Triss i Instagram

Vilken influencer gör bra och trovärdig reklam enligt er?

Man får tydligen gärna tjoa och tjimma när Pernilla Wahlgren uppträder, men jag gissar att det handlar en hel del om vad man ropar ut under hennes framträdanden.

Fi Lindfors uppmanar till en vit jul utan alkohol. Hur tas det emot ute i stugorna?
You tell me!

76 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Bäst reklam gör ”marianatalies” på sitt TikTok-konto 🤩

    Älskar julmust och cola zero så inga problem att ha en vit jul här.

      Pipsi max! 🤩 Cola smakar ju inget.

      Förstår verkligen inte grejen med att dricka alkohol på jul 😅 Min familj har aldrig gjort det men ska fira med sambons familj i år och där är det många som är glada i flaskan. Tur att inga barn är med i alla fall!

    Camcam kan du ta bort mig från modd? Inge kul att försöka kommentera och föra diskussion när ens kommentarer dyker upp flera timmar senare

      Samma här…

      Hamnar man inte där av en anledning..?

        Vit jul om barn är närvarande.

        Jag vet faktiskt inte varför jag är där

          samma här

        Hört talas om att ge folk en andra chans?

    Jag tycker Lisa Maria Jönsson brukar göra bra och fina samarbeten, märks att hon lägger ner tid ⭐

    Jättebra att man lyfter alkoholism men vem lyfter knarkandet?! Det pillras och fixas och trixas som aldrig förr men ingen verkar våga säga till? Är man för rädd att trampa vänner och bekanta på tårna eller är man själv med i det?

      Är nog större chans att man ”trampar” vänner och bekanta när man lyfter alkoholism. Och det är ju kanske inte ett så lätt ämne att lyfta på detta sättet, inte som att de flesta har någon som sitter och knarkar vid julbordet.

        Nu menade jag inte specifikt knutet till julen, utan snarare alla de småbarnsföräldrar som verkar tycka att det är helt normalt att krydda tillvaron med olagliga substanser så fort tillfälle ges..

          Tror inte det direkt är supervanligt?

            Du bor inte i Stockholm gissar jag?

              Eller någon annanstans i Sverige. Partdrogandet har blivit ett oerhört stort problem.

              Faktiskt så gör jag det. Men vet inga småbarnsföräldrar som ”verkar tycka att det är helt normalt att krydda tillvaron med olagliga substanser så fort tillfälle ges.”. Förstår att det finns, men betvivlar starkt att det skulle vara ett väldigt utbrett problem.

      Jag räknar alkoholism och Narkotika som missbruk och kan man inte vara utan det så är det enl. mig sjukdom. Men du har helt rätt, det lyfts inte fram på samma sätt antagligen eftersom det är olagligt och det kanske inte sitts med verktyg på borden framför barn och görs till julmaten? Att dricka alkohol är ju mer vedertaget och de flesta som missbrukar droger kan nog byta ut det mot alkohol på julafton. Eftersom jag lever i en familj med de som haft de problemen så är VIT jul detsamma som missbruksfri jul.

        Klart att alkoholism är mer utbrett än narkotikamissbruk. Men frågan är, vad är ett missbruk av narkotika? Att använda det för mycket eller att använda det alls?

      Knark är hemskt. Fy vad det förstör en människa. Mötte en kille men bröt det då han flippade ut. Så tragiskt. Glad jag inte ens provat hasch.

        Då har du verkligen missat nåt. Gräs är fantastiskt. Nån gång emellanåt.

          Ni blir ju så sinnesslöa. Försvarar inte alkohol heller.

    Här är vi endast vuxna denna jul men ändå vit precis som alla jular har varit. Tycker även det är värt att lyfta fram att de som har alkoholister som föräldrar nog önskar att föräldrarna inte ska vara bakfulla och sura under julen så en helt vit vecka före jul kan nog vara önskvärt för vad gör eg EN dag för nytta om de är onyktra alla andra dagar? Men det är en bra start givetvis 🙂
    Jag tycker att Magdalena Graaf då hon är i sitt esse gör bra och rolig reklam och Ellen Bergström.

      Maggan? Med hennes magiska piller? Vad har hon gjort för bra och trovärdig reklam?

    Jag tycker vit jul-hetsen är värre är alkoholhetsen. Alla ska vara så jekla PK och bara ”nää vi dricker aaaldrig framför barnen”.
    Buhuu tråkmånsar. Mer bubbel till mig!

      kan förstå vad du menar med PK men jag hade hellre haft PK föräldrar än mina som som söp sig fulla och bråkade sönder alla högtider under min uppväxt

      Är du uppväxt i ett alkoholisthem? Jag är.
      Jag dricker bubbel, ganska mycket faktiskt. Dricker GT och vin också men jag gör det inte framför mitt barn för jag vet hur smärtsamt det var för mig när mina föräldrar inte var mamma och pappa längre utan främlingar som luktade konstigt.

        Jag är uppvuxen i ett alkoholisthem. Jag dricker hyfsat ofta ett glas framför mina barn. Vill visa på hur man kan dricka sansat utan att bli kanon, det är bra uppfostran, vägledning tycker jag.
        Mina barn brukar säga till mig att de tycker det är kul, festligt, positivt när vi dricker lite hemma.
        Jag tycker det har blivit helt överdrivet med att man inte ska dricka alls när barnen är i närheten.
        Drick med sans och måtta.

          Vad är kul, festligt och positivt med att ni dricker alkohol som inte är kul, festligt och positivt om ni INTE dricker alkohol?

          Fast är det inte märkligt att barn förknippar festligt, kul och positivt med alkohol?

        Det finns ju dock flertalet steg av alkoholkonsumtion mellan ”ingen alkohol alls framför barn” och ”mamma ooch pappa är främlingar som luktar konstigt”.

        Jag förstår vad du menar, jag känner likadant kring min egen uppväxt för mina föräldrar drack så de blev väldigt märkbart påverkade eller rentav fulla. Men jag har i 19 år sett t.ex. min storasyster (som växte upp likadant) och hennes man (och deras vänner) kunna dricka vin, glögg eller öl till middag eller när man sitter och snackar/spelar spel efter middagen. Men de blir ju inte fulla. Deras barn är inte ett dugg otrygga, de är som vanligt – för mamma och pappa är också som vanligt, bara fredags/lördagsavslappnade (som de är utan alkohol också).

      Min pappa söp ihjäl sig och som barn levde jag i ett helvete pga att de vuxna tyckte att det såklart skulle festas till vud högtider och annat. Jag tycker inte att det finns något som helst PK med att uppmuntra till en vit jul, utan för mig hör inte barn och alkohol ihop. Även om vuxna tror att de har stenkoll och att barn inte märker någonting så kan jag meddela att det är precis det de gör. Barn märker av allting och det kan ofta kännas väldigt otryggt för ett barn när de vuxna förändras i sitt beteende vilket man ofrånkomligen gör när man dricker.

        Förstår dig helt och hållet, tycker det är bra att vi blir mer medvetna. Rätt sorgligt att en del stör sig mer på det än allt elände barn har fått vara med i alla tider.

    Jag tycker Annica englund när hon bloggade var bäst på reklam. Eftersom jag älskar smink så saknar jag den bloggen.
    Annars kollar jag mer på nouw på vanlisar som har bloggar och berättar om sitt liv. Det gillar jag.

    ”drygt var femte barn i Sverige har MINST en förälder med alkoholproblem”

    Alltså fler än 20% av barnen har en eller två föräldrar som är alkoholister? Hur går det ihop med statistiken att ca 4% av svenskarna är alkoholister?

      Svarar mig själv, enligt rapporten gäller det barn som ”någon gång under uppväxten haft förälder med alkoholproblem”

      Den siffran är fel det kan jag säga. 10% vuxna kvinnor har alkoholproblem dvs beroende igentligen
      16% män. Det blir faktiskt 1/4.

        Enligt? Står 4% när man googlar

        Om det är så som du skriver så är det ca 13% , vilket inte blir 1/4.

        Spännande matematik

        Bor det 200% människor i Sverige också?

      Har inte läst hur undersökningen är gjord, men skulle kunna tro att folk som kanske dricker för mycket tenderar att underrapportera sitt drickande.

      Det är jättevanligt med i princip alla grejer där folk ska självrapportera att man under eller överrapporterar för det som anses bättre. T.ex. man uppger att man tränar mer än man gör, uppger att man äter mindre än man gör, uppger att man spenderar midre tid vid skärm än man gör osv. Dels för folk brukar ofta bli lite blinda och inte är medvetna om sitt eget beteende, dels för man kanske inte vill erkänna för sig själv även om man är medveten, och dels för man inte vill framstå som sämre för de som ska läsa (även fast det är helt anonymt).

        Okej, jag gick och kollade. Sifforna baseras på undersökningar av CAN. Några saker.

        Gällande vuxnas alkoholmkonsumtion:
        1. Ungefär 16% upplever själva att de har någon form av riskkonsumtion eller skadligt bruk av alkohol och ungefär [4%] är beroende av alkohol i olika grad. Man skiljer alltså på riskbruk och missbruk kan man säga, därav olika siffror.

        2. Ovan siffror handlar om en mätning i nutid (för undersökningen). Det handlar alltså om att uppskatta hur många svenskar som har riskbruk eller är beroende av alkohol överlag vid vilken tidpunkt som helst. Det mäter inte hur många vuxna som upplever att de någon gång under sitt liv haft riskbruk eller varit beroende. Utan att ha kollat upp det så är nog den siffran gissningsvis högre.

        3. Undersökning ang. vuxna är där personer tillfrågats och självrapporterat. Som sagt kan det innebära underrapportering, men oavsett så är det alltså en direkt undersökning som genomförts.

        Gällande barn med föräldrar med alkoholproblem:
        1. Siffran gällande barn (20% har någon gång under uppväxten haft minst en förälder med alkoholproblem) är inte en snapshot över läget just nu, utan en uppskattning över hurvida det upplvets någon gång alls. Därav är denna siffra förmodligen högre än om man hade kollat hur många barn just nu som upplever det.

        2. Denna siffran är en uppskattning baserad på en systematisk litteraturöversikt, än en direkt undersökning. Detta omfattade 23 artiklar internationella vetenskapliga tidskrifter och 9 publikationer från nordisk grå litteratur. Därav får man också förstå att denna uppskattning kanske inte är helt rättvisande eftersom det anmärks på att gedigen forskning saknas och flertalet av studierna brister i kvalitet.

    * Sandra Beijer
    * Tycker Pernilla tänker fel. Kanske kul för den som uppträder, men inte kul för dom som sitter i publiken och vill lyssna.
    * Vit Jul kör vi alltid. Inga problem.

      Haha eller hur! Som att alla är där för artistens skull och inte tvärtom…? Svenska kändisar hybris deluxe 😅

      Det är ju nån i pillas gäng som skriker

    Vi har vit jul och kommer alltid ha. Jag är uppvuxen med föräldrar som druckit för mycket och som på julafton alltid gick all in eftersom alla vuxna drack då. Hatade det som barn.

    Den första jag tänker på är Underbara Clara. Hennes reklaminlägg är alltid så välgjorda, de känns inte ”reklamiga”.

    Helt klart en vit jul! Tycker inte att alkohol och barn hör ihop.

    Jag är faktiskt glad för att jag inte tycker om akholhol, kan knappt dricka upp ett glas cider och dricker mycket hellre ett glas läsk eller te om jag är ute på middag. Och bryr mig ett dugg om andra tycker det är ”ovuxet”

      Ok

    Heja heja vit jul!
    Vit jul varje jul. Vit månad varje månad.

    Bryr mig inte****

    Förstår att de som är uppvuxna med föräldrar som inte kan hantera alkohol förespråkar vit jul men nolltolerans i alla hem tycker jag är lite överdrivet. Har vuxit upp med familj och släkt som har druckit alkohol på högtider men jag har aldrig någonsin känt obehag över det. Kanske för att ingen drack sig full och höll allt på en lagom nivå. Minns bara mysiga jular trots alkohol inblandat.

      Absolut inte, jag är uppvuxen med alkoholister och jag tycker det är jätteviktigt att visa mina barn hur man dricker med sans och måtta.
      Det är mitt ansvar.
      Jag tyckte det var jobbigt att det blev fylleri och bråk, inte att det dracks ett glas eller två då och då. Det är olika saker.
      Ger ett annat perspektiv på saken utifrån min uppväxt.

        Det var just det jag skrev, att jag förstår att de som är uppvuxna med föräldrar som inte kan hantera alkohol kör på vit jul själva. Men jag och många andra som inte har en problematisk relation till alkohol ser det inte som något hemskt att ta ett glas när barnen är med. Jag har noll jobbiga barndomsminnen förknippat med alkohol.

    Varför säger alla att det är barnens högtid. Gud vuxna köper så dyra julklappar till varandra så det är löjligt!

      Ja, och om det inte var så att det var julklappar alls inblandat skulle inte barnen bry sig ett skvatt om julen.

        Vilken konstig mening jag skrev. Jag förstår den inte ens själv! Haha…

    Elsa Billgren har också proffsiga, intressanta reklaminlägg 💕

    Sandra Beijer, queen of reklam
    Men sen har det ju varit hennes yrke också

    Mina föräldrar har alltid druckit såååå mycket kring jul, men nu sedan jag själv fick barn har de även börjat med att dricka bubbel till frukost(!?) på jul (och alla lördagar året om, för man ska fira att det är lördag!? var deras respons när jag frågade varför..). Är efter det som jag reflekterat över alla alkohol som florerat kring jul och i övrigt under min uppväxt och jag konstaterat att jag inte vill att mina barn ska ha det lika.

      På brunch ute kan man ju oftast lyxa till det med ett glas cava eller till och med en drink, så det är väl trevligt att göra det ibland. Men att alltid dricka bubbel till frukost på helger låter lite väl.

    Jag är uppvuxen i ett hem med två gravt alkoholiserade föräldrar, och det har druckits årets alla dagar. Tror inte att det hade hjälpt mig ett skvatt som barn om de var nyktra på julen faktiskt. Ville nog helst ha dem nyktra alltid.
    Kan man däremot dricka en öl eller ett glas vin en vanlig lördag så kan man väl göra det på julen med känner jag.
    Klarar man inte av det med risk för att bli berusad inför sina barn bör man kanske undvika alkohol alla dagar.

    Vi dricker vin till maten på julen precis som alltid. Vi dricker varken starkare drycker eller öl/cider och blir aldrig ens berusade. Har man problem med alkohol är det bättre att ta tag i problemen än att skryta med ”vit jul”. Barn behöver sina föräldrar alla dagar, inte bara på julen.

      För att förtydliga dricker vi alltså vin till maten de flesta dagar eftersom rätt vin till maten gör matupplevelsen bättre. Oftast bara ett glas, någon enstaka gång blir det två.

        Oj

    Svart jul här! Tycker inte jag och barn hör ihop.

    Alexandra Bring är väldigt tydlig. Det ökar trovärdigheten när hon tipsar om grejer och samtidigt skriver ”obs, ej reklam men ville tipsa”. Finns kanske en teknik i det för att kunna lättare komma undan med smygreklam, vad vet jag.

    Håller med om både Sandra och UnderbaraClara.
    Både är otroligt proffsiga, det är genomarbetat, de visar att de lägger ned tid och väljer samarbeten som passar både dem och deras läsare.
    Sandra skrev väl om just det, att välja utifrån de som läser. De flesta kommer inte dra till Maldiverna men en tågluff eller europeisk stadsweekend kanske är mer realistiskt. Och så gör hon reklam om det.

    Clara gillar att göra reklam om sådant hon brinner för, som välgörenhet, miljömedvetenhet och lokala/småskaliga företag.

    Även om jag inte vill ha det som de gör reklam för uppskattar jag inläggen nästan lika mycket som icke reklam-inlägg.

    Jag representerar tydligen en minoritet men vi hade aldrig vita jular som barn och vi barn tyckte det var mysigt när de vuxna drack, slappnade av och blev lite extra glada och fåniga. Inte alla som dricker har problem och det är inte nödvändigtvis alla barn som tycker att det är obehagligt. just sayin’.

    Lustigt att ställa frågan om vit jul vs influencers som gör bra reklam. Dagligdrickaren Sandra B kan nog hantera reklam i alla fall 😀

    Mina föräldrar har aldrig druckit annat än lättöl på julen och andra högtider, när jag och min syster har barn. Jag har aldrig sett mina föräldrar sådär full som jag i vuxen ålder fått reda på att vissa vänner sett. Mina föräldrar har alltid under hela min och mitt yngre syskons uppväxt varit fulla vid något tillfälle alls. De är aldrig fulla nu heller, när jag och mitt yngre syskon själva är vuxna.

      Menar när jag och mitt yngre syskon var barn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.