MIssbruka inte ordet ”systerskap”

Elaine tar upp ett ämne som jag verkligen håller med om – hur vissa ord och uttryck missbrukas, urvattnas och använts slentrianmässigt.
”Näthat” är ett sådant ord, ”mobbing” eller annat och ”systerskap” ett tredje. Viktiga och tunga ord vars betydelse bör respekteras och inte slängas runt hur som helst.

Jag har flera gånger uttryck att jag inte kommer backa en kvinna som eventuellt gjort några riktigt dåliga beslut bara för att hon är just kvinna. 
Absolut inte!
Vad skulle det bli för värld om ingenting som kommer från en kvinna får ifrågasättas?
Bellas snyftiga gråtfest efter att Mia Skäringer gjort en parodi på hennes  urlöjliga barnvagnsreklam var bara fånig och att skrika att Mia är en dålig medsyster som driver med den känns som det argument man tar till nära det inte finns någonting annat att säga.
Som en solidarisk medsyster så borde Mia – enligt Bella –  ha backat henne och absolut inte lyft fram faktumet att det hela bara var så pinsamt dåligt att de vore rent olagligt att som komiker att inte ta tillfället i akt för en parodi.

Jag diskuterar gärna systerskap och lyfter mer än gärna upp kvinnor som gjort någonting bra som är värt att uppmärksamma, men jag kommer aldrig backa någon urskillningslöst enbart på grund av deras kön.
Den dagen vi börjar göra det är vi lite illa ute.

Håller ni med mig, Mia Skäringer och Elaine eller tycker ni att vi är katastrofala kvinnor som borde få vårt medsysterliga medlemskap annullerat omedelbums?

Tack för tips! 

57 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Jag ”backar” inte en kvinna bara för att hon är kvinna. En kvinna kan vara ett stort rötägg, precis lika mycket (eller mer?) rötägg som en man. Jag står upp för de personer jag anser vara mina vänner, personer som står för bra saker, etc.

    Det hänger inte på vilket kön denne har!

    Under uppväxtåren (ca mellan åldrarna 10-18 år) blev jag mobbad. De som främst utsatte mig var tjejer. Mobbningen var så illa att jag övervägde att byta skola och flytta till en helt annan kommun. Jag vet att tjejer, och kvinnor, kan vara hemska människor. Varför ska jag backa kvinnor bara för att de är kvinnor?

      Jag backar heller inte allt någon gör för att det är en kvinna, dock tycker jag inte man behöver håna folk, och nu är jag inget fan av just BB eller läser hennes blogg.

        Sorry skulle inte vara svar! 🙂

    Män backar ju varandra vilken skit de än gör och det har ju inte direkt lett till att världen blivit en bättre plats. Vi måste kunna ifrågasätta och utmana varandra för att utvecklas kollektivt. Däremot tycker jag det är viktigt at verkligen stötta andra kvinnor när de gör bra saker. Så kan vi också lyfta varandra kollektivt.

    Det klart jag inte tycker att man helt blint ska backa en kvinna enbart för att hon är kvinna. Men jag tror att kvinnor många gånger döms hårdare just för att hon är kvinna och jag jobbar med mig själv för att inte bli en sån.

    Jag har iofs som princip att aldrig misstro en kvinna som berättar om övergrepp, oavsett hur snäll jag tror att den anklagade mannen är. Jag vet ju själv att ingen vet vad som händer bakom stängda dörrar.. kanske faller det in lite i det där med att blint backa kvinnor, och då står jag för det.

    Jag har tänkt på det med Bellas reaktion på Mias parodi.
    Jag tror någonstans att Bella har en önskan om att bli erkänd av de etablerade och respekterade feministerna. Att de ska hylla henne som den ”power woman” hon själv anser sig vara. Tycka att hon bryter normer och är en förebild.
    Därför tror jag att parodin sved så mycket.

    Annars håller jag fullt och fast med dig. Vad skulle resultatet av kvinnokampen bli om man helt urskiljningslöst hyllade alla kvinnor, även om de är helt koko?

    Out of topic. Angelica Lagergren sätter stor rubrik ”Det vidrigaste samtalet man kan få” …. *håller andan*…..Philip har fått magsjuka.

    Kanske bara är jag. Men är besked om magsjuka verkligen det ”vidrigaste samtalet” man kan få????!

      Livet blit betydligt enklare om man inte tar allt så fruktansvärt bokstavligt

      För mig är ett sånt samtal bland det vidrigaste. Jag har emetofobi, dvs kräkfobi.

      Kanske du har spindelfobi? Tänk dig att din partner sett tre spindlar i sovrummet strax innan läggdags. Spindlarna sprang iväg innan någon hann döda/släppa ut dem. Du måste nu sova i samma rum som dessa spindlar. Hur skulle det kännas?

        Jag har spindelfobi och hjälper ingen mig att ta bort dem från mitt rum går jag ner och lägger mig i soffan. Jag går inte in i det rummet förrän jag vet att de är borta.

          Här har du en annan spindelhatare, tidigare var jag så rädd att bara jag såg en spindel i min lägenhet var det tillräckligt för mig för att inte gå dit igen på 2 veckor & då var det med sjukt mycket ångest. Tog tag i det och går nu i KBT och måste säga det hjälpt otroligt mycket, men där är en lång väg kvar och kommer aldrig bli bästa vän med en spindel – men jag kan iallafall vara i mitt egna hem efter en spindel blivit dödad ?

            Spindelhatare no 3 här.

            Var i många året svårt fobisk, kunde inte ens se skymten av nåt litet kryp på tv utan att det kröp i hela mig. T.om. visst tecknat var fan läskigt.

            Sen var jag utbytesstudent i Sydafrika i tre månader, med GIGANTISKA (men ofarliga) flugfångare som inneboende i lägenheten. Blev en slags själv-KBT, gick ju inte att komma undan de jävlarna. Första kvällen jagade jag en med en flaska doftspray. Luktade rosor i tre dar efteråt…
            När jag dessutom insåg att om jag dödade en stor tog tre små hans plats blev jag rätt snart kompis med den största, döpte honom till Hugo och sade till honom att hålla sig på andra sidan rummet.
            Sen en dag kom Hugo för nära ändå, men det är en annan historia ?

            Min fobi är myyyyycket bättre idag.
            Fast jag vill fortfarande skrika och kasta saker när nån råkar förirra sig in i badrummet.

      Off topic* heter det

        Naw gullig:)

    Jag ”backar” heller ingen kvinna bara för att hon är just kvinna, utan för något hon gjort som jag tycker är värt att stå bakom. Det är samma med en man. Könet spelar ingen roll i min bedömning av någonting att ställa sig bakom/”backa”. Jag ”backar” till exempel inte Isabella Löwengrip för jag anser inte att hon alls visar upp den bild som står skriven på hennes portal: En svensk Oprah Winfrey som stöttar och hjälper andra kvinnor att nå sina mål runt om i världen. Att göra vardagen enklare för kvinnor etc etc. Jag har inte märkt det någonstans och kan således inte hålla med henne eller ställa mig bakom henne, och jag är ingen dålig medsyster för det. Syskon håller inte alltid med varandra, varför ska kvinnor då göra det?

    Jag tror att det är mycket kompispolitik i sociala medier-världen. Hade någon annan än Mia gjort denna parodi på Isabella (låt oss säga Katrin Z) så hade nog recensionerna av klippet varit annorlunda.

    Just saying…OBS, min åsikt!

    Åh nej! Magsjukan har attackerat mig och min man kommer hem först ikväll!! Är ensam hemma med en treåring och jag har inte kunnat ta mig från toaletten på en timme! ?

      Men du har tid att surfa in här för att skriva? Stressigt much?

        Finns ju inte så jävla mycket man kan göra från toalettgolvet, oavsett hur stressigt man har det och oavsett hur mycket man kan göra..

          Har ni badkar och leksaker som kan flyta så kan ni göra en marina i karet som Energin kan plaska runt med. Annars kan du säga att det är ok att bygga ett vattenland i duschen eller nåt, brukar få fart på kreativiteten och roa di små ett par timmar i alla fall 🙂

      Det fixar du på ngt vis- var kreativ, badkarsidén var smart!
      Jag har varit ensam magsjuk med tre magsjuka barn (2,3 och 8 år) – tillslut satte jag oss framför TVn (på golvet) med varsin hink, sen spydde vi ikapp en hel dag? och så hade alla varsin filt som de sov på mellan varven… funkade finfint det också!

    Hannah och Amanda brukar ju ta till Systerskap när det gäller att inte komma med någon kritik mot dem vad de än kokar ihop för produkter att tjäna pengar på. ”Kvinnor ska backa kvinnor”! Nä det ska de inte. Människor ska backa människor de tycker gör något bra.
    Har för övrigt av ren nyfikenhet lyssnat på deras första avsnitt av den nya podden. Den gamla slutade jag lyssna på för åratal sen.
    Börjar med reklam för dyra ansiktsbehandlingar som man kan göra på deras salong. Utan GLOW kan man nämligen inte existera.
    Sedan en inbjuden stylist som pratar om hur man ska klä sig när man går på party och ska visa sig på röda mattan, typ Elle-galan. (Hur många av deras fans gör det ens EN gång i sitt liv???) Som av en händelse var det ju perfekt att bära en kostym från deras eget klädmärke som stylisten givetvis höjde till skyarna. Och på det en lååååååååååång redogörelse om deras nya hårprodukter och var de finns att köpa. BÄSTA nånsin, finns inget liknande på marknaden enligt deras egen expert (givetvis anställd hos dem) Om de inte tappar lyssnare på den här sörjan så undrar man ju vad deras Älsklingar har i sina huvuden…

      JAAA! Det irriterar också mig oändligt att de skall göra business och tjäna pengar på sina fans men när de blir kritiserade gråter de och tycker att kvinnor ska backa kvinnor och de är ju bara vanliga kvinnor som ville göra något snällt för sina medmänniskor och hur kan man klaga på dem som är så oskyldiga och kan vi inte bara alla vara väninnor? Så vidrigt.

    Någon skriver i kommentarerna att Julia kritiserat treskablinoll, vad handlar det om?

      Linda Grådal är projektledare på Treskablinoll – som är politiskt obundna. Hon har producerat och är speakerröst på den omtalade och kritiserade Göteborgsfilmen från Moderaterna.

        VAAAA. Oj, ja då har dom helt klart ett problem i Tre ska bli noll… ?

          Ja. Därav Elaines besvikelse och chock som hon, om än kryptiskt, skrivit på sin blogg om.

    ett annat ord som används slentrianmässigt är ”rasist”. jag blev kallad det när jag skrev att jag ville gå och se nya ”black panther”-filmen på bio, den om ena superhjälten i Avengers. personerna som skrev, var dessutom vita, och tyckte jag var rasist för att jag skulle ”tränga mig på” när ”svarta äntligen fått en egen film”… what ??

      Du skojar?

        tyvärr inte.. är många som reagerat likadant i usa, kolla videor om det på youtbe tex. helt galet!

          Det blir lägre tittarsiffror om inga andra än svarta går och ser filmen, det om något blir dåligt för svarta skådisar. Man kan undra vem har hittat på detta argument för att underminera för svarta skådisar.

          Var väl något liknande käbbel när Wonder Woman kom? Mansfria föreställningar och massa dravel om hur viiiktigt det symboliskt var för kampen, jämställdheten eller vad fan det nu var. Man måste ju dra på smilbanden åt tramset, men till slut får man inte ur sig mer än ”suck.”.
          Nä men, gemenskap genom inkludering skapar man ju alltid genom att exkludera alla som inte faller inom ens egen grupp. Det säger ju sig självt att förståelsen och acceptansen för alla som inte är som en själv kommer öka ju mer vi exkluderar dem. Obviously. Det är så man bygger broar, folks!

    Varför måste man se på oss som kvinna/Man/svart/vit/hbtq/cis/whatever? Kan vi inte bara vara människor? Jag gillar alla som är snälla och kommer stå upp för dom, resterande rötägg som bara gör jävelskap kommer jag inte backa. Spelar ingen roll hur dom ser ut eller vad deras kön är.

      För att det är så världen ser ut, människor blir diskriminerade pga kön, etnicitet, könsidentitet och/eller sexuell läggning. Att säga att man inte ser sånt är att säga att man inte ser problemen de behöver utstå.

        Sånthär blir jag lite ledsen på.. Jag har blivit slagen pga vilket kön jag gillar, för färgen på min hud och för hur jag väljer att se på världen. Jag har blivit hotad för att jag är jag, och inte tänker ändra mig. Jag är inte blind, världen är hemsk. Jag hatar det som händer i världen. jag hatar när mina vänner blir diskriminerade för hur dom är födda.
        Det jag inte förstår är varför jag ska sättas i en ”Grupp” för att jag inte är/ser ut som normen. Jag är bara människa, precis som alla andra.

          Vad är det du blir ledsen på? Vad skrev jag som skiljer sig från det du skriver?

      Och världen ser ut så för att våra hjärnor älskar att kategorisera, varför vi noterar kön, hud, religion etc. vare sig vi vill eller ej. Fördomar är helt enkelt hjärnans sätt att snabbt katalogisera alla olika stimuli och intryck den utsätts för varje dag. Sen kan vi givetvis bli medveten om den och därifrån jobba med att se förbi dem, men alla människor ser kön, de ser ålder, de ser hudfärg, klädstil, religiösa attiraljer etc. etc. och alla hjärnor skapar stereotyper om allt detta eftersom det helt enkelt är det mest effektiva sättet för hjärnan att hantera den typen av information på.
      Jämför med en dörknopp: har du sett en och använt den, vet du hur den funkar. Nästa gång du stöter på vad som liknar en dörrknop kommer dina tidigare möten med dörrknopar få dig att anta att också denna rimligtvis bör funka precis som den gör, vilket den också gör et voila, din hjärna har sparat dig massor av tid och energi!
      Vi är fördomsfulla för att det är effektivt, det sker av bara farten, men som sagt, det innebär inte att man måste åka med alla gånger.

        Precis, Anonym. Vi får hela tiden jobba med oss själva för att förstå omvärlden. Värderingar förändras över tid och vi måste vara öppna för nya tankar och strömningar i samhället. Allt är inte som vi lärde oss som barn. Fint skrivet av dig.

    Jag tror på att man ska vara systerlig gentemot andra kvinnor och sluta med det eviga dömandet och skammandet när det gäller att gå utanför mallen, eller moderskap etc. Även om man inte håller med kvinnan så kan man vara lite mer snäll. Kvinnor granskas, döms och få så mkt skit ändå. Sen är det klart att man kan komma med saklig kritik och kvinnor är ju föståss inte bortom att vara dåliga individer eller göra dåliga saker. Det är stor skillnad att backa blint och ”cut some slack”. Det är liksom som det kliar i fingrarna att göra ner någon annan kvinna hos en del.

    Mitt mål är att bemöta alla som individer. Sen går vi ju indoktrinerats till att betrakta kvinnor/män/mörkhyade etc på olika sätt och med olika förväntningar tyvärr, vilket ju är det svåra att komma ifrån. Vill aldrig ifrågasätta en kvinna som säger sig ha blivit utsatt för ett sexuellt övergrepp eller en mörkhyad som upplever rasism. I övrigt tycker jag att systerskap handlar om att synliggöra andra kvinnor, se dem i alla sammanhang och låta dem höras och synas. Att okritisk lyfta en person som t ex bryter mot regler för marknadsföring eller som har allmänt unkna åsikter, bara för att det är en kvinna, not so much. Att ta till oss den hålla-varandra-om-ryggen-oavsett-vad-kulturen som män har tillämpar ser jag ingen poäng i, vi bör jobba med att uppfostra våra pojkar till att se kvinnor som sina jämlikar, som är värda samma respekt som män, istället.

      *har, inte går

    Håller med dig CamCam. Men måste bara säga att jag inte sett Julia innan så jag blev helt lamslagen av hur vacker hon är! Har nu stalkat hennes instagram ? mvh straight tjej

    OBS endast min egen åsikt, men ibland känns det som att när en kvinna kritiseras, så dras det över på ett mer personligt plan. Alltså, fastän kritiken är egentligen riktad mot något hon har gjort inom jobbsammanhang, så börjar man även kritisera hennes utseende, föräldraskap, intressen mm. Ett exempel är väl hur kvinnliga politiker ofta uthängda för sina utseenden, fastän det har absolut noll att göra med deras politiska åsikter. När kvinnor gör så mot varandra kan jag tycka att det går emot det så kallade ”systerskapet”. Dock är det löjligt att börja skrika ”systerskapet” så fort en annan kvinna vågar ifrågasätta ens handlingar.

      Så bra skrivet! Håller helt med och tycker det är det Mia gjorde mot Bella. Okej om hon bara drivit med filmen, men hon drev även om hennes engelska (vilket CamCam också gjort) och hennes föräldrarskap.

    Helt OT (eller kanske inte?) men dasha kallar alltså sin nya lägenhet för ”ett renoveringsobjekt”? Fine att de vill göra om lägenheten, absolut. Men ett renoveringsobjekt (för mig iaf) är en riktigt sunkig och knappt beboelig lägenhet. Känns väl lite som att pissa på majoriteten av sina läsare som förmodligen bor i ungefär den standarden hon själv förkastar

      Folk är inte sluga i huvudet…flytta på varenda rum i lägenheten? Blåsa ut fult fungerande kök och badrum….Det är svårt att väga upp den miljöpåverkan med plantbaserad kost.

    Att medvetet tjäna pengar på kvinnors osäkerhet och kränga på dem konsumtion och produkter vi bara måste ha – det är osysterligt om något.

    Själv tycker jag ordet ångest missbrukas. Folk slänger sig med att de har ångest för allt möjligt, när ångest i själva verket är en allvarlig diagnos – ett väldigt obehagligt tillstånd att befinna sig i!

    Fast ”rasist” måste nog vara det mest missbrukade och urvattnade ordet i Sverige 2018.

    Va snygg och bra bloggen blivit!

    Bella med sin ”plattform” har mycket att lära.

      Tusen tack! Jag ska framföra alla komplimanger till utvecklarna som gjort ett riktigt hästjobb!!!

      Jag ÄLSKAR den nya funktionen att man kan få mail om när ens kommentar fått svar, så slipper man ha 100 flikar uppe för att hålla koll på sig själv – men, själva bloggen är väldigt inzoomad på min telefon (IPhone 8) och det känns lite som när jag ser min farmors storlek på sms ?

        På min Samsung går det att zooma både ut och in 🙂

    Ångest är också ett ord som missbrukas!
    ”Åh nej, jag vet inte vad jag ska ha på mig ikväll” är inte ångest!

      Åh vad lätt mitt liv hade varit om den värsta ångesten hade varit över att inte veta vilka kläder jag ska ha på mig!

    Såklart systerskap inte betyder att alla kvinnor måste gilla, hålla med och stötta alla kvinnor alltid. Men eftersom kvinnor (politiker, idrottare, företagsledare osv) i många sammanhang kritiseras på ett hårdare och mer osakligt sätt än vad män gör är det en viktig del av systerskapet att inte haka på den sortens kritik och också säga ifrån.

    Känns dock som en märklig pik av Elaine på Isabella.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.