Finns det någonting, någonstans som det inte hetsas över?

Jag ville verkligen pusha på att få de här ponnyryttarna att lägga mkt fokus på markarbetet. Saker som när jag red ponny var döden och dödstråkigtmen som jag idag inser är så viktigt. Det hetsas så idag bland sociala medier bland unga ”idag hoppa jag så högt” idag hopade vi såååå högt”, men jag ville tona ner det & säga till dom att rida runt på lydiga ponnysar är roligare! Vi la mkt fokus på att ha raka hästar, landa i rätt galopp & linjer där vi kunde variera galoppsprång efter ryttarens inverkan.//Nellie Berntsson

Egentligen borde jag inte ens bli förvånad av att höra Nellie beskriva hur det hetsas bland unga hästfantaster på sociala medier, men det blev jag…
Där hetsas det om att hoppa högt, hoppa högre och kanske även hoppa över några steg i utvecklingstrappan för att få ett försprång.

Herregud, finns det någonting, någonstans som är förskonad från all denna hets?
Människorasen kommer dö ut om vi inte slutar med det här omedelbart.
Dinosaurierna tros ha utrotats av ett enormt meteoritnedslag medan människan inte kräver någonting så extravagant. Nej, nej – vi kommer utrota oss själva med hjälp av framhetsade magsår och svart, ärgigt och frätande maskinkaffe eller energidrycker.
När de skottar fram oss om några tusen år med hjälp av små penslar så kommer våra fossiler hittas tillsammans med två saker – en konstig låda som allas tumme verkar sitta fast vid och avlånga burkar i grälla färger.

Vi behöver en motpol till all den här hetsen!
Någon som vill träna mindre, slappa mer, sova längre, tjäna mindre pengar och som inte ha några problem med att ständigt komma sist i vad hen än tar sig för. 🙂
Jag inser i samma sekund som jag skriver det att jag redan har en prima kandidat till allt detta i mitt liv, och det är den pälslöse och volangmagade katten av färgen svart som väckt mig två dagar i rad nu genom att sätta sig på min kudde och hulka upp sin frukost.
Han verkar har överlistat sin senaste hetsätarmatskål så nu behöver jag bli innovativ igen och höja ribban en snäpp.

Alla förslag mottages tacksamt! 🙂

72 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Skulle kunna ’läsa’ den här bloggen enbart för fotomontagen – fantastico!

    Ot: Bella åker till London på en barndag och missar hämtning och läggning av barnen. Hon tackar för uppmuntrande och Icke anklagande kommentarer, och säger att hon haft ont i magen av oro över kommentarerna. Dock var det inte länge sedan hon sa I Schulman show att hon inte brydde sig alls om kommentarerna.

      Där berättade hon också ingående om hur hon känslomässigt manipulerar sina följare så hennes jiddrande i detta faller väl rakt in i det mönstret.

      Ok ni vet vad jag tycker om Bella, men hon sade faktiskt i podden att de enda kommentarerna som gör henne ledsen är dem om barnen och henne som mamma.

        Då tycker jag att hon ska sluta exponera dem och ständigt försöka tjäna pengar på sitt mammaskap, men riktigt SÅ jobbigt är det nog inte att hon skulle vara beredd att tappa en inkomst på det och därför tar jag det med samma nypa salt som allting annat hos henne.

          Instämmer.

          Frågan är: Bryr hon sig om kommentarerna eller ej?

            Det tror jag inte egentligen utan hon har nog dem enbart som ett mätinstrument för hur väl hon lyckats manipulera läsarna idag..

          Idag var det oerhört överdrivet inställsamna kommentarer på bloggen. Undrar om de skriver några själva?

        Det är nog bra att barnen får en nanny i sitt liv. Kanske är det nån empatisk person som ger dem lite fler dimensioner än vad Bellis kan ge.

      Hon bryr sig inte…

      Är verkligen inget Bella-fan, men hon sa ju att just kommentarer om barnen och hennes mammaskap kunde göra ont. Hör om, hör rätt.

        Men varför fullkomligt smetar hon in i ansiktet på sina läsare att hon missat både hämtning o lämning o gud vet allt. Nä, möjligen om hon fått negativa kommentarer oplanerat, men i hennes senaste inlägg bad hon om dem

      Hästmänniskor är en sort för sig…. usch!

        Nej

    Seriösa hästmänniskor agerar inte så. Man sätter hästens välbefinnande och bådas säkerhet främst, och då faller det sig naturligt att man vill ha en solid grund att stå på, vad gäller ridkunnighet- och erfarenhet och en häst som vet vad den gör och går att lita på, då hoppar man inte över en massa steg.

      hetsmänniskor*

        Höhö

          Gnägg vad ni är skojiga! ?

    THK är en klok kisse. Stress är verkligen inte bra. Får ut den genom att gympa men så tycker jag det är jättekul. Puss på nosen till THK. ??

    Uh, den där typen av föräldrar som låter sina barn hoppa över utvecklingssteg och tävla sönder ponnyer är ökända. Inga seriösa föräldrar låter barn själva bestämma över sitt tävlingsupplägg, utan fram tills tonåren bestäms det primärt i en dialog mellan tränare och förälder, och under tonåren slussas ansvaret långsamt över till barnet, men inte mer än att hästens välbefinnande inte är i fokus.

      Har alla föräldrar egen hästvana? Skulle ha nollkoll på sånt om min unge började rida…

        Där av dialog med tränaren, då måste du som förälder prata med t. Ex andra föräldrar i stallet, och lite enormt mycket på tränaren och se till att dennes instruktioner följs.

        De är ju nybörjare i början, inte tävlingsryttare. Då sätter man dem i ridskola, eller med en privattränare. Som förälder finns det gott om tid att lära sig.

        Det mesta är ju ändå sunt förnuft. Grundridningen ska sitta, barnet ska vara stabilt på varje nivå innan man går vidare. Givetvis ska man se till så att man har bra bollplank och goda förutsättningar för att klara av de (realistiska) mål som man har. Vad det gäller ponnyer tycker jag att det viktigaste är att ha en sjyst ponny som fungerar att lära sig på, och att som förälder fokusera på utveckling snarare än prestation. Och att det ska vara kul för både ryttare och häst, förstås.

    Unbder mina ponnyår fanns det aldrig hets på att bara hoppa högt. Var mycket markarbete så förstår inte vad Nellie faktiskt pratar om. De gånger jag hoppat som högst har det faktiskt varit på egen hand och inte på träning. Men kanske är vanligare nu/på andra ställen att det är sådan hets, själv har jag aldrig märkt av det.

      Ofta tycker jag att folk som berättar hur ”andra ofta är” och hur man bör vara istället är sånna som själva har varit sådana, men nu kommit lite till insikt. Kanske inte just Nellie i detta fallet, men ofta tycker jag att det är så. Tyra var en expert på det, även Nellie ibland förr. ”Andra gör så här bla bla”, ”andra tror att man bla bla” man bara NEEEJ, MAN gör inte så – DU gjorde så.

        Intressant du tycker så, men bara för att jag skriver om mina upplevelser betyder inte det att man själv varit den typen. Nej jag har aldrig varit en sådan eller varit en hetsig unge som bara ville hoppa högt 🙂 Valde istället att satsa på att rädda livet på en häst som annars hade avlivats. 🙂
        Låter lite dömande av dig om jag får säga det själv

          ja nej, det är ju absolut inte alltid det är så. Kommer inte på något superbra exempel, men Tyra skrev ofta om något som ”andra ofta gör” och så var det i själva verket något som hon själv gjorde konstant fram tills förra veckan.

          Eller Nellie skriver ofta om hur alla andra tycker att det är livsviktigt med likes och att man tycker att antalet följare är viktigast i världen, medan hon vet bättre och förstår att det inte alls är så. Men det är ju hon som lägger ut cliffhangers, skriver på instagram att folk ska in och läsa bloggen osv, det är hon som är jättenoga med likes. Inte alla vi andra. Utan det märks tydligt att hon i själva verket visst bryr sig om likes, bara det att hon gör det mindre än förut och hon börjar bry sig mer om annat.

        Kanske är min feber-hjärna som yrar men nu när jag läser om din kommentar så förstår jag hur du formulera dig. Haha sorry tolkade det helt galet :’D

        Men precis. Man inser man gjort fel och skäms och försöker släta över genom att kritisera andra

    En av mina katter spydde fisk på diskbänken. Innan jag hann torka så var den uppäten igen. Usch, jag ryser.

      Och min hund äter människoskit. Välkommen till djurvärlden!

        Har du utedass?

          Folk skiter utomhus…

          Om du aldrig har hört att människor skiter utomhus får jag gratulera.

        Jobbat 10 år på hunddagis och ingen hund har hittat människoskit varken i parker, på gator eller i skogen.

    OT
    Lyssnar på Rage against the machine och kom på att sångaren är en stor rasist som har dreads fast han är vit. Förlåt för att jag lyssnade på låten. Jag menade inte att vara kulturellt överlägsen. Har ångest nu.

    https://www.youtube.com/watch?v=bWXazVhlyxQ

      Och jag la upp en bild där min septumpiercing är synlig.

      Zac de la Rocha är halvmexikan/halv vit.

        Så då är det halvrätt av honom att ha dreads? Har lite ångest nu eftersom jag lyssnade på dom. Jag vill inte vara en rasist och lyssna på ”vita” som har dreads. Det är ju kulturell appropriering.

          ???

          Hade bara accepterat om han hade halva håret i dreads, tur att du kommit till insikt!

      Men man är inte rasist för man har dreads som vit herregud……

        Jo, det är CA.
        Kom på att min favoritgrupp också har dreads. Nu har jag riktig ångest. Visste inte att jag var så rasistisk. CA liksom.
        https://www.youtube.com/watch?v=Abrn8aVQ76Q

          Vad har det med rasism att göra? Absolut ingenting. Trolla någon annanstans nu.

      Vi förlåter dig för att du lyssnade på låten, iom Veckans Roligaste Kommentar..!

        Tack så mycket! Jag har haft ångest i flera timmar!

    Ganska roligt att det det hon beskriver är exakt hur hon och hennes föräldrar betedde sig när hon var yngre, på pricken. De var rena skräckexemplen.
    Det enda som existerade var att hetsa hetsa rida fortare och hoppa högre och byta tränare om de inte fick hoppa så högt de ansåg hon klarade av på träningar ? de bytte tränare lika ofta få som nu. Gick det sämre än väntat på tävling så var de en familj av åskmoln som hystade in hästen i släpet och åkte hem fort som fan
    Tydligen är de osams med sin tränare Sofie som de hyllat så senaste året. De är inte ens vänner på sociala medier längre
    Här går det undan som vanligt

      De är visst vänner på sociala medier.

    Tyvärr blir det mer och mer så, inte bara på privatponnyer, utan även ridskola. Hetsen om att hoppa högt och märkeskläder kryper ner i åldrarna. Passionen kring hästar och att bara vilja borsta en häst är borta, det ska bara hoppas jämt och ständigt. Jag gav en liten tjej ridlektioner på min ponny för några år sedan när jag var typ 16-17 och inte vågade hon trava själv men hoppa skulle hon till varje pris. Det är sorgligt.

    Men är Nellie verkligen rätt person att hojta om detta som alltid for runt på galna ponnys som skenade omkring och hoppade högt?! Klart hon kan ha förändrats men faktum kvarstår nog att hon själv bidragit till hets kring ponnysporten med märkeskläder och höjd.

      Amen to that!!!!

    Undrar om det hetsas lika mycket inom kaninhoppningsvärlden?

      Oh my, är detta det bästa som chattgruppen kom på? ???‍♀️

      Men hallå som kaninhoppare måste jag nu undra om du är en av oss? ?

    Kom på att min favoritgrupp också har dreads. Nu har jag riktig ångest. Visste inte att jag var så rasistisk. CA liksom.

    https://www.youtube.com/watch?v=Abrn8aVQ76Q

    Jag skulle kunna vara den där motpolen ihop med THK. Får in väldigt mycket mindre pengar nu för tiden… nu när jag gått i pension. Jag sover så länge jag vill. Tävlingsinstinkten är noll. Träningen… noll!

    Jag mår fantastiskt bra… även om jag skulle behöva hurtbulla mig lite. Läs… LITE!

    OT:

    Moa Mattsson är känd för att flyga överallt hela tiden. Nu marbella. Frågade snällt i kommentarsfältet hur hon ställde sig till att influencers/bloggare flyger så mycket och hur det påverkar vår miljö. Såklart godkände hon inte kommentaren 🙂

    Lustigt att hon skriver om det. Har väl aldrig skrivit eller visat när hon rider dressyr eller uteritt. Bara hoppträning och tävling. Köpa och sälja pållar.

    Tror inte jag heller skulle vilja träna för henne: http://www.ridsport.se/ImageVaultFiles/id_39619/cf_559/dn_8-2014.PDF

      Förstår inte hur man kan vara en hyllad tränare när man håller på så, samt att den aktuella ponnyryttaren fortfarande tränar för henne..

      Är det fotbollsbarnet med mamma det handlar om?

        Ja

    Människan skulle snarare dö ut om vi INTE hade detta drivet, det att hela tiden vilja gå framåt, vidare, högre….. Utan det drivet hade vi knappast tagit oss utanför grottans omedelbara närhet – definitivt inte ut i rymden!

    Men visst – hetsen inom ponnysporten, om den finns, jag är inte insatt, är hemsk om den är som den beskrivs. Liksom all hets där barn och unga förväntas vinna vinna vinna. Och där förluster ses som nederlag och misslyckanden, istället för lärdomar.

      Tror att de flesta skulle må bättre av att träna mer, byta till ett intressantare jobb/plugga, bli duktigare så att man kan få ut sitt fulla potential och prestera på en högre nivå.

    Det där beror uppenbarligen på var och när man får sin utbildning.
    När jag var i tonåren och som mest i farten med hästhoppning var det förvisso en del hets om att hoppa högt. Såklart – det är ju det absolut roligaste i min och många andras mening. MEN vi hade hela tiden erfarna vuxna omkring oss som bankade in hästvett i huvudet på oss samtidigt. Gud nåde den som slarvade med markarbete eller dressyr. Vi hade lektioner i hur man ska bygga upp en häst kroppsligt, och hur skelett och leder påverkas av att hoppa högt för ofta utan bra grundträning. Fick jag en krona för alla bommar och pyttekrysshinder jag ridit över, samt alla gånger tränaren sagt ”hoppning är bara dressyr över hinder” så kunde jag låta bygga en robothäst att hoppa högt med varje dag (men vad är poängen då?).
    De flesta ungdomar med häst/ponny i mitt stall tävlade, men det var ju bara en av alla sidor av hästägandet. Vi hade snälla föräldrar som körde transport och betalade för kalaset, men grovjobbet gjorde vi själva.
    Det var inte tävlandet som drev oss.

    Men så tillhör jag också den där utdöda generationen som åkte till stallet med en panpizza och saftflaska och borstade skolhästar i timmar i väntan på den stora ynnesten att kanske få mocka en av privathästarnas boxar.

    What? Inte röra mitt kaffe! Måste ha ju! 🙂

    Bra att Nellie tar upp detta då det är viktigt eftersom hästar avlivas pga att vi rider sönder dem, och många unga följer hennes blogg.
    Dock kul att Nellie pratar om det då hon som ung red helt utan kontroll, full fart och hoppa över hindret, noll ridning emellan hindrerna, ingen plan eller samarbete med hästen, bara driva för fullt och svänga. Stackars ponnysar, många som rider så även idag.
    Idag har dock Nellie utvecklats massor i sin ridning med focus på att faktiskt rida ordentligt, dock visar hon fortfarande bara bilder och filmer på hoppning, hoppning, hoppning, väldigt lite dressyr, markarbete och uterittet.

    Vilka tycker du ska gräva fram våra fossiler efter att människan utrotats?

      Kattfolket

    Säger bara; vipassana. Läs om det och börja praktisera ♡

    Ugh, får flashbacks till min tid som ridlärare och när föräldrar tjatade hål i huvudet på mig varenda jävla dag att deras 8åringar minsann inte skulle kunna utvecklas mer på ponny utan behövde börja rida stor häst. Och som inte det var nog fick man ofta ryta ifrån till både morsor och farsor som satt på läktarna under lektionstid och skrek på sina ungar vad dom skulle göra och inte göra, samtidigt som jag försökte hålla en organiserad lektion. Ibland får man porta föräldrar från lektioner för att dom inte kan låta bli att lägga sig. Hästföräldrar kan vara bland det värsta jag vet ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.