Isabella Löwengrips stressfria jul

l

Så imorgon kommer barnen hit. Vår plan för dagen är bara att njuta av att det är dagen före jul. Kanske kan vi åka snowracer? Det snöar ju och det verkar frysa på imorgon, vi får se. På kvällen är det ju uppesittarkväll men vi skippar Bingolotto. Jag gillar det inte själv men ”man ska ju spela”. Förra året tvingade jag familjen under uppesittarkvällen men det var verkligen tråkigt så vi stängde av och satte på en julfilm.

Jag tror till och med att jag skippar att göra köttbullar också. Vi har ätit så mycket julmat redan. Så uppesittarkvällen kommer att bestå av  en god middag, julfilm och julgodis. Jag längtar redan. // Isabella Löwengrip

Isabella sågar Bingolotto och skippar att göra köttbullar till julbordet, vart är världen på väg!!??
Skojar, jag tycker allt som minskar stressen inför julen är bra, för visst är det sjukt att julen är förknippad med så många måsten att den ibland inte ens går att njuta av?
Min sambo var runt igår i jakt på julgran, men de var slutsålda typ överallt. Jag funderade i mitt stilla sinne över om man egentligen ”behöver” ha en gran, och att man i så fall lika gärna kan ha en mindre, i plast. Det är ju inte som att vi ska dansa runt den på julafton eller dansa ut julen på tjugondag Knut, så vad spelar det för roll?

Är ni sönderstressade idag, med allt som ska göras inför morgondagen? Hinner man inte med allt man tänkt sig, så får det ju antingen vara, eller så får man göra en blixtförändring i schemat och fira ju den 25:e som amerikanarna.

104 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Jag blir tyvärr ett ”monster” inför julen. Har därför bestämt att fira jul ensam hemma imorgon. Blir några prinskorvar och rödbetssallad. Känns helt underbart att slippa allt, ärligt talat. 🥰

      Självvald ensamhet är något helt annat.

    Som muslim med en plastgran från Rusta så är stressen obefintlig.
    Det som stressar mig lite är att allt är stängt, hade gärna shoppat under semestern.

      Allt är inte stängt. Juldagen är singlarnas bästa dag på krogen för då ”slipper de alla dj-a gifta par”. Kan ju jämföras med shopping på sätt och vis, nerköp t ex.😉

      Det är stängt ett par timmar. Stå ut. Eller testa Internet. Alltid öppet.

      Var bor du där allt är stängt? Jag bor i en liten stad och här är det stängt en kvart på julafton ungefär. Tycker synd om de som jobbar i handeln som inte får ledigt. Folk kan gott låta bli att handla en dag på året.

        jobba på julafton? men det är ju en röd dag…

          Jul- och nyårsafton är inte röda dagar i almanackan (om de inte infaller på en söndag förstås) men räknas i kollektivavtalen som storhelg vilket innebär högre tillägg för obekväm arbetstid sk storhelgstillägg.
          Jul- och nyårsafton infaller 2023 på söndagar vilket gör att den som jobbar i butik får 100 procent ob hela dagen. Detsamma gäller för den som jobbar i lager eller e-handel om det inte finns en lokal överenskommelse om annat.

            det är ett skämt från trevlig helg 😑

              Det var verkligen inte ett roligt skämt.

                tusen tack för din input

            Andy, handelsavtalet har inget storhelgstillägg. I år är julafton på en söndag vilket innebär 100% ob hela dagen. Annars är det ob från kl 12 som gäller. Segt för oss som börjar tidigt

      Det är väl bara julafton sen eftermiddag som allt är stängt? Så är det här i alla fall, och det är en liten ort. Kan tro att det är mer öppet på större ställen.

      Dagligvaruhandeln brukar dock i stort sett hålla öppet som vanligt med undantag för julafton då man utgår från att kunderna redan har handlat och är i färd med att konsumera.
      Min vanliga Ica-butik är normalt öppen varje dag kl 7-23 men har dessa avvikande tider framöver:
      Julafton 7-15 (8 timmar kortare)
      Juldagen 9-23 (2 timmar kortare)
      Annandag Jul 9-23 (2 timmar kortare)
      Nyårsafton 7-20 (3 timmar kortare)
      Nyårsdagen 10-23 (3 timmar kortare)

        Tack för info ”Andy”!

          Ingen orsak.
          Hoppas du får användning för infon.
          Vill du veta när mitt postombud har öppet så säg bara till.

      Får du ens ha julgran om du är muslim? Mitt ex sa att det är förbjudet, han var muslim.

    Här är det faktiskt ganska lugnt. Vi planerade allt som skulle göras och tog det lite i taget under hela december.
    Så nu är så gott som allt klart och det blir en skön uppesittarkväll med glögg, julmusik och lite bingolotto.

    Julen blir bara stressig om man sätter för höga krav på sig själv och vad som ”måste” göras.

      Bingolotto uppesittarkväll är svintrist! Ett utdraget lidande bara. 😅

        Då hoppas man ju att du inte tittar.

    Nej vi försöker att minimera stressen – handlat julklappar hela hösten, beställde hem maten som kom igår, granen huggs alltid i november och hänger sen upp och ner på på logen tills den tas in (fråga inte varför det ”ska” bara vara så) så nu lagar vi bara lite mat, lyssnar på musik och går ut och skottar mellan varven.

    Bingolotto på uppesittarkvällen är verkligen överskattat. Skittråkigt och utdraget.

      Har alltid trott att Bingolotto och Postkodlotteriet är samma sak.
      Men jag har aldrig tyckt att det varit värt besväret att ta reda på hur det egentligen ligger till.

        Coolt 😄

    Själv ska jag se garplinds uppesittarkväll tillsammans med orimliga mängder tryffel, ost och saffranskakor.

      Fan vad han är het!!

        Ja det är något med honom 😉

      Jag med! Brukar aldrig kolla på uppesittar-tv utan vi kör en av de två julfilmerna alla i familjen gillar alltså Gremlins eller Die Hard men i dag är vi alla peppade på uppesittarkväll med Cyklopernas land.

        Die Hard är INTE en julfilm!!!!!!

          Yippee ki-yay, Grinch-Elin

      Jag med! Ser framemot det! Bor själv, tänker inte umgås med någon idag. Otroligt stressfri dag. Dricker kanske ett glas vin, öppnar julchokladen jag fick av en kompis och kollar på Garplind.

      Garplinds och hans program är absolut bästa!

    Jag har förbeställt sushi som jag ska äta imorgon och har gett mig själv femton flaskor vin i julklapp.

      Kan vara bästa julfirandet jag hört om nånsin.

      God jul o skål! Mumsigt det låter! 🍣🍷

    Jag firar inte alls. Hade julpynt uppe fram tills några år sedan, men har insett att det är bättre att låta allt vara. Det är inte särskilt kul att ”fira” ensam ändå. Kommer behandla helgerna (både jul och nyår) som en vanlig ledig helg, typ städa och se på nån serie. Tänker stänga av sociala medier också, möjligtvis gå in här och läsa lite.

    Man behöver knappast åka till USA för att upptäcka att jul firas 25 december. Det görs i Storbritannien Irland och Italien men USA är det enda som räknas eller?

      Åka till USA sa hon ju inte att man behövde göra? Göra som amerikanarna skrev hon. Hon har väl själv bott i USA så kanske inte så konstigt att hon gör den kopplingen först.

        Bara jag som minns sketchen med hon som fick in att hon bott i London oavsett vad hon pratade om? 😅”jaa, jag HAR bott i London”

        Nej men vad fattar du inte? Gud så trög.

      I södra Italien firar man mer den 24, på julaftonskvällen, än på juldagen. Den 25 och julklappar på morgonen är bara i norra Italien.

    Noll stressad. Köpt julklappar lite då och då inse hösten och slog in dem under onsdag och torsdag kväll när barnen somnat. Julbordet kör vi knytis hemma hos min bror med familj och jag har gjort köttbullar och saffransbullar som ligger i frysen och väntar. Sillen köper vi färdig. Ikväll äter jag och barnen falukorv och pasta, tittar på en julfilm och provsmakar varsin saffransbulle. Sista Nissebuset är förberett och i natt flyger Nissen hem till Nordpolen igen.
    Vi har det bra!

    Inte stressad för har inte mycket krav men blir stressad av sambon och alla andra som julatressar. Klarar inte av att allt ska vara så perfekt. Undrar om jag kommer få sambons förkylningen men det som stressar mig då är mer förkylningen i sig, inte att ”missa” julen. 😅

    Ensam-jul här, eftersom ingen har bjudit mig. Äter kakor nu, mina ätstörningar har satt igång igen.

    Fan vad förbannad jag blir. Jag hjälper alltid en familj i jul (via Giving people) som inte har ”råd” med julklappar till sina barn, så då köper jag julklappar till barnen, man köper själv och överlämnar själv. Men så ser jag på deras Instagram att de äter pizza/utemat stup i kvarten, massa snacks och skit, de har varit i Ullared också, med mera, de verkar spendera pengar på skit hela tiden. Och varför köpte de då inte julklappar i Ullared kan man fråga sig?! Samma förra året, då hjälpte jag en annan familj, och när vi pratade så berättade föräldern att den precis tatuerat sig (?!?) Hur har man råd med tatuering när man inte råd med julklappar till barnet?! Det handlar inte om att de inte har råd utan det handlar om att folk prioriterar helt galet. Jag menar, några julklappar till ett barn kan kosta 200-300 kr (om man köper på rea/billiga ställen), det har alla råd med, även hemlösa skulle ha råd med det. Sista året som jag hjälpte med detta lurendrejeri!!!

    Vi är i fjällen, orkade inte flänga och hålla på. 😅 Ville man följa med så fick man det..

      Drömmen! Sitta i en stuga i understället, brasa och julgodis.

      Behöver inget mer.

    Har en väldigt lugn dag. Köpte de flesta julklappar på black week, kompletterade lite i början av veckan. Vi ska bort både julafton och juldagen så ingen mat behöver fixas heller (utom att ta med en färdig lax och sås som vi bidrar med).

    Ikväll blir det bad ute, uppesittarkväll och slå in några sista klappar.

      I Stockholm är många affärer stängda på juldagen. Sedan drar väll rean igång. Är sånt hemskt snöväder så blir sittande inne med några vänner och god mat.

    Satsar på minimalt med julstress men eftersom jag känner mig själv så vettefan… 😉 Är bara sjukt glad att det kommer (väldigt få) gäster TILL OSS så jag slipper släpa mig iväg någon annanstans för en gångs skull.

    Aldrig förstått fenomenet uppesittarkväll med Bingolotto. Det är ju ett sjukt tråkigt program? Hellre se julfilm (min favvo är Bad Santa).

    Ni som inte firar (alltså inte de som inte firar av religiösa skäl) – kan ni inte berätta lite mer? Är det pga att ni inte har någon att fira med, eller har ni liksom sagt nej till släkt och familj? Jag har själv barn och släkt etc, inte så stor men ändå, så ser liksom inte hur det skulle gå till att slippa fira om man inte åker till Thailand typ…

      Jag bor ensam, inga syskon, skilda föräldrar, har inte kontakt med den ena och den andra firar med sin nuvarande partners barn och barnbarn. Har aldrig blivt medbjuden och det kommer inte hända men skulle förmodligen inte tacka ja om jag blev det (vi gillar inte varandra). Alla andra jag känner firar ju med sina egna familjer. Folk stänger liksom in sig under julen och är med sina närmaste (kan förstå det), och har man inga sådana så får man vara ensam, det är bara att acceptera tror jag.

        Men vad tråkigt att du inte blivit medbjuden, har du ingen kontakt med den föräldern alls? Familjer kan vara svårt, tyvärr.

        Du har rätt i att folk stänger in sig. Det ska låta så bra, ingen ska behöva sitta ensam jada jada men dom flesta vill inte bjuda in någon utanför familjen, lyssnade på Det skaver podden och exakt det sa Nadia tex. Hon tyckte det kändes jobbigt. Svenskar är hycklare så är det bara

          Har tänkt på exakt detta så många gånger!

          Det är väl snarare så att svenskar sällan umgås familjevis, var och en har sitt liv och med heltidsjobb och barn blir det väl till barnens födelsedagar i mindre ålder som man träffas. Äldre barn tar helst emot swish ju😊 ”Hycklare” håller jag inte för sanning men jag tror att just julen är den sista utposten för hela familjer att träffas! Även det är på väg bort, många reser iväg eller firar alternativa jular på annat sätt.
          Värt att nämna är att julen och dess traditioner känns viktigare när man har mindre barn: man vill så gärna ge dom den där magin. Så fort tomten är outad så äter man god mat, ger de yngsta julklappar och drar, som vuxen, en lättnadens suck när allt är över. Det ÄR verkligen barnens högtid.

          Ja det är verkligen så. För ett litet tag sedan så hamnade jag i ett sammanhang där folk pratade om hur de skulle fira jul och så frågade de mig. Jag sa som det var, har ingen att fira med och ska vara hemma själv. Det blev tyst och så började de prata om annat 😅 Tänkte såklart inte att någon skulle bjuda in mig, men det visade hur obekvämt det är när någon säger så!

            Samma här. Har flera i min närhet som vet att jag lever ett ganska ensamt och ”tragiskt” liv (psykisk ohälsa m.m.) och de har alla önskat mig en ”så bra jul som möjligt utifrån min situation”. Så nej, jag köper inte det där när folk börjar prata om hur viktigt det är att se de som är ensamma och bjuda in. Det är något många säger för att få känna sig lite bättre men i slutändan så betyder det ingenting utan är bara tomma ord.

          Julen känns ju verkligen så familjeorienterad och har även upplevt att relativt nya partners och liknande inte blir inbjudna eftersom det blir konstigt med nya personer och inte som vanligt osv. Tror det blir svårt eftersom många själva är inbjudna någonstans och därmed inte känner att de kan bjuda in en utomstående, tex bjuda in en vän till svärmor men det behöver inte ens vara svärmor själv som är anti utan kan vara nån farbror där som vill ha det som det alltid varit och så blir det knepigt och lättare att inte bjuda in. Tror också många tänker att ”Ja, hon är ju min vän men hon har ju andra och jag är nog inte närmast ändå”. Det är som att enda alternativen är familjejul eller soppköket, inget gemensamt publikt firande, behöver ju inte vara hela dagen heller utan man skulle ju kunna ses för en långpromenad och fika på morgonen eller kvällen eller nåt men det är ju dött hela dagen, utifrån sett alltså.

            Precis det här är mitt problem – jag skulle gärna bjuda in en ensam kompis eller två men vi firar ju aldrig julafton hemma hos oss utan är hembjudna till släkten och känner därmed att jag inte kan bjuda in någon.

        Ledsen för din skull. Om jag visste om en kompis som satt själv skulle jag självklart bjuda in den! Kram

      Har ingen familj, och alla andra skiter i en under julen = vara ensam.

      Hela min familj är död och jag har ingen annan släkt, dessutom har jag aldrig tyckt om julen så för mig finns det ingen anledning att fira. Längtar mest till eländet är över så radion kan börja spela vanlig musik igen.

      För mycket drama i släkten gör att jag inte orkar inte fira med dem. Mår bättre av att vara själv och tog beslutet för några år sedan att inte fira med familjen. Tycker inte heller om julmat och ser ingen anledning till att pynta. I år spenderar jag jul och nyår i Thailand och ångrar det inte en sekund.

    Blir serier hela dan idag, så trött. Börjar känna mig dålig igen, knappt varit frisk 3 veckor. Vem fasen tittar på bingolotto fortfarande dagen innan? Nä fy vad tråkigt. Vad kul när jag var 20 😆😆 Imon åker jag o bror till mamma o pappa och äter, myskläder på, härligt och slippa klä upp sig. Är alltid trött inför jul. Mellandgr åker vi o hälsar på vår andra bror och hans tjej och barn. Vilar inför det 😁

    Jag fick igår veta att min sambo varit otrogen så min främsta stress inför morgondagen är att hålla ihop framför barnen.

      Kan du sparka ut honom och bara vara med barnen själv så gör det. ❤

        Kanske inte så kul jul för barnen.

        Tack för ditt svar, men jag kommer inte blanda in barnen. Vill inte att de ska drabbas.

          Synd att inte han tänkte på det först då.

          Det är ju han som borde tänkt på barnen och inte du!

            Är väl bra att en av dom gör det i alla fall.

      Fy faaan.

      Hur fick du reda på det? Hade du misstänkt något innan du fick veta?

      FY FAN!!!

      Fy fan. Känner så med dig. Förstår att du inte vill att det ska påverka barnen. Du fixar detta!
      Hoppas han mår riktigt jäkla dåligt över vad han gjort.

        Ja verkligen. Hoppas han mår skit.

        Tack för din omtanke. Han mår fruktansvärt illa.

          Kanske elakt av mig, men han förtjänar att må dåligt.

          Kram till dig!

          Mår HAN illa. Ja nu efteråt ja.

    Absolut ingen stress. Köpte minigran/buske, snabbt och smidigt att installera och klä. Barnen fick önska mat då blir jul-tacos (vanliga tacos). Julklappar fixades nån vecka sen. Det var allt.

    Jag och sambon, som tyvärr är lite av en Grinch, firar jul själva så behöver inte stressa ihjäl mig. Håller dock på och städar idag, samt ska fixa med köttbullar, jansson och skinka sedan så det är klart till imorgon. Har planerat att bara ta det lungt sön-ons, äta julmat och godis, och inte lyfta ett finger.

    Bingolottos uppesittarkväll har aldrig varit någonting för mig faktiskt, men ikväll tänker jag titta på Cyklopernas lands dito – älskar Christopher Garplind, Edward Blom och Jonatan Unge så det är liksom ett måste!

    Jag har varit ensam i många år och har en lugn och skön jul tillsamman med katten när vi är i Sverige. Ingen stress.
    Jag har några enstaka morbrödrar och kusiner men dom blir jag inte bjuden till. Det gör inget.

    När vi är nere i Rom är det ett jäkla spring hos vänner, grannar och bekanta hela dan med mat och vin och klappar till alla. Det är rörigt men härligt.
    Jag gillar båda varianterna. I år är vi hemma i stugan i Sverige och tar det lugnt.
    Ha en härlig helg ni alla, och särskilt du Bloggbevakarn Gervide. 🙂

    Jag och min man firar inte jul och jag Jobbar dessutom hela helgen 🙂 på måndag åker vi till mina föräldrar på middag bara och det är så skönt att slippa julstressen. Man skrattar bara åt folk som springer runt och stressar och shoppar och bakar och fixar med granar och paket etc. Jag blir helt slut bara av att tänka på hur alla håller på 🤣

      Varför skratta åt andra? Antingen fixar man jul för att det är mysigt, och då är det ju fullständigt hål i huvudet att skratta åt dem. Eller så fixar man jul för att man känner en press att göra det och då är det ju rakt av elakt att skratta åt dem.

        Haha så kränkt. Jag syftar på folk som halvt stressar ihjäl sig, inte dom som njuter och har en mysig jul 🙂

          Haha jag förstår faktiskt varför ingen vill fira jul med dig!

            Haha tack men jag har ju folk att fira jul med 🤣

      Varför skrattar du åt folk som följer traditioner?

      Det är ju inte jul alla andra dagar under året så då kan man ju ta det lugnt och äta och göra annat liksom, det är väl kul med lite variation och något speciellt att se fram emot? Ok, ni kanske har annat ni gillar att göra men tänker på folk generellt. Klart man kan skippa julen och sitta i pyjamas och äta pizza men det kan man ju göra närsomhelst. Julstressen är nog för de flesta inte en jobbig stress utan en kul form av lagom kaos.

    Har haft en horribel vecka på jobbet. Igår kom med lediga VIDRIGA chef in och lastade på mig ytterligare saker att göra och brydde sig noll om att jag redan planerat min dag. Drack bubbel igår för att fira att jag blir lite ledig. Somnade kl 02. Vaknade kl 10 och fick stresspåslag av att jag trodde att jag försovit mig. Lyckades somna om och ligger forfarande i sängen…är fullständigt slut. Ska bara göra ingenting idag och kanske slå in några klappar….längtar till att till att träffa familjen och bara vara människa. Vi brukar ha det jättemysigt och så förhoppningsvis denna jul oxå.
    Önskar er alla en jättefin jul vad ni än gör!🎄

      ❤️

    Fattar inte grejen med bingolotto! 😅 Blir en tidig kväll i kväll! 😍

    Jag har köpt bingolotter och ska se bingolotto för första gången i mitt liv. Vad är det som gör det så segt och tråkigt, blir lite nervös nu när jag läser här hehe!

    Köpte av en grannpojke för att vara snäll!

      Haha det är bara tråkigt och långsamt. Man vill hellre gå därifrån och göra något annat.

        Ja uppenbarligen tycker inte alla det.

      Det är lite segdragen men packar man lite paket, umgås och äter Lite julgodis så är det mysigt!

    Jag gör julbord till 20 underbara människor. Barn m respektive o barnbarn o gamla mor o far föräldrar. . Min man diskar håller undan så det behöver jag inte tänka på. Han skakar ägg och potatis oxå eftersom det tar tid. Barnen står för plats och dukning. Passar oss perfekt eftersom dom jobbar o jag o mannen är lediga och har tid o lust att handla o fixa maten. Vi äter tidigt. Tomten kommer på dagen så eftermiddag o kväll har vi alla för oss själva. Ingen långkörare alltså.

    Tog långledigt över jul och älskar varenda minut! Barnen och mannen fick ledigt först igår, så jag har varit ensam hemma i flera dagar och gjort ingenting (annat än precis vad jag känt för alltså).

    Har laddat för tidig uppesittarkväll med barnen först, sen när de gått och lagt sig fortsätter jag och mannen bara vi med ostbricka och bubbel 😋
    Såklart vi har köpt bingolotter, tycker det är mysigt att ha på i bakgrunden, somnar alltid innan det är slut oavsett så det är mest pga mysfaktor.

    Imorgon firar vi hos svärföräldrarna, enda jag lovat fixa i år är en Jansson, gör den nog imornbitti runt 05 när jag ändå startar dagen långt före alla andra 😁

    Måste bara säga att jag tycker Isabellas upplägg med julen låter så perfekt. Som skilsmässobarn själv, var så trött på utdraget julfirande där man först skulle fira hela julafton med ena sidan och kändes tråkigt att inte träffa den andra föräldern, sen köra extrajulafton dagen efter eller den 26e när man egentligen kände sig helt less på julmat och firande och det kändes ändå inte på riktigt. Så mysigt att ha en lugn morgon med barnen och sen får de en kul stor jul medan hon själv kan ta det lugnt bara hon och Paul.

    Är utomlands i solen ☀️ så behöver inte stressa alls. Brukar resa bort ungefär varannan jul så blir det roligare när man väl är hemma. Ett år går så fort så det räcker. Midsommar och nyår är överskattade högtider, tycker jag. Man ”måste” vara glad och umgås och jag trivs bäst med att göra det jag själv har lust med. Skönast på nyår är att sitta hemma i pyjamas och äta löjromstoast och dricka champagne 🥂.

    Sjuk sedan 26 november! Något elakt skit. Fick dunderantibiotika igår, kräktes upp första tabletterna. Idag gick det bättre. Får lite julmat av snäll granne/ kompis. Har missat stort firande på jobbet, luciatåg på jobbet och julbordet som jag varit med och planerat. Supertråkigt. Får se hur födelsedagen nästa vecka och nyår blir.

    Minns ni Robert Aschbergs uppesittarkväll? Det var ju roligt att titta på och en trevlig uppladdning inför julafton. Numer är det bara städning och paketinslagning som gäller utan underhållning.

    Kollade Bingolotto för första gången men höll på att kräkas. Det är hemskt med så mycket pengar som är i omlopp och alla kändisar är så fula.
    Mådde så illa .

      Du var ju oerhört trevlig. Finns nog många som spyr på dig också för att du är så ful.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.