411 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Retroaktiv svartsjuka.

    Jag är helt besatt av min pojkväns förflutna. Har varit de i tidigare relationer också men nu har det blivit värre.
    Från att jämföra mig och fråga onödigt många frågor om hur/var/varför, till att jag läser gamla konversationer, kollar bilder dom skickat över messenger.

    Han har inget lösenord på mobilen (tyvärr) vilket gör att jag kan snoka massor (skäms). Jag litar på honom och alltid gjort, ändå gräver jag ner mig i hans förra relationer. Är jag självdestruktiv, eller bara dum i bollen? Blir ju självklart super ledsen av att se allt. FAST inget har med mig mitt rationella förstår ju det, men endå fortsätter jag plåga mig själv. I våran relation är han ganska pryd och inte så lätt för närhet så antar att jag på nåt sätt letar ”bevis” för att han var mer attraherad och kärare i dom förra tjejerna.

      Skulle verkligen försöka prata med någon professionell. Inte okej beteende, oschysst mot killen och du skadar dig själv och er relation. Jättejobbigt att du blivit så besatt. Ta hand om dig!

        Hel ledsen. Du har fått många elaka svar, förmodligen för att folk älskar att få känna sig bättre än andra. Jag var också svartsjuk i början av min relation, min kille hade blivit dumpad av sitt ex ett år innan vi träffades, och han var ärlig med att han var helt förkrossad över det i typ 10 månader. Det tyckte jag var jättejobbigt, hade han velat vara ihop med henne fortfarande liksom? Jag läste också mejl och gamla anteckningar och mådde så dåligt över det. Mitt råd till dig är att försöka prata med en psykolog eller så, för jag tror inte att du kan lösa det själv. För min del dog svartsjukan över exet ut men gick över till andra, nya tjejer på jobbet (hade han hellre velat bli ihop med dem?), hans tjejkompisar (var han hemligt kär i dem men de ville inte ha honom?) etc etc. Det blev väldigt destruktivt och jag kom inte över det förrän jag fick bättre självförtroende och började gilla mig själv. Samt lita på min kille också. Ta hand om dig och kom ihåg att han valt dig ❤️

      Du behöver söka hjälp för din egna skull och din partners skull. Du kommer kväva förhållandet och bli knäpp på köpet. Du letar efter att ”få rätt”. Antingen så läser du in för mycket i något gammalt eller så kommer du inte sluta. Oavsett vilket mår du ju inte bra

      Du ägnar dig åt psykisk misshandel och det kan dessutom vara olagligt. Om du inte klarar av att lägga band på dig själv på egen hand måste du söka hjälp för att öht kunna vara i en relation.

        Allvarligt när man börjar använda psykisk misshandel för lättvändigt. Vad i texten anser du är psykisk misshandel?

          Kontrollerande, manipulation. Förvånad att du inte ser det

            Lägg av för i helvete. Du kränker folk som på riktigt är utsatta för psykisk misshandel. Att kolla i någons telefon och fråga mycket om en tidigare relation är INTE psykisk misshandel

              1. Det finns flera grader av psykisk misshandel och det stannar oftast inte här.
              2. Du äger inte rätten till problemformuleringen.
              3. Det är f.f. psykisk misshandel.

                Äger du rätten till problemformuleringen?

                  Yes det är mitt privilegium. Skämt åsido så gatekeepar jag i alla fall inte andra från att bredda diskussionen om psykisk misshandel.

                  Om du inte anser att det är psykisk misshandel att förvägra sin kärlekspartner rätten till ett privatliv som snokandet innebär får det stå för dig.

              Att vara så kontrollerande kan absolut vara en form av psykisk misshandel

                Lägg bara ner. Tänker inte ens diskutera det här mer.

                  Nej, det är ganska onödigt för dig att fortsätta eftersom du har fel.

                    Mupp

                  Men hörru. Låter som att du försöker förminska något som ÄR psykisk misshandel. Självklart har du inte rätt kontrollera din partner genom att läsa dens privata korrespondens.

                    Har jag NÅGONSTANS sagt att man har rätt till det?

                      Ja.

              Hade det varit en man som hade gått igenom en kvinnas telefon hade kommentarerna sett så annorlunda ut.

              Dock olagligt att utan lov snoka i någon annans telefon och det brottet har fängelse på straffskalan.

                Va, fängelse? Vilken paragraf?

                  Böter eller fängelse i högst två år.

                Visa ett enda rättsfall när någon dömts till fängelse för det TS beskriver i sin kommentar

          Ja precis. Vadå psykisk misshandel. Tycker jag inte alls stämmer.

            Vad du tycker är dock irrelevant.

              Nej men vad ni skriver är ju fel, ovan är inte psykisk misshandel

              Knip igen. Du är här för att bråka. Ge fan i det!!

                Känns som att du känner dig träffad. Sluta misshandla din partner psykiskt

      Sådan här var jag också i min förra relation, men det grundade sig mycket i att han ljög, stal och behandlade mig illa. Han hade gränslösa koncersationer med ex under vår relation vilket triggade mitt snokande något ofantligt. I min nya relation har jag 0 intresse och kommer aldrig ha igen.

      Om han ej gett dig anledning att vara orolig – kolla inåt och rannsaka dig själv. Är du i liknande situation som jag var – lämna. Lämna! Lämna!

        Snälla ge er som har toxic förhållande i löfte att bryta ett sånt förhållande så inga mer skador kommer hända.

        Jag har också varit i en relation tidigare då jag gick igenom hans mobil jämt. Ja, det blev en besatthet. Men denna pojkvän var också gränslös i sina kontakter med andra tjejer och även otrogen mot mig. Jag hittade ju tyvärr sådant som bekräftade mina misstankar. Han förnekade allt trots bevis 🫠
        I andra relationer har jag inte haft något intresse av att snoka då jag inte varit orolig.
        Så håller med dig till 100%

          Ha inte sådana relationer. Dom karlarna är inte värda er.

      Detta måste du verkligen jobba på. Du kommer till 99% förstöra er relation om du fortsätter såhär. Du är orolig att han inte ska vara lika kär i dig, men tro mig, sånt beteende du håller på med kan verkligen döda romantiken och alla känslorna totalt.

      Vet du varför du inte ska fortsätta med det här? För din pojkvän har valt DIG, inte de andra. Hur han varit mot andra och kanske inte är mot dig kan ju vara att han tror och tycker du är på ett annat sätt. Han kan inte, precis som du, vara precis likadan i alla relationer han/du haft. Det är DIG han väljer att tillbringa all sin tid med. Ge honom cred för det genom att ALDRIG mer snoka i hans mobil.
      För det är väl inte så att du vill bryta med honom men bara letar efter en anledning att han ska bli arg på dig?
      Om han är en bra kille, var rädd om honom och var ännu mer rädd om dig själv❤️

      Om min kille hade snokat igenom min telefon hade det blivit tack och hej DIREKT. Riktigt psykobeteende.

        Men ellerhur. Att vara så kontrollerande är inte okej, hade aldrig velat vara med en partner som betedde sig så. Är ju hon som beter sig illa, inte killen.

        Hon ber ju om svar på frågor hon själv undrar över, kan man inte då låta bli att döma henne så hårt utan istället säga vad hon ska göra? Inte kalla henne något fult. Hon är ju medveten om att det hon gör är helt fel.

      Du får tänka att allt det där hände innan dig, du har väl också ett förflutet? Bestäm dig nu för hur du vill vara som flickvän, att det där inte är sånt du gör. Gå emot de impulser som du får att titta och gör något annat istället. Du mår ju inte bra av det själv i slutändan även om du vill kolla just då. Det fixar du!

        Tack för alla svar! Läser allt och tar till mig. En till fråga.
        Hur gör/känner ni själva? Blir ni aldrig svartsjuka på exet och jämför er,undrar vad dom pratade om hur de ”kändes” med henne etc..?
        Att de liksom känns som en sten i hjärtat att dom älskat någon annan.
        Har 2 relationer själv i bagaget och tänker typ aldrig på dom, kanske något minne om något påminner om något om exet. Så försöker att
        Intala mig att han nog förmodligen minns och tänker lika lite på ex som mig. Det tröstar och håller mig borta från detta osunda tänk och utförande.

          Håller mig borta ibland skulle de stå. Problemet återstår.

            Nej, be honom sätta lösenord på telefonen så att du inte kollar igen. Det är nämligen inte lagligt att hålla på så.

              Usch för victim blaming… Varför ska han behöva sätta lösenord på sin telefon för att hon inte kan sluta? Hör du ens hur det låter? Tipsa om terapi åtminstone så att personen med issues verkligen kan ändra sitt beteende 🙄

                För det första är hon inget offer, det är hennes kille som blir utsatt för olaga intrång. För det andra är det hennes ansvar att sluta. Hör du inte hur jävla dum du själv låter?

                  Läsförståelsen är på topp märker jag. Försök igen 🙄

                    Han behöver sätta lösen för att skydda sig själv, lär dig att använda begreppen rätt. Hade du velat att din partner snokar i din telefon? Utan att du vet om det?

                      Fy jag hade gjort slut på 1 sek.

                Han kan väl sätta lösen som ett första steg att hjälpa henne? Om en som är beroende av socker/nikotin/alkohol hade bett sin partner gömma eller slänga allt sånt man har hemma, är det victim blaming då? Ta vet om sitt problem och försöker göra nåt åt det, det är väl jättebra!?

                Ts, har du pratat om problemet med din pojkvän?

                  Det är inte att likställa med ett beroende när man gör något som kränker/skadar någon annan.

                  Ja hon bör göra något för att åtgärda problemet, men det är inte hans ansvar. Om det hjälper henne kan hon väl be honom sätta lösenord på mobilen, men det blir ju svårt utan att erkänna att hon snokat igenom mobilen.

                  Jag hade förmodligen inte kunnat lita på någon som kränkt min integritet på det sättet, så det är ju risken hon tar om hon berättar. Att hon är svartsjuk bör de ju dock prata om.

          Jag var lite svartsjuk på min första killes ex, men då var jag 18 år. Kanske har lite med mognad att göra också? Nu tänker jag inte ens på det. Kan du inte försöka bara att putta bort de tankarna när de kommer och tänka att han är med dig nu och det är allt som räknas? Som du själv skriver så går ju inte du runt och tänker på dina ex nu. Jag tror på dig! Kämpa på och bli den du vill vara.

          Du fokuserar på nuet, precis som någon annan skrev så har han lämnat de andra. De är inte ihop längre.

          Tänker även det är bra med erfarenhet på flera plan. Alltså att ni båda har haft andra innan. Han är med dig för att han vill de – de andra är historia.

          Istället för att tänka att du var den första han älskade så tänk på att om du/ni verkligen vill, så blir du den sista. Den som är kvar med honom. Så tänk inte att du ska vara den senaste utan var riktigt glad för vad du har. Det är ju dessutom allt han gått igenom tidigare som har format honom till precis den han nu är. Det är på gott och ont och så måste det få vara.
          Ett stort Lycka till och skriv gärna i ett senare ÖS att du tänker på er två, inte det som varit. Jag håller så mycket tummarna för dig och er❤️

          Klart tanken slår en emellanåt, men jag brukar tänka att går denna personen bakom ryggen på mig så kommer det komma fram i ljuset. Vill din pojkvän vara otrogen mot dig så kommer han vara det hur mycket som helst utan att du har en aning – du kan inte snoka dig till att han inte gör det. För mig handlar det om att inte se en relation som något jag äger/kan styra hur jag vill. En relation fungerar så länge två personer vill vårda den på varsitt håll och det är också enbart då den är värd att ha.

          Så varför snoka? Vill han vara med dig så är han med dig, men jag kan tro att han inte lär vilja vara det om du ej litar på honom/snokar bland hans saker.

          Nej, jag blir inte svartsjuk på min partners ex och jag jämför mig inte med dem. En gång (under rensning på vinden) hittade jag kärleksbrev till min partner som en tidigare flickvän skrivit för 25 år sedan. Det rörde mig inte i ryggen. Jag tycker själv att jag är ett kap och har inte midervärdeskomplex i förhållande till tidigare flickvänner. Hade jag haft det hade jag sökt hjälp.

          Till er som skrivit att svartsjuka inte är psykiskt våld – jo, det kan det vara. Svartsjuka räknas som psykiskt våld OM svartsjukan yttrar sig genom att den svartsjuke börjar kontrollera eller begränsa sin partner. Våld är så mycket mer än en knytnävsslag rakt i ansiktet. Jag jobbar med våldsutsatta personer och har en mängd utbildningar om våld i bagaget, så jag tänker att jag vet.

            Hmm jag hade nog blivit svartsjuk om min man sparat ett gammalt kärleksbrev i 25 år helt ärligt. Eller åtminstone velat fråga honom varför han har kvar det.

              Svartsjuk på ett 25 år gammalt brev som ligger bortglömt på vinden?

              Varför han har kvar det? För att man inte behöver radera händelser ur sitt liv bara för att man efter 25 lever med någon annan.

              Ska man kasta alla foton och presenter också? Det är ett minne och man har allt rätt att spara minnen under sin livstid.

            Självklart är våld mer än ett knytnävslag, därför det kallas PSYKISK misshandel. Med det sagt – att kolla i någons telefon och fråga mycket om en tidigare relation kvalificeras inte in under psykisk misshandel

              Att fråga mycket om någons tidigare relation är förmodligen inte psykisk misshandel. Att kolla igenom någons telefon KAN vara det, om det sker som ett led i upprepade kränkningar. Som exempel på psykisk misshandel anges att kontrollera sin partner och att kräva att se partnerns kommunikation med andra.

          Nej, är seriöst aldrig svartsjuk och har inte varit i någon relation (3 längre i bagaget, nuvarande är jag gift och har barn med). Om han har valt att vara med mig så vill han vara med mig. Ändrar det sig antar jag att han säger det eller att det är en ömsesidig känsla från båda håll. Då tar vi det då. Är han otrogen så är han det, inget jag kan förhindra utan bara agera på om jag får reda på det efteråt på något sätt.

      Du är självdestruktiv. Jag har en kompis som var som dig. Hon gick i terapi och det blev mycket bättre. Men det behövdes för att hon skulle sluta förstöra sina relationer. Det bottnade i att hon blivit fruktansvärt sviken tidigare och när hon bearbetat det och gott verktyg för att hantera det så kunde hon äntligen ha en hälsosam relation.

      Lägg av. Bara lägg av. Allt som hänt i era förflutna har lett till där ni är idag – tillsammans! Han har valt DIG.

      Sök hjälp för ditt osunda beteende. Din svartsjuka kommer annars förstöra din relation. Kommer din kille på vad du sysslar med kan du bli singel fortare än du hinner blinka

      Du måste söka hjälp för din svartsjuka. Hade en kompis som sabbade sitt förhållande för att hon tjafsade om hans ex. Han tröttnade och drog. Vi har väl alla en historia med ex. Men dom är just ex av en anledning. Han är ju med dig nu. Var rädd om honom och sök hjälp är mitt råd.

      Jag led också av retroaktiv svartsjuka i början av vår relation. Det gick över med tiden, i synnerhet efter att vi varit tillsammans längre än de, och efter bröllopet blev det ännu mindre. Nu har vi varit gifta i 20 år och har två barn, försök att koncentrera dig på ert, vet att det kan vara svårt när man är mitt uppe i känslorna i början.

    Jag är 21 år och har precis börjat på ett nytt jobb. Har kommit till underfund med att jag lider av fruktansvärd prestationsångest, vilket har kommit senaste åren. Jag är så rädd för att misslyckas och göra fel eller att jag ska bli utskälld av kollegor/chefer.
    Som jag skrev har jag börjat på ett nytt jobb, chefen sa till mig efter mitt första pass att han var så nöjd med denna rekrytering. Jag borde ju bli jätteglad, men inombords blev det bara PANIK. Nu känner jag bara att jag har såå mycket att leva upp till, inte får misslyckas och måste hålla mig på topp. Trots att detta är min FÖRSTA VECKA.

    Jag menar inte detta som någon humble brag, jag är inte bättre än någon annan!! osv osv. Skriver dessa detaljer för att ge en bredare bild. Jag har inga pressande föräldrar, tvärtom de har nöjt sig med att jag gjort mitt bästa eller åtminstone försökt. Ingen prestige eller hets i min vänskapskrets. Inte lidit av detta under skoltiden, detta har kommit under arbetslivet.

    Värt att tillägga kanske, jag har rätt bra självkänsla men fruktansvärt dåligt självförtroende. (Tror jag?) Känner att jag duger och är en bra person, men mina prestationer nöjer jag mig aldrig med. Men tkr inte att jag är en värdelös eller dum person, om det går ihop?
    Såååå hur fan hanterar jag detta?? Jag har försökt googla mig till allt, lyssnat på x antal poddar och videos. Kan någon äldre som känner igen sig ba säga några tröstande ord eller ja någon annan som känner igen sig. ❤️

      Känner så igen mig om allt du skriver. Är dock 8 år äldre än dig och allt har kommit ikapp mig nu så går i terapi för det. Önskar jag kunde skriva något mer tröstande men det enda jag kan skriva är att jag förstår hur du känner ❤️

      Jag kan känna igen mig i det du skriver. För några år sedan var det så jobbigt att jag tackade nej till uppdrag för att känslan var så jobbig.
      För mig har det hjälpt att normalisera prestationsångesten, och se den mer som en utmaning än som en fiende. Du vet som att lära sig ett nytt språk, det är svårt i början, man tragglar, och sen en dag märker man att det flyter på.
      Jag har också pratat om det bland kollegor, att jag känner att jag har mycket att leva upp till osv. Deras peppande ord har hjälpt till att avdramatisera känslan.
      Du kommer att bli trygg i din roll (det vet du ju egentligen redan) och du kommer att ha med dig nya verktyg sedan, tack vare att du tog dig an utmaningen. Hejar på dig!

      Kunde varit jag som skrivit detta. Är 37. Har tänkt att det ska försvinna med tiden men det har det inte gjort så nu har jag börjat gå i terapi för att få verktyg att hantera min prestationsångest bättre. Tror att man måste få förståelse för vad som händer inom en och se mönster i ens tankar för att kunna mota bort det när det uppstår. Vi får öva 💖

      Jag är äldre än du och jag känner igen mig så väl. Bra självkänsla men sämre självförtroende. Inga krav från andra, bara på mig själv. Det har kommit och gått genom livet. Men det är bra att prata med andra när man är lite avslappnad. Jag har hört chefer berätta hur otroligt jobbigt de har haft det inför stora möten. Jag som tyckte chefen kändes självklar i sin roll. Kollegor som berättat hur osäkra även de var när vi började på samma jobb i precis din ålder. Fast just då pratade vi aldrig om det.
      Jag tror det är bra att utmana sig själv. Och då menar jag något helt annat än jobbet. Något du gillar att göra, något som du velat göra men aldrig gjort. Kanske bara inte provat eller inte vågat. Inget man behöver berätta för andra utan du utmanar dig själv. Känns det som fel sak, ta något annat. Kan ju vara en resa, något fritidsintresse, lära dig ett språk, börja träna-något som får dig att må bra. Min utmaning som stärkte mig fantastiskt var att börja springa. Så glad när jag sprungit min första mil.
      Ett stort Lycka till och det är klart att du känner dig osäker när du precis kommit in i yrkeslivet. Det blir bättre❤️

    Någon som vet något om systrarna Hoss? 🙂 de hänger ju med väldigt många influencers och har sin framgångsrika (?) eventbyrå

      Vem är de? Måste googla.

        Sharareh Hoss & Roshi Hoss

      Kollade på serien dom hade på tv4play för att jag var nyfiken på dom. Tycker dom är fascinerande och inspirerande, men även lite ”mystiska” just att man inte vet så jättemycket.

        Ja men lite så jag känner med 🙂 gillade serien

      Nån av dom har väl svårt att bli med barn, såg nåt program

      Vet inte så mycket. Har anlitat deras PR-byrå för en kampanj där de lovade guld och gröna skogar och resultatet var fruktansvärt dåligt. Så rekommenderar iaf ingen att anlita dem 😅 de gör säkert jättebra grejer åt influencers men inte åt oss dödliga

    Youtubern Tom Scott har annonserat att han ska sluta göra videos efter 10 år. Några tittare med tankar här? 🙂

    Boktips önskas. Tre tips tack.

    – En bra bok som du läst

    – en bok man blir glad av

    – vad vill du läsa härnäst?

    Hmm.. för mig:
    Bra bok – gillar Indienböckerna av Cassandra Brunstedt. Enkel, trevlig chic Lit som jag behövt 2023.
    Glad bok – Emma Hambergs Agneta-böcker
    Vill läsa Fadumos bok Rädda dig själv (hon var med i Bergfeldt).

      Sista sommaren av Eleonore Holmgren
      Breven till Vilma av Gudrun Skretting
      Jesus älskade smala kvinnor tror jag att den heter

      Farmor är galen. Så rolig och lättläst bok. Läst den många gånger.

      Bra bok: Hon hette Esmeralda – Melinda Jacobs
      Glad bok: De ovanliga – Åke Mokvist
      Vill läsa: Britney Spears och Matthew Perrys självbiografier + Priscilla Presleys ”Elvis och jag”.

        Åh Britney laddade jag ner på mobilen igen. Lättläst innan böckerna jag reserverat kommer!

          Ja, jag har själv ställt mig i kö till den på bibblan. Längtar efter att få läsa den.

      Lyssnade på gruppen av Sigge Eklund nyss, mkt bra o lättlyssnad!

      En bra bok- Stjärnfall av Louise boije af gennäs

      Vill läsa- välkommen till evigheten av Camilla Grebe

      Blir glad av- för allas bästa av Anna Charlotta Wikman

        Stjärnfall reserverade jag på biblioteket nu.

        Tack alla för alla tips, skriver upp dem på min läslista.

          Tipsar om appen goodreads för att hålla koll på böcker och göra personliga läsmål🙂

      extremt högt och otroligt nära
      Häng city
      Testamente

      Bra bok, Mormor hälsar och säger förlåt av Fredrik Backman
      Glad bok, En man som heter Ove, och Fredrik Backman
      Läsa härnäst, Häxan av Camilla Läckberg

        Alltså jag grät halva En man som heter Ove så skulle säga att det är väldigt mycket ens person om man tycker man blir glad av dem

      Bra bok: Djävulsgreppet av Lina Wolff! Läste klart för ett tag sedan men tänker fortfarande på den. Önskar jag hade den oläst så jag fick uppleva den för första gången en gång till. Mörk och rå. Fantastisk.

      Bra bok nr 2: Läser just nu Jävla Karlar. Trollbunden. Magisk.

        Lägger till bok jag längtar efter att läsa efter Jävla Karlar: Systrarna av Jonas Hassen Khemiris. Den ska visst vara helt otrolig.

        Jävla karlar är så bra!!

        Lägger till hans ditt lilla mörker i ljuset på bra böcker.

      En bra bok: Jane Eyre
      Glad bok: allt av Emma Hamberg
      Vill läsa härnäst: om uträkning av omfång

      J – vi var prick samma smak. Kunde varit jag som gav samma tips 🥰

      Två tips på böcker:
      Lektioner i kemi
      Städerskan

      Bra bok: Små stora saker – Jodi Picoult
      En bok man blir glad av: Död med glöd – Johanna Nilsson
      Bok jag vill läsa: Skarakannibalens dotter

    Jag har sån sjukt ångest efter jul och nyår. Ligger på soffan, har tagit en hästdos oxascand, äter julgodis och hoppas på en bättre dag imorgon.

      Kan du försöka få ur ångesten ur kroppen? Testa typ yoga for beginners 10-15 minuter på Youtube?

      Detta var om du önskade tips.

      Annars kram!

      Har också precis tagit en.
      Tycker du dom funkar bra? Jag tycker sådära. Jag hoppas vi båda får en bättre dag i morgon. Fast jag hade på fm bra dag.

        Jag fick utskrivet 10 mg. Hade ingen effekt alls. Min psykiatriker bad mig ta 2 och se vad jag fick för effekt. Då hade jag effekt. Har fått sutskrivit 25 mg nu. Har väldigt bra effekt av dem. Tar oftast en, blir lite trött och somnar gott. Oftast när jag vaknar är ångestspiralen bruten. Ibland behöver jag ta en halv (12,5 mg) dagen efter. Ibland i 2 dagar men sen har jag fått ner ångestnivån igen. Jag vet att många läkare förespråkar lägre doser även om patienterna behöver ta fler dagar. Nu har jag en överläkare i psykiatri och han menar att höga doser vid färre tillfälle är effektivare och har lägre risk för att utveckla beroende. För mig har det funkat väldigt bra!

          Sen när du vill sluta tipsar jag om atarax. Du kommer bli supersömnig av 2 och dom ger inget beroende.
          Jag tar 10 mg sobril. Ta hand om dej.

            Har provat atarax tidigare. Jag har ingen 9bgest nr jag tar dem eftersom jag sover men så fort jag vaknar är ångesten där igen tyvärr. Jag har ptsd så jag vet inte om den typen av ångest fungerar annorlunda. Men jag slutat bara tvätt. Tar det ibland vid ett tillfälle i månaden. Ibland i en gång i kvartalet. Den effekten har Jag inte av något annat. Min psykiatriker avrde sobril. Vet du fördelarna med den?

              Vet ej vilka du menar har fördelar.? Jag har inte din diagnos. Ingen läkare vill man tar beroende framkallande. Men patienten måste ju ändå få ha ett liv som gör man orkar med ångestdagar. Sedan är ju bakgrunden olika. Jag haft olika trauman och då mer i behov att kunna ta medicin vid behov.

      Är ”häsdos” enligt läkares ordination? Akta dig för att bli beroende av bensodiazepiner. Det är fruktansvärt på alla tänkbara sätt

        Jag tagit högst 2 per dag i perioder. Tagit ca 2 veckor att komma över abstinens. Man får trappa ner. Nog vill jag inte ta dom men ibland har man inget val.

          Fastnade i mod. Yes, det är vad jag är ordinerad. Jag skrev lite mer om det ovan 😊 Men tack för omtanken! Man ska vara försiktig med den typen av mediciner. Viktigt att påtala.

          Det är när man börjar närma sig 3-4 veckor som risken för beroende börjar bli hög. Själv har jag aldrig behövt ta dem ens i en vecka men det beror antagligen på den höga dosen jag har ordinerat.

        Yes, det är vad jag är ordinerad. Jag skrev lite mer om det ovan 😊 Men tack för omtanken! Man ska vara försiktig med benzo.

    Vad tror ni om vädret januari och december? Verkar ju bli bra kallt på många håll. Någon mer änn mej som längtar utomlands? Funderar på att ta en resa. Var är det varmt nu?

      Drar till Gran Can snart 😍

        Vad härligt. Har inte varit där.

          Åh lagom sommarvärme! Just nu är det 20° där 😍

            Perfekt. Låter så härligt. Saknar solen enormt. Ångrar jag inte blev reseledare.

      Älskar vintern! Äntligen lite snö i Skåne igen. 🙂

        Jag med! Här i väst är man ju så otränad på kylan dock, så fick en smällchock igår och då var det bara runt -4😂 Värre lär det bli i veckan, runt -15 är prognosen. Tycker dock det är härligt & mysigt med sådana här köldknäppar. Undrar hur ni har det ute i övriga landet, särskilt uppe i norr där det ju är sjuka -40 grader!🥶 Hur gör ni, kan man ens gå ut, har ni fullt underställ även inomhus berätta gärna. Känner redan nu hur det börjar bli kallt inomhus här, trots element på full speed.

          -4 på västkusten känns nog kallare, eller?! 😜

            Jo, men så är det ju, konstant blåst på tvären osv. Vill så gärna höra om nån från Norr och hur de har det. Kan tänka mig en hel del mäktiga Norrsken nu med. Men vi kanske inte har så många från norra delen av landet i detta kommentarsfält. (Och ja, är medveten om att man låter som en stadstönt, men bjussar på det och undrar genuint.)

              Det bor typ 250 000 pers bara i Norrbotten och omkring 1,2 miljoner i hela Norrland, så jag tror absolut att det är fler norrlänningar än man kan tro i detta kommentarsfält! 🙂

                Ja det är kallt som fan, lager på lager! 😄

              -32 i Umeå imorse påväg till jobbet.

          Bor i Norrbotten. -35 i min kommun idag. Täckbyxor, dubbla jackor, varma skor osv så gick det fint att knalla till bussen. Går inga långa promenader dock! Älskar när det är så kallt att snön gnistrar på träden, himlen är rosa mitt på dagen och ögonfransarna får ispärlor 😍 inte så farligt kallt i vårt hus faktiskt!

            Åh, tack för din kommentar, låter härligt!❄️Är det mycket Norrsken? Vet det väl brukar vara mkt runt Kirunatrakten. Skulle så gärna vilja se det, får bli mitt mission inför nästa vinter.

          -36 just nu i Luleå. Dock varmt i lägenheten som tur är. Med rätt kläder är det inga problem att vara ute 😄

            Hyfsat kallt ändå alltså. Men man (alltså iaf jag/vi här i södra Sverige) blir ju lite med hur vintern är däruppe, som Spanjorerna typ tycker om oss nordbor när vi kommer ner till värmen, de går i dunjackor fortfarande och vi badar typ, fast tvärtom. (alltså ni tänker typ, fjantar, idag är det minus tio, då räcker en jacka och så kommer vi i fullt Michelin ställ, ha,ha😂)

          Jag bor i Luleå. Vi har haft -32 idag, med en köldfaktor på -37 på grund av vinden. Kallaste dagen jag har upplevt på säkert 10-15 år! Man kan absolut gå ut, men det gäller att klä sig rejält och täcka även ansiktet för att inte få en köldskada. Många bussar och tåg är inställda för att det är så kallt att de inte kan garantera passagerarnas säkerhet om trafiken skulle bli stående. Jag har för övrigt även bott på Västkusten tidigare, och nog för att -4 och blåst är kyligt där, men det går verkligen inte att jämföra med denna iskyla. 🙂

            Nä, det fattar man ju (kylan går absolut inte att jämföra) Tänkte just på det du nämner ang.om det händer ngt, eller bara köer och bilar blir stående, usch.. Tänkte även på barnen och att ta sig till skolan osv.

              Var -40 en vecka när jag var barn. Bara de barn (och lärare) som bodde på kort gångavstånd kom till skolan. Just eftersom bussar var inställda, bilar inte gick att lita på osv.

            Det lät som Hooja i mitt huvud när jag läste din kommentar ❤️

              luleå är 25 mil från gällivare där hooja kommer ifrån med en helt annan dialekt.

      Jag HATAR detta väder.

      När fan börjar det bli ljust igen? Det behöver inte vara som i april, men inte så här himla mörkt

        Vi har redan börjat gå mot ljusare tider 🙂

          Jag vet, men jag tänker mer på när man faktiskt ser skillnad

            Februari!

    Sluta amma.

    Hur fort gick det? Hur gjorde ni? Jag funderar på att behålla natten så länge. Men under dagarna? Barnet fyller snart 1.

      Är i samma sits med min snart 1åring (var tog tiden vägen? Min lilla lilla bebis är så stor 😭). Än så länge är planen att sluta på dagen och sen när vi känner oss redo trappa ner på natten, först sista matningen innan morgonen och bakåt typ 🤔.

      Någon som har en bättre idé?

      Slutade amma på dagen först. Det gick bra, inga större besvär, det kluriga var att få henne att somna för sina tupplurer men då började jag gå ut och söva i vagnen varje gång istället för att amma till sömns som tidigare.

      Tog bort nattamningen någon månad senare. Det var som det ofta sägs, några jobbiga nätter, sen gick det över. Det är bara att stålsätta sig…

        Vi har börjat vagga/gå runt och sjunga för sonen. Det är helt magiskt hur bra det fungerar (för oss) en bra dag somnar han på typ en kvart 😍 oftast tar det väl lite längre. Så det är mitt tips. Försöker se till att han äter något innan så han inte är hungrig också 😃.

      Jag slutade på natten för att få sova. Satt på mig en tajt sport topp, gav välling på kvällen och sen napp vid uppvak. Vr 3 jobbiga nätter sen sov hon hela nätterna.

      Bytte successivt ut alla amningar mot riktigt mat. Vid 9 mån slutade jag amma min dotter till sömns/precis innan nattning, det var kämpigast och min sambo fick ta nattningar 1v tills hon lärde sig somna utan bröstet. Efter det blev nätterna bättre med oftast bara 1 max 2 uppvak för mat.

      Vid 10 mån hade jag inga amningstillfällen kvar på dagen men ammade fortfarande på natten. Flyttade henne till eget rum, märkte att flera uppvak var för att hon vaknade av oss. Då började hon av sig själv bara vakna varannan natt för att amma, sen var 3e osv. Vid 11 månader slutade hon vakna alls, sov hela nätterna. Så väldigt smärtfritt avslut på det stora hela utan mycket gråt, kommer göra på liknande sätt med nästa barn om det går 😊 Hon var dock intresserad av mat och inte så beroende av bröstet som tröst så det hjälpte säkert till.

    Kollat på Klaras (tan by) instagram om hur pojkvänner beter sig tex med disk, tvätt osv. Och nu kommer såklart någon säga att det inte är så, men MÅNGA verkar bete sig på samma vis.

    Vad gör era manliga sambos som driver smått till vansinne? Men som man ändå kan leva med 😄

    Min? Han diskar osv. Men ”glömmer” torka bordet tex. Eller dammar och så, men ”minns inte” hur saker stod så hemmet ser förjävligt ut 😅😂

      Men vissa grejer folk skriver där känns helt sjuka. Va e de för bebisar folk är tillsammans med…

      Men något jag blir knäpp på är att min man är rätt högt uppsatt på sitt jobb, leder projekt osv. Dem kan ringa i tid och otid och han har stenkoll. Meeeen glömma jackan eller vantarna till dottern i skolan eller komma ihåg vad som skulle handlas på Ica är svårt. Jag har dock varit stenhård med att han får lösa de om de blir fel.

      Min sambo ”snabbstädar”. Blir galen på det. Han lägger kläder i leksakslådan och skafferivaror i kastrullskåpet osv osv. Blir en jäkla röra. Och hans garderob är en enda låda med allting blandat och en hög på golvet bredvid!
      Sen är jag en stökig person också (hatar att städa, typ dammsuga och diska, där är min sambo bättre) men jag gillar att organisera och ha saker på rätt ställe!

        Känner sååå igen mig!

        Men oj! Gud vad irriterande, skulle inte orka bo
        M med nån som gjorde så, blir ju jättestökigt!

      Min har svårt att se när det är småstökigt. Expert på att släppa det han håller på med där han är bara, istället för att lägga där det ska vara. Där av småstök han inte ser.

        Så är brorsans tjej! 🤣🤣

      Sånna här trådar är så jäkla töntiga, åh så hemskt att saker inte står på exakt samma plats hela tiden, åh så hemskt att min man inte kan vara 100% alert hela tiden! Seriöst, vad får man ut av detta? Känner ni er lite bättre när ni klagar?

        Vet inte hur det är för andra men jag säger det med glimten i ögat. Jag är långt ifrån perfekt själv, det jag skrev vet han om själv och vi har pratat om det. Och det är ju inget som får en att överväga skilsmässa, men så klart nåt som gör mig frustrerad emellanåt.

          Exakt och det va min tanke med 😃 Och att kanske inte känna sig så ”ensam” ☺️ /Ts

            Precis, bättre att pysa ut irritationen i trådar som denna än att dagligen göra det på maken. Skönt att kunna säga det med en kärleksfull ton ton honom. Men då måste alltså irritationen nog pysa ut först på annat håll.

        Haha håller med de andra. 🙂

        Jag är ju inte bättre själv på andra punkter;) vi båda har flera saker som den andra garanterat stör sig på eller är bättre på att fixa. Vi är ett team.

        Men det är väl klart jag kan bli irriterad över att han glömde vantarna (som jag påminde om på morgonen) när dottern kommer hem och säger att hon har frusit om händerna hela dagen. Men han stör sig på hur jag viker tvätten osv osv. Det är liksom inte skilsmässa

      Min är dålig på vardagsstädning (städa toaletterna, dammsuga bort i hallen, se att det behöver plockas undan o.s.v.). Sedan är han bra på att ta hand om de större sakerna som att storstäda köket, gå iväg med veckors återvinning, städa bilen o.s.v.

      Stör mig när hela huset är lite småstökigt och i behov av städning och han börjar plocka ur skåp för att pedantstäda köket, men i längden brukar vi väga upp för varandra. Jag trivs med att gå och småplocka hemma och samtidigt lyssna på podd så får han göra de saker som jag tycker är tråkiga.

      Stör mig också på att om vi är ute med barnen och det är kallt så tar hand ALDRIG på sig mössa, tjock tröja, vantar o.s.v. utan går och fryser. Barnen däremot klär han på enligt konstens alla regler och glömmer aldrig att skicka med vantar m.m. om de kanske ska vara ute någonstans? Jag brukar förekomma genom att han får packa och fixa till barnen så lägger jag ner hans mössa och vantar i väskan när vi ska någonstans…

        Vad fint att han är så bra med barnen 🙂

          Han är inte fin med barnen, han beter sig som en helt vanlig pappa. En mamma hade aldrig beskrivits som ”så fin mot barnen” för att hon minns att klä på dem

      Plockar in i diskmaskinen men sätter inte igång den. Blir galen varje gång jag ska plocka i och så är det proppfullt och smutsigt.

        Härligt att du får en ren diskbänk!

          Hade hellre haft ren disk men visst, kul med ren diskbänk.

        Mitt ex bara ställde allt i diskhon. Blev liksom dubbelt jobb att plocka ur den och sedan i maskinen. Men han var fantastisk på matlagning, sådant väger upp.

      Jag känner igen många saker, och brukade störa mig jättemycket på det. Sen blev min man mycket sjuk och vi fick verkligen ett uppvak att livet är väldigt skört, och allt sattes i ett nytt perspektiv. Nu försöker jag verkligen inte gnälla över småsaker, utan om jag stör mig på att han har diskat men inte torkat diskbänken så tar jag de 10 sekunderna och gör det istället för att klaga. (Om han inte är i köket, då kanske jag säger ”glöm inte torka diskbänken också”). Men jag har verkligen ändrat mig på det sättet att jag inte drar upp och klagar på saker i onödan. Vad är väl lite smulor på diskbänken i det stora hela? Livet är för kort och jag är bara glad att vi båda lever och är tillsammans idag ❤️

        Fint <3 och ja vi alla borde vara mer tacksamma istället för klaga. Men just det Klara delar på Instagram är ju rätt ”stora” grejer. Kontra glömma torka diskbänken eller vad det nu kan vara.

        Vi har också insett att vår hälsa och förhållande är viktigare än att det är kliniskt rent hela tiden nu sen vi fick ett till barn. Så behöver en av oss eller båda vila en kväll istället för plocka/städa så gör vi de.

          Jag kollade och hittade inga ”stora” grejer. Men jag är kanske skadad? (Har skiljt mig ska tilläggas…..)
          Eller finns det fler på andra ställen? Full igenkänning på det med hur han hänger tvätten! Försöker lära min son nu att inte ta efter sin pappa….

        Det är naturligt att störa sig på småsaker hos en sambo. Det betyder inte heller att man gnäller om det man stör sig på. Jag har gift mig med hela min man även de sämre sidorna, och de är sidor jag måste acceptera men jag behöver inte älska dem.

    Denise M:s SS-grej var en träningsapp som ska heta SheStrong (Skumt namn btw, är det tänkt att det ska vara som att läsa det på engelska borde det väl bli ett S till i mitten – she`s strong…?)

    Helt sjukt att det finns en marknad för ännu mer träningsappar. Är kanske som gymkort att folk köper och sen låter man det bara dras pengar varje månad.

    Känner ni några som brukar skriva här i kommentarsfälten?

    Jag har lyckats identifiera en vän här som kommenterar här då och då. Jag visste inte att hon läste denna blogg så aktivt, men vet att hon följer en del influencers och bloggbevakning på instagram. Lite konstigt känns det när man ser henne skriva om hyfsat privata saker under ”anonymt” nick …

      Hur vet du så säkert att det är hon?

        Är hundra procent säker.
        Det är för mycket som stämmer. Hon har skrivit om väldigt specifika personliga saker och händelser

          Som vad?

            Ja, jag tänker ju inte outa mig eller henne här men tänk dig att en skriver om sin ålder och yrke, personliga saker man varit med om och toppar det med tex ”jag var på systerdotterns barnkalas igår” vilket allt stämmer in på personen, då är det inte så svårt att till slut lägga ihop ett och ett.

          Jag har också ”hittat” en av mina vänner här inne. Frågade henne länge efteråt och det stämde.

      Japp. En kompis och jag sa de till henne med haha. Men hon använde ett smeknamn som jag vet om sen tidigare och skrev en historia om sitt liv som jag visste om 🙂

      Haha ja en killkompis

      Jag känner en Emma som skriver här under annat namn. Lite spännande.

      Ganska säker på att jag känner en Johanna som skriver här ibland

        på vilken bokstav börjar staden hon bor i? 🤔

          Hon brukar inte skriva under namnet Johanna. Hon bor på landet.

      Japp. Märks så väl att det är hon. Skriver om samma saker som hon vände sig till mig med och är lika aggressiv här som irl när någon svarar något som inte är vad hon vill höra.

      Hehe en bekant frågade mig ”Är du x på bloggbevakning?” men det var alltså ett annat nick som jag aldrig använt och som inte var jag. Tyckte det var lite lustigt men såg några kommentarer av den personen sedan och tänkte ja men vissa detaljer är lika, typ var vi bor och någon hobby…

      Har inte misstänkt någon här för att vara någon jag känner. Mina vänner är totalt ointresserade av sociala medier och har bara fb och insta där de 2 ggr per år lägger upp någon suddig bild. De vet kanske vem Bianca är men ingen annan som det skrivs om här…

    Hej minns ni tjejen som funderade på att åka till gynakuten på julafton?!
    Här är jag!
    Jag åkte in på juldagen. Hade en polyp på livmodertappen som växt och blivit inflammerad.
    Inga shady sjukdomar annars!
    Killen som jag råkade ligga med utan kondom är fortfarande den finaste jag träffat. ❤️
    Så nu vet ni det!

      Vad bra att du åkte in. Skönt att killen fortfarande är fin. Men vet inget om polyper. Är allt bra? Går det att åtgärda?

        Ofarligt men behöver tas bort för den har växt och tydligen ibland är ” ivägen” 🙄😇

      Va skönt att du fick hjälp och svar!

      Och lycka till med killen!

        Tack!
        Är så himla tramsigt skitkär 🥰

          Åh va mysigt ändå!! <3

      jag undrade hur det gått för dig ❤️🙏 vad skönt! krya på dig och grattis till pärlan😍

        Tack!! ❤️❤️

      Bra att du tog ta i det! Jag råkade ut för en polyp som behövde skäras bort förra julen. Det var mitt livs första gynbesök (minus cellprov) så det var lite omtumlande att någon plötsligt skulle vara där och skära. Men det gick superbra och jag är tacksam för att jag vågade lita på att något var fel och för att jag fick hjälp direkt.

    Känner ju igen några här men känner ingen personligen.

    Favoritklädbutiker? Behöver uppdatera min garderob. Ber inte om tips på second hand.

    Är 30+. Känner mig sugen på att åka in till Zara, men det är ett jäkla projekt ändå haha. Vart shoppar jag en snygg stil som inte är för ungdomlig och ej heller tant? Kom med era bästa tips! 🙂

      Jag tycker att både Åhléns, H&M och Kappahl kan ha fina kläder för de flesta åldrar.

        Jag håller med.

      Alltså vid 30 fast för mej spelar åldern ingen roll är allt snyggt på.
      Jisses 30 är ju ungt. Det man trivs i tycker jag att då känner man sig snygg. Jag har mest kjolar och klänningar från dom större kedjorna.

      Jag gillar Monki, det som inte är jättefärgglatt eller massa mönster på. Gillar mest svart. Är 39.

      Massimo Dutti, Zara, COS, & Other Stories (Prada, Patou, Jacquemus, Celine om plånboken tillåter)

        Det där var redan över budget det mesta, men tack 🙂

          Men passa på nu när det är rea då. Köpte ett par superfina brallor i kanonkvalitet för typ 200 spänn på Massimo Dutti, det var nog iofs från sommarens kollektion som de plockat fram, men det passade mig finfint. Även Cos & Other stories har ju snygga plagg i hyfsat bra kvalitet. Nu går det ju att göra klipp om man orkar kolla runt och det vanligen inte passar ens budget. Zara är freakshow just nu, fruktansvärt i butik och hade inte gått dit under pistolhot.

          På outlet och second hand kan man absolut fynda.

      Handlar på H&M, arket, ahlvar gallery, samsoe, second female och Stine Goya. Handlar alltid på rea förutom på H&M.

      Kollade på serien ”Sanningen” på Netflix ikväll.
      Tänkte just på att den kvinnliga huvudpersonen var så snyggt klädd.
      Inget tips på specifika butiker men snygg inspiration!
      Och även fast hon är 30 ish så passar hennes stil även andra åldrar!

    Fadderbarn 🌍

    Jag funderar på att skaffa ett fadderbarn. Har någon här erfarenhet och kan rekommendera vilken organisation man ska välja att bli fadder genom? ☺️ Finns så många olika organisationer, både de större och de mindre som är ideella, tycker det är så svårt vilken man ska välja.

      Vi har precis skaffat! Via SOS barnbyar. En tjej från centralafrikanska republiken i min dotters ålder. Förutom att pengarna går till ett gott ändamål (skola, sjukvård, mat osv osv) så blir det enklare för min dotter att ta på, att alla ser inte ut som oss, alla har inte pengar, föräldrar eller ens tak över huvudet. Lägger självklart detta på 5-årings nivå i snacket men tycker att det blivit ett mer naturligare samtalsämne här hemma när breven kommer, tycker det är viktigt att barnen förstår att det har det väldigt bra (utan att för den sakens skull lägga ngn skuld).

        Fin tanke av dig! Min mamma gjorde på samma sätt när jag var barn. Minns detta väldigt väl så det gjorde intryck 🙂

      Jag har ett fadderbarn via plan international sedan 2014 ungefär. Funkar jättebra och det är så fint att få följa familjen.

      Jag har ett via Barnfonden. En pojke i Kenya. Hade en flicka i ett västafrikanskt land tidigare, men när hon blev 15-16 och fick jobb så avslutades fadderskapet automatiskt. Det är lite olika med hur mycket brev och info man får om ”sitt” barn. Men rapport en till två gånger om året får man alltid.

    Jag lever i stabilt förhållande med min sambo, vi har barn tillsammans. Vi har alltså varit ihop sen urminnes tider och Jag har senaste åren(!), funderat över vår relation. Jag har en mkt stark kärlek till min sambo men inga direkta romantik-känslor. Är det vanligt o känna såhär? Ser mig inte med någon annan utan ensam, med barnen. Har inte velat agera på känslan utan försöka mer rida ut stormen..

      Du känner en stark kärlek-men vilken slags kärlek? Är det bara vänskap? Du skriver; inga romantikkänslor men tänder du på honom eller är det mest praktiskt att ha någon att ”älska”?

      Romantik-känslor försvinner mer åren. Det där pirret och förälskelsekänslan. Det är därför så många separerar, för man tror att man ska känna så efter många år tillsammans.
      Men det är inte så vanligt att man känner så. Trygghet, stabilitet och att man kan vara 100% sig själv med sin partner är mer vad man känner.
      Jag har också många år med min man, brukar tänka att jag kanske inte är menad att leva med någon, tvivlar på allt typ. Men sen känner jag så starkt att jag inte vill leva utan min man, han och jag är verkligen dreamteam. Har aldrig ens träffat någon som kommer i närheten av min man, så jag vill inte vara med nån annan heller.
      Kan du tänkt dig att leva utan din man?

        Det är trygghet, personen i fråga är ju min andra halva. Jag vill absolut inte leva utan honom, mycket förgånget i vårt förhållande är dock inte bearbetat vilket har lett till noll sexlust, både själv o gemensamt. Att dessutom tänka tanken att ha ekonomisk stress samt barnen på halvtid får mig att börja gråta. Då är han dock en mkt bra pappa.

          Dags att bearbeta de problem ni har.

          Det är aldrig försent att reda ut – gå i parterapi! 💖

      Det är väl mer regel än undantag att man känner så, i perioder. Har haft en relation som alltid var passionerad men den var sjukt destruktiv. Rekommenderas ej. Dyker det däremot aldrig nånsin upp romantiska känslor under en längre period så kan man faktiskt locka fram det igen, parterapi är ett tips i så fall. Men sen är ju livet kort, vill du hemskt gärna leva ensam så går det ju faktiskt utmärkt.

    Fadderbarn 🌍

    Någon här som har ett fadderbarn och i så fall genom vilken organisation? ☺️

    (Postade samma kommentar innan som ej syns, så ursäkta på förhand till alla om min kommentar eventuellt förekommer dubbelt senare under kvällen).

    Är det inne att använda leggings som byxor igen? Eller bara med stor stickad tröja som täcker röven? Tycker mig ha sett detta en del på senare tid men minns också stora debatten och häcklandet av tjejer som använde leggings dom byxor för typ 10-15 år sen, så mest bara nyfiken 😅

      Menar du att det inte varit inne de senaste 10 åren jag gått med det? Satan!

        Leggins är en typ av byxa och det finns inget mer bekvämt att ha på sig <3

        Tights are not pants.

      Jag skulle inte ha det på jobbet i alla fall! Känns avklätt och lite barnsligt? Men på fritiden, typ på promenad eller möjligtvis på stan, visst. Lite snyggt som du säger med en större stickad tröja, kanske ett par kängor med högt skaft. Men om det verkligen är inne vet jag inte..

      Så länge det är inomhus som i köpcentret så är det inne. Utomhus är det ute.

        Är det du, pappa?

      Börjar inte jazzbyxan komma tillbaka? 😉

    Snälla ge mig tips på hur man ser så bra ut som möjligt på sitt passfoto! Jättelarvigt jag vet? Men jag blir jämt så himla ful och stel på bild och det vore så kul att se hyfsat trevlig ut på ett passfoto 😅

    Alla tips från hur man kan tänka med ”ansiktsuttryck”, vilken typ av tröja man ska ha, hur man kan ha håret (har halvlångt tjockt hår) osv.

      Det går inte. Passbild är alltid passbild.

      Pröva att slappna av i ansiktet och le lite med avslappnad mun. Det funkar för mig. Det är lätt att jag kniper ihop ansiktet lite när jag ler annars och då ser det mer stelt ut…

        man, får inte le.
        kort godkäns inte
        man ska se allvarlig /uttryckslös.
        typisk mug shot

        Försökte pytte pytte att lyfta på mungiporna, nej, får inte le!

      Mitt senaste blev bra. Innan hade jag puder under ögonen big misstake 🤣

        Hur gjorde du på ditt senaste som blev bra då?

      Alltså jag fått tips om att ”trycka huvudet ut” från kroppen så att det blir helt onaturligt för halsen/nacken.

      Sist jag tog passfoto (en månad sedan hos en fotograf) så känner att jag borde inte haft en mörk tröja på mig utan borden valt en ljusare. Lika så känner att jag hade för mkt rouge på mig även om jag knappt hade någon. Överlag ljusare toner smink för att inte bli så svart/vit. Det var mkt kontraster.

        Det är mycket kontraster på mitt senaste också, körkort visserligen. Men svart hår, svart polotröja, svarta ögonbryn, så kommer ett vitt ansikte, ser jättekonstigt ut😅

        Nu blev det nog lite fel
        Passfoto tas alltid hos passpolisen
        Det går ej att dyka upp med eget foto
        Så det var nog körkortsfoto eller annat du tog

      Lite smink, örhängen och en tröja du känner dig snygg i, halsband också kanske. Ju snyggare du själv känner dig desto snyggare blir du på bilden pga utstrålningen.

      Helst lösögonfransar o läppstift annars syns varken ögon el mun knappt. Blev lite bättre ialf

      Testa att ta bilder på dig själv i svartvitt och se hur du ser ut. Både vad gäller minspel, hår och kläder. Pass är svårt för de är ju så stränga, haha, man får oftast inte ta om mer än en gång och man får inte le. Det är nästan ett förlorat slag direkt men lite bättre chans om man övat in en min innan. Jag tycker att håret uppsatt brukar vara bra, huvudet fram som någon skrev (som en sköldpadda typ?) och att skjorta funkar bättre än tröja men det beror kanske på vad man normalt sett klär i.

      Egentligen ska man såklart inte bry sig men det är mycket roligare att inte se ut som en brottsling. Mitt förra pass var så att folk liksom sa ”ojdå, ja här ser du lite farlig ut”, det var inte roligt. mitt nuvarande är i alla fall bättre än det!

        Ska oxå ha uppsatt hår nästa gång för det försvinner in i bilden ändå på nåt sätt. Har man stått o fixat o grejat o blaj ändå

          Ja minst ett öra måste synas om jag minns rätt.

    På tal om inlägget tidigare om hur barn använder smink och hudvård.
    P4 Kronoberg hade nyligen inslag om att barn efterfrågar kemisk hudvård, så unga som 8 år menar butikerna att barnen är. De intervjuade även två 11 åringar som berättade att de använder hudvård varje dag, bland annat serum.

      Herregud

      Fan va tragiskt. Samtidigt som de blir matade med detta i sociala medier

      Alltså bra att lära barnen använda spf varje morgon och sen tvätta av det på kvällen. Men serum?!

        Barn i Sverige eller vid ekvartorn…?

    Vad tycker ni, måste man bjuda tillbaka folk vars bröllop man varit på nyligen (framflyttad till 2023 efter att det skulle ägt rum under pandemin) till sitt eget bröllop (vi har stora släkter + många nära vänner och begränsat antal platser) trots att relationen ändrats mycket sedan dess och man inte setts utöver på just det bröllopet och utöver det inte har någon kontakt?

      Nej

      Hade jag varit på nåns bröllops under 2023 hade jag nog bjudit tillbaka. Speciellt om ni inte ska ha en liten tillställning (under 40-50pers). Skulle absolut sett det som att vänskapen är uppsagd annars. Har det gått ett par-tre år, nej då behöver man inte bekymra sig.

        Jag håller med.

      Man måste ingenting på sitt eget bröllop, men om ni inte bjuder dem får ni nog räkna med sura miner eller en förändrad vänskapsrelation.

      nej. på bröllop bjuder man dom man vill. finns inget som heter ska el måste.

    Hej minns ni hon som funderade på gynakuten på julafton?
    Kan berätta att jag bara hade en infektion. Inga könsjukdomar!
    Killen som jag var slarvig med är kvar och ta mig fan det finaste och roligaste jag träffat ❤️

    Obs om det blir dubbelinlägg om detta så blev mitt första moddat

    Funderar på var jag ska spendera årets friskvård och träning. Det jag velar mellan är Actic och Friskis. Jag tränade på Actic augusti-22 till och med december 2023. För några år sedan tränade jag på Friskis.

    Jag är beräknad att föda barn i början på april så tanken är att nyttja friskvården innan jag går på ledighet. Bägge har möjlighet att pausa medlemskapet.

    Bägge har den typ av pass jag vill träna, men Actic har minskat på corepassen i år. Actic är dyrare men närmare mitt hem. Friskis är billigare och kan ta med bebisen på träningen. Till Friskis är det ungefär 20min promenad.

      Hade valt Friskis

      Vilket gym känns enklast att besöka? Om du är hemma med bebis, så tycker jag eu ska välja Friskis där du kan ta med. Jag har själv utnyttjar det på mitt gym. Svårt att få ihop de annars, men de beror ju på hur ditt liv är

        Spontant Actic för det ligger 400m bort, men jobbigt att behöva lösa barnvakt för träning.

          Då har du ju svaret. Då är de värt att gå lite till för att kunna ha med bebis. Så får du ta actic längre fram i livet

      Friskis! Det är lagom träning att börja med efter graviditeten. Superbra att kunna ta med barnet.

      Varför kan du inte ta med bebisen till actic?

        De har varken barnpassning eller plats att lämna vagn.

    FD borde vid det här laget lärt sig reklammärka istället för att bara använda adlinks!

      Men kan vi sluta med dom här initiallekarna? Vem är FD?

        Fanni Days. Hon bloggar om ivf.

    Var köper ni bra trosor? Jag använder bara string så det är ju ett krav, hehe. Komfort före utseende.
    Förstår att bra och rimligt pris inte matchar toppen, men hade varit bra om det inte var för dyrt för jag behöver byta ut i stort sett allting.

      Lindex underkläderna är de bästa tycker jag. Håller i flera år, gäller alla modeller jag provat.

        De är ju sjukt stora dock. Köpte ett par regular som är fina i stl 38 men har massor av överflödstyg som hänger i arslet.

          Det problemet upplever inte jag alls

            Du kanske har string.

              Nej nej, oftast inte. Upplever inte lindex trosor som såna ändå

        Tack för tipset!

          Passa på nu, de brukar ha bra rea. Köper typ bara mina underkläder på deras rea👌🏼 annars har de alltid(?) 3 för 2.😊

      Älskar I Can I Will 😍

      Invisible string från NewBody är riktigt bra!

      Lace laboratory, enda jag använder

      Inte så att du är singel och sökande, möjligtvis? 😉 Jag älskar kvinnor som använder string! Alltid tyckt det är så otroligt vackert, feminint, snyggt och sexigt… Jättefint! Hade gärna köpt dem till dig också. 😉

        Du kan få köpa string till mig

          Det skulle jag gärna göra, Iris! 😀 Men hur? Och vilken sort och allt sånt…

      Cubus har liknande lace laboratory. Mycket billigare men något mindre i storleken.

      Tusen tack för era tips, ska kolla alla! Tänker att det med storlekar är ju bara ett problem i början, hehe.

    Jag och min sambo ska döpa vår dotter nu i februari och är lite osäker på hur jag ska klä mig. Har själv inte varit på så många dop.
    Tänkte enkel stilren klänning i längre modell, i grönt eller blått. Eller är jag helt ute och cyklar? ☺️

      Låter som en lämplig outfit!

      Tänker att det är ni som sätter standarden eftersom att det är ert barn som ska döpas.

      Tycker det är jätteblandat hur föräldrar och faddrar klär sig. Vissa kommer typ i jeans och t-shirt, andra kommer i typ kostym. Tycker ditt förslag låter som ett bra mellanting! Personligen tycker jag att man bör klä upp sig något iallafall, inte maxat men nån nivå över vardagligt.

      Dop är en ljus och glatt tillfälle så satsa på ljusa färger (ej svart) och kanske lite propert (inte för kort eller urringat) och välj utefter din egen stil och smak 🙂 det är mitt tips inget som är rätt eller fel utan mitt egna tyckande

      Vi hade lång sommarklänning och kostym utan slips. Många gäster hade kostym eller udda kavaj. Jeans känns inte lämpligt.

    Kommer jag klara av att föda utan epidural? Vill så gärna klara mig med bad och lustgas.

      Ja det tror jag om det är vad du vill!

      Min plan var lustgas, hade tänkt ha en TENS också men tydligen erbjöd inte sjukvården en sån till gravida. Nu blev det akut snitt dock. Men det finns ju videor på YouTube med tips för naturlig smärtlindring. Boken föda utan rädsla tar också upp bra tips (även om man inte är rädd).

        Vart födde du? Alla förlossningsavdelningar jag varit på erbjuder TENS!

      Ja! Lita på kroppen. Bada badkar om det finns och du gillar det. Prova olika ställningar, stå upp och gå runt om det känns bäst. Kroppen är gjord för att föda.
      Tar det för länge och blir för tungt kan man ofta ta epidural då.

      Går i precis samma tankar , vill klara mig utan men är ju lätt o va kaxig nu innan 🙈

      Födde båda mina utan, den första utan nåt och den andra med lustgas. Berodde iofs väl mest på att det gick så fort, hade inga regler på förhand eller så. Gick så bra så!

      Det är ju så olika det där. Hur man upplever smärta och hur länge man måste ha ont. Jag har fött alla mina 3 barn utan epidural. Det har varit helt ok, mina förlossningar har varit snabba så det har känts lite onödigt med eda. Det var inte direkt nån plan eller önskan, bara blev så. Gick ingen profylax eller nåt, allt bara flöt på.

      Ja! Jag har fött två utan vare sig epidural eller lustgas. Bad var inget alternativ men det hade jag nog uppskattat om möjligheten funnits.

      Fött båda mina utan epidural eller annan smärtlindring (än varmt bad). Lita på kroppen, den vet vad den ska göra! Lycka till!

      Jag födde med epidural men mest för att få en paus efter 36h med värkar och noll sömn, känner att jag absolut klarat det med bara lustgasen och bad men hade exakt noll energi kvar så av den anledningen var epiduralen såklart bra. Men man vet ju aldrig hur en förlossning går så mitt bästa tips är att följa med och lyssna på kroppen och de på förlossningen. Kommer gå jättebra!

      Det är så individuellt hur man upplever smärta, men framförallt tror jag nog det beror på hur länge förlossningen varar, jag var väldigt utmattad av lång latensfas så bad om epidural direkt när de ”riktiga” värkarna kickade in. Jag trodde den skulle dra ner smärtan rejält, men så blev det inte. Bara pytte skillnad jämfört med utan (men ärligt talat ändå värt det). Lustgas däremot, hade aldrig klarat förlossningen utan lustgasen ….

      En fråga – varför ”vill man” klara sig utan epidural? Är det pga rädsla för biverkningar eller någon slags prestige? Narkosläkaren förklarade för mig att epidural endast gör att värkarna blir mer ”kompakta”, kortare och får lite lägre ”toppar”, inte att en blir helt smärtfri. Jag hade intrycket av att en skulle kunna sova på epiduralen, eller typ kolla serier och chilla (så var det absolut INTE). Och studier visar tydligen att epidural inte förlänger ens förlossningsarbete nämnvärt heller… mycket myter kring epidural helt enkelt.

        Jag tyckte att förlossningarna utan epidural var mycket lättare. Kroppen styrde allt helt själv och jag bara följde med, typ.
        Den gången jag hade epidural reagerade inte kroppen på samma sätt och barnmorskan fick hålla på och säga åt mig vad jag skulle göra.
        Utan var mycket bättre för mig.

        Ville helst inte ha någon nål in i ryggen och var väl lite rädd för biverkningar. Var absolut ingen prestation inblandat och när förlossningen väl var igång kunde jag ändå inte tänka klart, tror inte ens jag tänkte tanken på att fråga efter epidural då även om det säkert hade underlättat.

          Och, var rädd att värkarna skulle stanna av och skulle behöva värkstimulerande dropp, det var helt klart något som spelade in. Sen kanske inte det stämde men för sent att göra annorlunda nu oavsett.

        Hade epidural med min första, vilket var helt nödvändigt och ingenting jag ångrar, men med andra födde jag utan och det var så mycket lättare. Man hade mer kontroll och kände musklerna bättre. Jag sov dock på min epidural och hade ingen smärta alls vad jag minns.

        Jag fick en massa biverkningar, frossa, känselblrtfall, blodtrycksfall och ont i ryggen i månader efter. Dessutom vägrade barnmorskan fylla på epidiralen som hon skulle så jag gick från bra smärtlindring till ingen alls och hamnade i fysisk chock. Med andra barnet ville jag därför inte ha. Men jag blev stressad pga personalbrist och att min barnmorska inte kom när jag ringde (kom en annan men fick ingen hjälp utan blev tillsagd att vänta). När min barnmorska kom satt jag bara och grät. Narkosläkaren var utanför och skulle iväg till en operation och hon pushade för en epidural och sa att det var nu eller aldrig typ. Jag litade på henne och det blev bra. Hade nog gått utan också men kände att jag inte ville chansa. Fick inte samma biverkningar, kände hela förloppet och styrde själv. Alltså gjorde inte som barnmorskan sa utan krystade när kroppen ville.

        Föder jag igen kommer jag gå in med att föda utan men kommer se hur förlossningen fortlöper. Alla förlossningar är så olika.

        För mig så handlade det absolut inte om någon som helst prestige. Ingen direkt rädsla men absolut till viss del, inför eventuella biverkningar. Valde bort lustgas p g a starkt obehag/rädsla.

      Födde första med epidural och lustgas, andra utan någon smärtlindring men födde i vatten. Första förlossningen fick jag värkstimulerande dropp, hade det inte varit för värkstormarna det gav hade jag inte behövt epidural tror jag. Men hade rätt snabba förlossningar båda gångerna när det väl satte igång.

      Med det sagt – hade uttryckt en önskan om att klara det utan smärtstillande men varit öppen för att använda det om det blir övermäktigt.

      Det kan såklart gå. Förbered dig för det genom att lära (och träna varje dag!) dig profylaxandning. Sedan är det bra att samtidigt ha i bakhuvudet att man kan behöva annat om något händer så att man inte blir totalbesviken om det skulle hända.

      Men att träna profylax-andning varje dag med tillfogad smärta är superbra. Andningen är iof lite knepig att kombinera med lustgas, men å andra sidan kan man klara sig med enbart andningen om det funkar bra för en.

      Nu kommer jag in här lite senare 😂 men du kanske är intresserad ändå.

      Födde mitt första barn 2023 och min ursprungliga tanke innan förlossningen var ge mig all smärtlindring ni har. Men sen när det väl drog igång så fick jag lustgas och hade en barnmorska som var duktig på föda utan rädsla. Så blev ingen mer smärtlindring än det och lite morfin vid ett tillfälle för att få vila. Men jag saknade inte epidural.

      Vet inte om du vill veta mer. Men jag var överraskad över att kroppen var så slut efter förlossningen, så var snäll mot dig själv om du inte är sugen på att knalla hem 6h senare.
      Jag saknade att ha med mig typ smoothie eller annat drickbart för att få i mig energi.
      Hade en ljusslinga med som jag inte använde på förlossningen men väl på bb för att få mysigt ljus.

    Kan vi snacka om Lady Dahmer?
    Hon postar 100 stories om dagen. Upplever henne som manisk. Gång på gång tar hon upp hur hon inte tror att våldtäkterna 7 oktober hände. Hon menar att gisslan inte hade det så dåligt ändå hos Hamas. Är hon helt från vettet? Hur kan inte någon publikt säga ifrån?!

      Säga ifrån vadå? Varför tjafsa om hur bra eller dåligt gisslan haft det när det pågår ett folkm*rd?

        Du vet om att människorov räknas som brott mot mänskligheten right?

          Personligen anser jag massmord vara värre än bortrövning.

            Personligen anser jag att man inte ska ägna sig åt människorov om man inte beredd på helvetets öppnande.

              10,000+ barns död är rimligt alltså?

      Hemskt. Hon brukade vara klarsynt.

      Det finns videor där gisslan har uttalat sig. Sen ska man ta allt Israel säger med en stor nypa salt, de 40 halshuggna bebisarna t.ex, kanske då inte konstigt om folk börjar tvivla på annat de påstår ska ha hänt, som på något sätt skulle rättfärdiga folkm på +25000 civila.

      Döda bebisar var lögner, Hamas under sjukhuset, egna skjutvapen, våldtäkt finns inte ett enda bevis mer än Israels regering. Dom vägrat ta in FN och ICC för att klargöra brott, finns inte. Dom har erkänt att dom skjutit på sina ca 600 människor 7/10 egna både från luften( Israels piloter) och från marken även inne i hus. Så mycket lögner från Israel och propaganda för miljarder för att rättfärdiga sig själva. Nu utför dom massmord med fler mördade barn per dag än Hitler!? Sök själv direkt från Gaza och journalister som utrett mycket även alla hjälporganisationer mänskliga rättigheter

    Jag är på jakt efter en vadlång vinterjacka för mig som är 1.60 cm.

    Alla ’normala’ vadlånga vinterjackor som jag har provat går ner till fotknölen på mig och hela jag blir en vandrande jacka. Så jag behöver någon som kanske är över knäna på alla produktbilder (aka modeller som oftast är runt 1.70cm) men som på mig då går till vaden.

    Krav:
    Den ska vara rak i modellen.
    Den ska ha luva
    Den ska vara av ett ’bättre’ märke men inte snordyr. Alltså inte Lindex/H&M/Arket men inte Canada goose eller Fjällräven. Något mittemellan typ 🥲

    Snälla hit me med era bästa tips! Jag har plöjt internet både denna vintern och förra utan resultat. Slutade med att jag köpte en kort jacka på Arket men ångrar mig pga fryser om låren och den är inte varm nog för mig!

      Kanske denna! Vet inte om det är ett tillräckligt bra märke för dig dock? https://www.vila.com/sv-se/tackjacka-med-huva-kappa-14079826_Black.html?gad_source=1

      Didrikssons alla dar i veckan. Kostar kanske hälften av Fjällräven och du hinner tröttna på den innan den blir sliten. Finns alla möjliga längder och även de tunnare varianterna är varma och sköna.

        Håller med! Men jag tycker att storlekarna är väldigt stora. Fick gå ner en storlek på min höstjacka (och den är fortfarande rymlig) annars blev den väääldigt stor.

    Min kille vill samla alla sina lån och köra ett omstartslån. Han har kikat på olika och kommit fram till att Sambla verkar vara den bästa banken än så länge. Handlar om cirka 250k som han vill samla. Har någon erfarenhet av att samla lån och/eller Sambla?

      Är väl bättre att ta ett lån på banken.

      Obs att Sambla inte är en bank. De är låneförmedlare. Menar inte att märka ord ifall du bara skrev fel, men vet att många inte känner till det och det är viktigt att ha 100% koll på vem man i slutändan lånar av och vilka villkor som gäller.

      Har han bra inkomst, fast tjänst och hyfsad ekonomi annars, så är det oftast bäst (räntemässigt) om han kan snacka med sin vanliga bank om ett lån. Men annars kan han ju testa Sambla, Lendo el dyl och se om han får något erbjudande som har okej ränta.

      Om han är medlem i ett fackförbund så har många bra erbjudanden via förbundet, kolla det först!

    Någon som vet hur etiketten i Totémes baddräkt monogram ska se ut på en äkta? Bara ”TOTÉME” som text eller ”loggan” som en fyrkant? Eller har det funnits både och? Vet inte om jag köpt äkta eller ej och sett båda ute på säljsidor.

      Har du fått något bevis med som styrker att den är äkta?

        Nej inget kvitto eller så

      Definitivt inte Totéme, då är det fejk. Totême med stora eller små bokstäver ska det vara.

      Finns en äldre logga med totême i gemener, osäker på om kan sett en även i versaler. Men nu kör de fyrkanten på allt.

    Vilken livförsäkring är bäst? Gift och ska få vårt första barn.

      Den du aldrig behöver använda.

      För övrigt är dom flesta likvärdiga, kan skilja lite i månadskostnad men villkoren är i stort detsamma.

      Skulle rekommendera att ni börjar kolla med det försäkringsbolag ni använder nu till hemförsäkringen exempelvis

      De är typ likvärdiga så länge ni inte sysslar med nån farlig sport (typ djupvattendyk), kan finnas undantag då. Vi har If, ungefär motsvarande halva våra lån per person så man skulle ha råd att bo kvar om en av oss skulle gå bort.

      Ingår ofta i din gruppförsäkring.

    Känns som många influencers skaffar tre barn. Är det för att de har mer tid än vi med vanliga jobb? Hade gärna själv haft tre barn, men hur ska man hinna med? Hämta och lämna tre barn samtidigt som man jobbar heltid, det är inte heller gratis med barn. Tänker också att förvånansvärt många influensers har inte egna rum till barnen trots att de bor stort och fint.

      Lite trendigt kanske? Men rent ekonomiskt ärver ju den tredje väldigt mycket. Men ja.. klart det är dyrt 🙂 men framförallt håller jag med dig om tiden.

      Men å andra sidan är vi tre syskon i min familj och det gick ju bra haha. Även min man har två syskon.

        Med ekonomiskt så är det väl kanske inte främst bebis/barnsaker (kläder, skor, leksaker etc.) som är så kostsamt. Som du säger så ärver ju barn ofta det av varandra, det läggs inte på alltför mycket pga det. Det som blir stora extra kostnader med varje barn är ytterligare föräldraledighet, barns egna aktiviteter (simskola, sport, hobby osv.), familjeaktiviteter (gå på bio, badhus, lekland, nöjesfält osv.), resor, transport (större bil kan behövas), boende (kan behöva större).

        Det är sådana saker som jag tror gör att folk med relativt stora inkomster eller tillgångar, och mer flexibla arbeten (som influencers) i större utsträckning väljer att ha 3-4 barn istället för 1-2 barn.

      De räcker ju att de adlinkar lite och månaden verkar va klirrad. Bara se på Melina C eller vad hon heter

      Man hinner inte med. Heltidsjobb, tre barn och barnens alla aktiviteter är en ekvation som är väldigt svår att få ihop 😄 Ett barn är ett barn, två barn är två. Tre barn är jättemånga barn. Men det är väldigt väldigt roligt!

      Vad är grejen med egna rum? Ser det tjatas om hos varje influenser? Jag delade rum med syskon tills jag var 14 år. Det var tryggt och mysigt.

        Det beror väl helt på hur barnen är. Alla klarar inte av att inte få vara ifred när de nått mellanstadieåldern.

      Jag tänker spontant att de absolut har större möjlighet till fler barn rent ekonomiskt men också praktiskt – om mitt arbete till stor del kunde innebära att jag fotat/filmar när jag gör allt det jag annars ska orka och hinna med EFTER mitt vardagliga arbete så skulle nog det finnas mer tid och ork till en större familj.

      Man hyr en nanny.

    Ville bara dela med mig av att 30 år senare håller Jurassic park fortfarande

      Definitivt. Mycket för att dinosaurierna är så välgjorda, mindre plastig cgi

      Ja undra när första riktiga jurassic park öppnas 😊 ska bli så kul. Vi terraformerar ju redan till deras klimat.

      Gremlins med fast den är ca 40 år.

    Har en sådan värk i muskler och leder samt obalans i kroppen, jag känner det så väl. Ingen läkare har kunnat hjälpa mig och funderar nu på att vända mig till kinesisk medicin. Är det någon som har erfarenhet/hört något om doktor Diamantis? Tror ni på kinesisk medicin eller bara bluffare som håller på med sånt?

      Till en viss del tror jag absolut det funkar. Det verkade ju funka förr så varför inte nu. Däremot finns det massa sjukdomar man inte kan bota. Men ”obalans i kroppen” kör! Why not.. Är ju bara att prova

      Jag har fått väldigt mycket hjälp av kinesisk medicin, både örter och akupunktur. Men då hittade jag en riktigt bra ”gubbe” med 🙂 gäller att vara lite källkritisk när du ska hitta en akupunktör.

      Jag har hört flera vara nöjda med Diamantis. Men ingen personlig erfarenhet

      Har du blivit remitterad till någon specialist eller enbart vårdcentralens läkare? Vad har de sagt? Hur ordentligt undersökt är du?

      Det är många som har för låga nivåer av zink och magnesium i kroppen. Det kan ge lite olika symptom. Jag får t.ex. väldigt värk i mina muskler när jag äter för lite magnesium eftersom kalciumet jag äter ” fastnar” i musklerna.
      Så det kan vara brist på någon mineral eller vitamin du lider av.
      Jag skulle rekommendera dig att vända dig till alternativ medicin.

        Så sant. Hade grymt ont i fötterna ett tag, blev helt stel när jag suttit still och började med Magnesium med ingefära & curcumin, smärtan & stelheten försvann. Och Zink är ofta ngt som är lågt om man tex.har ett jättestort sötsug.

          Samma här, magnesium var det första kosttillskottet jag tog och det hjälpte nästan direkt mot mina sendrag i fötterna. Kaffe drar ut magnesium, kan vara bra att vara medveten om.

      Hur bra har vården utrett dig? Skriv ut detta och ta med annars. Läs under provtagning och se till att alla tester tas och att de utesluter alla Differentialdiagnoser. Det är ett läkarstöd så inget de kan ifrågasätta eller tjafsa om.

      Kan varmt rekommendera tens. Det har hjälpt mig massor med smärta. Var lite konstigt i början så ge det tid. Finns på apoteket och clas ohlson.

      Kolla om du har EDS

    Jag trodde verkligen inte att min hälsoångest kunde bli värre än den varit det senaste året, och så började all rapportering om Sepsis. Går inte att använda internet utan att se artiklar och nyheter om folk som drabbats, och avlidit, eller fått amputera både armar och ben.
    Blir mer och mer övertygad för varje dag att jag också ska drabbas, och mår så dåligt av den ångesten.
    Någon som känner igen sig?

      Är också livrädd för det men ska ju ändå vara låg risk att bli drabbad…finns det inget vaccin mot skiten??

      Har du fått hjälp för din hälsoångest? Jag har själv tampats med det i 15 år men har nu mycket bättre motståndskraft än då ❤️

      Men snälla någon vet ni vad sepsis är? Att gå och oroa sig över att få sepsis när man är frisk. Vad i helvete? Grundfriska människor med minimala symptom som oroar sig för minsta lilla är orsaken till varför vården ligger miljarder back. Att behöva stilla eran ångest och oro på vårdcentraler och akuten istället för att träffa de som verkligen är sjuka. Har man hypokondri kanske man ska ta tiden och arbeta med sig själv med terapeut eller exponering istället för att läsa artiklar och oroa sig för tillstånd som inte är aktuella. MVH Doktor som är otroligt trött på att få träffa friska ”patienter” (läs: hypokondriker).

        Skambeläggande brukar ju funka toppen. Är du alumn från Hollywood upstairs medical college?

          Nej, det som funkar är att starta en tråd på öppet spår, samla alla hypokondriker och oja sig över all oro och ångest över att kanske få sepsis i framtiden. Har man en livshotande organsvikt så märker man nog det 🙂 Men lycka till ni och framför allt, lycka till era vårdinstanser som behöver belastas med någon som är övertygad av att den kommer att drabbas av sepsis någon gång. Kommer ni också drabbas av en tsunami, jordbävning etc eller är det bara sepsis?

            Du är ”doktor” och tror att sepsis upptäcks pga organsvikt? Eh. Byt jobb tack.

              FBI kanske inte är doktor inom medicin…

        Hoppas verkligen inte att du är läkare med den attityden.
        Jag vet vad sepsis är – dock verkar du ha rätt dålig koll på Hälsoångest. FYI använder man inte begreppet ”hypokondri” inom vården längre.

          Jaha, jobbar du inom vården? Jackpott för dig då med din hypokondri. Förresten, vad är diagnoskoden F45.2 för något?

            Hoppas du trollar om ditt yrke, du verkar helt slut i huvudet.

            Så du menar att det är en diagnos men den ska inte respekteras, tas på allvar och behandlas? Men då tycker vi med depression upp oss och vi med ångest slutar oroa oss i onödan så är problemet löst! 🙌

        Intressant att hypokondriker är anledningen till att vården ligger miljarder back.

        Trodde snarare det hade med politiska beslut att göra.

      Åh gud, känner igen mig! Jag trodde att jag hade sepsis senaste gången jag var sjuk. Läser också om hur det bara går upp och upp i antal fall. Till saken hör att jag har en nära vän som drabbades av sepsis och blev svårt skadad.

    Vi hyr andrahand i en bostadsrätt och ska flytta ut om 2 månader då kontraktet löper ut. Hyresvärden vill sälja lägenheten och vi har ställt upp med att de fick skicka en fotograf här som fick fota lägenheten med våra möbler osv. Vi städa, fixa och höll på! Det vi däremot inte har gått med på är att det ska hållas visningar här under tiden vi bor här, men nu har han planerat en visning här med mäklaren utan vår vetskap? Vi fick se det genom annons på Hemnet. Är det lov? Får vi vägra att hålla visningar under tiden vi bor här? Känner mig 0% bekväm med att främlingar ska vara i mitt hem och gå igenom våra saker, dessutom med en hyresvärd som vi hjälpt med diverse saker utan att någonsin få ett tack.

      Du kan inte neka hyresvärden att ha visningar, du ska dock få reda på det innan och det ska vara inom lämpliga tider.

      Klart hon måste få ha visning när hon planerar att sälja. Förstår såklart det är drygt för er men framstår som sjukt snålt/bisarrt inte tillåta visning under tiden ni bor där? Större uppoffring för ägaren avvakta med visning än för er att städa…jag hade personligen knorrat lite men inte kommit på tanken inte tillåta visning.

      Du är som hyresgäst skyldig att upplåta lägenheten för visning.

        Enligt mina sökningar så är jag inte skyldig det när det är bostadsrätt. Men hur är det snålt? Vi bor i lägenheten fortfarande, hur kan det vara vår uppgift att sälja in lägenheten åt folk? Rodda, städa och fixa för att det ska vara öppet hus här, knappast så att det kommer bli endast en visning liksom. Tycker bara det är märkligt att man kräver det

          Du kan ha rätt vad gäller visning för lägenhets försäljning, alltså att ”rättsläget är oklart” till skillnad från vad gäller visning för försäljning där man kan tycka att du och hyresvärden ska komma överens. Att det är en bostadsrätt torde dock inte spela någon roll från ditt perspektiv då den upplåtes med hyresrätt. Jag skulle dock inte rekommendera dig att vägra visning, hyresvärden kan i sådana fall lika gärna sätta hårt mot hårt och kräva omedelbar avflyttning och söka handräckning hos kronofogden osv. Så minst smärtsamt är nog bara att gå med på det.

            Menade till skillnad från visning för ”uthyrning” och inte försäljning två ggr…

          Det är ni som bor där just nu, det hade varit märkligt om hyresvärden kom in och skulle börja städa bland era grejer 🤔

          Jag hade inte fixat , då hade hyresvärden fått visa lgh som den är. Hen verkade völ inte så Nice ändå

            Nej att han bestämmer visning utan våran vetskap, bara datum sådär är riktigt sjukt beteende vilket gör att vi nu inte känner för att hjälpa han. Vi fick inte ens tack för att vi fixa o styla inför fotograferingen

              Men fixa och stajla behöver du såklart inte göra inför visningen, det räcker att du håller den städad. Som du säger, ni bor ju fortfarande där.

              Det är bara att bita ihop och få det överstökat.

          Hur bortskämd får man bli 😀 Tycker det är ännu märkligare kräva att ägaren skjuter upp försäljningen med x antal månader när du ändå ska flytta om två…du ska bara städa lite och hålla dig hemifrån under en halvtimma i taget vid några enstaka tillfällen, så gräsligt är det väl inte!?

            Håller med, verkar en aning butthurt över att inte ens få ett tack..

            Bortskämt? Han har inte ens kommunicerat med oss utan bara gått och bestämt datum för när vi ska hålla visning. Vi bor här, betalar full hyra, hur är det vår uppgift att rodda och fixa för att sköta hans visning? Det minsta jag begär är att han skulle berätta det för oss och fråga oss. Allt sånt mäktar man väl själv med när hyresgäst flyttat ut?

              Vad är det du ska rodda och fixa? Du behöver städa samt hålla dig borta.

              Det kan dröja månader att få till en försäljning, det är inte ”bara att göra sen”.

            ”Bara städa lite?” Har du sålt bostad någon gång? Man städar, plockar och dekorerar halvt ihjäl sig.

              Tack!
              Dessutom har vi inte ett förråd för de har sina 500 saker där, utan vi hyr ett magasin långt borta. Så ja vi har en massa saker i lägenheten som behöver röjas undan, under fotograferingen fick vi flytta runt som satan för att hen skulle få till bilderna

                Vad förväntar ni er när ni hur i andra hand? Snälla nån 🙄

                  *hyr

      Ni skulle skitigt i att fixa. Dom kunde fotat efter ni flyttat ut

      det får ni ställa upp på. kom överens om en, dag och tid.
      klart ägaren måste kunna ha visning!!

        Ja men då får väl hyresvärden själv dona och fixa lgh eller visas som den är

          De är skyldiga att se till att den ser städad ut iaf.

    Jag är 38 år o har 3 barn, ett ganska bra jobb, en sambo, bor i en villa i en förort till Sthlm. Jag får sån ångest över att det är det här livet är. Jag vill inte ha fler barn, jag är så högt upp jag kan komma på jobbet utan att vara chef som jag inte är sugen på. Men känner liksom förakt över att mitt största glädjeämne (bortsett från barnen) typ är renovering. Vad ska man göra? Ska resten av livet vara en vandring mot döden?

      Då ligger jag nog redan i graven om ditt liv känns så illa

      Hitta andra glädeämnen i livet och öva på att uttrycka tacksamhet.

      Känner igen mig, är nog vanligt om man lever efter att uppfylla mål. Drabbades av en känsla av meningslöshet när jag tillslut ”hade allt”.
      Jag älskade serien ”Fleishman is in trouble” på Disney+ och blev faktiskt tröstad av den. Tips!

      Själv är jag 37, tjackpundare och går på soc. Ska vi byta liv för en vecka? Nej men seriöst, försök att hitta tacksamhet för det du har, det finns många som skulle göra vadsomhelst för att få leva det liv du lever. Börja meditera eller dra till Indien ett halvår och hitta dig själv. Engagera dig ideellt i stadsmissionen och hjälp hemlösa. Adoptera en hund eller katt. Börja träna och satsa på att springa något maraton eller träna inför nästa omgång av Vasaloppet. Det finns massor av saker man kan göra för att börja känna sig levande igen.

      Som yngre var jag så orolig för den där känslan, att man bara skulle ha det för svenssonlivet och sen var det allt. Men nu när jag har allt på plats med hus, man, barn och jobb, det är ju nu man verkligen kan njuta? Man behöver inte oroa sig för att man håller på att plugga fel utbildning eller att man inte kommer träffa någon, kunna få barn osv. Känns så bra med den där grunden och så lägger man till allt som är roligt, samtidigt med känslan av att de stora valen redan är gjorda och det blev som det blev.

      Testa klimatångest! Verkar vara en riktig innegrej för medelklassen 🙂

      Well jag är snart 37 och har inget av det du beskriver. Men vet du vad? Det funkar fint ändå! Livet är just det – ett liv.

      Jag ser detta fenomen överallt hos vänner och i samtiden men jag förstår det inte. Du lever i ett land med fred, du har alla dina behov i behovstrappan tillgodosedda (man, barn, hus, jobb) och du är inte ens 40 år gammal. Du verkar vara frisk också eftersom du inte nämner sjukdom. Ändå så skriver du att ditt liv inte känns tillräckligt, att det känns tomt och att du vill ha mer. Jag förstår inte! Hur kan man ha den inställningen till livet? Som om man bara har rättigheter (till njutning, mening, fullbordan) men inga skyldigheter (att själv öppna upp, söka nytt, hjälpa, ta vara på det man har). Det är så proppmätt på något sätt. I Sverige lägger vi i snitt tre timmar på våra mobiler på fritiden varje dag och vi sitter framför skärmar åtta timmar om dagen. Och då är inte timmarna framför Netflix och HBO inräknat. Mer än tio procent av oss knaprar antidepressiva medel och dom flesta av oss är sekulariserade och tillhör inte någon religion. Över femtio procent av oss är överviktiga och stillasittande är ett större problem i Sverige än rökning. 85 % av oss kommer någon gång i livet att kvala in för kriterierna för en psykiatrisk diagnos. En av tre upplever någon gång en depression. Många verkar vara olyckliga och uppleva tomhet. Då så har vi allt man kan önska sig och mer! Jag tror personligen att en lösning om man känner brist på mening är att helt stänga av alla skärmar ett tag. Bara koppla bort. Försöka titta sig omkring och se det man faktiskt har. Och besöka en gammal kyrka eller något, försöka be. Försöka ta in att man är en del av något större. För det är vi.

        Nja, högsta steget i behovstrappan är väl det hon suktar efter, självförverkligande. Tycker inte att det är konstigt att hon är på det. Då räcker det inte med de lägre stegen uppfyllda, hus, familj, bekräftelse.

      Jag tror att många som känner som du saknar andlighet i sitt liv. Allt blir ytligt när det inte finns en större mening med saker och ting. Så mitt råd är att du söker inåt, provar meditation, kanske går någon yogakurs, besöker ett medium eller liknande. 🙂

      Låter som om du har ett toppenliv,men är uttråkad…dags att skaffa nya ontressen,träffa nya människor.F.ö så är ju livet verkligen en vandring till döden!

      Tidig femtioårskris hör jag, välkommen! Du kommer få kraft till de förändringar du vill göra, ta din tid att fundera tills det är dags.

    Någon som vet hur man byter namn på ISK-konto hos Länsförsäkringar? Enligt deras hemsida ska det bara vara att byta men jag hittar inte vart!

    Jag har ett ISK-konto i mitt namn, men kontot heter barnets namn. Nu ska vi ha ett till barn och jag vill därför byta namn på kontot för att det inte ska vara några frågor om att pengarna är till båda barnen om något skulle hända.

      Vad kontot heter har dock inget att göra med vem som får pengarna om något skulle hända.

      Gå in på kontot, välj fliken ”Kontoinformation”. På rad 4 står det Kontonamn och till höger ”Namnge konto”. Där ändrar du!

    Okej, vad är det som har hänt mellan Antonija Mandir och Jannice Stenberg (byjannice på instagram) ? Dom umgås ju inte längre alls och jag vet ju att Antonija är gudmor till Jannices båda barn. Så är det något som har hänt mellan dom två? Eller vad är är det som har hänt? Någon här inne som vet något om de? Jag läste för ett tag sedan på exonphspoilerse instagram där hon svarade på en liknande fråga och svaret blev där då att Antonija har varit mycket utomlands så därför har dom inte träffats? Men är det bara den enda anledningen eller finns det något mer bakom kring detta?

    är Rosanna charles & Saga Frisk Sundberg ett par?

      Ja

    Godmorgon ni som följde Robinson, Tove skulle väl starta en podd med han som var med året innan, valentino. Jag hittar inte hans insta längre. Vet någon vad deras podd heter?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.