Okunskap är ett problem…

Jag fick idag se en Instagram-post från en annan kvinna med rätt många följare som skrivit att hon ville drämma något i mitt stackars huvud för att jag är så obildad och korkad. Jag blir riktigt rädd när jag ser kvinnor skriva sådant om andra kvinnor. Vi måste vara snällare mot varandra.//Margaux

Vad Margaux pratar om här ovan är att Cissi Wallin skrev på Instagram att hon ville damma av sina gamla dammiga Nationalencyklopedin från högstadiet och drämma i skallen på stackarna.
Margaux tycker att det är skrämmande att kvinnor skriver så om andra kvinnor men där tycker jag att hon fokuserar på lite fel sak.
Cissi skrev nämligen inte detta till en kvinna i egenskap av kvinna utan hon skrev det till Margaux OCH Daniel i egenskap av människa. Det är fascinerande hur det osysterliga kortet ska dras fram så fort en kvinna säger någonting till eller om en annan kvinna som hon inte vill höra.

Det spelar ingen roll vem som säger det till vem – kunskap ÄR makt och en sak som kan bli farlig är just okunskap.
Det är okunskap om historien som gör att människor med extrema åsikter får utrymme eftersom lyssnarnas okunskap inte varnar dem för allvaret i det som sägs.

Att Margaux och Daniel inte kunde namnet på en fågelart utgör så klart ingen fara och jag tror egentligen att de båda fick agera exempel på en epidemi som sprider sig i vårt avlånga land. Att allmänbildning och kunskap inte värdesätts lika högt som instagramföljare och likes och det behöver faktiskt pratas om.

Eller?

86 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Så fort man har en åsikt om en annan kvinna idag så faller det tydligen under det nya fenomenet ”kvinnor som inte stöttar andra kvinnor”. Blir ju väldigt problematiskt. Team Cissi.

      Eller så fort ens säljknep inte går hem… (Ja, Hannah och Amanda, ni och ert 400-kronors vitaminburk kan ta åt er!)

        Haha ja exakt, följt av en burk kåtpiller från Maggan. Suck.

    Margaux är inte så farlig. Det som dock oroarmig är alla helt sjukt korkade obildade människor som är med i realityserier som paradise hotel, ex on the beach etc. de kan först och främst inte få ihop sammanhängande meningar när de pratar, de tror att Mexiko ligger i Afrika, de tror att andra världskriget var på 1800-talet och jag vet inte mer. Det enda de popcornhjärnorna har koll på är sexställningar och svordomar. Och dagens ungdom följer dessa människor. Usch!

      Det är fan skrämmande. Men jag blir mest förbannad faktiskt. Jag tycker det är vår förbannad skyldighet att lära oss vissa saker; speciellt historia och historiska sammanhang samt politik. Men det är klart…den perfekta Instagram-bilden måste ju tas. Fyfan.

      Ja, var det inte för någon säsong sedan som de lekte skola och fick en fråga om menscykeln? Någon kille gissade att den varade en dag och någon trodde att den inte existerade, haha!

      Det kanske inte är de höga studielånen som tynger deltagare i dessa såpor mest, för att uttrycka sig milt..

    Men om någon anser att du är obildad så har det förmodligen mer att göra med din allmänbildning än att du är kvinna. Sen behöver inte en person kunna allting så länge man är öppen för att lyssna på andra och kanske funderar lite på om man verkligen har koll på det man sprider vidare. Men att inte kunna en fågelart och raljera över det känns bara lite… som en önskan om att höja sig själv. Det finns garanterat saker Cissi inte vet som jag skulle kunna raljera över. Sprid kunskap ödmjuk i stället.

      Håller så mycket med dig. Får känslan av att Cissi endast skrev om Margaux pga att hon är väldigt stor just nu, och därmed skulle hon få mycket uppmärksamhet genom att skriva om henne. Annars finns det så många andra att klanka ner på angående kunskap, som är bra mycket värre än Margaux, om hon nu har det behovet.
      Förstår inte grejen med att skriva att hon vill slå en bok i huvud på någon som inte är allmänbildad. Man kan skriva det på ett vänligt och bra sätt istället. Uppmuntra till kunskap istället för att trycka ner personen. Kan bara tänka mig hur mycket kritik tillexempel Blondinbella eller Calle Schulman hade fått om dom uttryckte sig som Cissi.

        Fast Margaux och Daniel deltog ju i ett program baserat på allmänbildning så att Cissi går på just henne beror inte på henne ”storhet”. Det hade lika gärna kunnat vara någon annan influencer.
        Jag är team Cissi hela vägen, ungdomar idag verkar inte bry sig.
        Jag är själv 30 och pratade nyligen med en 25-åring som inte visste vem Monica Lewinsky är. Jag blev lite chockad men tänkte att det kan ju ha med åldersskillnaden att göra. Fick istället svaret att ”vem bryr sig om vem hon, är det känns inte relevant att komma ihåg”
        JAG kan tycka att det var en ganska stor händelse i historien??

          Ja, men jag brydde mig inte heller som ungdom. Jag hade annat att tänka på men man mognar och blir mer intresserad och inser efter ett tag att man snappat upp en del ändå. 25 åringen vet nu i alla fall och kanske inte ville erkänna att hon har dålig allmänbildning. Jag kan också bli chockad över 20 åringarna på jobbet men ja, de är 20 år och de lär sig tids nog.

          Hur kan Monika lewerski vara allmän bildning??

          Hon låg med en president, finns säkert fler som Gjort det men inte gJort det offentligt.

          Och detta rör inte ens Sverige… då är det väll bättre att ha koll på vilka kungen rullat sängen med om nu sådant är intressant.

          fast på riktigt det är ju inte allmänbildning att veta vem Bill Clinton har legat med för 20 år sedan, då även denna 25 åring var 5 år gammal! Är själv 25 år och anser mig själv vara rätt allmänbildad, men då tycker jag ju att det är intressant med historia, religion och vill hålla mig uppdaterad om vad som händer världen över. alla ”unga ” är inte blåsta som jag kan få känslan av att det tycks lite i detta kommentarsfält

          Svar till ../ – Det handlar inte så mycket om att veta vem Monika Lewinsky är, mer att man vet om själva händelsen. Att presidenten är otrogen är såklart en mänsklig faktor och tusentals män är otrogna varje år, finns säkerligen fler kvinnor som haft affärer med högt uppsatta män och vice versa – Men att det uppdagades var Då en stor nyhet på tapeten och det gick väl lite till historien, oavsett vad man tycker om det hela så jo, jag tycker nog att det är lite allmänbildning att veta vem hon är. Allmänbildning betyder inte ett iq på NASA-nivå utan mer bara att vara medveten, lyhörd och ”hänga” med i både viktiga och allmänt bara stora händelser och att man vet åtminstonde dom vanligaste fågelarterna. Plus mycket mycket mer såklart, detta var bara exempel på vad allmänbildning kan innefatta och jag håller HELT med om att dagens ungdom skulle behöva lära sig mer. Jag är 27 år och känner själv att jag ofta har mer koll än mina jämnåriga. Alla har olika intressen och finner olika ämnen intressanta, någon är alltid expert inom ett område som en annan är lost på men allmänt vetande bör alltid ligga någonstans i bakhuvudet!

      Håller med. Kan inte stötta Cissi just p.g.a. hur hon uttalar sig. Man behöver inte nedvärdera andra eller använda sig att man ska ”drämma en bok” i någons huvud. DET är inte bildat, empatiskt eller moget. Nu ska jag dock möjligen själv nedvärdera dem lite hehe för av nyfikenhet tittade jag på det där avsnittet nu och jeeeez tho. Alltså skämskudde hela vägen. Undrar om publiken blev varnade att det inte var ”vanlig” postkod utan en specialare a’la influensers?? De ser helt uttråkade/oförstående ut till vad tusan som händer haha. Margaoux tycker jag inte är så farlig än (första avsnittet) men Daniel är ju så oerhört pinsam. Det känns nästan som att Margoux också tycker han är lite pinig. Även Richard ser lite ställd ut och som om han undrar om det är ett skämt eller inte.

    TeamCissi…såg avsnittet…det är inte ens charmigt.

      Vad var de som det inte kunde egentligen?
      Blev inte jätteupprörd av det klipp jag sett men någon småfågeln, de flesta jag träffar är rätt kassa på fågelarter. Antar att det var massa annat?

    Håller helt med här…..okunskapen är skrämmande. Varför vill man inte vara allmänbildad? Jag tycker det är roligt och intressant att kunna delta i diskussioner med folk som faktist hänger med i vad som pågår i världen förutom deras egna (oviktiga) Instagram bubbla.
    Hellre bildad än bimbo.
    Nyligt exempel…..pratade politik med en snart 29 årig tjej. Hon visste inte att Trump är en Republikan, kan tillägga att hon ar född och uppvuxen i USA. Jag bara……???

    Men varför ska man ens hacka på någon som inte är allmänbildad/ inte har en utbildning? Såklart om man är rasist för att man är en inskränkt, trångsynt människa som inte kan tänka längre än vad näsan räcker, men i det här fallet blir det ju rätt elakt. Det handlar ju som du skrev bara om en fågelart!?
    Och om någon är totalt korkad, varför ska man bli upprörd över det och slänga ur sig något elakt?

      Problemet är väl att dessa människor just är influencers och att många unga ser upp till dom.

      Hur kan man inte tycka att kunskap är bra?

        Jag håller med om att kunskap är bra! Alla skulle tjäna på om fler brydde sig om att lära sig mer.. Och jag håller med angående att unga ser upp till dessa influencers, det är absolut ett problem.
        Men att öppet säga att någon är dum i huvudet i princip, vad tjänar det till? Det är bara elakt och gör ingen nytta (och gör ingen smartare heller).

          Eller så kanske det får någon att tänka till och inse att kunskap behövs.

      Jag tycker det är fullt rimligt att ens omgivning reagerar när man uppvisar brist på allmänbildning. Jag skämmas varje gång jag upptäcker ett kunskapshål i allmänbildning hos mig själv. Det är pinsamt.

        Det är ett tecken på låg självkänsla. När jag upptäcker en kunskapsbrist eller om någon påpekar det hos mig så skrattar jag och säger att man kan inte kunna allting. Det är inte hela världen.

          Och sen googlar du?

          Nej, jag går till biblioteket och slår en bok i huvudet på mig själv.

          Självklart är det inte hela världen om man har kunskapshål, det har alla, men när det kommer till brist på allmänbildning; så säger ju det nåt om ens person.

    Bra inlägg!

    OT men ändå inte – När jag är runt o läser på bloggar o annat börjar jag bli skrämd av den alltmer utbredda (?) andelen av befolkningen som inte litar på läkare o klassisk kunskap längre. Kunskap verkar inte vara eftersträvansvärd. Lita hellre på dig själv o andra som berättar om sina erfarenheter. Många som tror att forskning drivs av onda läkemedelsbolag och att de flesta forskare är korrupta. Var inne på den mest bisarra diskussionen igår mellan Jacob Gudiol och Martina Johansson. Camcam, där har du nåt att kika på, det verkar ha uppstått diskussioner dem emellan och de diskuterar/attackerar varann i olika sociala medier – twitter, instagram, blogg. I ena ringhörnan Jacob Guidol, som förespråkar ät allt men inte alltid, ingen mat är farlig o i den andra Martina Johansson, biohackare (?) med mera som står för lchf o insulin, o det skälls o gnabbas o tystas dem emellan, skärmdumpas bevis på vad som sagts o när, läsarna går bananas i varje ringhörn. Jag har aldrig sett på maken.

    PS Team Cissi

      Aoaoaoaohhhh don’t get me started…
      Alla dessa jäkla förståsigpåare jag blir alldeles mörkrädd…

        Mmm, gott om foliehattar med gemensamma intresseområden såsom anektodisk bevisföring, konspirationsteoretiker och paranoia i många vrår o skrymslen på WWW ?

      Nja. Sanning med modifikation. Martina fann brister i Guidols Sk. Vetenskapliga studie om lågkolhydratkost. Men en absolut onödig pajkastning från båda håll.

        Bråket verkar handla om flera olika saker, eller har kommit att handla om flera saker iaf. Jag brydde mig inte ens om att beskriva vad bråket handlade om här eller vem som har rätt eller fel. Utan hur bråket utspelar sig med följare som ”slåss” för den de tror på. Galenskaper.

        Nja. Läser du bådas version ser du att Gudiol har helt rätt – som vanligt. 🙂

        Hon verkar helt knäpp

      Jag tycker det är bra att människor ifrågasätter saker och ting och inte sväljer allt med hull och hår, jag kan tycka att det är lite naivt många gånger. Ett exempel jag minns var i gymnasiet då vi fick i uppgift att skriva om olika krig, och en av mina klasskamrater valde att göra ett arbete om Irakkriget 2003. Hon skrev att den ända anleningen (enligt hon själv) till att USA invaderade landet var för att de ville befolkningen väl, och att den amerikanska staten enbart var ute efter att störta Iraks regim för att invånarna skulle få uppleva mer frihet då. Juste, samt att de påstod att Irak hade kärnvapen ( weapon of massdestruction) och att de var inblandade i 9/11 (vilket de inte fanns några bevis på).

      Den officiela anledningen till kriget, enligt USA, var ju att Irak hade kärnvapen och att de hade hjälpt till att genomföra 9/11. Om man gräver lite djupare och har fler hjärnceller än de människor som sväljer allt de får höra av staten, så är det inte så svårt att inse att de inofficiela anleningarna var att en diktator som de samarbetade med sedan innan hade vänt dem ryggen, Irak är en av de mest oljerikaste länderna och att det fanns en stor press från befolkningen efter 9/11 att man ville ta fast de skyldiga.

      Låter inte det mer logiskt än att påstå att man ville Irakierna väl när man istället hade ihjäl 1,5 miljoner av befolkningen?

        Det där har dock ingenting med vetenskap eller forskning att göra

    Läste inte inlägget som att det är okej att racka ner på någon, utan att det är läskigt att det är så lätt att få en massa makt/pengar och egentligen inte kunna någonting = influncer. Gäller bara vara rätt i tiden liksom, ta tramsiga bilder, provocera mm.

    Haha på Isabella lät det som hon redan skaffat en amerikansk au-pair i Schulman Show, nu lägger hon upp ”looking for an American au-pair”?. Väldigt liten sak, men Gud vad snurrig man blir.

    Team Cissi

    Kunskap är inget ”tungt bagage att bära”

    // Moa

    Skrämmande inställning hos många unga idag: VADÅ lära sig?? Man googlar ju ba.

      Haha, är lärarstudent; är värre än så. De orkar inte googla. De frågar ”hur säger man fågelbo på spanska?” Istället för att kolla digitals uppslagsverk.

        Digitaltuppslagsverk*. De vill helst ha allt serverat.

          Läser du inte till lärare? Ber ni era elever googla istället för att berätta?

          Läser du till lärare Anonym? Annars kanske du ska lämna över till lärarstudenten hur man lär ut kunskap till elever bäst eftersom det är det som hen lär sig på sin utbildning. Stort problem i dagens samhälle att ALLA tror att de kan vara bättre lärare än lärare. Jag garanterar dig att lärarstudenten ovan kan didaktik och pedagogik bättre än du.

          Nej anonym, men jag har gått i skolan som de flesta och kan nog uttala mig om bra och dåliga lärare.

          Hej anonym!

          Ja, när man är lärarstudent brukar man läsa till lärare. Med 32 elever i klassrummet (där det ska vara individanpassat) så får vi ungefär 2 minuter per elev. Jag vill gärna spendera den tiden på saker som är svårare att förstå än vad ord heter. Sen så svarar jag självklart mina elever.

          Så om man har varit elev så har man lika hög kompetens som efter 5 års utbildning menar du?

        Kan bara instämma, de vare sig orkar eller kan googla. Jag har nyligen börjat arbeta som lärare efter fem års studier och jag är chockad över hur lite dagens elever kan om teknik. (Varning, ja jag generaliserar läs inte vidare om du blir triggad). Man tror ju gärna att de föddes med en smartphone i handen, men nej. De kan sociala medier men de vet inte hur man googlar eller slår upp saker. Sedan är det ett väldigt slött beteende att alltid fråga läraren ”vad betyder det här ordet” istället för att själv ta ansvar och på tre sekunder slå upp ordet online. Lärare är inte och ska inte vara vandrande uppslagsverk.

    På tal om okunskap, läs Paulas senaste inlägg ”länge leve kärleken” där hon skriver att hennes pappa ska leda henne nedför altaret:))))))

      Men snälla, låt folk göra hur fan dom vill.

        Jag tror hon menar att man inte blir ledd nedför ett altare…………

        Vart exakt skrev jag att hon inte fick göra det? Men det är okunskap, hon verkar inte veta varför pappor tidigare lämnade över sin dotter på bröllop.

          Vad kallar du det när folk har all kunskap om detta, men ändå väljer att göra det, för vilka anledningar som helst?
          Och hur vet du att hon inte vet?

          Trodde okunskapen hör bestod i att man uppenbart inte vet vad ett altare är om man vill bli ledd nerför ett…
          (Alltså, ingen går, ledd eller inte, ’nerför ett altare’.)

          Nej, men man kan bli ledd ner för ”altargången”, eller ”ledd fram till altaret”, och alla som vet det kan nog också förstå vad som menas med att bli ”ledd ner för altaret”.

    100 spänn till den som hittar ett inlägg här där någon inte lyckas få in något om Blondinbella.

      Föregående inlägg om Gynning

        Just you wait and ser…

          SEE!!

    Blir man smartare om man blir slagen i huvudet med ett uppslagsverk då? (jaja jag förstår symboliken, jag raljerar för att jag tycker det är onödigt elakt sagt)

    Gääääsp , jag är sååå trött på den där Cissi.. Gaaahaaa!!!!

    Margaux gör det ju helt klart inte svårare för hennes ”haters” att uttala sig om henne. Hon publicerade ett inlägg kring ett samarbete som hon gör med Specsavers samt klädmärket DAY på hennes instagram ikväll och bemödade sig inte ens att korrekturläsa inlägget så att samarbetsparterna var korrekt märkta, lite surt när de säkert betalat 20 – 30 000 kr för inlägget så får inte ens DAY det länkat till deras konto.. De lär inte vara vidare nöjda med detta..

    https://www.instagram.com/p/BgHYwljA9Ik/?taken-by=margauxdietz

    Jag blir på riktigt oroad när Bianca Ingrosso tror att rådjur är ngt ngt allmänt vilt och säger pappersförsamling. Hon är bara en i raden, men va fan är det dom har missat? Allmänbildningen bland dagens unga idag är fan skrämmande. Att skriftspråket har blandats ihop med talspråket hos influencers får jag leva med trots att det stör mig som fan. T.ex så skriver 99% ”farsdag”, ”tillslut” (trots att det inte handlar om syltburkar) m.m, men nästan alltid ”super mysigt”…

    Grrrr

    Raljerar över att nån inte har koll på småfåglar, kan själv inte skillnad på var och vart ?

      Eller varierar mellan tre-fyra alternativa stavningar på ’privilegierad’ i ett och samma inlägg.

      Var indikerar plats, och Vart riktning?

    Jag reagerade mest på den dåliga läsförståelsen. Cissi ville inte bara ”drämma något” i huvudet på henne, utan hon ville drämma en UPPSLAGSBOK i huvudet på henne = bildligt uttryck där själva uppslagsboken är poängen, inte drämmandet.

    Men hallå!

    I detta fall handlade det väl inte så mycket om att kunna småfåglar generellt utan att veta att en nötknäppare amvänds till att öppna nötter… alltså som ”vilket av följande simmar inte? -isbjörn, elefant, blåval, spolknapp”

      Ja, håller med. Kan heller inget om småfåglar, men frågan var ju superlätt för den handlade ju inte alls om småfåglar…

    Jag blir skrämd av Margaux och hennes okunskaper i barnavård. Hon ger sonen salt och kanel. Hon borde nog läsa på lite mer.

      Eller så borde du uppdatera dina kunskaper, saltförbudet är numera borta även under ett.

        Är det? Jag har bara fått rådet att INTE salta.

          Bebisar ska inte ha för mkt salt men det saltförbud som jag fick lära mig när jag fick barn (2012 och 2015) är borta. Nu ska en bara tänka på att en kan undvika salt ibland och inte ge väldigt salta produkter för ofta. Enligt Livsmedelsverket.

    Att skaffa sig kunskap inom olika områden och därefter kunna koppla ihop dessa kunskaper vid olika tillfällen… kallas bildning/allmänbildning. Att kunna se sammanhang mellan olika kunskapsområden.
    Läs/lyssna på böcker! Annat än chiclit och deckare.
    Alla borde läsa Fogelströms alla böcker. Särskilt Stockholmare. Läsa och förstå utvecklingen av Stockholm. Både fysiskt och samhälleligt. Det är trots allt inte länge sedan folk svälte ihjäl i Sverige.

    Förutom det, är böckerna otroligt bra och lättlästa.

      BTW… jag anser att jag är ganska allmänbildad… med stora luckor inom sport.

      Tyckte mycket om Vävarnas barn.

      OBS! Inte svälte… utan svalt!
      Skäms på mig.

    Bloggare är inte direkt kända för att vara de mest bildade människorna, de flesta skulle behöva att få NE i huvudet. Såg för någon dag sen att Elin J (tror det var hon, svårt att hålla koll eftersom alla har den där platsbyggda bokhyllan nu…) hade köpt en hög gamla böcker som hon stolt visade upp. Inte för att hon såg fram emot att läsa dem, hon skulle enbart ha dem som dekoration i sin platsbyggda bokhylla! Skall man skratta eller gråta? De vill ha fina böcker så de kan se bildade ut, men erkänner samtidigt för hela världen att böckerna bara är en prop i det stageade blogghemmet. Jag har läst 99% av böckerna i min bokhylla och planerar att läsa den sista procenten också.

    Ja symptomatiskt när flertalet personer klagar på att dina inlägg är för långa. De klarar inte att läsa en så lång text.
    Det är också en form av okunskap. Vi kan inte enbart kommunicera med korta meddelanden som tex Snapchat och mess. Vi behöver läsa längre texter för att få ett sammanhang.
    Lika så stör jag mig på bär folk börjar skriva Sorry för långt inlägg. Skriv vad många ord du vill! Om det inte är Twitter då du har en ram att hålla dig i men annars. Skriv hur långt du vill! Och du som tycker det är jobbigt. Öva! Öva. Du kommer få ut mer av livet om du kan läsa och ta till dig längre texter.

    Varför publiceras inte mina inlägg

      Jasså detta gick. Jonstigt

    Fast om man läser hela hennes inlägg så var det ju inte konstigt att hon pratade om ”systerskap”. Än en gång så tar du endast några ord och skapar ett konstigt blogginlägg …

    Frågan är ju varför man ställer upp i ett frågesportprogram med så klena kunskaper. Båda satt ju där och flamsade i stället för att fokusera på frågorna. Lite mera självinsikt kan man väl få kräva.

    Smarthet och allmänbildning är sexigt tycker jag. Förutom att min partner är snäll, ödmjuk och rolig, är hans smarthet det som fick mig på fall 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.