Från en annan tid…

Har inte tänkt på att den generationen naturligtvis inte har någon aning. Nu kan man ju förvisso tro att det finns en app för mattpiskare, som med allt annat men,det gör det naturligtvis inte.

Det är likadant med VHS-kassetter. Det var inte länge sedan som talibanen öppnade en låda i källaren … som var fylld med VHS … och undrade vad i hela friden det var. Eller när hon hittade en kobratelefon i garaget. ”V A D är det här?!”//Monas Universum

Monas dotter med kompis hittade en gammal matpiska i källaren och kunde för sitt liv inte komma på vad en sådan ska användas till.
Själv sprang jag runt här hemma för någon vecka sedan och förbannade faktumet att vi inte äger någon mattpiska efter att jag ilsknat till ordentligt på vår nya matta som är omöjlig att dammsuga.
Visst, vi har heller ingen mattställning på gården så jag tvingade M att slänga den över staketet in till förskolan och gå loss på den med en innebandyklubba, samma innebandyklubba som han för övrigt använde för att ta bort det getingbo som uppenbarat sig på undersidan av balkongsoffan.
Ett multifunktionsredskap helt enkelt, men behovet av en mattpiska kvarstår trots Ms enorma muskelspel som fick bandyklubban att vina genom luften.

Piskar folk inte mattor längre?
Ska jag behöva köpa mig en mattpiska på Tradera?
”En bättre begagnad kringel-paddel sökes, gärna vintage”. 

Och när jag ändå är igång…
Vet ni vad jag mer ska efterlysa?
En telefon!
En cool telefon som andas av det ljuva 80 och 90-talet…

Vilken ska man välja?

94 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Jag har både kobratelefon (till prydnad) och mattpiskare. Och det känns helt ok. ?

    Football phone ju!

    ”$1000, and a football phone!”?

    Mattpiska finns att köpa.

    Mattpiska finns att köpa men bara sett dem i plast ?

      Brukar finnas på myrorna m m.

      Köpt en i rotting (eller vad det kallas…) på Indiska!

    C-kasetter är också knepiga, har jag sett.

    Angelica Lagergren är numer redo för att flytta ihop med sin nya pojkvän. Går snabbt i hockey. My ass att hon trivs med sig själv ?

      Äsch hon är ju nykär, låt henne njuta av det 🙂

      Det är ju det hon inte verkar göra nej… Ett stort, gapande hål där inne som jag bara vill krama bort 🙁

      Sluta används ”trivs med sig själv” som något slagträ att dänga i huvudet på folk som inte beter sig enligt de regler för förhållanden ni hittat på.

        Och du vill bestämma åt andra vad som är idioti eller inte.

          Det var en åsikt och en uppmaning, jag kan inte bestämma över dig.

          Vill du inte läsa åsikter och bemötanden av andras åsikter rekommenderar jag att undvika kommentarsfält (obs, detta är yttterligare en åsikt, jag försöker inte förbjuda dig att vara här inne).

          ”Idioti” har jag inte kallat något.

    OT.

    Är helt förtvivlad. Sparat iprincip alla mina pengar så länge jag kunnat och har nu blivit nekad att låna pengar av banken till en bostad… Bankmannen ansåg att jag kunde få låna drygt 600.000kr. Det är hälften av vad jag sökt för.

    Jag har nästan en kvarts miljon i handpenning, ett fast jobb med 30.000 i månadslön. Vad mer krävs? Är det för att jag är ensamstående? Har ingen anmärkning, inga barn, aldrig lånat pengar förut och betalar alltid i tid. Någon som vet vad det kan bero på? Är helt förkrossad…

    / Ledsen 24åring

      Kolla med fler banker, har upplevt att bankerna lägger olika vikt vid olika parametrar.

      Vad tråkigt för dig! Är det inte pga de nya amorteringsreglerna?

      Låter X-tremt märkligt. Gå till en annan bank. Måste ha varit en ”surdag” för just den bankmannen.

      Gå till en annan bank. Gör en test på SBABs hemsida för att se hur mycket du får låna, och använd det som benchmark. Du borde få låna mer med din handpenning, men det kan vara din blivande boendekostnad mot din lön som stökar till det. Men vissa banker är sämst helt enkelt och vill inte ha en som kunder, lika bra att byta då (looking at you, Handelsbanken).

        Ja jag håller med dig Rebecca. Handelsbanken är mest petiga. Grejen är att dom är också mest framgångsrika när det gäller vinst och kundnöjdhet. Kanske hänger det ihop. I vilket fall så tror jag att Anonym ovan har stor chans att söka vidare hos andra än den bank hon har kontaktat.

        Hos SBAB fick jag lånelöfte men fick inte lån sen (några hundratusen under lånelöftet ville jag låna). Då helt plötsligt tyckte de att jag tjänade för lite. Är också ensamståebde, inga tidigare lån (inte ens csn trots ingenjörsutbildning), hade en stor handpenning, ingen bil, lägenheten jag budade på hade en avgift på 2000. Ingen annan bank sa nej till att låna till mig. Kan inte rekommendera SBAB till någon.

      Åh jag är i samma sits just nu. Har fått ett välbetalt första jobb men det verkar inte räcka till. Det känns så tråkigt att veta att om jag hade haft en sambo så hade det löst sig…

      Du får nog igenom lånet om du har en medlåntagare.

      Låter extremt konstigt! Har en vän som är 27år, inga barn, inga anmärkningar etc. Hans lön är 28000kr. Han har inget sparat kapital. Han fick ett preliminärt bolånelöfte på 1,7 miljoner ungefär. Detta bara för någon månad sedan. Jag själv köpte min bostadsrätt när jag var 21år för 1,2 miljoner utan några som helst problem med en lön på 25000kr och ingen sparad handpenning.

      Måste vara en riktigt surdag för den gubben.

      Barn är annars rena döden för ett bolån.. de drar av ungefär 500´ i beviljat lån för ett barn 😛

        När var du 21 år? Numera finns det två amorteringskrav vilket försvårar ytterligare för nya låntagare. Dessutom är alla banker svårare numera då man kommit på att svenskar har belånat sig för mycket. Detta drabbar såklart inte de som är överbelånade utan alla andra (ofta unga) som vill låna till en bostad.

        Till förtvivlad anonym: vilken bank ansökte du lån hos? Testa en ny bank! Har du räknat med amorteringskraven?

      Kolla med Danske bank. Är du dessutom medlem i ett Saco förbund så får du rabatt på räntan. Ingen annan bank kunde matcha den räntan när jag köpte.
      PS. Jobbar inte där, bara nöjd kund ?

        Just nu kan du binda räntan på två år för 1,29%. Danske Bank har bästa räntorna 🙂

      tips: Ålandsbanken! De är ganska små och nya i sverige och jag har vänner som fått låna trots de nekats av alla andra banker. Men gå till alla banker helt enkelt!

      Svårt att säga vad det beror på när vi inte vet vad avgiften på lgh är. De kanske hade sagt ja med en lägre avgift.

      Tack alla! Det var Handelsbanken som nekade mig. Månadskostnaderna för hyra, drift, amortering och ränta skulle bli kring 8k, vilket jag absolut skulle klara mig på.

      Många säger byt bank, men det är inte så att dom nekar av en anledning? Blir ju rädd att jag inte ska kunna betala eftersom han inte ansåg det.

        Handelsbanken är lite kniviga ibland. Men är ofta väldigt bra när det väl går vägen med banklån. Tex har vi ett hus som endast är beräknat för min sambo (vi stod på olika adresser och jag studerar). Utgångspriset var 650000. Hade kontantinsats + lagfart och pantbrevskostnader. Hade ett billån på 13000 (var på 90000 när bilen köptes 2,5 år tidigare). Årsinkomst ligger på strax över 400000. Inga betalningsanmärkningar. Fast inkomst. ÄNDÅ fick han avslag av en annan bank. Och då betalar vi knappt 2000 med ränta och amortering. Med el, uppvärmning och VA (samt sopor) betalar vi (Inkl lån) knappt 4000…. Vissa banker och framför allt individen som handlägger ditt ärende är kniviga. Men det gick ju med en annat kontor för sambons del.

        Om du har en inkomst på ca 30 000 kommer du inte ha några problem med att betala en ”hyra” på 8000 kr. Särskilt när du inte har några andra lån. Ansök om lånelöfte hos en annan bank. Det kommer gå bra! Lycka till!

    OT!

    Orkar inte! Nu har jag haft feber i 11 dagar! Varje dag! Är så yr, trött och orkeslös och kan knappt stå upp. Att ta sig från säng till toalett är ett projekt i sig.

    Genomgick ett kejsarsnitt för 13 dagar sedan men ingen läkare har kunnat hitta orsaken till febern, proverna ser bra ut, röntgen och ultraljud visar inte heller på något. Ville ju få njuta av bebistiden. Nu ligger jag bara i sängen dagarna i ända och väntar på att bli frisk, vilket verkar vara mission impossible.

      Är säkert bara någon infektion i kroppen. Säkert ingen fara ☺️ Grattis till bebis!

      Har läkarna uteslutit att de glömt kvar något inuti dig? Det händer ju ibland. Sjukvården är ju väldigt avvisande och föraktfulla mot patienter så man behöver ofta peka med hela handen, ställa kontrollfrågor och göra halva till hela jobbet själv. Förutom ortopedin där jag bor, där har de faktiskt varit helt okej. Kan ju vara för att benbrott är relativt enkla att diagnosticera och behandla.

        Ja, de har undersökt men verkar varken finnas rester av moderkaka eller kvarglömda operationsdukar i magen.. Allt ser fint ut och såret läker bra, bara denna evinnerliga feber!

      Stackars dig! Läste ditt tidigare inlägg, vad himla konstigt att det inte blivit bättre. Luktar avslaget dåligt? Tänkte infektion i livmodern verkar inte jätteovanligt efter snitt, men det borde dom ju kollat upp kan man tycka. Förstår att det är jobbigt för dig och jag håller tummarna att du mår bättre snart! Det jag lärt mig från sjukvården är att man måste stå på sig, inte det lättaste när man är svag.. Ring in när du har tagit lite Alvedon och försök vara arg! Krya på dig ?

        Nej, det luktar inte det minsta konstigt. Har varit till gyn i fredags för ytterligare undersökningar och han kunde inte heller känna någon lukt.

      Fan vilken tråkig start med bebis! ?
      Vad exakt har de kollat dig för, vilka prover har tagits och vilka undersökningar har gjorts och var?

        Infektionsprover (bara lätt förhöjda värden som är normalt efter kejsarsnitt), njurprover, blodstatus, kontroll av salter/vätskebalans, influensaprov, blododling, urinodling, odling vaginalt. Har även gjort vanlig slätröntgen på lungor, DT med kontrast på bröstkorg, ultraljud både vaginalt och utanpå magen över hela magen (enda som sågs var en lätt förstorad mjälte som kunde bero på aktiverat immunförsvar).

          Jag har varit hos VC, och runt på sjukhuset. Läkarna har konsulterat med varandra (gyn, kirurgi, medicin, infektion) men ingen får klarhet i något.

          Låg inne på BB i totalt 7 dagar utan att de kunde klura ut vad som felades… Fick bredspektrum-AB som inte gav någon effekt på febern.

            Men de har inte kollat efter blodproppar i benen? Proppar kan ju ge feber.

              Fick Innohepinjektioner (blodförtunnande) efter snittet i totalt 7 dagar. Läkarna har klämt igenom mina ben och de har då inte känt av något konstigt. En propp i benet brukar orsaka svullnad och rodnad och jag är då varken eller.

                Det är inte alltid man får symptom eller proppen känns, varför man kan behöva göra ultraljud på benen också. Speciellt om det är dvt.
                Men nu är det ju säkert ingenting farligt, tror inte läkarna skulle vågat skicka hem dig då. Hoppas du mår bättre snart, du får fortsätta uppdatera oss i kommentarerna!

                  Tack! Om febern fortfarande är kvar på torsdag/fredag så har det hängt i sig i två veckor, så ska jag söka vård igen. Kan inte ha det såhär. Kan ju inte sköta mitt barn! Senaste ultraljudet på magen gjordes förra veckan på fredag så skulle det börja gro nån infektion så borde de nog se det till denna fredag.

                  Håller er uppdaterade! Och tack för att jag får skriva av mig, spelar ingen roll hur många eller få som lyssnar! ?

    Åh, den där pussmun-telefonen! SOM jag drömde om den när jag var liten.

    Oj då! Vi får hoppas att dottern inte tittar på filmerna. Kan ju vara ganska grovt innehåll med tanke på pappans tidigare ”affärsverksamhet”. OBS! Kan inte hålla reda på vem som är pappa till vem när det gäller Monas barn men menar den mannen som Mona bor med nu.

    Och…nej. Folk piskar inte mattor längre. Dom köper nya samtidigt som dom byter ut klongvaserna.

      Jag piskar aldrig mattor och köper aldrig mya heller. Räcker det inte att skaka dem lite eller dammsuga dem? Tror de flesta gör så snarare än shoppar nya. Antar att vi är snuskiga.

      Det är bara en googling bort.

    Jag piskar våra mattor om än väldigt sällan.

    OT Graafen skriver att hon kanske ska kastrera Drago. Får man göra så med en hund som man hyr? Det är alltid så märkligt när det kommer till henne och djur, känns som lögnerna slår i backen mest hela tiden.

      Visst har väl Magda sagt att de skulle ”köpa loss” Drago? Har för mig det i alla fall. Och varför skulle hon ljuga om en hunds kastrering?

      Hon har väl skrivit attde hyrde honom i början för att testa om han passade familjen, för att sedan köpa loss honom.

      Sitt ner i båten.

      Bättre att piska mattor, än att spekulera i andras liv.

        Säger en som läser bloggbevakning.

    Tror ni på bellas historia om spindeln.

      Nej

      Nej, som många av hennes historier är den krystad och känns fake. De var på biblioteket igår förresten hon och barnen. Snart lanseras ju nya Löwengrip så det gäller att ligga i.

      Haha, nej, kändes som att hela inlägget var fejk från första stavelsen. Bara det att fyra barnfamiljer är ute, men inte ens någons rygg fastnar på bilden. Känns som en fototurne med olika stopp för att få ihop ett inlägg. Sen har hon säkert varit ute och lekt med barnen osv, det är inte det. Men det liksom lyser överdrifter och halvsanningar i hela inlägget.

      Kan du berätta? Vill inte ge henne ett klick.

    Ot ; ännu en rättegång för Magdalena Graaf som Filip inte är med på. De har säkert kommit överens om det, men jag tycker det är så märkligt?

      Vet du exakt hur diskussionerna har gått hemma hos dem eller?

        Sitt ner i båten

          Visst är det kul att lära sig nya ord och uttryck ?

    Okej, lite random fundering här…
    Men är inte Frank Zappa och Zlatan lika? Johooo

      Omg, NEJ!! Zlatan är het som fan, det är inte Zappa!

        Tur att Zappa kompenserar med intelligens.

          Zlatan är Zlatan, han behöver inte vara den mest intelligenta i världen❤

            Tycker Zappa är hetare! Lätt. Men jag gillar bra musik och avskyr fotboll.

    OT.
    Har nyligen börjar följa Victoria Skoglund, driver Zetas trädgård och brukar va med i Nymo och prata växter. HERREJÄVLAR vad hon gör smygreklam i princip varje inlägg. Kan inte ta henne seriöst längre och kommer aldrig mer handla på Zetas.

    Vad jag har förstått så hjälper det inte att piska mattorna. Det mesta av dammet ligger kvar eller studsar tillbaka in. Jag har ingen källa på detta, kan vara så att det är mamma som har sagt det när jag var liten och sen har det levt kvar som sanning , men hon har ju å andra sidan ofta rätt i det mesta. ?

    Mattpiskor i trä finns på Clas Olsson 🙂

    Vad är grejen med ’dagens ungdom’? Som inte vet vad VHS eller kobratelefon är? Som inte förstår vad ’grön lur’ på telefonen representerar. Finns youtube videos på kids som letar hörlursuttag direkt på kasseten för att de inte förstår vad det är. Hur kommer det sig att min generation kunde identifiera en gammal telefon, musikspelare från förr i tiden och vet vad det första TV-spelet Pong gick ut på trots att det inte använts under vår livsstid? ?

      Grejen är väl att telefonerna från när vi var unga inte utvecklats så mycket när det gäller form och funktion. Men dagens unga kan knappast relatera till att ”lägga på luren” och förstå vad som faktiskt menas då deras apparater är helt annorlunda än de vi hade. Hoppet är rätt stort. Om de aldrig har sett en VHS-spelare, hur ska de då kunna fatta vad ett VHS-band är för något? Det finns massor med saker från för 60-70-80 år sedan och längre tillbaka som jag inte skulle fatta vad det används till bara genom att titta på det. Skillnaden här är att utvecklingen har gått så fort att vi som tycker att grejerna de inte förstår sig på är/var vardagssaker för oss.

        Men jag vet att jag såg på vhser senast 2008, och en kompis föräldrar blev irriterade när deras nya tv inte hade rätt uttag för vhsspelare 2012 eftersom de hade massor med gamla Disneyfilmer på vhs, likaså min mamma . Så egentligen är det inte särskilt länge sedan vhser fortfarande användes.

          Fast 2008 var det inte direkt vanligt, då hade dvd-filmerna tagit över för längesen.

            Kan även tillägga att runt 2008 började jag se mina filmer/ serier på internet, så det är omkring då man ”slutade” med dvd-filmer.

              Svårt dock med dvder när det gällde teoriundervisning på ridläger med gamla undervisningsfilmer från tidigt 90-tal som ingen brytt sig om att digitalisera och ge ut.

              VHS och nedladdningar existera de parallellt länge i min värld.

                det finns folk som använder lp-skivor fortfarande, det betyder inte att det är en grej. Menade bara stt det var lite konstigt stt du tyckte dagens ungdomar borde använt VHS bara för att du själv gjorde det 2008 🙂 de flesta hade slutat med VHS långt innan det. Men självklart finns det undantag.

        Hur känner jag då till en lies användningsområde? Trots att en gräsklippare ser helt annorlunda ut? Och vad en spinnrock används till trots att jag aldrig sett någon använda den? Tycker inte att det stora hoppet på utveckling räcker som anledning. Herregud, fast telefoni existerar fortfarande. Min tes är att de inte bryr sig. Det är inte pinsamt att vara oallmänbildad i dagens samhälle.

          Du använder inte en lie och en gräsklippare till samma saker riktigt.

            You get my point.

    Jag har nyss lagat min mattpiska med lite eltejp. ? Det är mormors gamla, en klassisk med rött handtag. Ryamattor blir jättefina av att piskas på baksidan.

    Hahha vänta, kallar hon sin dotter för talibanen?

      Hej! Du vekar vara ny här, välkommen hit!

    Altid ønsket mig en hamburger telefon efter jeg så Juno.

    Juno: What? – Can you just hold on for a second, I’m on my hamburger phone

    Hade inte familjen flyttat till ett nytt universum? De är fortfarande skrivna på adressen tillsammans med de nya ägarna till huset.

    Ja, det roar mig oerhört att kolla folks personliga information på nätet. My gulity pleasure ?

    Förresten så är inte Bookens lgh såld än. En bekant fick för ett tag sen förfrågan från mäklaren om de ville gå på en privatvisning.

    Skulle aldrig orka dra ut mina mattor för allmän publik och piska dom – bor i lägenhet.
    Förr sopade man golven och därför åkte mattorna ut för att piskas.
    Numera har vi dammsugare med bra sugförmåga som underlättar städningen och vips blev mattpiskaren överflödig.
    Om jag inte får mina mattor rena är det dags att köpa ny dammsugare eller ny matta.

      Eller lägga ut dem i snön en stund ifall de luktar illa.

      Jag skulle aldrig kasta en matta pga smuts, utan 1 lägga ut dem i snön 2. Använda en mattvätt och 3. Lämna in på kemtvätt.

      Antar att du inte har hund?

        Eller ryamattor ?

        Om jag hade haft hund hade jag anpassat mina mattor efter min livsstil, jag kommer inte ha vita äkta mattor om jag har småbarn heller.

        För övrigt min pappa tvättade en matta efter att ha hans föräldrar dog, och den har överlevt 2 hundar och 40 år utan tvätt. Den är som ny efter tvätten.

    Mattpiskor finns bla på Designtorget, Lappland eco store och iris hantverk. Varierande prisklasser! Vill tex ha en från iris men har ingen lust att sälja ena njuren. Å andra sidan kanske de är av så god kvalutta att man kan ha dem i resten av livet, till skillnad från min billiga mattpiska som gick sönder efter en kvart (ja!).

    Farmors gamla mattpiska fungerar ypperligt och ja, jag såpskurar trägolven också?

    Hittade min mattpiska på brisak (du är ju också Värmdö-bo camcam) men tyvärr gick den sönder ganska snabbt…
    Fick mattorna piskade i alla fall ?

    Mest fascinerad av att kompisen måste framhållas som smartast i klassen. Måste alla ha grundat ett företag, vunnit massor av danstävlingar, ha Sverigeagenturen för osv osv.

      Ja alla måste. Mona och hennes familj hänger inte med vilka som helst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.