F*ck off-konto?

Joanna Swica pratar om vikten av att kvinnor har ett ”f*ck off-konto” med pengar som bara är hennes, för att slippa vara beroende av någon annan. 
Kontot gör det möjligt för en att säga upp sig, lämna en dålig relation, skaffa ett eget ställe eller att boka den där drömresan när ingen annan vill eller kan. Joanna själv skriver att hon använt sina pengar för att kunna äta normalt och le utan att tänderna ramlar ut.

Har ni ett sådant här konto, som bara är ert? Har ni använt det till något, och i så fall vad? 😍

115 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Bor och lever ensam så antar att alla pengar jag har är fuck-off-pengar då.

      Eller missförstod jag vad det var? 😆

        Inte hela ”vanliga” kontot väl 😅

          Är det alltså en buffert hon menar?

            Ett sparkonto antar jag att hon menar?

              Ok😊 (jag spelar inte alls dum utan förstod inte riktigt.) Men ja, mitt sparkonto är väl mitt fuck-off-konto då😁👍

                Förlåt om det lät drygt, trodde inte att alls att du spelade dum!

                Jag vet inte om det är vad hon menar men det låter som det, men varför hon inte kan kalla det ett sparkonto då bara vette katten! 😅

                  Nej jag ville mest förekomma då jag vet vad för kommentarer som kan ramla in när man inte förstår 😁 ditt nick känner jag igen och upplever dig aldrig som dryg 😊🌺

                    Nejmen 😭 Vad fint sagt! ❤️

      Det handlar mer om att kunna ha möjligheten att ”köpa sig ur” dåliga situationer. Det behöver inte vara en relation, utan kan mycket väl vara en arbetsgivare. Även singlar har ju oftast en sådan liksom. Skulle du kunna säga upp dig på dagen i morgon och kunna leva på din buffert tills du hittar ett nytt jobb? Även om du inte får det där nya jobbet förrän om 3-4 månader?

      Har du inte blivit uppsagd så får man ingen A-kassa de första 3 månaderna. Vilket gör att folk utan ett sådant konto drar sig från att bara gå på dagen fastän de skulle vilja, på grund av att de är ekonomiskt beroende av en dysfunktionell arbetsgivare liksom.

        Jo men det är väl ett sparkonto bara? Och beroende på hur stort det kontot är så har man mer eller mindre möjlighet till frihet?

          Hon skriver ju det i inlägget. ”Somliga skulle kalla det för vanligt sparkonto. Kalla det vad du vill så länge det ger dig modet och möjligheten att vara trygg och ta beslut utifrån vad du behöver”.

          Det innebär väl lite att om du inte har tillräckligt stor buffert på kontot som ger dig möjlighet till den friheten du behöver så är det inte ett fuck-off konto.

          Man måste hitta på nya namn på saker då och då får att hålla sig relevant. Annars finns ju inte så mycket nytt att säga om sparande, grundprinciperna är ju desamma. Särskilt på denna vädligt basic nivå.

          Tror att det är en större (och viktigare) grej för par som har gemensam ekonomi. Min man och jag är ganska romantiska när det kommer till detta, vi betalar gemensamma utgifter gemensamt, har ett gemensamt sprande för semester osv men resten är våra egna pengar som vi får göra vad helst vi vill med. Känns viktigt för mig att ha en egen självständig ekonomi.

        Gå på dagen är ju oftast inte något alternativ, då de flesta har en uppsägningstid att förhålla sig till. Men oavsett är det som du säger en karenstid innan man får A-kassa, plus att den ersättningen är väldigt låg om man inte har en inkomstförsäkring som komplement. Så bra att ha en buffert/sparkonto.

          Har man ett tillräckligt stort sparkonto så är det ju faktiskt möjligt att bortse från uppsägningstiden.
          Vad ska arbetsgivaren göra om man arbetsvägrar under tiden? Det är ju inte som att de kan ge en sparken direkt.

    Självklart! Är nu singel men har i tidigare samborelationer alltid haft ett, för verkligheten är att du aldrig kan förutspå vad som kan hända i livet. Tror tyvärr att alltför många är naiva och inte tänker så.

    Vad menar hon med att kunna äta normalt utan att tänderna trillar ut?

      Hon har pajat tänderna i en olycka.

        Det har jag också gjort. Betalade från mitt buffertkonto (utöver tandvårdsbidrag som täcker ganska mycket). Men vem som skulle fucka off i sammanhanget vet jag inte? Tandläkaren?

          HAHA

          Tandfén 🙂

            HAHA 😀

        Om det har skett i en olycka, bör hon väl ha haft någon typ av försäkring som betalar det?

          Det beror på hur lång tid det har gått innan tänderna behöver fixas. Nu vet jag inte hur det är med hennes, men jag slog ut en tand för 15 år sedan och fick den insatt igen. Den funkar bra än så länge, men kommer att dö så småningom så jag behöver sätta in en stifttand istället. Det kostar 27k och går inte på försäkringen då de bara ersatte kostnader relaterade till den olyckan under ett visst antal år.

    Känns som att ha gemensamma konton är väldigt amerikanskt.

    Har alltid haft egna sparkonton. Viktigt att ha eget konto, samboavtal, äktenskapsförord m.m. Som jurist är ju det som att borsta tänderna, man bara gör d.

      Tycker du?
      Jag tycker att det är det enklaste sättet när man är gift o har gemensamma barn och ev gemensamma lån. Bådas lön går till ett konto därifrån man överför en överenskommen summa till bådas enskilda konton. Sedan sparar man ändå en gemensam buffert och hanterar ev gemensamma lån som för boendet och bilen. Vad man gör vid ev skilsmässa kan man prata redan i början när man är sams och ev skriva äktenskapsförord eller annat avtal som styr fördelningen.

        Nä usch, jag är gift och skulle aldrig vilja ha det så. Vi har separata konton förutom ett för räkningar, ett gemensamt sparkonto samt ett konto för vår dotter. I övrigt har vi våra egna sparkonton etc. Vi betalar alla gemensamma kostnader procentuellt genom att föra över varje månad.

        Jag vill att mina pengar är mina, att jag har full koll och kontroll över min ekonomi och kan styra över mina egna inköp. Skulle inte vilja ha så som de flesta verkar ha med gemensamma konton och behöva fråga om det är okej att man lägger X kronor på Y.

          Nä usch! Så konstigt sätt att se på saken.
          Skulle min man ha ett eget sparkonto? Eller jag?
          Så knäppt.
          Vi är 45 år
          Har varit tillsammans i 28 år.
          Har fastigheter. Tre tonåringar. Han tjänar dubbelt så mycket som mig, menar du på allvar att vi skulle ha EGNA sparkonton. Var typ det sjukaste jag läst. Vad fan skulle jag kunna ens spara med? Vi har skapat vårt liv tillsammans. Hans inkomst möjliggör att vi ens har sparade pengar buffert samt kan ha en najs livsstil.

            det låter som ett utmärkt exempel på en kvinnofälla, så det var ju en passande kommentar.

              På vilket sätt? Menar du att man endast ska leva ihop med någon som har samma inkomst?

              😂 du behöver nog läsa på lite vad ”kvinnofälla” innebär.

            Nej det är klart att du inte tycker. Du har ju valt att vara hemmafru och gått runt och vänt överkast. Klart du inte har något att spara ifrån.

              Va!? Var står det att hon är hemmafru? Vi är i liknande sist. Tre tonåringar, tillsammans 25 år, två hus, bil etc. Jag jobbar och har alltid gjort men som lärare = tjänar hälften av min man. Vi har ändå gemensam ekonomi och delar på allt. Om vi skiljer oss är hälften mitt så ser ingen anledning att ha eget sparande. Vi är ett team även i ekonomin.

                He he, exakt. Jag har ganska bra inkomst, tackar som frågar. Men min man HAR ÄNNU BÄTTRE. JÄVLIGT BRA.
                Varför ska jag ha ett ”eget sparkonto när allt delas om vi skiljer oss”

              Så bara för att man tjänar hälften så mycket som sin partner så är man hemmafru som vänder överkast… osmakligt skrivet!

                Tackar. Jobbar heltid. Har en bra inkomst.
                Men min man tjänar ff dubbelt så mycket som mig.
                😂

            Om man tjänsr olika brukar man ju med skilda ekonomier betala procentuellt utifrån inkomst – på det viset kan ju båda spara.

            Sen går det ju inte att räkna så om en är hemmafru – men isf hade jag viljat att min man sparat pengar åt mig på ett konto som bara vore mitt. För mig skulle d kännas tryggast😊

              Eller så behåller man samma summa fickpengar oavsett hur mycket man tjänar. Sjukt om en tjänar 20 000 i månaden och den andra 100 000 och man bidrar procentuellt. Då har ju den ena kanske 2 000 kvar i fickpengar och den andra har 20 000 kvar. Svårt att ha samma livsstil då 🙃

          Vi är gifta och har alla konton gemensamt. Jag behöver inte fråga min man om lov att köpa något, inte han heller mig. Om jag ska förekomma någon fråga eller invändning så nej, spelar ingen roll vad det kostar.

        Tycker varende Facebookgrupp för privatekonomi är full av dåliga exempel på gemensamma konton. ”Jag skulle vilja spara till barnen men min man köpte en cykel för 120 000” och liknande.

          Men ska man då spara av sina egna pengar till barnen och mannen ändå köper en cykel?

      Gift med en advokat och vi kör allt gemensamt, inget äktenskapsförord

      Förstår att många har det, men varför gifter de sig öht i så fall? Syftet är väl att man ska bli EN enhet, om inte religiöst så är det väl ändå så juridiskt? Att gifta sig och samtidigt skriva äktenskapsförord samt fortsätta ha separata konton är för mig skevt. Om man vill fortsätta vara två separata individer juridiskt kan man väl ha en sjukt stor fest för att fira kärleken istället för att blanda in giftermål? 🙂

        Det beror väl på vart i livet man är? Om jag har med mig flera miljoner in i ett äktenskap när min partner har 0 och vi har föera särkullebarn, klart som korvspad man skriver äktenskapsförord.
        Alla normalbegåvade iallafall.
        Om man som jag och maken är i 45 års åldern och varit tillsammans i 28 år har tre gemensamma barn delar allt. Inget papper skrivet. Ser du skillnaden?

          Ok, men hans fråga återstår ju – varför ska man isf gifta sig? Det är inget liksom inget självändamål (om man ändå ska avtala bort hälften)

            Men det är ju oftast inget arrangerat avtal ett giftemål. Någon sorts romantisk syn kan man väl iallafall låtsas man har.

      Också jurist, har inget av det du skrev. Vi är gifta, har allt gemensamt, gick in i förhållandet med exakt likadana tillgångar. Inget behov att reglera något då. Vid eventuell skilsmässa får vi hälften var. Ser behov av det du skrev om man 1. Träffas senare i livet. 2. Har olika tillgångar med sig. 3. Olika syn på ekonomi överlag.

    Ja såklart, män slösar ju bara.

      Ja, de kan ju inte ens börja jogga utan att köpa en halv sportaffär först 😅

      Intressant, min bild är att män är bättre med pengar och det ofta är kvinnor som slösar pengar på prenumerationer/boxar, krimskrams, kläder osv osv.

        Är nog mer en fråga om hur man ser på prylarna man slösar på. Är prenumerationer, kläder eller krimskrams(?) bättre än en miljard olika fiskeprylar som mest står i garaget, tolv olika padelracket för att spela padel med Mats på jobbet en gång i kvartalet, ny mobil så fort en ny modell kommer ut, golfprylar som egentligen är för avancerade osv. Mäns konsumtion kallas oftare för ”intressen” och ”hobbys” och kvinnors kallas för ”slöseri” och ”onödig krimskrams”.

          Vem gör det?

          Kvinnor är ju minst lika duktiga på att samla smink som inte används, fast fashion som slängs med prislappen kvar osv. Det är knappast en fråga om vilket kön som slösar mest. Men det kanske är edgy i dina kretsar att vara en generaliserande menshatare.

            Nej men jag tycker mig se att man ser på konsumtion olika, jag säger inte att kvinnors konsumtion är bättre, eller att de slösar mer eller mindre än män. Bara att den manliga konsumtionen oftare ses som nödvändigare. Sällan kallar man männens konsumtion och samlande för onödigt krimskrams.

            Men jag hatar absolut inte män och vad som anses edgy i mina kretsar kan vi ta på öppet spår kanske så blir det inte helt ot.

            Du gick snabbt från en reflektion och diskussion till manshatare. Försök lär dig att diskutera ordentligt och inte vara rädd för att andra lyfter åsikter du inte håller med om

        Min pappa kallar all sin konsumtion av prylar för ”investeringar”.

        Så länge man ser till att köpa det allra dyraste av allt så det ”håller länge” så är det en investering. Att ingen människa kan slita ut såna mängder friluftsutrustning under blott en livstid spelar mindre roll vad det verkar.

        Vem som konsumerar mest vet jag inte, men män sparar mer pengar.

          De kanske får in mer att spara av. Eller menar du att de sparar en större andel?

          De har alltså större fuck-off-konton.

          Ja eftersom de fortfarande tjänar mer samt har mindre gemensamma kostnader.

    Nu är vi gifta så mitt fuck off konto skulle ändå bli halva hans. Så vi sparar buffert tillsammans så får vi ta halva var då och kalla det för ”fuck off konto”

      Fast det är ju verkligen inte vad ett fuck-off konto är! Om du spar pengar för egen del på eget konto som inte han vet om el har tillgång till,så är det dina fuck-off pengar!

        Men hur funkar det när man är gifta och inte har skrivit äktenskapsförord? Kan man bara ta de pengarna och dra då vid en skilsmässa?

          Nej

          Nej, man måste ha äktenskapsförord för att kunna göra så.

        Hade inte det kallats typ ekonomisk misshandel om en kille gjorde så? Gömde undan hemliga pengar?

          Min pappa gjorde så när min mamma lämnade honom. Hon hade ingen insyn i deras ”gemensamma” ekonomi och tror helt ärligt inte hon orkade ta den fighten i bodelningen men han roffade åt sig ett bra sparkonto med aktier, fonder och kontanter och mamma lämnade i princip utan någonting… De hade varit tillsammans i 20 år så man kan aldrig lita på någon tänker jag. Och ja, min pappa är ett rövhål.

        De är fortfarande gemensamma om man är gifta.
        De ska delas vid en bodelning

      Det är ju raka motsatsen till vad som menas.

    Självklart! Har sparat i flera år i olika former och det är befriande att veta att jag kan lämna en destruktiv arbetsplats eller bli ensamstående utan att jag behöver känna oro över ekonomin.

    Jag har buffertkonto, ja? Men jag kallar det inte för fuck off-konto för jag är inte 12 år

    Självklart. Kallar det dock för sparkonto som en normal människa 😊

      Allt ska ha sådana power-ord nu. Buffert, sparkonto, nej nej. Fuck-off-konto!! 🤘

        Haha ja, speciellt när det gäller kvinnor. Det är fuckoff-konto, girlboss, queen osv. Cringe haha.

          Hej hej! En man här som tycker att fuckoff-konto klingar bra! Ett sparkonto kan man ju ha för att ”spara till något fint” och ett buffertkonto om något oväntat inträffar, typ en vattenskada. Fuckoff-kontot är dedikerat enbart för att kunna säga fuck off, till t. ex. dåliga relationer eller arbetsgivare.

            Eller till tänder???

    Nej, är gift så hälften av våra sparpengar är mina vid separation ändå.

    Nä, jag är den enda i bloggbevaknings kommentarsfält som inte drar in sexsiffrigt varje månad så nä.
    Har fullt upp med att betala räkningar, ungarnas idrott och resor till föräldrarna. Kan vi spara lite så går det till bilreparation eller kanske en ny värmepanna nån dag.

      Jag var tvungen att tänka till hur mycket pengar 6 siffror kan vara… nej jag får bara 5 siffror.

    Alla mina konton är mina. Och jag är gift. Vi delar utgifter som är gemensamma och därefter är var och ens pengar valfria att spendera eller spara. Vi har båda en bra lön och jag bestämde mig som tonåring att aldrig vara ekonomiskt beroende av någon. Så jag har x antal hundratusen och äktenskapsförord. Det är bara huset vi skulle sälja och dela. Då vet jag att vi båda är tillsammans endast av 100% fri vilja.

      Låter klokt tycker jag

      Hur är andra tillsammans menar du 😂😂?

        Många har svårt att lämna en relation pga ekonomiska skäl…? Dvs inte fri att lämna = inte fri vilja

          Lite bullshit tänker jag.

    ”Ett par tusenlappar” låter inte som särskilt stor trygghet. Inte något man kan säga upp sig med direkt 😅

      Fast om man har sparat ”ett par tusenlappar” i månaden i 15år har man en bra slant sparat 😅

        Det var väl 200 i månaden?

          Från börja ja.

        Kan man tro men hon hade tydligen bara fått ihop ett par tusenlappar!

          Hon menar att 200 kr/månad har nu blivit ett stående sparande på några tusenlappar/månad. Inte att det genererat några tusenlappar totalt sett…

      Nej det är det som ofta känns lite verklighetsfrånvänt med ett ”fuck off konto”. För att flytta eller säga upp sig utan att behöva fundera på ekonomin behövs ju gott och väl 100k, och det är alltså något som ska sparas utöver en gemensam buffert och ett gemensamt långsiktigt sparande.

        Och dessa pengar ska din sambo dessutom vara helt ovetandes om.

          Exakt, och jag fattar inte varför partnern behöver vara ovetandes om ens pengar? Det är ju inte som att de inte kommer räknas in i en bodelning bara för att jag inte berättat att de finns.

            En partner (ej make) har ju inte rätt till hälften av dina pengar?

              Nej såklart, jag utgick lite från mig själv där, är man sambo är det klart att det är annorlunda. Oavsett ser jag inte meningen med att hålla det hemligt, faktiskt än mer obegripligt om man är sambo.

      Vill minnas att hon sa i Lyckopodden att fuck-off kontot var ungefär en halv miljon.

    Samma här, så himla härlig att kunna säga upp sig eller vad som helst och samtidigt veta att man kan leva bra i flera månader! 👍

    Har ett sånt konto. Använde det till att kunna säga upp mig från ett jobb där jag mådde sämre och sämre på

    Ja, inspirerad av Budgetella på Instagram. Fast hon kallar pengarna för Pippipengar.

    Vaaaaarför hamnar jag i modd hela tiden när jag inte skrivit nåt konstigt?? Så snorigt tråkigt.

    Jag har verkligen tänkt på mitt sparande så ibland. Jag spar till pension och en del riktigt långsiktiga grejer. Så måste det såklart finnas en buffert om något dyrt går sönder. Men sedan vill jag ändå ha pengar som bara ligger och gör att jag känner mig fri att välja lite hur som helst. En gång sa jag upp mig utan att ett nytt jobb.En gång köpte jag en dyr resa till familjen bara för att…

      Fattar precis vad du menar. Har man pengar bakom ryggen, vågar man göra saker och ändå ha trygghet.

    Det känns ju som att ett fuck off konto är viktigare när man har separat ekonomi eller är singel. Om något skulle hända med mig eller om jag vantrivs och vill säga upp mig har vi ju en till som arbetar och får in en heltidslön. Om man inte har någon som hjälper till och bär ens kostnader är det såklart viktigt att ha en egen buffert.

    Jag hade det. Men nu har vi bara gemensamma sparpengar. Valde att betala av större del av bostadslånet precis med alla mina fuck off-pengar. Innebär såklart att hälften numera är sambons, men vi har ju gemensam ekonomi. Och sparar någon tusenlapp i månaden i ränta.

    Jag är sååå stolt över hur jag har lagt upp mina sparpengar efter arv.

    Lever ensam, anpassar mig efter min lilla inkomst än, tänker inte ens på att jag är ”rik”, är inte lyckligare, gladare. Och ofta påminner mina absolut närmaste om att jag faktiskt ”haaaar peeeengar”.

    Jag har verkligen fått beviset på att jag inte skulle bli lyckligare om jag hade mer pengar, som alla tyckt att jag var tokig när jag sagt det i alla år.

    Jag lever min dröm, med frihet, i skogen, med djur, på en ön, med humor, mina intressen, fina vänner. Jag behöver helt enkelt inte mer.

    Jo, jag köpte en ny soffa och ny säng, sen dess har jag funderat på vad jag mer ska spendera pengar på, men kommer inte på något.

    Har inget separat konto eller ens mental summa för just det ändamålet men ser till att alltid ha tillräckligt på kontona. Alltså, pengar som kan gå till vad som helst, tex en resa, men hade jag sagt upp mig utan nytt jobb hade de pengarna gått till det istället, eller nån nödsituation, eller så sparas de bara vidare. Känner inte att jag behöver ha något direkt mål med sparandet.

    Har inga sparade pengar. Tyvärr. Nu ska jag snart tala om för partnern att jag vill skiljas. Det kommer att bli tufft. För oss båda. Fast på olika sätt.
    Han kommer få det kämpigt känslomässigt. Jag kommer att få väldigt taskig ekonomi. Men det måste gå. Det är dags för mig att börja leva nu.

      Det kommer att ordna sig, för er båda.

    Herregud vad alla har god ekonomi. Själv sparar jag det jag kan till ny värmepump, barnen, underhåll av bilarna. Finns inte utrymme för nå fuck of konto här. Men än så länge är jag lyckligt gift och har en trygg anställning jag trivs med – så känner ingen sorg över det!

      Bara en liten ”inflik” När man plötsligt inte längre är lyckligt gift, då är det liksom för sent att skaffa ett fuck-of-konto.
      Glad att du är lycklig förstås.

    Har inget eget då jag är gift med samma partner sedan 28 år.
    Men VI har ett fuck off konto ihop som bara han och jag gör skojsiga saker ifrån, som inget av våra tonåringar vet om😂 reser själva, käkar gött, shoppar och dricker snuskigt dyr champagne igrpn.
    Det känns lyxigt busigt och härligt. Att inte alla våra pengar går åt till tre tonåringar 😂😂

    Ja. Fast vi har valt att kalla det för mitt privata pensionsspar. Det är bara ett vanligt aktiekonto, men vi kallar det för det. Syftet är att jämna ut skillnaden i våra framtida pensioner. Eller ja, putta upp min lite i alla fall. Hans fina karriär och feta lön hade inte varit möjlig utan all föräldraledighet jag tagit, så för oss har det aldrig funnits några frågetecken.

    Jag hoppas att du tar upp Therese Lindgrens uttalande om att Philip Svitzer skulle stå och piska sin häst i en video. Vilken video hon menar vet dock ingen…

    Är sambo sedan 15 år, inte gift. Min lön kommer in på mitt konto, hans lön på sitt. Han betalar huslånen och jag alla andra räkningar. Blir i runda slängar väldigt rättvist har vi räknat ut. Mat köper vi när vi själva vill. Nej vi har inga barn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.