Att vänja sig av med koffein

Det ska detoxa hitan och det ska detoxas ditan och känner mest, uff vad jobbigt det lät. 
Någon annan som har erfarenheter av det? Som är positiva? Negativa?
Jag tänker mest koffein, hur svårt kan det vara? Det är liksom koffein?

Ah ja, ignorance is a bliss. 

48 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Inte jättesvårt, så länge man trappar ner och inte slutar tvärt.

      Precis! Problemet är folk inte sällan vill se snabba resultat och sluta tvärt, helst igår, vilket ger konsekvenser.

      Man kan sluta tvärt, herre gud.
      Så fort jag fått plus på gravidstickan har jag gått över till koffeinfritt te på jobbet o hemma samt kaffe. Och Cola slutade jag med för länge sedan efter svårt beroende, och det var mer daknade av smaken som var det jobbiga.

      Men har man inte druckit 20 koppar per dag samt 10 energidrycker så är det bara att sluta tvärt.

        Stämmer inte. Folk är olika. Jag drack förut 3 koppar och nu i kopp pga känslig mage. Nog känner man skillnad. Men det får räcka med 1 kopp. Älskar kaffe.

          Precis. Alla är olika. Vissa dagar dricker jag massor av koppar samt Nocco. Vissa dagar dricker jag inget koffein alls, och känner ingenting. På samma sätt som att det inte påverkar mig om jag dricker koffein på kvällen.

        Ja man kan sluta tvärt, det är inte farligt såsom det kan vara farligt att sluta med alkohol tvärt om man dricker väldigt stora mängder. Men om det inte finns någon orsak att sluta tvärt så är det ju mer behagligt att dra ner över en vecka eller så och slippa huvudvärken (grattis om du inte fick det) speciellt om man har ett jobb att sköta etc.

        Ja, det är klart man kan sluta tvärt med en sak som kaffe! Tänk på personer som lyckas sluta tvärt med riktigt beroendeframkallande substanser som ger abstinens på riktigt..

        Mitt sätt att sluta med kaffe var lätt som plätt. En influensa med 40 graders feber några dagar tog bort det suget så det var bara att fortsätta vara utan det därefter.

    Tror många är mer psykologiskt beroende av sitt kaffe/nocco än fysiskt beroende av koffeinet. Blir lätt en speciell ritual och paus i vardagen att dricka det som man associerar med positiva känslor och god smak.

      Exakt så! Jag slutade med nocco när jag blev gravid och det enda jag egentligen saknade var ”vår stund” 😂
      När jag drack första noccon efter förlossningen så kände jag mig absolut inte piggare. Så jävla onödigt att ens dricka det, but I still do.. 🤦🏼‍♀️

        Är inte det väldigt dyrt med Nocco? Hur mycket kommer det att kosta varje månad om man dricker ett par burkar om dan? Jag har inte bott i Sverige på flera år, men där jag bor nu dricker ungdomar väldigt mycket energidrycker och verkar ofta ta det istället för äta skolmat t.ex.

          Vad får dig att tro att de ofta skulle sluta äta mat?🤔 bara nyfiken hur du kommit fram till den slutsatsen, att det ofta skulle vara så 😅

            För att jag senast förra veckan läste en artikel om det i en tidning. Det hade bl.a. gjorts en studie där ungdomar fått svara på frågor angående det. Som jag skrev ovan så bor jag inte i Sverige, så vet inte hur det är där. Skulle inte tro att det skiljer sig så väldigt mycket. Jag bor i ett annat nordiskt land.

    Jag tycker man ska vara försiktig när det gäller koffein. Det gör ju en hel del saker med kroppen och blodet och det finns dom som tex får ångest av koffein. Så helt ofarligt är det inte.
    Jag tycker absolut inte att alla unga ska dricka energidryck tex. Det är mycket mer koffein i en Nocco än i en vanlig kaffe. Många yngre lider just av ångest idag och mycket koffein under en period i livet när man fortfarande växer kanske bidrar till sämre mående. (Ihop med sociala medier)

      Koffeinöverdos är ett riktig sak. Vet själv en person som dog av det. Ung, massor med energidrycker och kaffe varje dag, rökning och övervikt på det. Förmodligen ett hjärta som redan var känsligt för och på grund av allt detta. Oerhört tragiskt. Så det kan verkligen hända. Tycker alla bör vara försiktiga med energidrycker, särskilt unga.

      När jag insåg hur mycket koffein spelade in i min ångesyproblematik slutade jag. Tog månader då jag kände mig seg i huvudet. Men nu är jag så glad och tacksam att jag slutade. Att använda koffein för att köra över sin kropps naturliga signaler för trötthet och vila är ju aldrig något positivt. Inte heller att få stora påslag av dopamin och kortison. Känns skönt för stunden men inget man mår bra av i längden.

      Jag drack enbart en nocco om dagen, och i höstas mådde jag väldigt dåligt psykist och nära på att bli utbränd och hade ett jäkla illamående.. Av en slump så drack jag inte nocco en dag och illamåendet var borta, så höll mig borta i flera dagar och sen drack jag en och vips, illamående tillbaka.. Så jag slutade, för egentligen drack jag det bara för det var gott.. Jag blev inte direkt piggare av det eller något..

      Nu blir det Fun light istället, haha..

    Jag gick från att vara stordrickare till att bara dricka en kopp på morgonen i samband med att jag började ta ozempic. Jag var helt enkelt inte sugen längre och nu mår jag så oerhört mycket bättre.

      Vad roligt att du har hittat något som funkar bra för dig! Heja heja ❤️

    Jämförelsen mellan kaffe och energidrycker är förlegade – en kopp är inte en kopp längre om ni förstår
    Så de som förfasas över mängden koffein i en dryck bäljar säker i sig motsvarande fast i kaffe vilket är mer legitimt.

    En kopp kaffe för mej är 4dl. Och jag hinner med 2×4 dl innan klockan är nio.
    (jag dricker sen inte mer under dagen)

    Med det sagt så säger jag INTE att MYCKET koffein är bra.
    Men det skall upp till väldigt stora mängder för att vara farligt – dosen gör giftet.

    OCH får du endast negativa effekter av koffein så ser jag inte några problem att sluta.
    Jag vet att min huvudvärk blir outhärdlig en dag eller två om jag slutar men har ingen större lust att göra det, ser ingen vinst.

      4 dl är ju en jättestor kopp – det är klart det inte går att jämföra då. En vanlig kopp kaffe är 2.5 dl.

        de ”koppar” som används i de här så kallade tabellerna när koffeinmängd skall mätas är inte en mugg på 2.5 dl utan just en kopp, tänk kopp på kaffekokare- så menar jag.

        Jag förstår att min 4dl mugg inte är samma som måttet ”en kopp kaffe”, men det är inte din 2.5dl mugg heller.

        Så när det står hur många koppar kaffe som motsvarar t ex nocco så är det väldigt vagt

          Ja och en kopp på kaffebryggaren är lagom till en kopp på ca 2.5 dl.

            NEJ

            En kopp markering på kaffebryggaren är inte 2.5dl

      Jag älskar att dricka ur små koppar och i de jag har går det i knappt 2 dl. Perfekt mängd tycker jag!

      4dl måste ju vara extra stora koppar?

      Tror inte att det vanliga är en kopp kaffe på 4 dl. Det är ju en rejäl kopp.

    Jag slutar med koffein i perioder. Framförallt när jag velat bli gravid, eftersom det har en negativ effekt på fertilitet.

    Jag tycker det är lättast att sluta tvärt, lite ont i huvudet en eller ett par dagar och en enorm trötthet någon vecka. Sen mår jag TOPPEN. Fördelen är ju sen att man då kan använda kaffe för att faktiskt bli piggare ibland snarare än att behöva dricka för att inte få abstinensbesvär.

    Tyvärr blir i alla fall jag jättekänslig när jag slutat dricka och kan nu inte sova om jag dricker en kaffe efter lunch…

    Jag har köpt mig en riktigt dyr espressomaskin istället. Gott kaffe i olika former ger mig så mycket guldkant och att kunna dricka en riktigt god cappuccino hemma gör mig lycklig och pirrig varje dag. Det enda negativa är att det numera är odrickbart med vanligt bryggkaffe. Men helt klart värt det!

    Dricker 5-8 koppar kaffe om dagen, och då och då är jag absolut inte sugen på kaffe och gör uppehåll på flera veckor. Klarar mig galant utan några abstinens. Mycket värre att sluta med sötsaker för min del isåfall

      Håller helt med.

      Har heller inga som helst problem med att hålla upp med kaffe, noll huvudvärk.

    Jag slutade när jag ville bli gravid. Jag drack tidigare 2-3 koppar per dag men sen trappade jag ner till en, sedan en halv och därefter inget. Med det upplägget var det inte så svårt för mig. Tog typ två veckor och ingen huvudvärk.

    Har provat att sluta men märkte ingen skillnad. Dricker kanske 3-5 koppar om dagen.

    Att sluta med kaffe är väl inte att detoxa? När man kör en detox är det ju oftast betydligt mer omfattande än att bara sluta med kaffe.
    Och med tanke på hur mycket problem Micaela har med sin PMS (eller om det t.o.m. är PMSD hon har) så tycker jag definitivt det låter vettigt att prova.

      Kroppen har fullt kompetenta organ som fixar att ”detoxa” utan problem.
      Detox är ett påfund – enkom för att sälja på diverse pulver och drycker till de som vill ”rena kroppen”.

      Det finns alltså inget behov av att detoxa. Det finns inga gifter att rensa ut som inte kroppen själv hanterat.
      Behöver du rensa ut gifter som din kropp inte själv kan hantera så har du större problem och inget som kan lösas med diverse dyra produkter som säljs av kreti och pleti.

        Tror du missförstod min kommentar. Det hon gör är inte detox, hon har slutat med kaffe.punkt. Vilket kan vara bra för hennes pms.
        Men håller med att ingen behöver detox. Men att sluta med kaffe är inte vad detox betyder (hittepå eller inte)

        Yes levern, tarmen och huden är bra utrensningsorgan. Problemet är alla dessa gifter vi får i oss, får vi i oss många samtidigt och vissa ligger lantent i organen (metaller ärvs dessutom från mor till barn) måste levern jobba hårt och vi mår dåligt. När jag hade haft kopparspiral i en massa år lagrades det och varje gång jag åt något med zink, koppar eller tungmetaller i, som skaldjur (särskilt levern), vin (ekologiskt besprutas med kopparsulfat), kalvbräss och andra inälvor, det finns multivitaminer med koppar tex, även flera slags frön, så mådde jag skit och det följde menscykeln också. Tog tid att bli av med men sedan försvann huvudvärken och andra grejer helt. Kaffe kunde absolut förvärra och ge huvudvärk när det var som värst.

    Får hög puls av att bara tänka tanken på att inte dricka kaffe det första jag gör på morgonen och även att inte få min dagliga Cola Zero till lunch.
    Gud vilken huvudvärk jag får utan koffein! Inte värt att sluta ens haha.

      Din kommentar säger ju allt egentligen.
      Om koffein hade lanserats nu, hade det verkligen fått godkänt då?
      Vet många som känner som du och det låter ju som ett ganska grovt beroende.

    Svårt att sluta dricka kaffe pga av abstinens i form av depressivitet i upp till 2 veckor. Slutat många gånger, det håller ett par månader, kanske ett halvår, sedan tänker jag en liten kopp kan jag ta, men inom någon vecka är jag fast igen.

    Pepsi max 😍

    Jag slutade tvärt med koffein när jag insåg att det bidrog till mitt dåliga mående. Jag blir typ sjuk av att dricka koffein? Får hjärtklappning, börjar skaka, blir yr, får ont i magen, börjar kallsvettas osv. För att inte tala om hur negativ påverkan det har på min psykiska hälsa. Funkar fint med koffeinfritt kaffe, men dricker egentligen mest grönt te. 🙂

    Testade en energidryck när jag var yngre en gång och fick åka till akuten för att jag började skaka så mycket. Tycker att användningen av energidryck bland unga är en folkhälsofara som man borde ta på större allvar. Arbetar mittemot en liten butik som säljer energidryck till unga och varje rast och efter skolan är det kö utanför butiken av teens som ska köpa energidryck. När jag jobbade inom skolan var det väldigt många som kom till skolan på morgonen med en energidryck i handen, deras enda frukost.

      Same! Efter att jag sluta dricka koffein så försvann all min ”ångest”. Helt sjukt att jag liksom trodde att det var bara så jag alltid mådde plus att min pms blev nästan obefintlig efter att jag slutade så det var ju ett till plus!

    Jag vill detoxa mig från koffein men får fruktansvärd huvudvärk utan. Det är på den nivån att jag inte kan tänka. Ska jag kunna detoxa mig måste jag vara ledig från jobbet…. Så det är inte ”bara” koffein.

    Tycker det är värre att få i sig kaffe. Hur lite det än är och vart det än är dolt i. Konsekvensen blir alltid den samma. Svåra magsmärtor från allt mellan 5 timmar till något dygn. Och av den kalibern att man önskar att någon gjorde processen kort för en och avlivade en….

    Det finns ju också mycket forskning som visar på många hälsofördelar med koffein. Men som många andra påpekat innan handlar det väl framförallt om att mängden intag, måttlighet. Men är nackdelarna av koffein större än fördelarna såklart man kan sluta 🙂

      Ja kaffe är en stark antioxidant = nyttigt. Men ska man ha kaffeberoende ska man nog inte ha det ihop med socker utan köra på vanligt vis med lite mjölk. Och nöja sig med 2-3 koppar om dagen och inte för sent på dagen.

    Alla som är cola zero beroende är ju koffeinberoende 😊

    Jag får inga negativa effekter av kaffe alls, inte ens gula tänder eller något med magen. Så det är inget för mig att trappa ner på, haha..Och ja, jag är 35 och började dricka några koppar per dag när jag var 15-16.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.