Snart kan man inte lita på någonting man ser.

Den här videon från Dumpen fick mig att tänka på en sak som jag och M pratade om igår. 
Han visade mig en sida med ett verktyg där en AI skapar upp videos från textbeskrivningar och jag sa då till honom att ”snart kan man inte lita på någonting man ser” och den här videon bekräftar bara det.

Att man kan AI-animera i princip ALLT idag redan, vad kommer det få för konsekvenser i det långa loppet? Det är lite skrämmande att tänka på. I det här fallet är det positivt med ett AI-barn, eftersom det kanske skonat andra barn från att kontaktas av förövare medan det i andra fall är tvärtom. Vad tänker ni om det här?

44 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Skapar upp?

      Men för att hålla mig mer till ämnet. ”Snart kan man inte lita på någonting man ser” – ”snart” är väl redan här väl!? Känns som att diskussionen kring konsekvenser av AI har pågått länge. Själv jobbar jag på universitet och kom precis ut ur ett webinarium kring hur vi ska hantera ai och examinationer. Mängden studenter som fuskar med AI alltså.. snart är det nog bara muntliga tentor som gäller känns det som.

        Hur kan ni se ifall en student skrivit en tentamen med hjälp av AI? Undrar genuint!

          Det märks. Först och främst på språket. För det andra märks det på att uppgifterna ofta blir lösta på ett väldigt generellt och ytligt sätt (men med väldigt fancy ord och målande beskrivningar), referenser är påhittade, påhittade ekvationer, osv osv. Plus att många inte läser igenom texten så noga alls. Så inte helt ovanligt att det avslöjas i texten rakt ut att det är ai, på olika sätt. Vi har massor med diciplinärenden kring ai.

            Fast så kan man inte fälla ngn.

            Universiteten har system som kör alla tentorna för scanning innan de kommer på rättning hos den som sks bedöma.
            Systemet känner av om man snvänt chatgp etc

              Nej, det finns inget bra system för att scanna för ai-genererade texter. Det bästa just nu är ungefär 90% säkra. Inte bra nog alltså. Det som händer vid mitt universitet när man anmäler misstänkt(!) fusk är att diciplinnämnden får anmälan. De avgör sen om det behöver gå till beredning eller inte. Det som händer (oavsett om det är plagiat, fusklappar eller ai som misstänks) om det inte avskrivs direkt av nämnden är att den som anmält och student kallas till ett möte med rektor, universitetets jurist och disciplinnämnden där både anmälaren och studenten ställs frågor. Det är ett väldigt seriöst möte och inte roligt att delta på, inte som anmälare heller. Ganska vanligt att studenterna erkänner redan i mailet där de kallas till mötet, ofta med olika orsaker till fusket.

              Detta sker alltså även om plagiatkontrollen har gett högt utslag. Vi har ett ärende nu där en student tagits på bar gärning med fusklappar, även det följer denna process.

              Allt detta är offentliga handlingar så du kan begära ut dokument där du själv får se vad för fusk de fäller studenter för, samt alla handlingar under processens gång.

                Sen kan det så klart frias av nämnden. Och vid fällande kan det bli en varning eller avstängning under en viss period (som också kan variera hur länge).

                  Och sista tillägget😁 som examinator kan man ställa kompletterande frågor till en student vars inlämning man misstänker är ai, ha en muntlig komplettering. Det är vanligt vid de fall där man inte tror att det kommer tas vidare av nämnden. Det är bara de mer tydliga fallen som anmäls, så om vi har många fall som anmäls så har vi dubbelt så många fall där examinatorn kräver muntlig komplettering för att man misstänker att studenten inte gjort uppgiften själv. Ofta kan de inte svara på varför de gjort som de gjort och får F då.

                    Vad jobbar du på för universitet? Jag har pluggat vid flera olika lärosäten och F är inget betyg, U, G eller VG är den enda betygsskalan jag stött på hittills..

                      Vi har både a-f och u-g (ibland vg) på kurser och moment

                      SU. Det förekommer andra betygsskalor på hela kurser eller på delmoment också, exempelvis u-vg men A-F är vanligt förkommande på de flesta universitet och högskolor skulle jag säga. Kanske beror på vilket ämne kursen hör till också.

            Arkitekter skickar numera en hel del bilder & vill ha saker tillverkade. Vissa har inte riktigt fattat att det är animerade bilder de skickar utan tror att de är riktiga saker som är installerade. Många är helt omöjliga att få ihop i praktiken. Bara det att arkitekten inte fattat att det är AI bilder.

            Även hemsidor skrivs med AI. Även där är språket målande. Det syns rätt väl. Finns verktyg där man på sekunder kan byta variant av Språk från humor till proffesionell i osv. Det används mer än vi tror redan.

        Svenska skolan borde ta över IB-skolorna och säkert många andra skolor där eleverna måste skriva för hand. Men det kräver förstås att de lär sig skriva för hand i skolan…

        Det är obehagligt med allt AI-fusk. Jag läser juridik i Skåne och vi har börjat få ut information om vad som gäller vid fusk kopplat till AI. Innan stod det enbart om plagiat och självplagiat.

        Personligen blir jag förbannad, eftersom fusk bl.a. innebär att personer riskerar att ta sin examen, utan rätt kunskapsnivå och det är inte rättssäkert.

      Exakt min tanke… är det en direktöversättning av något engelskt uttryck? Vilket i så fall?

    Finns massor som AI är toppen för men tyvärr tror jag det dåliga man kan göra kommer vara övervägande för gemene man

    Det känns både bra och dåligt på samma gång. Det kommer alltid att finnas människor som väljer att använda ny teknik för att lura andra men det är samtidigt bra att utvecklingen går framåt.

    Både bra och dåligt.
    Kommer dessvärre att missbrukas av bedragare för att lura andra människor.
    De som postar mycket på sociala medier får nog börja tänka lite på vad de postar, framförallt på inlägg där man pratar.
    Bedrägerier som utförs med AI-klonade röster har ju redan börjat förekomma…

    Så tacksam att Sara & Patrik gör det de gör som inte polisen gör.
    Barnen är det bästa vi har och pedofiler är det värsta vi har.
    Vidriga människor.
    Patrik skrev något om att han fick en p-bot några dagar efter händelsen men när barn blir våldtagna tar det flera år för polisen att agera. FYFAAN!!!

      Ja för det går jämföra p bot mot grova brott …..

      Polisen delar inte p-böter och lapplisorna bötfäller inte pedofiler, så jämförelsen är dålig.

        Jodå, polisen utfärdar parkeringsböter.

      Och jag som har varit utsatt för en pedofil tycker att Dumpen är bland det värsta som finns. Finns en anledning till varför vi har lagar i det här landet. Men folk gillar ju tydligen när man tar lagen i egna händer.

        Jag beklagar oerhört för vad du varit utsatt för.
        Skulle du vilja berätta varför du känner som du gör angående dumpen? ❤️ Jag har inte varit utsatt men är kluven, så det är alltid intressant att höra fleras åsikter för att skapa sig en mer nyanserad bild

        Jag håller med dig 16.00. Det skapar medeltida folkdomstolar. Jag är anhörig till utsatt, men Aldrig att dumpen räddar barn. Det är skrämmande att så många tror att Dumpen räddar barn.

          🙄 så märkligt med folk som kritiserar dumpen. Borde va dödsstraff att ens kolla barnporr. Behövs mycket högre straff för dessa vidriga brott.
          De kriminella gängen borde göra nåt åt dessa monster eftersom rättsystemet inte gör ett skit för att skydda barn å våldtäktsoffer. Mer medeltida lösningar nu, tack! Pedofiler å våldtäkstmän har inte rätt att leva fritt i samhället.

            Problemet med Dumpen är ju även att de riskerar att sabba en polisutredning genom att pedofilerna förstör bevis innan polisen beslagtar datorn (de kanske rentav har en pågående utredning och väntar på att slå till).

              Fördelen med Dumpen är att de hjälper polisen att komma åt vissa pedofiler, vid vissa tillfällen har poliser väntat på pedofilen och plockat in den. En annan fördel är att politiker blir uppmärksammade, Dumpen har pratat i riksdagen och nyligen var det en lokalpolitiker som blev av med förtroendet efter att han påkommits av Dumpen och erkänt. En annan att folk börjar fatta att pedofiler finns mitt ibland oss, särskilt där barn finns och kan se ut som ”vem som helst”. Ännu en är att utsatta barn har börjat få hjälp av Dumpen via medlemsavgifterna. Det jag kan komma på som inte Dumpen kan hjälpa med är de barn som har en pedofil i sin närhet, dessa barn har svårt att komma undan eftersom pedofilen kan fortsätta i det tysta. Om inte den närmaste omgivningen fattar och sätter stopp.

              Dumpen gör ju iaf NÅGOT.

      Varför skulle polisen agera på en felparkerad bil? Det om något är väl slöseri med polisresurser?!

        De borde väl inte bötfälla folk som slänger fimpar på marken? För det första borde rökarna skärpa till sig, för det andra borde polisen ha viktigare saker att göra.

      Vad har en p-bot med polisen att göra?

        Nä, jag menade rök-botarna. Om jag inte läst fel har 2 st fått rökbotar på 800 vardera av konstaplarna. Förstår det, de har väl annat att göra.

      Att stå i vägen kan ju ibland förhindra för räddningspersonal att komma fram.

        Eller orsaka olyckor om man blockerar sikt

      Deras konto är en väldigt bra mental motvikt mot flunsornas konton, även polisen Simon Häggströms instakonto. Det är inte bara om pedofilerna de jagar (fast mest) utan även om barnens situation. Och att de får hjälp via medlemsavgifter till Dumpen.

    Det finns ju dock inte bara dåliga saker med AI. Hörde för någon vecka sen om äldreboenden i en kommun som gör AI genererade bilder utifrån originalbilder 😊 Detta för att försöka locka fler till vården. Spännande koncept ändå!

      Jag förstår inte, vad ska de använda bilderna till och varför skulle det inte funka med äkta bilder för att locka folk?

        För att det kan vara integritetskränkande att fota på äldreboenden. Så då gör man bilder med AI på folk som inte finns.

          Ja, självklart. Men bättre med modeller i såfall. För AI-folk ser ju inte direkt ut som folk gör mest.”På vårt äldreboende har vi endast assnygga äldre, smala o vältränade med 3 armar o 6 fingrar” 😅

        Pga GDPR så kan inte personalen knäppa kort på gamlingarna 😄 därav AI.

          Eh nä klart men inte hör. Hört talas om modeller? 😉

    Nej varför skulle riktiga barn skonas? Är ju inte som att förövarna är ”monogama” gentemot barnet eller nöjer sig med endast nätkontakt. I slutändan tror jag det snarare blir värre för barnen då peddon i princip kan specialbeställa AI-filmer och alltmer sudda ut gränser i sina sjuka huvuden.

      Detta skrämmer ju folk, är nog många som inte vågar kontakta barn eller bestämma träff pga de är rädda för dumpen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.