Att uttala sig om att inte uttala sig

Advokat Elisabeth Massi Fritz har de senaste dagarna uppmärksammats mycket i media efter att Aftonbladets serie 200 sekunder publicerat ett program där mängder av Massi Fritz tidigare anställda vittnat om hur de blivit bemötta och behandlade av sin chef.
Historier om överdebiteringar, härskarteknik och trakasserier från människor som arbetat på advokatfirman tidigare har nått pressen och vissa av de före detta anställda vågar inte uttala sig, ens anonymt av rädsla för repressalier.

Advokat Elisabeth Massi Fritz blev i höstas en av frontfigurerna i Metoo-kampanjen och har porträtterats som en förkämpe för utsatta kvinnor och de senaste dagarnas avslöjanden passar inte alls in i den bilden.
Jag har aldrig varken träffat eller kommunicerat med henne och tänker således inte heller uttala mig om sanningshalten i det som framkommit utan jag noterar bara att Massi Fritz har stängt av kommentarsfunktionen på sitt Instagramkonto men annars inte uttalat sig, förutom en första kommentar där hon meddelade att hon inte hade någonting emot att 200 sekunder pratar med hennes anställda.
Elaine är en av dem som valt att kommentera det hela fast utan egentligen kommentera det specifika fallet.
Hon diskuterar istället kring frågeställningen – Kan man vara bra på sitt jobb och samtidigt vara en usel chef/ledare?

Jag vet inte hur det är med er men jag har själv haft i alla fall en chef som var alldeles lysande på sitt jobb och som besatt helt otroligt mycket kunskap om det område som vi arbetade i, men om han var en bra chef?
Nej, absolut inte.
Jag skulle snarare vilja kalla det för en ren katastrof.
Han var den som hade absolut erfarenhet och kunskap på hela företaget men det gjorde honom inte mer lämpad till att vara chef – snarare tvärt om.
Han var mycket mer intresserad av att grotta ner sig i specifika arbetsuppgifter och tyckte mest att man störde om man bad honom agera chef – någonting som han heller inte hade en aning om vad det betydde.
Han fick helt enkelt chefstjänsten för att han varit längst på företaget och besatt mest kunskap – inte för att han på något vis var mest lämpad för det.

Vad har ni för erfarenheter av chefer? 

98 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Som jag skrivit innan – med tanke på hur Massi Fritz beter sig när hon är missnöjd med domslut så är jag inte förvånad om det här stämmer. Läser själv till jurist men kan inte på något sätt säga att jag ser upp till henne, får bara dåliga vibbar.

      Det är inte en populär arbetsplats, varken för färdigutbildade eller praktikanter.

      Jag är jurist och har hört tusentals historier från kollegor i samma bransch – som är av samma åsikt. Det här har varit någonting vi har känt till i hur länge som helst. Förvåbar mig inte ett dugg nu när det kommer fram till ytan.

    Jag har personlig erfarenhet av att jobba på en mindre advokatbyrå där (den kvinnliga) chefen använde sig av motsvarande härskartekniker för att leda arbetet. Hemskt. Mycket status handlar det om, mer om status än ödmjukhet.
    Hon avskräckt mig från att arbeta på advokatbyråer så nu är jag en nöjd myndighetsjurist istället.
    Men jag håller med, vissa är alldeles för dåliga chefer, men kan vara briljanta på andra sätt. Man måste kunna inse sina begränsningar.

      Skriver under på den. Jobbat på mindre byrå med kvinnlig chef. Härskartekniker, misshandel och hot om jag slutade. Nu lämnat advokatbranschen, men har ärr för livet… Mår illa när folk går på en yta, men man själv vet vad som verkligen finns bakom fasaden.

      Jag jobbade på medelstor byrå med enbart manliga delägare. Också vidrigt. Myndighetsjurist ftw!

    Hon verkar kunna agera riktigt vidrigt. Har alltid haft svårt för henne, tycker hon verkat extremt mediekåt och raljerande vilket knappast ger ett proffsigt intryck. Hon har verkat vara extremt intresserad av att bli känd och varje uttalande har varit noga formulerat för att skapa rubriker. Juridikens Gilderoy Lockhart helt enkelt.

      HURRA för Harry Potter-referensen!!

        Hurra för att det fortfarande finns människor som inte särskriver 🙂 Många skulle ha utelämnat bindestrecket.

          Hurra för att det fortfarande finns språkpoliser…

    Av kritiken att döma verkar hon ju inte heller vara bra på sitt jobb. Tar på sig massa uppdrag av klienter som vill ha henne som sitt ombud, men om uppdragen inte är ”coola” nog får någon annan jurist ta dem. Att inte låta personer få ha kvar sitt ombud vid arbetsplatsbyte tyder också på att hon skiter i de enskilda brottsoffren och hellre tjurigt tar en konflikt med en tidigare anställd.

    Är själv jurist och upplever att juristvärlden är lite i sorg. Samtidigt ska förhållandena hos henne tydligen ha varit känt i vissa kretsar. Blir också så förbannad över att hon utsåg sig själv till anförare av me too-rörelsen och att den i sin helhet nu blir ifrågasatt. I vart fall på vissa ställen (tips, gå inte in på Flashback).

      Det där stämmer verkligen! Min mamma fick Massi Fritz som advokat efter att hon blivit utsatt för diverse olika våldsbrott av min pappa. Dessvärre företräde andra jurister henne istället för Massi Fritz, Mamma var minst sagt besviken…

    Jag har sett upp till Massi Fritz väldigt mycket, men är heller inte förvånad om det här stämmer till 100%, har fått intrycket att hon har en väldigt hög standard och gillar att synas väldigt mycket.

    He he, ”hon meddelade att hon inte hade någonting emot att 200 sekunder pratar med hennes anställda”. Tur att hon inte glömde att vi har något som kallas meddelarfrihet.

      Meddelarfrihet gäller bara för offentligt anställda, dvs. inte i privat sektor.

    Alltså GabJoss igen… Jolie skrek otröstligt i en timme på natten och Gabbi blir typ så stressad så hon börjar gråta och Fjodor får ta över. Herregud babyn grät i EN TIMME. Det är ingenting (visst, otroligt påfrestande men fortfarande helt normalt och väntat). Hur ska det bli när Jason kommer in i trotsåldern? Väntar nästan med spänning. Fattar inte hur Fjodor orkar.

      Men lägg av! Varför ska det inte vara okej? Är man inte van vid skrik på natten kan man självklart få reagera sådär. Tycker inte alls synd om Fjodor, det är hans barn med, dem har valt detta tillsammans. Ja, då underlättar man för varandra, om ena föräldern blir stressad eller tappar tålamodet är det tacksamt om man har en hjälpsam partner som kan ta över.

      Fast hon skrev ju faktiskt att det som gjorde henne ledsen var att hon själv inte lyckades trösta Jolie utan att barnet bara blev lugn hos F och att hon DÅ kände sig väldigt kass. Varför skulle F inte orka det? Han får väl ta hand om sitt barn som obvi ville vara hos honom just då.

      Du tror inte att hon är extra känslig som relativt nyförlöst mamma till en bebis med hjärtfel? Säkert en mängd hormoner som spelar in. Dessutom skriver hon ju inte att hon blev så stressad att F fick ta över utan att hon blev ledsen över att bebisen var glad och nöjd hos sin pappa men skrek så fort hon tog över. Herregud, ibland får man verkligen känslan av att folk läser inlägg med illvilja

      Du verkar sakna förmågan att förstå att saker kan påverka människor olika. Gabjoss har gått igenom en väldigt jobbig period med sin lilla dotter nyligen och då kan en timmes skrik från dottern få en att bryta ihop. Det är inte konstigt. Riktigt fult av dig att döma andra människor känslor och agerande på det viset.

      Oj! Har en fyraåring här hemma som var ganska trotsig vid 2,5 års åldern. Periodvis kommer ”trotsattacker” som håller i sig i några dagar då alla gränser ska testas. Nu är vi tack och lov inne i en lugnare period igen. Visst har det varit tufft bitvis, men bara man är inställd på att trots och testande av gränser är en naturlig del av ett barns utveckling så är det lättare att ta sig igenom det. Nog har jag också blivit less på vårt barns ”testande” och trotsande, vilket resulterat i att jag stängt mig in ensam i ett rum och tagit tio djupa andetag. Men aldrig, ALDRIG, att jag blivit uppgiven efter en timmes skrikande. Ett barn förstår inte, och har inte samma konsekvenstänk som en vuxen. Tålamodet sätts på prov när man har barn och omprioriteringar måste göras (barnets behov går alltid först).

      Att ett spädbarn är otröstlig i en timme betyder oftast inte så många saker. Närhetsbehov? Hungrig? Blöjan? Ont i magen? Kolik?

        Fast nu var det ju inte uppgiven hon blev. Hon blev ledsen och kände sig otillräcklig då Fjodor var den enda som lyckades trösta dottern. Och jag tänka mig att detta berodde på vad hon nyss varit med om med sin lilla dotter, det upptäckts hjärtfelet. Det är vanligt att känna sig otillräcklig och ”värdelös” då (vilket man absolut inte är, men känslor går inte alltid att styra över)

        Som jag har förstått det är shaken baby i de flesta fallen inte pga en vilja att skada barnet utan något som sker i ren desperation.
        Att man då lämnar över sitt barn till den andra föräldern när man känner dig uppgiven är väl EXAKT det man ska göra? Det om något är väl att sätta barnets behov i första hand.
        Det är knappast själviskt att känna var ens gränser går och be om hjälp.

        Grattis. Vad duktig du är! Parent of the year.

        Nu går det ju knappast att jämföra en trotsande 2,5-åring och ett skrikande spädbarn. Hade mitt spädbarn skrikit otröstlöst i över en timme hade jag känt mig ledsen och orolig. En 2,5-åring gråter väl i regel av helt andra känslor, frustration osv så det är ju en helt annan grej, även om jag tänker att de förmodligen inte heller skriker oavbrutet i en timme.

        Du hade så jävla bråttom att berätta om din egen förträfflighet att du helt enkelt inte kunde ta dig tiden att läsa igenom inlägget och greppa situationen? Suck och urk…

        /Linda

        Så det är inte okej att, som förälder, känna sig uppgiven och ledsen? Jag tycker att den tiden, mellan 2,5 och 4 år var riktigt jävla jobbig. Kämpade varje dag, det spelade ingen roll hur mycket jag tänkte på att det är en utvecklingsfas som går över, det var lika jobbigt ändå. Minns att jag bröt ihop på kvällarna av utmattning och bara grät. Det måste få vara okej att känna så. Alla är vi olika och det låter helt fantastiskt om alla kan hantera denna situation som du, men vi är människor med olika känslor och du kan inte sitta och säga att vi som inte hanterar det som du, inte sätter våra barns behov först. Det är bara konstigt att ens tänka så.

      Tycker inte att det är läge att skamma Gabbi. Hon är i princip nyförlöst, lilla Jolie har hjärtfel. Som jag förstått det så har Gabriella varit ganska låg och nerstämd till följd av detta (fullt förståeligt). Tycker att det är jättebra att hon och Fjodor hjälps åt och hoppas att hon inte mår dåligt över att Fjodor fick ta bebisen istället för henne. De är två föräldrar och det ÄR en speciell situation att ha småbarn. Man gör så gott man kan helt enkelt.

      Jag har två killar i trotsåldern samtidigt – även nu lämnar jag över till deras pappa när de lyckas få mig på nerverna. Fördelen med att var två man hjälps åt så alla mår bättre.

      När de var små och grät på både nätter och dag hjälptes vi åt om bägge var hemma. Förstår inte varför en förälder ska klara sig själv i en situation som de flesta tycker är jobbiga. Är så imponerad av singelföräldrar.

      Om du pallar att ditt barn gråter i över en timma utan att bli berör har du antingen en ängelstålamod och då säger jag grattis eller så är du helt känslokall.

    För att kommentera Massi Fritz, jag var imponerad av henne när hon först började synas i media och sociala medier. Men jag har stört mig allt mer på något jag inte kan sätta fingret på. Det har varit mycket fokus på snygga powerwomanbilder ihop med texter fulla av ord som får allt att låta bra. Men det hela har varit lite för bra för att vara sant.
    Hon har dessutom inte hanterat nederlag så som jag har sett andra advokater/jurister göra utan dolt sin besvikelse och ilska väldigt dåligt.

    Det är också något med hur hon pratar som skickar rysningar längs med ryggraden på mig, men det känns egentligen helt ovidkommande här.

    Gällande chefer så håller jag helt med Elaine i att man kan vara grym som chef men urusel som ledare. Jag har haft chefer som dragit in miljardaffärer till företaget men som öppet bett de kvinnliga anställda att knipa ihop benen så de inte blir på smällen ”det skulle inte se så bra ut vid nästa lönesamtal” *blink blink*.
    Jag har haft chefer som lyckats vända ett sjunkande skepp och få företaget att spara stora pengar genom stora omorganisationer. Men allt på bekostnad av de anställdas psykiska mående och löner.

    När det gäller Massi Fritz så känner jag spontant att om allt som grävts fram stämmer så är hon mer än ”bara” en dålig chef. Hon är direkt olämplig som advokat.

      Jag håller helt med dig i vad du skriver om Massi Fritz, det går inte att sätta fingret på det.

      Hon är som en Blondinbella i juristform, stor i orden men det är bara ett luftslott. Allt ska bara verka bra på ytan.

    Självklart kan man vara bra på en viss uppgift eller kunnig inom ett visst område samtidigt som man är dålig ledare/chef men håller inte med om att man kan vara ”bra på sitt jobb och samtidigt vara en dålig ledare” OM man är chef. I chefsuppdraget ingår det att vara en ledare om man har personalansvar! Alltså är att leda andra en del av jobbet och man kan inte få stoltsera med att man är bra på ett skvatt om man är dålig på halva uppdraget. Då finns det andra som ska och kan ta över. Det är fullt möjligt att både leda väl och vara kunnig inom sitt område, samtidigt. Precis som att en brandman inte får vara bara bra på att köra brandbilen men usel i själva laget när det kommer till at släcka bränder så gäller det även jurister eller vilken annan grupp som helst i mina ögon. Antingen utför du hela ditt uppdrag väl, jobbar på att utvecklas och bli bättre eller så får du flytta på dig.

    Känner fler (inkl. verksamma advokater) som talat väldigt negativt om henne. Har själv hållit mig ganska neutral men kanske t.om ändå imponerats en gnutta av henne. Det gör jag inte längre. Lider snarare med hennes anställda.

    Kan drevet ha med det här att göra?

    https://www.instagram.com/p/BZ1PYzQHOsU/

    Luktar det inte lite SD att vilja ha rasprofilering?

      Samtidigt tycker jag att det är bra att hon på allvar tagit upp problemet med invandrare som begår brott. Hon är ju själv invandrare, så tycker inte det är rasistiskt av henne, snarare modigt. Alla politiker har skygglappar för problemet och det tycker jag är vidrigt. Kvinnor utsätts för grovt sexuellt våld av män som kommer från kulturer med en helt annan kvinnosyn och vi i Sverige sitter här och daltar med dem istället för att tala om saker som de är. Jag anset inte att man kan utvisa folk som
      begår brott men tycker att vi borde satsa mera på integreringen av invandrare ocb förstå bakgrunden till det sexuella våldet hos dem, då det ofta har att göra med krigstraumor och en kultur med e taskig kvinnosyn. Att blunda för det är bara naivt och hjälper ingen i längden. Och nej, det är inte rasism.

      *I väntan på kommentarer om att ”svenskar också begår sexuella övergrepp” och att ”sexuellt våld inte har med kultur att göra”. På det kan jag svara att ja, sexuellt våld finns i alla kulturer men statistiskt sett i vissa mera än andra, åtminstone i värre former.

        Varför anser du att man inte kan utvisa folk som begår brott?

          Av humanitära skäl känns det inte rätt. Vet inte varför men det känns bara instinktivt fel.

          Humanitära skäl, det kanske dom borde tänkt innan dom våldtog eller mördade.
          Jag anser att alla flyktingar som begår grova brott innan dom ens har hunnit fått ett permanent uppehållstillstånd bör utvisas direkt efter avtjänat fängelsestraff. Det borde vara en självklarhet.
          Vill inte ha en massa vedervärdiga människor lösa i vårt samhälle.

        Vi daltar med män överlag. Det är nämligen män som begår sexualbrott. Det finns ju väldigt konkret statistik på. Ifrån vilka kulturer kommer de här ”värre” formerna av sexualbrott?

        Ursäkta att jag raljerar lite, det är dock bara så intressant att”vi inte får prata om att invandrare har dålig kvinnosyn”. Vi får ju heller inte prata om att män har dålig kvinnosyn. Inte heller så tydligt vilka dessa ”invandrare” är och hur begreppet definieras.

          Jamen sluta. Varför ska alla män i alla länder dras över en kam när det är helt uppenbart att man i vissa kulturer behandlar kvinnor sämre..
          Exempel på dessa kulturer… Irak, Iran, Saudi, Jemen, Afghanistan. Eller tror du på allvar att kvinnosynen där överlag är som majoriteten av skandinaviska mäns?
          Och det är ju inte så konstigt när det är så man är formad, men då måste ju vi stå upp för och vi ser på saken här.

          Maria/ Tycker du verkligen inte att vi får prata om att många män har en dålig kvinnosyn?
          Då måste du ha levt under en sten det senaste halvåret….dom sexualbrott där utlandsfödda är kraftigt överrepresenterade är överfallsvåldtäkter och gruppvåldtäkter.

        ”Alla politiker har skygglappar för problemet och det tycker jag är vidrigt.”

        Du väljer att skriva ”problemet”, är det brottsligheten eller den brottslighet invandrare står för du syftar på då? Det låter som att du, och många med dig, redan har bestämt er: problemet är ”invandrare som begår brott” och att politikerna daltar med män från andra kulturer samt blundar för problemet. På vilket sätt skulle en studie om invandrares brottslighet underlätta integreringen och verka för en ökad förståelse för krigstrauma och/eller kultur (ganska brett dessutom… krigstrauma eller kultur)? Om politiker/statistiker/forskare/vem som helst tar fram någon undersökning, men som inkluderar fler saker än invandrare vs svenskar, skulle det ens vara av intresse för dig? För som sagt, du låter rätt övertygad om vad som bör undersökas, vad resultaten kommer att bli, samt anledningarna till att ingen pratar om det du anser är viktigt. Är det verkligen ett bra utgångsläge för statistik och information det?

          Jag tycker det är vidrigt att, i diskussion om våldtäkter, använda ”förståelse för krigstrauma och kultur” som ett argument till varför man inte ska titta på invandrares överrepresentation i denna typ av brottslighet. Låter som Dan Eliasson ”vad har den här stackars pojken varit med om” efter han knivhögg en kvinna på sitt asylboende.

    Japp, har också haft sådana chefer. Trevliga mot kunder och utomstående, bra på sina jobb, men mobbare mot de anställda de bestämde över. En av mina chefer kunde ha knäckande enskilda samtal där hon dels berättade hur kass man var och dels ville att man skulle svallra om kollegornas svaga punkter. Hon avslutade ALLTID med en lättsam ton och drog ALLTID en vits EXAKT när hon öppnade dörren till mötesrummet, så att kollegorna skulle tro att det hade varit ett trevligt samtal.

    Jag litar inte på någon som vill vara känd!

      Så tänker jag också. Man blir misstänksam när det börjar handla om person istället för sak. När en enda person får tolkningsföreträde i alla frågor. Det måste finnas fler kvinnliga advokater som jobbar med brottsmål och som besitter mkt kunskap inom området?

      Sen är hon ju entreprenör och driver egen firma i en tuff bransch och då måste man ju vara på ett sätt för att det ska gå runt.. Dock tråkigt om det går ut över klienterna.

    Det är tyvärr ganska vanligt i advokatbranchen. Min chef är otroligt höggt ansedd inom sitt område och besitter en enorm kunskap. 70% av tiden är han supertrevlig mot allt och alla, 30% av tiden gör det nästan ont att andas när han är i samma rum.

    Att Massi Fritz beter sig såhär mot sina anställda är allmänt känt i ”juristvärlden”, arbetar själv i denna ”värld” och detta har som sagt majoriteten av alla advokater/jurist känt till sen flera år tillbaka. Att hon (och alla som arbetar för henne) dessutom överdebiterar och blir prutade på varenda räkning är också allmänt känt. Står i varende domslut där målsäganden företrätts av Massi Fritz eller någon på hennes byrå. De tar oftast mer betalt än advokaten som företräder den åtalade som i vissa fall suttit häktad längre perioder och har högre arbetsbörda i målet än målsägandebiträdet. Måste vara så jobbigt och pinsamt för hennes anställda att lämna in kostnadsräkningar som man redan innan vet är överdrivna och kommer att bli prutade.

      Allmänt känt säger du? Varför är det ingen som ingripit? Ni är ju dessutom jurister. Eller är ni ett gäng tölpar som håller sånt här beteende och varandra om ryggen? Vet du att nån av tjejer hade kunnat ta självmord? Hade du raljerat såhär om att ”alla känner till detta höhö”?

      Innan nån hoppar på mig med hur hög min integritet och civilkurage är så kan jag säga att jag gick till det högsta hönset med en rad bevis som jag samlat på mig gällande min chefs olämpliga beteende. Personen blev avsatt direkt. Tyvärr hamnade jag emellan och de karriärutsikter jag hade, de försvann lika snabbt som chefen avsattes. Var det värt det? Hell yes. Visst har jag gråtit många ggr och känt en frustration över att inte få utvecklas för man är rädd för vad jag kan använda emot dom, men vet också att nån dag kommer jag få en schysst chans och då jäklar kommer jag göra ett hejdundrande jävla jobb.

        ?? Bu för tysnadskulturen

        W, hade jag arbetat på samma byrå som dessa kvinnor hade jag absolut sagt ifrån för både min och en kollegas skull. Jag är också förvånad över att detta inte kommit fram tidigare men det beror framförallt på att de som arbetar/arbetat där inte velat att detta ska komma ut, säkert mycket beroende på rädsla för repressalier. Handlar inte om att raljera på det sätt så som du uttrycker det. Det är inte lätt att som ensam kvinna öppet gå ut och kritisera en annan kvinna som dessutom står upp för en massa andra kvinnor och har varit som en förkämpe vad gäller Metoo. Vad hade du önskat att jag skulle gjort? Vad hade du gjort i mitt ställe?

        Kan även tillägga, inte för att det har någon större betydelse, att även om det var allmänt känt att Massi Fritz betedde sig dåligt mot sina anställda och överdrev sina kostnadsräkningar hade nog många i ”juristvärlden” ingen aning om att det var såhär pass dåligt på den arbetsplatsen. Det som jag hört mest har varit att hon tvingar sina anställda att lämna in väldigt höga kostnadsräkningar samt att lönerna är dåliga. För mig har det räckt för att min syn på henne är att hon inte behandlar sina anställda väl, men att det varit så dåligt som nu framkommit hade jag ingen aning om. Men jag vet ärligt talat fortfarande inte vad jag skulle ha gjort? Kontaktat media? Med vilka bevis? Skulle jag kontaktat Massi Fritz själv och skällt ut henne? Kontaktat personer (som jag inte ens visste vilka det var vid namn) och tvinga dem att berätta för media?

        Vad skulle vi andra jurister kunnat göra? Att vara en förjävlig människa är inte olagligt. Fy vad provocerad jag blir…

        Nej, det är inte mitt ansvar som jurist i en helt annan stad (numera grannland till och med) att agera mamma åt Massi. Jag kommer inte och har inte blandat mig i hennes sätt att vara ledare, vilket för många jurister har varit allmänt känd under en längre period – Men är det verkligen juristerna som hör dessa rykten ansvar att kontakta medier och henne? Vad exakt förväntar du att en annan människa/jurist ska göra för att stoppa en sådan som Massi? Hur? Tror du inte de har en tillräcklig arbetsbörda, än den som hade uppstått om man skulle kämpa mot Massi?

    Den här bilden försvann snabbt från Elisabeth Massi Fritz IG:

    https://imgur.com/a/DXUYb

    Undrar vad det kan ha berott på?

    Saknar att man inte ser klart och tydligt i början vilken bloggare inläggen handlar om. Det gör att jag inte klickar in lika ofta för är lat och scrollar bara förbi allting om inte rubriken är nog lockande.

      Kategorin syns ju nu direkt ovanför överskriften så jag tyckte det blev lite kaka på kaka att skriva det igen. Dock gör jag fortfarande det om personen inte har en egen kategori eller om det är flera stycken influencer i samma inlägg.

    Jag jobbade på en restaurang en gång.
    En liten lunchrestaurang, vi var bara fyra som jobbade.
    Hon som var platschef var jätteduktig att jobba! Hade koll på allt, styrde upp allt, var grym på siffror och en riktig problemlösare!
    Men hon var FÖRJÄVLIG mot oss anställda. Jag är en stark tjej som inte tar skit, men hon fick mig att gråta varje dag jag skulle till jobbet.

    1. Är inte förvånad. Det är väl så det fungerar om man vill göra karriär som advokat? Man får börja i skiten med låg lön, jobba sig uppåt och hoppas att det ger utkastning i framtiden. (Alltså jag tycker inte att detta är OK, jag är bara inte förvånad)
    2. Angående dåliga chefer (dåligt ledarskap), googla Peters princip, Där har ni svaret!

      Dålig lön tycker jag väl inte, jag började på 30’ och har en rejäl lönetrappa. Sen finns det såklart idioter som jobbar som jurister, men det finns väl överallt?

    Nästa steg är väl att Aschberg avslöjas som ett manipulativt svin. 😉 Skämt åsido, men tycker att detta är lite intressant. Först hängs någon ut, sedan hängs den som hängde ut den första ut, och sedan den som hängde ut den andra osv. Sysslar medierna med något annat än uthängningar nuförtiden?

    Gillar nya gillaknappen! Älskar att pluginets dela-ruta inte dyker upp när man gillar. ❤

      HURRA!!!

        Men alla gamla likes har försvunnit? Lite trist…

          Varför då? Du vet väl hur många likes du fått så det spelar väl ingen roll ifall de inte syns längre? Eller är du en likefiskare som behöver bekräftelsen från andra för att du ska tycka om dig själv? ?

    Ok

    Jag har haft alla möjliga chefer. Allt från iskalla otrevliga som är duktiga på att driva förändringsarbete och förbättra rutiner osv till chefer som är genomtrevliga, snälla och härliga att umgås med men som är totalt inkompetenta på själva jobbet.

    Som ung journalist gjorde jag ett porträtt på Elisabeth MF och fick ett jättefint bemötande av henne. Både vid intervjun och de gånger vi hade kontakt efteråt. Därför blev jag rätt chockad när de här historierna kom ut – de går tvärtemot min bild av henne (dock baserad på några få tillfällen).

      Hon älskar ju (medial) uppmärksamhet, så självklart håller hon sig på god fot med journalister. 🙂

    Märkligt att just Aftonbladet har gjort denna granskningen. Vill de av någon anledning sätta dit henne extra mycket? 😉

    OT. Någon som sett dashas senaste instastorie/blogginlägg? Är det bara jag som tycker hon verkar som VÄRLDENS dramaqueen som konstant måste hävda sig o ha rätt? Alltid tyckt hon verkar kul men börjar nog ändra den uppfattningen…

    Fast vad hennes bror gör speglar ju inte hur hon är och vad de båda gör speglar definitivt inte hela familjen.

    Jag är f.d missbrukare och ingen i min familj eller närmaste släkt har någonsin haft några kemiska beroenden, eller beroenden av något slag. Det mest kriminella någon gjort är väl mamma som kört för fort eller farmor som svurit ”jäklar”. Mins handlingar definierar inte dem över huvudtaget.

      Vem pratar om hennes bror då? Har inte sett något sådant…? Men du har rätt, vad ens familj gör har ingenting med en själv att göra. De får stå för sina egna handlingar.

        Kanske en kommentar som CC raderat??

          Stämmer.

    Varför har du tagit bort gilla-markeringar? Är det för att vissa saker inte får gillas för mycket, eller för att vissa inte får tillräckligt många gilla? Hmm..

      Jag har bara bytt ut den mot en annan design.. den jag hade på NG som många läsare föredrog.

        Älskar nya gillaknappen!

        Nu är det bara svara-knappen kvar att göra lite mindre, heja!

      Foliehatten sitter fint på huvudet ser jag. ?

        Foliehatt?? Fattar inte? Vad betyder det foliehatten sitter fint på huvudet? Okej men alla gillamarkeringar har ju försvunnit, kändes ju lite passande också kanske hehe men förstår du ville förändra efter påtryckningar som jag sett.

          Foliehatt brukar man prata om när folk ser konspirationsteorier överallt. I det här fallet åsyftas väl ”misstanken” att likes tagits bort av en eller annan anledning.

    Ända sedan artikeln publicerades i AB så har det varit locket på hos Fritz. Hann kommentera på hennes insta, skrev bara ”vad händer?” och direkt togs kommentarsfunktionen bort. Ok, hon vill inte jiddra med hundratals insta-följare men att knipa igen som en mussla ger iaf inte mig någon bra bild. Ska vi nu ha ett samhälle där vi försöker bryta tystnadskulturer, obehagliga bemötande, trakasserier och rena övergrepp så måste detta gälla ALLA branscher, arbetsplatser. Jag ser det som helt fruktansvärt att Fritz inte tar och uttalar sig i frågan, tala om att inte ge speciellt stor trovärdighet eller seriöst intryck. Hade detta handlat om något annat företag så hade hon säkert varit en av alla som också ifrågasatt. Kanske låter fånigt men efter hennes plats i ”me too” så såg jag verkligen upp till henne. Om detta nu stämmer så känner jag mig skitbesviken.

      Jag ser inte upp till henne och har aldrig gjort. Alltid fått en unken känsla av henne.

      Ang att hon inte kommenterar tycker jag oxo är intressant med tanke på vilken pitbull hon är i vanliga fall.

    Funderade lite och kom fram till att jag haft bättre och sämre chefer, men ingen som varit riktigt klockren. Just nu har jag börjat nytt jobb och ännu inte riktigt fått grepp om hur chefen är.

    Jag tycker att det är anmärkningsvärt att Elaine förminskar vittnesmålen från 16 kvinnor som berättar om trakasserier genom att kalla deras berättelser för ”drev”. Skulle hon kalla sitt egna arbete, när hon hänger ut sin pappa och misstänkta pedofiler, för drev? Jag uppfattar det som ett sätt att förminska värdet av vad som kommer fram.

    Och vad gäller Fritz är det ganska osmakligt att en person som utåt sett slår sig för bröstet och kallar sig för lagens ängel, beter sig som en rutten sill mot personer som är i beroendeställning till henne och prioriterar pengar (att behålla ett ärende på byrån) framför brottsoffer (att låta en advokat som slutar ta med sig sina klienter som har förtroende för denne).

    Och hur kan hon argumentera för kvinnors rätt när hon skriver till advokatsamfundet att en kvinna är olämplig som advokat för att hon har haft tillfälliga sexuella kontakter?

    Blir inte förvånad när jag läser detta om M Fritz. Tycker inte hon verkar ngt vidare som advokat heller. Det där fallet med Lasse Kronér t ex, Sms från 2013 som han dessutom bett om ursäkt för. Detta när polis och rättsväsende knappast ens hinner utreda alla mord. Är inte förvånad över Elaines ställningstagande heller, plötsligt kan 16 kvinnor ljuga, kvinnor kan ju inte alls någonsin ljuga hette det innan.

    Jag tror att både du och Elaine hade uttalat er annorlunda om MF varit en man.

      Jag uttalar mig inte alls eftersom jag varken är insatt eller inblandad. Jag svarar på frågan Elaine ställde i sitt inlägg och tog från egna erfarenheter…

      Hade MF varit man hade det inte ens blivit en liten notis. Med vänlig hälsning, fd biträdande juristen.

      Jag håller faktiskt med. Det har varit händelser runt Me Too med män som många säkert inte varit särskilt insatta/inblandade i men folk har ändå haft åsikter och kommenterat. Men nu är det ju en kvinna som jobbat med Me Too så nu är det lite awkward!

    Jag tycker att hennes beteende är avskyvärt, men måste säga att det ska bli spännande att följa den strategi hon valt för att tackla detta. Locket på, alla kommentarer på Facebook-sidan tas bort allteftersom och på Instagram är kommentarerna avstängda. Pluggar samma utbildning som hennes son så har märkt att båda barnens konton är privata (ej varit det tidigare) vilket iofs är klokt i detta läge, men det visar ju också på att hon verkar ha gått in i något krishanteringsläge.

      Interessant fö att kolla på Socialblade. Hon har tappat nästan 2000 följare på två dagar. Interessant att se hur hon hanterar dt här.

        Följer fortfarande henne själv men bara för att jag vill se nästa uppdatering. Men hm, man kanske borde avfölja av ren princip

    Fast det är ju svårt att märka förrän man verkligen är på plats 🙁 Jag hade en jättebra bild av min chef, tyckte hen var kompetent och trevlig, tills jag jobbat några månader och upptäckte att det fanns mobbingtendenser.

      Ja, det är det jag menar. Att man ska kunna ta referenser från tidigare anställda, eller att tidigare anställda kan ”betygsätta”/lämna kommenterar om chefen på någon sida så man kan gå in och kolla. Men förstår att det skulle bli problematiskt på många sätt.

      Önskar att jag aldrig hade haft nånting att göra med min förra arbetsplats. Vidrigare människa till chef får man leta länge efter.

    I USA finns en hemsida som heter ”Glassdoor” där man kan betygsätta arbetsplatser. Vet inte om det fungerar i Sverige men man kan ju alltid testa. Jag brukar använda den här sidan när jag letar jobb för att få en idé hur kulturen är på arbetsplatsen, se vilket betyg chefen och lönen fått, osv.

    Jag skulle nästan kunna gifta mig med min chef… Jag har aldrig haft en så bra chef som jag har nu. Kunnig, bra ledare, god lyssnare, har rätta känslan när han behöver kliva in. Dessutom är han jättemån om mig som individ. Enda nackdelen är att han sitter nere i Europa och inte pratar svenska.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.