Det här kanske är sådant man inte avslöjar?

Magdalena Graaf och hennes familj utökade de pälsklädda familjemedlemmarna med Dobermannen ”Dragomir” som är en utbildad vakthund som familjen köpt från England.
Han uppgift är att hålla ”runkisar” och andra knäppgökar på avstånd, samtidigt som han verkar vara som en stor jättebebis när han gosar med sin nya familj.

En sak som Magdalena skrev om Drago gjorde mig riktigt nyfiken, men jag vet inte om Magdalena vet svaret på den frågan eller om hon ens får uttala sig eftersom det kanske kan utgöra en säkerhetsrisk.
Vi tar det från början…
Magdalena fick den här frågan i sin frågestund och svarade så här:

Hej! Lite nyfiken på hur det fungerar med drago? Hur funkar det med kommando och så? När det kommer en ny människa hem till er måste du då tillåta eller liksom hur funkar det ? Om du skulle bli attackerad vad händer då? Måste du säga ngt eller attack direkt? Undrar bara lite hur det fungerar med en sådan tränad hund. Fantastiskt att dom finns! Skönt att du känner dig tryggare.. tack för en mkt rolig och händelserik blogg!!//Sofia

Svar:
TACK FINA SOFIA, han är kommandostyrd, läser av mig direkt. Reagerar jag oroligt, blir stel eller rädd? Då reagerar han, säger jag våra kommandon? Då agerar han. …Tryggaste familjehunden jag någonsin har haft. Inga som helst problem för någon, förrens jag ger order.

Det jag undrar är hur det där fungerar.
Hur vet Drago att det bara är om kommandona kommer från Maggan och hennes familj som han ska reagera?
Vad skulle hända om någon annan gav honom samma kommandon, typ en inkräktare eller liknande?
Drago har ju tränats i England innan han kom till familjen men hur fattade han att det helt plötsligt är deras kommandon han ska följa och inte den gamla tränarens?
Det är ju liksom lite svårt att argumentera med en Dobermann och berätta för honom att ”nu ska du lyssna på den här kvinnan och skydda henne och hennes familj” så hur tusan gjorde man det?
Och som sagt – vad skulle hända om någon kände till alla kommandon och sa dem till honom? Skulle det bli ”syntax error” i huvudet då på hundstackaren?
Och vad händer om Maggan bråkar med någon, typ sin sambo? Kommer hunden skydda henne då?

Det här kanske inte är en fråga som ska besvaras just av den anledningen att det skulle kunna innebära en fara för familjen, men jag är ändå så himla nyfiken på hur det fungerar.
Är det någon av er som har erfarenhet av något liknande eller som vet hur det fungerar?

111 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Tror Magdalena kör med samma kommandon som tränaren gjorde. Hundar är väl ganska smarta och vet vilken familj de tillhör

    Tänker att det är som i person of interest. Där var hunden tränad med kommandon på nederländska, inte engelska.

    Nu är han ju väldigt uppenbart en dobbermann och inte en ”rottis”.

    En tränad vakthund lyssnar givetvis inte på kommandon från en okänd ”inkräktare”. Tycker hon förklarar precis hur det fungerar, om hon själv reagerar gör hunden det. Är nog väldigt få människor som fortsätter någon sorts överfall när en sån hund börjar reagera så attack är nog inte det vanligaste.

    De som ger honom mat och vatten och sover där han sover tillhör flocken. Hundar är inte dumma.

    Men för att kunna styra hunden behöver du ju kunna kommandon som används. Du kan lära en hund att ordet fönster = sitt om du vill

    Hundar är ju flockdjur och vet väl vem som är ledare i flocken och flockmedlemmars rang i hierarkin.

      Nja det är inte riktigt så det fungerar har det ju visat sig.

    Han har väl lärt sig vem det är han ska lyda nu. Tror han är tillräckligt smart för att veta att han inte ska lyda en främling. Och varför skulle en främling/inkräktare börja ge honom kommandon och riskera att bli attackerad? ?

    Jag hade ju aldrig velat ens besöka en familj med en sån hund. Usch!

      jag hade inte velat besöka en familj med dig.. tvi!

      Dum kommentar. Folk som skriver så om hundar är människor man inte kan lita på. Han är jättefin!

        Synd att han är stympad. Eller synd och synd, snarare för jävligt.

          Ligger inte England i Europa? Stympa öronen borde ju inte vara lagligt där isf? Dessutom bör man ju kunna säga att jag vill köpa en specialtränad hund men med intakta öron…

          Ja hunden är importerad till England först. Väldigt märkligt att importera massa olika raser för träning (med stackel!) istället för att bedriva egen inriktad avel. Tar verkligen inte det här företaget på allvar.

          Stympad? ? Han är kuperad !

          och skillnaden är….?

        Men varför då? Jag som är livrädd för hundar (pga bodde granne med en familj med missbruksproblem när jag var barn, de hade två schäfrar som attackerade mig när jag var åtta, familjen tyckte det var himla kul och hjälpte mig inte) skulle aldrig vilja möta en sån hund. Får ångestpåslag bara av att gå förbi större hundar på gatan. Är jag opålitlig då?

        Håller med om att ”usch” i ursprungskonmentaren var onödig, men tyckte faktiskt din kommentar var lika onödig. Vissa människor (t.ex. jag) vill inte möta hundar oavsett hur fina de är!

          Håller med dig, Hanna. Jag blev också biten av en schäfer som barn, och är än idag livrädd för stora hundar.

          Men man är en heeemsk person om man inte gillar hundar eller ens ser de som vilka andra djur som helst. Att behandla en hund som en hund ses som djurplågeri i lilla Sverige. Bättre att behandla de som små bebisar tills de för diverse psykiska problem.
          Jag ser inget gulligt med hundar, mycket jobb för ingeting. Jag är uppväxt med hundar så ingen tror att jag gått miste om det fantastiska bandet man kan ha.. ?

          Hanna: det var sättet du skrev på! Hade du skrivit ”oj den familjen hade jag inte vågat besöka” så hade du inte fått några spydiga kommentarer. Men i och med att du uttryckte nån sorts äckelkänsla ”usch” för hunden så får du räkna med att man kommer sätta dig på plats för så säger man inte.

          Lisen: nu skrev ju inte jag ursprungskommentaren, utan håller helt med dig om att ”usch” var onödigt. Jag tyckte bara att El’s kommentar OCKSÅ var onödig och ifrågasatte den 🙂

          Nej såklart inte, det är helt okej att folk är
          rädda för hundar och någonting man självklart måste ha förståelse för och ta hänsyn till som hundägare ❤️ (gnälliga allergiker däremot?)

        En hund är en hund, man kan omöjligt lita på den till 100%. Jag hade inte heller velat besöka den familjen, speciellt inte med barn.

      En familj jag definitivt hade kunnat tänka mig att besöka! Så väluppfostrad hund kommer inte ens att vilja gå nära utan lov. Hunden/hundar är inte de farliga, de farliga är okunniga ägare alt knepiga sådana.

      Hundar går på kommando, hundar av denna typ skyddar den som den respektera med sitt liv som insats. Har aldrig haft en hund utan att den har försvarat mig. Inte ens försökt att träna det. Jag måste tydligen skyddas till varje pris….. och har hellre hundar som kompisar än människor i vissa fall. Då vet jag iaf att de läser mig på en nanosekund och agera därefter.

      Nä det är därför hon har en sån hund, för att slippa såna som dig

    Han är som vilken annan hund som helst, men alla raser har olika mentalitet. Min hund lyder vem som helst, för han tillhör en väldigt öppen och glad ras helt utan vakt i sig. Sen har han ju mest respekt för oss i familjen.
    Hundar med vakt i sig, speciellt specialtränade vakt- eller personskyddshundar, väljs ju med omsorg för att fungera optimalt i den miljö de ska vistas i.

    Börjar bli tröttsamt med de här spekulativa inläggen där du drar iväg i egna tankar och inte har en aning om det du skriver om. Känns som kommentarsfiske. Och you got me.

    Om jag fattade saken rätt följde det med en instruktör från England som hjälpte till att föra över ledarskapet till Maggan?
    Sen är ju hundar inte dumma, de vet oftast vem som är flocken och vem det är de ska lyda.
    Jag har haft hundar som löd vem som helst (till en viss gräns) och hundar som bara tittade lite oförstående på främlingar när de försökte få dom till något. Skulle tro att mycket hänger på rasen och tillgängligheten.
    Alla hundar som jag har haft har dock genast uppfattat vilka som är främlingar och vilka som hälsar på ibland och får lov att vistas i huset/på ägorna osv. Skulle vilja påstå att hundar har en klar uppfattning om vad som utgörs av hot eller inte. Jag har haft en hund som blev fullständigt vansinnig när min man försökte krypa in genom ett fönster efter att ha låst sig ute, ända tills hon upptäckte att det var husse och då skämdes hon nästan ihjäl 🙂

      Hundar skäms inte

    Specialtränade hundar lyder inte vem som helst utan måste tränas in på sin förare. Vidare är det som andra skrivit ovan. Han bor med Maggan och hennes familj och tillhör då den flocken. Han vet vilka han ska försvara. Det är samma med polishundar. De har sin förare som de är präglade på och lyder men kan inte i övrigt skilja på folk. Det är därför det ibland händer att poliskollegor blir bitna för om hunden får försvars- och attackkommando skiljer den inte på bus och poliskollega och i stridens hetta är det den senare som kan råka illa ut även om de som arbetar med hundförare vet hur de ska bete sig för att undvika hamna i skottlinjen.

    Vältränade arbetshundar är fantastiska och det är jättekul att se dem arbeta. De är också ”säkrare” än en ”vanlig” hund med aggressioner. Den senare typen kan attackera hur och när som helst. Den tränade hunden skulle inte röra en fluga utan kommando eller en hotsituation varför man är fullkomligt säker så länge man inte beter sig illa. De vältränade hunden kan också skilja på riktiga hot- och låtsassituationer.

    De enda ord vår mops blir glad av att höra är ”mat” och ”ben”. Frågar vi om hon vill gå ut springer hon och gömmer sig. När min sambo säger att det är dags att åka och jobba gör hon sig stel som en pinne för att hon ska bli svår att få med sig. Hon är även en riktig kvarterspolis, ser till att ingen parkerar något på fel ställen eller skrattar för högt när vi är ute, då ”gubbmuttrar” hon. Man kanske ska lära henne att skydda oss, men jag är rädd att hon hade övergett oss mot en bit korv utan att blinka.

      ❤️?

      ???

      Hahaha älskar din mops ??❤️❤️

      Dör så gulligt!! ?

      Haha bästa hunden i världen som förtjänar det bästa i livet skinka gos o kel vakta kan matte o husse göra själv

    Så lite cred till hundars intelligens… För det första förstår jag inte varför Maggan skulle använda ANDRA kommandon än de som hunden har blivit tränad efter? För det andra kan de allra vänligaste, människokära, icketränade hundar vilja försvara sin familj om det uppstår en hotfull situation. (Eller åtminstone förstå att det har uppstått en hotfull situation). Varför skulle inte en specialtränad hund förstå skillnaden? Hur tror du att polishundar fungerar?

    Jag skulle aldrig ha en kamphund i en familj med barn.

      Det där är ingen kamphund.

        Vad är en kamphund? Är det en ras eller?

      En kommentar av någon som inte kan något om hundar. Hellre en kamphund än en ettrig terrier som inte är uppfostrad. Du kanske också borde fundera på att de flesta hundbett på människor begås av Golden Retrievers. Kamphundar har dåligt rykte för att de föredras av människor som inte har någon kunskap om hundar och därför förstör dem. Pudlar hade haft samma rykte om olämpliga hundägare hade föredragit dem.

        Kan ju bero på att golden retriever är en vanligare hund än kamphundar…

        Ja, det är väl därför man är rädd för kamphundar eftersom risken är större att personen håller i kopplet inte är hundvan och då blir hunden väldigt farlig. En liten pudel hos en hundvan person kan jag sparka iväg om det behövs, inget att vara rädd för.

          Hundrasism.

          Hundrasism.

          Haha! Tack för skrattet!

          Du skulle träffa min jack russel-terrier. Du hade blivit rädd. Sedan skulle du också träffa min kompis amstaff, Du hade inte blivit rädd.

          Det spelar ingen roll, en jack Russel kan man försvara sig emot en amstaff vill jag inte ens ha i närheten av mitt ansikte, hur snäll den än är.

          Jag är ”rädd” för små hundar, alla gånger jag har blivit attackerad av hundar så har de varit små. Det är som att folk med små hundar skiter i att uppfostra dem, det är ju bara att dra undan dem i kopplet om de börjar skälla och morra. Större hundar brukar få uppfostran. Brukar få lära sig att sluta med dåligt uppförande med kommandon. Jag gillar verkligen inte ägare till små hundar (grov generalisering, jag vet).

        Fast vilken hund blir du helst biten av, en pudel eller en s.k. kamphund? Jag vet vad jag väljer.

        Jag erkänner att jag har svåra förutfattade meningar om ägare till kamphundar.

          Jag med. Och om man kollar t ex Hundstallets sida, är kamphundarna överrepresenterade där.

        Men jag har för mig att kamphundsraser automatiskt låser käkarna när de biter, och inte kan släppa även om de vill, till skillnad från andra hundar där det är ett hugg och de sedan släpper. Ergo det är större risk att dö/få svåra skador från ett bett av en hund av kamphundsras än av bettet från en golden retriever eftersom de dels inte har lika mycket kraft i käkarna och dels släpper i princip omedelbart.

          Hahahahahhaha alltså vadå låser käkarna? Tror du hunden har hasp? Myt så det smattrar om det.

          Ska vi prata ”låsning” vill du inte hänga med jack Russells. De sitter fan där de sitter. N ”kamphund” släpper.

          Milly, jag tror du tänker på grythundar, (jakthundar) typ taxar. Och inte ens det är vet jag om det är sant. Verkar dock mer logiskt.

          Det finns goda skäl till att vissa hundraser är förbjudna i t ex Danmark. Naivt att inte förstå att raserna degenererats genom att man avlat på aggressiva gener/personligheter. Det heter kamphundar av en anledning. Min personliga erfarenhet av vilken hundägare som helst är att de, om man säger ifrån om löshund eller säger till dem att hålla in hunden är att a) vissa säger ”han är så snäll, inget att vara rädd för” b) alltför många skäller ut en.

          https://www.foedevarestyrelsen.dk/english/ImportExport/Travelling_with_pet_animals/Pages/The-Danish-dog-legislation.aspx

          Vet inte om kamphundar, men jag tror att alla hundar som hamnar i en situation kan ”låsa käkarna”. Hade en jack russell som gjorde det flertalet gånger, sen att låsa käkarna innebär väl inte att hunden själv inte kan få upp de utan om att hunden så envist ska ha kvar sitt grepp att alternativt ägaren inte kan få upp käkarna…

          Bra att jag fick rättning jag är ingen hundexpert. ☺men kattiz inte ”hasp”, men att käkmusklerna låser sig och de inte kan öppna käken direkt eftersom musklerna ”låser sig” i den positionen. Bla hästar kan göra den låsningen, men ytterst ovanligt och sker i princip endast när hingstar slåss. *källa tala med hästar av Henry Blake.

          Ingen hund kan låsa käkarna. Olika raser biter olika för att skada. Vallhundar rör sig väldigt metodiskt och attackerar flera ggr, biter på fler ställen medan andra biter tag och håller fast tills de känner att något går sönder. Därför har många med amstaff och rottis något som heter ’break stick’ – du stoppar in den i käften och snurrar vilket tvingar hunden till att byta grepp vilket gör att du har chans att dra bort hunden. Men käkarna kan inte låsa sig. Det är en myt

          Det är anatomiskt OMÖJLIGT för en hund att låsa käkarna! En hund som inte släpper gör det av envishet, den kan släppa när den vill. Sluta sprida myter.

      Fyfan vad less jag blir på människor som dig, usch!!

        Jag har en s.k ”kamphund” – har ALDRIG gjort utfall mot en annan hund. Senast förra veckan blev han påhoppad av fn lagotto (ja, seriöst, en lagotto) och de slogs i 5 min innan idiotägaren kunde ta bort sin hund. Ägaren gör hunden! I alla former! Du kan göra vilken hund som helst aggressiv! Har ni inte tänkt på att det oftast är de små hundarna som gör utfall mot människor? Visar riktig aggressivitet? Nej, för är det en chihuahua är det bara gulligt.

        Men, man måste va djurmänniska för att inte ha förutfattade meningar om någon ras. Hundar är individer. Dra inte alla över en kam.

          Vissa hundar är ju dock avlade att ha vissa egenskaper, något som tar tid att avla ut. Vissa raser är LAGDA för att utveckla hundagression, vilket dock inte betyder att hunden KOMMER BLI hundagressiv. Det har med både genetik och uppfostran att göra. På samma sätt som vall- eller jakthundar har ett visst driv kan en sk kamphund ha visst driv, men det är inte självklart att de dragen kommer fram.

      Kan tala om för dig att det går utmärkt. En kamphund är avlad för kamp på samma sätt som det finns jakthundar och vallhundar. Kamphundar är avlade för att vara förarveka, dvs otroligt lyhörda och trevliga mot människor men inte nödvändigtvis mot andra hundar med tanke på genetiken.

      Hundar som går till attack mot människor, visar sig aggressiva på olika sätt är oftast blandraser. Det vill säga, köksavlade för pengar där föräldrarna inte har genomgått alla tester som bör göras. Sen att det blir större skador med en stor hund är ju givet. Personer som har dessa hundar glömmer ofta bort aveln bakom och då kan det gå hur fan som helst.

      En förlegad syn att ens använda sådana begrepp. Vilken ras som helst kan tränas till kamp, i så fall är alla hundar kamphundar. Ägaren skapar sin hund, punkt slut.

        Nej ägaren skapar inte sin hund. Visst kan du forma den till viss del men genetiken kommer alltid att vinna. På samma sätt som jakthundar och vallhundar avlas för just jakt och vallning finns det hundar som avlas för kamp. Det är inte en trevlig avel men den finns. Kamphundar är prestationsavlade på samma sätt som en grythund. Du kan aldrig få en mops att valla lika bra som en border collie. Det är mopsen inte skapt för. Har du en amstaff eller staffe (som har sitt ursprung i apbt) måste du vara medveten om din hunds historia och vad den är kapabel att göra. Det är ägare som tror att ”hunden blir vad du gör den till” som skapar problem, du får aldrig glömma eller tappa respekten för din hunds ursprung, oavsett vilken ras du har.

    Jag funderar mest kring vad de gör med hunden, dvs hur den aktiveras? Dobbisen är en BRUKSRAS som har rätt stora krav på ett aktivt och meningsfyllt liv, inte en hund som sitter i en lägenhet/ett hus som avskräckande . Hundar som tränas och jobbar inom skydd hos t.ex. polisen lever väldigt aktiva liv om dagarna. Jag har själv en brukshund och han hade fått spader om hans liv bestod i att finnas till som avskräckande och ev nån gång under sin långa levnad skrämma en skummis.

    Därmed inte sagt att den här hunden inte aktiveras, men jag har inte läst något om det. Jag hoppas ju…

    Det är inte hundarna som är de farliga, det är ägarna.
    Denna hund hade jag kunnat besöka utan problem oavsett om jag vill umgås eller inte med den. Den hade nämligen mest troligast inte kommit fram utan lov. Vilket beror på ägaren.

    Men jag undrar också hur det funkar med träningen? Kommer inte drago glömma av sig om han inte får kontinuerlig träning?

      Troligen lär han göra det om han inte får träning i lagom mängd och intervall…. Å andra sidan lär han troligen då ha vuxit in i familjen och lär skydda för att man skyddar sin flock,

    Om man pratar hundar i barnfamiljer så är det väl främst barnen man inte kan lita på. Hundar försvarar sig om dom känner sig hotade, det tror jag även att tränade säkerhetshundar gör.

    Vi hade en jättesnäll labrador som inte ens orkade skälla riktigt argt. När min syster (då 3 år) stack en gaffel i magen på den (ja inget blodvite men hunden blev rädd så klart) så fick hon ett bett i näsan. Ärret syns fortfarande. Sånt här går väldigt snabbt så även om föräldern är i samma rum kan det bli jobbiga situationer. Tror alltså på att fostra barnen i detta också.

      En gaffel i magen vs ett bett i näsan med ett ärr för livet. En hund som biter vid hot är inget att ha in en familj, ett litet barn kan aldrig skada en hund på samma sätt som den kan skada ett barn. Självklart ska barn läras att respektera hundar och andra djur men de är fortfarande barn och impulsstyrda, kan man inte lita på att en hund aldrig biter ett barn så ska de inte vara nära barn. Detta är anledningen att jag aldrig åker hem till någon som har hund och jag är glad att de inte får vara på lekplatser och lösa i parker.

        Du är inte välkommen.

          Vad ledsen jag blev ?

        Lols, jag antar att ditt barn inte heller får klappa katter, kaniner och definitivt inte prova på ponnyridning. Eller för den delen klättra i träd, leka i lekpark, gunga eller för den delen lämna sin säng över huvud taget.

        C, Baserat på din kommentar så skulle jag inte vilja ha dina barn i närheten av min hund. ”Impulsstyrda” är ett annat ord för ouppfostrade

          Beror det inte på åldern på barnet? En 1 åring som grabbar tag i svansen eller öronen på ett djur skulle jag inte kalla ouppfostrad, inte heller en 2-3 åring som t. Ex. får för sig att kasta sig om halsen på en hund för att krama den t. Ex. det är bara brist på mentalisering, kroppskontroll och impulskontroll. Jag skulle bli orolig om en 2 åringt inte var på det viset.

    ………? vad är problemet här? En hund, oavsett ras, kan bli en väldigt trogen, fin och kärleksfull hund om de fostras rätt. Att somliga hundar blir aggressiva har att göra med bristande uppfostran och dåligt ägarskap. Allra vanligaste felet folk gör är att inte att läsa in sig på rasen i fråga, istället går dem och köper en hund för att den är söt/cool/respektingivande. Alltså noll koll på egenskaper, karaktärsdrag, vad hunden är så att lämpad för. Ovanpå detta så skiter många i att fostra hunden också, – och så undrar folk varför somliga hundar är så aggressiva och/eller olydiga och härjar?? Ett annat problem är alla dessa som köper småhundar som de låter härja vind för våg. Argumentet är då oftast att hunden är så liten och harmlös typ, inte ovanligt att pensionärer har vrålarga små terriers, taxar etc och hunden skäller så hen nästan kvävs och reser ragg, ändå står tant Agda där och ba ”så så lilla Fiffi…” Vansinne.

    och gällande barn och hundar; brukar gå finfint. Enda regeln som är helt skriven i sten är att ALDRIG lämna ett litet barn och en hund ensamna. Det handlar om att skydda bägge två. Ett barn är oftast så hård i nyporna att hen exempelvis kan nypa hunden i öron eller svans och vad gör hunden då? Ja, inte kan den säga ”aj, det gör ont” utan istället gör hunden vad den kan; morra och i värsta fall bita barnet.
    Så…fostra hundarna ordentligt och se till att ha uppsikt över djuret och barnen så lär knappast något hemskt hända.

      ????

      Amen!

      Folk som vägrar ha sina barn i samma rum som djur pga rädda kommer dessutom få barn som inte förstår djur. Samma sorts föräldrar som ska ha hjälm på ungen när den promenerar rätt fram på vägen och är jävligt sura och dömande ?

        Hur ska barn lära sig att förstå djur när en hund riskerar att bita barnet? Det enda barnet lär sig är att vara rädd för hundar. Jag lär mina barn att hålla sig undan okända hundar, hur man hälsar på dom och hur hundar pratar. Hundägare som har sina hundar lösa, låter de skälla, inte uppfostrar dom ordentligt och bara ropar att hunden är snäll från avstånd är inga som lär barn att förstå djur. Att låta ett barn vara ensam med en hund är korkat och farligt, att ta hem ett barn till en hund som inte är van vid barn är också korkat, att ta hem ett barn till en ouppfostrad hund är också korkat.

          Precis som man måste uppfostra hundar att vara nära barn på ett bra sätt mste man också upfostra barn till att visa respekt för djur. Människan är inte jordens centrum hur mycket vi än vill. Jorden hade nog till och med mått bättre helt utan oss.

          Sa jag något annat?

          Man kan absolut lära barn att förstå djur utan att det riskerar att bli bitet, det är tråkigt om barnet lär sig vara rädd för hundar tänker jag, men om man som förälder inte är en djurmänniska så förstår jag att det inte faller sig naturligt.
          Jag är uppvuxen på landet med alla möjliga djur, i en miljö där man i ren självbevarelsedrift behövde lära sig en del, haha.

          Tycker annars att du resonerar bra ang hundar, min hund har alltid varit väldigt rädd för barn och har varit det hela sitt liv (hon är generellt väldigt rädd av sig, m.a.o ganska ”farlig”, hon är inte aggressiv och skulle aldrig attackera om hon hade en flyktväg men det skulle kunna hända om hon blev trängd). Jag har aldrig aktivt försökt ”träna bort det”, känner inte att jag kan be mina bekanta med barn att låna ut sina ungar för att öva bort barnrädsla hos min hund. Har däremot jobbat mycket med hennes rädsla generellt, och hon är väldigt lydig. at the end of the day är det mitt ansvar att inget barn far illa pga av henne.

          Skulle säga att det farligaste är föräldrar som tror att bara för att deras barn har haft en hamster så är de vana vid djur och då är det lugnt. De situationer där det varit nära att hända någonting var en gång när en random vuxna sa till sitt barn att hen fick klappa (utan att fråga mig först), eller ett jättelitet barn som klappade på en annan hund i närheten och sen kastade sig mot min hund när hon låg och halvsov på golvet. Jag var väldigt upprörd och föräldrarna brydde sig inte efteråt, helt galet..

      Håller helt med dig. Något jag också blir galen på är föräldrar som låter sina barn gå fram till kopplade hundar och klappa dem. Föräldrar med små barn vill alltid komma fram och klappa vår supergulliga kolafärgade Cocker Spaniel och när jag säger att jag helst inte vill det då hon är rädd för barn, så blir de irriterade och säger ”Men lilla Emma vill ju bara klappa lite” eller det värsta: ”Om du har en hund som kanske kan bitas så ska du inte gå ute med den på stan!”

      Blir så jävla arg på detta beteende. Hundar är inte allmän egendom och föräldrar har ett ansvar.

        Min son är 6år adhd autism han frågar jämt men får han ett nej frågar han varför men vara för att han verkligen vill veta och lära sig sen vad förklaringen till nej är spelar ingen roll då blir han nöjd och säger hej då och gullig hund

        ”nej, hon äter barn”

        Om föräldrarna frågar: ”ja, men hon har skabb”

        Blir väldigt provocerad över när folk vill veta varför..

    Men alltså Maggan! Ge kommando till en hund och hålla honom dresserad och intresserad? En hund kräver STÄNDIG träning. Han är inte färdig bara för att han är avlämnad. Jag är skeptisk till att den familjen klarar av den hunden och det de ska ha den till.

    Men alltså. Typ blindhundar (har tappat ordet) och andra hundar som jobbar lyder ju inte heller vem som helst. Du kan ju inte gå fram till en blind människas hund och ba ”hitta övergångsställe”. Tränade hundar lyssnar på sin ägare/sin familj

    Ni kan sluta spekulera och vara oroliga. Maggan kommet tröttna på Drago och lämna tillbaka honom innan året är slut. ??
    Hon har ju knappt tid att gå på muggen ifred, hur ska hon då hinna ta hand om den hunden?

      Tror jag inte.Har du hund ?
      Gillar inte heller att en del tror att det är en kamphund.
      Vilket det inte är.Drago är säkert stabil och passar in som en familjehund.
      Men agerar säkert om det behövs.

    Jag känner en familj som har en doberman och det är världens gosigaste hund. Kelsjuk och väldigt lekfull, han har en liten leksaksgris som han brukar vandra runt med både inne och ute. Alltså verkligen en jättebebis som du kallar Magdalenas hund.? Samtidigt har han väldigt starka beskyddarinstinkter när det kommer till familjen. Åtminstone med denna hund skulle inte ett kommando behövas om någon i familjen blir attackerade. Han skulle försvara direkt. Alltså, har man en hund av den här storleken måste man kunna ge hunden den träning och motion den behöver.

    Det är oftast väldigt speciella kommandon el ljud om hunden ex ska vakta, gå till attack alltså du säger inte till huden ex
    -vakta
    Utan har ett annat kommandon ist

    Min bästa vän har en polistränad rottweiler. Vi testade just att skojbråka med varann och han skyddade mig ?
    Jag kan säga kommando så gör han precis som jag säger. Nu har jag passat hunden när han var liten och han älskar mig så det är ju lite skillnad..

    Hunden vet vilken flock den tillhör.

    Min förra hund lydde bara kommandon från mig (och om jag inte var med så lydde han även familjen). Om någon annan sa till honom att göra något, tex. ”Sitt” å tittade han på mig. Om jag då nickade så satte han sig. Om jag inte bekräftade så suckade han bara och gick iväg. Om de inte hade en godisbit i handen då. Då gjorde han precis allt direkt, men jag tror Dragomir är mer vältränad än så.

    Skojbråkade jag och min sambo så ställde sig min hund alltid på vinnarens sida. Han vände sig alltså mot förloraren för att vara i det vinnande laget. Inget man hade velat ha som vakthund.

      Vilken svikare haha! Vår förra hund ställde sig alltid på mammas sida när mina föräldrar bråkade. Hon kanske kände på sig att mamma var i underläge eftersom det var pappa som skrek, kastade saker och så vidare. Vår nuvarande hund är väldigt rädd av sig och kryper bort till sin korg när de bråkar och verkar inte vilja bli inblandad öht.

    Bra att jag fick rättning jag är ingen hundexpert. ☺️men kattiz inte ”hasp”, men att käkmusklerna låser sig och de inte kan öppna käken direkt eftersom musklerna ”låser sig” i den positionen. Bla hästar kan göra den låsningen, men ytterst ovanligt och sker i princip endast när hingstar slåss.

    Haft hund i 22 år. Alla som är vana hundägare vet att man aldrig ska lita på en hund till 100% – du kan ha haft en hund i 14 år, som aldrig gjort någonting, men som en dag biter. En hund biter inte bara pga aggressivitet. Hunden kan ha ont någonstans, hunden kan känna sig träbgd. Barn är små jobbiga jävlar som kommer för nära och drar för hårt liksom. Håll ungarna borta från hunden, oavsett hur snäll den är, eller lär dom hur man klappar ett djur ordentligt. Alla hundar gillar inte heller barn

    Jag har haft dobermann och tryggare familjehundar får man leta efter. Nog endast mina vinthundar som jag litar mer på. Min chihuahua har bitit barnen (hon är iof blind) flera ggr. De har lärt sig att låta henne vara ifred.

    Jag har världens finaste lilla pudel som är väldigt väluppfostrad (skäller aldrig och sitter alltid istället för att hoppa på människor osv osv). Hon har dock också ett skelett som en fågels. Jag byter alltid gata ifall jag ser en stor hund, även fast jag älskar alla hundar. MEN det finns alltid en risk att en hund sliter sig och råkar krossa henne (även av glädje), eller bara tar ett bett och så finns hon inte mer. Jag växte upp med schäfrar och jag skulle aldrig lita på dem heller när det kommer till min lilla hund, så jag förstår alla som är rädda för stora hundar.

    Det värsta är att så många hundägare till stora hundar blir så förolämpade när jag byter gata eller lämnar hundparken när de kommer med sina två labbar eller en kamphund. En skällde en gång ut mig för hennes labb är ju världens snällaste och är såååå gullig. Jag höll min hund i famnen medan labben hoppade och försökte få tag i henne. Skulle aldrig ha min hund i närheten av dem! Sorry not sorry. Det är inte värt det. Det är verkligen inte det.

      Och jag har bara träffat pudlar som bits…….. 🙁 Sorry men det är en ras jag är frågande till. Har dock använt en pitbull som huvudkudde. Dottern hade dagmammans schäfer som gosedjur, vår egen belgare till lära-gå-stol.
      Vad jag vill säga är att alla är individer och har man otur stöter man på det som inte passar en. Har man tur så funkar alla. Måtte jag få tur med nästa pudel. För någon trevlig måste det väl finnas…..

      En mellanpudel bet och krossade skallen på min chihuahua i julas. Kom lös in på vår tomt, nosade i två sekunder och sen var det kört. T.o.m. Polismannen jag anmälde det till sa att han hört skeva saker om pudlar. Tävlade i lydnad gjorde den dessutom.

    Maken hade en dobermann på Kuba. När vi åkte till Kuba första gången med barnen (dotra 4.5 år & sonen en månad från att fylla 2 år) var alla väldigt oroliga för hur Jaqui (hunden) skulle acceptera ungarna; maken kände ju sin hund och var orolig, men visst höll vi koll…
    Första veckan vi var där ropade alla att ”Försiktigt med E nu! Här kommer Jaqui!”, men efter att sonen använt Jaqui som klätterställning, dragit henne i öronen (Naturligtvis sa vi ifrån till sonen så fort han försökte, medan Jaqui bara fnös, reste sig & gick därifrån 😉 ) och t o m försökt snutta på henne (han ammades fortfarande och Jaqui hade fått valpar ett tag innan vi kom dit) så började familjen istället ropa ”Passa dig Jaqui, här kommer E!”…
    En väldresserad dobermann är en underbar familjehund och tillika en bra vakthund…

    En hund som är tränad för person- eller föremålsskydd skall inte agera om inte buset fysiskt interagerar med det hunden är satt att skydda. Drago kanske har nåt kommando för skall men behöver han kommenderas till att agera mot bus är det en tämligen värdelös hund.

    Inte många rätt i det här kommentarsfältet ? Dessvärre kan man ju dra slutsatsen att det springer omkring på tok för många okunniga hundägare på våra gator – helt livsfarligt.
    Rätt intressant att flertalet i tråden inte tror att det går att träna hundar så pass så att man kan lita på dem…gäller det även våra polishundar då? Ja jisses sikket folk ni är. Drago är as-läcker, o för er som klagar på kuperingen så är det så den såg ut förr i världen, då den jagade råttor. Så rasbeskrivningen är densamma som då och för dobbisar som ej är kuperade så håller man upp öronen för att få ett så perfekt ansiktsdrag som möjligt. Sen med det sagt så är jag absolut inte för kupering, men rasen är fan så mkt snyggare kuperad.

      Fast du verkar inte så kunnig du heller.. Eller vettig snarare. Öronlapparna fyller en funktion, kuperar du så är öronen helt blottade vilket är mycket besvärligt för hunden med smuts, vätska, blåst etc men människans fåfänga är ju då viktigare än funktionen som öronlapparna och svans har, som ofta kuperas.

      Och du kan aldrig träna en hund att vara pålitlig. Du är ju endast dum om du litar på din hund till 100% – självklart ska du lita på din hund, men bli inte förvånad om något någon gång händer, man måste ALLTID ha i bakhuvudet att en hund är en individ och många faktorer spelar in på hur en hund agerar. Du kan ha haft en hund i 10 år som aldrig bitit eller visat aggressivitet men som en dag gör det pga av otaliga orsaker. Smärta, synen förämrad, hunden blir trängd, vad som helst.

        Därför är det så bra med stamtavlor, och riktig avel. Bra avel = bra mentalitet på hundarna. Tror du alla polishundar är bra hundar? En polis kan ha haft sin tjänstehund i flera år men den dagen som den visar aggressivitet eller att den är opålitlig pensioneras den eller avlivas den

    Jag har utbildat skyddshundar till polis/försvaret under 25 års tid.
    Vi pratar då om hundar med toppstam som är testade både fysiskt och pysiskt och dom få som klarar testet kommer då till utvalda godkända fodervärdar med stor kunskap, som får fortsätta utbildningen som naturligtvis även inkluderar all sorts social träning.
    När hunden är redo för att testas kommer den under några veckor testas både psykiskt och fysiskt.
    Endast ett fåtal godkännes,
    övriga som ej klarar testet övergår i fodervärdens ägo.
    Hund som klarat testerna kommer sedan till mig för att ta (examen) under ett par månader för att sedan överlämmnas till föraren.
    Utbildningen och testerna är är rigorösa, endast ett fåtal godkänns och dessa hundar är 110% pålitliga, vad som än händer så skyddar dom sin förare och flock.
    Vissa skulle kalla dom maskiner, men det handlar endast instinkter att skydda sin flock(ledare) vilket gäller ALLA hundar ovavsett ras och ursprung.
    Vill bara säga att det som sägs om (sk farliga hundar osv) Alltid handlar om den som handhar hunden, vilket är väldigt viktigt att komma ihåg,
    (Och glöm ej att att alla hundar är ett flockdjur med mission att skydda sin flock och att alltid lyda flockledaren)
    Efter att hunden är godkänd
    får den fortsatt utbildning av mig För att sedan överlämmnas till föraren som ska arbeta med hunden.
    Föraren får dåg klara instruktioner om komandon, träning osv.
    Så hunden Drago Magdalena har, kommer älska och skydda familjen med sitt liv eftersom familjen med Magdalena som flockledare,nu är hela hans universum.
    Flocken är det man som hund lever för, vare sig man är en Dobberman eller sk knähund.
    Så glöm aldrig en hund är vad flockledaren gör den till.
    Vill även tillägga att en hund som har utbildats av en tränare för att sedan överlämmnas till en annan förare, kommer att lyda den nya föraren (flockledaren) eftersom
    det är i hundens natur att följa den starka och dominanta ledaren av flocken.
    Nu får jag ursäkta att jag använt ordet flock hur många gånger som helst, men det kan inte sägas för många gånger för i hundens värld är det faktiskt det ända som spelar någon roll.

    Halvt sidospår men har aldrig varit så rädd som när min pojkväns moster fann det superkul att hennes nyligen importerade, kuperade dobbermanvalp blev lika låg som mig när han stod på bakbenen. ”Nu lägger vi hans tassar på dina axlar och tar en bild. Se honom inte i ögonen bara så är det ingen fara”………… ?

      *lika LÅNG menade jag. Iofs är jag 163 så låg kanske inte var helt fel ute ändå.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.