Är Tiktok döden för traditionell media?

Amilia Stapelfeldt gästar Publiceringsklubben för att diskutera huruvida Tiktok kommer vara döden för traditionell media. 
Jag förstår nog inte riktigt frågan. Eller problemet. Är det att traditionell media kommer ersättas av Tiktok, eller att traditionell media kommer vara tvungna att använda sig av Tiktok för att inte hamna på efterkälken?
Vad tror ni?

33 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Oavsett så ogillar jag Tiktok starkt. Ska bli intressant att se hur det blir i USA

      VPN blir svaret på allt!

      Jag ogillade också TikTok väldigt mycket innan. Sedan började jag jobba med det och förstod hur missförstod appen var. Den är fantastisk på sitt sätt, men det är en annan atmosfär än på Instagram. Du kan inte förvänta dig att bli tagen seriöst på TikTok, för majoriteten som använder den använder den på ett kul och kravlöst sätt. Så när till exempel Aftonbladet sänder seriösa nyheter (som de försöker göra) på TikTok slår det fel, och kommentarerna kan nästintill verka grymma.

        Appen är missförstådd men man kan inte förvänta sig att bli tagen seriöst? Det om något säger väl att appen inte är missförstådd. För mig verkar det mest vara skräp.

          TikTok är ju främst en app som användaren använder för att bli road eller inspirerad. Precis som alla sociala medier så har den sitt användningsområde. Man hittar lätt sin ”grupp” på TikTok. Resetips, humor, filmatiska klipp, djur, BookTok. Allt finns där, speciellt när algoritmen har förstått vad du vill se!

          Om du inte vill ha något utav det utan endast ”genomseriösa” nyheter – nej, då är nog appen inget för dig! 👏

            Ja men problemet blir väl då att många människor ENDAST tar till sig information via TikTok. Om detta inte funkar för ”seriösa” ämnen som världsnyheter, politik osv, var hamnar samhället då?

              Det är väl inte inte TikToks uppgift att anpassa sin plattform så den funkar för ”seriösa” ämnen också. Det enda de egentligen bör göra är att se till att så lite desinformation som möjligt tillåts spridas och vara tydlig med att TikTok inte är en nyhetssajt.

              Som sagt, alla sociala medier fyller sin funktion och har sitt användningsområde. Alla sociala medier behöver inte funka till exakt ALLT.

              Rent krasst är det väl så att man inte kan tvinga folk att hämta information från ”rätt” källor. Förlåt om jag går rakt på sak – men idioter har funnits i alla tider och om någon hellre vill tro på vad de läser på TikTok eller exempelvis Flashback så är det väl upp till dem vare sig vi gillar det eller inte. 🤗

    Jag förstår inte riktigt – vad räknas som traditionell media?

      Tidningar, radio, tv

      Undrar samma. Dessutom är det väl främst yngre personer på tiktok? Jag använder visserligen inte appen, men skulle ju aldrig gå till tiktok för att få nyheter om något viktigt.

        Främst vet jag inte. Tycker det är många från 25 och uppåt.

        Majoriteten är ju över 30 berättade VDn inför USAs senatorer.

    Man sa väl samma sak om bloggar? Och Insagram? Och tv?

    Frågan är väl om sociala medier tar över nyhetsförmedlingen och traditionell media krymper/försvinner. Den utvecklingen är ju väldigt tydlig, unga får sina nyheter från tiktok och inte svt (och troligen inte heller från svt:s tiktok-konto, om de har nåt).

    Fattar inte riktigt heller, skulle SVT sända alla nyheter via TikTok så att alla behöver registrera sig på random tveksam plattform som för tillfället är mest populär bland unga? Tror snarare att vi kommer ställa högre krav på public service i framtiden, spänt världsläge och ”information” från alla möjliga håll kräver ju seriös rapportering och i det ingår självklart en egen plattform.

      Eller hur. TikTok är sista stället jag skulle söka trovärdiga nyheter från

    Tror eller hoppas på en begränsning innan dess faktiskt. Många offentliga europeiska institutioner har infört stopp för sina anställda och det känns som en fingervisning. Helt sjukt att acceptera att en kommunikationskanal från Xi Jinping dominerar flödet.

      Jag hör dig, men är det samtidigt inte lite paradoxalt att västvärlden accepterar Made in China i vissa avseenden men inte andra? Lite hycklande kan tyckas.

        Jämför du en tröja med en mobil där du har all dina info som ank, id gos osv osv osv?

          Syftar du på telefonen som tillverkas i Kina?

    Hoppas inte men konsumerar inte tv själv😅

    Nej är mitt svar på hennes fråga. Hur skulle Tiktok kunna utkonkurrera vanlig media? Förstår inte riktigt den tankegången. Vem vänder sig till Tiktok för att få ta del av nyheterna? Om jag använde tiktok skulle jag isånafall främst använda det som nöje och inte som en seriös nyhetskälla.

    Jag tycker TikTok är hjärndött. Hoppas det inte ersätter traditionell media.

      Varför är det hjärndött?

      Lika hjärndött som exakt alla andra sociala medier. Det finns trams och det finns seriösa konton överallt.

        Men så sitter du här och kommenterar trots att du tycker sociala medier är ”hjärndött”. Varför är du intresserad av att läsa om det?

    Vem kollar ens på vanlig tv i dag? 50 plus? 😄

      Många.

      Nej? Kollar alltid på tv.

      Vem kollar inte på tv? För mig är det självklart att titta på nyheterna i princip varje dag, för att hålla mig uppdaterad. Nyheter och sport konsumerar givetvis ”live” på tv. Andra program kan jag streama när det passar, men det är även skönt att ha tvn på i bakgrunden om man gör något annat.

    Kollar tv varje dag och är inte 50+🤷🏻‍♀️

    Vaddå Publiceringsklubben? Publicistklubben heter det väl, står ju till och med i bilden..?

      Intressant också att de kallar det för PK-klubben. Jag undrar vem som gör det, Publicistklubben själva? Eller den här influensern?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.