Felicia Aveklew försvarar att hon deltar i och tjänar pengar på Pride

 

Bildkälla.

Många influencers har meddelat att de på ett eller annat sätt kommer deltaga i Prideparaden och beslutet har möts av kritik.
Många anser att de inte har där att göra och att de enbart utnyttjar HBTQ-rörelsens parad för att själva gynnas och tjäna pengar.

Felicia Aveklew är en av dem och nu har hon svarat på hur hon tänker med sitt beslut, samtidigt som hon slänger upp en tävling tillsammans med Xider som bryter mot Instagrams regler.
Man får inte utnyttja de deltagandes relationer genom att kräva att man ska tagga vänner – mer om det här.

Vad tror ni?
Själv tror jag för en sekund på att influencers – som ständigt gör samarbeten – gör den för någon annan anledning än för egen vinning.
Tror man tillräckligt starkt för någonting som exempelvis alla människors lika värde och rätt till kärlek, relationer och plats i samhället så kan man göra det gratis.

Lämna fokuset om att tjäna så mycket pengar som möjligt till nästa samarbete med Daniel Wellington.
Tro mig, det kommer förmodligen ett nytt innan ni vet ordet av och de flesta har nog råd att inte tjäna pengar på ett samarbete under Pride som tar max en, två dagar.

139 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Samarbetet är ju inte med Pride utan med det där dryckesföretaget. Ska dryckesföretaget tjäna på att ta in influencers som sprider deras namn, men influerarna själva ska inte tjäna nånting för att det är kopplat till Pride?

      Tackar man som influencer nej till företagen som vill tjäna pengar på Pride så är man ett steg på väg.

        Fast utan företag som sponsrar pride blir det väl inte så mycket till pride? Jag menar företagen betalar ju till arrangörerna som behöver pengar för att ha råd att ordna alltihop.

      Du som gillar bloggbevakning kanske kommer gilla denna blogg http://devote.se/nyahandelser där fokus mer ligger på amerikanska kändisar som Kim, Justin, Beyonce men även varvat med svenska bloggare och kändisar som Kenza, Alexandra (KIssie) mm.

    Varför camcam skriver du exakt samma inlägg som svenskayoutubers fast några dagar senare, ofta så!!?

      Kanske av samma anledning som Rapport och TV4 Nyheterna tar upp samma nyhet eller Aftonbladet och Expressen skriver damm sak. Det är aktuellt och i ropet och olika människor har olika nyhetskällor. Jag läser tillexempel inte svenska bloggare utan läste om detta här på bloggbevakning.

      Ska hon låta bli att skriva om saker som andra redan skrivit om? Ska ingen få skriva om ämnen som berörts på andra ställen? Rolig läsning det blir då…

      (Och jag kan tänka mig att jag inte är ensam om att inte läsa svenskayoutubers, ska vi gå miste om det bara för att SY skrivit om det då?)

    Alla företag/influencers som deltar i tex Pride och tjänar pengar på det, borde skänka just den inkomsten till något projekt/organisation som hjälper/stöttar hbtq-personer.

    det minsta ciderföretaget kunde göra var ju att välja influencers som är HBTQ. Några influencertjejer som ska åka flak som om det vore studenten igen känns lite dumt. Kanske ska fråga DW klockorna om de vill sponsra med ett studentflak nästa sommar trots att det var flera år sedan jag tog studenten, känns lika dumt.

    Marqaux på tv4 nymo nu.

    Det skaver onekligen lite när straighta cis-personer profiterar på HBTQIA-rörelsen på det här sättet. Det är väl ändå en kamp för rättigheter och mot förtryck, inte bara nån fest att ha kul på en gång om året och få dricka sponsrad finläsk. Men jag kanske tittar på det ur fel synvinkel.

    Jag, som faktiskt är HBTQ-person, känner allmänt att det är så himla…. äckligt att det varje år dyker upp företag på Pride och ser det som någon form av reklampelare. Det är såklart en sak att organisationer går med, typ Lärarförbundet eller liknande för att visa sitt stöd för sina medlemmar. Men när typ random ciderföretag och andra företag ska vara med blir jag lite trött. För det är så uppenbart att det är för att i slutändan tjäna pengar på en minoritetsgrupp i samhället som fortfarande, även i Sverige, diskrimineras. Inte okej. Håller dessutom med om påståendet i inlägget att många heterosexuella gärna vill hamna i centrum i den här frågan. Blir t.ex. tydligt när man berättar att man är gay och får ofta svar i stil med ”oj, men det är lugnt JAG är okej med det!” eller ”åh, JAG önskar JAG vore lesbisk också!” eller ”förlåt att JAG antog att du var straight, JAG är helt för pride egentligen!”.

      Edit by CamCam: Nämen din stackare! Kanske dags att vara i modd?

        Camcam ta bort!!!!!!!!!

        Va? Vad menar du med det?

          Raderad av CamCam.

            Men dra åt helvete med dig. Och fyi så är homosexualitet hur naturligt som helat och förekommer hos långt många fler arter än den mänskliga.

            Är det okej om infertila är gay då, för dom kan ändå inte få barn naturligt?

            Det är inte heller normalt att vara så jäkla dum i huvudet och inskränkt som du är! O det är dessutom mycket mycket MYCKET värre än två tjejer som älskar varandra.

            Vi är också skapade till att använda vår hjärna. Se till att använda din innan du spyr ut skit ur din mun.

            / straight mamma men som blir äcklad av nötter

            You are just ignorant and stupid.

            Camcam, har du koll här inne och rensar när det behövs?

            Dra åt helvete din trångsynta människa!
            Det är inte fel på någon annan än dig i detta sammanhang! Problemet är snarare att du föddes i fel årtionde! Eller århundrande!

            Ta dig själv och dina sunkiga värderingar och gör en riktig funderare på vad du vill vara för person och vad du vill lämna som arv till dina nästkommande.

            Petra… Du har rätt i att rent biologiskt krävs det en man och en kvinna för att få ett barn, det är helt naturligt. Men vet du vad som också är helt naturligt? Kärlek! Kärlek kan uppstå mellan man och man, kvinna och kvinna eller allt däremellan! Finns inget fel i att två människor av samma kön älskar!

              Allt däremellan? Kom igen…

                Du har rätt, det kanske var fel av mig att uttrycka mig så. Jag försökte trots allt bara få fram att det inte spelar någon roll om man är trans, bi, homo, hetero, pan eller något annat, vi är alla människor och ens sexuella läggning eller kön ska inte spela någon roll. Det var inte menat som något kränkande.

            Va? Jag är gay, vad har du med mitt sexliv att göra? Camcam, hur kan homofobiska kommentarer få vara kvar?

              Jag misstänker att anledningen är att hon inte sitter vid datorn 24/7 utan kanske måste vara ledig ibland som alla andra. Klart hon kommer ta bort den idiotiska kommentaren så fort hon ser den!

            Får jag vara lesbisk? Jag vill nämligen inte ha barn.

        Petra, gör oss alla en tjänst och kryp tillbaka in i hålan du kom från.

        Typisk person du borde blocka Camilla ?

          Ja, Petra uppför sig som ett klassiskt troll.
          Provocerar för att få reaktioner.
          Tycker det är kul när folk blir uppretade och kommenterar tillbaka.
          Hoppas solen skiner idag så trollet Petra spricker. Pouff!

            Må så vara men likväl måste man ALLTID markera mot personer som uttrycker sig så, troll eller ej. Jag tycker att det är en jäkla skyldighet.

        ? Radera snälla?

        Försvinn bara ??

        Tycker synd om henne som bara yttrade sin åsikt-även om åsikten inte var bra.

      Alltså, hur tror du att Pride finansieras varje år? Tror du att t.ex. alla artister uppträder där gratis? Att Pride är så fabulous att den bara sätter upp sig själv varje år och dessa företag bara dyker upp och utnyttjar festivalen för att göra reklam? Nej, reklamplatserna har ju sålts till dem av arrangören. Du kanske borde tänka om och tacka dem istället, för utan alla annonsörer/sponsorer skulle det inte bli nån Pride.

      Svar till kjya;

      Jag är inte hbtq, eller tror åtminstone inte det, jag brukar inte deffinera för trots att jag inte träffat någon annan person än män som attraherat mig tidigare så anser jag inte att det är en omöjlighet att springa på en annan människa i framtiden. Men anyhow, jag kan tycka att de företag som är med under pride skulle ge pengarna de tjänar in till föreningar, organisationer och grupper som gör något gott med dom till förmån för just hbtq-personer. Det hade ju vart en enorm win känns det som! Så jag håller med dig alltså 🙂

      Jag kommer gå på pride, visst är jag då inte en hbtq-person vad jag vet men jag gör det dels för att flera av mina närmsta vänner är homo, bi och pan, och för att jag vill visa att jag står med i kampen för alla människors lika värde och för att visa att kön och vem man älskar kvittar, vi är alla människor och hur vi ser ut i övrigt spelar ingen roll. Skulle dock aldrig vilja tjäna pengar på en sådan sak eller försöka ta uppmärksamheten från personerna som det handlar om, det är bara konstigt och fel.

      Nu blev detta ett av mina klassiska svammel-svar, blir alltid så när jag ska vara seriös om grejer jag brinner för ? im sorry ?

        Alla har rätt till sina egna åsikter:)

        Angående din kommentar om att företagen borde ge bort vinsten:

        1. Dessa företag har faktiskt betalat för sin medverkan på festivalen och på så sätt redan stöttat Pride.
        2. Hur kan man mäta vinsten från sin synlighet på festivalen om det nu inte gäller varor eller tjänster som sålts på plats?
        3. Hur många företag tror du att Pride skulle få som annonsörer/sponsorer om de sa till dem att först måste ni betala för er medverkan och en eventuell vinst får ni inte behålla? Tror inte du att företagen kanske skulle lägga sina reklampengar någon annanstans?

    En i min bekantskapskrets bar prideflaggan på sin student, för att ”visa sitt stöd för kärleken”?. Personen är straight. Fy f*n vad lätt det är för straighta att delta i pride, vifta med flaggan, ha såååå kuuuuuul. Tänk vad svårt det är för många av oss, att vara öppna med det på samma sätt. Känner personligen någon sorts obehag över prideparaden.
    Behöver ingen straight savior.

      Så man kan inte hylla kärleken för man är hetero, nu får du tänka ett varv till minst. ? Livet år inte alltid lätt oavsett…! Varför så bitter?

      Men.. hur ska straighta visa sitt stöd då??

        Ge plats och talrum åt de som är hbtq. Lyssna på deras erfarenheter. Inte ta den plats som de behöver på pride. Inte förminska deras kamp. Backa dem när de blir utsatta.

          Vad har det med en regnbågsflagga att göra? Hur tystar en flagga/pin någon annan? Hur känns det att skriva korkade kommentarer?

            Det var ett svar på hur man som straight kan visa stöd.

            Det har med flaggan att göra för att den inte är hennes att bära. Och just hennes skola har haft problematik med mobbning av en kille som var gay. Hon har, som straight, INTE rätt att bära pridefraggan som en accessoar. Varför ska hon kunna strosa runt i en symbol som inte har med hennes att göra? En symbol som, när hon bär den, inte utsätter henne för någon fara? Det är inte ok hur du än vänder och vrider det.

              Då tycker inte jag att invandrare får vifta med den svenska flaggan, bara vi vita svenskar.

                Det är ju inte ens i närheten av samma sak ? du låter som en typisk straight person som blir sur för att en endaste liten sak inte är för er haha.

      Så konstigt resonemang av dig måste jag säga.

        C alltså.

          Förklara gärna på vilket sätt mitt resonemang är konstigt så att jag kan utveckla mitt svar. Flaggan är inte hennes att bära. Hon har, som straight, INTE rätt att bära pridefraggan som en accessoar. Varför ska hon kunna strosa runt i en symbol som inte har med henne att göra? En symbol som, när hon bär den, inte utsätter henne för någon fara? Det är inte ok hur du än vänder och vrider det.

      Förstår problematiken i att kapitalisera på Pride, HBTQ osv samtidigt vet jag med mig och många av mina HBTQ-kompisar som är trötta på PK och stela HBTQ-grupper som ska vara kränkta av allt och kräva en massa. Snälla någon. Spelar väl ingen roll vilken sexualitet de som stödjer har. Nokk.

      Jag går aldrig i pride. Även fast jag ligger med tjejer på ganska regelbunden basis. Men jag är rädd att jag inte är bi nog, och att någon som du skulle bli kränkt.

        Var detta riktat emot mig? För i så fall vill jag bara berätta för dig att jag själv är bi och ofta inte gay nog i många lesbiskas ögon (och inte straight nog i heteros ögon..). Relaterar helt och hållet med dig i den här problematiken. Jag går inte på pride för att jag tycker det känns som ett jippo. Det skulle vara bra om bisexualitet blev mer accepterat. Det är en grupp som oftast glöms bort, och som inte bara möter fördomar och problem hos heteros utan även hos lgbtq grupper.

    Bloggbevakning vet du var Marcelo Pena bloggar nu när FInest lagt ner eller har han slutat!
    eller vet någon annan!

      Han har nog slutat blogga, du får kolla hans instagram ist.

    Så förlåt om jag är trög men är problemet att det är två straighta tjejer som deltar eller att de gör reklam för drycken? Eller båda i kombination?

      Två straighta cis-tjejer som tjänar pengar på Pride är problemet. Alla är väl välkomna att delta för att visa solidaritet, men är man inte HBTQIA-ska man inte stå i centrum. Och definitivt inte tjäna pengar på det.

        Svar till Lisa;

        Ursäkta min okunnighet, men frågar för att lära mig. Jag har bara hört hbtq innan, vad innebär IA? ?

          I= intersexuell, A= asexuell ?

            Tack! ❤️

          Intersexuell och asexuell

    Nu hänger jag inte med i svängarna alls faktiskt. Kanske för att jag är straight och kommer att trampa någon på tårna inte vet jag men hur ska folk i allmänhet visa sitt stöd för Pride om de inte får delta? Hade det varit bättre att företag, infuencer mm varit helt tysta? inte gjort reklam osv? Hade inte det tolkats som man kanske inte tyckte Pride var bra? Att man inte brydde sig? Jag tänker att ju fler personer som engagerar sig gör acceptansen större. Att inte företag ska profitera på minoriteter blir ju oxå konstigt, ska vi verkligen dela in folk i grupper bara för att man älskar på olika sätt? Särbehandling i all form är väl aldrig bra? Jag trodde hela syftet med Pride var all typ av kärlek skulle ses på samma sätt? Nu känns det lite som att man VILL vara annorlunda?

      Stå bredvid och heja på!

        Men då delar man ju in i grupper?
        Varför inte göra det genensamt? För att visa att vi är samma/lika.

          För att det är att osynliggöra hbtq-personer och den kamp de för. Vi andra ska vara goda allierade och det gör vi genom att inte ta plats och låta hbtq-personer tala för sin sak.

          Och uppdelningen finns ju, den försvinner inte för att vi låtsas att den inte existerar. Enda sättet är att synliggöra för att eliminera.

      Självklart är det jättebra att engagera sig, men det finns faktiskt rätt och fel sätt att göra det på. Är man inte HBTQIA själv så hjälper man med fördel till i bakgrunden och låter dem det handlar om få ta plats. Detta eftersom man inte upplever förtrycket first hand och därför inte har i närheten samma förståelse för problemet som de som drabbas av det har. Vidare är heteros normen och som en del av normen bör man försöka göra plats åt dem som inte tillhör normen, för att bryta den (skadliga) norm som råder. Samma sak gäller för män i feminismen och vita i antirasismen, tex.

      Ofta kan en god intention bli fel, och det måste få vara okej att fela, men då måste man också erkänna när det blivit fel och backa och be om ursäkt. Felicias intention är garanterat av godo, men det blir liksom fel.

        Väldigt många ”fel” där.

        På vilket sätt är hetronormen skadlig?

          Den förtrycker och osynliggör dem som inte är hetero.

            Så du menar jag som är kvinna och gift med en man förtrycker andra bara genom att finnas till och älska varandra???

              Nej verkligen inte.

                Då får du gärna utveckla hur hetronormen förtrycker andra för jag förstår verkligen inte.

                  Jag orkar faktiskt inte, har redan kommenterat så mycket nu. Det går att läsa sig till det själv om man på riktigt är intresserad och inte bara indignerad.

            Fast alltså, om vi leker med tanken att majoriteten av befolkningen i ett land föds med blåa ögon. Inget de kan påverka alltså. Menar du då att de bara genom att finnas till förtrycker människor med bruna ögon??

              Nej verkligen inte.

              …Eller för att ta ett mer vanligt exempel: man föds med vit hy, förtrycker man då automatiskt människor med mörk hy? (som det tyvärr också hävdas från visst håll….)

              Ja kanske. Om hela samhället genom historien sätt de med bruna ögon främst, och hindrat de med blå ögon att leva ett lyckligt liv och smyga med att de hade blå ögon och de blir dödade i andra världen för att de har blå ögon och borde vara tacksamma för att de bor där man får ha blå ögon.

              Och så fort man ser att någon har blå ögon säger att: Jaha är du en sån med blå ögon…ja jag har ju inget emot såna med blå ögon, jag förstår bara inte varför ni måste skylta med era blå ögon hela tiden? Liksom jag vet att folk har blå ögon, jag har kompisar med blå ögon, det är inget speciellt! Vi är alla människor! Och om ni vill ha barn är det ju helt ok! Men har ni tänkt på om ni får barn med blå ögon? Tänk om de blir mobbade? Eller om ni får ett barn med bruna ögon, tänk om han tror att han har blå ögon, då han inte får någon förebild med bruna ögon, barn behöver förebilder! Verkar som att alla har blå ögon eller vill ha blå ögon nuförtiden, åtminstone bland unga. Det är ok att ha bruna ögon också!

              Det är inte du som individ med bruna ögon som förtrycker alla de med blå ögon som grupp, det är ni med bruna ögon som grupp som sätter normer som kan vara förtryckande mot minoriteter med blå ögon.

      Jag tycker stämningen blir så dålig så snabbt, kolla bara på kommentarsfältet här i den här frågan. Så ska det inte vara!?
      Tycker man kan likna det med den antirasistiska rörelsen stundtals, eller, om man får säga det, såsom sen bedrivs från vänsterhåll. Fokus hamnar snett, dvs. på vad olikheterna är och således vilka som har rätt att tycka något visst, eller visa sitt stöd. Sådana här rörelser tjänar inte på att stänga nån ute, annars bidrar det ju bara till att göra det man säger sig vilja motverka, dvs. att behandla folk olika.

      Alldeles för mycket ”vi mot dem” tycker jag helt enkelt.

        Vänsterhåll?
        Hur vet du vad vi röstar på?

    Jag tycker det märkligaste är att företag köper marknadsföringsplats på festivalen. Av vem köper dom det? Vem tjänar pengar på det där egentligen? Skulle inte allting vara en folkfest med ideelt arbete eller nåt?
    Och sen förstår jag heller inte HBTQ-personer som är emot att straighta deltar. Ska det vara en stor festival eller inte?
    Ni kan vara lugna, jag har aldrig och kommer aldrig att besöka Pride.

      Du är inte välkommen på Pride.

        Har gjort exakt samma bedömning efter några kommentarer här.
        Men tack för icke-inbjudan!

          Haha kramar till dig Henrietta.

    som hbtq person tycker inte jag att icke-hbtq personer ska delta i pride öht. enda undantaget vore om de blivit inbjudna av en hbtq-person. det är så många som deltar bara för att de vill ”party with the gays” och använder ursäkten att de deltar för att stötta lol. dessutom är jag så jävla trött på företag som kapitaliserar på pride, usch.

      Seriöst? Vänd på det där så får du se hur det ser ut. ”Jag tycker inte att hbtq-personer ska få delta i valfritt evenemang.” Ser det okej ut? Jag tycker att ALLA får delta i Pride oavsett vilket kön man identifierar sig med, oavsett kön man blir kär i osv.

        Men snälla tänk lite längre. Det finns en STOR skillnad och det är heteros och cis-personer inte är förtyckta i egenskap av sin sexualitet. Du kan inte vända på resonemanget och påstå att det är samma sak. Sedan kan man fortfarande ha olika åsikter om vilka som ska få delta i Pride och inte.

        Pride vänder sig främst till hbtq. Lär dig historien bakom

        Pride är inte ”valfritt” evenemang. Det är ett politiskt evenemang av, med och för hbtq-rörelsen. Läs gärna på lite om dess historia, finns mkt att lära!

          Ok, säg att hbtq-personer ej får vara med i ett annat politiskt evenemang. Är det okej?

            Vilka är dessa stora politiska frågor som straighta inte har utrymme att diskutera annars? Separatism är till för att ge minoriteter möjlighet till det utrymme majoriteten annars har, som majoritet behöver straighta inte separatism.

            Sedan tror jag det finns många politiska sammankomster där oliktänkande inte är välkomna, om än outtalat. Varför skulle jag gå på kristdemokraterna i Arbogas årsmöte om jag varken är kristdemokrat eller bor Arboga? Vad kan jag tillföra där? Varför börjar alltid någon ropa: Men majoriteten då? Vadan denna kränkthet över att inte få vara med 100% i ett sammanhang man inte tillhör?

        Eller en parad och festival bara för hetropersoner, det hade varit en bra jämförelse.

      Så, ”vi och dom”-tänk är okej? Tänk om man hade bytt ut HBTQ mot något annat ord. Kvinna, man, kristen, muslim, jude, hindu, buddhist, ateist, svensk, finsk, dansk, rysk, arab osv. Jag förstår verkligen inte varför det är okej att resonera såhär när det gäller Pride men inte i något annat sammanhang.

      Hur skall man visa sitt stöd då (seriös fråga) Någon tidigare skrev lyssna och ge plats, men om man vill mera. Skall man ha en egen parad för icke-hbtq människor som vill visa sitt stöd?

        Det finns väl andra sätt än att gå i en parad? Stötta eller engagera sig i organisationer som jobbar med dessa frågor, markera mot homofober (i alla lägen), lyft det som personerna det handlar om säger. Tänk att du ska vara som en som roddar bakom scenen snarare än på den.

      Svårt för oss straighta att veta hur vi ska visa vårt stöd för hbtq-personer. Låter som att vi ska ignorera prideparaden helt och hållet, men tror det skulle bli massiv kritik om alla faktiskt gjorde det och prideparaden hölls som en manifestation i tysthet som inte uppmärksammades alls vare sig av folk eller medier.

        Nej, ni kan ta plats och vara med. Men inte första plats och höras mest

        Fast det finns väl ett mellanting mellan att gå med i paraden eller ignorera den helt och hållet?

        Hur visar man stöd? Genom att vara öppen, förstående, genom att lyssna och släppa sina fördomar. Genom att bidra till att homosexuell kärlek, transpersoner m.m. får ta samma utrymme och plats som hetero och cis personer, utan att det över huvud taget anses som konstigt eller normbrytande. Det är inte särskilt svårt. Det är inte mycket som behöver göras egentligen, mer än att heterosexuella inte höjer på ögonbrynen när någon råkar vara gay. Typ.

      Nu är du ju nedlåtande och fördomsfull mot Cis-personer! Varför är det okej?

        Man kan diskutera om det okej eller inte, men eftersom den gruppen inte är strukturellt förtryckt så är det inte i närheten lika illa som att uttrycka sig homofobiskt. Det är okej att vara less på gruppen som förtrycker en. Faktum är att det är helt förståeligt och ganska rimligt.

        Man kan ju tycka att personen borde föregå med gott exempel…

      Varför går ni i en parad mitt i Stockholm, ska alla andra få utegångsförbud då?
      Jag tycker väl att om ni vill vara som alla andra kan ni släppa in oss hetro, då blir ju allt normalt.

        ”Släppa in oss hetero”? Är verkligen det problemet? Är det inte snarare så att heterosamhället inte velat släppa oss? Vi har inte fått gifta oss, ha familj, varit öppna med sin kärlek, få adekvat vård etc etc. och det finns fortfarande många som vill förvägra oss denna medverkan i samhället. Men det är att vi vill behålla Pride som en till största delen hbtq-festival som är problemet?

      Får man delta bara im man är HBTQ men inte HBTQ(IA)då ? Så jävla löjligt alltihop.

    Jag är för all kärlek ❤️

    Vissa vänstervridna åsikter här skrämmer mig

    Alla ni som känner er kränkta och äcklade av alla företag som bara dyker upp på Pride-festivalen/i paraden och förstör er upplevelse – här kan ni läsa mer om vilka summor dessa företag faktiskt betalar för att få vara med:
    http://www.stockholmpride.org/partner/

    T.ex. att vara en huvudsponsor (upp till 4 st. varje år) kostar minst 800 000 kr.

      Tror ingen hbtq är upprörd över företagens roll, utan om de straighta som passar på att se det som en chans att festa. Att företag vill stötta oss är stort och bra

        Läs tidigare kommentarer så ser du.

        Men detta förstår jag inte heller. Det är ju en festival. Många HBTQ-personer är där bara för att festa.

        Alla ska få vara som dom är och älska den man vill, man kämpar för acceptans och lika rättigheter, fast heteros är inte välkomna? Låter dubbelmoral i mina öron.

          Ja, och går resonemanget att applicera på annat? Ska män inte delta i feministiska demonstrationer och ska bara etniskt utsatta grupper få delta i anti-rasistiska event? Det går väl att delta och visa sitt stöd utan att få allt att handla om en själv, eller är jag helt ute och cyklar?

          Ja, det är väl ändå de flesta överens om att Pride är mer än en parad? Det är ju ATT festa.

    Jag blir förvånad många tycker personer som inte är HBTQAI inte ska delta i Pride! Jag kommer från land där man ser på Pride med förakt. Jag tycker det är fantastic att Pride stöttas av så många och att så många vill vara med. Pride är för att lyfta HBTQAI men jag välkomnar alla till det. Jag tycker inte någon ska stå utanför. Jag pekar inte finger och säger vissa inte ska få delta. Med lite perspektiv kan jag tycka att Sverige är bortskämmda. Personer som VILL delta får inte!?

      Bra skrivet. Jag har både på olika arbetsplatser och i universitetsvärlden fått känslan av att folk överlag är öppna och mottagliga för Pride, verkligen vill bidra och engagera sig på bästa möjliga sätt. Det är personer som är heterosexuella men som ändå känner ett starkt engagemang. Det är fint och jag tycker det är så tråkigt när sånt engagemang ska mötas med nästan ett förakt. Snälla få bort känslan av att det är vi mot dem, vad i hela friden tjänar det till? ”Vi” ser ”er” lika mycket, vi glömmer inte bort budskapet med Pride bara för att vi andra, som inte är HBTQ, också deltar.

        Håller med! Det här e så jävla sjukt. Jag trodde att strejta människor som är med i Pride är det ultimata sättet att visa ”stöd” på och nu visar det sig att det bara kränker folk. Det verkar bara vara för oss strejta att hålla tyst i framtiden och varken säga ja eller nej, så blir ingen stött, så får andra kämpa för sin egen sak.

          De gaymänniskor jag känner tycker att det är en tramsparad och deltar inte själva i den. Inte heller har de några regler eller förhållningssätt i bekantskapskretsen för på vilka sätt det skulle vara okej/inte okej att ”visa stöd” eller bete sig mot människor med en annan sexuell läggning än den egna. Så befriande.

    Jag kan inte låta bli att bli lite provocerad av detta kommentarsfältet, och jag förstår eg inte varför!
    Jag är straight och har många vänner som är gay, tycker inte det är något konstigt att folk väljer annorlunda än vad jag gör. Folk får älska vem och hur de vill, det stör inte mig för 5 öre men jag blir däremot väldigt provocerad när folk som har valt eller inte valt annat än hetronormen ska trycka upp det i ansiktet på alla i tid och otid. VARFÖR känner folk behov av att berätta vem de ligger med? För det är ju bara vad vi gör i sovrummet som faktiskt skiljer, inget annat. Annars är vi väl människor som arbetar, betalar skatt, konsumerar som vem som helst. Ingen skillnad!
    Som här tex. man ska inte stötta på vilket sätt som helst utan det ska vara på vissa villkor. Det är mer fokus på HUR man stöttar än ATT man stöttar.
    Spelar det verkligen någon roll? Känns som vi kanske har det liiiite för bra i Sverige om diskussionen handlar om att hetromänniskor stöttar Pride på FEL sätt.

      Det är det jag också menar. Allt det bidrar till är att distansera sig mer. Allas lika värde heter det, och att ingen ska dömas utifrån vilket kön man dras till osv, men många måste ändå gång på gång på gång säga att de är annorlunda, och genom att de är ”annorlunda” (fast det är ju just det – de är inte annorlunda!!!) så har de rätt att själva dela in människor i olika kategorier och välja vilka som ska få engagera sig, välja vilka som får tycka vissa saker.

      Lol jo vi har det FÖR bra i Sverige, där hbtq personer fortfarande blirmisshandlade och dödade pågrund av läggning och identitet. FÖÖÖR bra jo. Fan va patetisk kommentar

        Dödade? På riktigt menar du att folk blir dödade för att de inte är hetro? I Sverige? Länka gärna till brottsstatistik som visar det.

        Och om det nu är så att jag totalt missat att folk blir mördade i Sverige pga sin sexuella läggning så är det väl ÄNNU viktigare att debatten INTE lägger fokus på HUR man stöttar utan ATT man faktiskt stöttar. Eller??

          Men Ellen, har du skygglappar på dig? Självklart utsätts homosexuella för grova hatbrott, till och med mord. Du måste läsa på! Som hetero (som det för övrigt heter, inte hetro) och därmed priviligerad i detta fall så har du en skyldighet att lyssna, läsa och lära. Det gäller såväl mig som också är hetero. Vi måste göra oss till en del av lösningen och inte problemet och det gör vi genom kunskap! Kunskap som vi aktivt söker själva och inte kräver att få serverad. Det är inte mycket begärt.

            Alltså ni missar ju helt min poäng!
            Det finns massor av människor som utsätts av olika hatbrott och det är inte okey så klart men om det nu är ett sånt jätteproblem att folk blir mördade till höger och vänster för att de har en annan sexuell läggning så kan jag inte för mitt liv begripa varför det är så viktigt att man stöttar på si eller så sätt??
            Räcker det då inte ATT man stöttar? Varför måste det vara på millimetern rätt? Varför kan man inte nöja sig med att andemeningen är god, hjärtat är med och acceptansen finns där?

              Återigen Ellen så måste du läsa på. Det är fruktlöst att föra den här diskussionen när du har ett stort kunskapsgap. Du förstår inte för att du är dåligt påläst och då är det också svårt att förklara, i alla fall för mig. Jag förstår att detta framstår som snorkigt och arrogant, men jag rekommenderar dig verkligen att ta dig tid att läsa in dig mer på ämnet. Då kommer polletten trilla ner av sig själv. För visst spelar det roll hur man stöttar. Man börjar med ATT stötta, sen tar man itu med HUR man ska göra det och det är inte så lätt alla gånger! Men man kommer långt med lyhördhet och ödmjukhet.

                Det är just detta, att det ska vara pekpinnar på hur det ”ska” vara. Så mycket åsikter hela tiden ”ni får göra det, men inte det” osv. Och att det talas på ett sätt som bara ökar klyftorna ännu mer. Det är tydligt att många här inne blir frustrerade; de uttrycker sitt stöd men får höra att de inte gör rätt, de fattar inte. Fasen vad tråkigt det är att höra det. Som sagt, samma med de som vill engagera sig i antirasismen på nåt sätt. Då är man inte sällan för vit, eller inte tillräckligt ”rasifierad”.

                Väldigt smidigt sätt att avsluta en diskussion med att säga att motparten ska läsa på och kalla mig okunnig.
                Nej, jag tänker inte lägga mer energi på detta. Jag har inget emot HBTQ personer och de skapar inga problem för mig. Jag stöttar att folk får älska vem de vill men jag kommer inte stå på barrikaderna och skrika mig hes för deras skull heller. Men lusten att stötta på mer sätt än jag redan gör försvinner helt när jag blir kallad både okunnig och ignorant. Så i min värld känner jag inget behov av att läsa på mer, jag måste inte förstå allt om alla. Det är helt okey att tycka olika på vissa punkter.

                  Fast du är ju okunnig. Vill du inte bli kallad det, skaffa dig kunskap.

            Stor skillnad på att bli knivskuren och mördad dock!

            Finns massor av människor som blir misshandlade av alla möjliga orsaker. Inte okey naturligtvis! Men det är ju inget som är unikt för HBTQ personer. Som kvinna är det inte säkert att vistat ute själv på kvällarna och knappt mitt på dagen heller där jag bor. Oxå en typ av förtryck men ingen menar att endast kvinnor får tycka eller delta i den debatten.

              Tycker du resonera bra Ellen!

              Jag upplever att du är ganska ignorant Ellen. ”Varför har folk ett behov av att berätta vem de ligger med? För det är ju faktiskt bara det vi gör i sovrummet som skiljer”.
              Många i kommentarerna beter sig precis som #ALL LIVES MATTER där det handlade om att stötta svarta. Eller under #metoo ”men killar blir faktiskt oxå utsatta”

              När de handlar om strukturer och normer så kan man inte bara blunda och säga ”men alla är faktiskt lika mycket värda eller” alla får vara med”.
              Det är privilegierat att kunna uttrycka sig på de sättet men man måste förstå att det inte är en självklarhet för alla.

                Inte min mening att vara ignorant men jag förstår inte varför allt måste vara så invecklat och känsligt. Varför måste man prata om vem man ligger med öht? Oavsett vem det är?

                Jag berätta aldrig för folk jag träffar att jag är gift med en man. Nya bekantskaper frågar ibland är du gift/sambo eller lever du ensam. Då svarar jag att jag är gift. Mer än så behöver det väl inte vara? Det är väl ingen mer än de JAG väljer att berätta för som har rätt att lägga näsan i mitt privatliv? Samma gäller väl för andra?

      Hej Ellen! Jag är lesbisk, så jag tänkte jag skulle ge lite svar på dina frågor.

      Jag tror det är väldigt vanligt att man som hetero undrar varför det är så viktigt med pride/representation/att komma ut etc. Det handlar ju bara om vem man ligger med, menar du. Och det har du ju såklart rätt i. Problemet är att för rätt många så är det inte så enkelt som att han har flickvän, hon har flickvän – ingen skillnad. De flesta lägger ju till värderingar till detta, allt från att homosexualitet är en synd till att flator alltid har kort hår.

      Och pga detta, så är det inte alltid så okomplicerat att berätta om sin nya kärlek vid trefikat på jobbet om man som tjej gillar tjejer. Nuförtiden är det för det mesta rätt enkelt, men inte alltid. Som heterosexuell så kan du kanske föreställa dig detta och sympatisera, men du har inte den erfarenheten och kan inte riktigt helt förstå.

      Nu tillhör jag inte dem som tycker att man måste bära på exakt samma erfarenheter för att få ingå i ett sammanhang, eller vara med att stötta. Mitt ex kom från ett sydeuropeiskt land, och efter att ha bott där är jag väldigt glad över att bo i Sverige, även om det finns saker att förbättra. Det som är grejen med Pride är väl dock att den först och främst vänder sig till hbtq-personer, och ska vara ett säkert ställe där det är norm att vara hbtq-person. Den vanliga osäkerheten som man kan känna som minoritet ska inte finnas där.

      Den speciella stämningen går förlorad om det är för många hetero-personer där, oavsett om det är med fina avsikter att stötta kärlek osv. Det kan man ju faktiskt göra som hetero året runt, på olika sätt, utan att riskera att inkräkta på något som betyder väldigt mycket för hbtq-personer, som kanske precis kommit ut/bara vågar vara fullt ut sig själva under Pride.

      Bara för att man sympatiserar med och stöttar en minoritet, så ger det liksom inte automatiskt en ett hedersmedlemskap i den minoriteten/rätt att alltid vara med. Om minoriteten tycker man stöttar på fel sätt, så borde man kanske ta sig en funderare, istället för att gnälla om att man inte får som man vill.

      Så jag tycker såhär:
      Pride är väldigt kommersiellt och marknadsförs som en kärleksfest, är du hetero och vill gå på pride, gå på pride och ha kul! Men tänk lite på att vi gärna tar emot ert stöd och engagemang i vardagen också.

      För det är min vardag: killar som trakasserar mig och min flickvän på tunnelbanan, barnmorskor som grimaserar av äckel när man säger man ligger med tjejer, kollegor som ”finkänsligt” inte frågar efter ens sambo och sedan pratar om sina pojkvänner i timmar. På tal om att trycka upp i ansiktet vem man ligger med. Nej jag är inte bitter eller missnöjd, jag är som sagt tacksam över att bo i Sverige. Men jag som inte är hetero vet att det visst gör skillnad vem man ligger med. Även utanför sovrummet.

        Tack för att du tog dig tid att svara!
        Tråkigt att du upplever att din omgivning inte accepterar dig och din flickvän fullt ut. Tror dock inte du ska ta det så personligt tänker jag…..jag menar det finns idioter och rötägg överallt! Jag har massor av gånger blivit illa bemöt av t ex sjukvården men jag tänker att personen i fråga har en dålig dag, är oprofessionell i sin yrkesroll eller någon annan anledning. Jag tänker däremot i stort sett aldrig att det är för att jag skulle vara annorlunda, minoritet eller riktat mot mig personligen. Jag har själv en autoimmun sjukdom samt fibromyalgi. Jag möts av jättemkt oförståelse och konstiga kommentarer men det är något jag väljer att inte ta illa upp för. Jag kan inte ändra eller kontrollera hur andra väljer att beéte sig, jag kan bara påverka hur jag väljer att hantera det. Och jag väljer att omge mig med människor som älskar och accepterar mig som jag är och övriga struntar jag helt enkelt i. De är inte viktiga i mitt liv och därför låter jag inte dem påverka mig.

        Självklar ska en barnmorska inte göra grimaser om du säger att du är lesbisk. Men är det väsentlig info för besöket/behandlingen att du ligger med tjejer? Jag menar, det har väl inte barnmorskan med att göra? Det är ju upp till dig och inte hennes sak att varken fråga eller tycka ngt om!
        Samma med kolleger på jobbet, ge dina vänner som stöttar dig info om din nya kärlek, inte kolleger som inte är dina vänner eller vill dig väl. De har ingen rätt att få veta saker om ditt privatliv. Och om du själv väljer att berätta, fine! Men då får man oxå vara lite beredd på att inte alla tycker allt man gör är toppen. Oavsett om det gäller att man bytt bil, färgat håret, skilt sig eller ligger med tjejer. Andra människor kommer ALLTID ha massa åsikter om andra. Jag säger inte att det är rätt att det är så men det är Inget man ska ta illa upp för.
        För övrigt håller jag med dig om att oavsett vem man ligger med så behöver man inte prata om det vitt och brett. Kanske rör jag mig i ovanliga kretsar men mina arbetskollegor och vänner pratar inte samliv öht faktiskt. På jobbet är jag personlig men inte privat och bland familj och vänner är jag både personlig och privat.
        Förstår inte varför ni blir trakasserade på tåget, står det skrivet i pannan på er att ni är ett par? Eller hur vet andra det? Eller gissar de? (Inte menat sarkastiskt och inte illa menat utan en seriös fråga)

        Själv skulle jag aldrig gå på Pride, för jag känner att det inte berör mig direkt. Kan absolut förstå att man vill ha det för sig själv och det är helt okey! Men tänker att av två ”onda” ting så borde det ändå vara att föredra att folk stöttar och är med för att visa sin acceptans istället för att stänga folk ute. Blir ju lite som ”ni” vill välja själva att ibland vara speciella och annorlunda men inte alltid. Och att övriga ska av sig själv förstå när dessa tillfällen ska vara.

        Det jag själv gör är att inte göra skillnad på folk och folk, inte ställa konstiga frågor om ngns privatliv bara för att de är gay, (inte övriga heller för den delen) Säger ifrån om någon säger ngt olämpligt om någon annan och helt enkelt inte bry mig om vem andra ligger med.

          Ja, visst är det konstigt att man både kan ha partner och ändå vara stensäker på att man INTE är gravid trots att man inte använder preventivmedel…. även inom vården kan behöva vara EXTRA tydlig tydlig ibland.

          Hej igen!

          Jag tror också man kan bli illa behandlad ifrågasatt pga en massa olika orsaker och att man ska akta sig för att ta åt sig av minsta lilla. Jag tror många som frågar eller har åsikter inte vill något illa egentligen även om de uttrycker sig klumpigt ibland. Dock så är ju inte min sexualitet ett val, jag kan ju välja bort blå hårfärg om jag inte vill väcka uppmärksamhet.

          I fallet med barnmorskan så verkar det vara en standard vid gynbesök, jag har alltid fått den frågan, och haft fler negativa reaktioner än neutrala. I fallet på tunnelbanan så är jag ganska envis med att jag ska kunna hålla min flickvän i handen, och det tycker en del inte är ok. Mina kollegor (på mitt förra jobb) var snälla och trevliga, men jag hamnade i en situation där jag kände att de blev obekväma/undvek det faktum att jag hade en kvinnlig sambo. Det var paradoxalt nog för ”vågat” att prata om, samtidigt som de behandlade henne lite som min ”bästa kompis”. Jag är inte arg på dom, de gjorde nog vad de trodde var bäst, men det blev så konstig stämning ibland.

          Alla de situationer jag tagit upp här, tycker jag inte är beroende på att jag är för personlig. Jag är faktiskt en väldigt privat person. Men jag tycker jag ska kunna svara på frågor på ett vårdbesök, hålla min kärlek i handen, berätta om att min sambo gillade nån restaurang, utan att det ses som för personligt.

          Jag tror det finns en viss delning i hbtq-rörelsen, att man vill vara som alla andra, men samtidigt behålla sin egen kultur och då kan det bli såna motsägelsefulla budskap som att Pride är en kärleksfest för alla som står upp för kärleken = mycket besökare och sponsorpengar samt att Pride är ett tillfälle för hbtq-personer att träffas, diskutera, festa och för en gångs skull vara i majoritet = speciell atmosfär. Och tror det är det som märks av här i kommentarsfältet också. Känns som folk har svårt att skilja på Pride som kulturyttring/hbtq-personers rättigheter. Att om vi vill ha Pride mestadels hbtq = vill vi inte ha samma rättigheter, få stöttning av heteros?

          Blir lite ledsen av hur en del uttrycker sig faktiskt. Låter lite som att om jag som straight inte får stötta er som jag vill/gå med i paraden, då tänker jag inte stötta er överhuvudtaget, då förtjänar ni inte en parad. Det är tråkigt. Jag känner en enorm respekt, tacksamhet och ödmjukhet för de som kämpat för att jag ska kunna leva det liv jag lever idag, och jag skulle önska att de som vill stötta oss också kunde visa oss det, för flera av oss kämpar fortfarande. Det känns bara småaktigt.

          Jag skulle aldrig hindra någon straight från att vara med på Pride, jag älskar att se stolta föräldrar och t ex poliser som går med sina gaykollegor, men tror ändå det kan vara bra att markera om man tycker det blir för många straighta reklamsamarbeten i paraden, då detta inte är dess huvudsyfte.

          Ellen, det är en fin tanke att man inte ska ta illa upp, men var ska man dra gränsen och hur mycket diskriminering/hat ska tålas? På 1980-talet utbröt AIDS bland homosexuella män. Deras familjer tog avstånd och det skrevs i tidningar om att det var lika bra att de fick dö ut. Idag finns den typen av hat till viss del kvar, uppblandat med mindre problem, såsom de konkreta exempel LinneaAC beskrivit så bra. Jag har själv en gammal barndomsvän som är transsexuell och jag märker ibland att jag undviker att använda hens namn eller pronomen när jag pratar med andra om hen, för att jag blir osäker på hur jag ska säga.

          På grund av hur samhället och normerna ser ut och har sett ut genom tiderna finns det slängar av homo/transfobi hos oss alla och det klokaste vi kan göra är att försöka syna oss själva och behandla andra med respekt.

    Jag ogillar verkligen vi och dom-tänk, men kan ”ni” hbtq-personer som är emot att heteropersoner ska få gå med i prideparaden inte bara vara glada och tacksamma att så många heteropersoner vill hylla er och kärleken?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.