingen annan stjäl det 😛

            Haha min man är sådan! Han har två syskon nära i ålder, och lite ”snåla” föräldrar, så när de skulle dela på en burk läsk som barn så var det typ linjalen som åkte fram så ingen fick mer än någon annan. 😀 Kan känna av det ibland, att han gärna väger upp varsin skål med chips på lördagar (nej jag skojar tyvärr inte). Hehe.

        Båda mina föräldrar är ensambarn och min kille är ensambarn och ingen utav dom är lik dina kusiner, tror det där mer är en fråga om personlighet och hur man är uppfostrad än om man har syskon eller inte.

          Det tror jag med, jag har dock bara dem att referera till och bygga min bild av ensambarn. Därför skrev jag också att personligheter spelar roll. Jesus var ensambarn. Och massa diktatorer.

            Fast Jesus var inte ensambarn.

              Jo det var han ☺️.

              De bröder och systrar som man nämner i NT kan lika gärna varit kusiner. Eller andra släktingar. Idag kallar ju folk varandra för bror/brorsan osv utan att vara släkt. Så man måste kolla på originalspråket och kulturen som fanns då och inte läsa det ”modernt”.

              Dessutom står det att Maria aldrig var med Josef eller någon annan man.

              ”And he knew her not till she brought forth her firstborn son: and he called his name JESUS.”
              Mat 1:25

              https://www.drbo.org/cgi-bin/d?b=drb&bk=47&ch=1&l=25-#x

              Det finns en kommentar som förklarar bra där.

                Du länkar till en uttalad katolsk kommentar, såklart framhäver den Marias oskuld. En snabb genomgång av sidan gör att jag inte skulle använda den som särskild trovärdig källa om man vill hävda något historiskt korrekt. Med allra största sannolikhet hade Jesus syskon, något annat vore väldigt underligt i den samtid han levde, och flera evangelier skulle då inte nämnt dessa ord för hans syskon (som i vissa fall kan betyda nära släktingar, men förmodligen inte om man läser hela kontexten).

                  Klart jag gör det, katolska kyrkan var ju med från början 😉😉 . Men det är ju en kommentar till en översättning av bibeln och förklarar texten. Exemplen som tas upp är ju fortfarande vad dom är oavsett vem som säger dom.

                  Och de skulle ju fortfarande använda orden om det kan betyda vilket som för då skulle de ju syfta på samma sak.

                    Nja, då var judarna före 😉 Glöm inte bort att Maria, Josef och Jesus var judar. Enligt Torah är det ett bud att föröka sig, alltså att få så många barn som möjligt så att Israels folk ska leva vidare. Självklart levde också Jesus familj efter dessa bud. Självklart försökte de få flera barn efter Jesus och sannolikheten för att de lyckades är ändå ganska stor. Där har du det historiska och (på den tiden) religiösa sammanhanget.

                    Angående kommentaren. Den är för det första, väldigt ”katolsk”. Med det menar jag att den försöker övertyga läsaren om att Maria är oskuld (den kallar också de som säger att Jesus hade syskon för ”kättare”…). Kommentaren nämner inte den grekiska grundtexten alls. Det brukar seriösa kommentarer göra på något sätt, för det är som du säger, viktigt med hur orden översätts.

                    Sen säger ju Matt 1:25 egentligen inget annat än att Jesus var Marias första son. Det är säkert helt historiskt riktigt. Att han var äldst alltså. Men det betyder ju inte att hon inte fick flera barn efter honom. Kolla hellre på Mark 6:3. Där betyder förmodligen ordet syskon just det, särskilt om man läser hela sammanhanget där texten finns. Fast i Markus så är inte Maria oskuld så det kanske inte är så intressant, eller?

                      Ja, judarna som blev kristna (katoliker) när Jesus grundade kyrkan.

                      Som jag fattat det så fanns en typ av äktenskap där tanken var att leva i celibat, en kvinna behövde ha en man som tog hand om henne så hon gifte sig men inte i ett traditionellt äktenskap. Så nej det är inte självklart.

                      Ja alltså katolska kyrkan lär ut att Maria är jungfru och de som går emot det blir då kättare. Helt enkelt.

                      ”St. Jerome also proves by Scripture examples, that an only begotten son, was also called firstborn, or first begotten…..” så nej den säger inte bara att Jesus var Marias förstfödde.

                      Och klart hon var oskuld då. Förstår inte vad som gör det så uppenbart att det är syskon och inte andra släktingar.

                      Problemet med solo scriptura är ju dock också att man inte vill titta på tradition. Kyrkan har alltid sagt att Maria är jungfru (inget i bibeln säger emot det som du ser ovan). Men om man endast läser bibeln kan man ju tolka saker lite hur man vill.

                      Haha sola scriptura, ursäkta! 😅

                ”Dessutom står det att Maria aldrig var med Josef eller någon annan man.” 🤣🤣🤣🤣🤣

                  Det står ingenstans i Bibeln!

              Bibeln är en helig skrift, och är endast en berättelse.

                Alltså, att säga så utan vidare till en kristen vet jag inte vad man vill upp nå med.

        Stämmer exakt in på ett par kollegor jag har. Fast båda har syskon.

      Men självklart är det inte så, beror på så mkt. Jobbar med barn och några av de finaste jag haft var endabarn. Och vissa var bortskämda men hade nog varit det ändå pga hur föräldrarna var. Samma med de med syskon, finns alla sorter.

        Vad fint att skriva endabarn (om det var meningen), min pappa är ensambarn och jag vet ju att farmor och farmor hade velat få syskon men nu blev det inte så. Kändes finare med endabarn 🙂

          Ja många vill att det kallas så, tycker också det är finare.

            Jag vill inte ”kallas” något. Tycker inte om att bli definierad efter vad jag INTE har, om det så är syskon eller barn.

              Lite svårt att prata om det annars…

                Är det väl inte. Räcker väl att säga att man inte har syskon.

                  Men då definierar man ju ändå utifrån det?

                    Det är skillnad på att kallas något (”ensambarn”, ”barnlös” osv) eller att svara nej på frågan om man har syskon, barn osv.

                      Jo men när man pratar om en grupp blir det samma sak. ”Endabarn” vs ”barn som inte har syskon”. Samma sak.

      Håller med tidigare kommentarer på detta, ensambarn kan bli supermysiga och schyssta. Tror att Frida L’s personlighet snarare beror på hennes adhd-diagnos, alltså att den var obehandlad osv. Eller så är hon bara som hon är och bryr sig inte. 😅

      Det beror mer på föräldrarnas uppfostran hur barnet blir som person, än om man har syskon eller inte.

      Att du tror att någon är elak för att den inte har syskon… på riktigt?!?!

        Hehe bygger det på erfarenheter av personer jag haft omkring mig, och de som är kantigast och snabbast påpekar mina tillkortakommanden inför en grupp har varit ensambarnen. Just mina ensambarnsvänner har inte blivit tillrättavisade särskilt många gånger i sina liv, och det märks. Är väl individuellt dock, enligt andra kommentarer. Får hoppas att jag och min man kan uppfostra en mer inkännande individ.

          Men tillrättavisade är ju föräldrarnas fel, finns ouppfostrade med syskon också.

      Alltså usch börjar bli så irriterad över den här synen på ensambarn! Nu får väl folk ändå ge sig.

      Jag är ensambarn och har flera vänner som är ensambarn och jag skulle inte beskriva någon av oss som elaka, egoistiska, ”speciella” eller svåra att ha att göra med. Upplever snarare tvärtom.
      Har däremot träffat många elaka, egoistiska och speciella personer som – gissa vad – HAR SYSKON!

      Det handlar om uppfostran och personlighet, inte om man har syskon eller ej. Förstår inte hur man kan tro något annat.

        Håller med! Det är verkligen en skröna som vissa verkar tror lite för mkt på 😏😁
        De jag känner som är ensambarn är verkligen motsatsen till detta och världens finaste, givmildaste personer, omtänksamma, bryr sig om andra, roliga o sociala

      Tycker tvärt om, att ensambarn oftast är snälla. De är ju mindre vana vid att bråka och retas. Däremot ibland lite väl vana att få all uppmärksamhet.

        Fast det beror ju på föräldrarna! Jag har aldrig fått särskilt mycket uppmärksamhet trots att jag inte har några syskon. Det är så individuellt. Har verkligen aldrig heller varit bortskämd, vilket många förutsätter att alla utan syskon är.

        Tror den största skillnaden mellan mig och mina kompisar med syskon var att jag tillbringade mer tid med vuxna som liten, eftersom det inte fanns andra jämnåriga och deras kompisar runt mig i samma utsträckning. Och så kan man ju bli mer ensam som vuxen utan syskon. Fast det är ju inte säker att alla med syskon har en särskilt bra relation heller 🤷‍♀️

      Men nä det stämmer ju verkligen inte det där 😅 det beror nog mer på hur du väljer att uppfostra ditt barn

      Har två ensambarn i min umgängeskrets och dom är helt olidliga ibland. Går inte att göra aktiviteter med, som t.ex. resa eller annat då alllllllllt måste anpassas efter dem och deras viljor. Får dom inte som dom vill så tjuras det. Vi är alla i 30-årsåldern.

        Kan det inte bero på deras jobbiga personligheter? Vi formas såklart av vår uppväxt men som vuxna individer förstår de flesta av oss vad uppförande innebär. Ensambarn eller ej.

      Har alltid fått dåliga vibbar av Frida och det känns som att det blir värre och värre. Mobbartendenser och humörmänniska, för att inte skriva något värre. Hon har skrivit en del om ADHD, men finns det inga tankar om bipolaritet och/eller borderline?

      Läste nyligen en tråd om detta i ett annat forum (RikaTillsammans 😳). Tror att den forskning som finns visar att både föräldrar och barn är lyckligare i enbarnsfamiljer? Med det sagt har jag både syskon och mer än ett barn själv. Så tydligen suboptimerat mitt liv.

    Alltså varför har vissa ett så stort behov av att skrika ut att de minsann tycker att Håkan Hellström är så himla dålig? På jobbet när Håkan nämndes kom direkt ”han är så dålig han sjunger ju sååå falskt”. När det skrivs om honom på tex expressen och delas på fb kommer ”hade inte sett honom om jag så fick betalt”. ”skiten hördes ända till Slottsskogen” ”tycker synd om dem som var där”. Jag ogillar starkt många artister men har inget behov av att kommentera det så fort deras namn syns/hörs. Finns det någon artist som så många ska ”hata” på hela tiden? Är det för att han är en av landets största artister som i princip alla vet vem det är som gör att så många har en åsikt? Förstår inte varför folk liksom är arga på att han sjunger falskt men drar oerhört stor publik 😂

      Jag håller verkligen med, är så trött på att det ALLTID är någon som måste uttrycka att de inte gillar Håkan/han kan inte sjunga/Kråkan Hellström osv osv, om man t ex berättar vid lunchbordet på jobbet att man var på konsert i helgen. Jag skulle liksom aldrig säga så om nån berättats att den sett nån spelning med Metallica/Hov1/Carola eller vem det nu må vara. När jag var på Way out west var det en snubbe som gick runt med en tisha där det stod ”Våga vägra Håkan” (han var huvudnumret sista dagen). Man bara 😳.

      Jag tycker att man ändå kan förstå att en artist är duktig/skicklig/berörande även om man inte personligen gillar den musikstilen.

        Men eller hur. Det är som att det ska vara ett statement att inte gilla Håkan.

          Tycker att det var/är lite samma med kent. Att folk absolut måste berätta vilken deppig musik det är och vilken posör Jocke Berg är osv. Så tröttsamt.

            Ja! Samma där. De gråter nog hela vägen till banken dock.. 😄❤️

            Ja gillar man bara dansband och radiopop så.. 😄

        (Nu kommer jag hundra procent avfärdas som en av dom som ts klagar på men jaja). En väääldigt störig grej med Håkan tycker jag är att han snor så jävla friskt från andra artister i många låtar och det går liksom helt under radarn cause he is Håkan. Finns en hel spellista på Spotify där någon sammanställt alla låtar han snott från tillsammans med hans egna låtar så man ska höra likheten. Dels musik, dels rena textstölder, han tar t ex något från Dylan och översätter till svenska och får sen massa kredd för att han är ”duktig/skicklig/berörande”… och när man typ försöker lyfta detta, särskilt bland goa å gla’a götöborgarö så blir dom butthurt lol. Såatte, jag är väl en sån som i vuxen ålder landat i att jag i slutändan inte gillar hans musikstil eller ser honom som något musikaliskt geni eller lyriker. Men när jag var tonåring på 00-talet ojojoj så mycket Håkan jag lyssnade på, och trots min uttömmande kritik kan jag helt klart uppskatta när Ramlar går igång på dansgolvet eller tänka ”visst känns de fint att va vid liv en dag till” när allt känns lite dystert. 🙂

          Fast det går inte under radarn, det är ju en av den vanligaste kritiken. Säger inte att det är fel men han tolkar/inspireras av andra artister och gör det till sin grej. Kul att du ändå gillar innerst inne 🙂

            ”Gillar innerst inne” är att ta i, det jag gillar är nostalgitrippen det ger men har nog knappt hört något han gett ut efter typ 2013 🙂

          Jag är ts och jag vet att han snor och förstår att folk stör sig på det, men berättar du för alla så fort hans namn nämns att du stör dig på det? Att han är skitdålig? 😊 jag gillade Håkan mer förr, gillade mer textbyggnaden och själva texterna än nu

            Haha nä, det berättar jag absolut inte, varför skulle jag det? Pratas det Håkan och folk hetsar över biljetter är jag mest tyst. Sällan någon frågar rakt ut om man gillar honom eller inte, men /skulle/ någon fråga skulle jag antagligen svara att det inte är min musiksmak helt enkelt /20.27

          Håller med ovan, det går inte under radarn. Han har väl alltid varit öppen med att han lånar av andra artister/låtar?

          Det och hans lite taskiga stil mot Timo Räisänen & bandet gör att han inte står superhögt i kurs hos mig. Plus det supertrevligdeluxcharmig:a spelet för gallerierna.

            Jag undrade inte varför folk inte gillar honom utan varför man känner att man måste berätta det så fort hans namn hörs 🙂 menar du att det är anledningen att du offentligt spyr galla över Håkan?

              ”spyr galla” får stå för dig. Kommenterade till ”Anonym 20.27” angående att han snor friskt och la till det jag vet är fakta.

          Det är ju inte enkom texten so berör utan hur han leverar den. Han gör den till sin.

          Men det är hur många artister som helst som ”snor” och de får inget hat.

          Känner mig direkt träffad. Det skulle kunna vara jag 😂
          Jag har dock aldrig skrikit ut det men i o m att jag verkligen inte tycker att han är bra och har vid flera tillfällen nämnt det, eller stängt av radion när han kommer på – gör mina vänner en grej av det och nu har det liksom förstorats upp så nu är det en grej och nu är jag ”hon som hatar Håkan”. Så mina vänner (som gillar Håkan) har liksom hjälpt till att skapa den här hatiska karaktären.

      Säger folk fortfarande så? Haha. Så gammalt liksom, kan de inte släppa det nångång. Alla tycker olika liksom, deal with it.

      Gillar inte uttrycket annars men här kan det va ”den svenska avundsjukan” tror jag? Alltså, han är så stor, de kunde hanterat det om han var tekniskt ”duktig” på att sjunga, som Carola typ? Men de tycker inte han duger liksom, de sjunger lika ”illa” och då missunnar de honom (det kunde varit dem istället?)

        Ja kanske det, samma mekanismer som när folk ser modern konst och tycker att ”det där skulle min tvååring kunna måla”

      Folk som schablonhatar Håkan Hellström ser jag som ganska tragiska. Jag träffade en kille på Peace and Love för många herrans år sedan som uttryckte sitt ogillande av honom inför kvällen och berättade efteråt att spelningen var bland det starkaste han upplevt.

      Liknande fenomen med Kent. Många av Jocke Bergs fantastiska texter har förevigat hur mörkt det kan vara att växa upp i det, delvis, karga land som är
      Sverige. Men ät du för all del din torra mazarin.

        Kent alltså <3 så fint du beskrev vad jocke bergs texter fångar. Ska lyssna på du & jag döden nu och höstdeppa.

          Den och Hagnesta Hill är inget annat än mästerverk!

      Träffade honom när han fortfarande var i broder daniel. Kommer inte ihåg så mycket eftersom jag var barn men han var tillbakadragen och lite blyg. Då skulle man nog aldrig ha trott att han skulle bli en av Sveriges största artister. Lite kuf och egen men go!

      Älskar Håkan Hellström och folk tycker det är såååå roligt att gå på mig med just det du skriver. Så tröttsamt.

      (Dock hatar jag lite också, inte Håkan Hellström, men ”Håkanpojkar”. Så jävla dryga människor, i alla fall på sociala medier🤮).

    Jag har blivit så känslig mot ljud när jag ska sova. Tips på bra öronproppar eller finns något annat? Har lite svårt för öronproppar.

      Jag tar bara vanligt toapapper/bomull/fettvadd rullar till en boll och smetar på typ vaselin. I värsta fall (bortrest tex) kan jag rulla bollen i munnen och sen in i öronen. Bildar typ ett vakuum och de känns inte i öronen.
      Men jag använder de inte så ofta, har hört att det är dåligt att blockera öronen. Använder bara när jag känner mig lättirritetad.

      Testat såna geléiga/silikon? Som man formar och liksom täpper till örat, inte sticker ner i örongången

        Mer effektivt att forma den som en propp i hörselgången hehe… Observera att det dock kan leda till skador om du gör fel.

      Jag sover alltid med öronproppar. Annars går det inte! Köper storlek small pga har små hörselgångar, i början var det lite obekvämt men nu kan jag inte vara utan dem!

      https://www.kronansapotek.se/SwedSafe/p/757882/

      Dessa gillar jag 🙂 Sådana klassiska gula blir tystare men de här funkar för mig trots att jag anser mig vara känslig för ljud.

      Kan typ white noice funka istället för öronproppar?

      Finns gjutna öronproppar. Satsa på det! Lätt värt 🙂

      Har sovit med öronproppar i 6 år och kan knappt sova utan. Har nu en bebis och vill inte sova med proppar och det är fan hemskt haha. Men tur att det blev precis just nu för mina absolut bästa proppar nånsin går inte att få tag på längre…..

      Efter 20 år med sömnproblem pga ljudkänslig har jag hittat de perfekta öronpropparna att sova med. Alpine sleep deep. Jag är kvinna med normala öron och mini-storleken passar mig. De går att använda flera gånger och är superbekväma. https://tinyurl.com/5ms4vpk3

      Happy ears!
      Så bra!

    VEM är det Carola Wetterholm arg på nu?! 😅

      Någon annan med sjuttielva barn vars man börjar på H. Hon glömde maska.

        Who?

      Ja precis som B säger så glömde Carola maska namnet på killen, men det gick att se namnet ändå även på de ställen hon kom ihåg att maska…..man såg tydligt att namnet började på H och slutade på k. Så Henrik. Och hon skrev i sitt inlägg att hans frus namn började på A. Efter en snabb titt på Carolas sociala medier så ser man att de inblandade heter Henrik och Annica. Deras efternamn börjar på A, resten får ni luska reda på sjävla 😉

        Tror att hon glömde maska med flit faktiskt. F ö undrar jag vilken karl som duger åt henne, hon dissar alla karlars utseende, utom Johnny Depp och Brad Pitt. Tycker hon att exet var sådan fotomodell..

          Du glömde Jon Bon Jovi och Keanu Reeves, de duger också.

        Är det ngn lokalkändis eller vet man vilka det är?

        Jag som trodde det var Hängkuk han hette.

      Är hon arg nu igen? Herregud, hur kan man leva med det där humöret hon har. Inte konstigt att hennes man drog.

        Det där var väl dock onödigt lågt? Hon är för det mesta på bra humör vad jag kan se på hennes blogg. Hon lever sitt liv och sköter sitt. Inte konstigt att hennes man drog? Jaha, är det hennes fel att han valde att vara otrogen, ljuga om det och sen bara dra? Du tycker kanske att det också är hennes fel att han aldrig träffar barnen?

          Varför skulle jag tycka det?

          Du tycker inte att du läser in lite väl mycket i en kommentar? Jag har inte skrivit någonting överhuvudtaget om huruvida han träffar barnen eller varit otrogen.

      Läste nu, det där är ju ganska obehagligt skrivet. Privat och dessutom utlämnande, även om hon hade lyckats maska ordentligt så vet man ju vilka hon menar om man bor i Uppsala.

        Jag bor i Uppsala och brukar ha koll på sånt där mediokert skvaller men fattar inte alls vem hon menar. Ge mig nån mer ledtråd 😍

    Snart är det konferens med jobbet igen. Blir att gå på spa som vanligt. Är det bara jag som tycker det är lite väl intimt att gå på spa med kollegorna? Vi är en ganska stor grupp och alla vill alltid gå på spa. Tycker att det känns konstigt att se alla kollegorna så avklädda..
    kanske bara är jag 🤷🏼‍♀️

      Jag instämmer med dig, jag har en högst professionell relation till mina kollegor – de vill jag helst inte se allt för avklädda och inte heller visa mig själv.

      Håller med. Tycker stranden kan vara jobbig inte sjutton vill jag då springa omkring i badkläder med kollegor

      Jo håller med. Men jag älskar spa så försöker att tänka bort det.

      Förstår lite hur du känner men har aldrig varit med om det (fattig kommunal arbetsplats 😄) Finns några fräscha man hade velat se dock. Men bara låt bli att spaa om det känns obekvämt, de kan ju knappast tvinga dig.

      Tycker också att det var lite småjobbigt när vi haft det. Har haft baddräkt istället för bikini, kändes bättre. Skönt att ha badrock att svira om sig när man går runt så känns det inte lika naket! Och känner du ett tvärnej så ta en drink och sätt dig i lobbyn eller baren bara 🙂

      Man behöver väl inte gå omkring så himla lättklädd på spa? Baddräkt i poolen men annars är det ju badrock på. Skippar man poolen kan man sitta i badrock i relaxen hela tiden.

    Varför tror ni Sofie Fahrman fotar alla sina outfitbilder på ett sätt så att halva träpanelen/träramen på spegeln syns? Halva fotot är hennes spegelbild och andra halvan en träpanel i hennes badrum 🤔 Ska det vara ”artsy” eller är det för att man inte ska se vad som är till höger om henne i bild? Samma sak varje vecka i hennes outfitinlägg….

    Saker man funderar på 😅
    (Älskar Sofi, köpt alla hennes böcker!)

      Kanske ligger toaletten så att den syns annars? 😅

      Verkar vara genomgående tema på alla spegelselfies oavsett rum? Blev nyfiken och var tvungen att gå in och kolla, haha

      Tycker det känns superdaterat att lägga ut sådana selfies framför spegeln som hon gör, och alltid, utan undantag, samma poserande, med det en benet framför,utsträckt så det skall se ut som hon har långa ben.

        Både hon och SB är superkorta, vi snackar kanske 1,60 eller? Båda är bra på att fota sina ben på ett långt sätt… men skulle jag själv stå bredvid skulle jag se ut som en jätte 🙂 Alla är olika, lägger ingen större värdering i det men har studsat över hur det bild efter bild ser ut som långt.

      Hennes blogg känns väldigt som bloggar var förr. Cam kan du inte skriva lite om hennes resa till Grönland för att lära sig mer om hållbarhet? Där se seglade mellan smältande isberg med ett glas vin i handen?

        Precis. Där har du en som ständigt reser kors & tvärs och det är inte tåg vi pratar om…

          Exakt. Säkerligen endel privatjet där också med tanke på pengarna hon gifte sig med. Hon är nog bara smart nog att inte skylta med det till skillnad från andra influensers och slipper på så sätt också många kommentarer om miljö etc…

      Själv undrar jag varför det ”skvallras” så lite om henne (men även tex Ebba von Sydow och Emilia de Poret) här på bloggen😅 Alltid samma influensers man läser om på ÖS och som folk stör sig på.

    Vuxenakne
    Så less på finnarna som ploppar upp i tid och otid runt haka/mun.
    Vilken klinik/mottagning kan ni rekommendera för att få hjälp med detta?

      Hör av dig till en läkare! De kan hjälpa dig med att få medicin utskriven som kommer ge dig goda resultat 🥰

      Det är inte perioral dermatit då? Behandlas lite annorlunda än akne har jag förstått!

      Hej!

      Har ingen bra rek på salong men på behandling, för mig har fractional radio frequency hjälpt en del, vet inte riktigt vad det heter på svenska? Hjälper mot att förebygga akne, fina linjer, kollagen osv osv osv
      Det är väl mer eller mindre som Dermapen fast med laser i nålarna, vilket behandlar på djupet och i min mening gör det inte lika ont plus att du är inte röd lika länge.

      Idag är jag dock gravid och får inte göra någon behandling alls, däremot har jag insett att låta rengöringen sitta på ett par timmar på morgon/kväll verkar göra susen för finnarna som fortfarande dyker upp.

      Lycka till!

      Jag gillar Aysels skönhetsvård i Fridhemsplan om det gäller Sthlm. 😍 Aysel är så duktig!

      Det finns massor av receptbelagd kräm att få om du kontaktar läkare. Vårdcentral eller aknekollen brukar vara första steget. Jag använder Acnatac just nu och har fått SÅ fina resultat.

      Det bästa och permanenta är isotretinoin. Du måste gå till hudläkare men för 80% är det permanent aknefria efter behandling. Har förändrat mitt liv.

    Någon som medicineras mot pmds? Hur funkar det och hur gick ni till väga? Vårdcentralen?

      Psykiatrin hänvisar till kvinnokliniken och kvinnokliniken säger att allt de kan erbjuda är p-piller och om det inte hjälper kan de inget göra. Har aldrig fått hjälp.

        Va, vad dåligt! Verkar ju vara många som får ssri att ta under veckorna innan mensen.

        Ta hjälp från primärvården, kvinnokliniken eller psykiatrin brukar inte hjälpa med pmds. Jättemärkligt att man inte kan få hjälp av kvinnokliniken som ska vara specialister. Men så är det iallafall i min region.

      Bokade tid hos hälsocentralen, fick utskrivet escitalopram. Fick bokstavligen tillbaka mitt liv som inte präglades av ilska eller ledsamhet. Givetvis inte kul att behöva ta det, men hellre det än att må dåligt!

      Se om du kan göra en egenremiss till närmsta kvinnoklinik, då slipper du att gå via vårdcentralen som sedan slussar dig vidare.

        Ok såg nu av övre kommentar att det är olika procedurer i olika regioner. Kolla 1177 vad de säger i din region!

      Via gyn/kvinnokliniken! 😄 Pratade med min läkare som skrev ut antidepp. Aldrig tagit dock

      Nej en smärtklinik

    Till er med astma, har ni ofta mycnet problem när ni är förkylda? Har ni då svårt att andas? Höjer ni isf er medicin (kortison och eller luftrörsvidgande)?
    Jag har nyss fått min diagnos och fick ingen info om förkylning och hur jag skulle bete mig vid sådana tillfällen. Har nu varit förkyld i en vecka och har fortfarande svårt att andas och har ont i bröstet och hostig. Har tagit 2 doser kortison morgon och kväll (istället för en), men det verkar inte hjälpa. Hade varit skönt att höra lite erfarenhet från er andra med astma hur förkylningar känns för er och hur ni gör med medicinen.

      Jag har haft astma sedan jag var femton (är nu fyrtio plus)

      Tre tips när du är förkyld:

      *dricker du kaffe så drick svart kaffe för det vidgar luftvägarna lite extra (mjölk i kaffet är slembildande)

      *Skölj näsan

      *Använd vit tigerbalsam på bröstet

      Krya på dig 💖

        Tack för tips!
        Upplever du att din astma blir sämre under förkylning? Så jobbig känsla att känna sig tungandad. Vill bara att det ska gå över och har lite lätt panik över om det ska vara såhär vid varje förkylning framöver eftersom att jag är förkyld typ 1 gång i månaden pga barn på förskolan.

          Ja absolut och det är inte alls konstigt att det blir så. Vi har ju redan en kronisk inflammation och så kommer det en bacill på det.

          Förstår paniken 😟, men det behöver inte bli så varje gång.

        Finns ingen evidens på att mjölk är slembildande, det är en seglivad skröna.

          Alla mejeriprodukter är slembildande. Det är ingen skröna alls.

            Eva Wikström Jonsson, docent, klinisk farmakolog, ledamot i expertrådet för luftvägs- och allergisjukdomar, svarar:

            ”Föreställningen att mjölk bidrar till slemproduktion och astmaförsämring ska ha funnits i flera olika kulturer, såväl hos Moses Maimonides på 1100-talet som inom traditionell kinesisk medicin och i Dr Spocks bok om vård av barn. I de vetenskapliga studier som publicerats har dock inte denna hypotes kunnat bekräftas, under förutsättning att de studerade individerna inte är allergiska mot mjölkprotein.”

            Se Tidningen Evidens Nr 4, 2018.

              Det är en person som yttrat sig. Googlar man så ser man att ledande mejeribolag också dementerar allt. Undra varför ☺️. Min astma mår mycket bättre utan mjölkprodukter men inte är jag allergisk mot mjölkprotein.

              Ts frågade om tips, jag gav mina tips.

      Såg folk hylla ett recept: 4 vitlöksklyftor
      Juice från en citron. 1/2 tsk cayennepeppar. 1 tsk ingefära (helst färsk). 1 tsk gurkmeja (helst färsk). 1 droppe eukalyptusolja eller tea tree olja. 1 tsk Honung.

      Blanda och häll på kokande vatten i ett dricksglas. Drick 1/3 varje gång, 3-4 gåner/dag. Så ett glas/dag.

      Kallas för flu bomb om du vill läsa mer. Folk hyllar verkligen blandningen.

        Låter vedervärdigt men känns värt ett försök. Silar man innan man dricker eller ska man dricka ingeföraklumparna och vitlöksklumparna också? 😳

        Har provat detta idag men har lite lätt panik då jag råkade hälla i 3 droppar eucalypusoil och tänkte att det gör väl inget, och läser sen på förpackningen att man ska ringa giftcentralen om man råkat fått i sig oljan. Googlar sen lite och oljan verkar tydligen kunna orsaka förgiftning i liten mängd. Tänkte att det är bra info för andra som kanske läser receptet och gör samma misstag som mig.

      Är det andningen som är jobbig ska du arbeta med det som öppnar upp din andningsväg (ventolin, bricanyl elllet vad du fått…)
      Kortisonen är ju bra för att det kanske läker snabbare eller hindrar förvärrande av astman. Hjälper inte andning i sig..
      Kan ta tid att läka… är inne på min andra vecka:)

      Brukar inte tycka att astman blir så mycket värre under förkylning. Ta kortison och luftrörsvidgande dagligen så borde det fungera bra. Däremot fick jag (troligen) luftrörskatarr för några år sedan, då hjälpte ingen medicin alls. Fick absolut panik ett tag men det hjälpte att bara ta det lugnt och försöka varva ner. Blev diagnostiserad med förkylningsastma som barn men har tyvärr blivit värre och kräver nu daglig medicinering

      Boka tid hos din läkare om din medicinering inte ger tillräckligt effekt. Läkaren hjälper dig att justera eller byta till en som fungerar.

      Min blir mycket värre. Tar dubbel dos koetison och luftrörsvidgande 4 ggr om dagen. Luftrörsvidgande gör Det lättare att hosta upp slemmet. Se till att dricka väldigt mycket. Det gör slemmet mindre segt. Sov gärna med flera kuddar och fönstret öppet.

        Testat acitilsystin (vet ej stavning). Mycket bra slemlösande

      Har förkylningsastma och jag fick tips från min läkare att när man är förkyld kan man ta den luftrörsvidgande först och sen kortison, det ska tydligen ge bättre effekt. Jag tycker det har hjälpt men testa du 🤗 annars är det sval luft och höjd huvudända när man sover som hjälp mig också ☺️

      Yes, jag får använda luftrörsvidgande relativt flitigt när jag är förkyld. Tar kortison morgon och kväll också. Jag har dock bara ansträngningsastma men den dyker upp vid förkylning också. 😅

    Vad händer med lis Anna crmen?

    Är det nån i Sthlm sett den ökända mannen och influencern tillsammans nåt det senaste? De verkar ju umgås nu som att han är fri

      Nån skrev ju att hon synts på stories med honom på nån klubb eller nåt förra vecks

      Undrar också! Alltså kan vi inte prata om det absurda i hela situationen. Cass dejtar en kriminell och jag skulle verkligen vilja att detta problematiseras typ

        Problematiseras på vilket sätt? Ska kriminella endast dejta kriminella?

          Låter som en bra idé.

            Du tror inte risken för fortsatt kriminalitet ökar då?

        Tror inte du får skriva ut det så. Förra tråden från i söndags togs väl bort? Förtal blabla, influencern har ju inte gått ut med nåt själv

          Jaha såg inte att den hade tagits bort men lol är det förtal att säga att någon är ihop med en kriminell man får ju på riktigt inte säga något längre

        Hej 🍒 förresten!

        Sååå nyfiken !! Men är det ingen här som är nyfiken på Nadjas kille? Tycker nästan det är mer intressant 🤣. Vem är han, hur ser han ut etc?!

      Vill också veta, jag är en trogen ”det skaver” lyssnare och kan typ inte fatta det haha

        Fast SÅ himla konstigt är det ju inte. ”Det var längesen, jag har jobbat med mig själv och sonat, det var grupptryck, jag var inte den värsta i gänget, jag behövde verkligen pengar till mina barn” etc etc

          Det var ju dock tre år sen bara…

    Är hon gay?

    Min syster hävdar att 41 000 är en vanlig och rimlig ingångslön i Stockholm för nyexade HR-studenter. Jag tycker det låter orimligt högt? Ni som pluggat HR och började jobba i Stockholm, vad hade ni för ingångslön?

      Pluggat på Stockholms Universitet med examen för ca 3 år sedan, jag själv inkl runt 15 klasskompisar som jag känner till landade alla på 28-32 som ingångslön, mix mellan HR generalist/HR support och rekryteringsroller. Nu 3 år senare är de flesta på lön runt 40, inte såå mycket högre än det!

      Jag var med och anställde en HR-generalist i sthlm för typ ett år sen (stort privat bolag) och personen fick 38000 kr i lön men då hade hen ca 1,5 års erfarenhet. Så att få 41000 på första jobbet låter inte helt rimligt, men kanske runt 30.000-33.000, beroende på tjänst. Lyckas man landa en HRBP-roll så kommer det såklart va bättre betalt än en HR-sss eller något inom rekrytering där man nog inte får så mycket mer än 30′. Det är också väldigt stor konkurrens bland de som inte har någon erfarenhet vilket håller nere lönerna. Direkt när man har något års erfarenhet så blir inte utbudet av kandidater lika stort och då höjs också lönen.

      Har personer i min närhet som arbetar med HR. En nyexad vän till mig gick in med 36 , så 41 är nog inte helt omöjligt.

      Ingångslön HR-ansvarig (ensam i bolaget) 35 000kr år 2020.

      Arbetar med rekrytering inom HR och skulle snarare sägare att runt 28-32′ är mer normalt som ingångslön för nyexaminerade.

    Någon som jobbar / har jobbat som operatör på PKC? Vill söka dit för att få utredningsvana innan jag söker jobb som civil utredare. Är beteendevetare i grunden. Någon som har gjort den resan?

      Du kommer inte att utreda ärenden på PKC men du kommer att bli väldigt duktig på att ta upp anmälningar, använda systemen som används av utredare, och att hålla förhör. Det är en väldigt bra erfarenhet att ha med sig i sin kunskapslåda om man söker sig vidare inom myndigheten. Det är en väldigt bra ingång till myndigheten också!

      Vad är PKC? Blev nyfiken på civil utredare nämligen!

        Polisens kontaktcenter står det för. Man kommer i kontakt med PKC när man vill göra en polisanmälan per telefon! De söker just nu fler operatörer, tipsar verkligen alla att testa på det. Sjukt intressant att få lära sig om hur det går till och man kommer i kontakt med människor från olika bakgrunder.

          Kan man jobba hemifrån?

          /annan anonym

            Nej, det tror jag inte. Tyvärr.

          Ah ok, tack!

        Verkade ba lite låg lön tyvärr..

    Jag vill ha något prisvärt i hudvårdsväg för normal hy, ansikte. Tips på produkt?

      Cetaphils kräm för extra känslig hy är härlig!

      Emma S fuktgivande ansiktsspray, den rosa flaskan och aloevera dagkräm från the bodyshop 🙂

      L300 är trevlig tycker jag. Och prisvärd.

    Yoga girl. Jag är tillräckligt självmedveten för att förstå att jag det jag kommer att skriva bottnar i avundsjuka, och det kan jag stå för. Men HUR kan hela hennes liv endast handla om att ta hand om sig själv? Och sin familj såklart. Men allt hon gör är med fokus på sig själv och sitt egna välmående. Bad, meditation, terutiner, mat från grunden i absurdum, yoga, örter osv. Hur är det möjligt att man kan leva så? Tror ni hon själv förstår hur priviligerat det är att sitta med en kopp örtte gjort på blad och grejer hon omsorgsfullt plockat i en fin korg, torkat och blandat utifrån dagens känsla i kroppen samtidigt som hon blickar ut över en stilla sjö, när typ resten av Sverige slänger i sig något innan man rusar iväg till förskola och jobb? Och får väll kanske tillägga att jag inte missunnar henne eller någon detta, även om det gör mig avis och lite provocerad…

      Hur det är möjligt? För att hon är influencer och har inkomst från det liksom? Eller sin man? Bra och härligt att ta hand om sig själv, men tror du inte det blir lite navelskåderi av det och tråkigt? Att bara fokusera på sig själv, inte göra nåt för nån annan?

        Just när man gör så små/lite larviga grejer liksom.

      Glöm inte inspelning av podd där hon pratar om sina känslor i en timme och typ 20 min IG-stories varje dag där hon pratar om sig själv. Tror inte det är nyttigt att ha självvård som heltidssysselsättning.

      Skulle faktiskt vara lite kul att se Rachel flänga runt i ett heltidsjobb, tex hemtjänst, kock eller busschaffis

      Hon har sagt att de lever på att hyra ut sina två hus i Aruba via Airbnb. Sen har hon fortfarande yoga studion även om den är till salu, kanske nån inkomst där också? Hon har ju nästan 2 miljoner följare på Instagram och antagligen många som lyssnar på podden, tänker att hon får ganska saftigt betalt för reklam där. Sen bor de väl på nån gård som hennes familj har ägt i generationer, kanske fick köpa den lite billigare?
      Och visst har hon skrivit böcker? Kanske får lite royalties varje månad. Tror hon har ganska många inkomstkällor vilket ger henne friheten att ägna sin tid åt navelskåderi.

        Ja, du har nog rätt i hennes ekonomiska förutsättningar. Jag tänkte med HUR som i hur är det möjligt att bara ägna livet åt (som du formulerar det) navelskådande.

          Ah ok, då missförstod jag, sorry!

      Hon är väl hemma och är föräldraledig med sin 2 månader gamla son? Gjorde inte heller så mycket när jag var FL

    Hej, frågade i förra ÖS om ni, som gjort bröstförstoring, ville dela med er av erfarenhet, ex. Hur ont ni hade efteråt, hur lång tid det tog innan ni kunde röra osv.
    Tyvärr det enda svar jag fick var att jag skulle läsa om breast implant illness. Även om jag uppskattar omtanken så var det inte det jag efterfrågade så ställer frågan igen och hoppas på mer relevanta svar.

      Har själv inte gjort det, men av vad jag har läst i tjejgrupper på facebook har folk haft otroligt ont och varit sängliggande i minst en vecka efteråt. Dessutom är ju breast implant illness en allvarlig påföljd som drabbar många, med stort mörkertal. Det är liksom inte värt det för större tuttar som tyvärr alltid ser otroligt fejk ut. Du borde jobba på din självkänsla isället. Du duger verkligen som du är. ❤️

        Men hon bad ju om exakt motsatsen till detta! Lägg ner.

      Jag har gjort operation och hade mycket ont i kanske en vecka, men inte värre än att jag kunde jobba hemifrån (kontorsjobb) efter 4 dagar. Klarade mig med alvedon också alla dagar förutom operationsdagen då jag tog morfin, så för mig var inte smärtan värre än så. Sen hade jag dock ont i såren väldigt länge även om det läkte bra. Typ huggande smärta till och från, svidande, osv och det hade jag säkert i 2-3 månader.

      Jag gjorde det för 4 månader sedan. Smärtan var överkomlig och man får ju smärtstillande för ett par dagar. Det svåra är att helt ändra sitt rörelsemönster… du får inte använda armarna för att ta dig upp eller ner ur sängen tex. Du får inte göra någonting typ på 2 veckor och inte bära mer än 2 kg på en månad och sen bara bära väldigt lite 8 veckor till.
      Brösten känns som två konstiga påklistrade bollar utanpå din kropp i ca 1 månad och sen blir det successivt bättre. Om du lägger implantatet bakom muskeln, som jag, så är det en otroligt märklig känsla att inte ha någon kraft alls pga avskuren muskel.
      Efter 3 månader är man fri att göra vad man vill i form av träning, bära, lägga tyngd på armarna osv.

      Min personliga upplevelse var HEMSK. Jag visste inte hur vanligt det är att få ångest, panik och drabbas av depression efter en sånhär operarion. Men nu i efterhand har jag läst sååååå många inlägg på olika forum på nätet om folk som mått likadant. Jag grät konstant i 2 veckor och ångrade hela operationen i över en månad. Nu känns det mycket bättre!

      Var noga med att prova olika storlekar på implantat (man får testa med inlägg i en bh på kliniken) och åk dit och testa både två och tre gånger så att du känner dig säker på din storlek. Jag kände mig lite övertalad att ta en större storlek än jag tänkt…..

      Lycka till!

        Tillägg. Det var jobbigt att sova på rygg i 6 veckor!!! Ville inget hellre än att sova på sidan.
        Och det tar som sagt 3 månader att läka MEN 6-12 månader innan du verkligen ser det slutgiltiga resultatet och brösten mjuknat.

        Jag låter jättenegativ nu men jag blev så chockad efter min operation för allt jag hade hört från alla håll var så positivt hela tiden. Jag är nöjd med mitt beslut och det var genomtänkt men jag kanske hade kunnat hantera situationen bättre om jag visste hur vanligt det var att må så dåligt psykiskt efter en sådan operation.

          Tack snälla för utförligt svar. Jag har läst en del om att många drabbas av depression direkt efter och skulle gärna vilja förstå varför. Om det är okej, skulle jag gärna vilja veta vad som framkallade de känslorna hos dig?

            Hmm svårt att svara på. Jag tog ett väl medvetet och genomtänkt beslut och även om man själv vet vad man gör så hänger hjärnan inte med. Det blev nog en chock över att se ut på ett annat sätt från en dag till en annan. I kombination med sömnbrist (pga obekväm) och att inte riktigt kunna leva som vanligt. Jag ville bara få hela operationen ogjord och sa att det var mitt livs sämsta beslut.
            Jag tyckte brösten var för stora också men det är ju rejält svullet ett par veckor.

            Jag önskar dock att jag läst på mer eller frågat kliniken mer om implantat och vad som skiljer olika storlekar åt.
            Du har en bröstbredd och höjd och du kan då vara ha just dom implantaten som passar dina mått och vill du välja större eller mindre implantat är det endast bröstet put ut från kroppen som ändras, inte bredden eller höjden. Det visste inte jag och orden ”high profile” stökade till det i min hjärna för jag hade ju valt ”medium profile” så när jag gick upp en storlek ändrades alltså profilen(putet) och inte att hela implantatet var lite större på alla håll så att säga. Hoppas du förstår!

          Vill tillägga att jag velat göra brösten sedan jag var 18, jag är snart 37 nu och fött barn. Så har alltid tänkt att jag kommer bli skitglad att äntligen ha de brösten jag alltid velat ha, men kanske annat som gör att man blir deprimerad?

            Jag tänkte på detta i 12 år 🙂 det är super vanligt med depression ett par veckor efteråt.

            Jag är glad NU. Men 6 veckor var väldigt kämpiga. För mig. Det behöver så klart inte bli så för dig. Tycker definitivt du ska gå på konsultation och ta det därifrån sen 🙂

            Ställ dig också denna frågan innan och VET ditt svar.
            Om du vacklar mellan två storlekar… vad skulle du vara okej med? Att brösten i slutändan blir lite mindre än du kanske tänkt dig? Eller att brösten blir lite för stora?

        Det låter helt sjukt? Och folk väljer ändå att operera sig? Folk har grova problem.

          Ja. Det är intressant att kvinnor kan gå hur långt som helst för att se ut som en ”ful version” av Barbie. Antar att det är för att män verkar gilla plastkvinnor. Att vara attraktiv i ytliga mäns ögon är visst det viktigaste.

          Det är sjukt. Bokstavligen sjukt.

            Well, sorry to brake it to you men detta har inget med en man att göra utan vad jag vill but you do you.
            Och innan du skyller både det ena och det andra på män kanske borde du se över hur du uttrycker om andra kvinnors kroppar och val

      Jag var öm/hade lite ont i några dagar, inte mer än så. Var tillbaka på jobbet efter en vecka.

      GÖR. DET. INTE.

        Vill du utveckla varför? Inte meningen att låta dryg utan genuint nyfiken

      Gjorde för fyra år sen, hade 0 ont. Mitt bästa beslut i livet!

        Trist liv

      Jag gjorde brösten för drygt 1,5 år sedan, och sedan omoperatipn av ena bröstet för 1 år sedan.
      Efter första operationen kände jag mig överkörd, jag kunde bara sitta och sova de första 3 nätterna och lyfta armarna var helt omöjligt. Tvätta håret fick min man göra på mig. Efter en vecka var jag hemma själv med två små barn utan större problem.
      Efter den korrigerande operationen kände jag mig mest stel och öm, var hemma själv med barnen efter 3-4 dagar.

      Det är svinjobbigt första dygnen men sen är du mest stel och känner dig orörlig. Ta smärtlindringen du får på tiderna du ska ta det så kommer det gå fint ❤️

        Tack för ditt svar. Jag kommer vara barnfri de första två dagarna sen kommer jag ha min 6-åring. Kommer dock ha hjälp då så låter som att jag borde klara mig

      Jag opererade mig i april. Velat göra det i 10 år, bästa beslutet jag tagit. Otroligt nöjd är jag. Har inte mått dåligt psykiskt. Varje dag har jag dragit upp tröjan och inspekterat dem, haha. Valde runda implantat (pga viktnedgång hade mina bröst inte så mycket volym upptill) och ca 430 cc. Hade 65C innan. Är 31 år om det spelar någon roll.
      Det har varit lite jobbigt att ha stödbhn i nu snart 6 månader, dygnet runt. Men det är viktigt för att det ska bli bäst resultat.

      Det gjorde rejält ont, ska inte sticka under stol med det. När man låg i sängen var det som att det var två tunga stenar på bröstet som gjorde det svårt att resa sig ur sängen i början, man fick liksom hasa sig på sidan.
      Först känns de verkligen påklistrade på en men efter ca 2 månader så känns de mer som en del av din kropp.
      Jag tog morfin i några dagar efteråt men slutade och tog sen bara Alvedon (inte Ipren!) för smärtan. Efter ett par dagar i sängen var jag uppe och gick lite, några dagar efter det gick jag i en närliggande park (blev dock väldigt trött efteråt).
      Fram tills för någon månad har det stuckit till i bröstmusklerna emellanåt och det är helt normalt att smärtan kommer och går under lång tid efteråt. Rätt rejält ont har jag haft i bröstvårtorna också.

      Något jag inte fick veta på förhand var att i och med att huden tänjs ut så mycket och på kort tid så fjällar huden! I alla fall för mig. Som att man bränt sig i solen och börjat ömsa skinn haha. Men det försvann efter några dagar med en fet oparfymerad lotion.

      Förresten – man blir verkligen storleksblind. Vet att alla säger det men gud vad det stämmer. Först är brösten jättesvullna, rätt länge också, som gör att man vänjer sig vid storleken och sen när svullnaden går ner tycker man de är för små 😆 jag tog faktiskt större implantat än vad jag tänkte först pga detta och det är jag glad för.

      Lycka till, kommer gå jättebra! ❤️

      Smärtan var ganska intensiv i tre dagar, men jag gjorde samtidigt en annan operation så allt gjorde ganska ont. Kunde tyvärr inte ta starka smärtstillande för att jag blev så illamående. Sedan kändes det lite konstigt i typ ett år, om jag låg på mage eller kramade någon hårt. Nu känns de ingenting.

      Jag förstorade brösten för länge sen så minns inte exakt..men jag var nog sängliggande typ 2 dagar och åt då rätt starka smärtstillande men sen var det inte så jobbigt. Var på en intervju minns jag, en vecka efter operationen och det var inga större problem. Men det är såklart väldigt olika.

    Skulle ni våga flytta till Stockholm nu?

      Vi vill flytta härifrån. Något kommer att hända…

      Varför inte? Bor här och är inte rädd, ingen jag känner heller. Gängvåld tex finns ju i många städer vad jag förstått.

      Om det är terrordåd som åsyftas finns det ingen direkt garanti att det bara kan ske i Stockholm.

      Inte gängvåld heller uppenbarligen.

        Precis, alla större städer och evenemang är väl i riskzonen. Och de jobbar mot detta också. Visst, det kanske händer nåt men man kan inte sitt liv i rädsla och ta viktiga beslut utifrån det.

        Nej håller med. Kan hända var som helst

      Ja.

      Sålde nyligen min bostadsrätt på Östermalm och flyttade norrut. Mitt beslut grundades på två faktorer: dels en rädsla för att utsättas för personrån/överfall/inbrott/sprängningar, dels en oro för nya terrordåd. Har flera vänner som blivit utsatta för vidriga brott senaste åren, och jag har bott granne med flera ambassader i Villastaden där man ökat beredskapen för att förhindra terrorhandlingar.

      Stockholm kommer alltid att vara hemma för mig, så jag hoppas på att flytta tillbaka i framtiden. <3

    Söker tips på elpiano (/keybord? Vet inte skillnaden) till mitt barn som ska börja spela. Det har varit mycket fram och tillbaka om hon vill spela eller inte så har inte lust att lägga mer än en tusing på det egentligen. Om det ens finns något till det priset.
    Har kollat blocket och där kostar de satan.

      Marketplace?

        Tack, har kollat där men utbudet är skralt där jag bor tyvärr

    Ska på en dejt snart. Har alltid varit singel (28 år) och aldrig dejtat innan. Har alltså väldigt liten erfarenhet av killar och allt som kretsar kring dejting… Är livrädd men samtidigt peppad. Någon som har några bra tips? Kan vara allt ifrån hur man minskar sin ångest och nervositet till hur man ”ska” bete sig (fysiskt och samtalsämnen osv osv). Hjälp 🥲

      Det låter fattigt men var dig själv! Sälj inte in dig som någon du inte är. Var som när du är med dina kompisar. Ställ frågor och lyssna på svaren! Jag har varit på massa dejter o de roligaste är de när man verkligen är sig själv och inte lägger en massa press på att den andra ska tycka si eller så om en. Hoppas det blir kul! Vad ska ni göra för ngt?

        Tack för kommentaren! Låter rimligt. Jag hoppas verkligen att nervositeten inte tar överhand och att jag klarar av att både komma på och svara på frågor 😂
        Men tack, det hoppas jag med. Vi ska antagligen äta på restaurang.

          Lite nervositet är alltid bra 😉 Men klart det kommer gå bra! Nervositeten kommer gå över direkt! Mysigt med restaurang, då har man alltid ngt runt omkring sig som man kan snacka om.

        Toppråd!!👌

      Försök att inte se det så allvarligt, det är bara en dejt! Desto mer du gör det desto mindre jobbigt blir det. Bry dig inte om hur det går utan försök ha en trevlig kväll, och tänk inte på vad personen tycker om dig utan fokusera på vad du tycker om personen. Var dig själv osv 🤗

        Tack för kloka ord! Det känns som att jag glömmer den aspekten – att jag ska känna efter om jag gillar honom och att det inte bara ska handla om att få honom att gilla mig haha. 🫶

      Hur kommer det sig att du aldrig dejtat?:)

        En hel del anledningar. Men främst pga osäkerhet, både gällande mitt utseende och min personlighet. Känner mig både ful och tråkig. Men det finns både fulare och tråkigare personer än mig som har partner, så jag borde inte vara ett hopplöst fall (hoppas jag…). Har väl inte tillåtit mig att känna mig värd kärlek helt enkelt.

      Tänk så här, man har bara ett liv. Ingen vet vad som händer imorgon. Njut och ha kul! Tänk att det är en ära för killen att få spendera tid med dig för du är unik (som vi alla!) och finns bara i ett exemplar. Känns det sedan inte bra eller härligt under dejten. Döm inte dig själv! Vad gör saker och ting om hundra år? Serier. Drömresemål. Om han gillar att laga mat? Vad för mat? Hur hans sommar har varit? Man kan verkligen prata om vad som helst. Önskar att du får en kul dejt och att han är en människa som ger dig något. Skriva gärna här sen hur det gick. 😊❤️

        Tack!!! Ska verkligen försöka njuta och ha kul. Och du har så rätt, vem bryr sig om det går dåligt. Får se det som en upplevelse isåfall helt enkelt. Och tack för tips på samtalsämnen. Jag gör det verkligen svårare för mig själv än vad det är tror jag😂🫶 Kommer absolut återkomma med hur det gick!

          Härligt! 😊 Ha en fin dag.

      Jag är också inne i dejtingsvängen nu och på en första dejt tycker jag ang det fysiska att det är rimligt att hälsa med en kram och sen under dejten om det blir något naturligt läge att man kan röra varandra med en hand på ryggen/axeln eller liknande som inte är ”intimt” liksom och sen en kram hejdå.
      Såg att du skrev att ni nog skulle gå på restaurang och det kan säkert bli trevligt men generellt är jag nog mer för att ta en promenad/kaffe/öl eller annat mer avslappnat. Att sitta mitt emot varandra på en restaurang när man inte känner varandra kan lätt öka risken för stel och tyst stämning (även om det absolut inte måste bli så).
      Utöver det – var bara dig själv! Återkoppla kring saker ni pratat om, ställ frågor men var inte heller rädd att prata på själv. Det kommer gå bra! Och efter att du har gjort det en gång så kommer det bara att bli enklare och mindre nervöst!

        Tack för tipsen 🫶 Rimligt att inleda och avsluta med kram ändå ja. Hoppas även han går för en kram haha.
        Håller nog med dig om risken för ”extra stelhet” på en restaurang. Får klura på det lite till och kanske skriva till honom och fråga om vi ska börja med något lättsammare. Han verkade däremot väldigt sugen på ett restaurangbesök så vi får se.

        Tyvärr är jag bättre på att lyssna än på att prata så att prata på själv har jag väldigt svårt för. Det är inte så att jag hatar att prata, men att hålla monologer går liksom inte. Jag tappar spåret och får tunghäfta haha. Men det är absolut något jag behöver öva på😅 Jag stressar gärna fram det jag vill säga, men kan tänka mig att det är dumt på en dejt. Får försöka bita mig i tungan och ta det lugnt.

          Träffades ni på tinder?

            Yes det gjorde vi! Har absolut inget game IRL haha…

    Var har du hört detta? Och vad har du hört? Alice la ut video på yt för nån timme sen där hennes tjej är med, så inget Alice känner till Isf?

    Hur länge är rimligt att behöva vänta på bröllopsfoton ifrån fotograf innan man måste ligga på och tjata?
    Skulle få smakprov kort inpå men inte fått.
    Väntat och väntat och nu har det gått mer än 1 månad. Vill ju se hur det såg ut på bröllopet. 😅

      Om det har gått en månad så hade jag hört av mig och frågat när bilderna beräknas vara färdiga

        Det är ju ingen big deal egentligen, jag är bara så nyfiken på hur man såg ut, hur andra såg ut, hur det var rent allmänt. Jag har sån black out av hela bröllopsdagen pga alla intryck och allt folk och nervositet. 😅

      Vad står det i ert avtal? Inte helt ovanligt att fotografer har mellan 8-12 veckors leveranstid under högsäsong.

        Första leverans en vecka efter står det i avtalet.

          Ja då kan man förstås höra av sig

      Vad betalade ni? Inom branschen grafisk design, foto etc brukar det heta att kunden vill ha det snabbt, snyggt och billigt, men får nöja sig med två av dem 🤷

        12 k med avtal på sneakpeak efter en vecka.

          Fick du ingen sneak peak? Isåfall tycker jag åtminstone du ska höra av dig och säga att du inte fått det

            Nej, har inte sett en endaste bild tyvärr. Man vill ju inte stressa och vara tjatig heller då personen ifråga säkert har mycket att göra.

              Men om det nu gått fyra veckor är du absolut inte tjatig som frågar efter sneak peak!

              Det spelar väl ingen roll. Du har betalat för en tjänst som ska levereras.

    Jag har bestämt mig för att flytta ifrån min sambo. Vi har två barn under sex år tillsammans. Hur gör man ens? Jag har fått känslor för en annan person och det är verkligen inte schysst att stanna i den här relationen. Jag saknar dock stöd från min familj i detta och vet liksom inte hur jag ska palla rådda allt själv.

      Är det inte oschysstare att splittra hela familjen pga dina ”känslor”?

        Jag är inte kär längre. Vi kommer nog tyvärr aldrig bli lyckliga tillsammans igen. Jag är övertygad om att våra barn på sikt kommer må bäst av att vi flyttar isär.

          Är känslorna för din partner helt döda? Ingen chans att de kan komma tillbaka med parterapi tex? Att vara kär tar ju alltid slut.

        Ts har helt klart inlett en annan relation. Hon lämnar inte sambon pga ”känslor”.

          Vi har inte inlett något. Han och jag har inte ens berört ämnet. Men jag är kär.

            Det går över…
            Tänk istället på om du vill missa 50 % av dina barns liv framöver? Få snubbar som är värda det!!

            Tror du att barnen någonsin förlåter dig?

              Ska barnen inte förlåta att hon inte är kär i deras pappa längre? Det är inget som behöver förlåtas, för hon har inte gjort fel??

                Jo man gör fel om man beter sig som en tonåring och tar livsbeslut grundade på känslor.

                  Så hon ska vara olycklig i ett kärlekslöst förhållande alltså, det kommer säkert bli ett toppenhem för barnet att växa upp i. Visst är det tråkigt när förhållanden brister men har det dött så har det dött, då är det bättre att gå vidare.

                    Håller med på ett sätt. Är man väldigt olycklig och allt är dörr och ingen chans att hitta tillbaka är det bäst att gå skilda vägar. Men inte pga känslor för nån annan. Småbarnsåren är ju sällan väldigt kul dock. Svår balans det där mellan att stanna fast allt inte är rosenrött och att inte må dåligt.

                      Det här är något som pågått länge. Inget kärleksfullt och ingen ömhet alls från någon. Att det blivit så starka känslor för en annan person beror ju på att nuvarande relationen är helt död. Jag vill att vi ska fortsätta vara bästa vänner och inte driva det för långt så att vi slutar som ovänner.

                      Har ni inte pratat om det och försökt? Vill han inte?

      Hur jobbigt det än känns just nu så gör du det rätta. Har du inga känslor längre för din sambo så ska du lämna, både för din men även för hans skull. Han förtjänar ju mer än så.

        Typexempel på att folk ger upp och lämnar för minsta lilla.

          Vad ska hon göra då? Stanna kvar i en kärlekslös relation med en man hon inte älska längre?
          Hon skriver ju att hon är kär i en annan man, förtjänar inte hennes sambo bättre än att leva med någon som inte vill vara med honom?

      Märkligt att alla råd är motsatsen när någon skriver ett inlägg om att de blivit förälskade i någon annan än sin sambo men inte vill lämna 😆

        Haha precis!

    Stukade foten för några dagar sedan. Har varken svullnad eller blåmärken, men det gör fortfarande lite ont när jag går. Bör man vila eller bara köra på som vanligt?

      Vila!

      Men, vila såklart – du har ju ont??

      Vila först absolut men kom igång så snabbt du kan som vanligt + med rehab (finns jättebra på youtube). Du känner själv hur mkt du kan köra på det kan kännas stelt men ska inte göra riktigt ont liksom. Att bara vila o inte belasta foten är gamla rön och råd. Krya <3

    Ge mig era bästa tips för någon som känner sig helt knäckt av att söka jobb. Det känns helt omöjligt och har nu tappat hoppet.

      Jag var i samma sits innan jag fick mitt nuvarande jobb. Sökte och sökte och sökte, så utmattande och man tror att det kommer vara så för alltid. Men jag lovar, en dag vänder det! Håll ut och kämpa på. Du är verkligen inte ensam ❤️

      Ja😭😭 mår skit. Lider med dig.

      Oj förlåt jag missade ge tips. Man får kämpa på, söka praktik, ändra CV, ändra taktik på intervjuer. Finns tex praktikkurser man kan söka.

    Någon mer som tycker att Edvin Törnblom har blivit så galet oskön.
    Älskade honom innan och tyckte att det var Johanna som var den ”tråkiga” i podden. Men klarar fan inte av Edvin mer.
    Innan var han så rolig och jordnära.
    Nu är han helt världsfrånvänd.
    Mer självgod människa får man ju leta efter.

      Det va ju vad han ville bli 😄😄

      Båda har blivit tråkiga. Ett par dåliga poddavsnitt det sista

    Någon som följt vad som hänt gällande kommentarerna på Moa Wallins inlägg på instagram idag, där hon publicerade att ett nytt program på p3 kommer snart?

      En av killarna som är med är Julia Frändfors ex som minst sagt inte varit schysst mot henne. Tror många vet om det. Se även Julias stories från idag om de ligger kvar

    Vill bara säga att Camilla är jättefin på nya fotot. Ser sund o hälsosam ut. Nyttigt att logga ut o plocka svamp i skogen🍁🍂🍄🌻

      Skitsnygg! Men det tycker jag nog också för att hon är så cool och modig och går sin egen väg. Orädd och villig att ta åt sig av konstruktiv kritik samt erkänna om hon haft fel.

    Hur kan dessa microinflunsers (kan man ens kalla dem de?) typ camliv, fanni, ht, superlippan ect tjäna såpass på sin instagram? Jag klickar aldrig, speciellt inte när de skriver att varorna är slutsålda….!!!!

      Hur mycket tjänar de då?

        Uppenbarligen så de inte behöver jobba ett vanligt jobb. Inte superlippan då hon jobbar ju som bm

          Fast de gör ju INGENTING på dagarna så de kanske inte behöver pengar? Funkar gott och väl att leva på mannens lön

          Både HT och F har partners som arbetar heltid… Det påverkar nog den ekonomiska situationen.

            Jag tycker de köper orimligt mkt skit dock 😂

      Skulle vara intressant att se vad de faktiskt tjänar

      Men har de nån super-inkomst? Tänker att iaf några av dessa du nämner bor i nån liten håla i Småland, antingen i en hyresrätt där hyran är låg, alltså inga storstadspriser, eller i ett litet hus i en bruksort där huspriserna är samma som man får hosta upp i kontantinsats i en större stad. Och när ens intresse och content på sociala medier går ut på att shoppa lyktor på Rusta då kanske man lätt kan leva på en inkomst plus samarbeten och adlinks?

    Vart

    Min syster har fått erbjudande om nytt jobb, högre lön men lite andra nackdelar som mer resor och de flesta kollegorna sitter på annan ort. Hon har ringt mig nu 4 dagar i rad och tjatar hål i örat på mig att hon inte vet hur hon ska göra. Jag har gett rådet att lista plus & minus, känna efter osv men inget verkar hjälpa 🤪 Orkar snart inte höra mer, har ni några bra råd jag kan komma med 😆

      Om din syster ringt dig 4 dagar för att be om råd så tänker jag spontant, stå ut. Låter rimligt att vilja processa och tjata lite inför ett stort beslut. Om ni har en bra relation känns det också rimligt att orka lyssna på din systers prat i 4 dagar.

        Jag förstår på ett sätt att hon behöver älta.. men det känns nästan som att hon vill att jag har svaret och ska komma med alla argument. I slutändan är hon vuxen och måste känna efter och ta beslutet själv.

      Beror väl på hur livet ser ut, är hon ung kanske det är kul och resa i jobbet annars inte

        Det kan det väl va? Är snart 40 och skulle älska att resa i jobbet!

          Hade hatat o resa i jobbet 😊

            ATT resa i jobbet. Ja, alla är olika…

      Sluta svara och skriv efteråt att du var på dejt, i badet, sov etc.?

      Haha gud jag har precis varit den där tjatiga syrran som ringer och velar om ett nytt jobb. Jag skulle gått upp rejält i lön, fått längre att åka. Men att det varit omorganisation på nya jobbet så allt verkade lite kaos och fick dålig känsla för chefen. Så efter myyycket velande tackade jag nej. Magkänslan var inte där. Så efter sjukt mycket velande, tänkte jag, ”är det rätt är det lätt”. Det är enda rådet jag har. Velar man så mycket kanske det inte är rätt!?

      Nej. Tid är pengar, tid är viktigare än pengar. Särskilt om man har barn. Skulle lätt gå ner i lön för att slippa pendla.

    Är det otrohet om man påstår sig vara bisexuell?

      🙄 fo

      Spelar väl ingen roll vilken läggning man har, är någon otrogen så är den otrogen? 🤷🏽‍♀️

    Nån som vet om man fortfarande kan skicka telegram eller liknande, hittar inget när jag googlar, finns ngra gamla inaktiva sidor med tjänster från Telenor bara. Skulle vilja skicka ett till en kompis som gifter sig om några veckor utomlands, då jag inte kan gå på bröllopet. Någon som har tips?

      Om Postogram är liknande ett telegram så finns det att köpa via PostNord, men det kanske inte alls är det du är ute efter?

        Tyckte det såg ut som vanliga gratulationskort bara, men det verkar fasen inte finnas Telegram längre. Aja, får testa PostNords variant. Tack för tips!

      Postnords vykortsapp kanske?

        Ja, får testa det, lite fantasilösa kort bara..Tack för tips!

          Du kan använda ett eget foto eller göra en ”design” i Cava och använda.

            Perfekt👌 Tack!

      Googla bröllopstelegram utlandet så kommer det upp massa förslag.

    Hanna Theorin.
    Jag tycker de är hur underbart som helst att deras ivf resa verkar sluta med att dom äntligen går i mål. Men jag tycker de enda den tjejen gör är att klaga? Är de inte att hon har ont i ryggen så är de huvudet, är de inte de så har hon ont i hela kroppen. Sen har hon mage att klaga på trötthet? Hon kan utföra sitt ”jobb” från sängen medan vi har kvinnor som jobbar inom sjukvård nästan hela graviditeten. Hon lägger ut om verkligen allt. Och hon kan aldrig lägga ut en story utan att hon ska göra till en grimasch. När hon har med sin kille är de uppenbart att hon fejkar allt. För att hon fått höra 1 gång att ”keboff” är så himla rolig, då ska han vara med på allt, just för att hon vill vara relevant.
    Som jag började inlägget med, de känns som hon tror att hennes graviditet är värre än vad någon annans är? Hon målar upp sig som något helgon som alla ska tycka så synd om hela tiden. Någon som håller med?

      1000%
      Läs tråden om henne på FB

    nån som vet vart linn molle tagit vägen? dvs mammalinn

    Trodde bara man skickade ett meddelande till typ toasmaster/madame

      Det kan man ju göra, men jag vet bara inte vem det är pga utländska vänner till brudgummen som jag aldrig träffat..

    Får en allt sämre smak i munnen av Foodoras verksamhet och deras nya motivering ”För att jag vill” – som om det inte vore nog att tredje klassens människor från Pakistan/Bangladesh/dyl. ska köra pokébowls under slavlika förhållanden åt den inbillat stressade samtidsmänniskan. Samma människa som hellre skulle bita i en kall pistolmynning innan hon förnekar alla människors lika värde ❤️

      Tredje klassens människor?!

        Är det din enda kommentar? Lägg ihop den raden med sista stycket så blir det förhoppningsvis tydligare hur människor som nyttjar dessa tjänster omöjligen kan betrakta oss alla som jämlikar.

    YRSEL!

    Jag har börjat bli yr de senaste månaderna. Vilket jag aldrig upplevt innan. Är galet nog oftast när jag står still. Kan liksom känna hur de snurrar till? Nu i sommar har jag märkt att de känns som jorden jag går eller står på gungar. Händer framförallt när jag stått på brygga, går på en mindre trång väg eller tex rakt upp och ner när jag står och pratar med nån.

    Nån som har upplevt liknande?
    Vad kan det vara?

      Sök på kristallsjukan, känner du igen symptomen? Det är det första jag tänkte på iallafall☺️

      Det första jag tänker på är ditt blodtryck, har du koll på det?
      Yrsel var det enda symptomet jag hade för mitt tillfälliga höga blodtryck, fick pli på det till slut.
      Blodtryckskontroll kan du säkert boka enkelt hos din vårdcentral via 1177, alternativt betala en liten summa och kolla upp det på ett bibliotek.

      Jag hade liknande i några veckor för några år sedan. Det kändes som mest när jag gick i en smal korridor eller stod upp i ett mindre rum. Fick det när jag kom iland efter en kryssning.

      Det gick över av sig självt tillslut men jag hittade en övning att göra med ögonen som jag tyckte hjälpte. Fanns tips på 1177 🙂

    Varför hatar folk crossfit? Alla som inte utövar crossfit verkar verkligen störa sig på allt som har med Crossfit att göra 😂 jag fattar inte hur det kan vara så ”provocerande”?

      Jasså? Aldrig hört. Håller med om att det verkar konstigt.

      Ett skäl till varför det anses vara oseriöst är skaderisken. Överträning och risk för förslitningsskador.

      Oj, inte hört men trodde att Cross fit var lite utdött nu.
      Kände folk som höll på för 10-15 år sedan och då var det lite sektvarning på dem.

        Precis som med padel! 🤣🤣🤣

          Nu pratar ingen om padel längre😁😁😁

    Å så blev en till skjuten… vilket dårskap!

      På Vanadisvägen tydligen. Vasastan måste älska pendelns intåg med Stockholm-Odenplan…

        Inte hört någon som är negativ, de flesta är nöjda för det gör pendling lättare och bekvämare att ha tunnelbana och pendeln på samma station jämfört med förr då man fick promenera om man ville byta. Att det skjuts ikväll har inget med lokaltrafiken att göra, det är gängkriminaliteten som är problemet.

        Jo, värdet på bostäderna i området gick upp markant i samband med att pendeln öppnade upp där.

        Åh, RIP tiden så man tyckte buset kom med tunnelbanan/ pendeln. Visst, när buset var en brölig fullgubbe eller ohängda tonåringar kanske. En oskyldig tid .

        Gängkriminella har råd med bil. Vill de skjuta någon på Östermalm så kommer de göra det, även om det inte finns någon pendeltågstation i närheten.

    En sak jag inte förstår är när kollegor/kompisar klagar hela dagen på hur dåligt de mår (fysiskt), typ ont i magen, ont i ryggen eller så är så otroligt förkyld. Och de kan knappt jobba utan bara klagar.
    Men på kvällen så kan de lägga på stories att de festar eller är på hårdträning.
    Är det bara jag som är hemma och vilar om jag klagar på att är sjuk? 😅

      Jag håller såklart käft om att jag har ont eller känner mig sjuk. Vill inte framstå som ett lätt byte.

        Va?

      Det låter ganska illa faktiskt, skulle tappa respekt för dem (om de sjukskriver sig men gör saker på kvällarna, samt att de riskerar att smitta andra). Inte ok.

        Om det var kollegor skulle jag visa chefen.

    Kan nån snälla skriva vad som stått vart? Nyfiken

      Realitysvea2.0 på insta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.