Jonna Jinton är så olik mycket annat på sociala medier

Medan många Stockholmsinfluencers drar på sig spons-outfitten från NA-KD, den identiska Chanelväskan, skålar i rosé från en solsäng på Ibiza, Malaga eller någon grekisk ö, så bjuder Jonna Jintons sommar på helt andra saker.
Det är sinnessjukt uppfriskande att besöka hennes blogg, att läsa om hennes liv tillsammans med sin Johan uppe i Västernorrland och allt vad det innebär.
Johan har precis sagt upp sig från sitt arbete och slipper nu pendla 18 mil varje dag. 18 mil? Herregud, fattar ni hur långt det är?
För att tala i influenciska termer – om du går Birger Jarlsgatan från By Malina på Tegnérgatan ner till Berns vid Nybroplan 150 ggr så har du tillryggalagt 18 mil.
Det är långt!
Förstår ni hur många Blondinbellska Chanelklackisar man skulle slita ut?
Hon skulle behöva ett helt koppel av beundrare för att förse henne med nya par om detta var hennes verklighet. Tur att det inte är det. 🙂

Efter semestern tar Johan tjänstledigt för att prova på att jobba heltid som silversmed och jobba med deras märke ”Jonna Jinton Jewelry” (ej reklam) och eftersom jag tycker att det både är fantastiskt med äkta hantverk och människor som tar risker så vill jag skamlöst promota deras smyckesmärke. (Fortfarande ej reklam)

https://www.instagram.com/p/BhXDlhtlriG/?taken-by=jonnajintonjewelry

https://www.instagram.com/p/BfEH3BElstN/?taken-by=jonnajintonjewelry

Tack för tips, Sofie!

94 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Så gött att se att Jonna får utrymme här. Så långt från världsfrånvända stockholmare man kan komma. Inga pretentiösa tillrättalagda bilder på något nytt hon köpt.

      Alla dessa stockholmare alla envisas med att nämna som de värsta av allt och alla. Nyfiken på var gränsen går… Är det bara boendes i innerstaden som klassas som stockholmare? Får man va inflyttad? Hur länge ska man isf ha bott i Stockholm för att bli verklighetsfrånvänd? Är man stockholmare om man bor på tex Lidingö, Tyresö eller Hässelby?

        All ytlighet och galenskap som hör till influencer-världen är mest koncentrerad till Sthlm. Men vi vet att det inte omfattar precis ALLA stockholmare.

          Inte? ?

          Så då kan vi ju prata om verklighetsfrånvända influencers?

          //kränkt Örjan. Igen.

          Nu har tre ”stockholmare” haft träff hemma hos Maggan, Monas U och Basic Linda, bara timmar efter att den sistnämda umgåtts med My. Undrar hur det går med Maggans ultimatum….?

            Ultimatum? Berätta gärna ?

              Please do tell!

              Det sägs i ankdammen att Maggan ställt krav att hennes vänner inte får umgås med My.

                Fast det är väl My som säger/påstår det, och därför sägs det det.

                  Exakt, det är Mys påhitt. I hennes martyriga och helsnurriga värld.

            Nu blev jag med nyfiken, vad menar du med Maggans ultimatum??

        Svar från en som är född och uppvuxen i Stockholm (men bor nu utomlands): du är från Sthlm om du är född där, och så gärna Lidingö-svenska haha

      #inteallastockholmare

      Fast Jonna gör ju precis samma grej som alla andra ”influencers”.
      Hon har bara ett annat tema på sitt låtsatsjobb, men det är tillrättalagt och redigerat minst lika mycket…

        Exakt.

        Ja jag gillar Jonna men det är inget okonstlat bakom hennes bilder, det säger hon ju själv, hon sliter i timmar med kyla och mygg och självutlösare för att få varje bild i vit klänning i romantisk skog. Och sen redigerar hon massor.

        Alla männen i hennes kommentarsfält tror att de gillar henne för att hon inte är någon stockholmsfjolla utan jordnära och naturlig. Visst det är säkert sant, delvis, men helt ärligt är hon ju också brutalt vacker och jobbar hårt med att använda det i sina bilder och det är en stor del av hennes dragningskraft. Finns massor av bloggar som handlar om skog och svampplockning och hundutflykter som ingen läser.

        Hur verkar vara en jättefin person och väldigt ärlig och sund, men att kalla hennes blogg naturlig blir bara ett ideal som är ouppnåeligt på riktigt: allt ska vara vackert men man får absolut inte anstränga sig.

          Det där är något jag tänkt många gånger. Långt före Jonna har det ju funnits, och finns, fantastiska bloggar på ungefär samma tema med otroliga foton och kreativitet, men som faktiskt känns långt mer äkta. De människorna och den livsstil de delar med sig av är verkligen på riktigt. Det råkar också vara så att många av de inte har utseendet för sig, och försöker heller inte framställa sig som en modell som ärligt talat Jonna gör hela tiden. Knappt någon bryr sig eller läser deras bloggar, och det begriper vem som helst vad det beror på.

          Jonna känns extremt tillrättlagd, in i minsta detalj som vilken annan storstadsbrutta som helst i bloggsfären, inte minst i redigeringen och valet av bilder. Hon säljer en fantasi, och det är uppenbart att många av hennes utländska följare inte förstår det.

      Man är inte Stockholmare om man är från Lidingö eller Tyresö m.m. Allt utanför tullarna är inte Stockholmare i Stockholmarnas ögon. Alla inflyttade och utanför tullarna är endast 08:or.

    Åh vilka vackra smycken. Hur skulle man nu göra för att fonden sponsrade ?

      Få dem så klart…

    Köpt ett fint fotografi av henne. ?

    Något helt annat.. Vad har hänt med blondinbellas a quest for success?

      Det blev en flopp för folket vill hellre se vella och hennes liv…enligt henne själv.

        Bella*

        Så i höst får vi se ett avsnitt av det innan också det läggs ner.

          Undra vad projektet efter det blir ?

          Tror iofs att det kan funka. Ungefär som när man tittar på Real Housewives of… så kan man fascinerat undra bl a hur mycket smink kan man egentligen ha på sig på en och samma gång, hur många skönhetsoperationer kan man genomgå och fortfarande tro att man är ”naturligt vacker”, hur mycket kan man shoppa, träna, powerwalka, yoga, gå på skönhetsbehandlingar, prata skit och skapa drama som heltidssysselsättning.

            Det kommer aldrig fungera om teveserien bara ska handla om hur lyckad hon är och hur bra det går för hennes företag. Som hennes blogg nu för tiden. Det måste finnas en utveckling, något som gör lite ont, något som skaver lite, för att en realityserie ska bli spännande att se. Och det måste upplevas ärligt för att kännas nära.

            Hon har aldrig lyckats skriva på ett intressant sätt om sitt företagande eftersom hon enbart skriver om framgångar.

            Men om hon vågar visa en lite mer flersidig verklighet kan det säkert bli en succé.

    Älskar Jonna Jinton och Underbara Claras. Det är de enda bloggar jag läser när jag väl bestämmer mig för att kika runt. Det är sådant liv jag själv vill ha. Långt från Stockholm och rusningstrafik och grannar en meter från sitt hus. Vill ha skog, vatten och hönor som pickar runt. Kanske en gris eller två. Har till och med gjort om mitt tänkta bröllopsalbum till en drömbok för hur mitt torp ska se ut i framtiden. Drömma kan man 🙂

      Säg till om du behöver en roomie så kommer jag ?

    Jag pendlar 15 mil varje dag, vill också säga upp mig. ?

      Pendlade flera år mellan Malmö och Köpenhamn, efter det så är jag allergisk mot allt vad pendling heter. Förstår hur du känner. Hoppas du kan hitta ett annat jobb.

        Tack snälla! Ja, jag letar!

    Sjukt snygga smycken, tack för att du la upp det här Camcam. ?

    I vintras och förra hösten var det många inom sociala medier, bland andra Calle Schulman, Julia Mjörnstedt Karlsten och Jessica Lagergren som uppmanade sina följare att skänka pengar för att bekosta alternativ cancerbehandling i Mexiko till några namngivna svenskar (barn och vuxna) som drabbats av aggressiv cancer i hjärnan. Behandlingen rekommenderades inte av svenska läkare eftersom det saknades bevis för att den verkligen skulle fungera. KIT och SVT skrev om det här, https://kit.se/2018/03/20/103611/varfor-reser-cancersjuka-svenskar-till-mexiko-for-att-fa-vard/ och https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/cancerresor-till-mexiko-ifragasatts.

    Ingen influencer svarade på kritiken kring hur bra det egentligen är att samla in pengar till eventuellt verkningslösa behandlingar, och om det verkligen är okej att uppmuntra desperata människor att skuldsätta sig och lägga sin sista tid och energi på att resa till andra sidan jorden istället för att få god, palliativ vård i sitt hem eller på sjukhus med sina nära och kära närvarande.

    Flera miljoner kronor samlades in, men sen blev det ganska tyst hos de stora profilerna. De drabbades familjer har däremot uppdaterat i Facebookgrupper angående sjukdomarna och behandlingen i Mexiko. Ingen har blivit botad. Prognosen är mycket dyster, flera verkar ha kort tid kvar i livet. Alla pengar som samlades in har alltså gått till lurendrejare i Mexiko, dödssjuka människor och deras familjer har blivit utnyttjade och förlorat möjligheten att ha sin sista tid tillsammans hemma i lugn och ro.

    All min medkänsla finns hos de drabbade familjerna. Jag förstår att de ville göra allt i sin makt för att försöka bota cancern, och att de var för känslomässigt engagerade för att vara källkritiska. Men är det inte dags att influencerna svarar på kritiken nu? Tänk om de använt sitt inflytande för att stötta och hjälpa utan att samtidigt delta i lurendrejeriet?

      Men va? Är detta sant? Har influencers ”uppmuntra desperata människor att skuldsätta sig och lägga sin sista tid och energi på att resa till andra sidan jorden istället för att få god, palliativ vård i sitt hem eller på sjukhus med sina nära och kära närvarande.”? Jag trodde att de samlade in pengar så att familjerna skulle ha råd att åka och slippa skuldsätta sig? Säger inte att det var rätt eller rätt behandling samtidigt som jag kan tänka mig hur desperat man är som anhörig att testa allt.
      Men hur lurade influencers dessa människor? Blev inte de själva lurade också då?

        Influencers hör inte till det mest intelligenta släktet, källkritik är inte lika viktigt som publicitet förstår du väl. Att utan kostnad få möjlighet att framstå som livräddande helgon genom att be andra skänka pengar är helt oemotståndligt för en äkta influencer.

          Nej vissa influencers kanske inte är de mest källkritiska men om jag var förälder med ett barn som fått cancer och svensk sjukvård inte kunde göra mer och jag ville testa alternativ så hade jag blivit tacksam om någon med fler följare än mig uppmärksammade det och hjälpte mig samla in 2,5 miljoner kronor så att jag och mitt barn kunde få försöka.
          Behandlingen kanske inte fungerar och man blir lurade på sina pengar, som sagt säger inte att åka till Mexiko är lösningen och jag tycker det verkar suspekt. Men i den desperationen hade jag kanske gjort samma sak och tagit emot pengarna som samlats in, oavsett hur de kommit, oavsett motiv och oavsett med vems hjälp.

          Jag förstår inte hur influencers lurat familjerna som åkt och hur de uppmuntrat dem att skuldsätta sig?

        Alla blev väl ”lurade” av kliniken i Mexico, familjerna liksom influencerna liksom alla som skänkte pengar. Alla ville väl.

        Men misstagen borde kanske leda till reflektion… ?

        Det svåra är väl att de inte verkar grundluras utan snarare jobbar med behandlingar man inte bedömmer vara tillräckligt verkningsfulla för att vilja finansiera här i Sverige, men det är klart att familjerna ändå vill ta den risken. Ångrar de sig ens? De är kanske glada att det testade även denna sita utväg, att de kommer veta i framtiden att de gjort allt? Jag tycker inte dwt är fullkomligt svartvitt ändå. Vad jag förstod det kallade heller inte svenska läkare metoderna för bluff utan snarare inte tillräckligt beprövade.

        Sen kan man ju inte som stor influencer gå ut och skriva vad som helst nu heller, man måste tänka på hur det påverkat familjerna. De vill kanke inte alls att det ska dras upp i stora mediekanaler hur det gått och det måste man kanske respektera?

        Alla som skänkte pengar visste ju också att det var en chansning.

      Jag undrade det redan då när alla dessa insamlingar började dyka upp, att hur är det egentligen. Det lät så konstigt att nån läkare i *Mexiko* skulle kunna hjälpa/bota dessa människor när inte jätteduktiga specialister i Sverige/Europa/USA kunde göra det. Såvitt jag vet finns inte den bästa cancervården i Mexiko.

      Känner till en liten flicka som fått behandling i Mexico med bra resultat https://www.savinglinnea.com/ Verkar som att tumören minskats rejält även om den inte är helt borta ännu. Däremot vet jag inte om hon var en av de som bloggarna ovan gjorde ”reklam” för utan till stor del har föräldrarna samlat in via bekanta och företag.

    Älskar Jonna Jintons blogg. Den är ärlig och visar både för och nackdelar med livet på landet. Hon hymlar aldrig med något och allt känns genuint. Jag kan ibland känna dofter från skogen, från tjärnen, från korna och även deras hus, bara för att bilderna är så vackra och min hjärna längtar efter att vara där.
    Jag hoppas att hon inspirerar en enda person att våga ge upp stadslivet och finna lugnet och livet ute på landsbygden (jag vill men jag vågar inte ensam).

    Hoppas Jonna får stanna där med sin Johan i resten av deras liv och att de för alltid är lyckliga. ?❤️

    Är det ok om vi bara försöker hålla god ton härinne?Är så less på alla påhopp på alla,”förr”var det faktiskt bättre..Kan vi inte bara hjälpas åt och få tillbaka ”The good bloggbevakning feeling”?

      Håller med 100%. Har följt bloggen nästan från dagen den startades och det är alldeles för många gnällspikar/surmusar/välj-negativt-epitet här nuförtiden.

      Det var bättre förr. 😉

    Det var en tjej igår som skrev att hennes pojkvän var försvunnen och att hon skulle kontakta Missing people. Kort efter kom det upp ett inlägg från dem, men det behöver ju inte betyda att det var just den killen som var hennes pojkvän eftersom det kom upp en ny idag med en annan saknad ung kille.

    Var det killen i inlägget från igår vill jag beklaga sorgen då jag såg att han återfunnits avliden. ❤

    Har ni sett denna artikel om natural cycles från the Guardian? En journalist i Storbritannien som använt appen och blivit gravid för att den visade fel: https://www.theguardian.com/society/2018/jul/21/colossally-naive-backlash-birth-control-app

      Det var en riktigt bra artikel, tack för tips.

      Oj, läste den precis och skulle länka till den här men nu slipper jag det ? den var riktigt m bra och välskriven, väldformulerad kritik. Jag roades litegrann åt att Bella som är världskänd överallt inte ens nämndes med namn utan bara refererades till som en stor blogg i Sverige.

    Off topic

    Är det bara jag som kan störa mig på ”små simpla grejer” som en vän gör och sen gräma över att jag inte vågade säga ifrån.

    Jag har en vän på besök och för några veckor sedan gjorde jag hemgjord saft som jag bara drack vid speciella ”festligare” tillfällen. Hon såg flaskan i kylen och frågade upphetsat om hon inte kunde få smaka på dem. Jag sa självklart, ta ett glas och smaka!

    Sen var det dags för oss att åka till klipporna för att bada. Då hade jag fyllt i min flaska med vatten pga tokvärmen, och hon skulle göra likadant. Men istället öppnade hon korken på min hemgjorda saft och hällde glatt i vattenflaskan. Jag stod där helt stum och kunde inte få fram ett ord… nu är jag fett irriterad på mig själv som inte fick fram ett ord. Hur kunde hon ta sig friheten att göra något sånt. Och varför kunde jag inte säga något. Åhhh!!

      Övning ger färdighet, och för vissa är det svårare än för andra att säga ifrån. Det kommer bli lättare ju mer du gör det!

        Tack för peppen! Hon tog ytterligare ett glas till ur flaskan (!) och jag sa ifrån. Puh.

      Om du hade vart min kompis och sagt till mig i den situationen typ ”Eh ta helst inte den saften, jag har gjort den för lite festligare tillfällen”… Jag hade nog typ skrattat lite, inte fattat att du var seriös, sen tänkt att du var sjukt konstig och snål. Alltså vem låter inte sina kompisar dricka sin hemgjorda saft? Ok om du hade gjort den på typ hjortron du plockade under en två-veckors vandring norr om polcirkeln och bara hade 10 hjortron… Men.. Annars alltså? Vafan? Det är saft?…

        Vem går och tar ur andras kylskåp utan att fråga? Lol

        Nja, hade du tänkt annorlunda om du bara hade en enda flaska med fädersaft som ska räcka resten av semestern och till alla drinkvällar (3,5 veckor till)? Och du gjorde en rätt bra liknelse av hjortronen 🙂 fläderblommorna blommade vansinnigt tidigt i år så jag hann med nöd och näppe få tag på de allra sista blommorna som räckte till en liten flaska. Nästa chans är ju först om ett år.

          Måste man pimpla vin för bara för man har semester, sorgligt….! Finns groggvirke att handla i affären.

            Tolkade det som att hon dricker flädersaften på drinkkvällar istället för drinkar.

        Alltså vad är det här för dumheter? Aldrig hört något så löjligt i hela mitt liv.

      ”Hur kunde hon ta sig friheten att göra något sånt?” Du skojar va? Trollar? Ingen kan väl på allvar vara så upprörd över att en vän druckit saft att man går in på en skvallerblogg för att ösa ur sig sin frustration?

      Bråka om en jävla sketen saft snack om trams! Den är väl gjord för att drickas?!

        Det handlar väl inte om vad man tar eller inte utan att man inte utan att fråga plockar grejer ur folks kylskåp, garderober eller plånböcker.

        Om man ni inte vet väldigt väl att det är den typen av personer som inte bryr sig om att man tar för sig av mat och tar egna intiativ, men det brukar man ju veta. Jag är inte typen som bryr mig och här går det bra att ta för sig av allt, men jag gör aldrig så hemma hos vänner.

        Många som är väldigt generösa och bjuder på mycket kan ändå ha ett behov av att själv känna kontroll över vad de ställer fram och att ingen t ex går i deras kyl. Så jag tror inte det är snålhet egentligen.

        Hennes saft, och därmed hennes val när den skall drickas, hur mycket och av vem. Bara för att några av er tycker att det ”bara” är saft, så betyder det inte att alla tycker som ni.

    Jonnas blogg är mysig och bra men ibland lite överdriven bild av Norrland men jag fattar ju att den bilden av Norrland som hon ibland målar upp funkar bra i södra Sverige och utomlands osv. Västernorrland är ju södraste delen av Norrland men hon kan få det att låta som att det är polcirkeln

      Precis den bilden jag fått av henne!

      Ja, Norrland kan vara ”exotiskt” för en sörlänning, men de södra delarna av Norrland kan inte alls mäta sig med Norrbotten/Tornedalen. Jag bor strax norr om polcirkeln och här har vi midnattssol och polarnatt på riktigt, inte ”nästan midnattssol”..

        Inget av det slår HÖGA KUSTEN! Vackert är bara förnamnet!

        Åh jag har alltid velat se midnattssolen ?

      Håller med! Finns väl inte ens midnattssol där, inte riktig? Hon skriver som om det är det.

        Fast det är rätt ljust på natten även där hon bor även om inte solen är uppe 24 tim.)

      Södraste Norrland? Eeeh nej, Västernorrland är mellersta Norrland!

      Är så fruktansvärt less på er som ska verka så jävla viktiga vad gäller vad som är ”riktigt” norrländskt osv. Blä och tvi på er! Jag skäms nästan för att jag är norrlänning när jag läser era sjukt tramsiga kommentarer!

    Så fint med Jonna och hennes egen väg i livet. Och så skönt att få ta del av ngt annat än det vanliga själlösa tugget.

    Moddar du alla kommentarer, Cam? Min dök inte upp 🙁

      Men lägg ner nu! Hur många gånger per inlägg ska det behövas förklaras att Camilla inte har satt någon på modd, utan det bara blir så att vissa kommentarer fastnar.

      För miljonte gången!!

    Fantastiska smycken! Tack för tips

    Är det bara jag som grämer över smågrejer – varför sa jag inte ifrån? Är sååå irriterad på mig själv…

    För några veckor sedan gjorde jag en jättegod hemgjord saft som jag hällde i i en glasflaska och la den i kylskåpet. Jag har bara druckit/bjudit på saften vid finare tillfällen under sommaren som t.ex. vid drinkblandningar. Min vän var på besök och såg hemgjorda saften och blev exalterad och frågade om hon fick smaka på den. Självklart svarade jag – ta ett glas!

    Sen var det dags att vi skulle till klipporna för att bada på grund av tokvärmen. Då tog jag min vattenflaska och fyllde i den med vatten och min vän skulle göra samma sak. Men plötsligt öppnade hon kylskåpet och tog den hemgjorda saften i och hällde den i sin vattenflaska och stoppade glatt ner flaskan i väskan. Och jag blev så paff så att jag inte sa något… Istället är jag sjukt irriterad på mig själv. Varför fan sa jag inget för? Åhhh!!

      Nu såg jag att det blev två liknande inlägg då det första inte dök upp först (kanske hamnade det på modd) så jag försökte igen. Ursäkta för upprepningen.

      Åh låter precis som jag, hade också stört ihjäl mig på en sån sak!?

    Aldrig hört talas om dom, ändå bor vi nära (Norrländskt mätt) ? Härlig blogg!

    Jag älskar Jonna Jintons blogg! Blir så glad när det går bra för henne, hon är en stor inspiration.

    Ja verkligen en sådan pärla!
    Tvingade Johan att ge bort sin egna hund medan hon själv gladeligen behöll sin för att den uppförde sig bättre och matchade hennes image, Johans hund var väl inte tillräckligt fotogenisk i hennes ögon…
    Inte heller dög Johans val av karriär, hur i hela fridens namn skulle hon nedlåta sig att sällskapa med en vanlig arbetare?
    Han måste ju transformeras till en manlig kopia av henne ögonblickligen så att den völpolerade ytan bländar folket, som tyvärr tror på hela tramset om hur sköööön och originell hon är.
    I själva verket bor hon i vilken liten by som helst med egen mor som närmsta granne och alla tänkbara bekvämligheter till förfogande.
    Folk tror liksom att hon bor i vildmarken och har arbetat sig fram barfota i snöyra. Slår vad om att hennes familj är välbärgad och har stött henne ekonomiskt sedan dag ett I Grundtjärn.
    Smyckesdesignen är så ogenuint, syereotypiskt ”jooooordnäära” nåt kan bli och intresserar föga utanför den snäva läsarkretsen som mestadels består av gamla, sugna ungkarlar och utbrända hemmamammor.

    Men, hon målar fint.

      Vaknat på fel sida idag eller?

        Nej. Jag är bara mig själv. En frisk fläkt.

      Lugn och fin.

      Jag kan berätta för dig helt ärligt att du fick inte in ett enda rätt där. Eller jo, ett rätt. Att hon målar fint.

      Breathe 🙂

    Slogs av en tanke när jag läste det här. Varför räknas inte detta som reklam…även om det är obetald reklam? Att det inte är spons fattar jag ju. Samt att dom varken har bett dig skriva om dom och deras handarbeten, betalar dig något för det eller ger dig en procent av det som säljs. Men det räknas väl fortfarande som reklam när man visar upp/rekommenderar någonting? Särskilt på en blogg som den här, som når ut till så många människor.

    Ingen kritik, jag blev bara uppriktigt nyfiken på vad som räknas som reklam. Kan man inte göra reklam gratis?

      Det blir ju helt bakvänt, själva poängen med en reklammarkering är att vi läsare ska veta när det är ett genuint tips och när det är ett ”tips” som ges i utbyte mot något (pengar, gåvor, marknadsföring…).

      Reklammarkerades alla tips kan man lika bra låta bli att reklammarkera alls, då vet du ju ändå inte om CamCam faktiskt har bra erfarenheter av Jonnas smycken eller om hon fått betalt för att säga det.

        Jo, den biten fattar jag ju. Jag tänkte mer på att det upprepades så ofta i texten att det inte är reklam. Hade hon skrivit att det inte är spons så skulle det vara glasklart att det är något hon visar (= gör reklam för) utan någon ersättning. Med det är väl fortfarande reklam??

        Eller är jag helt ute och cyklar…?

          Ja, du är ute och cyklar, men det är inte alltid helt lätt… =)
          Så här säger marknadsföringslagen:

          Det finns inget förbud mot att skriva om en produkt man tycker om och vill rekommendera till
          andra eller om ett företag som man anlitat och är nöjd med. Om en bloggare däremot får
          ersättning för att skriva om ett företags verksamhet eller produkter är det marknadsföring och då gäller marknadsföringslagens regler. Det har ingen betydelse om företaget kontaktar bloggaren eller tvärtom.
          Ersättning från företaget som vill att bloggaren ska marknadsföra företagets verksamhet eller
          produkter kan bestå av:
          • Pengar
          • En vara, exempelvis ett klädesplagg
          • En tjänst, exempelvis ett frisörbesök
          • Någon annan kompensation

          Att mot ersättning göra reklam för ett företag eller dess varor och tjänster räknas som marknadsföring och omfattas därför av marknadsföringslagens bestämmelser.

          Om man får betalt, eller på annat sätt ersätts, för att lyfta fram ett företags verksamhet eller produkter ska inlägget tydligt markeras som marknadsföring. Detta för att det inte ska förväxlas med övrigt innehåll.

          Jag har varken kontaktats av Jonna, uppmanats att skriva om hennes företag eller fått någon som helst ersättning för göra så utan jag gör det för att jag gillar hennes smycken helt enkelt.
          Det är ett ”tips” och inte reklam i det avseende som Konsumentverket och marknadsföringslagen reglerar.

          Anledningen till att jag förtydligar att det är reklam är för att de flesta influencers sällan skriver om företag utan att själva få ut någonting av det så jag ville förtydliga det helt enkelt.

            Ah, då förstår jag. Tack för svar ?

            Jag trodde att reklam var när något visas/tipsas om för allmänheten (oavsett om det är betalt för eller inte). Det är alltså bara reklam om någon betalt (antingen med pengar eller produkter) för att det sprids, annars är det bara en rekommendation eller ett tips till dom som ser/läser det. Så om t.ex. DN skulle få sätta upp skyltar gratis någonstans så är det ett tips, men om dom köper plats på tunnelbanan så är det reklam?

              Du tänker rätt Lotta, inte ute o cyklar alls. Visst är det reklam, Camcam menar nog med att skriva (ej reklam) att det inte är/vi inte ska tro att det är sponsrat/betalt inlägg, fast det vet vi ju inte.

            Jag menade alltså inte att du brutit mot några lagar eller gjort smygreklam. Det är du alltid väldigt tydlig med. Det var absolut inte menat som kritik, jag var uppriktigt nyfiken över själva ordet ’reklam’. Jag trodde faktiskt att all allmän marknadsföring om en produkt (oavsett om det är köpt eller inte) räknades som reklam. Hade du skrivit ”inte spons” instället för ”inte reklam” hade jag inte ens reagerat. Det är då (i mina ögon) lika tydligt att det inte är något du fått betalt för eller bett om att marknadsföra.

    Åh, Jonna Jintons blogg är en sådan härlig kontrast gentemot allt annat ”influenciskt” som figurerar där ute! Älskar det! Kul att du skriver om Jonna! <3

    Fast Cam, jag pendlar 10 mil till jobbet och 10 mil hem från jobbet 5 dagar i veckan. Detta på grund av att jag har mitt drömjobb. Och – för att jag har flyttat till ett himmelrike med min fina karl. Jag känner folk som bor i Stockholm som sitter längre i köer/spenderar längre tid på tåg. Men visst, 18 mil låter mycket. Jag har inga barn så har liksom ”råd” att lägga den tiden.

    Thank you for introducing this jewelry!
    18 miles is not a bad commute around here, though. Bring on the jewelry!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.