JAG ÄR KÄND! GE MIG KATTSAND!!!

Två timmar innan jag ska lyfta tar jag chansen och går in i en vårdcentral på söder bara för att få bukt på yrseln, öronen och halsen. Nåt stämmer ju inte. De skulle lunchstänga och satt på konferens men var så tillmötesgående. ”Läkaren sitter på möte, men är du yr och flyger om två timmar. Vi hjälper dig”. Så läkaren lämnar sitt möte för att hjälpa mig, det kallar jag service.//Elaine

Elaine beskriver på sin blogg hur hon drabbats av Kristallsjukan och en hel uppsjö andra åkommor lagom till att hon ska åka till Göteborg för att jobba.
Den framförhållning som verkar krävas på de vårdinrättningar Elaine kontaktat under veckan som gått verkar ligga på ungefär samma nivå som Amerikanska ambassaden. Behöver du skaffa eller förnya ditt visum så behöver du boka tid flera månader i förväg och kommer du dit och har missat någonting på deras absurt långa lista över saker att ta med så är det bara att lämna kön och boka in en ny tid, även om det bara rör sig om att kuvertet har fel storlek eller att ditt foto är en millimeter för stort eller för litet. Om du har tur får du en ny tid inom två månader.

En av läsarna skriver att hen tror att den goda services kan bero på att Elaine är känd, med tanke på hur många personer hen känner som blivit illa bemöta i vården.

Ja, Elaine är både ett välkänt namn och ansikte för många svenskar men jag tror nog ändå att det krävs en aning mer ”kändisskap” för att kunna glida in på en vårdcentral och vifta med ett imaginärt ”gå före i kön-kort”.
Prinsessan Madeleine hade kanske kunnat göra det, och eventuellt även Blondinbella, men då mest för att hon – förutom assistenter och stylister – har helt ett tv-team med sig som man nog gärna vill få ut på gatan igen så fort som möjligt.
Nu skulle det ju aldrig falla henne in att besöka en vårdinrättning framtagen för pöbeln – du och jag alltså –  eftersom hon har en privat läkare på speed dial men ni fattar konceptet va?

Elaine är en retoriker med ett extremt välsmort munläder men jag har ändå svårt att tro att hon skulle försöka snacka sig in på en vårdcentral i egenskap av kändis.
Och vad gör man om receptionisten inte känner igen en? Man vill ju liksom inte slänga fram ”Vet du inte vem jag är?” det första man gör.
Lägger man lite diskret upp alla sina böcker på disken?
Låtsas att en inspelning från Nyhetsmorgon av misstag börjar visas på telefonen?
Fejkar ett telefonsamtal med ens manager eller kanske en nosig journalist som ställer frågor som man är såååååååå trött på i egenskap av kändis?
”Jag är faktiskt bara en vanlig människa här bakom mitt kändisskap!! Sluta ring mig!!!”??

Jag har för mig att Amir spelade in lite av en dold kamera för några år sedan där han bland annat försökte få gratis korv från en korvvagn i utbyte mot exponering på hans blogg.
Det är humor!

Alla ni kändisar(!) som läser min blogg – vem vill vara med i lite dolda kameran för att ta reda på vilka saker man kan få gratis i egenskap av kändis eller i utbyte mot exponering på sociala medier?

Tror ni jag skulle kunna förhandla till mig gratis kattsand från djuraffären i centrum i utbyte mot exponering?
Jag menar, jag är den kändaste personen jag någonsin sett där inne bland kaninburar, kattmynta och klösbrädor – dock såg jag Henrik Dorsin på ICA Maxi för några dagar sen men han kanske inte ens har någon katt?

54 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Tror hon bara hade lite flyt. Kommer du till receptionen precis när det finns en lucka av någon anledning, ja, då får du sannolikt en tid. Vården är liksom inte jävliga bara för att vara elaka, utan fungerar som vilken serviceenhet som helst.

      Och nej, kändisar får inte gå före (och inte vårdpersonal heller, vilket de verkar tro, japp du är läkare och borde därmed veta att den med störst medicinskt behov får komma först och inte den som tjatar mest)

        Fast som vårdpersonal kan man ju få hjälp av kollegor (om man jobbar med den professionen man behöver hjälp av) – eller så är det iaf på mitt jobb!
        Idag knäcktes min rygg rätt och en annan dag kom min dotter förbi så kollade en kollega ifall hon var överrörlig och behövde skoinlägg☺️

          Jaa, så är det ju givetvis! Men när läkare från andra kliniker kommer och ska domdera och kräva saker..

            Hehe- ja, sånna har vi också?
            Min upplevelse är att läkare och psykologer ofta uppfattar sig som ett högre stående väsen (inte alla såklart)!

    Fast det handlar väl inte om att hon (aktivt) använder sitt kändisskap utan att läkaren, som egentligen satt i möte, tog sig tid för Elaine pga chans att nämnas på bloggen/startstruck och tyckte det var kul att hjälpa en ”kändis”?

    Påtal om kristallsjukan.

    Andra som lider av kristallsjukan? Jag har haft problem med öronen sedan jag var litet barn (opererades flera gångar för det här när jag var barn, en gång i månaden i 5 år). Nu är det så hemskt att jag konstant känner mig kristallsjuk – vilket förvärras av att jag exempelvis blir sjuk. Ingen läkare ”bryr” sig. De jag har snackat med säger bara att vi kan göra lite övningar och sedan ska jag vila, men det är inte hållbart för mig.

    Hur löser ni det?

      Jag har inte kristallsjukan men jag har Menieres sjukdom som är liknande. En kronisk sjukdom som ger nersatt hörsel på ett öra, yrsel och tinnitus. Jag har haft det i ca 10 år och det är jättejobbigt. Det går i perioder. Jag kan ha ett helt år och känna mig helt ok, sen ett år med yrsel flera gånger i veckan. De senaste 6 veckorna har jag haft jättedålig hörsel – värre än innan. Igår vaknade jag och kände mig nästa döv, hörde knappt mig själv när jag pratade. Fick typ panik. Jag hoppas att det är tillfälligt men det är väldigt jobbigt. Yrsel är superjobbigt – min kan komma från ingenstans. Nu har jag inte haft så mkt yrsel de senaste månaderna, men när det är illa är jag alltid orolig för att jag ska få en ”Attack”.

      Jag hade det en vecka i höstas. Men det måste ha varit extremt för mig, det enda jag kunde göra var att ligga still i sängen och blunda. Kunde inte gå, inte läsa och inte äta pga illamåendet. Jag fick akuttid hos vårdcentralen men nej, de brydde sig typ inte när de insåg att jag inte hade hjärntumör eller liknande. Fick istället en tid hos en sjukgymnast vis jobbet. Hon hjälpte mig att göra rörelserna man ska göra, och efter fyra dagar ungefär var jag helt bra. Men det var verkligen f r u k t a n s v ä r t. När jag läste om folk som haft det i flera år så fundera jag på hur i hela h-lvete folk klarar det. Jag hade blivit galen!

      Går att göra övningar så det blir bättre. Mamma fick kristaller antingen borttagna eller att dom förflyttade dom i örat. Det gjorde inte ont.

      Jag är ledsen att du tycks ha upplevt dig få dåligt bemötande, men vad menar du att läkarna ska göra utom att ordinera övningar (som faktiskt hjälper de allra flesta)? Ordinera en medicin som inte finns?

      Jag har haft det hela livet. Gör inget åt det mer än att undvika rörelser jag inte klarar av utan att världen snurrar hej vilt ? Inte så bra svar kanske…

      Min pappa hade kristallsjukan. Han fick mycket hjälp av att gå på akupunktur så kan vara värt att testa det!

    Vid två tillfällen har jag gått förbi vårdcentralen då telefontiderna varit slut och båda gångerna har jag fått komma in och fått hjälp.
    En gång trodde jag att jag hade en blodpropp (hade tidigare historia av det) vilket visade sig vara blodförgiftning och andra gången var det lunginflammation.
    Om de har tid så hjälper de så klart en sen betyder ju inte det att man ska knalla ner till vårdcentralen utan att boka tid men det är nog inte helt ovanligt att de klämmer in en om de bara kan.

    Det fanns en tjej från min hemstad, en tyst liten mus som drev en blogg. Hon var en lightversion av Blondinbellas luftslott, skröt om hur många läsare hon hade, skröt om att hon fick gåvor, pressutskick, samarbeten, etc etc, skrev på andra bloggar att hon var välkänd och att alla visste vem hon var, att hennes självförtroende var så enormt, förvred sanningen om allt, sitt jobb, sin skola, sin utbildning, sin häst. Massa filter och smink och duckface. Sen såg man henne på stan och hon var som en ballong ni vet – tuff på utsidan men osade sån harig osäkerhet inuti att hon aldrig skulle drömma om att påpeka att expediten satt fel pris på hennes kvargburk. Hon hade inga vänner. Då skrattade vi åt henne. Nu tycker jag mest synd om henne 🙁

      Det är väl just det där som är den stora baksidan när unga människor som inte har en aning om sin identitet blir plötslig kändis på sociala medier.
      En värld där du kan låtsas vara vem och vad som helst.
      Som vi vuxna dessutom inte fattar och därför inte kan hjälpa många gånger.

    Varken Elaine eller Amir är kända kändisar, skulle jag fråga min bekantskapskrest, så är det nog bara jag som vet vilka dom är. Finns otroligt många människor som aldrig läst en blogg. Alltså man kan inte jänmföra Elaine med tex Lill Babs i kändisskap. Så jag tror inte hon fick hjälp för något kändisskap, utan för att hon behövde vård.

      Men det är väl klart att man inte kan jämföra Elaine och Amir med Lill-Babs…… det finns ju grader av kändhet. Dock är nog Amir betydligt kändare än Lill-Babs i vissa kretsar.

    Hahha mina katter skulle önska Cattia grym sand!

    Lider med henne. Hade inflammerad balansnerv en sommar, var oförmögen att äta eller resa mig från sängen på två veckor typ, yr i 4 veckor men dålig i 3månader innan jag var helt återställd. Året efter, nästan exakt ett år senare fick jag kristallsjukan, det tog dock bara 4veckor så var jag fullt funktionell igen.

    Minns klippet när Amir frågade korvgubben om han kunde få en korv mot en länk, fan vad jag skrattade (ja, dålig humor).

    Någon som minns vilket program det var?

      Kenza & Tyra show eller Kenza & Bella show, kommer inte ihåg.

        Nej, Tyra & Bella show menade jag ju! Sorry.

          Jaaa tack, jag tänkte om det var det men var osäker. Kul klipp iaf ?

    Kristallsjuka och den sortens yrsel är en väldigt speciell sorts åkomma som ibland kan bli bra av en viss manöver och sedan hemövningar. På den rehabenhet jag jobbar har några av mina kollegor lättbokade nybesökstider som går att få inom några dagar vid behov. Förstår precis att en läkare som känner sig trygg med behandlingen kan känna att ”det här är ett prioriterat besök jag klämmer in mitt bland en massa annat”. Det är liksom den sortens besök. Tror inte det behöver handla om att Elaine är känd.

    Har man tur och är lagom sjuk så kan man få snabb hjälp. Jag hade ryggskott och ville ha smärtstillande. Fick svaret att vi ger inte ut så starka mediciner utan utredning. Jag sade att ”utred hur mycket ni vill, men det är fredag eftermiddag och jag har tre ungar att ta hand om”. Jag fick det jag bad om och klarade helgen.

    När det gäller balansproblem så hade jag något som lär vara värre än kristallsjukan. Läkarna sade att ju mer svårigheter jag utsatte mig för ju bättre var det. Min puckade chef lät mig fixa med rulltrappor. Om man jobbade riktigt snärtig så gjorde man det i farten. Jag åkte baklänges i rulltrapporna och jobbade samtidigt. Kräktes och jobbade igen. Sedan köpte jag MTB-skor som är runda undertill som jag hade när jag var ledig.

    Första året var ett helvete, jag kom hem från jobbet, lade mig i soffan och grät för att jag var trött. Man blir hjärntrött av balansproblem. Fem år senare är jag frisk fast läkarna sade att jag aldrig skulle bli det. Häpp!

    Jag har haft problem och behövt vård nu på sistone. Det är helt hopplöst. Tanken med vårdcentral är god, alltså att det ska funka som ett filter som slussar vidare till rätt avdelning. Men när man får beskedet att det inte finns några tider förrän nästa månad känns det rent ut sagt förjävligt. Speciellt eftersom man endast vill ha en remiss. Detta innebär att jag nu måste gå runt med mina problem i en månad och sedan få remiss till rätt avdelning och där kan det ju också vara väntetid. Jag tänker inte åka in akut eftersom jag inte vill blocka för någon som är akutsjuk. Men det tär på psyket att veta att jag inte kommer få hjälp på över en månad alltså..

      Jag lider verkligen med dig! Jag jobbar på en vårdcentral som faktiskt har väldigt mycket kortare väntetider än övriga i länet och jag hör skräckhistorier som dina dagligen. Har du testat KRY? Där slipper du sådana väntetider och kan få remiss vidare.

        Råkade skriva ett svar som hamnade längst ner, så svarar dig igen. Tack för kry-tipset, jag har fått medicin utskriven nu så det känns lite bättre nu 🙂

      Skriv en egenremiss.

        Tack för tips, ska undersöka detta! 🙂

      Jag brukar få en av örongångarna (?) fyllda med vax några gånger om året. Då måste man ringa VC och få en läkartid, alltid om en månad, så läkaren kan kolla att det verkligen är vax. Varje gång tittar läkaren i öronen i 30 sekunder och säger, ”ja här ser man ingenting för det är fyllt med vax…” (nähe?!). Dagen efter kan man gå på drop in och få örat spolat av en sjuksköterska (underbar känsla!).

      Så jag är ofrivilligt döv på ena örat några månader om året… Frågan är vad jag ska göra om det händer på båda öronen samtidigt någon gång? ?? kommer ju inte kunna sköta mitt jobb utan hörsel.

      Det är ju verkligen inget farligt besvär att ha men när det är så lättåtgärdat så känns det som vårt samhälle blir sjukt ineffektivt av alla väntetider. OK landstinget sparar pengar men de pengarna sprutar ju ut någon annanstans när det tar längre tid innan folk kommer tillbaka till jobbet/ arbetat effektivt… (ofta på sina skattefinansierade jobb)

        Åh älskar när öronen spolas rena?

          Eller hur! Fruktansvärt tillfredställande! Och när man hört kasst i en månad så blir man helt hög på det nya ljudupplevelserna också. Sist ville jag rycka tag i folk på tbanan och bara ”hör du fåglarna? hör du hur den där mannen dricker Redbull?!”

            Haha jag veet!! det är nästan skönt att ha en ordentlig vaxpropp i örat bara för att man vet vad som väntar på vårdcentralen sen.

              Hört talas om Revaxör? 😛 Jag använder i förebyggande syfte varannan/3e månad över natten och spolar på morgonen, får också lätt vaxproppar pga små hörselgångar men inte haft på väldigt länge nu!

                Yes kör med det mellan varven?Har psoriasis i hörselgångarna som gör att det lätt bygger på vax så det är inte alltid revaxör hjälper. Skölja hemma är skönt men nog är det extra gött när proffsen gör det?

                  Jag hade något liknande i hörselgångarna. Torra hudflagor så att det knastrade när man spände käkmusklerna. Började att skölja öronen med saltlösning efter att jag tvättat håret. Om det inte hjälpte duttande jag i lite Nozoil eller kokosolja. Problemet löst.

                  Efter att jag började med detta får jag inte längre några vaxproppar.

                  /öronbarn

        Oj vad ineffektivt ? på mitt jobb bedömer vi sköterskor själva öron och spolar vid behov!

      Jag jobbar tyvärr på en vårdcentral som du beskriver… personalbrist bland framförallt oss sköterskor och en befolkning som är fruktansvärt krävande… telefontillgängligheten är usel, fulla telefonköer före kl 8, väntetider på läkartid 4-5 veckor, kanske 1-2 akuttider på en dag att fördela på runt 100 telefonsamtal, frustrerade patienter och personal som vrider och vänder på allt o alla för att klämma in den ena patienten där och den andra patienten här… samtidigt dras allt åt från alla håll och kanter, ökad tillgänglighet, ökat ansvar, primärvården ska ta hand om allt och alla… dem sjuka får tyvärr bortprioriteras för dem sjukare :/

        Ja, jag förstår att det är frustrerande att arbeta i en sådan miljö. Så även om jag är sjukt frustrerad så tar jag aldrig ut det på de som jobbar, för det är verkligen inte ert fel! 🙂

        Låter precis som den VC jag är patient hos. ?

    Bara jag som reagerar på att hon ska flyga Stockholm-Göteborg när hon har öronproblem? Varför inte ta snabbtåget? Måste nästan gå snabbare i slutändan?

      Jag åker ofta Sthlm-Gbg och tar alltid tåget, det tar 3h och man anländer mitt i stan. Att ta flyget tar oftast längre tid då man behöver vara på plats 30 min innan och tar tid att anta sig till/från Landvetter/Arlanda.

    Haha det var verkligen inget kändisskap. Sköterskan ringde läkaren och sa ”det är en dam här ute som vill ha hjälp, hon flyger om två timmar”. DAM?! ?? Åldersnojan kickade in, första gången nån kallat mig för dam. Läkaren sprang ut för att hjälpa damen. De var faktiskt bara en tillmötesgående vårdcentral, no more no less.

    Jag arbetar inom vården (demensvård) och har fått sitta på akuten ett antal gånger med olika brukare, och det brukar ta olidligt lång tid att få träffa en läkare. När jag däremot har besökt akuten med min son tar det inte lång tid innan man får hjälp, och då har det inte varit något allvarligt (men så pass allvarligt att 177 rådde mig att åka dit, man vill ju inte sitta på akuten i onödan och uppta tid från andra) Samma sak med vårdcentral. När det gäller sonen får jag oftast tid samma dag, medans äldre får vänta ganska länge.

    Jag läser väldigt ofta om folk som har haft otur med vården och det har hänt familjemedlemmar också men jag har alltid haft extrem tur tror jag. Behöver aldrig vänta med att få träffa läkare och behandlas alltid med respekt som jag hört att andra inte gör. Jag undrar vad som gör att det är så olika. Det kanske är just tur och inget annat men jag har ändå spenderat väldigt mycket tid i diverse sjukhus och alltid haft väldigt bra erfarenheter. Åker jag till akuten får jag träffa läkare på en gång och om jag ringer vårdcentralen bokar de en tid inom en dag. Det kanske är min enda talang här i livet haha…

    Jag fick uvi förra sommaren, kissade blod, feber och allt.
    Stod i telefonkö (när jag väl hade kommit in i kön. Då den sparkar ut en om det är för lång kö/många som ringer) i två h.
    När jag tillslut kommit fram, så sa hon att det fanns telefontid om två veckor (?!).
    Jag sa att jag ju har urinvägsinfektion, då kan jag ju inte vänta i två veckor på telefontid för att sedan efter några dagar få träffa läkare och få penicillin utskrivet. Då hinner det bli blodförgiftning osv.

    Nope. Jobbat på vårdcentral (inte den dock) och en barnakut. Har träffat flera ”kändisar”, vissa som föräldrar och vissa som patienter. Några av våra största fotbollsspelare har passerat förbi. INGEN har fått gå före någon annan om det inte varit befogat rent medicinskt. Däremot har någon fått ett rum istället för att sitta i väntrummet och vara med på bild. Finns det utrymme hjälper vårdpersonal så fort de kan. De långa väntetiderna beror på resursbrist och absolut inte personalens ovilja att arbeta.

    Läkaren lär ju inte ha deltagit i nån avancerad specialistutveckling, utan har nog snarare suttit på veckans APT-möte (som ju oftast bara går ut på att nån okvalificerad enhetschef ska få sina minuter av inbillad viktighet). Det är iaf min gissning.

    Jag är inte ett skit känd men blir oftast bemött på samma sätt som Elaine. Har alltid fantastisk bra möten med vården, banken, posten, kassapersonalen eller vad som. Kan eventuellt bero på att jag både ser glad ut och är mycket trevig och avslappnad när jag är bland människor eftersom jag önskar att det är så de ska vara mot mig. Funkar i princip alltid.

    Skönt att jobba på en vårdcentral där det inte är så lång väntetid, kan inte vara kul för de som jobbar att säga till patienten att det är månadslånga köer heller. Tack för tipset, jag ringde Kry och fick recept utskrivet, så nu känns det lite mindre hopplöst 🙂

    Visst kan Elaine haft tur o fått snabbt hjälp. Men att läkarn skulle lämnat konferens/mötet för att nån ska flyga inom 2 timmar alltså en vanlig Svensson…tror jag icke på. Man hade nog fått vänta o blivit tillsagd om att boka tid i god tid före. Men stor sannolikhet hade det o göra med att hon var känd visst hon är ingen kunglighet men idag spelar det ju ingen roll om man är med i dokusåpa eller influecer känd som känd. För visst är det så att kändisar går före o prioriteras överlag. Sen finns det ju snälla godhjärtade människor där ute som vill hjälpa absolut. Har själv varit med om att det är skillnad på folk o folk så självklart oxå då med kändisar. Men är fallet inte så så skriv vilken vc så byter jag nog till den trots att jag då får pendla.. då jag bor i Norrland o här vården hemsk

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.