Sandra Beijer recenserar Sigge Eklunds bok ”Gruppen”.

Bildkälla: Sandra Beijer blogg

Gruppen har både kulturellt och ekonomiskt kapital – men Hanna är blott en fattig praktikant. Snart blir hon desperat. Det leder till att hon fastnar i en härva av lögner och felbeslut. Sommaren snurrar fort och Hanna är benägen att göra vad som helst – bara hon får vara med Gruppen. // Sandra Beijer

Lika otippat som att Sigge Eklund skulle skriva en bok om en tjej som jobbar i en Pradaaffär – vilket Sandra trodde från början, men det visade sig vara Pradomuseet istället – är det för mig att Sandra Beijer recenserar en bok av Sigge Eklund.
Jag tror inte att jag har helt fel här, för det är trots allt den första av Sigges fem böcker som Sandra läser och hon spinner vidare på konceptet att göra vad som helst för att få tillhöra det sammanhang man kommit att finna sin identitet i.

Har ni haft en grupp som Gruppen någon gång? Jag har haft punkttillfällen i mitt liv där det känts precis så. Och då syftar jag inte på det vräkiga jetsetlivet, utan tillfällen där man går rakt ut i vadsomhelst tillsammans.  Då spelar det ingen roll vilken veckodag det är. Man utför sitt dagjobb med en hemlighet i bröstet att man lever på ett helt annat sätt ögonblicket man lämnar kontoret. Man är flera men på samma gång en och samma form, så nära och självklart och alltid i gränslandet till det livsfarliga. Det är luckor i tiden. Ibland så korta som några dagar, ibland en hel sommar. Eller höst. // Sandra Beijer

Jag känner SÅ mycket igen det hon beskriver och upplevde det många gånger under mina år i USA. Det är en alldeles speciell känsla, och jag tänker att vi är många som haft dessa faser i livet… För mig var de positiva, men jag tänker att det kanske inte är så för alla?
Dela gärna med dig av dina erfarenheter, good and bad.

Så här skriver några av Sandras följare i hennes kommentarsfält:

44 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Kan rekommendera romanen Foucaults pendel, av Umberto Eco. Bra för dig som gillar litet längre läsning.

    OT men varför gör Bianca eller för den delen någon content av en närståendes bortgång? Samtiden är det sjukaste

      Finns det någonting som Bianca INTE gör content av?

      Det förtjänar ett eget inlägg. Jag blev så illa till mods av dessa stories. Det är inte något hon måste lägga ut för sina miljoner följare, låt farfar somna in ifred utan att behöva synas där ( utan sin vetskap säkert ) det är så oerhört smaklöst att vända någons bortgång mot en själv och ens vilja posta något. Det är så gränslöst.

        Hon behöver säkert inte alla elaka kommentarer och skit som ett eget inlägg skulle medföra. Hon lägger upp det med en fin text som hedrar den fina person han var. Varför ifrågasätter du inte typ Hänt som genast plockar upp det och gör en nyhet av det?

          Ja jag kommenterade precis att det är hemskt att Aftonbladet publicerar hennes bilder för beskådan. LÅT FARFAR VARA! Och om ingen berättat för henne kan man sörja utan att posta en story på Instagram!? Och nu kommer den gamla dängan 😄 Som man bäddar får man ligga, här är kritik på sin plats! Skulle hon inte önska det, publicera inte hennes stackars farfars sista timmar för hennes 1 miljon följare. ” elaka kommentarer ”
          Alltså gör man nåt osmakligt får man brösta det.

            Du borde ändra ditt namn till tant brun för din kommentar är skit. Oavsett vad andra lägger ut är man själv ansvarig för vad man själv gör. Med tanke på klimatet här inne så håller sig i princip aldrig kommentarsfältet till frågan utan väljer att gå på personen.

              Fast det är ju Bianca ( som är en person ) som har lagt ut detta? Vem ska man kritisera för detta då tycker du?

          Att ifrågasätta innebär inte per automatik att vara elak? Varför ber man någon filma / ta kort i såna ögonblick? Det handlar inte om påhopp på just Bianca, det är fler som gör som hon och det är exakt lika skruvat.

      Blev illa till mods. Bara tanken att någon håller i en mobil och filmar det? Tycker fortfarande det känns såå utlämnande mot den äldre (avlidne?) även om man inte ser ansiktet. Nej jag vet inte, känns bara så sjukt att filma i en sån situation. Att man ens tänker ”nu ska jag filma detta”.

        Det kan jag inte heller förstå? Kan man inte ha det privat som en fin stund med familjen? Tror inte den avlidne ville ha ett sånt avslut. Synd att man inte kan få bort dessa stories från Instagram. Hon är ju inte känd för att ta kritik eller vara duktig på att göra om och göra rätt. Men detta kändes som ett lågvatten märke även från henne 😪
        Detta SOME klimat äcklar mig oerhört. Men hon är speciellt gränslös tycker jag och gör så mycket skada.

          Nu noterar jag även att nyheten samt hennes bilder publicerats i aftonbladet.
          Stackars stackars farfar som blir utsatt 💔💔💔💔💔💔💔💔

      Extra knäppt att någon filmat HENNE när hon ligger där och säger farväl. Har hon bett någon då alltså: filma mig från lite olika vinklar när jag ligger här.

      Blir äcklad.

        Hur detta kan få gå okritiserat och är för mig en gåta. Det är så tydligt som du säger. Filma mig lite fint när jag kramar avlida farfar för mitt content.
        Blir riktigt ledsen.

      Håller med om att det borde vara vara mer privat,och inte lägga ut bilder från någons dödsbädd.Kan i viss mån förstå att lite yngre människor gör det som kanske inte är så vana ännu att folk dör,och speciellt inte anhöriga.Deras familjevän Lasse berghagen dog nyligen,och det blev en stor nyhet,skillnaden är att han var en offentlig person,vilket inte Biancas farfar var.
      Mycket värre tycker jag det är att Anna Book lägger ut på sin story att han dött och hur hon sörjer och låtsas var en nära familjevän,hon verkligen frossar i det här.Bilderna hon lagt upp på Insta tog hon för tre år sedan under pandemin när hon fick för sig att besöka paret trots att man inte skulle besöka äldre på grund av covidrisken,hon och Roberto avstod t ex att besöka hans pappa på grund av det.Minns mycket väl videon och fotona från det besöket,det var så pinsamt.Hon gick runt och fotade deras foton och även på paret.De bjöd på kaffe,men det var så uppenbart att de inte visste vem Anna var,men var lite artiga.De höll på att laga mat och Anna tjatade om hur gott det luktade och det var så uppenbart att hon ville bli bjuden på middag,men det blev hon inte.
      Så simpelt att hon försöker låtsas vara en nära vän i förhoppning om att få närvara på en begravning med kändisar,hon borde fasen skämmas.

      Håller med dig,men kan till viss del förstå om det handlar om en offentlig väldigt folkkär person,men det var det ju inte här.

    Jeans som har superstretch i midjan med vanlig dragkedja och knapp dök upp för ett par år sen på HM. Vart hittar man sådana nu? Avskyr hårda midjor 😂

      Finns väl på många ställen? Gina tricots ”Molly” bland annat.

      Lindex

    Mer ett referat än en recension väl?

    Åh, jag älskar Madrid. Skulle lätt kunna läsa boken enkom av den anledningen.

    OT! Varför kommer LD undan med krigspropaganda? Hon påstår att endast ett barn mördades den 7 oktober och att det var Israelerna själva som mörda barnet. Man kan inte heller kommentera hennes inlägg, jag har massa bevis som jag gärna vill framföra! Hon är galen.

      Hon och Stina Wollter är ju inte friska. Hoppas att de blir cancellerade, det vore skoj.

        Stina Wollter är mer eller mindre canceled, Lady Dahmer har däremot fått alldeles för lite kritik och hon sprider värre propaganda än Stina. Jag antar att det beror på att ingen tar Lady Dahmer seriöst?

          Man kan ju alltid hoppas. Hon blev ju i alla fall uthängd som den antisemit hon är. Men då blev det gråtfest hos henne.

            Tror på riktigt att det bästa du kan göra är att ignorera LD och hoppas att fler inser hur manisk hon är och också börjar ignorera henne, så att uppmärksamheten sinar och hennes inlägg samt teorier slutar spridas. Det spelar ingen roll vilken sida en står på i konflikten, vi kan nog alla enas om att LD inte mår bra psykiskt.

      Nu tigger hon pengar med sin vidriga ”konst”

        Nyss var hon ju miljonär och hade fått en så stor summa av Oskar att hon skulle klara sig hela livet om inte börsen kraschade helt?
        Nu ska man köpa hennes tavlor så barnen kan få julklappar?
        Om hon verkligen behöver pengar så finns alltid lediga jobb i hemtjänsten, hon pratar dessutom flytande svenska och skulle vara rena guldet för hemtjänsten. Men något säger mig att så kommer icke att ske…

          Oavsett vad som händer har de ju fortfarande en förmögen far, så mer än kramar kan de nog få i julklapp.

      Är mer och mer övertygad om att feminist-instagam har ersatt gamla tiders dårhus i Sverige.

        Är böjd att hålla med.

        /less feminist

          Får de ens räknas som feminister undrar jag? De för inte min talan iallafall. Mvh feminist

            Feminismen är ju rätt bred och så länge man har de mest grundläggande åsikterna (det finns en könsmaktsordning och det är fel, typ) så räknas man väl som feminist. Finns ju massa dumma feminister, tyvärr är de oftast de som hörs mest också.

            Just LD, vardagsrasismen och Stina Wollter har ju ballat ur totalt på senaste tiden. LD är jag inget fan av generellt men nu tycker jag det är värre än nånsin?

        Äh, alla dessa narcissister (dessa två, forna Cissi, Ida Ö mfl) har ju bara feminismen som förevändning för att få synas. SEEEE MIIIIIIG och hur otroligt människa jag är! Bekräfta mig!!

      Omg! Hon dela precis en story som har blivit bannad av meta antagligen pga terrorist-propaganda! Det är ett klipp där två israeliska gisslan vinkar till sina förövare (hamas) och lady Dahmer likt majoriten av idioterna på social medier försöker få det att se ut som att israelerna tycker om sina förövare! Hört talats om att bli tvingad under göra saker mot din vilja under fångenskap?? Hello?! Hon är ju sinnessjuk. Igår släpptes två tonåringar vars mamma blev mördad av hamas och pappa är fortfarande kvar som gisslan i Gaza…. Tror ni dessa tonåringar ser hamas som ”humana”? Lady Dahmer om du läser här …. SÖK HJÄLP!

      Släpp det! Inga bevis hjälper när man är så djupt förvirrad som hon är nu. Lägg absolut ingen tid av ditt liv på henne!

        Du har rätt

    Jag kan inte relatera alls och förstår typ inte ens vad som menas. Är det en stor hemlighet och ett annat liv för att man gör saker med sina kompisar på fritiden? Känns som att jag missar något.

      Instämmer.

        Jag tror att hemligheten snarare är att typ börja stjäla eller sälja droger för att ha råd med avokadomackor och fillers. Eller är det jag som missar något?

      De menar väl att de har en period när de kanske testar droger eller annat som man håller lite hemligt.

    Sandra verkar gilla lite smalare litteratur

      Eh, är Sigge Eklund smal litteratur? Det skulle jag inte säga.

    Knarkade du mycket när du bodde i USA alltså?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.