Björn Frantzén och Sébastien Boudet är i luven på varandra på Instagram

Kocken Björn Frantzén, som står bakom Frantzéngruppen och Michelin-krogarna Frantzén och Zén i Stockholm, delade häromdagen med sig av bilder från en resa till Dubai – något som fått bagaren och mjölfantasten Sébastien Boudet att reagera å det grövsta.
Han har nu postat ett inlägg på Instagram som börjar med en skärmdump på Björn Frantzéns Instagramkonto, där det tydligt syns att han blivit blockad av den gode Frantzén. Blockningen ska ha föregåtts av en ordväxling i deras respektive dm:s och enligt Sébastien Boudets inlägg så lät den så här:

Boudet kommenterar ”Så grotesk skamligt” på ett av Frantzéns inlägg från Dubai, och drar igång munhuggandet.
F: Och hur menar du nu? 😂😂
B. Att denna stad byggdes i öknen med golfbanor och skidbackar och lyxhotell… På oljepengar och slaveri..
F: Du vet att 80 % av jordens städer är byggda av slavar va?
B: Mmm… undrar vad du har för källor för denna påståendet….visst, Kairo, Washington, Athen eller Rome är byggda med slaveri, men det är inte i modern tid. Dubai är byggd och underhålls på exploaterade arbetsförhållanden av fattiga människor från Nepal, Indien, Pakistan och Bangladesh IDAG! Utöver det är denna stad med sina utsläpp per capita så grotesk skamlig. Tycker inte att det passar i en kontakt av nordiskt matkultur som tyder på hållbarhet, gamla kloka förädlingskunskap och natur.. men men..
F: Ett litet tips. Man ska tänka efter ordentligt innan man leker rättspolis på sociala medier.
B. Skrev direkt till dig. Inte offentligt…
F: Exakt. I sociala medier. Så avfölj istället.
B: Du är offentlig och jag gör bara mitt jobb genom att följa din profesionella konto och hålla mig uppdaterad över min bransch
F: Fast du vet inte vad du pratar om. Så kasta inte Sten i glashus. (Stackars Sten, BBs kommentar) Jag gör det enklare. Jag blockar dig istället så vinner alla.
B: Snyggt

I sitt inlägg avslutar Boudet med följande efter att han blockats av Frantzén:

Så groteskt äckligt tycker jag! Så nej Björn. Jag kommer inte att sakna dina inlägg men så himla tråkigt att du inte kan ta lite kritik.

Så här lät det när Nyheter24:s reporter Julia Zabielski sökte de inblandade för en kommentar:

”Jag har tyvärr inte tid att kommentera detta vidare då jag är upptagen med att öppna restaurang Frantzén för säsongen i dag”, skriver Frantzén i en kommentar till Nyheter24 och tillägger vidare:”Jag har dock noterat att Sébastien står på väntelistan på Frantzén för ett bord. Hälsa gärna honom att jag ska göra mitt bästa för att försöka lösa ett bord”. När Nyheter24 når Sébastien Boudet uppger han att Frantzén ”ljuger” om att han skulle stå på väntelistan.
”Skulle aldrig sätta min fot på Frantzén”, konstaterar han i en kommentar. Vidare förklarar Boudet varför han valt att lyfta det hela på Instagram:
”Tanken med detta är att prata om vad det nordiska står för när det gäller gastronomi och hur lyxkrogar kan adressera problematiken. Vi behöver förebilder och Björn är verkligen en dålig sådan!”

 

76 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Så jäkla skönt av Sebastien! Äntligen någon som tar en fight om missförhållanden i vidriga Dubai och som inte hycklar. Det krävs en fransman för att våga ha lite stake i sig! Alla VET att det åker man till Dubai så handlar det bara om PENGAR!

      Håller med! Är så trött på kommentarer som ”om det inte passar dig, avfölj/läs inte.” Säger de så om en politisk debatt på teve också? ”Om du inte gillar det Kristersson säger, byt kanal bara?” När ska folk inse att influencer har makt!

      Men Thailand älskar du säkert? Som att det är mycket bättre.

      Dubai tusen gångar om än Thailand. Eller USA för den delen.

    Bra skrivet av Boudet! Tycker det är en orimlig reaktion av Frantzen.

    Men vad intressant att man reagerar på hur DUBAI behandlar människor men inte öppna sin käft om hur Israel slaktar kvinnor och barn för att komma åt olja. 🥲

      I det här fallet kanske så enkelt förklarat det var just i Dubai Frantzen befann sig.

        Exakt! Vi måste kunna prata om annat förutom Israel och Palestina…

          Nej. Tills massmordet upphör, så bör varje jäkla själ ta ställning och kräva omedelbara åtgärder mot dessa upprepade kränkningar mot internationella krigslagar.

          Som skapades efter andra världskriget. Pga det judarna utsattes för.

          Men som upprepar sig i dagens samhälle, fast gentemot palestinierna. Sedan 1948.

      Får man inte reagera på någonting annat om man inte först fördömer Israel?

      Ska han författa ett inlägg där han utförligt beskriver allt förtryck i världen just nu när frantzen befann sig i Dubai? Finns ju betydligt mer än Israel om man väl börjar..

      Så lustigt med alla unga tjejer på nätet som plötsligt kräver att alla ska engagera sig i situationen i Gaza och kräver bojkott av diverse multinationella företag, samtidigt som de själva inte bryr sig om någon annan situation i världen ex militärkuppen i Myanmar, fängslande och dödande av journalister och politiska motståndare i Ryssland, koncentrationsläger för muslimer i Kina, mördande av urfolk i Amazonas osv. Såna hycklare, kräv inte att andra ska bry sig om just fin hjärtefråga när du själv skiter I 99 % av alla andra konflikter och katastrofer som sker.

        Louder for the people in the back! *Applåd*

        Kanske beror på att de situationer du nämner fördöms generellt av politiska makthavare i västvärlden, förutom just Gaza. Så fokus på Gaza behövs verkligen om det ska kunna bli en förändring.

        Precis så. Hycklare.

        Lite som att så många unga tjejer tyckte att Black Lives Matter var viktigast i världen EN dag mitt under pandemin. Det var viktigast av allt att gå ut och demonstrera och så fort det var över så var det ingen som pratade om BLM längre. Så urbota fånigt.

          Era människosyner Eleanor, Tatiana och Aliette är skamliga. Jag skäms åt era vägnar, då ni inte verkar ha vett nog och göra det själva.
          Urbota fånigt att stå emot folkmord där större delen av de slaktade är barn? Skäms på dig!

      Så konstigt det här med att om man engagerar sig för nåt så måste man engagera sig för ALLT annat. Då kan man ju inte skriva ett inlägg på insta utan måste skriva en bok.

      Whataboutism…

    Bra Boudet!!! Blir vansinnigt provocerad av resor till Dubai utan en tanke på landets förhållanden.
    Att öppna nordisk restaurang så som de skriver om låter helt absurt.

    Jävligt bra skrivet av Sebastian! Så pinsam Frantzen är, hans reaktion visar ju hans syn på människor

    Mycket bra, jag kan inte ta någon som gillar Dubai på allvar, det säger för mycket om deras personlighet.

      Älskar Dubai! Är här just nu as we speak. 😊 Testat att vara här?

      I guess not.

    Väl rutet! Fler borde reagera med avsky mot dessa länder och specifikt Dubai som många hyllar.

      Varför just specifikt Dubai?
      Förstå mig rätt här, jag ifrågasätter inte att man borde reagera. Det jag undrar är vad det är som gör att man SPECIFIKT borde reagera på just Dubai. Varför inte fler länder som är minst lika dåliga? Eller lite mindre dåliga också för den delen..

        Inte OP, men jag gissar att det är för att så många influencers åker dit i tid och otid. Det har blivit ett rumsrent land att semestra i, på ungefär samma nivå som Kanarieöarna.

        Inget land är väl helt perfekt och personligen så tar jag gärna emot synpunkter för att kunna göra bättre val, bokar såklart bara resor till länder som känns ok men vi är ju alla människor och man kan ju inte vara helt insatt i allt jämt. Dessutom är det ju till viss del också personligt vad man kan tänka sig att stötta respektive inte stötta liksom om man tror att ens turism till ett visst område i det stora är positivt iom att man bidrar till lokalbefolkningen (dvs inte lyxhotell i Dubai) så kanske man har överseende med att regimen i sig inte är 100%. Som sagt, personligt, men berättar jag att jag ska åka nånstans så klart folk kan ha åsikter? Det behöver ju inte göra att man agerar på det, man har ju ändå rätt att åka vart man vill. Därför tycker jag det är jättebra när såna här saker lyfts och sättet han reagerar på gör ju att man undrar, varför så aggressiv?

    Absolut vidriga missförhållanden i Dubai, men ändå lite komiskt när folk ska predika om hur det är i MENA, samtidigt som svenskar gärna åker till andra länder, t ex Thailand eller USA med lika vidriga lagar vad gäller arbetskraft, mänskliga rättigheter, rasism, kvinnors rätt till sina kroppar osv osv… 🙃 Kan vi vara lika kritiska till alla länder med fuckade lagar??

      Men jag tror inte det är samma människor? Jag vet ingen som ratar Dubai men gärna åker till Thailand. Dubai och Thailands-människor faller under samma kategori: aningslösa och ignoranta. Och jag upplever att det är samma sorts människor.

        men man hör aldrig någon kritisera någon för att den åker till thailand. Mer är det vanliga flyggnället då, men inte specifikt att det är moraliskt fel att åka till just thailand.

          Okej, kanske beror på umgänge och typ arbetsplats 🙂 Jag är en som gnäller för mig själv i huvudet, vågar tyvärr inte ifrågasätta rakt ut i fikarummet 🙁

          Har varit i Thailand en gång,men aldrig mer.Trodde inte att sexhandeln var så öppen som det var,så jäkla vidrigt.De flesta jag har pratat med om sexhandeln håller med,och kommer aldrig åka dit igen.

            Det är dessutom en diktatur.

        Jag upplever det tvärtom. Speciellt hos de som ”har sett på sin fasters kompis Facebook”, vilket det finns läskigt många av.
        Jag har träffat på en hel del Thailandvurmare som åker dit varje vinter. Men bojkottar Dubai stenhårt.

      vill inte vara den som är den MEN, usa är långt ifrån att vara lika illa som Dubai. Absolut att det inte är ett ultimat land, men går knappast att jämför med Dubai.

        Nej, skillnaden är att i usa så väljer FOLKET att vara emot abort, emot homosexualitet, för vapenlagar som dödar barn osv. Så trött på den eviga diskussionen om alla länder i MENA och aldrig någon kritik mot USA som fan är det största u-landet vi har skådat. Får se hur många som kommer bojkotta VM nästa gång när det hålla i USA.

          Nej, FOLKET väljer inte alls det.

          Som sagt, går inte att jämföra Dubai med USA, hur mycket du än vill det.

        Att säga att Dubai och USA har likadana situationer är verkligen reaching.
        Jag bor i USA, ingen som stenar mig här. Det finns även dåliga saker med Sverige men jag älskar Sverige och det går inte att jämföra Sverige med ett ställe som Dubai, likadant USA och Dubai. Nordiska turister som semestrar i Thailand kan börja med att sluta ta foton med torterade djur (elefanter, tigrar, apor etc).
        Nej jag har aldrig varit i Dubai eller Thailand. Visserligen skulle jag kunna tänka mig att besöka Thailand men skulle aldrig få för mig att ta foton med torterade djur (ja, jag är vegetarian men långt ifrån perfekt).

    Jag vet inte. Kanske har han rätt i sak, men att starta en fajt och lägga ut en privat chatt på sociala medier känns så högstadiet. Vuxna människor som har en åsikt, får mothugg, och måste då lägga ut allt på sina sociala medier för att få medhåll eller bara uppmärksamhet. Jag kommer aldrig förstå det.

      Håller med. Så barnsligt så man baxnar 😞

    Men kolla vad Frantzen lagt ut nu då, börjar likna bloggbråk a la 2014

      typ Dessie/Paulina-nivå 😀

      Jag hänger nog inte riktigt med – det sista är ett klipp från köket på hans restaurang?

        Fast jag såg sen i händelser – kanske lite låg nivå ja…

      Vad la han ut? Försökte hitta men han kanske tagit bort det? Hittar inget som känns riktat till denna situation varken som nytt inlägg eller i stories.

        Frantzen antyder att Sebastien har betalat svarta löner (se skärmdump i Sebastiens händelser).

    Orkade in ta mig igenom texten. Så många stavfel och grammatiska fel.

      Orkade in??
      Vaffan betyder det?

        Föddes igår? Skärp dig

      Jag förstår faktiskt aldrig den här typen av ”kritik”. Det säger, enligt mig, mer om din läsförståelse att du inte klarar av att läsa en kortare text som inte uppfyller skrivreglers krav och förväntningar.

        En av de två som tjafsar har inte svenska som första språk och med tanke på det så flyter både stavfel och grammatik på ganska bra.

      Om man ska påpeka andras stavfel så bör man kanske själv ha koll på att autocorrect inte spelar ett spratt?

      Otroligt löjligt att trycka ner någon som inte har svenska som sitt modersmål. Hur många språk talar du själv? Låt mig gissa, svenska och dålig engelska va? Du kan ju försöka lära dig franska också och se hur bra det går…

      Men suck. Han är ju från Frankrike och pratar och skriver inte perfekt svenska. Så svårt var det verkligen inte att läsa hans text.

    Jag stödjer inte slavarbete eller den diktatur som råder i Dubai men jag tycker inte Boudet hanterade det här på ett bra sätt. Det känns barnsligt att lägga ut en konversation på det där sättet på sociala medier, han hade kunna framföra sin åsikt (om han nu absolut var tvungen att göra det) på ett annat sätt.

    Jag hade också haft mer förståelse för om Boudet på andra sätt kritiserat Dubai eller verksamheter där men här kändes det mer som en personlig vendetta.

      Tänkte samma. Väldigt tramsigt att ge sig på en enda av alla offentliga personer som åker dit..
      Dessutom har han ju väldigt svaga argument för att börja käfta utöver att ”DuBai Är eTt dÅliGt LaNd buuhuu”

        Tycker att han kom med väldigt rimliga och konkreta argument, dessutom är det väl jättebra att han ifrågasätter en person? Eller ska han sitta och leta upp alla offentliga som befunnit sig i Dubai?

        Man måste ju börja någonstans? Ska han sitta och förbereda inlägg till alla som varit där hinner han ju dö av ålder innan han hinner posta.

          Nä, men han skulle ju övergripande kunna prata om problematiken med att jobba med Dubai/ha verksamhet i Dubai. Nu riktar han sig så specifikt mot en person och jag tycker inte det framfördes på ett bra sätt.

            …det är ju precis vad han gör?

      Vilken sandlådenivå. Så ovärdigt att hålla på så från bägge håll. Ta det hela privat istället för att lägga ut till allmän beskådan.

      Jag förstår precis varför Boudet la ut det här.Franzen försökte tysta och hotade Boudet,inte så fint.

        Om Franzen kan lägga upp ”fina” bilder i Dubai offentligt så har alla rätt till att reagera på det offentligt också. Inte så fint? Vad har fint med saken att göra här någonstans?

    Kan tycka att det är lite märkligt att dra igång diskussionen i ett företags instakonto? Även om jag håller med personen så skaver det lite.

    Herre gud vilken barnslig kommentar Frantzén lämnade till nyheter24. Försöker maktspela hur ”min restaurang är då fullbokad och jag har makt att ge dig ett bord”, vem bryr sig om hans överprisade meny?

      Han verkar så jävla dryg, han har verkligen låtit framgångarna stiga honom åt huvudet.

        Han verkar riktigt oskön. Lyssnade på hans sommarprat där han typ koketterade med att han låtit sina barn och familjeliv lida pga hans karriär i restu-branschen. Han hade ingen aning om något kring hans barns viktiga diabetes-medicin t.ex.

        Följer också en tjej på TikTok som jobbar på Frantzén och hon vittnar om mkt otrevliga arbetsförhållanden. Det verkar dock vara mer regel än undantag på michelinkrogar.

    Tyckt Frantzen varit dryg och otrevlig redan från en tidig dokumentär med honom på SVT med honom och hans bagarekollega, som han sedan sparkade och slutade att hälsa på.

    Tyvärr, ser man en chans att håva in pengar, går vettet ut. Och då hittar man lägligt nog många argument till sin fördel. Otroligt löjlig kommentar: ”åttio procent av alla städer är byggda av slavar”…
    Det hela påminner om sportswashing-debatten där till exempel ett antal golfstjärnor sålt ut sig till Mellanöstern. Nu är det tydligen food washing på gång… Så sorgligt att pengarna vinner varje gång över mänskliga rättigheter, hälsa, respekt och fred.

      Huvudet på spiken! Så hima sorgligt att mycket alltid ska ha mer.

        Samtidigt så trött på alla som säger ”fast jag jobbar så hårt, jag förtjääänar detta”. Nej det gör du inte, ingen förtjänar det, för det handlar om fantasisummor. Däremot förtjänar alla att slippa jobba alldeles för hårt och länge för rena slavlöner.

          Klart han förtjänar sina pengar. Det har väl inte med detta att göra dock.

    Vet inte vilka dessa personer är men båda känns lite omogna.
    Att en av dem blockat den andre, var och en gör väl vad den själv vill på sitt konto…
    Sker detta på deras företagskonton, hur tänker de då?

    Och en av de mest tråkiga influencers som finns är Gizmolinas. Hon lever verkligen i ett rosa moln.
    Hon ääääääälskar shopping
    Hon äääääääälskar Dubai
    Osv osv
    Hennes bästa vän är gay.
    Hon har ett antal ggr fått frågan varför hon gynnar Dubai med tanke på hur de ser på homosexuella.
    De som ifrågasätter kallar hon för troll. Och är sååååå elaka. Hon kan inte ta kritik överhuvudtaget. Men själv bangar hon inte för att hänga ut folk på butiker, restauranger mm när hon inte är nöjd med deras service.
    Hon tror typ att hon är guds gåva eller nått. För hon vill typ bli bortskämd o bugad för när hon är i en butik. Se mig se mig se mig…

    Töntigt på alla sätt. Töntig reaktion av Frantzén och töntigt av Boudet att lägga upp detta öht…

      Intelligent åsikt, väldigt….
      Är det vad du kom på?

    Sebatian Boudet säjer det som ska/måste säjas. Franzén vill inte att någon stör honom.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.