Hur likt är för likt?

Linn Ahlborg:

Att influencers ”designar” egna kollektioner för olika klädmärken är nu för tiden lika vanligt förekommande på sociala medier som avokado toasts, Chanel Boy Bags eller lattepromenader runt Djurgården.
Frågan är hur mycket ”designande” de här influencerna egentligen gör?
Skissar de upp plaggen, väljer tyg och tillbehör och nästintill syr dem själv eller sitter de snarare med en ”mood board” där de klippt och klistrat bilder från olika modemagasin för att mer demonstrera hur de vill att plaggen de ska sätta sitt namn på ska se ut?
Att inspireras av olika kollektioner är självklart, men hur mycket kan man inspireras innan det blir ett plagiat istället?

Ta den här röda klänningen här ovan.
Den kommer från Linn Ahlborgs kollektion för NA-KD som släpps den 25 februari.
Jämför den sedan med klänningen på den andra bilden.
Den kommer från Nelly och hade från början ett liknande snöre i halsen som klippts bort.

Vad tycker ni?
Inspirerad eller plagierad?

Tack till Amanda som tipsade mig om detta! 
Bilden med den vita klänningen kommer från den HÄR bloggen!

 

46 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Väldigt vad du skriver om influencers kollektioner som släpps nu och vilka datum de ska släppas hehe.. Bra ”gratisreklam” för dessa influencers hrmhrmm… 😉

      Lägg ägg.

        ??? Lägg ägg???

        Haha Lägg ägg, det ser man inte ofta nuförtiden haha. Fattar inte heller vad du menar, hon har ju skrivit flera gånger senaste dagarna om kollektioner och datumsläpp och visat bilder och då får de ju bra gratisreklam… eller menar du Puff att det inte är gratisreklam då kanske?

          Men hon skriver ju om vad influencers gör, och om de göra kollektioner etc så skriver hon ju om det? Det är PR på sin höjd, och i de flesta fall negativ PR, speciellt i det här fallet.

      Men visst serru! Jag får fjorton gratisklänningar för varje gång jag nämner ett lanseringsdatum så det är inte bara Bella som har en WIC på sitt kontor längre!! 😉

        Nja det tror jag nog inte att du får hehe.

          Haha åh, kram på dig Anonym. Det var ironi… Cam Cam är oftast ironisk, ifall du missat det ?

          ”Hehe” får en verkligen att vilja slåss.

          Hihi är värre ?

          Tihi är ändå värre…

          Tehe är värst

          Moahahahahahahaha ?

    OT, men är så glad att gamla gillaknappen är tillbaka!! ?
    Mvh, den som gör allt annat än att tentaplugga

    Jag skulle inte vara förvånad om alla dem där Nelly, NAKD med mer gjordes i samma fabrik i kina

      Ja alltså Nelly & NA-KD har ju samma grundare så inte helt omöjligt.

      Det är samma ägare till Nelly och nakd så säkert samma fabrik. Linn kanske har fått peka på vilka kläder hon vill ha i sin kollektion och valt färg?

        Nej det är det inte. Jarno lämnade Nelly för flera år sedan och startade sedan upp Nakd.

    .
    OT
    Alltså jag har visserligen ovanligt tunn hud just nu men ändå. Jag sitter och gråter så glad jag är för skidskyttarna. ??✨

      Jaaaaa!!

      Ja det gör jag med. Eller gråter gör jag inte men har haft konstant gåshud sen sista skjutningen och Vacchi ropade att Sverige gick mot guld. Älskar det här❤

      Jag har gråtit konstant i två veckor.

        Jag med. Älskar OS och framförallt alla skrällar ?

          Jag med! Hatar att det är slut på söndag, får alltid en sån tom känsla efter att ett OS är slut haha?

    Plagiat, helt klart!

    H&m har också en likande, heter ”klänning med volanger”, den mörkblå jag tänker på.

    Nelly-klänningen är säkert väldigt lik en annan klänning som kom före, som i sin tur fick insipiration från något märke, osv…
    Visst är det likt men det är klart att kedjorna hänger på trender som kunderna vill ha.

    Ha ha vilken lustig fråga. Testa att designa en herrskjorta t.ex. Oxå det är liksom redan gjort. Jag röstar på inspirerad och inte kopierad.

    Har för mig Hannalicious nämnt i en video hur hon kunde se plagg i sociala medier t.ex och visa detta för designers på na-kd och peka ut vad hon vill ändra. Sen tror jag de får lite olika tyger skickade till sig och så får de välja en favorit, knappast så att de sitter och skissar etc. Så stämpeln designer har jag svårt att sätta på dessa influencers…
    Liknande klänning i rött finns t.ex hos Missguided, köpte en där istället då jag slapp urringningen, fick ett band i midjan och mest troligen sparade någon hundralapp 🙂

      Man inspierars ju av saker/kläder som man ser och gillar, så klart att de inspireras och får idéer av andra och sådant som de ser. men jag tror väl inte heller att de helt designar själva, inte alla iallafall.

    Minns inte riktigt var jag har hört detta, men vill minnas att det räcker med att ändra 5 detaljer för att en design inte ska räknas som plagiat. Exempelvis har den röda klänningen ett snöre vid urringningen som inte den vita har, den röda har inte en söm på ärmen som den vita, den röda har färre volanger etc.

      Den vita står det ju att ”Den kommer från Nelly och hade från början ett liknande snöre i halsen som klippts bort.”

        Tog bara exempel på vad en skulle kunna räkna som en skillnad 🙂

    Väldigt likt, men hur stora skillnader är det på kläderna kedjor och lågpris kollektioner emellan? Allt ser likadant ut, alla klär sig likadant, vissa sticker ut men allt som allt detsamma. Inte bara kläder även inredning också .

    När Amanda och Hannah intervjuades hos Malou (eller om det var i morgonsoffan) så fick de frågan och hävdade bestämt att det är dem själva som designar Daisy Grace och att den enda hjälpen de har med designen är en mönsterklippare.

    ”Men det ÄR vi som designar kläderna.”

    Nej, det är det inte, era mytomaner. De har som alla designers ett helt team bakom sig och vem som helst som kan något om kläddesign vet att det inte bara är att kladda något på ett papper och sen skicka det till produktion. Det finns en anledning till utbildningar inom ämnet. Imte ens Vixtoria Beckham låtsas att hon designar själv, utan hon ger alltid credd till sitt team i intervjuer.

    PS. Jag råkar veta att de har haft spökskrivare till sina böcker. Jepp, både romanerna och självhjälpsböckerna. Hur jag vet det? Jag känner en med insyn i förlaget som ruttnade på dem under en middag när systrarna ljug kom upp och avslöjade sanningen.

      De pratade väldigt mycket om hur de satt o skrev när de skrev romanerna. Skickade texter fram och tillbaka osv. Undra hur länge deras framgångskoncept kommer hålla

        Det känns ganska dött redan. De hade något event på Åhléns city igår där de promotade sina nya hårprodukter.

        Det va 5 tjejer ca 14-15 år som stod och tittade…

        De ljög inte om sitt skrivande av romanerna, men der var rätt skissartat oc sen fick redaktören ihop med spökskrivaren ordna en slutprodukt av det hela.

        Det finns ingen författare som inte har hjälp av en redaktör för feedback till ändringar, men det är ju trots allt författaren som som står för både allt skrivande och slutprodukten. Men en spökskrivare är något helt annat. En del spökskrivare står för allt. I Hannah och Amandas fall så förstod jag det som från min källa att de skissade upp handlingen, som spökskrivaren sen skrev om och gjorde en slutprodukt av.

        Självhjälpsböckerna är däremot så gott som helt skrivna av spökskrivare.

        PS. Det blev smått komiskt när Alex Schulman skrev en smörig text på Instagram där han hyllade böckerna. Om det inte vore för att frugan stod bakom så är det ju exakt den sortens ”litterarur” om han hade hånat i vanliga fall.

    Hur ser ens läpparna ut på tjejen med den vita klänningen ut?! Hur kan man som skönhetsbehandlare rekommendera att fylls den mängden? Stackars människa!!!!

      Men det är ju en subjektiv bedömning.
      Får man kommentera alla som inte ser okej ut tycker du? Eller är det bara skönhetsopererade? Är de fritt att kommentera dem och säga att de inte ser bra ut? Och varför i så fall?

    Liten parentes om man nu får lov att kasta in en sådan. Men du har länkat till Julia Berggren, de var (uppenbarligen) på tillfället tillsammans och bilden kanske kommer från hennes blogg. Men själva bloggen med den vita klänningen tillhör Victoria Lindberg https://nouw.com/victorialindberg

      Men det är Julias klänning och bild som hon har lagt upp på sin blogg.
      Det finns ingen blogg med vit klänning eller vad det är du nu menar. Jobbigt att Julia får trafik? ?

        Jaha Anonym, så är det säkert, vems klänning som är vems vet jag faktiskt inte. My bad! Hahah, varför skulle jag inte vilja unna Julia trafik?? Bara kände igen Victoria på bilden och trodde att länken gick till hennes blogg

        Okej Anonym, vems klänning som är vems vet jag faktiskt, men vad bra att du kom med rätt info. My bad! Hahah, varför skulle jag inte vilja unna Julia trafik?? Jag kände bara igen Victoria på bilden och trodde länken skulle gå till hennes blogg☺️

          Varför? Bilden var ju från Julias blogg och inlägget bara om klänningen.

          Bilden är dessutom blurrad, så..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.