En fransk revolution!

Jag la mig i Alice säng strax efter 06 och somnade om lite halvt.
[…] Jag vaknade till ur min dvala av att Alice blev jagad av Philip, med ett Eiffeltorn i guld i hösta hugg i ena handen. De Eiffeltornen vi för övrigt hade som dekorationer på bröllopet. Jag sa åt Philip att det inte är en leksak, inget man jagar sin syster med. Då kastade han det. På mig. Rätt i ögat. Alltså rätt i höger öga med en sån smäll att jag liksom inte kunde vara tyst.
[…] Detta gjorde så ont. Jag såg stjärnor. Jag grät och grät och grät. Och låg där med ett krossat öga. Krossat av ett Eiffeltorn från ett bröllop där äktenskapet också var krossat. Dubbla tårar. Jag grät också för att jag kände mig som en dålig mamma som grät av smärta.//Angelica

Det är inte första gången Angelica Lagergren hamnar i onåd på sin blogg.
Förra gången handlade det om att hon somnat i soffan tillsammans med sina barn och den här gången slumrade hon i dotterns säng allt medan barnen busade, ett bus som fick en ände med förskräckelse när hennes son sulade ett gyllene Eiffeltorn i ansiktet på henne.

Jag förstår att man tycker olika här – det som är okej för en person är kanske inte okej för en annan, och med tanke på att barnen jagade varandra med franska fackverkskonstruerade byggnader i högsta hugg så var det kanske inte den allra bästa av ideér så här med facit i hand men så är jag varken mamma eller en ensamstående sådan heller så jag tänker att min åsikt inte är så efterfrågad här.
En av kommentarerna på Angelicas inlägg känns så typiskt ”mammatillrättavisande”..
”Alla är ju olika”…
Man kan riktigt höra fnysningen och förebråelsen i hennes röst…


Ja, det stämmer att alla ÄR olika, men jag har en känsla av att kvinnan som skrev kommentaren absolut inte tycker att det är okej att göra som Angelica gjorde utan att man borde göra som HON tycker!
Och där med basta!!

Hur gör ni, kära föräldravänner?
Får man slumra när man har sina barn?
Om man inte får göra det – finns det åtgärder man kan vidta för att göra det okej?
Silvertejp? En rastgård? Löpkoppel? Fotboja? Valium?

Tack för tips, Sofie!

64 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Trodde referensen till Frankrike var att det jag misstänkt faktiskt var sant:
    att de har valium i nappflaskan.
    När vi var i Paris med vår ettåring som sprang hej vilt åt alla håll och kryssade mellan glasskärvor, hundbajs, fimpar och trafik – så satt alla franska barn vi såg stilla i sina vagnar, ofta med en flaska monterad i munnen…

    Nu är jag bara styvmorsa men jag förstår inte hur det är tänkt att man inte skulle kunna sova när man har barn?!
    Däremot hade jag tagit eiffeltornet från barnet på en gång och sedan förklarat att det inte är en leksak.

    Sådana här kommentarsfält som kommer att bli här, liksom det som följde efter LD-inlägget igår, skapar jag en even liten triggervarning inför. Jag mår så dåligt när jag för bekräftat att jag inte är den PERFEKTA föräldern som jag strävar efter att vara. Mina barn började på fsk kring 14-15 månaders ålder. Vi fick lära oss igår att under tre år ska de ej gå i förskola. Självisk som jag är jobbar jag istället för att vara hemma med dem 24 t/dygn ?
    En gång när minstingen var i krälåldern låg jag på golvet med henne och somnade av pur utmattning efter många många månader av sömnlösa nätter. Jag vaknade med ett ryck och trodde att allt hemskt i världen hänt. Det visade sig att jag sovit i två minuter och lilltjejen hade kunnat sätta av mot köket. Det minns jag med skräck och försöker hålla mig vaken så mycket jag kan.

      Det finns inga perfekta föräldrar. Är man en perfekt förälder så är man även en perfekt människa och då har man inget behov av att trycka till andra mammor. Jag ser mig som en bra mamma men det är självklart att det finns stunder då jag har känt mig som en usel mamma. Sånt är livet och barn behöver se dom sidorna av sina föräldrar med annars så blir det svårt för dom att leva upp till den perfekta människan. Så länge du ger dina barn kärlek, tröst, trygghet och omtanke så räcker det.

      Varför måste man vara perfekt? Räcker med att ge barnen trygghet, kärlek mm

      Vet du vad?

      Det låter som om du är en alldeles förträfflig förälder. Och lite till. ?

      Jämför dig inte med andra. Du är perfekt i dina barns ögon och i många situationer duger säkert ingen annan än du! ?

      Fattar verkligen inte varför inte fler köper lekhage till sina krälande kräk så att de kan koppla av lite och våga ta en dusch och gå och bajsa utan att ha panik

        Tror du att en lekhage stoppar alla barn eller ens ger möjligheten att koppla av?Antingen så bygger de någon form av Macgyver lösning och svingar sig ut eller så får man duscha till ”mammamammamama-maamaa-mimama-UUUOOOAHHH”

          Sen kommer tonartshöjningen..
          Ba-da-ba-da-ba-be bop bop bodda bope
          Bop ba bodda bope
          Be bop ba bodda bope
          Bop ba bodda
          Ba-da-ba-da-ba-be bop ba bodda bope
          Bop ba bodda bope
          Be bop ba bodda bope
          Bop ba bodda bope

          Im the scatman!

    Gud vilken hets det har blivit på att tillrättavisa mammor överallt.
    Om allt… ???

      Förmodligen för att dagens ungar generellt är fruktansvärt vedervärdiga och bortskämda ?

    Jag kan ej sova då storasyster (2 år) kan hitta på allt möjligt. Läs hitta undangömda saxar, måla på möbler, hälla ut 70 tofsar och använda bindor som plåster… lillebror gör inte så mycket väsen av sig men sover ändå inte om han är vaken. Min sambo sa häromdagen att han ville anställa en 2-åring då de får mer gjort på två minuter än vad han anställda gör på en hel arbetsdag. ?

    Om man skulle råka slumra till kan man ju inte klandra en trött mamma för, misstag händer alla. Men att medvetet ta en tupplur när små barn är vakna – ABSOLUT INTE !!!

      Menar du allvar?

    Somnar till då och då, har haft tur med mitt barn att han inte gör allt för mycket hyss varken när jag är vaken eller slumrar till. Vissa dagar går det bara inte att ha ögonen öppna!

    Jag slumrar ofta till på soffan när barnen härjar. Så skönt ju. Föräldrar är så jäkla hispiga, slappna av lite känner jag…

    Varför tar du för givet att det är en kvinna som skrivit kommentaren?

      Bra fråga…
      Kanske för att det är flest kvinnor som läser mammabloggar?

        Det är en man på bilden.

          Lätt misstag dock. Det är ju oftast kvinnor som är deltagare i mammamaffian.

          Inte alla kvinnor!!!!1!!!

    Jag slocknade idag med dottern sittandes på golvet, inte sådan där ting sömn men ögonen trillade igen gång på gång. Hon dog inte, jag dog inte. Men visst hade något egentligen kunnat hända, lika mycket som när jag går på toaletten eller när jag vänder bort blicken när jag diskar eller hänger tvätt eller packar skötväskan inför någon utflykt. Väldigt få föräldrar gör dumma saker med flit. Och man kan inte banna för något som inte var meningen.

    Skriv om Bellas pod istället! 🙂

      Herregud nej.

    Känns som om jag kommit till Familjeliv igen. Kommer inte orka med alla diskussioner om det perfekta föräldraskapet och tillhörande kommentarer på nanodetaljnivå om hur man gör med sitt egna barn och sen hetsen kring vem som har rätt eller fel. Blir mentalt slut bara jag tänker på det så jag tackar för mig i kväll!

    Personligen hade jag aldrig vågat somna med tanke på att min tvååring beter sig som en förrymd mentalpatient. På 10 minuter skulle han lätt kunna misshandla vår hund, förstört allt som är dyrt samt käkat disktabletter. No thank you

      ??? our kids should hang out ???

    Min 1,5 + någon månad skulle ALDRIG låta mig somna… annars hade det säkert hänt…

    Jag tycker inte att det är okej att somna när barnen är vakna (om dom är små), men det händer ändå. Man kan vara så trött att det är helt ohjälpligt, jag somnar ibland sittande medan barnen leker. Inte optimalt, men är man tillräckligt slutkörd så skiter kroppen i vilket. Det bara sker. Oftast sover man ju dock bara i några minuter, och inte djupt heller.

    Jag har somnat flera gånger när min onge varit uppe, dock aldrig lagt mig för att sova med flit. Tänker dock att det inte är värre än när jag dammsuger och varken ser eller hör.

    Tror inte det existerar en enda mamma, eller pappa för den delen, som Inte gjort något misstag. Jag tror att alla föräldrar Vet att det inte är en bra ide att sova med små barn hemma, vakna. Misstag händer och föräldrar måste sluta stö salt i andra föräldrars sår.

    Men åååå. Man känner väl sina barn så att man vet om det funkar eller inte?!? Sen beror det ju på ålder också. I Alice ålder kan man ju förklara att mamma behöver sova en liten stund och att det bara är att väcka mamma om det är nått. Sen är väl hus/lgh med barn barnsäkrade så de värsta farorna är utom räckhåll för barnen? Iof stoppar väl inte det alltid barn.

    Jag kan ta en tupplur när mina barn är vakna ibland om jag verkligen håller på dör av trötthet, eller slumra på soffan när de ser på tv. Det har hänt en gång att jag lagt mig i sovrummet och sovit. Min stora tjej (drygt 3 år) är dock en ordningspolis så hon kom och sa till när lillebror gjorde nått han inte fick (slängde sina pumpakärnor som hon försett dem med på golvet). Hade jag däremot vetat att mina barn tar varje chans de kan till att kasta sig ut för stup/balkongen, äta knivar eller liknande (som knivslidas barn verkar göra) hade jag skippar tupplurarna.

    Och ja, jag skulle naturligtvis ha sjuk ångest om nått faktiskt hände medan jag vilade. Och jag tror det är samma för Angelica.

      Knivslida? Haha ? Menade du Knivlisa? Så kul!

    Jag har en treåring och kan ibland säga ”mamma behöver vila en liten stund. Vill du titta på något?” Då ligger vi bredvid varandra och jag kan ibland somna. Men jag vaknar ju så fort något händer, det gör väldigt många föräldrar. Med ”när något händer” menar jag till exempel att någon hostar, går ner från sängen, låter som en kran rinner…. väldigt lättväckt med andra ord. Alla barn är ju olika, såklart, men hittills är det värsta som min treåring gjort att kleta med tandkräm på handfatet haha. (Fast då sov jag inte, jag var upptagen med något annat husligt).

    Men vafan! Får och får, borde och måste…. Alla ungar är ju olika! Alla tillfällen är olika!
    Mina ungar är kan vara fullt ös när de är utomhus ibland, skulle inte släppa de med blicken i en lekpark typ. Däremot så är det så heligt att de nästan bara får se på TV på helgmorgon så då sitter de blixtstilla som förstelnade med fixerad blick så jag lätt kan sova i soffan.
    Och jag vågar lita på mina barn. När jag sover så kanske de kan börja kivas och puttas eller välter ett dockhus men ingen hoppar bungyjump från bokhyllan pillrar i elkontakten, leker med spisen eller ger varandra smockor.
    Finns inget dåligt eller fel med att sova så länge man känner sins barn och vad dom funkar, snarare beror det ju på hur lätt man kan vakna ifall nåt händer…
    Ok, nu är jag redo gör mamma-polisen att döda mig….

      Ok, måste fråga, PhD i vad?

        Molekylärbiologi, disputerad på KI inom pediatrisk cancer

    Tror de flesta småbarnsföräldrar som har vääääldigt morgonpigga barn, sätter på tv eller platta för barnet och småslumrar en kvart extra

    Inte ok att sova om barn under 3 år är vakna. Råkar man somna så går det väl inte att göra någonting åt det. Men om man medvetet går och lägger sig medans en 2 åring är vaken så är man faktiskt en mindre bra förälder..

      Och vem sätter gränsen på 3 år då menar du? Och är det exakt födelsedagen som räknas? Och vad händer om jag lämnar en som är 2 år och 340 dagar….spännande tanke va, hehe.

    Självklart kan man sova under kontrollerade former! Vad är skillnaden mot att lämna barnen på sitt rum en stund medan man själv blev asdålig i magen och måste gå och skita?! Då har man heller inte koll… eller man lagar mat medan barnen leker?! Man kan inte ha 100% koll men man kan göra det ”säkert” för barnen så inga onödiga olyckor sker 🙂 det här hade kunnat hända mig likväl som när jag hade somnat eller likväl bara av att min son hade kunnat tjonga in den i mitt öga när jag är vaken och tittar på… you never know när de små monstrena vill skada en ??

    Jag tror bestämt att CamCam har hittat ett sätt att få extra många klick på bloggen – att ofta skriva om barnuppfostran/föräldraskap.

    Trist för oss som inte är intresserade av att värdera andras föräldraskap. Skittrist faktiskt. Kanske väntar den här bloggen en ihopslagning med Familjeliv snart, Familjebevakning. ☠️

    Tur i oturen att det var mamman som fick den i ögat och inte storasyster ?

    Intressant att se skillnaden nu och när LDs föräldraskap diskuterades. Nu är det helt ok att inte ha ögonen på ungarna 24/7, vilket det INTE var när det gällde LD☺

      Men kritiken eller vad man ska kalla det som riktas mot henne har väl sitt ursprung i hennes ständiga klagande och gnäll om hur jobbigt det är ha barn. Inte att hon inte alltid är en ”perfekt” förälder, vad nu det är.

        Vad har det med hur mycket uppmärksamhet man lägger på barnet att göra?

    Min 2-åring vaknade före mig imorse. Jag vaknade 6.15 till två hundar som fått turkosa prickar av nagellack i pälsen. Sonen ropade glatt ”mamma titta! Prick!”

    #numeradalmatinerägare

      Det var lika bra, dalmatiner är ju dom bästa ändå ??
      Mvh Dalmatinerägare på riktigt ?

    Ibland känns det som att personer som blir mamma helt plötsligt inte längre är ”människor” utan förväntas bli en robot som aldrig är trött, aldrig gör fel, hinner med allt och alla och är pigg och glad och vet hur varenda situation skall lösas på bästa sätt. Jösses.
    Känns snarare rätt logiskt att man som mamma råkar somna till ibland.
    Och det känns även som att det vore logiskt att mammor inte trycker ner andra mammor, de om några borde ju kunna sätta sig in i hur en annan förälder har det / känner det / gör eller inte gör i vissa situationer.
    Eller blir alla mammor felfria robotar till slut tro?

    Personligen känner jag mest; Slappna av allesammans.
    Min sons pappa är död
    Sonen och jag har levt själva sedan han var 6 månader.
    Och ja, jag har somnat flera gånger, ofta av feber eller bihålor men även av ren utmattning
    När han var liten så var han i spjälsängen
    När han blev större så såg jag till att allt farligt var utom räckhåll och TV:n på och dörrar låsta
    Han lekte i och runt sängen i rummet och jag sov/slumrade med ena ögat halvöppet
    En mamma har nämligen alltid ett öga öppet eller ett öra som hör.
    Jag kan vakna mitt i natten när han bara vänder sig om i sin egen säng i ett annat rum
    Har svårt att se att Angelika skulle vara en dålig mamma på grund av att hon slumrade när hon hade 38.5 i feber.
    Måste man verkligen gå in och kommentera så?
    Vad vinner man på det?

      ❤️?

    Rent hypotetiskt skulle ju detta kunna hända klockan fem på morgonen också. Ganska vanlig tid att sova på för en vuxen. Undrar om dessa ”poliser” inte tycker att småbarnsföräldrar ska sova alls? Nej det är naturligtvis inte optimalt att slumra till medan barnen härjar, men det är fan mänskligt!

    Igår morse hade min treåring gått upp själv, plockat ut två glassar ur frysen. Väckt sin storebror, och så hade de mumsat på morgonglass tillsammans innan vi föräldrar vaknat. Måste skaffa en larmmatta eller nåt.

      Jag älskade att smyga upp med mina syskon när föräldrarna fortfarande sov. Det var så mysigt och tryggt.

      Hahahaha! Låter som min snart treåring. Imorse kom han in med saften så jag kunde blanda till honom, sen dök han upp med dem gamla bananerna.

      Tycker det låter galet mysigt och sånt de kommer minnas. Låt de smaska på <3

    Haha det gjorde min son också.Jag och sambon vaknade upp av att det droppade glass i ansiktet på oss.
    Kan säga att vi funderar på att sätta ett hänglås så inte lillkillen kommer in i varken kyl eller frys.

    När mina var 18 månader slutade de sova dagtid. Det innebar att min halvårsbebis höll mig vaken hela natten och min 18-månaders hela dagen. Efter en sisådär tre månader vaken dygnet runt (snittade 3 timmar sömn per dygn) så satte jag på en film medan halvåringen sov, låste dörren, placerade 1,5-åringen framför TV’n och la mig bredvid och sov en stund. Ibland 20 minuter, ibland 2 timmar. Så perfekt ?? Den äldre ungen har aldrig sysslat med hyss.

    Idag är de närmre fem än tre och har ny bebis. Sover alltid med bebisen dagtid. De stora ser på TV då också. Man kan liksom inte vara vaken flera dygn i flera år. Känner ungefär noll människor som är det.

      *och vi har en ny bebis

    När vi fick vårt andra barn så brukade jag låta storasyster se på film i soffan samtidigt som jag och lillebror låg och sov i soffan. Det gjorde vi för att få vår vardag att fungera. Jag gissar på att alla andra föräldrar gör sitt för att få sin vardag att fungera ❤️.

    Jag hatar internetföräldrar, för många är så sjukt perfekta hela tiden och tycks leva för att sparka på oss vanliga dödliga som inte är perfekta hela tiden..
    Jag har alltid sett det som att det här med att vara förälder är ett konstant dåligt samvete för sina tillkortakommanden men att man kommer otroligt långt på att visa sina barn kärlek, respekt och omtanke. Dom flesta föräldrarna behöver faktiskt inte höra om alla fel dom gjort, man är så väl medveten om att man borde kunna vara bättre.
    Men även föräldrar är människor. Med sömnbrist. Med dåliga dagar. Med dagar där man knappt orkar ta hand om sig själv men ändå måste hitta orken att ta hand om någon annan. Att man råkar slumra till medan barnen leker? Det är sånt som händer. Folk borde slappna av…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.