Barnen i Kramdalen

Jag fick ett mail från Emelie Sjölander som är en av författarna av boken ”Barnen i Kramdalen” och grundare av Boksmart förlag som ger ut den.
Hon berättade att hon och hennes man skrivit en bok i samarbete med ”Tre ska bli noll” och att hon gärna ville skicka den till mig.
”Vi kämpar för att få spridning av boken och budskapet (lär barn integritet!). MEN, vi skickar den som en gåva, utan något som helst krav på motprestation <3.”

Eftersom mina bonusbarn är lite för gamla för den här boken så tog jag med mig den när jag åkte hem till min gudson ”Lilla Palt” som dagen till ära skulle ha superhjältekalas eftersom han precis fyllt fem år.
Det är därför det sitter en liten Spindelmannen och läser boken här ovan.
När jag visade boken för hans mamma så sa hon att hon varit på biblioteket för att låna den och att det hade varit jättelång kö på den.
Men, Lilla Palt och Lilla Korv ska få läsa den här boken med sina föräldrar och rapportera tillbaka till mig vad de tycker om den.

Har någon av er läst den här boken eller hört talas om den innan?
Är det här ett bra sätt att lära barn om integritet och hur man ska undvika att råka illa ut?

Så här presenteras boken på Adlibris:
Vad är integritet? Varför ska man ha det?

Följ med barnen Vändela, Snäll-Kjell och Gladrian i jakten på betydelsen av det konstiga ordet integritet, ett äventyr som går genom vackra Kramdalen, Tafsarnas läskiga by och på ett betryggande avstånd från de otäcka nättrollens grotta. 

Under tiden lär du dig hur du undviker faror och vad du bör göra om någon vill kramas, ta på dig eller få kontakt med dig på nätet.

Det här är en klassisk saga om ett mycket viktigt ämne. Tanken är att den på ett lekfullt och roligt sätt ska få barn att förstå integritet och rätten till sin egen kropp, och att de lär sig se varningstecken av faror som finns i det verkliga livet – och på internet. 

I slutet av boken finns frågor som kan användas som diskussionsunderlag mellan barn och vuxen.

Boken ges ut av Boksmart i samarbete med organisationen Treskablinoll och har synats av personal från flera förskolor, oberoende av varandra.

69 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Önskar att kommunen jag jobbar i köper in ett ex till varje förskola ❤️/förskolläraren

      Du kan väl föreslå förvaltningen det så kanske det händer?

      Jag tyckte boken var lite läskig för min 4-åring så jag har lagt undan den för något år. Dock kan jag rekommendera boken ”Vilda säger nej” av Marie Bosson Rydell. Min dotter älskar den!

    Jättebra att en sån här bok finns och får spridning! Om alla runt små barn nu också kan sluta tvinga till sig närhet (uppmana barnen att krama vuxna när barnen inte vill, kräva en kram/puss innan barnen får lämna en vuxens knä/tvinga barn att krama varandra för att sluta fred osv) så kanske barnen förstår budskapet utan förvirring.

      Farmor (svärmor) kräver alltid pussar och kramar av vårt barn som är 4 år. Ibland är han okej med pussar och kramar, och ibland inte. När jag eller pappan påtalar att hon inte ska tvinga honom så blir hon arg/stött och menar på att det är hennes rättighet (???!!!) som farmor att få pussar och kramar. ??‍♀️

        De där farmorspussarna är ju egentligen ett gyllene tillfälle att träna på att man har rätt att säg nej, tänker jag.

        Böcker och sagor i all ära men jag tror bästa träningen är att säga nej till en vuxen som försöker hävda sin rätt till ens krop, och som man kanske känner en respekt för och normalt förväntas lyda.

        Himmel! När jag träffar mina barnbarn… frågar jag ALLTID om de vill ha en kram. Det vill de inte varje gång. Så, så är det med det. Vem tusan vill kramas hela tiden.

          Min mormor vill, min mamma vill och killen som gillar mig vill. Hur man kan vilja kramas hela tiden förstår jag dock inte. SÅ trevligt är det ändå inte med kramar?

        Jag är säker på att jag hade haft en åtminstone bättre relation med min mormor idag, om det var så att jag inte behövt stå ut med hennes hårdhänta ”jag har rätt till dem”-kramar under hela livet. Det finns förstås många andra bidragande faktorer också, men just denna påtvingade kroppskontakt har verkligen bidragit till att bygga upp en slags aversion som är svår att bryta även i vuxen ålder.
        Ingen av mina andra mor/farföräldrar har betett sig på detta sätt, och dem ger jag mer än gärna kramar idag. Men min mormors kan jag verkligen inte uppskatta, de är allt för förknippade med den där känslan jag hade som barn när jag tvingades göra något jag verkligen avskydde.

          Känner igen det SÅ väl. För mig var det samma, alltid mormor. Suck. Relationen var kass ja, oavsett och kanske på grund av. Hemskt är det.

      Håller helt med dig! Boken är lika viktig för omgivningen som för barnet.
      När min äldsta (nu 8 år) var liten så sa jag ofta ”gå och ge farmor/farfar/mormor/morfar en kram, annars kanske hon/han blir ledsen!” vilket jag nu förstår var så jävla fel på alla sätt. Men då ville jag ju inte att den vuxna skulle ta illa vid sig. Tack vare Elaine har jag fått mig flera tankeställare. Nu frågar jag alltid barnet om dom vill ge en kram, vill dom inte så är det ingen stor grej. Och skulle någon ta illa vid sig så skiter jag numera i det, mina barns vetskap om att det är dom som bestämmer över sina kramar är så mycket viktigare.

    Nu är jag en vuxen person så det är skillnad såklart men jag har precis börjat på ett nytt jobb där det ska kramas hela förbannade tiden. När man kommer, när man går, när man gjort nått bra. Häromdagen kom det in en person som jobbar med det administrativa i vårt företag och bara ”heeeeeeeeej” och kram som att vi känt varandra hela livet. Vi har träffats en gång förut. En. Gång. Jag får sån jävla panik.

      Gud jag som trodde arbetsplatsen var andrummet där man slapp ifrån kramandet ? lider med dig, varför vill folk krama bekanta/ främlingar?

      Hett ämne i Ribbings spalt. Hon föreslog att man skulle sträcka fram handen illa kvickt när en kramare närmade sig, för att mota dem i dörren. Alternativt ha en ”vass kuvertväska” att avhålla dem med, heheh.

      Jag har en sån arbetskamrat. Kramar hela tiden. Jag står bara där stel som en pinne och försöker komma undan. Men icke, två par armar bara flyger runt kroppen. Man tycker hon borde känna av att jag faktiskt inte gillar kramar från vem som helst, men nej. Uuuhh ryser av bara tanken ?

      Sträck fram handen nästa gång… som att du vill skaka hand. Då kan de inte komma nära.

      Fy fan. Med åren har jag lärt mig att rabbla ett mantra snabbt när någon närmar sig med en ovälkommen kram. Jag säger snabbt ”jag hälsar så här” och sträcker fram en hand eller så säger jag helt enkel (med en vänlig ton) ”jag är ingen kramare”. Folk kanske blir stötta ibland men det känns bra att skydda mig själv från kroppskontakt jag inte vill ha. Många verkar tro att det blir hjärtligare för att man kramas.

        Jag hatar oxå att kramas. Folk blir så stötta när jag inte vill kramas. Undrar hur det går för min stackas pojkvän när jag inte vill ha kroppskontakt. Fånig kommentar tycker jag, för det är verkligen inte samma sak att vilja krama som pojkvän- som att krama kompisar och andra människor

    OT, på bloggen nämner Blondinbella att hon ”råkade” springa på Mia Parnevik på Nobis (vilket sammanträffande, so fun! Och såååå god mat, Bellas nya favoritrestaurang!) På Mia Parneviks insta blev det ganska tydligt att Mia och co var inbjudna i reklamsyfte… Kan ju aaaaaldrig ha varit fallet med Bella… #smygreklam

      Vart på Mias insta stod det att det var inbjudna i reklamsyfte? De var väl ute och firade någons 50års dag? ?

      Men då är ju isåfall detta inlägg lika mycket smygreklam. Inget krav på motprestaion för att de var inbjudna till restaurangen och fick mat men självklart visar de upp det.

        Om de nu var inbjudna, det vet jag inte om de var, inte uppenbart de kan ha bokat själva.

          Ja, det kan ju ha varit så att Mia betalade fullpris men bara kände sig tvungen att understryka att de skulle till #nyöppnade #noi på #hotellnobis som är #världensbästaställe x antal gånger under dagen/kvällen…Tycker dock fortfarande att det verkar liiite skumt att Bella råkar vara där samtidigt (sitter vid samma bord) och också hashtag-älskarihjäl sitt nya favvoplace på jorden (bättre än Bardot!) 😉

          Jo men kanske inget krav på motprestation, fortfarande.

      På tal om BB. Therese lindgren gör idag reklam för Krys nya tjänst -psykolog online. Var väl det Bella krattade för.

      Bra med boken, ska köpa till förskolans alla avdelningar.

      Jag blev intresserad och kollade in deras meny. Lät ju väldigt gott och flådigt, men det fanns en vegetarisk varmrätt och en vegetarisk förrätt. Inte riktigt vad som brukar räcka för att ett ställe ska hyllas för sina vegetariska alternativ, som Isabella gjorde… Det kan förvisso vara så att de hade mer rätter tillgängliga just den kvällen, ska väl tilläggas.

        Så är det ju överallt, tycker jag. Har förvisso vant mig under mina 20 år som vegetarian. Visst har det gått framåt, men tycker det kunde finnas fler alternativ. Med det sagt vill jag ponera att de flesta av mina vänner äter kött, och det vill jag aldrig ha en diskussion om med dem. Vi är ju ute och äter för att ha trevligt tillsammans.

    https://socialblade.com/instagram/user/afashionistasguide/monthly

    Undra vad alla hotellen som ger gratisätarna alla gratis hotellnätter säger om dessa dystra siffror

      Förstår inte, kan du förklara det dystra/konstiga?

        Tänker alla siffror som visar rött och minus?

        Fina köp Malin gjorde den 2/3 och 25/2 😉

          Jag trodde siffran skulle komma up i 1000 men kanske elva icke köpta följare också då.

    Reklam är det väl egentligen, du fick väl boken för att skriva om den och visa upp den.

      Nä, jag fick boken utan krav på motprestation – det står till och med I inlägget – men jag tyckte det var en bra idé så jag valde att skriva om den.
      Så inte reklam.

        Jo vi kan se att det står det i inlägget.. om det är sant el icke kan vi inte veta, men dock så är det ju en form av reklam på sätt o vis ändå, även utan krav.

          Det räcker att skatteverket vet vad som är vad. Du och jag kan välja att tro på CamCam eller inte, men det kvittar lita vad vi tänker. ?

            Ja, jag uppmuntrar alla som tror att jag gör smygreklam att anmäla det hela till RO eller KO eftersom det då kommer utredas och framgå att det inte rör sig om någon som helst typ av betald reklam. 🙂
            Konstigt nog är det ingen av de som är här inne och härjar om smygreklam som gjort det.
            Mycket märkligt…

          Nä, men det är ju ganska enkelt att ta reda på vad som gäller om man är tillräckligt nyfiken. Google kallas det och är ett fantastiskt och finurligt litet verktyg att ta till då reklam inte avgörs av vad du eller någon annan anser vara ”en typ av reklam” utan det stipuleras väldigt tydligt i Marknadsföringslagen. 🙂
          Sen om du inte känner till den utan slänger dåligt underbyggda anklagelser om smygreklam omkring dig baserat på dina känslor eller liknande är ju inte mitt problem.

          Fast det är ju dock DU som brukar/har skrivit tidigare att det är reklam så fort man fått något, oavsett produkt el pengar. Och DU fick något (en bok iaf?) och det verkar inte vara pressutskick men det kanske det var.

          Då verkar det som att DU anklagat och fått en del anmälda på fel grunder då utefter vad DU förklarat och skrivit här.

            Det är nästan lite imponerande hur du fått med dig ungefär hälften av informationen för att sedan kategoriskt strunta i resten vilket också gör det svårt och ganska meningslöst att diskutera med dig.
            Jag bifogar lite länkar på inlägg dör du kan lära dig hur det fungerar och vad skillnaden är mellan exempelvis reklam och pressutskick/recensioner. Jag tar inte bara med mina egna inlägg då de kan vara skrivna som en komponent i ett mycket större bedrägeri orkestrerat av mig, utan även andra inlägg som jag omöjligt kan ha skrivit i akt och mening att lura dig.

            https://bloggbevakning.se/2017/12/14/det-dar-med-pressbud/
            https://blogg.ng.se/bloggbevakning/2017/02/skillnaden-pa-pr-och-annonsering
            https://sandrabeijer.elle.se/fragor-och-svar-om-bud-barn-borstar-och-boots/
            https://influencersofsweden.se/skillnaden-mellan-pr-och-annonsering-pa-bloggar/
            https://www.jobbsafari.se/cms/vad-ar-skillnaden-mellan-pr-och-annonsering
            https://stoppapressarna.se/svenskabloggare/skillnaden-mellan-reklam-och-pressutskick

            Kom tillbaka när du läst på lite så kan jag svara på alla frågor du kan tänkas ha om det, men i nuläget, med din nuvarande brist på kunskap i ämnet så diskuterar jag hellre bantning med Tjocka Hetsätarkatten än försöker utbilda dig genom mitt kommentarsfält.

            Lycka till! 🙂

          Det har inget med mina känslor att göra MEN eftersom att DU brukar skriva/har tidigare skrivit att det är reklam så fort man fått någonting oavsett produkt el pengar, och DU fick någonting (en bok iaf?) och det verkar inte vara något pressutskick, men det kanske det var. Så utefter vad DU tidigare skrivit att reklam är… Men då kanske DU anklagat andra för reklam på fel grunder och andra kanske blivit anmälda på fel grunder, enligt vad DU tidigare skrivit och vad du skriver NU.

            Nä, du har bara ingen koll på vad som gäller. 🙂
            Finns massor av information här på bloggen som berättar om skillnaden på reklam och pressutskick/recensionex. Läs gärna det först..

          Man anmäler fortfarande anoymt till RO och KO eller, du har väl tidigare skrivit att det görs anonymt om jag inte minns fel?

          Åh, herregud vad du gör bort dig ”Anonym”!
          Om du ska läxa upp CamCam så får du ju i alla fall ha koll på vad lagen säger och hur det fungerar.

          Det här är ju bara så mycket skämskudde att jag är imponerad att Cam ens orkar bemöta dina pinsamma kommentarer och påståenden.

          Herregud alltså ditt sätt att svara folk Camcam så överlägset och sjukt otrevligt, varför? Har du komplex, något att dölja, rädd, orolig, nervös, osäker, ser du ner på andra? Aldrig sett att t ex Blondinbella svarar sina läsare så. Du är värre än Anna Book tycker jag.

          Och JO du har skrivit så som Anonym skriver, det har du svarat till vissa som undrat, så det stämmer, jag har också sett det! Sen ditt otrevliga raljerande om hur okunniga folk är när de faktiskt läst vad Du skrivit, sånt himla översitteri. Pinsamt. Lågt. Skäms!

          Och det där med Tjocka hetsätarkatten jämt och ständigt – ledsen att säga det – men det är inte kul, bara fånigt.

            Ja du…
            Med tanke på att alla dina kommentarer skrivs med den största av foliehattar på så kan jag inte annat än rycka på axlarna och besvara den på samma sätt…
            Särskilt som du i kommentaren här ovan skriver att ”Och JO du har skrivit så som Anonym skriver, det har du svarat till vissa som undrat, så det stämmer, jag har också sett det! Sen ditt otrevliga raljerande om hur okunniga folk är när de faktiskt läst vad Du skrivit, sånt himla översitteri. Pinsamt. Lågt. Skäms!” när det är du själv som även har skrivit den kommentaren som du ”håller med” här ovan.

            ”Du har skrivit så som Anonym skriver”..
            Det är ju DU som är även den ”Anonym”. Och så undrar du varför jag inte besvarar dina kommentarer med den största av allvar..
            Ja, vad tror du själv?
            Kanske för att jag ser dig föra konversationer med dig själv här inne som alla håller med varandra?
            Tror du inte att det syns? 🙂

      Snälla Anonym, läs på, skriv sen.

      Anonym: SÅ HIMLA PINSAM!
      Sitt ner i båten din fjant!

    Har inte hört talas om den innan och tycker det är jättebra att du skrev om den här så det når ut till flera. Tycker det är så bra när större bloggar (mindre också) gör liknande inlägg.

    OT!
    Ikväll är väl Prison beauty (som brukar kommentera här) med i programmet Agenda?

      Jasså var det hon? Jätteintressant inslag, viktigt.

      Sambon har ockuperat TVn, vad handlade dagens program om?

        Det jag tjatar hål i huvudet på folk: snälla, börja aldrig knarka. Och om en knarkar: sluta.

        Nädå men att fentanyl nu gått om heroin i antalet dödsfall… Finns på svtplay ett halvår framöver och jag klarade knappt av att titta, utan lyssnade bara pga inte van att se mig själv i rörligt hehe och hatar bilder från missbruket även om jag anser det vara viktigt att visa.

        Aja, hoppas på att anspänningarna släpper snart så jag kan sova ?

          Tycker du gjorde det kanonbra ❤️
          Shit! Du är urstark som lyckats ta dig så långt som du gjort.

          You go girl!

          Ja, det var ett jättebra inslag!
          Och fantastiskt att du lyckats ta dig ur ditt missbruk, och nu hjälper andra ❤️
          Jag förstår vilken anspänning det är att lämna ut sig så där, i TV och allt! Själv skulle jag också vara jättenervös om jag skulle vara med i TV. Hoppas att du kan varva ner nu, och vara stolt över dig själv!

        Mitt svar hamna på modd men pratar om att fentanyl gått om heroin i antalet dödsfall, att jag har sålt fentanyl till en kille som skulle fyllt 30 i år men nu inte lever (hur fan man nu förlåter sig själv för det) och mina erfarenheter om fentanyl.

        Försöker göra något bra av hela min skit-historia iom bloggen/insta, att det kanske kan ha varit en mening med den och nu vill jag hjälpa andra genom den.

        Snälla anspänningar släpp, jag vill sova ?.

          Starkt gjort av dig att prata om detta viktiga ämne i media! Hatten av för dig!

          Trots att du gått igenom fruktansvärda saker så hoppas jag att du, på något sätt, finner ro i själen och kan ”dra nytta” av dina erfarenheter från missbruket – exempelvis genom att vara en god förebild och ”styra” människor i rätt riktning/bort från droger.

          Så starkt gjort av dig att dela med dig av din historia. Så viktigt! Kärlek ?

          Jag har varit ren i 5 år snart 6 år och vågar ännu inte kalla mig ren när jag tex pratar med gamla vänner, är rädd att jinxa typ,hur handskas du med sånt? Eller känner du ens så?

          Svar till vvv:

          Det är som min pappa. Han har rökt (cigaretter) sedan han var 12-13 år. Han slutade röka strax innan han fyllde 60 år. Trots att det gått några år säger han fortfarande att han inte slutat röka, han vill bara inte röka just IDAG, alternativt ”har bara en paus”. Han är rädd för att pressen blir för stor om han säger att han definitivt har slutat.

          Nåja, alla är vi ju olika och har olika strategier för vad som fungerar bäst ?

    Jag har köpt den till min syster som har en dotter på snart 5 och en på snart 1. Den stora tjejen blev genast nyfiken och ville veta vad integritet är. Toppen betyg från mamman och dottern ? så jag är super nöjd med mitt köp?

    Jag har läst boken med min 8 åring. Jättebra! Det är ju svåra ämnen att ta upp på ett bra och enkelt sätt med barn. Men där hjälper boken verkligen!
    Sen finns det diskussionsfrågor i slutet av boken, så det går att hålla ämnena ”levande ” under längre tid, inte bara när man läst boken. Jag rekommenderar den här boken STARKT ?!

    På tal om smygreklam så har Hugo en olaglig tävling på instagram i samarbete med Reebok…

    Jag köpte faktiskt ett ex till mina killars avdelning på förskolan. tycker att det är jätte viktigt att dom pratar och läser om just allt boken tar upp och att så många som möjligt får glädje utav den

    Inget 21:00-inlägg idag?

      Nä, aldrig på helgerna utan bara på veckodagarna och ett Öppet spår på lördagen.

    OT (lite fräckt, men missade öppet spår och det hamnar ju iallafall långt ner ??‍♀️)

    Jag vill tågluffa till Grekland i sommar med några vänner, på grund av omständigheter med vännerna så måste resan vara någorlunda bekväm/möjlig att planera. Är det någon som har gjort det och kan rekommendera vilken rutt man skall ta?

    Har googlat och pratat med resebyråer men det är svårt att få svar om hur man bäst gör (Hade det bara varit jag hade jag kunnat ta det efterhand på resan men pga ”särskilda behov” så behöver jag veta lite på förhand hur resan skulle se ut). Om någon gjort den resan skulle det vara guld ❤️

      Vad är det för särskilda bekvämlighetsbehov ni har? Är det inte enklare att bara boka allt i förväg kanske då? Ingen erfarenhet av att tågluffa men öluffat i Grekland och det var rätt smidigt.

        Jo det hade varit smidigt problemet är att jag inte hittat någonstans där man kan boka hela resan utan blir hänvisad till respektive tågbolag för att boka biljett (det kan man väl förvisso göra men om det finns ett bekvämare sätt att boka så skulle det ju vara trevligt). Om man jämför när man bokar flyg så kan man ju boka allt i ett svep och mellanlandningar och sånt räknar in sig självt, jag hittar ingenstans där liknande är möjligt för tågbokning. Har inte ens lyckats få fram vilken rutt som är bäst, om det är via Italien eller via Serbien? (Italien vore ju kul men är orolig för den ganska långa båtresan över till Grekland på slutet)

    Tips!
    För yngre barn kan jag rekommendera boken ”Vilda säger Nej” av Marie Bosson Rydell. Mitt barn som är 4 år älskar boken och vill läsa den varje kväll. Den finns även ett häfte med handledning som medföljer. Jag har även ”Barnen i kramdalen” men tycker den passar lite äldre barn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.