642 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Någon som gjort hysterektomi i ung ålder? Eller ålder kvittar egentligen. Tog de allt eller ”bara” livmodern? Hur har du mått?

    Fördelar/nackdelar med operationen? 🌼

      Jag var 35 när dom opererade bort min livmoder pga endometrios.
      Dom öppnade på magen och tog även livmodertappen men inget annat så hormonerna påverkas inte.
      Bästa operation jag gjort pga smärtorna jag hade men blev tyvärr sjuk i infektion i blodet efteråt och var inlagd 2 veckor.
      Men efter det inga problem alls.

        Åh skulle så gärna vilja, har inte endo men andra problem med smärta. Men de vill ju inte..

          Begär second opinion från annan gynekolog! Det gjorde jag när första tyckte jag skulle äta hormoner och smärtstillande och bli inlagd varje gång vid mens.
          Om det finns hjälp att få mot smärta så har man rätt att få den.
          Ge inte upp!
          Lycka till

            Har varit hos flera olika. Blir inte inlagd, så illa är det inte så de tycker man ska stå ut.

              Stå på dig. Skrik eller gråt lite så tar de dig på allvar. Men sök flera gynekologer under kontorstid så att säga. Tror de flesta får söka typ 10 olika för att få rätt diagnos.

              Hör på nätet om det finns nån i ditt område som känner till nån bra gynekolog och boka tid hos denne.
              Har du barn?
              Vet att dom kan vägra hysterektomi om man inte har barn och är u fertil ålder.
              Jag kom runt det genom att jag steriliserat mig när jag var 25. Så ge inte upp! Det finns vägar och hjälp att få.

                Så sjukt att kvinnor inte ska få välja det själv.

                Jag är 39, har inga barn och vill inte ha. Har funderat på att sterilisera mig för att få igenom det även om ingen nämnd det som argument.
                Skrika och gråta låter så instabilt, vet inte om jag skulle klara det. Har brutit ihop och gråtit iofs men de undersöker bara och ser inget fel som behöver så drastiska åtgärder. Tror inte jag har lika mkt problem som de som beskrivits här men känns så onödigt att lida varje månad när jag inte ens behöver den här kroppsdelen.

          Men du kan göra det privat.
          Det kostar ju men härligt slippa smärta.

            Hur?? I Sverige kan man ju inte betala för sånt. De tar ju ogärna bort kroppsdelar liksom.

              Skaffa en privat sjukvårdsförsäkring så skriver de remiss. Det är inga problem. Fått axeloperation så.

                Är väl inte riktigt samma sak? Måste ju ändå finnas en diagnos

                  Ja men betalar man för vården är de väldigt mycket mer tillmötesgående. Problemet här är ju att ingen vill ta det på allvar.

              Om det inte är en magsäck eller gallblåsa.

              Men stämmer inte. Jag kollat upp för att ta bort livmodern. Finns privata som gör det.

                Är det sant?? Har du några exempel?

            Tänker ofta att jag gärna skulle betala för vård då den allmänna har så långa köer, men allt är ju ändå anslutet till regionen? Är ju inte USA med riktiga privata alternativ liksom? Och jag bor ändå i Stockholm.

              Det är i Stockholm det är absolut värst

              Som sagt skaffa en privat försäkring. Nej du kan inte ringa och köpa en operation men det kan ditt försäkringsbolag.

        Åh!! Jag (ts) ska diskutera med min endometriosläkare på måndag om hysterektomi. Har nyligen fött barn och är sååå klar och vill jag så får jag opereras.

        Då hamnar man inte i klimakteriet eller hur funkar det? Hur mådde du efteråt? Sjukskriven länge? Haft några endo-smärtor efter? Sorry för många frågor 😅

          Om äggstockarna är kvar så hamnar man inte i klimakteriet.

          Dock har man hög infektionsrisk och risk för bråck resten av livet i och med att livmodern lämnar ett tomrum och exponerar organ som normalt sett ”trycks upp” av livmodern.

      Jag har tagit bort , men pga myom. Så inte samma som du. Fördel var att jag fick ett liv tillbaka helt enkelt. Och skönt slippa gå på cellprovtagning eftersom jag tog bort livmodertapp också.

        Jag (ts) har endometrios så har också extrema problem. Innan lät det alltid ”du är för ung, om du vill ha barn” osv. Men nu har jag fått barn, fyller 35 och vill bara ta bort skiten. Blir glad att höra att du mår bra!

        Hur mådde du vid läkning? Hur kändes hormonerna efteråt?

          Jag var sjukskriven i 4v för de skar upp magen, läkningen gick jättebra men magen är sig inte lik … men men , det var det värt.
          Jag behöll äggstockarna, så det ska inte påverka- men jag är snart 50 så allt ”det där” är ju redan på gång så att säga. Kanske påskyndade operationen det också?
          Men jag är evigt tacksam att jag gjorde det, det var en väldigt mörk period i mitt liv- när man blöder varje dag …och störtblöder genom kläder då och då också .
          Om man inte går genom buken så blir väl all läkning ännu lättare- så hoppas du kan göra det?

      Var på vippen att utveckla livmoderhalscancer vilket upptäcktes tack vare cellprov, så de räddade mig genom att operera bort min livmoder med titthålskirurgi. Allt gick väldigt bra. Superproffsiga kvinnliga kirurger och i övrigt fin personal. De sparade äggstockarna för att förhindra att jag redan hamnar i klimakteriet. Eftersom att jag var så otroligt tacksam över att det upptäcktes i tid kändes tiden efteråt som ingenting jämfört med att kämpa mot cancer. Jag blödde inte ens. Sörjer lite min livmoder och det definitiva att aldrig mer kunna få barn men väljer ändå att fokusera på tacksamhet över att få vara frisk och att jag fått uppleva två fina graviditeter.

        Tack 🙏🏽

      Gjorde det vid 33 års ålder. Jag fick lite komplikationer och hade problem med smärtor kring äggstockarna ett tag men sen det lade sig har jag 15 år senare inte ångrat mig.
      För första gången i mitt liv hade jag normala blod- och järnvärden och att slippa de hemska menssmärtorna var livsförändrande.

        Tack 🙏🏽

    Sugen på att köpa adventskalender med sexleksaker för mig och min partner i år. Någon som har testat tidigare år? Kan rekommendera något speciellt märke? Gärna något som är spännande och roligt för både mig och min partner (o inte bara mig).

      Vi testade förra året. Eller kanske förrförra. Var nöjda med pris, kvalitet och variationen. Det fanns lite allt möjligt liksom och jag har för mig att man även kunde välja vilken version av kalendern man ville ha. Ganska säker på att det var sinful original.

      Nog inget för den som har mycket erfarenhet av leksaker eller föredrar väldigt ”spicy” grejer. Ganska basic och vanilj tror jag.

      Vi har testat sinful (det var dock typ tre år sedan) men vi båda tyckte den var bra. Hyfsat varierat innehåll. Majoriteten av grejerna avser kvinnan, mycket vibratorer tex, men
      sen finns det ju inte supermycket leksaker riktade mot män på marknaden heller. Vi funderar på att testa premium kalendern nu i år.

        Samma, mannen överraskade för ca 2-3 år sedan, bra innehåll o håller ännu 😅👌

      Hade satisfyers förra året och tyckte det var en najs blandning

    Största skandalen senaste veckan?

      3 döda på 10h

    Skrev i onsdags att jag var nervös och stressad över KUB.

    Ultraljudet såg helt perfekt, fick 1:20000 på alla utom Downs som jag fick 1:19000 på. Blev daterad till 7:e april 😊

      Grattis!

      Åh vad härligt, grattis!

      Vad kul och grattis!
      Tror 4/4-2024 🙂

      Grattis!

      Fan… nu blir jag orolig. Vi fick 8000 och 9000? Är det dåligt?

        Nej det är inte dåligt! Om man skulle få ”dåliga” siffror så erbjuder dom fler undersökningar om man vill.

        Nej!! Så stoppa tillbaka dessa tankar o njut! 😀

        Gud nej! Toppen siffror! För tre år sedan fick jag 1:20000. I våras fick jag 1:1200 och sket nästan på mig. Sitter här på soffan med den mest perfekta, friska lilla bebisen någonsin. En siffra på under 200 (iallafall i Stockholm, kanske annorlunda i olika delar av landet?) ger dig ytterligare tester om du vill.

        Nej. Min släkting fick 1:42. Hon födde ett friskt barn.

        nej.
        fick 1:4000 beror HELT på,ä ålder hos modern.
        allt ÖVER 1:250 =ingen utredning och bedöms som bra& friskt
        ❣️🌸

    Någon mer som är för dj-a less på alla skjutningar och sprängningar nu? Och har ett vettigt förslag på vad som kan göras nu när det verkar ha gått för långt.

      Har inga lösningar som inte implicerar black-mirror dystopier. Typ kameraövervakning uppkopplad till AI i städer, en allseende AI som i filmen Eagle Eye.

      Man behöver börja med att satsa på skolorna. Det går inte att skära ner och skära ner och tro att det ska gå bra för alla barn och att alla ska må bra.

        Så himla sant. Jag funderade vad jag vill göra och hur jag kan hjälpa samhället. Valde att utbilda mig med målet att arbeta på en skola i ett utsatt område. Min dröm är att den yngre generationen kommer förstå det vackra i att kämpa tillsammans för allas bästa och att kloka, fina individer väljer yrken som gör nytta i samhället. Det behövs! Som det behövs.

        Skolor i utsatta områden får redan betydligt mer pengar än andra skolor. Det här är ett problem som inte nödvändigtvis löses med mer skattepengar.

          Nej inte längre, det har också skurits ner. Och nu sparar Stockholm stad jättemycket på skolan, blir färre personal och ännu större grupper. Det är otroligt viktigt att stoppa nyrekryteringen. Det gör man bland annat genom att hjälpa familjer och satsa på skolan, att fler lyckas där.

            Håller med dig. Anställningsstopp i Göteborgs stad samt 100-tals tjänster som ska bort. Folk fattar verkligen inte hur det är i skolorna redan innan detta sker… jag jobbar i ett övre medelklassområde och det finns rätt mycket problem där med, du behöver inte ta dig ut i de utsatta områdena för att de ska vara kaos. Även om det såklart är värre där.

              Det är så jävla tragiskt. Man hör vad politikerna och andra säger, vad som kan hjälpa och sen göra det tvärtom. Ser ingen ljusning alls i och med läget, det blir bara värre.

        Tänker eleverna sitter för mycket med mobilerna i ung ålder så när de når högstadiet och inte klarar sig så ger de upp. De har aldrig läst en bok på egen hand och blir en belastning vilket tar tid från läraren att hjälpa eleverna med riktiga problem.

        Mina föräldrar gav mig flera populärvetenskapliga böcker för vi hade inget internet förrän jag var typ 14.

          Det är väl ändå föräldrarna som ska se till att hålla barnen på rätt väg och inte skolans uppgift. Skolan ska lära ut kunskap, inte vara föräldrar. De flesta av dagens unga gängkriminella har väl föräldrar som inte ser sina barn och ger dem samma uppmärksamhet som gängledarna i olika nivåer gör. Då blir det lätt att välja ett liv där man får ett värde (dock fel värde). Jag efterlyser intervjuer med dessa föräldrar, kliv fram så vi får förstå.

          Bor man 8 pers i en 2a är det svårt att sitta och läsa..

            Och varför har man valt att vara 8 pers? Man får ta ansvar för det man gör. I fattig Sverige var det också stora barnskaror, de blev inte kriminella. Tvärtom så var det viktigt att sköta sig. Vi har bibliotek man kan gå till. Föräldrarna får skapa de bästa förutsättningar för barnen. Framför allt ska vi sluta med detta ”stackars”beteende. Man har som vuxen ett ansvar.

      Jag har ett förslag: kan folk SLUTA HANDLA KNA*K?! Det är det alla pengar handlar om. Finns så mycket pengar för dem att tjäna på den marknaden, att det blir värt att göra vad som helst för. I Sverige är droger olagligt – ACCEPTERA eller flytta nån annanstans. Att kleti och pleti på Stureplan, den 35åriga juristen eller läkarstudenterna ska ta droger är en jäkla skandal tycker jag att man inte pratar mer om den delen av problemet. Det är blod på deras händer. Man vattnar en svart marknad som orsakar alla dessa jäkla samhällsproblem. GAAH. Blir tokig.

      Öka kontroller, avlyssna telefoner och gör räder på Stureplan. Höj straff för innehav – en Svensson ska inte få komma undan med detta.

      Håller ni inte med?!

        Det vore utmärkt om narkotikabruket upphör, men om alla brukare skulle sluta imorgon dag så upphör inte gängkriminaliteten, den tar bara andra vägar. Gängmedlemmarna kommer ju inte att söka sig till arbetsförmedlingen precis. Bedrägerier, människohandel, ekobrott, miljöbrott, som redan genererar stora summor till gängen skulle öka gissar jag.

        JA! Tack för sanningen! ❤️🙏🏼

      Det finns inte EN lösning utan flera. Eftersom det INTE finns EN orsak till gängkriminalitet. Gäng, kriminalitet och våld har funnits länge, alltså finns det exempel där det förändrats och då finns det metoder och forskning. Problemet är att det tar tid. Längre än en mandatperiod. Så det första som vi ska kräva är bred överenskommelse mellan blocken.
      Och så kan vi sluta ha en övertro på skola, polis och socialtjänst. Civilsamhället behövs.
      För 150 år sedan höll det på att gå åt helvete för Sverige. Kan ni er historia så vet ni vilka folkrörelser som krävdes då.

      Och till dem som säger att det är ”invandrarnas fel”, för det har alltid funnits de som sagt det, och historiskt har de haft 50 % rätt men 100 % fel.
      Och för dem som saknar det gamla Sverige är det bara att säga, det gör vi alla. Men nu är det såhär och ju fortare vi slutar förfasa oss, desto snabbare kan vi samla oss.

      De flesta är nog väldigt trötta på det såklart…

    Ni som har barn i skolåldern. Har ni själva kompis/barnkalas för era barn? Hur många bjuder ni då? Och gärna om ni även orkar berätta vad ni gör 🙂

      Bjuder alltid hela klassen men de är inte jättestora grupper där vi bor, senaste festen var de typ 14 stycken (några lämnade bort av de inbjudna).
      Brukar bjuda på något litet salt typ hot dogs eller minipizzor, sedan tårta, hembakta kakor och läsk, ibland glass. Godis givetvis och så fiskdamm med ännu mera godis och varsin liten grej (typ ballong).
      Vi bor i hus så vi låter dem härja på rätt så fritt inne och ute, senaste festen blev det lite dans med alla barns favoritlåtar.

      Går ju att köra olika lekar såklart men de var rätt nöjda att runna på själva senast.

        Skönt med mindre grupper samt att ha ett större hus att tillgå!

      Vi har barn i högstadiet och under alla,år så har vi bjudit 10-15 av deras kompisar från och utanför klassen.
      De får skriva en lista över inbjudna i god tid. När de var små så bjöd vi via föräldrarna, senare så fick de bjuda själva men vi påpekade att göra det när inte hela klassen hör utan när de är med de kompisarna.
      Vi har aldrig bjudit hela klassen och känner heller ingen som gör så.
      Själva kalaset är hemma ibland, grillning och lekar i trädgården, några år har vi kört på lekland eller Yoump.

        Trist för den ungen som aldrig blir bjuden om alla bara bjuder sina kompisar i hemlighet på rasten 💔 Jag fick barn i år och har bestämt mig för att i framtiden alltid bjuda alla i hennes klass och att aldrig bara skita i att dyka upp på kalas som min dotter blivit bjuden på, som verkar vara en grej numera. Blir illamående när jag tänker på hur sårande det måste vara för ett barn att ha kalas och så dyker ingen upp. Fy sjutton 😖😢

          Det är säkert trist för någon men så är livet, mina barn blir heller inte bjudna till allting. Våra barn har kompisar i klassen, idrotten, musikskolan, kyrkan… vi har helt enkelt inte råd att bjuda alla i alla grupper. Om du vill sponsra ett jättekalas för 60 barn och naturligtvis ställa upp med barnpassning under tiden så hör gärna av dig, annars kan du hoppa av från din höga häst.

      Får jag svara i egenskap av lågstadielärare som får höra allt om kalas från eleverna? 😄 Bor i en mellanstor stad. Vissa bjuder alla tjejer resp alla killar, några få bjuder hela klassen. Endel har små kalas där man kanske bara bjuder 2-3 st. Bjuder man hela klassen är det vanligt ett låna en gympasal. Vissa har kalas på lekland eller Laserdome och liknande. När barnen blir lite äldre är det vanligare med typ filmkväll/spelkväll etc. 😊

      Bjud alla. Även om bara hälften bjuder tillbaka blir det en massa barnfria timmar!

        Eller bjud alla för att visa barnet att vara en bra kompis. Att barnet själv blir bjuden sen och du får nån timme ledig är bara plus (om man nu inte gillar att umgås med sitt barn).

          Tror de flesta föräldrar som tycker det är skönt med lite egentid även tycker om att umgås med sina barn ❤️

        Ett skämt eller? Lämnar folk på kalas för att slippa sina ungar?
        Håller med i sak dock, antingen bjuda hela klassen eller nån självklar kategorisering typ tjejer/killar som inte gör att alla tjejer utom en får komma eller nåt annat hemskt.
        Får ont i i magen av att tänka på dem som aldrig blir bjudna. De som får höra om kalas i efterhand. De som måste låtsas vara tuffa, rycka på axlarna och säga att dom inte gillar kalas ändå. Nä fy.

          Jag håller med egentligen. Vi bjöd alla på hennes avdelning när hon var 5 år. Alltså alla hon sen började skolan med från den förskolan. Då va de cirka 14 barn. Nu är de 25 barn i klassen. Dottern fyller år på hösten, alltså inte så lätt att vara ute. Vi bor dessutom i radhus, det är inte superstort. Två år bjöd hon alla tjejer men nu leker hon blandat samt har två aktiviteter där de finns kompisar med som inte går på skolan. Hon själv har varit på 3 kalas i år som har varit med klasskompisar. Så antingen blir hon inte bjuden eller så har folk inte kalas, det känns som det sistnämnda på många barn.

          Jag kan själv känna att det är en ekonomisk fråga. Jäklar va dyrt det är när vi har börjat skriva upp vad vi ska bjuda på och köpa osv. Är vi inte hemma utan hyr typ gympasal så kostar det pengar samt blir osmidigt med mat (alltså inte så många val)

          Ah jag vet inte vad jag vill med det här mer än att jag inser att min åsikt kring att alltid bjuda alla inte fungerar i längden. 🙁

            Lågstadieläraren här igen. Jag tycker absolut inte man behöver ha dåligt samvete för att man inte bjuder alla! Däremot är det viktigt, tycker jag, att man bjuder en minoritet isåfall. Till exempel 4 av 14 tjejer i klassen. Barnen berättar ofta i klassrummet om vad de har gjort i helgen och då märks det hur många som var varit på kalaset. Tyvärr blir det ju ibland känsligt/ledsna miner men så ser ju världen ut, alla kan inte vara med på allt.

              Håller absolut med dig kring att bjuda ”4 av 14” osv. Aldrig att en person ska vara utlämnad

              Dottern ville tillexempel inte bjuda en tjej första gången vi körde alla tjejer. Hon berättade va hon gör mot alla och varför hon inte ville, så de blev ett fint samtal om att alla nog inte mår så bra och har det lika lätt med allt (hon va 6 år här så kunde inte prata för djupt, jag som jobbar med barn förstod ju att den andra tjejen har diagnos). Men vi bjöd henne, men hon blev sjuk. Gången därpå satt tjejen i hallen när jag letade telefonnummer och hennes leende när jag sa till henne att jag letar efter hennes föräldrars nummer för att bjuda in henne till kalaset var så fint att se. Tyvärr tackade de nej (vet inte orsak), men de kändes bra att barnet faktiskt visste att de va välkommet.

              Gumsi? Riktig dålig lärare du verkar. Vadå ser världen ut? Nice miljö i ditt klassrum

                Alltså 😅 lät kanske hårt men menar mer att det är svårt att göra alla nöjda. Blir bara tjejer bjudna så kan någon kille ändå bli ledsen.

                  Kan försäkra dig om att det är jättebra miljö i mitt klassrum och att jag lyssnar på och respekterar alla elever🙂

            Att hyra gympasal kostar nånon hundralapp. Sen kan man bjuda klockan 14 så behövs ingen mat utan bara lite fika. Bakar man själv är det inte många tior.

            Hellre bjuda alla och hålla Det enkelt än att barn ska bli utanför.

              300kr kostar det att hyra gymnastiksalen här och då får man inte äta i salen. Matsalen ligger vägg i vägg men då kostar det 600kr för båda. Göteborgs kommun…..

              Alla har inte förmågan att baka eller möjligheten att baka så det blir rätt kring alla allergier. Det är inte alltid jättelätt kring det. Jag anser inte att 10 barn får nybakad fika med olika sorter och så köper man en kaka till barnet med allergi. Det känns också sådär.

                Va? Men har man nu en allergi är det väl så det är. Hellre en köpt kanelbulle och att alla barn blir bjudna på kalas? Här fikar man i omklädningsrummet dukar fint med ballonger osv. Nu har min tjej velat ha biokalas så sist var vi hemma. Bäddade med kuddar framför tvn och lekte en lek. Man behöver inte göra det så stort.

                Vad lösningsorienterad du verkar

                  Nej vill bara påvisa att det inte är så enkelt för alla att bara göra allting. Verkligheten ser inte ut så som många skriver. Jag tror också många tror att vissa saker är billigare än vad det är. Jag trodde aldrig de skulle kosta 600kr att hyra det.

                  Vi har ju kört att vi har bjudit alla tjejer i flera år. Haft kalas på Leos lekland. Haft kalas hemma och gjort aktiviteter. Jag har varit lösningsorienterad men inser att ju äldre de blir och ju fler kompisar de får på annat sätt än enbart skolan gör det lite svårare.

                    Går dina barn på lågstadiet/mellanstadiet? 😊 Jag tror att när de byter klass och börjar högstadiet kommer det inte finnas några förväntningar på att bjuda alla eller alla tjejer/killar. Då bjuder man sina nära vänner helt enkelt.

                      Lågstadiet. Hoppas också det löser sig på ett annat sätt sen.

              Hyrde gympasal nyligen via vår medelstora kommun och det kostade dryga tusenlappen för ett par timmar en lördag. Hör ofta åsikten att man kan minsann bjuda alla och ”det behöver inte kosta massor” men om man bor litet så är det omöjligt att bjuda många hemma och att vara någon annanstans (gympasal, lekland, hyra lokal) kostar en hel del, så är det bara.

                Tack. Lite det här jag mena med 🙂 man vill gärna göra rätt och lära barnet att bjuda alla men det är inte jätteenkelt i praktiken

                  Vi firade barn ute i december under covid. Vill man så kan man. Enkelt, nej. Jag har utmattning och inget är enkelt för mig. Men vissa saker lär man barnen bara.

      Har inte barn själv, men har ett sådant starkt minne från min 6 och 7:års dag. När jag fyllde sex år bjöd mamma hem hela min förskoleklass , så vi alla gick samlad trupp hem till oss efter skolan på typ en fredag. Blev succé och första gången i klassen ALLA blivit bjudna . När jag var 7 flyttade vi till en ny stad och ny klass. Alla blev bjudna , i samlad trupp gick vi återigen hem till oss. När alla kom hem så stod en stor träkista som mamma hade fyllt med popcorn. Alla ungarna blev GALNA, och föräldrar berättade att deras barn sagt att detta va det bästa kalaset dem varit på. Haha snacka om att bli populär när man inkluderar alla 🥰

      Trött på modd men testar ändå!

      Har en 5 och en 6-åring.
      Började ha kalas när de var 3 med bara de närmaste, typ 3 kompisar, då hemma med fiskedamm etc.
      Hade Leos lekland när de fyllde fem, bjöd max 10 barn. Alltså inte samma år.;)
      I år hyrde vi gympahallen på skolan till 6-åringen o hade hinderbana och skattjakt, då bjöd vi hela klassen samt några grannbarn.

      Nästa gång bowlingkalas, då får den store bjuda max 10 inkl han o hans bror, pga av kostnaden.

      Tänker att många är okej tills de är 8 år typ, sen Kanske bara de 5-6 närmaste om de vill käka pizza o spela Laserdome eller så när de är typ 11-12.

      Vi bjuder alltid alla tjejer för att ingen ska bli utanför. De umgås inte med alla men de bjuds ändå. Hemskt när bara vissa blir bjudna.

        Håller med till viss del såklart, men tycker inte det är hemskt om ”vissa” = två, tre stycken blir bjudna och resten (många fler) inte är bjudna. Alla har ju olika förutsättningar för att ha kalas.

          Fast om alla bjuder 2-3 så blir det alltid några barn som aldrig får gå på kalas..

            Nej men det kommer nog alltid finnas några som bjuder alla tjejer/killar eller hela klassen? 😊

              Så alla ska tänka så för att man inte orkar själv?

                Behöver inte handla om ork..

                  Barnet självt kanske inte trivs i klassen. Ska inte hen då kunna välja 3 av 25 kompisar som hen gillar utan att vara ”hemsk”? Kanske är en ensamstående förälder med flera barn = billigare och mer lätthanterligt med små kalas. Kan lova att det inte alltid är att bara slänga in 20 ungar i en gympasal och låta dem hållas. Det krävs ofta att man styr upp det. Jag har haft en klass med 15 mer eller mindre ”stökiga” pojkar. En elev bjöd alla och alla kom, föräldern berättade för mig att dom var helt slut efteråt.

                    Men sluta nu. Jag är ensamstående och har utmattningssyndrom. Vill man lösa saker finns lösningar. Jag är deltidssjuksriven och får ihop det.

                      Vi får nog agree to disagree helt enkelt.

            Förhoppningsvis bjuder dem själva in så dem visst får går på kalas hos andra?

      Vi har gjort många olika varianter nu. Ett år fick äldsta dottern bjuda 15 kompisar på Jump yard. Dyrt och ovärt, men efter pandemin och inställda kalas 2020 och 2021 så fick hon det. Ett år hade vi kalas k trädgården för ca 7 kompisar. I år bjöd hon hela klassen, hyrde en gymnastikhall (ett otroligt bra upplägg).

      Har haft några kalas hemma o några på jumpyard. Båda är ungefär lika kul för barnen. Beroende på ålder möjligtvis. Jumpyard mkt skönare för föräldrarna dock 🙂 men hemma så fri lek, dansstopp, hela havet stormar, skattjakt o kurragömma 🙂

        Brukar bjuda 6-12 barn ca

      I sonens klass har vi, och de flesta, alltid hyrt skolans idrottssal och bjudit hela klassen. Tycker det funkar eftersom alla aldrig kommer.

      bjuder bara tjejer, men har inte ens haft kalas varje år.
      väldig dyrt på jump yard…

      Man ska bjuda alla.
      Jag bjöd alltid alla och tack vare detta fick jag inblick i hur vanligt det är att ett barn inte blir bjuden av någon alls någonsin. Eftersom vi bjöd alla så reagerade de föräldrar vars barn aldrig fick gå på kalas, de tackade så innerligt och berättade att det var enda inbjudan de hade fått.
      Barn som inte riktigt passar in. Barn utan bästisar. Barn med problem i familjen.
      Vanliga ungar vill inte bjuda dessa och vanliga föräldrar tillåter sånt.
      Bedrövligt.

        Helt rätt. Vet att detta är vanligt men begriper det inte. Väldigt fult mänskligt beteende. Mot barn dessutom

        Nej, man ska inte bjuda alla? Sluta skamma folk som inte har ekonomisk eller logistisk möjlighet. Vi bjuder barnets absolut närmaste kompisar (3 st), tänker inte bjuda in 17 andra barn jag inte ens vet vilka det är?

        Vem fan vill ha 20 random damp-barn i åldern 3-5 hemma? Nej tack.

          Du verkar inte vara en lämplig förälder med tanke på hur du uttrycker dig. Inte konstigt att barn blir mobbade när de har sådana föräldrar.

            Tycker som du, så viktigt att barn tidigt får lära sig att ”alla skall med” och ingen lämnas utanför. Fattar givetvis det kan vara svårt på olika vis att få ihop allt, men barn bryr sig ju inte ett jota om fancy mat eller hembakt eller inte, de vill leka & ha kul tillsammans. Med lite fantasi går det ändå att styra upp ett kalas med ganska enkla medel, det rör sig om en eller ett par ggr/år, de flesta av oss har ju inte sju barn att ha kalas för..Många bostadsbolag har tex. lokaler att låna eller hyra hyfsat billigt, är det varmt ute kan man vara i en park osv.

              Jag tror det ser väldigt olika ut i skolor/städer med klasser. Nu för tiden finns många ”moderna” skolor då barnen är en enda stor grupp i sin ålder, typ 60 barn och sen delas de in i olika grupper under skoldagen. Det är inte så lätt längre som förr när det var typ max 20 elever i en klass. Dessutom finns det klasser med extrema problem, då skulle jag absolut inte vilja bjuda hela klassen men tycker ändå mitt barn ska kunna ha ett kalas där 3-4 st bjuds.

                Så är det ju säkerligen (olika i skolor, städer och områden) Fattar givetvis det blir smått omöjligt att bjuda 60! barn. Då är det självklart mer rimligt att ha ett litet ”anonymt”kalas för några få stycken (men lite trist för ditt barn då). Man kan ju även tänka sig att prata med föräldrarna till barnen och dela upp i små grupper vilka som bjuder varandra, så alla får gå på kalas nån gång..

                Jag är mer inne på när det är en klass på kanske 20 barn och ngn bjuder 15. Det blir varken lätt med anonymitet eller särskilt juste mot de övriga fem stackarna då och sånt fixar iaf inte jag, känslomässigt.

              Jag håller verkligen inte med. Man ska inte tvingas att ha hem 20 barn som ens eget barn inte umgås med. Är dom 5 år är dom yngsta barnen på avdelningen 3 år, så jäkla stört att så många tycker att man ska bjuda hem massa okända bäbisar!???

              Nåväl, verkar inte vara så i våran förskola/skola iaf 🙂 Vi bjuder barnens kompisar, punkt.

                Vi bjuder absolut oxå endast de mina barn vill bjuda. Kränkande att behöva vissa barn hemma som mer eller mindre dagligen är taskiga i skolan.

        Tycler ändå de är svårt just i förskoleåldern. Min son umgås inte med 1-2 åringarna i gruppen, utan hänger med dem äldre. Måste man ändå bjuda småttingarna till sitt kalas? Han är 4 och vill kanske ha nån aktivitet som inte 1-2 åringarna bryr sig om.

      Mina kollegor berättade att när de hade yngre barn så hyrde alla föräldrar ihop en gympasal en gång om året och hade kalas för alla i klassen. På så vis fanns det inte några krav på att köpa massa presenter, alla blev bjudna och det blev typ ”avklarat”. Jättesmart tänker jag för du blir alla inkluderade, de som det lite mer ekonomiskt ansträngt kan slippa bördan att köpa presenter och att hålla kalaset. Man slipper försöka överträffa varandra i bästa kalaset osv. Många fördelar helt enkelt.

        I min systerdotters klass hade dom nåt liknande, fast några gånger om året, typ dom som fyllde år i januari och februari ordnade ett kalas ihop för klassen, sen dom som fyllde år i mars och april osv. Då blev det några kalas per år och kanske 3 till 4 barn blev firade per gång, och man kunde gå ihop flera stycken och betala för lekland eller gympasal eller vad man nu ville. Smart tycker jag.

        Ungefär så har det varit för mina barn. 2-3 barn i klassen som fyller ungefär samtidigt har kalas tillsammans på typ lekland, lasergame, bowling eller vad som nu passade. Då blev det inte så dyrt och hela klassen kunde bjudas. Dessutom var man fler föräldrar som kunde hålla koll 🙂

      Jag vill absolut inte ha kalas hemma, mina barn brukar bjuda flickorna/ pojkarna i klassen och ha discobowling eller så.

    Finns det något som är enkelt och som man bör kunna men ni har lite svårt för?
    Jag måste tänka till varje gång jag ska skriva på engelska och ska använda too eller to, vet sällan i vilket sammanhang jag ska ha to eller too
    Samma när man ska använda enda, ändå och ända 😅

      Har jättesvårt med höger och vänster, skitirriterande och måste nästan alltid tjuvkika på mina händer.

        Haha samma här! Jag har tatuerat in V och H på respektive hand under tummen 😂

          Haha jag hade ju nästan garanterat börjat ifrågasätta om jag tänkte rätt då 😆😆.

          // kollar så att spisen är stängd säkert 5-10 gånger innan jag går ut om jag inte behärskar mig.

            Det är ju lite mer tvångsbeteende.

        Åh det sa min körskolelärare att det är otroligt vanligt för kvinnor och att det finns en naturlig förklaring, tror det forskats på tom 🤗

      Jag behöver fortfarande typ låtsas skriva med handen för att komma på vilket som är höger och vänster snabbt, jag blir alltid så stressad när någon frågar om vägen tillexempel.

        Haha så gör jag också! Varje gång! Minns liksom aldrig 😂😂

          Åh jag har trott att jag varit ensam och överdrivet trög på det området, för alla andra verkar ju kunna det 😮❤️. ”Vem kan inte höger och vänster liksom”

      Lose och loose blandar jag ihop

      Jag behöver alltid tänka en extra gång när det gäller jämnt/jämt. Men jag vet ju skillnaden 😅

      Höga och låga odds har jag gett upp om att fatta

        Odds bygger på sannolikhet och utbetalning. Höga odds = låg sannolikhet att det inträffar och ger då HÖGRE utbetalning.

        Det är höga odds att jag vinner över Zlatan i en fotbollsmatch. Det kommer förmodligen inte att ske, men om du har satsat på mig vinner du mer pengar än den som satsat på Zlatan.

        Sorry för oombedd förklaring. Blev bara så glad över att kunna något för en gång skull.

          Men är det verkligen så? 🙈 en lågoddsare är ju något som inte är så otippat? Eller? 😅

            Just det, då blir det ju så som du sa 😂 inte ts men håller med om att det är svårt 🙈

          Fast odds har ingenting med utbetalning att göra egentligen. Men det används ofta i tipping.

          I odds skrivs sannolikheten att något ska ske på varje sida av semikolon. Dvs om du ska få ett barn är sannolikheten 50% att det blir en tjej. Det är samma som 1/2. Men oddsen är 1:1.

          Om det är två röda bollar och en gul boll i en ask, så är det 1/3 chans att du i blindo plockar en gul boll. Oddsen är 1:2. Oddsen att du plockar en röd boll är 2:1.

            Tror på riktigt att du rörde till det ännu mer för dom som har svårt för det här.

      Väderstreck. Vadå kör västerut? Hur ska jag veta vilket håll det är? Min man har förklarat cirka tre miljoner gånger, men det fastnar verkligen inte.

        Hahahha håller med!!!! Som med lägenheter som beskrivs i vilket väderstreck det är och det ska säga mig något??

          Håller med, skulle inte ha någon aning om vilket håll jag ska åka 😅 MEN – har lärt mig att söderläge ses som positivt när det gäller balkong och liknade, då är det mycket sol 😂

          Det säger väl mycket? 😅
          Om norr- troligen mörkt.
          Öster – morgonsol
          Väster- kvällssol
          Söder – typ sol hela dagen

            Tror anonym menade att det inte säger just henne något 😄 tack för den kortfattade förklaringen! Ska lägga den på minnet 😀

            Fattar inte varför det är sol hela dagen i söder men inte i norr 😂

        Haha ja, sprängs av irritation när min GPS säger typ ”kör söder ut på blablablagatan”

          Så börjar man köra lite tveksamt åt ett håll som självklart alltid är fel…

      Jag har ibland svårt för att få namn rätt. Heter författarna Martin Harrison och JC Persild, eller är det tvärtom?

      Jättesvårt med basic tekniska saker. Hur uppdaterar jag min telefon! Hur kopplar jag ihop mina hörlurar och telefon. Hur sätter jag på diskamskinen. Haha sånt typ.
      Är 36 år.

      Sortera ofärgat och färgat glas. Måste tänka efter på varenda jäkla flaska fastän jag har en hel kasse

      Jag kan inte bedöma avstånd, om någon säger att något är 50 meter betyder det ingenting för mig och om någon frågar hur långt det är till parken som ligger en minut härifrån så har jag ingen aning. Hur många meter är det till grannarna? Dunno. 🤷‍♀️

        Har du lättare med tid så i snabb marschtakt går du c:a 100 meter per minut.

        Samma här. Helt omöjligt. Har tänkt att det hänger ihop med mitt värdelösa lokalsinne. Jag kan absolut inte orientera mig minsta lilla. Därför hatar jag affärer med flera ingångar. Vilse varje gång och fattar inte var jag är 😅

          Haha samma här, vet inte hur många gånger jag gått ut ur en affär och varit helt vilse. Fruktansvärt dåligt lokalsinne, det är nästan pinsamt.

            Haha. När man hittat ur butiken så kommer nästa problem. Hitta tillbaka till bilen🙃
            Hotellkorridorer är också helt hopplöst.

        Samma här! Har också extremt svårt att uppskatta hur nära bilarna är när jag står vid ett övergångsställe. Ofta står jag kvar som en nöt och väntar tills bilen stannar framför övergångsstället trots att det funnits gott gott gott om tid att gå över med stor marginal 🙈

          Samma här! Försöker förklara för vänner att det känns som att jag chansar när jag går över ett övergångsställe eftersom att jag på nåt vänster inte kan avgöra om jag ska hinna eller inte. Eller, jag kan ju det men det är så känslan är.

        Är exakt likadan 💇🏼‍♀️ Jag kan inte ens vara kartläsare med hjälp av Google maps…

          Exakt. Sen drabbas jag av hybris och börjar ifrågasätta appen och kör så klart totalt käpprätt åt skogen. Lär jag mig? Nej.
          Måste alltid lägga till ”vilsetid” när jag planerar tid och väg.

            Hahaha sååå skönt att ha nån som förstår mig för en gångs skull 😂

          Så har man alltid någon kompis (som kan väderstreck i sömnen) som tror att man skojar eller inte försöker nog mycket när man inte hittar.

      Ordet ändå är i princip synonymt med i alla fall eller trots allt.
      Enda – när det går att räkna, alltså en enda gång, (flera gånger), en enda sak, det enda jag vill.
      Ända – kattens ända, bordsända och Ända sedan 2010…

        Jag brukar generellt ha hygglig koll p när enda respektive ända ska användas. Men jag kan för mitt liv inte lära mig att det stavas ända sedan och inte enda sedan. Ända sedan det var en enda månad kvar till.. snart nöjer jag mig med ænda.

      Kan inte på rak arm säga vad som är koppling, broms och kör på en manuellt växlad bil. Måste sätta mig i bilen för att det sitter i ryggmärgen (foten).

      Måste tänka mycket noga på vilket som är dusk och vilket som är dawn

        From dusk til dawn?

      Since och sense blandar jag alltid ihop när det ska användas!

      Att resonera kring olika saker. Klarar inte av att utveckla mina tankegångar kring ett vettigt resonemang. Jag tycker mycket och tänker desto mer men har svårt att föra resonemang som normala människor. Är så himla avundsjuk på folk som är vältaliga och genomtänkta i sitt sätt att prata, själv låter jag som en femåring.

      Jag vet inte var spakarna för blinkers eller vindrutetorkarna sitter. Jag blinkar och torkar rutor när jag kör förstås, men jag gör det utan att tänka. Om jag inte är i en körsituation så kan jag inte säga vilken spak som är vilken.

      Har jättesvårt för analoga klockor. Om siffror saknas får jag verkligen tänka efter vad klockan faktiskt är. Eller när jag övningskörde och läraren sa att jag skulle ha ett kvart i tre-grepp, kunde verkligen inte se det framför mig. Har aldrig haft armbandsur eller klocka på väggen, vet inte om det hänger ihop. Väderstreck är helt jävla omöjligt också.

        Exakt samma här. Speciellt om man är nyvaken och är nånstans där det sitter en analog klocka, fattar inte och får tänka till både en och två ggr. Just klocktestet är väl det första man kollar vid demens.. Har dock hästminne😅,men supertaskigt lokalsinne. Är jag tex.inne i ett stort köpcentrum där jag aldrig varit tidigare, så kan jag gå i cirklar och knappt hitta ut.

    Såg på realitysveas instastory i veckan att det stod i Niccis konversation att Andreas tagit strypgrepp på henne. Om det stämmer så förklarar det ju saken om varför han inte är välkommen in i hemmet.

      I så fall hoppas jag hon anmält det.

        Kanske därför hon inte kan säga något nu. Och sa i vloggen med gravid vecka för vecka, att hon förmodligen kan säga mer vad som hänt med tiden.

        Frågan är om det är värt en anmälan om det saknas bevis och det endå kommer läggas ner. Den typen av stress är knappast något som gynnar bebisen i hennes mage.

          Så de är bättre att aldrig anmäla våldsbrott? Ifall de inte utreds. Kanon som pappa blir man säkert om man försökt strypa modern

      Orimligt nyfiken vad som har hänt mellan dom. Någon som vet mer?

    Någon som blivit vig i vuxen ålder? Alltid varit fascinerad av akrobatik, avancerad yoga, poledance och dylikt. Skulle vilja lära mig handstående eller åtminstone kunna jula, och split/spagat? Någon som gjort en sån ”resa” ? Är 31 år inga förkunskaper men ett jäkla pannben😇

      Vet inte om 31 räcker för att komma ihåg villa medusa, men Lucky blev akrobat i 30års åldern. Tror hon gick utbildning på cirkus cirkör. (Hon blev iofs också skogstokig, men låt inte det hindra dig :-).

        Hahaha, förhoppningsvis hängde det inte ihop!

      Jag har! Är snart 50 och började för kanske 3 år sen. Helt otränad innan och dessutom med nacksmärtor och frozen shoulders. Så jag hade en bit att ta mig om man säger så.

      De som har inspirerat mig mest är Karin Dimitrivova (har kurser i handstående bland annat) och Elin Härkönen. Du hittar båda på instagram.
      Skulle även vilja tipsa om Heather Robertson på Youtube. Hennes 12-veckors program är så jäkla bra för att bygga styrka och kondition. Det är helt gratis.

      Yoga with Adriene är en bra start för yoga. Sen är det bara att leta vidare på youtube, finns hur mycket som helst.

      Jag kan stå på händer idag och hjula är inga problem. Jag är även rätt vig även om jag inte har jobbat specifikt med det. Kan nästan, nästan gå ner i spagat och tror jag hade klarat det om jag hade jobbat med det ett par veckor.

      Finns absolut inget som säger att du inte kommer att klara det. Det är bara tid och engagemang som styr. Och lite jävlaranamma. Lycka till!

    Jag provar samma långskott ikväll som i onsdags ifall det är andra som läser ikväll.

    Jag har just köpt boken murder in the family av cara hunter och vill ha bokcirkel.

    Boken handlar om ett par utredare som tar upp ett kallt fall, och detta ska det bli en dokumentär/serie av. Som jag har förstått det så är den skriven på ett speciellt sätt, där man man följer utredningen i ”realtid”, man ser bevisen i den ordning de ser dom, man läser samma sms som utredarna läser, läser utdrag ur förhör osv. Lite som att man läser manuset till inspelningen eller förundersökning kan man säga. Så ska man försöka lösa mordet.

    Detta är boken: https://www.adlibris.com/se/bok/murder-in-the-family-9780008530020

    Och här ser ni lite hur boken är skriven: https://www.instagram.com/reel/Cvm_DD0IMzP/?igshid=MzRlODBiNWFlZA==

    Så om någon är sugen på bokcirkel på snapchat/Messenger/något annat så vill jag mer än gärna ha någon eller några att diskutera teorier kring mordet medan vi läser 😊😊

      Det låter svinkul! Jag är på! Messenger funkar för mig. Hur gör jag för att hitta dig?

        Haha, nä, det var inte till någon hjälp 😅 Vet inte om man får skriva ut mejladress här men skriv ut din utan @ så mejlar jag dig!

      Ooh, låter superspännande! Beställer direkt!

        Kul!! 😃

      Jag vill också vara med! 😃

        Du har min mail lite högre upp. Skicka där så styr vi ihop något.

        Jag ber Camilla ta bort mina kontaktuppgifter senare i helgen, tills dess är folk fria att maila och hänga på 😊

      Jag vill också va med! 😁 Skickar mail

    Vill bara säga hur glad jag är att ha Helena (katolik) och Lewis i kommentarsfältet. Det är uppfriskande med konservativa åsikter och värderingar trots allt hat ni får.

      😊

        Kanske ska säga tack också 😅. Tack, kul att höra 🙂.

        Jag tycker ofta att du håller saklig och trevlig nivå även där du är oense med den du diskuterar med. Jag håller inte med dig i allt men uppskattar att diskutera med dig 🌸

          (Jag var alltså en annan)

          Tack! Jag anstränger mig för det, så kul att det märks 😁.

            Varför är det så viktigt att det står religion med i namnet dock undrar jag?

              Det var mest för att jag började skriva under ett inlägg om religion och tyckte att det var en bra idé att synas så. Funderar på att ta bort det 🤔. Men än så länge har det fått vara.

                Hade dock velat byta nick helt, men känns som att jag är fast med helknas nu🤣 dessutom kommer jag inte på något jag vill ha 😅

      Jag har alltid läst Helknas som ett namn? Typ som ”Hell-knass”

      Tänkt att det har varit ett katolskt namn hahah

        Haha, jag kommenterade något på ILs blogg som jag tyckte var ”helknasigt”. Så då fick det bli det 😆.

        Jag med 😂🙈

        Alltid trott det står Helenas!

      Själv blir jag otroligt arg på människor som tex säger att ”så gör man inte om man är i ett förhållande”. Tex Lewis kommentarer, som att man verkligen inte kan gå på bio eller något annat med vänner av samma kön. Och så ta till en av de kanske ovanligare sakerna, att resa utomlands med vänner. Är väl det absolut vanligast att man lägger sina surt förvärvade pengar och ledighet på sin partner, även om det andra förekommer. Och då förstås ännu mer ovanligt att åka med vännen av samma kön. Det var som han tvunget tyckte att alla skulle tycka som han. Hela tiden, ja men fråga din partner om du får åka utomlands… Skit i vad andra gör.

        Ja han är mindre trevlig.. 😄

          Lovar bot och bättring.

      Helknas är vettig. Lewis är mest otrevlig och obstinat, med ett starkt behov av att alltid ha rätt samt ha sista ordet. Två mycket ocharmiga egenskaper.

    Har någon gått i dialektisk beteendeterapi (DBT) och vill berätta lite om det?

      Ja jag har gjort det, men ärligt talat var det inte alls för mig. Jag blev provocerad av dom andra i gruppen och hade helst velat göra det enbart individuellt. Gick kanske 6 månader innan jag valde att avsluta. Men jag tror absolut det funkar för den som tycker det är okej att vara i grupp med andra som kanske har mer eller mindre nivå av borderline än dig. Mitt problem var nog att jag var 30 när jag gick den och resten i gruppen var runt 18-20.

        Tack för svaret. Lite så jag tänker också. Har inte ens diagnosen, men fick detta rekommenderar av min psykolog ändå. Är en bit över 30 dessutom.. och hatar grupper 😅 Känns inte som en bra idé för mig.

      Har gått i DBT tre gånger. Trivs inte alls i grupp men det har fungerat bra i DBT och då är jag ändå autistisk och introvert. Den stora variationen i ålder har bara varit positivt. Dom som handleder eller vad man ska säga försöker verkligen skapa en trygg, inkluderande miljö och låter alla komma till tals 😊 DBT har hjälpt enormt mycket och man får med sig verktyg son man använder varje dag. Utan den hade jag inte klarat mina problem så mycket som jag gör idag.
      Avslutningsvis vill jag säga att ta den chansen att gå i DBT. Att vara i grupp är skitjobbigt och något jag avskyr, men det jag fått med mig väger upp för att stå ut i gruppsituationen.

        Ok, bra att höra för din del. Men hur funkar det praktiskt, tar det massor med tid, hur lång tid tar en behandling m.m?

          Det är lite olika vissa har varit en gång i veckan, en annan varje dag i cirka två månader. Man får också hemuppgifter utifrån varje del man lär sig om. Vissa hemuppgifter är mer utmanande men skulle inte säga tidskrävande. Vi hade samtal en gång i veckan med våran behandlare med.

            Ok. Men om det är varje dag, hur får man ihop det med att arbeta?? Det kan ju inte gå…

              Man kan vara sjukskriven för den perioden man deltar i behandlingen 🙂

          Min DBT är två gånger i veckan (en gång grupp en gång individual) i 1.5 årstid.

      DBT var verkligen vändningen för mig! Efter två år i DBT togs min EIPS-diagnos bort. Jag uppfyllde inte längre några symtom. Innan DBT:n gjorde jag många suicidförsök, hade olika självskadebeteenden och var mer inlagd på psyket än hemma. Idag studerar jag, har gift mig – och har inte varit inlagd på över två år. Än idag använder jag mig av de färdigheter jag lärt mig i DBT:n!

      Sammantaget: DBT är det bästa jag gjort.

        Kriterier menade jag såklart, inte symtom. Godnatt 😬

        Kriterier menade jag naturligtvis😅 för övrigt har jag t.om en tatuering tillägnad DBT

        Tack för att du svarar. Jag är också lite intresserad av det praktiska. Hur det funkar, hur mycket tid tar det, osv

      Jag går just nu i DBT och det har verkligen förändrat mitt liv. Jag känner att jag inte längre är lika styrd av mina känslor och att jag fått tillbaka makten över mitt liv/mående. Jag har också fått mycket stabilare relationer överlag.

      När det gäller själva gruppdelen är min upplevelse delad, jag gick först i en underbar grupp där vi alla stöttade varandra och kunde dela upplevelser väldigt öppet. Gruppen jag har nu är tyvärr tvärtom då det är flera personer i gruppen som får utbrott regelbundet och tyvärr gör att det inte riktigt känns tryggt. Psykologerna har varit jättebra men tyvärr förstör gruppen mycket.

    Om man varit på jobbintervju och de kontaktat referenser, kan man börja hoppas på att man fått jobbet då?

      Det är iaf ett gott tecken.

      Nej. Men utgår bara från min erfarenhet:
      En tidigare chef var min referens tillsammans med en tidigare kollega. Båda blev uppringda och båda sa till mig ”jag tror du kommer få ett jobberbjudande snart”. Men det fick jag inte.

      Det beror ju på vad dina referenser har att säga..

      Jag jobbar med rekrytering och ringer alltid referenser på ungefär de 3- 5 mest intressanta efter intervju. Men jag skulle aldrig ringa referenser på nån som jag inte var intresserad av, så du ligger nog bra till. Sen beror det såklart på vad dina referenser säger om dig också.
      Lycka till och hoppas du får jobbet 😊

        Jag är en annan men blir nyfiken. Hur ofta ”ångrade du dig” om en efter att du ringt referens?

          Hur många vars referenser Ina kontaktade fick inte arbete på företaget där Ina arbetar som rekryterare?
          1. Ina kontaktade bara de mest 3-5 mest intressanta personernas referenser.
          2. Det fanns bara en ledig tjänst att tillsätta,

          Tillräcklig information för lösningen erhålls
          A i (1) men ej i (2)
          B i (2) men ej i (1)
          C i (1) tillsammans med (2)
          D i (1) och (2) var för sig
          E ej genom de båda påståendena

          Inte så ofta men det händer. Men kanske mer att man får vissa saker som man haft på känn lite, som glimtat fram, bekräftat snarare än att man ångrar sig. Ofta så frågar jag om saker som jag inte tycker är helt klara. Sen är det också så att man faktiskt inte bara ringer på referenser som personen angett om man tycker referenserna är lite märkligt valda. Tex du söker jobb som butiksbiträde och enligt CV:t har du haft 3 sådana jobb men du använder en referens från ett helt annat område och längre bak i tiden. Men allra oftast så bekräftar referenserna bara de positiva sakerna jag själv redan fastnat för 😊

            Ok, tack för svar 😊

              Eller högst tre till fem gånger?

            Så man kan ringa typ nuvarande chef även om personen inte gett den som referens?

              Det är nog väldigt ovanligt, har personen ifråga inte annonserat att hen söker nytt jobb kan det ju bli en jobbig sits.

              Vi ringer aldrig nuvarande chef om personen inte angett den som referens. Oftast ber vi om de senaste anställningarna men om någon skulle säga typ
              – Jag vill inte att ni ringer min nuvarande chef för hen vet inte att jag söker nytt jobb.
              Så respekterar vi det, såklart kan man förstå att det kan vara känsligt.
              Innan jag fick jobbet som jag har nu så slutade jag pga min chef och jag inte kom överens så hade dom ringt henne så hade hon nog inte haft mycket bra att säga om mig.

            Men får du verkligen ringa personer som man inte uppgett som referens?

              Tycker också det låter konstigt? Man väljer ju referenser som kan ge en positiv men också rättvisande bild. Behöver inte ens alltid handla om att man inte drar jämt. Min förra formella chef visste ens vad jag gjorde om dagarna (konstig organisation och hen hade alldeles för många under sig) och hade kunnat säga nåt rent uppåt väggarna.

              Klurigt det där!
              Jag fick mitt nuvarande jobb säkert delvis pga att rekryterande chef pratade med min förra chef (de har jobbat tillsammans tidigare). Jag hade inte ens kommit till steget att lämna referenser då så känns lite konstigt för tänk om jag inte kommit överens med min förra chef.

              När det skulle rekryteras en ersättare till mig för jobbet jag skulle lämna föll en stark kandidat ifrån för att de som höll i rekryteringen hade hört lite negativa grejer om henne från en person som jobbat (antar jag) med henne tidigare men som inte var hennes referens..

                Att det framkommer saker genom gemensamma kontakter/bekanta eller att rekryteraren luskar runt lite på linkedin och hör sig för där kommer man nog inte från, det var just att ta referenser från andra än de angivna som jag reagerade på. Men det kanske mer är en fråga om hur man uttrycker sig.

          Minst tre till fem gånger?

        Oj blev lite förvånad faktiskt, min uppfattning är att lämna referenser är typ sista steget så man kanske är 2 kandidater kvar? Hade på nåt sätt känts lite oseriöst att ringa upp 3-5 kandidaters referenser, kandidaterna värderar ju sina referenser och man tar av referensernas tid, vill inte att de ”slits på” i onödan osv? Blir också helt chockad om personer rings upp utan att man angett dem som referens, hade det kommit ut på mitt nuvarande jobb att jag söker nytt hade jag ju blivit helt bränd.

          Oj vad otrevligt ställe, jag trodde min arbetsplats var jobbig (skola) men så har inte ens vi det.

    Hur många personer har ni haft på fest hemma hos er? Och hur stort bor ni?
    Jag har precis flyttat in i en fyra på 89 kvm, och funderar på vad som är rimligt att bjuda till inflyttningsfesten hehe. Obs tänkte inte köra sittande middag!

      Så många som får plats i soffan + köksstolarna

      Utflyttningsfest > inflyttningsfest.

      Har varit ca 30 pers på 35 kvm. Det var trångt 😅 Vi åt middag ute och skulle sen fortsätta hemma och trodde väl att fler skulle droppa av efter middagen, men folk var väldigt peppade så det var kul! Tänk efter om du känner dig ok med vilka rum folk hänger i, är det bara kök och vardagsrum så blir det ju betydligt färre.

      14 st på 41 kvm

      Jag har haft fester med en person per kvm. Trångt men kul 🙂

    Gabriella posslers förlossningsberättelser gav mig magont. Att de har sådana bråk att hennes kille valde att lämna henne ensam på julafton, höggravid och superledsen och att hon åkte in själv till förlossningen….

      Men åkte hon in själv? Ja tycker också det lät så hårt och deppigt. Men hon skriver jämt hur mycket hon älskar honom.

      Jag håller med! Jag undrar om det är därför förlossningsberättelsen har dröjt, för att det har varit infekterat…. Och (otryggheten) bidrar till hennes mående nu

      Samma här! Jag levde i en väldigt destruktiv relation under lång tid och det kunde gå till precis sådär. Stormiga bråk med gråt och att någon, oftast han, lämnade hemmet och var borta till nästa dag eller sent på natten, alternativt inte sa ett ord till varandra på två dagar. Sen superduper kärleksfullt och ”ingen kärlek är så stark och unik som vår” ett tag innan det var dags för nästa bråk.
      Tog lång tid att återhämta mig från den relationen.

        Jag hade precis en likadan relation. När det var bra var det fantastiskt. Aldrig känt mig så älskad öven om det var en skittelationm

      Jag tycker om Gabbi och hatat att säga ”vad var det vi sa”? Seriöst, det känns inte kul att peka fingret åt henne eftersom att hela situationen är så sorglig på sjutioelva olika plan.

      Vi människor älskar att överkompensera.
      F var rätt (förlåt) tofflig, allmänt förutsägbar och stabil. Vad gör Gabbi? Hon väljer Z som är ego, impulsiv och flyktig.

      Tror att det är därför människor som avslutar en relation måste fundera på vad det är de behöver både kortsiktigt och långsiktigt. Annats är det lätt hänt att man överkompenserar och endast ser här och nu. Och då blir man som Gabbi, 3 barn med 2 olika män, ensam och lämnad som höggravid och sjuk mitt under storhelgen som kretsar kring familj. Innan man ens hunnit fylla 30.
      Z är svinet men vad spelar det för roll, Gabbi med barn lider oavsett. Att kasta tomater på Z leder inte till något gott. Därför undviker man män som Z. Hela hans personlighet är en röd flagga. Kan man inte hålla sig borta då kanske man ska investera i preventivmedel och låta bli att introducera människan till ens barn.

        saknar gabjoss & fjodor ihop så mycket!!

        Känner du henne? Känner du honom? Skulle inte tro det… Jag kände Fjodor och min sanning är helt annorlunda än din.

          Har inte sagt att han är bra. Jag hade inte velat vara med F själv. Har ingen aning om hur han är men jag vet att Z inte är bra, det är uppenbart.

          Tell me more!!

          Vill också veta mer!!

        Gjorde också ett så dåligt beslut av kille (alldeles för snabbt) efter en trygg, förutsägbar och tråkig relation.

        Håller verkligen med om man måste stanna upp och verkligen tänka efter.

      Hela deras äktenskap är så toxic, någon mer som kommer ihåg deras korta tid på youtube där dom visade upp ett hål i väggen som hade uppståt efter ett bråk och typ skämtade bort det? Nej Gabriella, det är inte normalt.

        Ja juste. Och han gick runt och luktade i hennes trosor…? Allt var för märkligt med deras youtubevideor faktiskt 😅

      Många red flags överallt. Hur mkt man än bråkar lämnar man inte sin höggravida fru ensam på julafton. Fy fan vad vidrigt.

        Med värkar till och med?! Helt sinnessjukt sorgligt faktiskt

      Så många 🚩🚩🚩.

      ” Vattnet har iallafall gått och jag ställer mig upp igen för att kunna vara lutad mot sängen. Skriker och vrålar i lustgasmasken varje värk och får fortfarande höftpress gång på gång. Är seriöst fascinerad över hur min man orkade stå och trycka så hårt på mina höfter under så många timmar, haha. ”
      Vad duktigt att han orkade det 🫠🫠🫠

      Jag hade aldrig förlåtit min man om han gjorde så mot mig.

      Ja herregud vilken sorglig förlossningsberättlse. Men är samtidigt inte förvånad. Förstår verkligen inte hur man kan lämna sin gravida FRU med värkar på julafton, hur infekterat bråket än är. Och förstår lika lite hur hon vill ha en till unge med han efter dedär. Men han verkar ju vara världens bästa man som hon älskar ihjäl sig på så 🙃

        Ja det var väldigt sorgligt att hon skrev att hon var imponerad över allt stöd han gav henne, att han var lugn och trygg och gjorde förlossningen till en positiv upplevelse… och egentligen har de ”bråkat ihjäl sig” några timmar innan och han har lämnat henne själv hemma och de vill inte ens prata med varandra när dem ska åka in.

        Vaddå är hon gravid med honom igen? Hoppas hon skrivit äktenskapsförord så hon inte behöver lämna hus och hem för att han rent juridiskt har rätt till hälften och halva hennes företag. Hoppas hon har vettiga personer runtom som hjälp henne att skyddat hennes egendom. Han verkar helt störd! 😳

          Hon har inte skrivit det har hon själv sagt.

      Det existerar inte i min värld att man bara lämnar sin partner under ett bråk, gravid eller inte. Har vuxit upp med det och gjorde det klart för min man när vi träffades att jag inte går med på något sådant. Det är en deal breaker för mig. Bråk löser man så fort som möjligt och man får kolla på sig själv också och inte bara försöka ha rätt hela tiden.

        Min exman lämnade mig gråtandes i duschen när jag hade värkar och spelade tv-spel. Han tyckte det var jobbigt för honom att jag hade panik. När jag bad honom ringa min mamma för jag behövde stöd sa han att han inte följde med till BB i så fall. Kan säga att man inte är kaxig och ställer krav då. Efteråt hamnade jag antagligen i en förlossningsdepression och var så utlämnad och ensam. Jag var verkligen inte i en position att ställa krav då heller.. Du får det att låta så enkelt..

      Oj, både förvånad och inte förvånad på något sätt. Hon har ju skrivit att de inte bråkar men att det kan bli lite tjafs typ, låter som en rejäl underdrift och det i kombination med de här underbara höga känslorna däremellan, känns inte bra alls.

      Så otroligt toxisk relation. Så hade jag och min partner ALDRIG betett oss mot varann, usch så sorgligt att folk har det så där.

      Att bråka så på julafton? Att bråka så när man är höggravid och när som helst ska få barn ihop? Nej det är så anmärkningsvärt och sjukt att hon berättar om detta och själv inte inser hur galet det är

        Jag hade aldrig kunnat förlåtit honom om jag vore Gabbi, det hade varit på tok för sårande och nästan traumatiskt att bli behandlad så. Men känns tyvärr som att han kan behandla henne hursomhelst när hon har noll självrespekt.

    Yazen är ju helt sjuka. Dom har en anställd som sköter sociala medier och reklam biten. Han får betalt för att admin facebook gruppen Gå ner i vikt med läkemedel – Det finns hopp! Där man kastar ut folk och blockerar människor som inte håller med. Man har t.om fått en kvinnas abonnemang indraget. Mobbing och trakasserier. Helt galet. Välj annan aktör om ni funderar på Yazen. Man får dåliga omdömen borttagna på Trustpilot. Ett inlägg som admin skrev ger han en massa skit till My Westerdahl och Kakan pga deras övervikt och fetma. Vidrigt.

      Det är medicinen jag vill åt och det har funkat bra för mig. För första gången i mitt liv är jag mätt och nöjd, so sue me!

        Medicinen får jag ut Yazen och abonnemang. Daniel är ju vidrig som håller på som han gör. Kasta skit på överviktiga influencers och kroppspositivitet. Grundarna gör inte ett skit och låter han hållas.

          UTAN Yazen.

            Det får inte jag så det är mitt enda alternativ.

              Jag har inte diabetes och jag får det.

        Sue you lilla tjonkis

      Jag kan hålla med om att han Daniel är ganska dryg och tjatig. Och gruppen är väl ganska töntig överlag. Men Yazen har verkligen hjälpt mig, kunde inte gå ner i vikt pga sköldkörtelproblem, har verkligen försökt allt. tom svälta mig helt, Ozempic var det enda som fungerade för mig och det kunde jag inte få på annat vis.

        Jag betalar 100 kr för läkarbesök och får Ozempic utskrivet. Jag har inte diabetes. Skulle aldrig välja Yazen. Då finns det andra aktörer.

          Var får du Ozempic utskrivet? Finns det ngt kriterie för att få det utskrivet? Bmi osv?

            Vill också veta!

            Jag fick saxenda från vårdcentralen. Hade bmi över 30 och förklarade att jag testat alla möjliga metoder men det fick segt och jag tappade motivationen.

        Dryg och tjatig? Han snackar en massa skit om My Westerdahl och Kakan. Han slänger ut folk och blockerar dom om man försvarar eller har annan åsikt. Dessutom har han fått en kvinna utslängd från Yazen tjänsten för att han blev arg på henne. Daniel utövar mängder med härskartekniker. Kommentaren om att någon borde tala om för My Westerdahl att hon borde gå ner i vikt pga sin PCOS. Vem är han att bestämma över andras kroppar och att man ska tala om för andra vad dom ska göra med sina kroppar. Sjukt.

          My Westerdahl är väl hon som bantat hela livet? O som blev gravid när hon slutade med det? Förstår heller inte hur man pallar hata på människor som inte är normsmala. Vad gör det liksom?

          Ja det är inget jag känner till, är inte så aktiv i den gruppen just för jag har väldigt svårt för honom överlag. Tycker det vara ett och samma gäng inne i den gruppen hela tiden som hyllar varandra och höjer till skyarna. Ska gå in nu och läsa, men det kanske är raderat..?
          Att betala 100 kr och får Ozempic utskrivet låter som en dröm, men det fanns inte som möjlighet för mig. Men om det nu är så får du ju gärna berätta om hur det går till.

        Frittte frött, din ozempic gjorde att vi med diabetes BLEV sjukare för ni tog upp lagret,

          Men orkar inte

      Jag använder Ozempic som jag får utskrivet av Yazen. Gruppen ger mig absolut ingenting men både läkaren och dietisten på appen har varit mycket hjälpfulla.

        Vad kostar det och vad är kriterie för att få det utskrivet?

          Abonnemanget kostar mellan 800-1000 nånting i månaden. Betalar 1042:- för en spruta Ozempic som räcker i 16 veckor eftersom jag mår bra och klarar mig på lägsta dosen.

            Kostnaden beror alltså på hur länge man binder sig. Det kostar mindre i månaden om man binder sig i ett halvår än om man betalar månad för månad utan bindningstid.

            Hur kan du klara dig själv u veckor på en spruta ? Lägsta dosen är väl 0.25??

            Vad är det för biverkningar och vad händer när man sluta ta det?

          Kriteriet är att du ska ha BMI över 30, tror de godkänner vissa som har BMI över 27. Du tar blodprov osv som visar blodsocker, kolesterol osv samt skickar bilder på din kropp. Utifrån det gör de sedan en bedömning om du är lämplig för ozempic.

          Jag betalar ca 1000 kr för abonnemang och 1042 i månaden för sprutan.

            Varför abonnemang när det täcks av vården? Finns väl maxtaxa?

              För att de flesta i vården faktiskt inte besitter kunskaper om obesitas och vården ligger efter i medicinsk behandling. De skriver ut saxenda som är dubbelt så dyrt och hälften så effektivt.

              Om Ozempic används för annat än diabetes typ 2 får majoriteten dessutom betala fullt pris för medicinen ändå, och via appen har du allt stöd som du behöver för din viktnedgång. Jag tycker det är värt det.

              Jag har absolut inte tagit den enkla utvägen och valt medicin istället för att banta och kämpa, därför är jag väldigt glad att kunskap kring obesitas och medicinsk behandling går framåt.

              Ingen hade väl nekat en diabetiker eller epileptiker medicin och behandling för sin sjukdom?

                Tror de skriver ut Det eftersom det har övervikt som indikation på fass. Det har inte ozempic än. Men det är ju bara att be om medicimbyte om den inte har önskvärd effekt?

            Hur kan det här vara lagligt??

      Utan tvekan den sämst modererade gruppen jag varit med i. Inte alls öppen som de säger. Lämnade för längesen så ej läst vad han skriver om My och Kakan. Jag skrev ett inlägg om att jag hade jobbiga biverkningar och var tvungen att backa i dos, undrade om någon hade likande erfarenheter. Mod skrev då att inlägget fick vara kvar men att vi inte skulle jämföra doser eller fokusera på det negativa som biverkningar. Förstod ej resonemanget, fanns inga grupp regler som förbjöd detta. Kändes mest som mod vill smälla en på fingrar lite för saks skull. Gick ur pga att det kändes lite sektlikt, var rätt töntigt och dåligt modererat. Gruppen, Daniel mm gör att Yazen får ett rätt oseriöst intryck. Även hur läkarna ibland skriver artiklar med emojis etc är något jag inte gillar alls. Men jag gillar min läkare, psykolog och PT så stannar kvar.

    Nån som läst gabjoss blogginlägg om förlossningen? På julafton har hon värkar och börjar bråka med maken. Förmodligen för att hon har ont och är trött. Han bråkar då tillbaka och drar därifrån? Vem lämnar sin fru i värkarbete på julafton?!

    Jag har upptäckt att jag säger ”tack” hela tiden. Älskar att visa uppskattning men märker att det kan uppfattas lite fel. Kan liksom tacka 5 gånger för en grej.
    Eller att jag ”mini tackar” för varje del och sen säger massa/tusen tack i slutet.
    Om någon öppnar 5 grindar åt mig (exempel) då tackar jag 616161 gånger istället för ett mindre tack/leende först + stort tack vid sista grinden.

    Hur brukar ni tacka/visa uppskattning förutom att säga tack? Menar mest här och nu inte ”en flaska vin om 3 veckor”.
    Någon gör något snällt men inte överdrivet snällt (eller gör sin uppgift bara egentligen), hur visar ni att ni är nöjda och tacksamma utan ”tack”?

      Vet inte riktigt mer än att säga det 😅 ”tack så jättemycket” om det är en lite större grej. En kram om jag står personen nära och det passar 🤔.

      Däremot uppskattar jag verkligen att få höra det! Skrev ett tacktal i svenska c till alla som säger tack (kom inte på något bättre… och jag gillade att flumma lite 😅).

      Så tack för att ni säger tack allihopa!

      Jag är likadan som du. Säger 1000 gånger och känner mig ändå otillräcklig/obekväm. Minns en gång då jag bjöd min ganska nyblivna killes kompisar på MAX. Vi handlade drive through och jag sa från ingenstans – jag bjuder (det var min bil så var ingen kompensation för skjuts). Blev så paff när de bara sa ”Ah, tack” och sen inget mer 😅 Själv hade jag efter många protester tackat hundra gånger haha.

    Jag fick äntligen min adhd-diagos förra veckan efter en lång och kämpig utredning. Jag har möjlighet att få medicin om jag vill, men är lite orolig hur det påverkar en. Ni som har medicin, hur påverkar den dig? Ändrar personligheten mycket eller börjar man känna sig ”beroende” av den? Och hjälper den bara med koncentrationen eller också annars när man känner sig överväldigad?

    Ifall ni har något annat bra tips på hur man får vardagen att fungera med en funktionsnedsättning och småbarn tas det tacksamt emot. Min största rädsla i världen är att min adhd ska gå ut över min dotter

      Medicin funkar inte för mig, men väldigt bra för min bror. Fördelen med adhd-medicin är att man inte behöver medicinera länge innan man märker skillnad, som med exempelvis antidepp. De verkar direkt, mer som ipren typ. Så passar det inte kan man bara sluta från en dag till en annan.

      Jag svarar gärna om du har lite mer precisa frågor eller vill veta mer 🙂 Har dock inte barn.

        +1 var inte för mig men är glad att jag provade.

      Jag äter dagligen adhd-medicin. Vill tillägga att jag inte hade en aning om att jag ens skulle kunna ha adhd, så den insikten blev väldigt jobbig att hantera för mig. Nu är det ett halvår sen, och nu mår jag toppen!
      Min personlighet ändras inte. Bara att mina adhd-symptom (som är glasklara och verkligen uppenbara när jag inte äter medicin haha) liksom dämpas lite.
      Brukar förklara det som att utan medicin hade jag 100 flikar öppna samtidigt i hjärnan(som en webbläsare), mina tankar/ord bara hoppade mellan alla dessa, hade sjukt svårt att fokusera och koncentrera mig. Med medicin är det 50 flikar öppna, fortfarande problem men inte i samma grad. Är liksom lugnare i hjärnan.
      Jag har lättare att göra klart saker, inte lika otålig. Min hjärna har lättare att fördela min energi med medicin under dagen, innan var jag helt slut eget jobbet, alltså låg som ett lik i soffan kunde knappt röra mig. Jag somnade inte men jag orkade ingenting, med medicin orkar jag fram till kvällarna iaf sen tar orken slut. Stor skillnad för mig och min familj.
      Känner mig mer självsäker också, tvivlar inte lika mycket på mig själv. Innan så var det som att jag inte ens var mottaglig för bekräftelse, trodde att alla ljög typ.
      Jag känner om jag glömt att ta medicinen, men det är ingen ”kick/rus” av medicin, mer ett lugn.
      Men det tog över 4 månader för mig att hitta rätt medicin och rätt dos och det var tufft.

    Någon som kan tipsa om lätta maträtter.?
    Alltså när man inte har lust att laga mat men behöver något att äta.
    Intresserad av både stekt eller kokt mat eller någon god macka.
    Jag vill inte stå i timmar i köket. 😊

      Gjorde rostbröd med ost, skinka och ananas i smörgåsgrillen till lunch. Åt nyss en med ost, salami, ananas och curry 😊. Går att göra i stekpanna också, men grillen är underbar 😁. Men slänger ibland på vad jag har, hade kyckling också någon gång.

        Ja men det låter ju gott. Tack 😊

        Annars koka pasta och dränk i riven ost, omelett med diverse innehåll.

        Mer ”avancerade” saker är en köttbit på låg värme (120 grader ish) i ugnen i någon timme och sen pommes eller klyftpotatis till. Stor köttbit duger kall senare och typ potatissallad.

        Hel kyckling i gjutjärnsgryta, kryddor och smör, in i ugnen ca 100 grader och glömma den där i några timmar. Häller spadet i en kastrull och gör sås på det innan kycklingen får vara en stund till på kanske 200grader och koka ris till.

          Verkligen superenkla rätter. Går jättesnabbt

          Fast läste du ens vad hon vill ha tips på?

      Libapizza.

      Råraka med cf, rom, rödlök och dill

      Nudlar o äggröra m ketchup (eller starkare sås) snabbast som liknar ”lagad mat” .

      Omelett gör jag ofta. Går att slänga i vad som helst. Pizza på tortillabröd är också najs.

      Wraps av olika slag. Typ falafel, grönsaker, vitlöksås. Eller oumph eller quorn med grönsaker och sås.

      Egen pizza på pizzakit.

      Ugnspannkaka (lite tid i ugnen men minimal ansträngning).

      Pasta med grönkål, valnötter, matgrädde och citron .

      Ris med halloumi eller korvstroganof.

      Korv med bröd.

      Färdig potatisgratäng med typ vegschnitzel till.

      Linsgryta! Jag gör en superbasic på röda linser som kokar med krossade tomater, örtiga kryddor, vitlök och gul lök i minst 10 min, gärna längre. Gör ett stort lass och äter som pastasås, i lasagne eller späder till soppa. Det blir massor med middagar eller lunchlådor, går snabbt, är billigt och blir jättegott.

      Caprese!

      Felix vegetariska pyttipanna med stekt ägg.

    Nyfiken på vad folk här inne vet/tycker/gillar/ogillar hos vissa mindre influencers som kanske är väldigt ”nishade” och aldrig nämns här. Insåg liksom att det är dessa som tar upp majoriteten av mitt flöde men de är samtidigt helt oomnämnda här inne 🙃

    De jag kommer på som jag tänkt på är Instamorskan, Knatteplock, Thomas&Malin och jungebrant-familjen med trillingarna.

      Slutade följa instamorskan, hon kändes så ogenuin. Finns andra barnmorskor som inspirerar och lär ut mer typ Asabea och hennes syster som är ssk & doula som är underbar!

        Hatar asabea

          Du verkar vara en riktig solstråle! Hoppas att du vaknar gladare imorgon 🤗

        Instämmer helt! Avföljde också instamorskan

          Usch gillar inte henne heller, hon har konstiga saker hon vevar igång på och gillar selfies.

      Knatteplovk är ju enbart för maten…

      Jungebrandt är intressant pga trillingarna. Men följer även Nadiakenza på Instagram och så sorgligt hur olika de blev för dessa två familjer med trillingar.

        Sorgligt på vilket sätt?

      Knatteplock är ju instagrams mest meningslösa konto. Basic mat i ”fina” uppläggningar.

        Där kan vi ju också snacka extremt mycket exponering av hennes barn

    Jag har nog alltid tänk att jag är ”flumvänster” och sånt. I mina tonår blev jag till och med kallad för kommunist ett par gånger (även om jag aldrig varit det).

    Jag undrar om världen har blivit mer radikal och galen, eller om det är jag som har blivit mer konservativ med åldern. Eller kanske båda. Något har skett i alla fall.

      Går knappt att diskutera med någon på nätet i dag. Har man en fel tanke eller tankesätt så är man den värsta personen i världen.

        Ja jag är ofta en idiot, det går inte alls att diskutera med mig så där gör folk inte det utan säger idiot bara, det tycker jag är bra. Man får vara tacksam att man får höra det åtminstone.

      Känner samma, och mina vänner som är vänster har fått ett ”uppvaknande” eller vad man ska kalla det. Kan kanske bero delvis på naiv invandringspolitik som vi får se konsekvenser av nu? Känns som folk har blivit mer cyniska

        Är man på tal om det fortfarande rasist om man säger att det inte är så många Niklas och Fredrik som skjuter varandra?

          Nej det känns underförstått även om man ogärna säger det högt.

          Beror på var man säger det. Här inne: ja. Men i verkligheten, nä.

      Pratade om liknande med min make för typ två veckor sedan. När vi började konvertera så var det bara vi två (man får gå en utbildning på ca 2 år innan man tas upp och sen fortsätter utbildningen) men sen vi började har det kommit fler och fler. Tror vi totalt är 5 nu 🤔. De flesta är relativt unga dock. Har varit några till också.

      Tror världen blir galnare och galnare och det gör att folk får upp ögonen för motsatsen, och antar det vidare kan få folk att börja tänka kring moral och landa i religion också, men lång ifrån de flesta gör ju det steget 😅.

        Intressant tanke. Jag vet egentligen inte om det är jag som har ändrat mig eller bytt åsikt, eller om det är världen.

        Plötsligt är man en inskränkt fascist för att man tycker att det är skillnad på transkvinnor och kvinnor. Alla som har flätor är nazister och hatar svarta människor. Typ.

          Vi började som ganska vänster faktiskt (mest min man, jag var rätt obrydd men blev ju insatt i det synsättet då). Följde youtubekonton som TYT och typ antikristna kanaler som talade om hur korkade kristna är (till deras försvar så har det sällan någon med extremt bra argument som ringde in 🤔 men när någon väl hade det så blev de lika dumförklarade har jag för mig).

          Tror vi hamnade lite ”före” andra eller vad man nu ska säga då min man hade bestämt sig för att ha nolltolerans mot att ljuga och då kunde börja titta ärligt på saker även om det är obekvämt typ. Följde Jordan Peterson där ett tag också.

          Så vi har definitivt förändrats. Men jag tror också att samhället ”springer ifrån” en otroligt mycket också. Som sagt 🙂. Gissningsvis händer båda.

            Det är mkt vad din man tycker och gör.. Du följer bara efter eller?

              Jag har alltid varit en naturlig följare. Nu när vi är mer traditionella är det också en dynamik vi strävar efter medvetet. Resan mot att bli traditionella började väl med hans tankar och jag insåg att jag blev lyckligare av det.

              Han är dessutom rätt intelligent, och är den typen av människa som funderar kring saker en hel del, då är det ju ganska naturligt att han är den som tar de första stegen av oss. Och numera känner jag att jag litar på hans omdöme (strävar ju såklart efter att förstå varför innan vi ger oss in på något) så det är tryggt att låta han leda.

              Däremot skulle jag inte följa om det gick rakt emot mitt samvete eller kyrkan 🙂. Så jag sitter ju inte och är hans marionett eller vad man ska säga ☺️.

                Naturlig följare? Wtf?

                  Vissa personer är bra ledare andra inte, vissa trivs i en ledarroll andra inte.

                Du måste ju se själv Helknas vad du skriver? Det är en sak att en person i förhållandet är mer påhittig eller drivande till att hitta på nya saker, men det här ger mig lite ont i magen.

                  Vad menar du? Jag väljer att låta honom leda. Jag går inte med på vad som går emot mitt samvete. Jag vill förstå vad och varför vi skulle göra på ett visst sätt, i slutändan har jag hittills fattat vartenda beslut att ”det du säger låter rimligt jag tycker att vi gör så”.

                  Dessutom kommer ju jag med frågor och undrar kring saker och när han får min input kan han ju inse att han tänkt fel eller missat något. Det är ju inte som att mitt ord och mina tankar på något vis saknar värde..

                  Ja det känns som hon är en lättledd person, sånt kan andra utnyttja…

                    Är man det får man bara medveten om att folk kan utnyttja en och vara försiktig.

                      Skulle inte säga att jag är extremt lättledd dock. Är för det mesta skeptisk till de flesta saker och funderar gärna innan jag bestämmer mig för något. Mer eller mindre beroende på hur väl jag litar på källan.

                Oj, det här var sjukare än jag trodde.. Obehagligt, särskilt med tanke på vändiskussionen som varit här.
                Är du säker på att detta är dina tankar då, säger han saker som bekräftar det?
                De flesta människor har kapacitet att va intelligenta och reflektera, du är inte sämre än nån annan.
                Och att ni har barn. Hoppas ni inte överför detta tänk, särskilt om det är en flicka! 😢

                  Har aldrig sagt att jag inte kan tänka själv. Det gör jag rätt ofta (kring massa saker). Och vi diskuterar och jag har invändningar och han har invändningar. Han ber mig om råd och jag säger hur jag skulle ha gjort och vice versa, han har mer koll på kyrkans lära än vad jag har så är det en fråga kring moral så är det sannolikt att han då har rätt, även om det inte alltid är så och han är också villig att säga ”jag vet inte” om det är så, så det är inte som att han är någon tyrann som dikterar när jag ska andas som det låter som att folk tror.

                  Man uppfostrar sina barn efter vad man tror är rätt. I dagens samhälle är det svårt att leva som vi lever, skulle vi få en dotter blir det svårt för henne att hitta en man hon kan lita på på samma sätt som jag (jag har haft väldig tur) och det är vi medvetna om och kommer guida alla barn så de kan göra bra val genom hela livet.

                    Min kommentar var i all välmening då det ibland på dina inlägg framstår som att din man bestämmer allt och du bara lyssnar och följer efter.

                      Jag har precis samma känsla.

                      Tack för omtanken. Jag skulle säga att vi har ett bra och hälsosamt förhållande. Blir lite frustrerad på all ”you do you” attityd och sen när jag har ett mer traditionellt förhållande med traditionella värderingar så är jag helt plötsligt korkad enligt de flesta…

                      Han är som sagt ingen tyrann och vårt mål är ju att vi båda ska vara överens om alla beslut. Och kring åsikter så har väl allas åsikter påverkas av andra mer eller mindre och av hur man ser världen. Vi har varit tillsammans i över 10 år, det är ju inte jättekonstigt att vi har liknande upplevelser resonemang kring saker heller.

                      ”Jag tänker gärna själv men inte ensam”, mina tankar är fortfarande mina och det är skönt att kunna bolla tankar och få input av andra. Och allt eftersom lär man sig vilka man kan lita på i olika frågor.

                      Mod igen… 🤔

                    Hon borde lita på sig själv snarare.

                      Vad säger att jag inte gör det? Vet inte riktigt vad folk föreställer sig, ska jag totalt ignorera min man och bara göra vad jag tycker? Varför är man i ett förhållande om man inte samspelar med varandra? Eller är ideer fel bara för att de kommer från en specifik person? Förstår verkligen inte…

                      Sen finns jag i konversationen, känns konstigt att prata ”över” mig och samtidigt tycka att min man inte respekterar mig 😆.

                      Vaddå ignorera? Ja man är väl sin egen person, behöver inte lyssna på och ändra sin livsåskådning eller politiska åsikt för sin man. Det är inte vad en relation går ut på.

                      Ja klart du ska göra vad du tycker??

                      Med hon menar jag din eventuella framtida dotter såklart (som jag hoppas inte kommer finnas med tanke på vad du berättar här).

                      Klart jag inte känner att jag behöver ändra min politiska åskådning för honom. Jag påstår att det han berättat åt mig är rimligt enligt mig… så om jag tror att han hittat sanningen så ska jag väl ändå följa med?

                      Jag tycker inte att man ska försöka köra sitt eget race i ett förhållande.. utan sträva efter att vara överens så långt det går. Sen måste man fatta beslut efter det och då får man väl lösa det som man tycker passar..

                      Det var otydlig vem du menade, klart hon borde lita på sig själv och vara klok nog att omge sig med personer hon kan lita på ifall hon behöver vägledning. Med tanke på att jag påstår att hon kommer ha svårt att hitta en bra man idag så förstår jag inte varför du väljer att tolka det annorlunda.

                  Svar i mod 🙂.

          Anonym 21:05
          Lesbiska kvinnor blir stämplade som transfobiker om de inte vill dejta en transperson.
          Allt har blivit ett antingen eller samhälle.

            Ja och allt är vänsterns fel! O bögarnas!!

            App app app! Du får inte säga lesbiska kvinnor! Du menar väl non men som vill dejta non men?

              Ajja bajja! Att använda”man” som något slags default är sexism! 😉

                Helknas
                Sorry sorry, ordet kvinna är tabu det med då någon kan känna sig kränkt.
                Livmodernärare och person som föder är den rätta benämningen.

                  😆

              Anonym 21:34
              Aj aj jag nenade så klart person som identifierar sig som kvinna och som gillar personer som identifierar sig som kvinna och är livmoderbärare.

            Men det är väl inget ovanligt att inte vilja dejta en transperson oavsett vilken läggning man har?

              Inget ovanligt alls skulle jag tro men det gör oss inte mindre hemska i deras ögon. Är väl därför de ”är så förtryckta” 🤔.

    Alltså jag gillar ju Tanbyklara på Instagram, men varje gång jag lyssnar på podden (vad fan hände?) blir jag knäpp på hur egocentrisk hon är och vänder varenda konversation till att handla om sig själv. Alice får liksom knappt någon talan känns det som.
    Jag har en liknande person i min närhet och har nu tagit avstånd pga hur dränerande det är. Och undrar verkligen hur man står ut?! Men hon måste ju vara medveten om det själv tänker jag eftersom hon gått i terapi osv, men verkar ju inte bli bättre. Vet inte vad jag vill med mitt inlägg haha, typ bara få ur mig det då ingen jag känner lyssnar på podden 🙃😂 (jag har slutat lyssna på podden nu!)

      Samma här!! Hennes vloggar på youtube är inte bättre, hennes attityd är så dryg mot framförallt Jhon. Fattar inte hur han står ut 😁

        Haha kan också störa mig på att K är väldigt härjig men kan absolut inte förstå det här att alla ska skriva att de inte förstår hur J står ut 😂 Jag tycker att J verkar omogen, dryg och jobbig men verkar vara ensam om det 🙈 tycker att hans sätt att prata (ton/formulering) är som att han tror att han är lite bättre än alla andra samtidigt som K typ ”försörjer” deras livsstil..

          Jag är inget fan av Jhon för jag tycker också han är omogen och barnslig men det verkar som att dom vill ha det så. Äldre kvinna med ung pojkvän, hon vill väl vara bossig och han ska vara den barnsliga som ska ha sex hela tiden 🙈

            Fick dock obehagsrysningar senaste vloggen när de höll på och larvade sig med att hon skulle kalla honom ”sir”. Kräks.

              Äh, det där var nog bara sådant där fåneri som man kan hålla på med internt i ett par. Men klart det blir konstigt när man visar upp det helt publikt, tror dock inte det är något att få obehag över i sig.

              Isåfall mer konstigt hur de båda (speciellt John) verkade helt förfärade över att de inte legat sen i förrgår, när de har en liten bebis dessutom. Absolut, sex är och kan vara viktigt och extra viktigt för en del par, men de tog det till en löjlig nivå och hur John insisterade med att säga att nu var de ”bror” bara för de inte ligger. Fattar att det var skämt, men det var också så återkommande att det blev lite sådär när någon ”skämtar” men fortsätter ta upp det så det blir som att pika.

                Kräks på ordet bror hit o dit

                Men alltså usch? Vad är det för krav och press? Vad händer om hon inte vill ligga på 1 vecka eller 2 då??? Han gick utan sex i 1-2 dagar och skulle trycka till med att de var bröder nu, ge henne ångest liksom?

          Håller med. Tycker också han verkar dryg och omogen, men när han gästar podden ska han verka så intellektuell och mogen, som att han är psykolog. Och tjejerna ska alltid nämna 500 ggr att han har läst psykologi. Tycker han har lyckats få Klara runt lillfingret och njuter riktigt ordentligt av att bli försörjd av henne

        Tycker inte alls att hon är dryg mot honom, läser snarare in att han low key är den som surar och att hon får styra upp. Klara verkar ju vara en sån person som snackar och hörs mycket, har flera sådana i min närhet, och det kan vara både påfrestande och charmigt. Det brukar inte betyda så mycket mer än att de just luftar sina åsikter. Han däremot tycker jag verkar trulig, sexgalen och omogen.
        Men det är ju bara en känsla baserat på vilket content de väljer att dela.

      Haha det enda jag tänker på är att hon säger ”förstår du?” typ varje mening 😅 Typ drickspelsmaterial…ta en shot varje gång hon säger det 🥳 Liksom…ja? Du har inte gett något djupt resonemang så jag fattar direkt 🙃

        Hade en arbetsledare en gång som höll på med ”förstår du vad jag menar” hela tiden till alla i gruppen. Om ALLT. Vi i gruppen började driva med det. Carro om du läser detta, ingen gillade dig.

    Ang reklammärkning: är det inte underligt att Joanna swica aldrig reklammärker all reklam hon gör för friendcation? Lägger ju upp 100-tals stories och promotear deras reseföretag utan märkning. Känns inte riktigt som hennes karaktär då hon är korrekt annars

      Fråga henne?

      Vet inte, fråga Tom.

      Fråga, eller informera om du vet hur hon borde göra.

      Hon brukar faktiskt skriva ”reklam för egen verksamhet” och typ ”följande stories är reklam för Friendication”. Men kanske svårt när många av storis blandas med hennes egna uppdatering. Men för mig har allt hon lägger ut alltid varit tydligt vad det är och inte är. Men skriv annars till henne?

    Byta bransch. Har du utbildat dig och lagt tid/energi på ett yrke men sedan valt att byta bana? Hur våga ta steget? Läskigt!

      Japps. Pluggade sex år på uni, men jobbar med något helt annat idag. Vet inte om jag har några bra tips eller tankar ärligt talat. Jag bara sa upp mig och körde. Vill du vantrivas eller göra något som är lite läskigt?

        Vill inte vantrivas men rädd för att lämna tryggheten.

      Ett arbetsliv är så mycket längre än man tror. Är man 40 år har man nästan 30 år kvar att jobba. Jobba är inte alltid kul men att investera två tre år på att utbilda sig till något annat är värt.

    Jag tror att – tråd 😁

    Jag tror att de som lyssnar på hårdrock har svårt att få ut och prata om sina känslor.

      Nja, MEN varför är majoriteten av de som lyssnar på hårdrock så ”all annan musik är skit och löjlig” vilket jag inte upplever att folk i allmänhet är på samma sätt?

        För att all annan musik är skit 🙂

      Jag tror att de som tittar på romantiska filmer är mer olyckliga än andra.

        Jag tror att du har fel 🙂

      Jag läste en studie häromveckan som visade det motsatta, att människor som lyssnar på hårdrock faktiskt hade lättare för att prata om känslor.😊
      Som metal lyssnare så är min erfarenhet att de som lyssnar på hårdare musik faktiskt är riktiga mjukisar som har lätt att förklara sina känslor 😊😊😊

        Aw, det köper jag med hull och hår! 😁

        Ja och nej. Det tog 6(!) år innan en kompis som lyssnar på hårdrock/metal/etc blev en mjukis.

          Men det hände 😁 man kan ju inte förvänta sig att det sker över en natt antar jag 😆

            Haha nej så är det ju. Men 6 år..det är jättelång tid😂 har svårt än idag att inte se honom som den stenhårda hårdrockaren han var förr. Ibland är han det nämligen, och man vet aldrig riktigt när han är mjukis och inte.

        Det är min erfarenhet av hårdrockande killar 😊 gulligt sen när de sitter och syr på märken för hand på sina tuffa jackor och västar också😍 som en tuffare liten syjunta

      Nej inte direkt. Härlig musik bara!

      Vet inget tillfälle då män kramas så mycket som på en hårdrockskonsert?

      Vilken typ av hårdrock?
      Det finns flera under kategorier.

    Är det bara jag som stör mig på Ribecka mer och mer?

      Hon leker hippie 2.0..
      är det nån som vet om hon är den första i världen som har en beeebi🫣
      Orkar inte mer!

      Nej, det är inte bara du…
      Jag älskade hennes Youtube kanal förut, det var en höjdpunkt varje gång en ny video kom upp. Men sen hon blev gravid och nu har fött orkar jag inte titta längre.
      Allt känns så tillgjort och inte genuint längre.

        Nej men däremot Lisa från Lisa och Chris :’) Kan inte kolla längre pga att Lisa småfnittrar/skrattar heeeela tiden i vareeenda mening hon säger.. Det är ibland knappt hörbart vad hon säger! Ribecka har jag ganska nyligen börjat kolla på så har inte så mycket att jämföra med från förr, men tycker de är väldigt mysiga!

      Nej duöpp
      P
      Lån.
      Pöpi

        😂😂 pöpi, roligt ord 😅

      Samma här! Stör mig att allt är såå härligt och hippiecoolt… och att hennes mun ständigt gapar lite lätt

      ”Nu när man har kid”, ”ut och jaga waves” osv 🙄 slänger in engelska ord hela tiden. Reklam, reklam, reklam. Så omänskligt positiv? Och sååå hippie 🥹

      Nja, men har tröttnat en del sen de fick barn för då blev det alldeles för mycket fokus på det, tycker jag som helt ointresserad av sånt. Men det har varit kul när de bott utomlands så ska ge dem en till chans framöver när de ska iväg igen 🙂

    Någon som var på surrets livepodd och kan avslöja vilka namn som är beepade? Så nyfiken 😂

      Jag har inte lyssnat på avsnittet! Men leif gw är otrevlig och Matilda djerf drygaste influensern.. Emil person är den Hanna ”tävlar” med i att tjäna mer pengar (eller hur de va), minns inte vad det mer va! Detta var lördags-podden.

    Hjälp. Jag har en superintensiv ettåring och massor att göra på jobbet. Sambon är hemma med ettåringen på dagarna och är förstås helt slut på kvällarna. Ettåringen kastar grejer och skriker när minsta grej blir fel. Vi kan liksom inte ha en trevlig kväll nånsin utan är bara trötta och sura och när ettåringen somnat så somnar vi också pga utmattade. Längtar efter att typ kolla på tv och ta ett glas vin i lugn och ro, va på bra humör. Jag känner att det inte går att hålla humöret uppe utan jag vill typ bara fly iväg. Känner typ att jag vill kasta grejer i väggarna. Fredag kvällar är värst energimässigt har jag märkt och det är väl därför jag skriver nu. PS jag älskar min sambo och ettåring över allt annat och trivs på mitt hektiska jobb men älskar inte min och vår vardag just nu

      Låter jättejobbigt! Har själv en intensiv 2,5 åring så förstår tröttheten… det jag tycker är viktigt är att turas om att ha egentid, se till att gå ut med en vän eller gå på bio eller annat du gillar någon kväll ibland även om du är tröt. Det är verkligen tufft att ha ett litet barn och är man två föräldrar eller har avlastning på annat vis tycker jag man ska passa på att ta sig egentid emellanåt. (Det gynnar även ditt barn om du får en paus ibland!)

      Du är inte ensam! Man ÄR helt dränerad efter en arbetsvecka.
      Länge sen jag orkade dricka ett glas vin en fredag haha. Jag längtar tills ungarna ligger i sängen, mannen sitter vid datorn och jag kan ligga och scrolla i soffan, ensam med en skål godis. En helt perfekt fredag i mina ögon!
      Livet med barn är inte så lätt som man kanske trodde innan barn, så ha inte så höga krav på kvällarna. En 1-åring behöver ju ständig tillsyn också, ännu värre! Jag har en 6-åring och en 7-åring för mig blir det lättare ju mer självständiga de blir. Bara att få sova tills jag vaknar på lediga dagar är guld värt, barnen klarar sig själva på morgonen nu. Blir arg på mig själv att jag inte passade på att sova ostört mer innan jag blev mamma 😂😂

      Det blir bättre sen när barnet börjar på föris! Då får man helt plötsligt så väldigt få timmar ihop med sitt barn att man har överseende med allt. Och mitt bästa tips (har en 1,5 åring som har så mycket energi) att rensa hemmet på allt som barnet inte får röra. Och låt sen barnet härja runt hemma. Livet är så mycket skönare än när man måste springa och vakta. Det finns saker som barnet får undersöka och du behöver inte bli upprörd om något du inte bryr dig om råkar gå sönder. När en nattar, röjer den andra upp. Helt plötsligt har man lite tid och energi till det där vinglaset och tända ljus.

    Hur tror ni man ska få bukt på gängkriminaliteten?

      Jag tänker att vi skickar alla kriminella till en öde ö en gång om året och så får de lösa det själva.

        Gick ju bra med Australien!

          Ja men de hade en bra idé, det måste man ge dem.

      Det kräver en sinnesändring hos individerna ytterst sett. Att man omvänder sig helt enkelt och börjar leva för något annat än status och pengar. Jag rekommenderar Jesus.

        Kan inte muslimska samfund göra mer här?

      Utvisning och långa straff. Se över möjligheten att dra tillbaka medborgarskap för de som har dubbla och inte sköter sig.

        Att andra länder skulle vilja ta tillbaka personer som blivit gängkriminella missbrukare _här_ är nog lite naivt optimistiskt.

          Jag vill inte ha dom här i all fall, tycker dom har förbrukat sin rätt att vara i Sverige sen bryr jag mig inte om vart dom tar vägen så länge det är utanför Norden

          Vi kanske inte ska fråga. Vad som händer sen när de landar där är inte vårt problem.

            Det är redan testat åtskilliga ggr. Dom släpps inte av planet.

              Vilka länder då? Vi kanske bara ska köra dem till Finland och sätta upp bättre gränskontroll?

        Fast det där alternativet med utvisning är ju sällan ett alternativ eftersom majoriteten är födda i Sverige och har all laglig rätt i världen att vara här, så det funkar ju liksom inte i praktiken att skrika ”utvisning!”

          Vart har du fått det ifrån? Statistik bevisar a motsatsen. Det är inte många svenskar som håller på och dom sol gör det är definitivt en minoritet

      Dödsstraff.

      Ledsen, men jag är så jävla trött på daltandet med dessa skräphögar till människor.
      De utgör en fara för vårat samhälle, och oskyldiga människor skadas och dör varje dag.

      Att vi släppt in så många utomskandinaviska människor i detta landet får vi se konsekvenserna av nu. Jag förstår ärligt talat inte hur folk fortfarande är för invandring, och kulturkrockar?

        Gängen har redan själva ett system med dödsstraff ner i tonåren och för anhöriga, vet inte riktigt hur rättssystemet skulle kunna utöka det.

          Tänker man kan låsa in dom i ett rum och tvinga dom att tex knyppla i typ 35 år istället. Tråka ut dom

        Jag förstår vart du kommer ifrån, men de som är gängkriminella är en otroligt liten del av alla som invandrat. Lästips Alex Schulmans krönika om detta i DN. Det är tröttsamt att lägga skulden på ”invandring”.

          Du tar den vänstervridna idioten i försvar? Det säger ju allt om dig.

            Jag tar ingen i försvar? Tycker att det är djupt problematiskt att prata om invandring som ett generellt problem.
            I detta kommentarsfältet får man inte säga att män är dumma i huvudet utan att nån skriker INTE ALLA MÄN!! men tydl ok att säga att alla invandrare är orsaken till all kriminalitet. Det är liksom lite mer komplext än så.

              Ingen säger ALLA INVANDRARE men du tycks tydligen inte se problemet med invandringen. Gör såhär istället: visualisera dig ett Sverige med mindre invandring. Kolla 80-talet, 90-talet. Fanns dessa problem då? Nej. 1+1=2 och inte 3 som de är för dig.

                Jo, alla säger INVANDRINGEN HAR FÖRSTÖRT VÅRT LAND. Det är exakt vad ni säger. Jag är otroligt medveten om problemen men jag skyller inte problemen på INVANDRINGEN. Det finns massa problem att lösa, men ingenting hjälper genom att se allt svart eller vitt som ni verkar göra.

                  Men du fattar ju inte. Vilka begår brotten? Blonda blåögda män? Nej. Somalier, iranier, irakier, syrianer och fan och hans moster. De hör inte hemma här!

                    Men gud, ”dom” hör inte hemma här. Så ingen från dessa länder hör hemma här? Usch för sådana personer som dig.

                  Jag är inte Sverigedemokrat men även jag som vanlig Svensson ser ju att det enbart är invandrare i dessa kriminella gäng. Säger inte att det är fel på alla invandrare men det är ju faktiskt ett kulturellt problem.

                    Vilket land kom Einar ifrån?

                Vad jag däremot kan skriva under på är att det är män som är problemet. Alla problem i vårt samhälle beror på män. Män begår brott, män våldtar, mördar, spränger hus i luften. Män är ett otroligt stort samhällsproblem. Läste senast idag i DN att de gängkriminella utnyttjar tjejer för sexhandel. Män va! Världen kommer gå under pga män.

                  Om vi ska analysera vilka det är som begår dessa brotten så är det viktigt att hitta en mindre nämnare än ”män” för att komma tillrätta med det skenande våldet.
                  Eller är det så här fjantigt debatten skall föras? 99% av alla män är inte mördare och sexualbrottslingar. Så varför inte titta närmre på de 1%?

                    Jag tror att den gemensamma nämnaren man är superviktig. Men du tycker nog att den gemensamma nämnaren invandrare är viktigare.

                      Vad anser du är orsaken?🙂

                      Okej. Men män födda utanför Norden. Så, då har vi båda.

          De senaste 30 åren har invandringen från länder som inte delar våran kultur och värderingar ökat exposionsartat. Det har fört med sig gängkriminalitet och hedersvåld, samt skapat ett otryggare samhälle rent generellt.
          Begrepp som balkongflygningar, hedersmord, gängskjutningar o.s.v. förekom inte när jag växte upp under 90 och början av 00-talet.
          Alla de sakerna har en sak gemensamt, och de är att det inte är Johan Andersson och Anna Karlsson som utövar brotten. Jag säger inte att ALLA invandrare är kriminella, men väldigt många av dem är det, och du kanske vill dela land med folk vars värderingar hör hemma på stenåldern – men jag vill faktiskt inte det.

          Jag vill inte läsa om en enda oskyldig till som dör i explosioner, blir kastad från en balkong eller mördad p.g.a hon ”dragit skam över sin familj och släkt”.
          Detta hör inte hemma i vårat Sverige. Och om mina åsikter gör mig till rasist -okej, vi säger väl det då!

            +1 då är jag rasist också för det här stämmer rakt av.

            Nej, det är inte Johan Andersson som skjuter men som köper droger, vilket i sin tur leder till bråk mellan kriminella.

            När ska vi börja prata om det problematiska att det finns så stor marknad och efterfrågan på droger. Av Johan Andersson, Karin Svensson, fan o hans moster.

            Banktjänster, socialsekreterare, psykologer, småbarnsföräldrar, rastlösa män. Alla köper knark! En socialsekreterare som jobbar att omhänderta missbrukande barn/ungdomar köper knarket av just dessa ungdomar och ser inte problemet i det hela?

            Visst, andra kulturer har en annan syn på våld och löser konflikter med våld. Men konflikter finns för att svenskarna och européer vill ha sitt knark!

            Jag håller med dig i sak, men hedersvåld förekom absolut i Sverige i början av 00-talet. Fadime Şahindal dog 2002, till exempel. Det blev ju enormt stort och omtalat.

              Det blev väl stort och omtalat för att det var mer eller mindre unikt för Sverige på den tiden. Nu blir man knappt en notis på aftonbladet.

                Varför har vi inte ett system där man tar emot flyktingar från närområdet? Som att vi tar emot flyktingar från Ukraina. Inte så att de åker till Afrika. Att vi har flyktingar från somalia känns så ologiskt. Det blir ju extrema kulturkrockar.

            Du har ju rätt. Man kan inte ta hit folk från diktaturer och förvänta sig att de har samma syn på samhället som svenskar. Svenskar skäms för att gå på socialbidrag, invandrar grupper ser det som att de är smarta som slipper arbeta. I Sverige hade vi en stark tilltro till staten och en känsla för att vi byggde upp Sverige tillsammans. Sen kom folk utan tilltro till staten. Det blir inte bra..

              Hahaha, det där stämmer ju inte. Finns massa svenskar som inte skäms alls för det och invandrare som jobbar hårt och inte vill ta emot hjälp.

        Vi? politiker har gjort det. Tyvärr för många för att integration och språk ska tas på allvar. Våra nordiska grannländer har varit klokare.

          Det är väl ändå ”vi” som har valt våra politiker.

            Fast politikerna har ju gjort detta mot folkets vilja.

        Samma här. Fattar fan ingenting. Pinsamt att Sverige är nummer 1 på listan över Europas farligaste länder.

        Ja herregud, dödsstraff har ju visat sig vara jävligt effektivt. Eller..?

        Ska vi döda 14åringar? Då är vi väl lika illa som gängen?

      Det är ju gängkriminalitet som sträcker sig ut utanför Sverige. Så polisen måste samarbeta kring dessa när de efter att ha begått brott lämnar det landet och bor i nästa och så håller många av dem på.
      Och vi bör ha europeiska fängelser att sätta dem i när de uppfyller kriterier för att tillhöra en grupp som även verkar utanför Sverige eller någon specifikt land.
      Och straffen måste vara av sådan art att det inte känns överkomligt. I Sverige så har vi ju livstidsstraff typ för mord, men även de som hotar och annat bör ge strängare straff.
      Det är liksom för sent att stoppa in katten i säcken igen, katten är ute och då måste det polisära arbetet skärpas såväl som straffen.

      Genom att få bort det som gängen tjänar pengar på, dvs narkotikan. Dels genom att minska konsumtionen och dels genom att stoppa införseln. Sedan gäller det också att störa de kriminellas verksamhet så mycket det bara går.

        Jepp. Alla partyknarkare (där är en jävla massa svennar skyldig) borde ha döda ungdomar på sitt samvete.

          Lol folk har alltid partyknarkat och Sverige har aldrig sett ut såhär innan? Det är väl snarare de som brukar narkotika varje dag som är de stora kunderna. Det ursäktar dock fortfarande inte att avrätta folk hejvilt utan flyttar bara fokus från det riktiga problemet

            Tror du det partyknarkades på samma sätt som på 80-talet som nu? Då har du ingen koll.

          Fast det knarkas ju inte mer i Sverige än i resten av Europa där det inte är samma problem. Detta problem är vidare än bara knarkuppgörelser i etablerade gäng. Det handlar om en kultur där man romantiserar våld och kriminalitet och att bete sig illa mot andra. Det försvinner inte om folk slutar köpa knark.

            Nej. Men om folk slutar köpa knark så
            Kommer det ändå bli skillnad. Lite som alla klimathetsare skriker att vi ska källsortera. Tydl bara i vissa lägen individen ska ta ansvar.

            Jag tror också att det behövs mer kärlek. Vi ska inte anamma gängens värderingar om dödsstraff och hårda tag, alla är ju eniga att det är en grund till problemen.

              Du tänker att gängen försvinner om vi kramas lite mer?

              Vad menar du med mer kärlek? Vad exakt är det som ska göras?

            Det är som Lasse Strömstedt sa redan i filmen ”G”: ”Det är knarket! Och tar du bort det så har ni ingenting tillsammans!”
            Det finns ingen kultur som går ut på att döda varandras morsor. Allt handlar om kontroll över narkotikahandeln. Så länge den är lönsam så kommer det att dyka upp nya gängledare hur många vi än sätter i fängelse.

        Är det verkligen narkotika som de tjänar mest pengar på? Ifall efterfrågan skulle minska, skulle de inte gå över till en annan sektor?

          Det är narkotika de tjänar överlägset mest pengar på. Om lönsamheten med den handeln försvann, skulle säkerligen de kriminella försöka sig på andra brottsliga inkomstkällor. Men det är ingen som är i närheten av lika lukrativ. Det tror jag skulle innebära att det inte finns samma incitament för grova våldsbrott och inte samma lockelse att gå med i gängen.

      Stoppa nyrekryteringen av barn och unga genom att få dem att inse att det finns bättre alternativ.

        Precis! Jobba preventivt. Ulf Kristersson sa ju att han ”såg detta komma”, då kan man undra varför inte han och givetvis politikerna innan honom, jobbat mer preventivt, när många inom både polis, Säpo mfl redan för flera år sedan påpekade vikten av att arbeta med barn & unga på väg i fel riktning, då de såg tendenserna och vart det var på väg.

          För att han inte ledde partiet då..?

      Att drastiskt förbättra förhållandena i HVB- och SiS-hem, göra en helhjärtad satsning på god integration av nyanlända och inte ta in fler än vad vi klarar av samt öka resurserna inom psykiatrin tror jag skulle vara bra steg på vägen. Men så som kriminaliteten eskalerat lär det bli både tidskrävande och svårt att vända.

      Tror man behöver jobba förebyggande och fånga upp de unga med resurser/vettiga förebilder/sysselsättning osv så att de inte hamnar där att de ser den kriminella livsstilen som lockande.

        Men hur hjälper förebyggande det faktum att vi redan har tusentals gängkriminella? Och hur långt ska vi egentligen gå? Vi har gratis skola, gratis universitet, yh-utbildningar, vård, vab, sfi, gratis skolmat, sjukförsäkring etc etc etc. Staten kan inte ha som ansvar att uppfostra varenda barn. Familjer och föräldrar måste själva ta ett större ansvar. En del gör redan det. Men inte alla. Många kriminella har frånvarande pappor.

          Hur rent praktiskt ska du få en frånvarande pappa att axla papparollen till ett missbrukande gängkriminellt barn/ungdom?

            Jag menar att det inte är statens uppgift att axla alla dessa frånvarande pappors roller. Tror att en restriktiv migration är helt nödvändigt. Och resurser till tullen. Och bättre samspel mellan socialen/polisen. Och straff som håller borta kriminella från gatan.

      Vi ska sluta fjäska och stödja Islam. Kvinnofientlig och bakåtsträvande religion. Hur kan vi ens tillåta och t.o.m. betala för sånt??? Sluta ta våra skattepengar för att bygga moskeer, sluta servera halal-mat (ät den mat som landet bjuder på) sluta fira muslimska högtider osv.
      Kolla alla muslimska länder, det är ju bara krig i vartenda land. Finns inte en enda muslim som är världskänd för sin intelligens typ. Borde tagit efter Polen. De tog inte emot en enda muslim men inte f*n har de ett enda terrorbrott heller….
      Integration är toppen när det funkar! Men när ett lands välfärd utnyttjas av människor som aldrig bidragit en krona så fallerar det system vi kämpat och slitit för i hundratals år. Och detta är tacken? Vi får all skit här, landet som öppnade sina hjärtan.

      Tycker föräldrarna till dessa barn ska ta sitt jävla föräldraransvar för sina barn. Det går inte att skylla ifrån sig allt på samhället, politiker och polisen. Eller skolan, föräldrarna kan inte tro att skolan ska uppfostra och lära deras barn allt.

        Och när de k te gör det hamnar barnen på sis och får en intensivkurs i gängkriminalitet.

      Folk slutar handla knark

      Tror inte vi kan det, det är för sent

        Vad jag längtar till mitt gamla Sverige, numera kan jag vara den enda svenska på bussen eller i affären. Hör inte mitt egna språk runt omkring mej. Det är jag som behöver tolk hos läkaren (fast det får man inte som svensk). Jag är inte emot invandring men det har slagit över för långt. Och jag önskar att de som kommer gör som de gjorde som kom på 60-70-talet, anpassar sig. Lär sig språket och smälter in i det landet de valt. Men den stora skillnaden är att det var europeer som kom. Skillnaden var inte så stor mellan kultur, grek-svensk t.ex, som det är nu med t.ex somalier, syrianer, kurder. Reinfeldt har lyckats med förutsättning ” öppna era hjärtan”, att slå sönder landet och den kollektiva känslan. Tyvärr.

    Vad är det Janni Delérs kille Dick Axelsson skrivit till Zara Larsson?
    Lyssnade på Nyheter24 podden idag

      Googla upp deras namn, han var otrevlig på twitter mot henne o allt står där. Han har alltid betett sig som en skithög

      Hade ingen aning, men gick in och läste nu. Fy f*n vilken gris! Herregud, ingen ursäkt att det var 8 år sedan, en vuxen man trycker inte ner 17 åriga tjejer på det där sättet! Och så svarar han ”ah för det gjorde jag ju”. Nej fy.

        Nej men det är sjukt, vad hans behov i att bete sig så vet ingen. Aldrig gillat honom efter det där, han är känd för o va en hockeyspelande douchebag

    Lyssnade på podden Högt i tak och har tidigare älskat Rosanba & Sanna men blrjar störa mig mer och mer pådem. De verkar ha det gott ställt men villha spons på operationer mot reklam, tyckte det kändes riktigt ofräscht.
    Och hur de pratar om allergier- fy fan. Hånar det med att det är töntigt. Usch!

    Varit fattig i många år. Men idag kunde jag gå in i en riktig möbelbutik och handla för 30,000:- kontant. Grattis till mig själv🙌😝

      👏💪🏻

      Fantastiskt!👏🏼 vad du är grym!

        Tack, grym vet jag inte😅 men jag är värd det! 🙈

      Verkligen grattis! Det är en skön känsla.

        Tack snälla🥰 just när jag betalade gjorde det ont, även fast jag inte känner av det ekonomiskt. Jag har blivit en Spara- snåljåp.

        Men nu när jag har landat lite så känns det så skönt! Det är mina pengar, mina möbler, och nu kan ingen ta dom ifrån mig igen😍

      Att dom tog kontanter ändå 😊

      Gängkriminell? (To soon?)

    Asså, denna bedårande labbevalp❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️
    Jag är grön av avund.

      Ja sån sötis!!!

      Ja alltså om jag någonsin skulle ha en hund och fick välja (kommer aldrig någonsin att hända, jag är allergisk och min man är allergisk, jag vill inte bli bunden som man blir med djur, skulle varken ha tiden eller energin osv men man kan ju fantisera 😆) så hade det varit en labrador 🥹.

        Har själv haft labbe och det är en underbar ras. Vill skaffa en igen men det är inre rätt läge ännu. Det är ett viktigt beslut och jag vill att alla förutsättningar ska vara rätt. Men man får drömma o längta så länge❤️

        Har du inte barn? Då är man ju jättebunden! 😄

          Haha ja jag har barn. Men om vi ska på typ semester tar jag såklart med ungen 🤣. Hälsar vi på någon så behöver man inte heller tänka på att stressa hem till exempel.

    Gjorde precis slut me han ja träffat i 1,5 år😭 en del av det är att han ej friat till mig och ej bett mig flytta in. Trots några hintar. Blääää

      Va?

      Har du gjort något själv då? Föreslagit att ni ska flytta ihop? Pratat giftermål? Istället för att bara ge hintar om vad du anser att han ska göra och se bli sur?

        Ja, se nedan

      Varför är det så bråttom?

        Jag är 32 har inte tid att sitta och vänta på någon som inte vet vad den vill

      ”hintar”? Har ni inte haft en diskussion om att flytta ihop eller inte? Annars kan man ju aldrig veta vad någon annan känner 😊

        Jo vi har det. Och han har ”letat lägenheter” där vi kan bo ihop osv. Jag har sagt att det är mer rimligt att jag först flyttar till honom än att vi båda lämnar våra lägenheter. Han pratar om ”drömmar om framtiden” men inget händer

      Hur fort tycker du det ska gå då? Hur gjorde du när du hintade? Förstod han dina hintar eller gick de inte fram? Nu behöver jag veta mer.

        Egentligen har jag en inre gräns att om en man inte ber mig flytta in eller fria inom ett år så vet han inte mitt värde eller vad han vill! Det anser jag. Jag har sagt att det känns som vi har ett distansförhållande och att det inte är för mig. Jag har sagt att jag behöver mer än det han ger mig. Jag har sagt att jag inte är den som vill pressa någon genom att tjata utan det ska komma från den andra personen

          Oj, det kommer nog inte bli jättelätt för dig att träffa någon. Du har ett, milt sagt, annorlunda synsätt på det här med relationer…

      Lite tidigt att fria efter så kort tid… Prata om saker istället för att göra slut.

        Tycker du jag ska säga: jag vill att du friar till mig? Nä då kommer jag livet ut känna att jag manipulerat honom till det!

          Nä men ni kan prata om att flytta ihop, varför ska han fråga? Samma med giftermål, kan va en diskussion, inte att han måste fria. Men vill du gärna det är det inget fel att prata om det, förväntningar och drömmar om relationen/framtiden. Sånt folk gör.

        Alla är olika, jag förstår henne!
        Tycker frieri är rimligt inom ett år, själva bröllopet kan dröja 1-2 år från det. Flytta ihop eller planen att flytta ihop bör också finnas där under det första året.
        Helt ärligt har jag nog inga vänner som inte friat eller flyttat ihop inom ett år som hållt ihop längre ändå.

          Oj, varför måste man gifta sig? Är det någon kulturell påtryckning att det måste ske inom ett år? Om man gör slut för att han inte friat känns inte som att man verkligen älskar den personen, alldeles för lätt att bara gå. Vad är viktigast, kärleken eller att bli gift? Tar du vem som bara de frågar?

            Av juridiska skäl?

              Är man orolig försina ägodelar kan man skriva ett samboavtal. Det låter på ts att hon är värd att bli gift, inte att hon vill leva tillsammans för alltid med just den här mannen. Kärleksförhållanden ska väl vara ömsesidiga och inte bygga på att man är värd ett bröllop, han är väl lika mycket värd att möjligen vilja vänta. Eller så har han kanske insett att det inte var så bra. Hon kan ju gå runt och känna sig värd då.

          Oj, jag tycker det är tidigt, man är fortfarande nykär och känner inte varandra på riktigt. Man borde även bo ihop innan, just pga lära känna biten..
          Alla får göra som de vill såklart, men jag tycker inte killen är seg med det där alltså, förstår honom.

      1,5 år är ju ingenting! Då känner man knappt varandra ju. Varför så bråttom?

        Han känner alla mina sidor väl, jag vet vad jag vill uppleva i livet och det är inte att behöva vänta runt och slösa tid

          Kanske därför han inte friar, känner dina sidor haha. Livet slösas väl inte, det blir ju detsamma oavsett gift eller inte. Ni är ju samma människor. Eller tänker du att ni inte kan starta en familj med barn utan att vara gifta? Det låter som om du lever i en annan kultur, det är ju väldigt vanligt att vara sambos annars. Allt har sin tid i förhållande.

      Hintar? Snälla.

    Vad tycker ni om clara diefke?

      Påminner mig om Antonia Mandir ibland lite jobbig och överdriven energi

      Tycker hon verkar vettig och asskön 😍

    Skulle vilja testa en varm choklad-kalender till jul. Har någon testat någon sort?

      Har inte testat men det låter jättemysigt! 😊

    Vilket par är det som det pratas om i sanning & konsekvens som var på livepodden?

      Vill också veta!!

      Vad sades det?

        Par som gillar att festa och killen var påverkad av droger på Hanna och Lojsans show förra helgen .

          Antingen Buster o Lojsan, tror garanterat B tar. Eller Hanna o Eric S tänker jag.. om det var ett par från publiken

        Cassandra och hennes kille?

    Alltså Sverige är en sån jävla shitshow just nu. Tänker ni ibland på hur helt sjukt det blivit? I Skellefteå hotas barn på fotbollsträningar att de måste sälja knark, enligt Svt ikväll. Hus blir totalförstörda av bomber eller av att flyktbilar rammar köket. 13-åringar avrättas och dumpas på annan plats. Någon dör eller skadas var eller varannan dag. Reflekterar ni på riktigt över detta???

      En tolvårig tjej i Skåne blev slagen i huvudet (hjärnskakning, medvetslös) och spottad på när hon skulle köpa lördagsgodis av ett gäng tonårskillar. HÖR NI hur sjukt det är?? Tror inte ens de gör så i Brasiliens favelas eller Compton i LA.

        Män är verkligen roten till allt ont i den här världen.

          Vad ger det dig att skamma män överlag?

            Glädje och lycka!!

            (Det är också sant. Ingen åsikt)

          Som man så håller jag med dig 🙂

            Hur lyckades jag med detta? Du kan ta bort min kommentar tack 🙂

      Det värsta är att det kommer bli mycket värre innan det vänder, om det nu någonsin gör det.

      Ja jag är livrädd. Planerar varje dag att flytta härifrån.

        Vart då?

          Schweiz. Landet med lägst kriminalitet för de vägrar släppa in analfabeter.

        Jättebra att vi alla flyttar härifrån så dom kriminella kan överta precis allt.

      Varför tror du inte folk gör det? Det är ju jättemånga som tänker på och talar om detta.

      Ja,jag tänker på det! I mitt lugna kvarter,ett par gator från mitt hem, blev en 17-åring ihjälskjuten för två veckor sen,och nu dödssköts det vid en idrottsplats en T-banestation härifrån.Det är helt galet,måste få ett slut!

    Tips på nån intressant person att följa på instagram/sociala medier som lever ett mer ”normalt” liv som går att relatera till, ålder 25-30 år, kvinna, Stockholm? Inspiration på relaterar nivå typ 🙂 mat, kläder, träning, inredning typ 🙂

      Browfelicia

    Känner sån extrem tomhet. Har lidit av olika missbruk och beroenden i hela mitt liv, men har nu brutit med allt ”destruktivt”. Känner mig dock tommare nu än när jag drack, åt socker, missbrukade sex osv. Vad f*n ska man fylla livet med nu? Om det ska vara såhär så väljer jag nog att fortsätta leva i missbruk.

      Imponerande att du klarat av det 🙂. Vet inte vadbdu redan har och inte. Vad vill du uppnå? Drömmar? Tror inte riktigt det handlar om att ”fylla livet” utan mer hitta ro.

      Jag är lycklig och fridfull med min familj och min tro och sista delen är väl det uppenbara svaret som jag inte riktigt vågar skriva… så nu postar jag innan jag fegar ur 😆.

        Jag är sjukskriven pga utmattning med autism, utan socialt nätverk/familj/vänner. Så jäkligt knepig situation egentligen. Har inga drömmar alls tyvärr och vet inte vad jag vill uppnå. Det enda jag vet är att jag är omhändertagande och tycker om att hjälpa andra människor som har det svårt på olika sätt.

          Beklagar verkligen din situation.

          Jag har tyvärr inte så mycket råd. Mer än att du kanske skulle börja med att försöka hitta någon grupp att prata med. Då de flesta jag har kontakt med antingen finns online eller i kyrkan (utöver familjen) så vet jag inte riktigt.

          Eller egentligen börja göra något (helst socialt men något är väl bättre än inget). Promenader? Pyssel? Finns det något volontärarbete som inte skulle vara allt för tungt eller påverka sjukskrivningen (har ingen koll på sånt) samtidigt så är det kanske dumt att ta på sig massor om man är utmattad? Alltså förlåt jag känner att jag inte alls kan vara till så mycket hjälp 🥺.

            Tack, uppskattar ditt svar ändå. Tyvärr funkar jag inte socialt överhuvudtaget pga min autism. Är nog inne i en låg period nu bara. 😊

              Men något halvsocialt, typ baka bullar till ålderdomshem (det får man väl inte göra pga nå regler antar jag, men det finns kanske något liknande?).

              Tänker att då får du något att göra hemma men också sprida glädje utan att behöva vara social? Men behöver kanske vara något annat, får man ge hembakt fikabröd till sjukhuspersonal? Vem hade önskat/behövt?

              Att chatta, är det för socialt? Finns ju olika typ Discordservrar där man kan hitta likasinnade antar jag.

          Är man drabbad av utmattning kanske det är svårt, men skulle du kanske kunna jobba som volontär i någon omfattning? Det behövs ju verkligen människor som vill hjälpa och ta hand om andra i vår värld! Det kan ju också ge lite nya sociala kontakter och ett socialt sammanhang, Finns allt från de stora organisationerna typ röda korset ( läxhjälp, språkcafé, hjälpa äldre människor på olika sätt, hålla i stödgrupper etc) till att svara i telefon för någon hjälplinje. Har du lyckats ta dig ut missbruk har du säkert enormt mycket att bidra med för personer som har/har haft den sortens problematik. Tror detta verkligen kan ge både mening och glädje och göra stor nytta för andra!

            Har redan testat det och funkar tyvärr inte socialt. Men i framtiden kan jag säkert hitta på något liknande. Tack för ditt svar 😊

              Djur då? Hjälpa till på något hundstall, kattakut, 4h-gård, stall, bondgård?

          Att arbeta med att hjälpa andra komma ur sitt missbruk eller någon annan form av socialt arbete skulle kanske passa dig? Antingen som yrke eller ideellt inom någon organisation. Eller kanske inom vården?

            Kanske i framtiden när jag har blivit frisk ”på riktigt” själv. Tack 😊

          Jag tror mycket på: börja där du är, använd det du har, gör vad du kan.

          Små saker som att säga hej till nån man brukar se eller bara klicka gilla på en kommentar betyder något.

            Ja, det är bra. Det brukar jag själv råda folk till.

            Vilket bra tips! Små vänligheter i vardagen kan verkligen göra stor skillnad.

            Att klicka gilla? Är det meningsfullt??

      Kanske du kan hjälpa andra att komma ur missbruk? Jobba med missbruksvård eller ideellt inom något tolvstegsprogram?

      Åh du är inte ensam. Har alltid tampats med beroenden och slutar jag med något ersätter jag med något annat vare sig det gäller sex, alkohol, droger, mat eller spel. Kan inte ens tänka mig hur det är att leva normalt utan att missbruka något. Det värsta är att utåt sett skulle någon aldrig misstänka något för jag är en helt vanlig person som inte visar några problem bland folk eller ens familj. Sökte du hjälp för att ta dig ur det?

        Exakt så. Sitter här med grav ångest och går snart sönder! Jag har aldrig missbrukat droger, endast självmedicinerat med alkohol, socker, mat och sex i perioder under hela mitt vuxenliv. Har inte fått någon hjälp utan jag har bara brutit med allt på egen hand, nu senast sockerberoende. Men jag skulle nog behöva professionell hjälp för jag känner att det här inte kommer hålla.

          Sök hjälp och stöd ❤️ Starkt att bryta beroenden på egen hand men det kan nog vara bra att få verktyg för att inte ”trilla dit” igen. Kan känna igen delar av detta från när jag var yngre, sögs alltid in i nåt för att döva tomheten och ångesten. Önskar dig varmt lycka till!

            Tack ❤️

          Tveka inte att kontakta någon som kan hjälpa dig proffesionellt. Väldigt imponerande att du kommit så långt på egen hand! Det är nog bara positivt att söka hjälp ändå tänker jag :).

          Samma här men mest för att jag har ställt till det så mycket för mig själv. Och är livrädd för vad andra ska tycka om dom får reda på hur jag är egentligen. Har så mycket jag bär på och mår dåligt över men vågar inte berätta för någon för jag vet hur besvikna alla skulle bli. Men jättestarkt av dig att kunna bryta det helt på egen hand men du/vi kanske behöver hjälp utifrån för att det ska vara hållbart. Har börjat fundera på om jag har någon diagnos som gör att jag har lättare till beroenden än andra. Tror du att ditt beror på din autism?

            Jag tycker en person som gör stora förändringar i sitt liv för att göra något positivt är beundransvärd. Om man haft det svårt innan gör det inte mindre beundransvärt, snarare mer. Tror inte det är en särskilt kontroversiell åsikt.

    Vad tycker folk egentligen om Sandra beijer?

      Jag tycker hon verkar vettig och rolig 😊

      En mammabloggare i mängden

        Hon är en bloggare som skriver om massor av saker. I bland även om hennes son.

          sin son, så klart.

      Dryg och överlägsen. Falsk.

        Jag tycker precis tvärt om.

      Vet inte vem det är.

      Usch nej fy fanken, hon bidrar till ätstörningar

        ???

          Vadå ?? Det fattar du väl

          Sophie är ett troll 🙃

            Fast seriöst nu, du ser ju hur smal hon är? Ni som klappar henne medhårs osv lyssna för i helvete?

              Håller med. Hennes blogg är min värsta ”thinspiration”.

                Pga all mat dom lagar och allt dom äter?

              Fast hon är väl inte extremt smal? Liten och smal, javisst, men så är ju en del människor byggda. Jag t ex.

      Jag tycker att hon är proffsig som bloggar varje dag på ett genomtänkt sätt. Att hon publicerar ett nytt inlägg varje morgon är en stor anledning till att jag läser hennes blogg. Jag tycker även att hon skriver bra. Sedan så verkar hon lite bortskämd och besatt av sitt utseende, men alla har väl några dåliga sidor.

      Tråkig nuförtiden, mammabloggare. Snygg med snygg stil dock.

    Jag har sådan enorm mensvärk så jag nästan svimmar så ni kanske inte behöver bemöta mig med allt för mycket hårda ord om ni tycker jag är fånig i det jag skriver men:

    Jag älskar mitt jobb och min arbetsplats. Men på grund av olika omständigheter ska vi nu flytta ned till centrum (bor i Göteborg) och jag känner mig så orolig över det här. Jag har lidit av ångest hela mitt liv och det här gör mig så stressad. Jag känner mig inte ett dugg säker att åka hem från Brunnsparken klockan 5 och alla tankar snurrar på en och samma gång. Känner mig bara så orolig över hela smeten.

      Har du fått hjälp tidigare vet du vad du behöver göra. Du har helt säkert klarat fler jobbiga situationer än de flesta.

        Ja det må så vara men känner mig inte trygg i stan. Har inte varit i stan på flera år men nu är jag tvingad dit och det gör mig panikslagen.

          Ja så är det med ångest. Har du börjat med tillvänjning och känner du att du har en bra plan för att hantera det rent praktiskt?

      Vad är det som skrämmer dig? har åkt i kollektivt där i flera år och mycket sällan haft en olustig känsla, känns som du skrämmer upp dig själv lite?

    Någon som sett Leif & billys show? Var den bra?

    Någon som tittar på Taelgia? Vad tycker och tänker ni?

      Tycker den är bra men lite förutsägbar i handling

    Hej, är det någon tjej här som jobbar inom IT branschen? Som IT arkitekt eller liknande? Jobbar ni privat eller statligt? Vad har ni i lön?

    Har blivit erbjuden en sådan roll och är lite osäker på vad jag ska säga för löneanspråk? Det är en väldigt mansdominerad värld (just IT arkitekter) och jag skäms nästan över att säga det löneanspråket som jag tror att männen har, typ runt 75-80 000.

      Har en kompis (man) som jobbar som it arkitekt, han har jobbat ca 7 år totalt f94, jobbar på privat bolag och tjänar mellan 65-75t kr.

    Om man vill ta del av nyheter, vilken tidning ska man välja då? DN? SvD? Annan? Jag kollar på Rapport varje kväll men vill läsa något annat än Aftonbladet också och inser att jag har jättedålig koll🙈

      Nature
      Dagens industri

      Brukar bara scrolla igenom sveriges radio & svt också.

      Säger själv DN. Både nyheter och bra mer djupgående reportage och ledare/krönikor om aktuella ämnen.

        Analyser var nog ordet jag letade efter istället för ledare men men.

      Omni.

      Och Aktuellt (mer djupgående) nyheter än Rapport samt Agenda på söndagar 🙂

      Dagens Industri är grym, och DI som kommer till helgen (DI-Weekend) känns som en stor lyx när tidningen kommer hem i pappersform .

      Gillar att den är väldigt allmänbildande , men på ett annat vis än ”snabba nyheter” som Aftonbladet exempelvis.

      Tack för svaren, ska kolla på era förslag🙂

      Expressen Aftonbladet och DN.

    Influencers be like:

    – Beroende av kaffe, klarar typ inte av vardagen eller livet utan det. Dricker konstant och posar konstant med en kaffemugg
    – Köper märkeshandväskor för 100 000 kr+
    – Fake-tannar sig
    – Fixar naglar, ögonbryn och ögonfransar hos salong
    – Har en MUA och stylist som fixar dem
    – Fixar sig minst med fillers och botox, men vanligt också med andra skönhetsingrepp och plastikoperationer
    – Försöker framstå sig som naturliga och ”osminkade” när de har fake-tannat sig, fixat ögonfransar, ögonbryn och gjort andra skönhetsingrepp/operation och ”bara” har använt sig av en eller några få sminkprodukter
    – Reser utomlands typ 20 gånger om året
    – Har Matteus-porslin hemma
    – Har hem i färgtemat vitt eller beige
    – Klär sig precis som alla andra influencers
    – Är alltid sena till möten/photoshoots men samtidigt ska filma sig själva mitt i allt för det är viktigare med content trots allt
    – Går på event typ 30 gånger om året
    – Köper en bra äldre lägenhet bara för att radera charmen totalt med den genom att totalrenovera
    – När de är gravida ska det göras content om det i varje inlägg där de putar och flashar magen så gott det går

    Håller ni med? 😂

      Fyller på:

      – umgås bara med vänner som klär sig likadant och också är influencers.
      – ”kan inte leva utan pasta”
      – ”ni är så många som frågat om min hudrutin” (i betalt samarbete med)
      – ställer frågor till sig själva i sina så kallade frågestunder.
      – postar bilder på sig själva när dom gråter.
      – avslöjar en graviditet i maldivien.
      – har en bok som det står Chanel på i bokhyllan eller soffbordet.
      – har någon jätteful väska från chanel.
      – har en podd med nån annan influencers där dom copycatar varandras innehåll, klippning, sätt att skriva.
      – ”har fyllt på min sellpy” och så är det bara grejer dom fått i spons eller samarbeten med Nelly, Na-kd, Gina Tricot etc.
      – gnäller på att ingen tar dom på allvar. Jeez undrar varför

        Jag var visst inte klar:

        – har borstat upp ögonbrynen med nått lim som får Albert Einsteins bryn att se minimala ut i jämförelse.
        – har en egen burgare/macka/pizza med Brödernas, Brillo eller Bröd&salt.
        – alla älskar hello fresh.
        – alla älskar CAIA.
        – snackar om att den rådande vikthetsen är så himla hemsk och blablabla och sen själva gått ner märkbart i vikt.
        – lägger upp bilder när dom äter pasta och gärna med den här emojin 🍝
        – måste lägga upp bilder på när dom ammar sitt barn. Hur ska vi andra annars veta att amning är det mest naturliga som finns?
        – förlossningsvideo/berättelse på youtube. Hur ska vi andra annars veta att kvinnor föder barn?

        Det var allt för mig 🫡

          Hahaha japp klockrent, håller med!

          Och så är dom HSP också!

      Jag hittar just JustKass på insta och fastnade lite i reels… så måste lägga till: öppnar sminkburkar sjukt fort. Dutt ditt dutt fort fort fort.

      Alltså, at dricka kaffe eller vara stolt över sin gravidmage är väl ganska vanligt och förståeligt? Utseendemässigt med behandlingar + stil däremot är ju allt ganska ankdamm däremot. Jag håller på att bli helt ansiktsblind på allihop. Är de blonda vet jag ingen skillnad på dem. De har typ exakt samma utseende?

        Inte förståeligt. Vem ska bli imponerad över att någon har en gravidmage. Ingen annan bryr sig om någon är gravid.

      Också – ”beroende av kaffe kan dricka hur mycket som helst!!” Klipp till – har i typ mer än hälften mjölk i koppen?
      De dricker mjölk med kaffesmak

    En person som kommit undan i åratal med att promota anorexi och som i varje bild framhäver knotor, revben osv är Anna W. Hon tar medvetet alltid bilder som får henne att se så mager ut som möjligt. Bara titta på flödet. Inte ok alls. Hon ska också avkrävas ansvar över vilka bilder hon lägger ut på Instagram.

      Anna vem?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.