Jessica Frejs inlägg om kroppar och värde

Jessica Frej har postat det här inlägget efter att hon fått mängder av frågor om sin kropp och uppenbara viktnedgång.
Man vill veta hennes hemlighet? Vad har hon gjort? Magsäcksoperation? Ozempic? VAD ÄR HEMLIGHETEN?!?! Det vill alla veta, för kanske har Jessica hittat en ny genväg som ingen annan kommit på än?
Tyvärr inte, mina vänner.
Om det är vad du är ute efter så kommer du bli grymt besviken av det här inlägget, för Jessica har inte gjort något av det.
Hon beskriver istället den resa hon gjort, där hon idag tar bättre hand om sig själv. Hon ska även börja plugga till att bli dietist, vilket är en treårig utbildning. Då, skriver hon, kommer hon vara mer redo och lämpad för att hjälpa människor som ber om den här hjälpen.

Det jag tyckte var bäst i hela hennes inlägg är dock det här.
Som hon formulerar det jag många gånger tänkt men inte fått ur mig. Alla de gånger när jag sliter mitt hår och inte förstår hur en människas rätt att finnas, oavsett kropp, kan uppmuntra och glorifiera fetma.
Jessica skriver orden jag själv inte kunnat formulera. Så tack för det, och tack till dig som tipsade mig om Jessicas inlägg.

108 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Kroppar kroppar kroppar

      Hemgjorda kroppkakor är så gott😀

        Boomers på svenska? 😄

          Taco så mycket🤓

    Så typiskt folk att tro att ngn har börjat med Ozempic när människan i själva verket gjort det alla borde fatta. Lägg om kosten och börja motionera. Vad fin hon har blivit btw.

      Precis. Men folk mår väl lite bättre med sig själva när de intalar sig att alla andra som lyckats har fuskat till sig resultatet.

        Tycker det här är en så konstig inställning. Människor äter mediciner av alla möjliga orsaker, men äter man medicin för fetma är det fusk? Är antibiotika att fuska sig förbi en lunginflammation?

          Har du ngt bättre alternativ än antibiotika vid lunginflammation? Motionera?

            Nej jag har inget bättre alternativ. Jag tycker att det är jättebra med mediciner som hjälper folk att må bra. Inklusive mediciner mot fetma.

      Bra att ta tag i det själv men inget fel att folk tar mediciner för att komma till rätta med det matindustrin ställt till med precis som med cigaretter.

        Ingen tvingar dig att varken röka el glufsa hamburgare.

          Nu varken röker jag eller är tjock. Men för de individer som har problem, med matindustrins propaganda, så finns hjälp att få. Vinn vinn för samhället och individen. Var lite pragmatisk och stoppa upp d andra snacket någonstans istället.

            Vad menar du med matindustrins propaganda?

      Hon har börjat prioritera sömn oxå och stressa mindre

        Jag har lärt mig hur långvarig stress påverkar vikten, det är oundvikligt för det får kortisol och adrenalin att spruta ut i kroppen och då fungerar inte matsmältning och andra kroppsliga funktioner som den ska. Med viktuppgång som följd. Så få ner stressen långvarigt och hitta tillbaka till sömnen är vad som gäller för att vikten ska lugna sig om man är stressad.

          Stress förbrukar även vitaminer och mineraler i rasande fart. Får man brister kommer suget och man kanske är fel grejer, som chips i mängder för att man behöver kalium och andra elektrolyter.

      Nu var det inre arbete som gjorde att det kunde göras förändringar! Hon fick verktyg att hantera sina emotioner, när hon gick hos psykologen i ett år.

      Det är där förändringar skapas och inte i granskandet av och texter om *andras* kroppar. Det finns inga genvägar till en bättre psykisk hälsa, även om den här bloggen försöker få läsarna att tro att ”bevakandet” av andras kroppar löser folks mående och syn på den egna kroppen.

      Hon har alltid varit fin.

        Mitt fokus här är måendet och inte subjektiva åsikter om hur någons kropp ser ut!

        Reflekterar du över vad det innebär att underhålla tanken om en ”fin” kropp. Den bedömningen är inte särskilt neutral och ger många kvinnor en stress och dåligt mående!

    Det är nog bara att acceptera att man inte kommer gilla allt man ser och hör. Liksom att folk kommer vara nyfikna på en om man lägger ut delar av sitt liv online. Folk är ju nyfikna privat också men på ett annat sätt.

    Det du skriver om en persons rätt att få finnas gäller ju även smala personer som känner för att dra in magen på foton. Du sliter sitt hår för att folk inte förstår att en överviktig person inte glorifierar övervikt, andra sliter sitt hår för att de inte får visa upp sina utmärglade kroppar i fred, de kanske inte heller vill glorifiera, bara få finnas och visa upp sig på ett sätt de själva vill visa upp sig. Just då.

    Är helt övertygad om att hon använder Ozempic eller Wegovy. Det är mer eller mindre omöjligt att gå ner så mycket så snabbt på något annat sätt förutom magsäcksoperation då när man har burit på övervikt så länge som hon har gjort. Att hon skriver att äter samma mat, fikar, dricker vin är bara bevis på det. Hur vet jag det? Jo, jag har gjort exakt samma resa. Hade provat allt och då menar jag verkligen allt utan att gå ner och jag hade 30 kg övervikt. Sen började jag med Ozempic för ca ett år sedan och har gått ner allt. Hur äter jag då? Jo precis som Jessica skriver så går det att äta i princip allt men men man klarar bara att äta väldigt lite vilket gör att man går ner. Jag säger exakt samma saker som hon gör till alla som frågar hur jag gjort. Att jag tar bättre hand om mig etc. Har inte sagt till någon att jag tar medicin och det är för att många blir så väldigt upprörda över det plus att det känns privat. Debatten om att ställa två sjukdomsgrupper, diabetes vs obesitas mot varandra tänker jag inte ta, varken IRL eller här.

      ”Kommentarer började trilla i i höstas för det var då ni såg mig för första gången på länge” skriver hon ju själv. Exakt hur mycket vet du att hon gått ner på hur kort tid?

      Hur ofta tränade du när du försökte gå ner i vikt och vilken träning? Varför skulle hon inte erkänna om det var Ozempic, varenda svenne verkar ju köra med det. Min diabetikergubbe fick sluta pga hjärtrusning, inte gick han ner i vikt heller. Men nu kommer så mkt rapporter om att de är farliga så han är glad han slutade.

        Alla mediciner har biverkningar. Det är bara att just ozempic får biverkningarna som löpsedlar.

          Medicinen är relativt ny. Man vet inte allt ännu.

      Var får man tag på det? Jag har 25 kg extra och försöker med allt!

        Allt, berätta vad du gjort t ex?

        Ozempic är slut överallt i stort sett. Jag har diabetes och behöver Oz, men måste sluta helt efter mina sista surt förvärvade sprutor. Det är inte bra att ta Ozempic ett tag, göra uppehåll p g a slutsålt och sedan börja om igen. Det skadar kroppen

          Men då får ju ens läkare hitta ett alternativ. Det är ju EU och Sverige som saknar lager av mediciner och anledningen till att vi ständigt får brist på läkemedel.

        Yazen

      Varför skulle det vara omöjligt? det trollar ju inte bort kilona bara för du använder det, utan man får ju fortfarande lägga om kosten. Det är verkligen inte omöjligt att göra utan att ”fuska”. Har själv rasat i vikt när jag började äta bättre och röra på mig (och jag var inte jättestor eller klassades som tjock men hade lagt på mig en del extra kilon som jag inte var bekväm med)

      Sen är alla kroppar olika. Men det är ju inte speciellt kort tid om det redan började synas i höstas. Är ju typ ett halvår sen.

      Det är fullt möjligt att gå ner i vikt på ”naturlig” väg. Bara för du kände att inget funkade för dig så betyder det inte att det är likadant för alla andra. Och vad menar du med kort tid? Är ju inte som att hon gick ner allting igår.

      Dels är 4 år inte särskilt kort tid.

      Dels kan man inte säga att det är omöjligt eller ens väldigt svårt på individnivå. Det förekom ju att folk gick ner i vikt även förr, innan medicinerna kom.

      Hon skriver ju att et började för fyra år sedan så så snabbt har det väl inte gått.

      Du kan äta samma mat.
      Men inte samma mängd.

      Så nej, det är inget argument för att hon ljuger.

      (bortsett från att formuleringen samma mat är fel men det var nog inte det du menade)

        De flesta som äter samma mat i mindre mängd blir förr eller senare väldigt hungriga och triggar då ett överta de istället. Medicinen minskar ju hungerskänslorna.

      Har du fått några biverkningar? En del mår ju väldigt illa.

      Bara för att du behövde medicin för att ta bort hungerkänslan betyder det ju inte att hon gör det? Hon äter väl lika lite som du men utan medicin. Med bra träning och yoga dessutom som verkligen är fantastiskt för att få rätt mindset, är jag övertygad om att det går att gå ner i vikt precis lika bra utan ozempic eller liknande substanser.
      Allt handlar om hur mycket man äter och uppenbarligen äter hon mindre nu än tidigare, även om det är samma saker hon äter.

      Spelar det någon roll?
      Måste man berätta hur man går ner i vikt om man inte vill??

      Jag gick ner ca 39 kg på ungefär 8 månader genom att planera kost i detalj, öka vardagsmotion och börja träna (styrketräning 3x/vecka och 45-60 min konditionsträning 3x/vecka). Inga mediciner, ingen operation, ingenting annat är planerad mat och träning.

      Med säger jag inte att kan jag så kan alla, det är olika jobbigt för olika människor och alla har olika förutsättningar. Men på samma sätt som jag inte kan anta att bara för att jag kan så kan alla andra, så kan man inte anta att bara för att man själv inte kan så kan ingen annan. Folk är olika.

        Med pt och ändrad kost går det!

        Hur länge har du hållit den nya vikten?

          Ungefär tre år hittils. Eller, beror väl på vad du menar med ”hållit”. Ligger ju inte på exakt samma vikt hela tiden, men skulle säga normalt inom 5 kg upp eller ner ungefär.

      Gick du till en psykolog och hanterade varför du gjorde de val du gjorde? Eller gjorde du försök utifrån motion och ändrad kosthållning enbart? För utan den psykologiska biten kommer en ätstörd hjärna inte att upprätthålla strikta tränings- och kostscheman.

      Du är inte samma individ som den här kvinnan och hon är inte samma individ som du är- även om du tycker sig se likheter och utgår från dig själv!

      En individ som har använt mat och annat för att döva sina emotioner och inte lyssnar till sin kropps signaler, den kommer inte att kämpa med den biten om den lägger aktiv tid på att få hjälp av en professionell individ (psykolog). En psykolog som lär den att förstå och hantera sina emotioner. Det är en individ som kommer att rasa i vikt när den inte längre varje måltid (mellan måltiderna) eller regelbundet flera gånger i veckan överäter. Det blir många kilon på ett år som försvinner när mat och annat ätbart inte längre blir ett verktyg för att reglera emotionerna.

      Hur tror du att folk gjorde tidigare när mediciner och magsäcksoperationer inte var tillgängligt på samma sätt för ca. 15-20 år sedan och individer gick till psykolog och bearbetade sitt inre istället ( ,vilket den här kvinnan säger att hon har gjort under ett års tid)?

      Frågan är varför du är så bestämd med att du vet bättre än hon själv gör och att hon utan tvekan ljuger pga. din uppfattning om din egen kropp!?

      Det du skriver för vissa så klart, men det betyder inte att det gäller alla! Personligen är jag mer benägen att tro att någon har kommit till rätta med sitt stökiga inte och destruktiva handlingar (som matmissbruk och fysisk inaktivitet) om den har aktivt jobbar på sitt inre tillsammans med en psykolog. Det finns en anledning till att psykologer har gått 5 år på högskolan!! Extremt många blir bättre av att gå på regelbundna sessioner hos en psykolog.

      Det tror jag med.

    Jag blir fan mer triggad av att gå in här än på någon annan sida på nätet, appar inkluderat. Återkommer när jag blivit smal, för nu mår jag fan bara dåligt av alla kroppsinlägg här.

      Ja så fruktansvärt tradigt och tjatigt med ett sjuttioelfte inlägg om samma sak. Allt är redan sagt och uttömt i tidigare trådar. Alla vinklar och aspekter är redan sagda. Känns som tystnaden talar i det här kommentarsfältet.

      Jag håller faktiskt med. Finns inget ställe som fokuserar så mycket på kroppar som här inne.

        Och det är en direkt konsekvens av vad vi ser och matas med på sociala medier.

          Beror ju på vad man fyller sina sociala medier med. I mina flöden är det ytterst lite fokus på kroppar.

            Samma här. Följer inga konton som skriver om vikt och kroppar, och får inte upp något om det som förslag heller.

            Samma här

          Men det är sååå tröttsamt och tråkigt att läsa om det i inlägg efter inlägg. Jag är normalviktig och blir inte triggad, men tycker det är så jävla tråkigt och ointressant att läsa om någon annans kropp. Något roligare måste det väl finnas att skriva om? Du verkar ju själv kritisk till att det ”hetsas” om kroppar i sociala medier, förstår inte varför det då behöver lyftas även på din plattform? Det är ju knappat konstruktiva inlägg.

            Fast Camilla försöker ju bara att nyansera och problematisera det som läggs upp av de största influencerna…det kan väl aldrig vara fel. Det är ju bra främst när det gäller de yngre följarna som kanske inte har kritiskt tänkande.

          Men sluta mata då? du väljer ju vad du publicerar här.

            Så länge det är vad vi matas med på sociala medier så kommer jag fortsätta skriva om det, men jag hör vad ni säger och kommer revidera mängden. Tack för feedback! Det uppskattas. 😊👍🏻

          En dålig ursäkt.

          Du får väl ändå ta ansvar för innehållet på din egen blogg.

      Jaaaa tänkte exakt samma! Ingen annanstans på nätet läser jag så mycket om kroppar som här 😅

      välkommen tillbaka när psyket är starkt nog att kunna läsa en text utan att bli triggad.

        Du är lika tuff som vanligt

          Att inte bli triggad av en text är inte att vara tuff, det är de normala.

        Ja, isf skulle man ju inte kunna läsa en enda tidning utan att bli triggad🤔

      Då är det nog svårt att använda sociala medier öht om man blir triggad. Kropphetsen och vikt finns tyvärr överallt

      Jag med. Förjävligt har det blivit. Nu tar jag med mig mina snygga kurvor och går någon annanstans.

      Bloggen borde byta namn till: ”Mat- och kroppsbevakning…av och för kvinnor”.

        Och före det var det ”Blondinbella-bevakning”. 😊

        Nej då, Lewis gillar att hänga här😉

    Är så sjukt trött på att läsa om folks kroppar 😴

      Jag också.
      Folk blir triggade av allt här inne.

    Nu byter vi ämne! Vilka ska på klamydia/perkele ikväll?

      Funderar på Finska klubben ikväll. Hoppas få hugg🤓

        Garanterat, ikväll vallfärdar dom, finnarna!

    Jag byter också ämne. Vad tror ni har hänt med Kate Middleton?

      Ja du, det ska bli väldigt intressant att se hur det här utvecklar sig.

      kan ju vara en underlivs.op eller liknande efter graviditeter, kan vara något som behövs åtgärdas. ingen vill väl basunera ut det till hela världen, typ framfall eller sprack och behöver fixa till. Min kompis fick vänta 12 år på att få hjälp efter att hon sprack bakåt, trots problem.

        Det är inte det som är det märkliga i den här situationen, att hon kan ha behövt en operation. Men hur palatset/hovet hanterat det. Det är jättekonstigt och inte hur de har flera gånger gått emot hur de brukar hantera det. Det är sådant som gör att folk ifrågasätter vad som egentligen händer.

      Kolla morgon i P3s senaste reel där de diskuterar konspirationsteorier om det, sjukt kul!

      Oavsett vad som hänt så har ju hovet hanterat det otroligt klantigt i och med publiceringen av den manipulerade bilden. Snacka om att slänga tonvis med ved på den redan stora konspirationsbrasan! Det är så märkligt, hovet vet ju garanterat mycket väl hur allting som kommer från dem granskas och analyseras in i minsta detalj. Man undrar vad fan som hände där?

    Kroppen mindre men läpparna större, fantastiskt hur allt hänger ihop…

      Har du fått större läppar🤔

      Fast va? Har du ens koll på henne eller är det bara en fördom för att hon har stora läppar. Det har hon ju haft hela tiden.

      Hon har alltid haft stora läppar..

    så hon har inte lagt ut foto på 4 år då? Verka dessutom gått jämt men i slutet innan första bilden på ett tag lades ut så rasade vikten? Brukar vara tvärtom. Hon har väl varit på Tv4 under tiden eller har det också varit paus länge?

    Intressant med alla som rasar i vikt, aldrig förr har de lagt ut så mkt bilder på sig i olika kläder som då….typ som att väger du mer så lägg inte upp bilder på dig i olika outfit = ännu ett bevis på att det är smal som gäller.

    Skitsamma, snygg både innan och nu iallfall. Och kul att hon lyckats.

      Jag är likadan… för jag känner mig finare och mer som mig själv när jag väger mindre. Inget konstigt. Däremot har jag för mina barns skull fotat lika mycket när jag var rund. De ska se mamma i alla former, att mamma alltid varit med.

      Men är väl inte så konstigt, jag blev också mer bekväm med att ta foton på mig själv, ha tightare kläder osv när jag gick ner i vikt.

        Absolut kan det vara så.

      Det är väl inte så konstigt om någon lägger ut foton på sig mer när de gått ner i vikt. De är stolta över sin viktresa och de har de all anledning till att vara.

        Men då är det väl inte heller så konstigt att folk kommenterar och frågar egentligen ?

          Nä, de kan väl fråga hur hon har gjort. Förutsätta att det är Ozempic är ju ganska trist..

    Jag fick ner från 68 till 52 kg på mindre än ett år på att lägga om kosten och utan att träna man kan om man vill och då åt jag godsaker varje vecka några glas läsk och bröd nästan varje dag allt handlar om att inte överäta

      Nu handlar ätstörningar inte om en svag vilja! Släpp ”man kan om man vill”. Det är detsamma som att säga att personer kämpar med vikten på olika sätt, för att de inte vill kunna göra bättre per automatik av egen vilja.

      Det är ett onödigt skuldbeläggande! Har du den tanken när du var på väg upp till 68-kilon ”jag vill och kan men gör det inte”? Eller handlade det om inre processer som fick dig att kontinuerligt under många år ligga på ett kaloriöverskott som bidrog till din viktökning? Lite introspektion vore önskvärt, Anita, innan du langar iväg billiga repliker om att kunna om personer bara vill!

        Gud var avunsjuk du är. Det är så enkelt lilla gumman med sin egen kropp kan man göra exakt vad man vill och ja jag tänkte inte på min vikt förens jag såg ut som en helt annan person och då var det bara att sluta glufsa i sig flera portioner köttfärssås 7 dagar i veckan och marabu 200 gram chokladkaka varje kväll. Så enkelt är det äter vad jag vill är snygg smal och lycklig och det får du också sim tjock känna men jag är det på riktigt jag lan se mig själv utan kläder och tycka att jag är snygg gemfört med överviktiga

          Ha ha världens lamaste comeback: ”du är bara avundsjuk”.

          När man inte har något annat att ta till…

          Jag är vegan och äter inte socker, dricker ingen alkohol och tränar 4-5 ggr. i veckan. Ovanpå det har jag en väldigt aktiv sköldkörtel som gör att jag måste ha koll på vad jag äter för att inte bli underviktig! Ligger precis vid gränsen för undervikt och har med andra ord jäkligt många kilon kvar för att ens närma mig övervikt.

          Din kommentar visar bara att du inte har förmåga att tänka nyanserat, lägga en adekvat analys samt gör antaganden om individer du inte vet någonting om.

          Det går att diskutera saker utan att utgå från sig själv! Föreställningen att det i alla lägen handlar om ”avunsjuka” för att personer inte håller med är inte en uppvisning på visat intresse för samtalsämnet!

          Ps. Det stavas *avundsjuka!

      kan nästan alla göra. det är att behålla vikten långsiktigt som 97% misslyckas med.

    Tolkade hennes inlägg som att hon redan börjat studera till dietist, då är hon väl inne i andra terminen nu? Kan tänka mig att det är en bra start på ett ”nytt liv” med ändrade vanor. Själv gick jag ner ca 10 kg på nåt år efter att jag bytte jobb till ett mycket mer rörligt och det gick gradvis så jag märkte knappt av det. De som säger att de provat allt utan att gå ner i vikt har troligen inte testat äta mer regelbundet samt röra på sig dagligen för det är ju själva nyckeln till framgång precis som experterna alltid hävdat!

      Hörde på Nyhetsmorgon ang framtidsutsikter på jobbfronten. Dietister, nej. Bibliotekarie, ja. Blev förvånad över båda. Medvetenheten om vad man äter ökar samt trodde folk gått över mer till ljudböcker ist för fysiska.

    Jag FÖRSTÅR att det finns en tanke bakom att hon skriver som hon gör, hon vill inte trigga/vikthetsa/vara fin i kanten, jag fattar

    Men sorry, ingen går ner massa i vikt av att träna lite yinyoga (Viloyoga) och INTE förändra sin nuvarande kost. Låter som hon genom enbart terapi och ”hitta sig själv” gått ner i vikt. Tyvärr funkar det inte så. Känns bara oärligt och löjligt, bemöt då hellre inte alls

      Får väl hoppas att läkaren el apotekspersonalen skvallrar då🙄

        Jag insinuerade inte att hon börjat med ozempic, man KAN gå ner utan den skiten!

        Det jag efterfrågade va att, om hon ens ska prata om det, va då fan transparent med att det är arbete och kostförändring bakom… Annars kommer folk fortsätta ställa tusen frågor och försöka ta till genvägar för samma resultat. Hate to break it, men det finns inga genvägar eller snabba lösningar

      Det hon menar med yogan är väl inte att det är yogan som någon slags motion som fått henne att gå ner i vikt, utan att yogan har gjort att hon känner efter i sin kropp bättre, lyssnar till kroppens signaler och aktivt försöker ta hand om sin kropp. Tolkar det som att hon med det menar att hon kanske t.ex. bättre känner in hunger och mättnad istället för att t.ex. överäta, att hon aktivt tänker på vad hon äter för att ge kroppen det den behöver och mår bra av (vilket i sig kan leda till att man går ner för man kanske innan åt sämre och mer pga fick ökad hunger för man inte fick tillräckligt med bra näring).

      Behöver inte ha ändrat vad hon äter, men kommit i kontakt med sitt inre med psykologi-sessioner och yogan och känsloreglering inte har ett behov av att överäta för att må okej.

        Då anser jag att hon skulle varit tydligare med det, vari ligger faran i att erkänna ”jag hade tidigare problem med överätning och nuförtiden äter mindre vilket resulterat i viktnedgång”,

        nej allt ska slätas över och läggas in i bomull

          Hon skrev att hon gått och pratat med en psykolog i ett år! Det är dessutom tydligt att samtalen har gjort att hon har fått fatt i sina emotioner.

          Vad tror du annars överätning handlar om, god känsloreglering!?

    Jämför bilder från i vintras med hur hon ser ut nu. Det är inte resultatet av fyra års arbete. Det är resultatet av några månader med Ozempic. Man går inte med så snabbt på några månader för att man börjat prata med en psykolog sen fyra år tillbaka. Det är Ozempic. Stå för det. Sen är det naturligtvis hemskt med alla frågor och kommentarer om kvinnors kroppar och vill man inte prata om det ska man sätta ned foten men vill man ändå berätta kan man iaf säga sanningen.

      Det är ju inte konstigt om folk undrar när någon som varit överviktig lång tid plötsligt går ner i vikt ordentligt för första gången just när Ozempic kom. Sen är det förstås ett rent sammanträffande för en del. Men man får ju räkna med att följare kanske identifierar sig och vill ha tips, oavsett om det är ett ”tråkigt” tips eller mer aggressiva metoder, många upplever ju att det privat precis allt men inget funkar och det är ju fullt naturligt att söka sig till någon som lyckats med det man själv ville uppnå. Förstår dock inte varför det skulle vara finare att gå ner med ”sunt ätande och självkärlek” än läkemedel eller operation, blir ju helt skevt, vad spelar det för roll?

    Jag har läst de flesta kommentarer men det som biter sig fast i mig är att en del verkar tro att det är omöjligt att gå ned i vikt utan intag av medicin. Men självklart kan man göra det, det handlar om självdisciplin och om just att ta hand om sig själv bättre. Stress gör viktnedgång svår som många påpekat och är dessutom en riskfakort för olika former av cancer, precis som fetman i sig är det, t ex har man sett en mycket stark koppling mellan bröstcancer hos kvinnor och låga halter av antistresshormonet enkefalin, de kvinnor som hade den lägsta nivån enkefalin löpte mellan tre och fem gånger så hög risk som de med den högsta att drabbas av bröstcancer.

    Det som slår mig som läkare (suck! JA, jag ÄR läkare…) när jag möter överviktiga patienter är att man inte vill inse problemet och inte heller att man, om man bara börjar räkna, stoppar i sig de där extra kalorierna man inte gör av med. Det gör jag själv också ibland men då ser jag till att räkna av dem på kommande dagars intag. Det är ack så lätt att tro att man ”inte äter så mycket” men den som väl börjar räkna blir i regel förvånad och lite chockad – och sedan kan resan mot en hälsosam vikt börja. Resan som alltså är full möljig utan diverse läkemedel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.