Öppet Spår

Det här är alltså ett inlägg där det är fritt fram att kommentera om vad du vill, när du vill, hur du vill, på vilket sätt du vill.
OT är mer än välkommet och det finns inga rätt eller fel.
Är du ensam hemma? Sjuk? Uttråkad? Vad som helst, du är VÄLKOMMEN hit för att snicksnacka om vad som helst!

Givetvis gäller samma regler som vanligt och om man inte sköter sig kan man bli satt på moderering – men det är sen gammalt och ni sköter ju er så go nuts…

663 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Om man tänker rösta på SD bara pga invandringspolitiken, vilket annat parti skulle kunna vara ett alternativ eller ligger närmast SD i invandringsfrågan?

      KD skulle jag säga. Och de behöver rösterna!

        På vilka punkter är de lika?

      L

      Medborgerlig Samling

      Jag står mellan SD och KD, kanske blir det de två olika partierna i de olika valen eller ett rakt igenom. Har inte bestämt mig än.

      Jag skulle säga Kd eller moderaterna, men jag skulle främst fundera på min människosyn då SDs syn på vilka problem som beror på invandring är felaktig.

        Jag vill ha mindre invandring och vill att vi ska hjälpa till mer på plats, gärna innan de sätter sig på båtarna från Libyen (De blir lurade att det tar 4-5 timmar max att komma över bland annat) men också att vi finns på plats och hjälper de som är fast i olika läger utan att kunna ta sig vidare

          De vill inte hjälpa någon, bara stänga gränserna. Hur naiv kan man vara.

            Vem vill inte det? Jag skrev vad jag vill

          Då är nog inte SD rätt val, eftersom dom vill dra ner även på pengarna för bistånd=hjälp på plats.

            Men vad är ett bra val? Vilka är alternativen?

          Jag anser också att vi måste få bort människosmuggling. T. Ex. genom att avskaffa transportörsansvaret och tusendubbla kvotflyktingar.

      Sossarna vill ju inte ta in fler iaf.. inte som 2015-2016 igen iaf. Just nu handlar det om vilka som kommer få stanna eller inte.

        S har ju många punkter som är ungefär som SD i förra valet, det har jag koll på

      Vad är det som gör att du tvekar på att rösta på SD? Om du nu håller med i deras enda fråga alltså. Och vad som skulle vara ett alternativ är väl något ännu mer extremt parti, för SD vill mer än att bara minska invandringen (precis som majoriteten av dom större partierna vill). Tycker inte att SD är jämförbara med resten

        Jag tvekar inte, min röst kommer gå till SD i år, men jag är mer och mer intresserad av politik och ställde därför frågan. Kan säkert hjälpa andra som tvekar

        Hur tänker ni egentligen? Hur kan en som kvinna rösta på SD? Jag undrar verkligen.

          Är det bara kvinnor här inne? Eftersom ca en femtedel av befolkningen röstar SD så är det många kvinnor som kan. 10,3 procent av invandrar kvinnor svarade ju också att de skulle rösta SD

          Är du så naiv så att du tror att det bara är män som röstarpå SD? Verkligen? Hoppas du vågar kika fram ifrån din sten som du verkar bo under, dom är ju trots allt ett ganska stort parti vid detta laget ??‍♀️

            Nej. Mhm skrev inte att hen inte tror någon kvinna röstar på SD utan ifrågasatte varför. Vilket man verkligen kan fråga sig då SD vill börja med sambeskattning, betydligt sänkt abortgräns, minskat stöd till kvinnojourer och annat som tar oss kvinnor väldigt många år bakåt i tiden.

              Jag är FÖR sambeskattning då det skulle göra det enklare för kvinnor att vara hemma istället för att slita på ett trist jobb. Jag är FÖR sänkt abortgräns eftersom vecka 12 är alldeles lagom. Efter vecka 12 känner fostret smärta, kan känna igen sin mammas röst och aborten kräver kirurgi. Att tillåta sena aborter gynnar främst män och familjer som vill kontrollera kvinnan. De flesta gravida kvinnor vill behålla sitt barn, men tvingas av sina män eller föräldrar eller samhället att utföra abort. Ni är så lurade av patriarkatet som tror att ni kämpar för kvinnor när ni är för sena aborter!

                Kvinnofällan! Så kvinnor ska bli beroende av män igen? Måsta stanna i hemska äktenskap? Undrar vem som låter sig luras av patriarkatet…

                De flesta kvinnor vill behålla sina barn men tvingas av sina män mm att göra abort? Källa på det tack 🙂

                Men män ska slita på tråkiga jobb?

                Nej fostret känner inte smärta el hör ngt då det är vecka 13. Du vet inte vad du pratar om. Är med vid många kirurgiska aborter och säger inte mer än så.

                Det är ju inte för att värna kvinnan som SD vill sänka abortgränsen utan för att de är livrädda att ”den vita rasen” kommer att dö ut. Genom att sänka gränsen för abort tänker de sig att fler etniskt svenska barn kommer att födas till världen, möjligtvis till hem där åtminstone modern tvingats till för tidigt föräldraskap – hur är detta att värna kvinnan? Att påstå att den stora majoriteten gravida kvinnor vill behålla sina barn men tvingas till abort på grund av män, är oerhört barockt och naivt då sänkt abortgräns enbart kommer stärka mäns kontroll av kvinnor. Sänkt abortgräns är INTE = större frihet för kvinnan. Bryr en sig på riktigt om kvinnor låter man aborträtten vara, helt enkelt. Tänk färdigt, människa!

                Efter 12 veckor är det mest önskade barn som inte är levnadsdugliga:( Fattar inte att man kan vara så hjärtlös att man vill göra det svårare för föräldrar som verkligen ville ha sitt barn men inte kan. Och nej, fostret känner inte smärta. Snälla läs på!

                Jag gjorde abort i v13 som 15åring för jag drack så mycket alkohol och tog benzo så jag fattade inte att jag va gravid.

              Väldigt bakåtsträvande ja, en del kvinnor kanske tycker det är bra men i längden är det inget vi gynnas av.

          Även kvinnor röstar på SD men är inte lika våghalsiga som män när det kommer till att våga visa vad de röstar på. Min röst går som alltid till SD för jag vill ha en tryggare framtid med hårdare invandringspolitik och vill bli av med tiggeri och få stopp på bilbränderna. För mig är de lika självklara som Demokraterna som jag även kommer rösta på. Om socialdemokraterna vinner och ska sitta fyra år till både i riksdagen och i Göteborg så kan vi lika gärna ta repet.

            Bli av med tiggeri = du vill alltså inte behöva se människors lidande mer? SD har inga lösningar på människors fattigdom. De vill jobba för ett samhälle där vi som hade turen att födas i ett land som varit otroligt skonat från krig ska slippa se och stödja människor som inte hade den turen. Visst, jag kan hålla med om att det vore trevligare utan tiggeri och bilbränder, men jag väljer att se samhällsproblemen och rösta på partier som är intresserade av att lösa orsakerna, inte symptomen.

              Kunde inte sagt det bättre själv, Sofia!

              Är det inte rätt bevisat vid det här laget att en stor betydande del av det tiggeri som pågår på våra gator är organiserat och ofta i samband med människohandel där stackarna blivit av med sina pass och tvingas ge hela dagskassan till sin chef? Det vill jag inte ha på mina gator, det förbjuder jag gärna! Är SD dom enda som vill det?

              Fast vi lever inte i Ryssland. Alla har ett fritt val. Samhället ska hjälpa men det är faktiskt varje människas rätt och skyldighet att forma sitt liv. Tiggarna är oftast européer och de har rätt att jobba här. De kan ta ett jobb och tjäna pengar ist för att tigga.

              Många nyanlända, jag hoppas på de flesta, försöker starta ett nytt liv. Vill man ha ett bra liv så finns det alla möjligheter att komma in i samhället, skaffa ett jobb å ett liv här. Men man måste anstränga sig lite. Och det gör många. Däremot så finns det de som skiter i allt. De bränner bilar å skyller på att Sverige inte tar hand om dem. Men man måste faktiskt ta ett ansvar själv. De som bränner bilar å begår brott förstör för de nyanlända som vill komma in i samhället. Det skapad en irritation mot nyanlända och många drar alla över en kam. Därför måste samhället va hårda mot dem som förstör.

              Det gäller så klart svenskar också. Alla måste ta hand om sig själva å bidra till samhället. Vi har otroliga möjligheter men det kräver faktiskt att vi anstränger oss. Å visst är det jobbigt i bland å samhället passar kanske inte alla. Allt passar och passade inte mig heller, men då får man göra nåt åt det.

              De som kan jobba ska jobba. Det ska löna sig att kämpa. Att sitta hemma å leva på bidrag ska inte löna sig. Det förstör för de som jobbar och betalar skatt å det förstör för det som skattepengar verkligen behövs till. Det förstört också för den grupp människor som verkligen behöver bidrag.

              Så om alla skulle ta lite mer ansvar för sitt eget liv skulle det nog bli bättre. Vi vill ju ha frihet. Då ska inte staten va nån mamma eller pappa som ska sägs hur allt ska va eller hur saker ska lösas. Vill man ha det så så rekommenderar jag att flytta till ett kommunist land

              +1 Sofia ?

              De är ju inte fattiga. Det är organiserad brottslighet.

          Allvarligt dock, du kan verkligen inte förstå varför? Försöker du ens förstå?

      S dom har stramat upp flyktingmottagningen till EU:s hårdaste, och det på ett hummant sätt.

      SD är ett rasistiskt parti

        Det var inte vad frågan handlade om, ta dina åsikter om SD längre ner. Här eftersöktes alternativ till SD, inte din personliga åsikt om SD

        Försökte förklara ordet rasism för min dotter ikväll när vi läste ”godnattsagor för rebelltjejer”. Attans vad svårt det var, försökte med ”människor som är rädda för människor från andra länder och kulturer”. Halva hennes skola har föräldrar från andra länder och kulturer vilket är något vi endast ser som berikande så det knep till lite i hjärtat. ❤️

          Det du förklarade för din dotter är ”främlingsfientlighet” och att ha fördommar. Ordet rasism betyder något helt annat.

          Hur folk beter sig och hur vi bedömer de utifrån våra egna ppfostran, värderinga, vett & etiket m.m är en hel annan sak. Själv är jag från mellanöster men ofta mår jag illa av hur ”konstigt” folk från LATAM, MÖ, asien…beter sig. Vare sig det gäller att grilla på fel ställe vid en offentlig badstrand, till att prata högt i sina mobiltelefoner de helst sätter på video och högtatar funktion!

          Börjar fundera på om vi ens tillämpar ordet rasism på rätt sätt. För vi är ofta inte rasister utan har tappat respekt för folk som betett sig illa och konstigt (ej som folk) under en lång tid pga brist på ”ordning & reda” i dears ”uppfostran”. Men biologisk är de inte sämre raser. Rasism som används idag av hard core SDare och liknande partier är just 30 tals rasism som verkligen tror på att en del raser är biologiskt och genetiskt bättre eller sämre än andra. (White trash rasism).

          Själv har jag fördommar mot folk som inte sorterar sina sopor, svär, är inte belästa, har låg utbildningsnivå, bor i hyresrätter, tatuerat sig, röker, har dålig uppfostringsmetod eller inte har koll på sina barn, tonåringar som få av föräldarna köra moped sent på natten osv….

            ’Bor i hyresrätt’?

              Ja, WT

          Rädda? Dom hatar mera. Jag är svensk så många generationer tillbaka men konverterade till islam för ett antal år sedan. När rasister och islamofober kommenterar mig när jag på 1.56 med 2 små barn o bebis så är det inte rädsla, det är rent hat. Undrar var dom skulle vilja skicka mig. Ut på landet där jag kom ifrån?

            svensk som konverterade till islam, det säger ju allt

    För några veckor sedan var det en tjej (My?) som skrev att hon väntade på att hennes kille skulle fria och att de skulle till Frankrike om ett tag och vi andra trodde att det kanske skulle ske där. Jag är väldigt nyfiken på hur det har gått. Blev det något frieri?

      Det kanske var camcam som skrev under pseudonym… ??

      Jag undrar också, hoppas att de har en fin relation oavsett ☺️

      Det var jag?vi är fortfarande här i Frankrike. Vi ska vara här några veckor sammanlagt och har två veckor kvar. Fortfarande inget frieri…men han har frågat om jag fortfarande vill gifta mig med honom.

        Han har frågat om smdu vill gifta dig med honom alltså? Men är inte det ett frieri? 🙂

          Jo egentligen men jag har ju inte fått en ring så vet inte om det räknas som ett riktigt frieri?

            Man behöver inte alltid en ring?
            Vad är det med kvinnor och deras tjatande om ringar bara för att någon ska fria. En ring på fingret visar ju inte att han älskar dig mer än vad han gjort under hela ert förhållande.

    Jag är diabetiker typ 1, med väldigt högt blodsocker trots insulin. Någon annan som är i samma situation som jag eller varit och kan ge tips på hur man får blodsockret sänkt?

      Ät mindre kolhydrater, och mer grönsaker, kanske kan vara en början.

      Mer proteiner kanske hjälper och dra ner på kolhydraterna. Men i första hand borde du kontakta din diabetessköterska så ni kan ställa in ditt insulin. Ring vårdcentralen på måndag?

      Bytt spruta/insulin , kan ha blivit dåligt, mycket vatten, gå en långsam promenad.

        Drick mycket vatten alltså ?

      Är i samma sits! Mitt tips är att kolla blodsocker hela tiden, ifall du gör det till en vana så blir det inte jobbigt. Be om en freestyle LIBRE ifall du inte har en, den sätter man på amen och så skannar du bara av istället för att sticka dig. Har förändrat mitt blodsocker enormt!

      Tänk att en enhet sänker 2,5 och se till att jämt ta insulin ifall du ligger över 10! Det går, jag kämpar också❤️❤️❤️❤️

        Är du rädd för blodsockerfall? Jag är det speciellt om jag vet att jag inte har mat lättillgängligt! Bra att du kämpar❤

          Nej jag gillar nästan blodsockerfall för då ligger jag iallafall inte högt haha! Sen så känner jag direkt ifall jag blir låg och har aldrig svimmat så är inte rädd alls. Har alltid med en Festistetra i väskan, då känns det tryggt! 🙂

            Nej jag har inte heller svimmat men rädslan finns där efter en gång då det nästan gick väldigt illa:(

        Det är ju extremt individuellt hur mycket 1 enhet insulin sänker!!

      Motion. Börja gå ut typ 30 min o öka. Motion ökar mottagligheten för insulin. Gå korta sträckor, så ökar Du?

      Tack så mycket alla för tipsen! Det är inte så lätt alltid när jag känner ingen som har diabetes faktiskt. Åtminstone inte typ 1. Skönt att ni gav tips! Och ja, jag har LIBRE, det har gjort livet bättre!

        När jag fick min Libre tog jag blodsocker lika sällan som jag gjorde när jag stack mig. Det handlar verkligen om att bara bestämma sig för att hela tiden kolla av, det är ju verkligen inte lika krångligt längre!?

          Jo, jag håller med! Själv kanske jag speciellt i början var lite lat hehe…

        Nu vet jag inte hur gammal du är men kolla upp ungdiabetes.se

      Be om stöd både med att du ligger högt och din rädsla för blodsocker fall. Gardera med tex dextrosol i handväskan/fickan och våga ta insulin.

      Att inte sätta mig still direkt efter jag har ätit hjälper mig. Antingen en promenad eller stå och pyssla med något i 30 min, måla/städa/dammsuga/plocka i köket etc.

        Tack för tipset! Brukar sockret ligga på en bra nivå av vardagsmotion, har du kollat? Det är ju i och för sig individuellt menför mig tycker jag det fungerar bättre än ”riktig” motion!

      Rörelse är det absolut bästa! Var igång, promenera. Kaffe o jordnötter som mellanmål.

      Skulle säga regelbundenhet och äta rätt. Min farmor (visserligen diabetes typ två) hade horribla sockervärden men då hemvården började ta hand om maten och såg till att hon fick mer regelbundna matvanor fick de sockervärdena i skick. För några år sedan kunde de till och med sluta medicinera helt. Det hade man aldrig trott!

        Diabetes 2 o 1 är två helt skilda sjukdomar. O allas diabetes 1 sjukdom individuell. Blir vanskligt att fråga om råd här där många som svarar inte har koll på diabetes1. Gå med i tex ”bolla diabetestankar” på fb. O fråga i första hand ditt diabetes team. Gå inte efter råd om minskade kolhydrater mm här. Min son har diabetes typ 1. Många tror att kost o motion botar o håller blodsocker under kontroll vid disbetes 1. Helt fel. Dock kan man påverka sib diabetes typ 2 genom kost o motion.

      Ingen snabb lösning men läs om whole food plant based diet. Många nya studier (ffa USA) visar att det ger myckeg bättre metabolt balans. Det kommer ta ett tag tills det kommer in i svensk sjukvård men du kan själv testa.

        Trådstarare. Såvida inte din läkare rekomenderar dig en viss kost, lyssna inte på alla som är och vill frälsa dig.

        Ofast så är den som startade trenden enbart ute efter att tjäna pengar på dig.

          Mycket intressant att du tror jag skulle kunna känna pengar på en tips som är faktiskt vetenskapligt bevisat hjälpa mot dessa tarmproblem – och mycket annat.
          Du har däremot rätt om en sak : ingen medicinskt råd utom bara rekomendation att läsa på.
          Foodmap kan man däremot känna pengar på, kry, privata dietister, naturmedel, ovriga tabletter, te och shake som tros hjälpa och massa annat BS! Allt är symtom lindring, det som gäller är att förebygga.

            Ellerhur vem fan skulle tjäna pengar på det?

            Trodde inte att du vill tjäna pengar. Jag tror du är en av de frälsta. ?

              Tips till hur du kunde se att jag inte trodde det om dig är att mest troligt är du inte en av dem som startade trenden. ?

            Jag googlade på din nyckelfras och fick genast upp detta mabo jambo….

            ”If you want to lose maximal weight, consider abstaining from these ‘maybe foods’ until you’re at a healthier weight. If you are at a low weight and want to put on weight, by all means, add lots of nuts, natural nut butters, seeds, and avocado to your diet to minimize weight loss!

            If you have a strong craving for sugar that smells a bit like an addiction, and LOTS of people fall into this category, then sometimes it’s easier to avoid added sweeteners than to keep it around you and dabble now and then. And don’t be fooled. Sugar is sugar is sugar is sugar. Whether it is agave syrup, maple syrup, honey, table sugar, high fructose corn syrup, or organic, free trade, sustainably-farmed, ancient grain, brown rice syrup – it’s ALL sugar. It’s all basically just glucose and fructose.”

            Och det från denna sida som kom överst i Google

            https://nutritionstudies.org/whole-food-plant-based-diet-guide/

            Orkar inte ens börja reda ut soppan de kokat ihop där.

            Det har tagit ett fakta som är helt korrekt, att mat bäst ska ätas som det hittas i naturen. Men det är så många saker runt som beror sig på att inte ens det är en riktlinje som kan vara som sanningen att följa. Sedan verkar de fylla på med en massa osanningar men som de vet att folk tror och fått itutat sig, tex det om socker, och sedan har de dig fast i sitt garn. Du kommer följa insta, bloggar, fb, köpa böcker, ladda hem recept. Jag vägarna att tjäna pengar på dig är oändliga.

            Och den länken som Google presenterade med dina ord som hetaste hitt är allt annat än vetenskapligt bevisat om vi då bortser att grönsaker är bra för dig. Punkt. Det är bevisat. ?

              Fast vi pratade ju inte om weight loss, vad snackar du om? Alltså du googlar några ord, tar första artikel som dyker upp och så har du ’motbevisat’ allt. Vuxet! Vad händer med kritiskt tänkande och adekvata källor?
              Gå in på medscape, gör en liknande sökning och läs där. Som extra kan du också kolla på obesitas och kostvanor, kommer upp en ny artikel varje dag. Just för fun ?

              Men återkom inte, dina svar saknar trovärdigt information samt är helt enkelt irriterande och förstör stämningen.

                Nej. Jag tog första bästa länk som ville ge råd om ”Whole Food, Plant-Based Diet Guide”. Den första hitten på Google.

                Om du ville ge serriösa råd, släng då inte iväg de senaste buzz-orden.

                Ge direkta råd till riktiga läkare. Och jag skulle genom att följa pengarna mest troligen kunna slå hål på dina hits på medscape också.

                Det som är ”irriterande” är folk som lekmän kommer med farliga råd som dina. Att anekdotisk säga vad som funkat för dig är mindre av ett problem som jag ser det, men att med hela handen peka mot en hel rörelse. Förstår inte ens att du har samvete till det. Skäms!

                  Bakom en dataskärm kan vem som helat vara ven den vill, ffa spotta ut elaka ogrundade kommentarer. Jag kommer inte fortsätta denna diskussion, hjälper lika mycket som att sätta tandkreme på en finne (som du rekommenderade nedan) och lika mycket tid att tillbringa på bloggar och kommentarsfält som du har är omöjligt att hitta.

                Hilda: Ett klart tecken på att du är just det jag antog en ”frälst” är hur illa du blev i tonen genast när ett varningen finger lyftes. Det som du tyckte ”förstör stämningen”. De som är frälsta har en tendens att med attack försvara sin hållning. Likt du gjort här ovan.

            Vårdens rekommendationer bygger alltid på vetenskap och beprövad erfarenhet. Följ de rekommendationerna och inte random förslag här.

            Är glukoset tillfälligt förhöjt under några dagar kan det bero på att du har någon infektion i kroppen. Det kan även höjas vid annan sjukdom eller kraftigare stress. Då hjälper som du säkert vet inte koständringar, motion eller dylikt.

            Om glukosen inte går tillbaka sök vårdcentralen. Har du inte insulin ordinerat för olika värden? Hoppas det blir bättre snart!

          Inga frälsar tips här ?

          Just att rekommendera vegetabilisk, oprocessad mat är det väl bara grönsaksbönder i allmänhet som kan tjäna på? Möjligtvis några kokboksförfattare?

            Exakt. Författare. Föreläsare. Appar att ladda ner etc.

              Det ligger nästan alltid pengar bakom nya mattrender. Tex hela grejen med lactosfritt.

              Var kritiska. Generella råd har säkert ingen baktanke men så fort det börjar bli mer specificerat så finns det ett vinstintresse. Och inte ens forskarna är i närheten att vara överens. Framförallt inte de som är betalda för att utföra vissa studier (där målen ofta är satta redan i förväg.) ?

                Precis därför förskning och literatur finns , för att kunna läsa och kritiskt analysera det. Men det är visst inte lika enkelt som att kommentera på en blogg utan att ha vetskap.

                Skulle jag ’rekommenderat’ en läkemedel (liksom ovan med Omeprazol) skulle nog din kommentar inte ens funnits, vanligt med läkemedelsförskrkvning och anses vara ordinärt. Det är ngt som både du och alla andra borde analysera kritiskt.

                  Du blandar friskt äpplen med päron. Först att ha två saker i huvudet på samma gång.

                  Försök*

                Och Livsmedelsverket står över gamla studier som inte ens är rätt gjorda. Vi blir sjuka av att äta enligt deras rekommendationer, friska av att prova alternativa vägar. Att hitta sitt eget sätt att äta är ju det bästa vi kan göra mot oss själva oavsett vad det heter. Helt beroende på var vi är i livet och vad vi vill få ut av våra dagar.

                Jag äter mat. Då får det heta vad det vill, men det går definitivt inte i stil med livsmedelsverkets rekommendationer. Skrapar man under ytan är det mesta ändå korrupterat, en studie som gjordes på frukostflingors nyttighet finansierades bland annat av Coca Cola Ltd. Alltså tappade den helt sin trovärdighet då CC Ltd går ut på att kränga överflöd av socker som ALLA vet är grunden till fetma, diabetes typ två, ångest och många andra problem. Socker och främst överflöd av det är boven till många av västvärldens sjukdomar, för att inte säga alla.

                  ?Instämmer om livsmedelsverket.

                  Instämmer även med detta… ”Att hitta sitt eget sätt att äta är ju det bästa vi kan göra mot oss själva oavsett vad det heter.”

          Men Hmm nu får du väl ändå gå och lägga dig under en stol.

          Vi andra som kommenterar har precis samma sjukdom och vet vad vi pratar om MYCKET bättre än vad någon läkare gör, iom att vi lever med sjukdomen dagligen och har gjort det i många år. Dietister rekommenderar 70% kolhydrater till oss som faktiskt har kroppar som inte kan ta om hand om det. Så vad händer? Vi får pumpa in mer insulin, mer och mer och blir sen låga och måste trycka i oss mer kolhydrater, sedan parera med mer insulin… Insulin är fettinlagrande också och det som injiceras manuellt är inte samma insulin som kroppen producerar, vilket gör att vi dagligen sprutar in ”nästan samma” men ändå sånt som inte egentligen hör hemma där.

          Och vad är det för fel med motion? Jag dör. Du tror att du kan och vet allt. Kommer med goda råd, bajs inlindat i silkespapper alltid med näsan i vädret lägg av. Gör mig en tjänst och bara knip igen kakhålet just den här gången. Vi vet vad vi pratar om, det gör inte du. Snälla.

            Helena vägen till + : Eeeeeeh…

            Har du inte vaknat och slagit upp ögonen än?

            Du får nog läsa vad jag invände emot en gång till. Bättre tips. Gå och lägg dig och sov ett tag till så kanske du vaknar och är kapabel och läsa vad jag skriver.

            Eller du kanske är ett hopplöst fall med tanke på din generella anklagelse.

              Du skrev, som svar, att ts skulle gå till en läkare för att få bukt med sitt problem istället för att fråga runt här.

              Sedan jag fick diabetes typ ett har jag skött den bättre än någon läkare gett mig råd om. Så jag frågar nog också hellre i ett internetforum än slår läkaren en pling… Hade jag lyssnat på dem hade naturalförloppet och hba1c varit katastrofala.

      Vitkål och kanel brukar funka att få ner sockret lite med.

        Haha. Vitkål o kanel hjälper inte ett skit vid högt blodsocker om du har diabetes 1. Men du utgår från att de hjälper friska människor? Insulin är det enda som sänker.

        Äter jag kanel på en banan tex, höjs inte mitt socker lika mycket som om jag bara äter en banan. Chili och andra förbränningshöjare kan göra så att blodsockret sänks iom att kroppens förbränning startar och hela kroppen kommer igång, men för det mesta är det bara insulin som sänker ett högt blodsockervärde.

      Om blodsockret är högt kan det bero på en infektion i kroppen, stress, mindre motion än vanligt eller att du börjat äta mer. Typ 1 diabetiker brukar få insulin ordinerat utifrån blodsockernivån, har du inte det?

      Vid tillfällig höjning sjunker inte blodsockret av att äta mer protein, men det vet du redan.

      Hoppas du är bättre snart!

      Stress förhöjer blodsockret och hör en resistent mot insulin. Jag äter därför minskad mängd kolhydrater för att slippa dr värsta topparna – tänk att äta pizza eller potatismos eller limpmackor och så tar kroppen inte upp insulinet… Så där sitter man med HI och mår skit. Mer grönsaker och rotfrukter, var inte rädd för feta, naturliga produkter och mycket protein.

      Träning hjälper, medelhög till högintensiv träning, det sänker blodsockret något och får igång förbränningen så kroppen ”vaknar”.

        Förlåt för kapning men vad är skillnad på limpmacka och vanlig macka?

    Jag har fått världens största finne i ansiktet! Tips mottages varmt!!!

      Bha syra. Har du peeling samt lermask så kör peeling, sen toner, sen bha och lermask ovanpå. Återfukta efter. Kan göras som punktbehandling på enstaka finnar

      Samma här. Två feta på hakan. Hade en period när finnarna avlöste varandra just på hakan. Sen har det gått säkert 4 månader utan några finnar ÖHT, och nu … två stora. Undrar varför. 🙁

      Ps. Inga tips. Utan jag söker tips jag med….

      Kyl med isbitar i typ 5 timmar rätt på den

      En isbit mot den några minuter, handsprit på den funkar, pressa lite saft ur en citron och ha på funkar också väldigt bra!
      Annars solarium eller en Mud skrubb från 7th heaven som finns på Willys/normal eller Ica. Den innehåller kol och är helt jävla fantastiskt för sitt pris!!!

      Tandkräm på finnen över natten!

      Badda med alsolsprit och bara låt den vara. Det tar nog ett tag innan den försvinner.

      Har du sett filmen Face/Off?

      Kläm!!!!!!

      Folk har så många tips och tricks och nu kommer jag med det tråkigaste hittills: låt den vara. Att pilla och greja riskerar att öka inflammationen och stjälpa snarare än hjälpa. Pilla inte, kläm inte och håll inte på, så kommer den lägga sig snabbast möjligt och med minimal ärrbildning. Lita på hudens cellförnyelse.

        Faktum är att just tandkräm, den icke-genomskinliga sorten och gärna vit, fungerar finfint om det inte är acne eller rocasea vi pratar om. ?

      lyssna bara på första och tipset innan mig!!!

    Alla tips, stora som små när det gäller hur man läker en känslig färdigutredd IBS-mage är välkomna. Snälla, skriv det ni tycker fungerar bäst.

    Och ja, 1177 och böcker i ämnet kan jag utan och innan. Nu är det era tips jag önskar, för jag lär mig så mycket genom Öppet spår. Tack på förhand! <3

      Läs på om FODMAP för IBS. Fått samma tips från alla läkare jag pratat med och ska själv börja med det. Kram från en sjuksköterska med IBS!

        Stort tack! Jag har också hört och läst att det ska vara bra! <3

      Ta bort gluten och laktos framförallt. Ät små portioner ofta istället för mycket och sällan. Imodium i förebyggande syfte om man tex har nåt viktigt att göra, dock osäker om det mest är inbillning att det funkar. Motion, typ promenader, har hjälpt jättemycket. Inte äta för sent på kvällen så magen hinner vila. Vet inte vad som står på typ 1177 så förlåt om detta är helt onödig info.

        Jag ville verkligen ha just sådana här tips som du ger, så det är visst värdefullt! Tusen tack! <3

      För mig har mycket handlat om planering. Jag får ”skov” när jag blir stressad. Typ om jag ska åka bil i flera timmar på en motorväg (jag vet att det inte kommer finnas tillgång till toalett – hjärnan spökar -> magen spökar).

      Jag älskar stark mat men IBSen håller inte med mig haha. Jag äter sånt jag älskar men egentligen inte ”tål” när jag vet att jag är hemma hela dagen efter 🙂

      Det oförutsägbara för mig är att jag ibland kan äta starkt, ibland blir jag jättedålig, ibland blir jag dålig av snäll mat (typ ris/kokt torsk/gröt etc). Jag försöker planera varierad kost, älskar grönsaker och frukt och äter mycket sådant. Min mage klarar INTE för mycket fibrer så eftersom jag äter mycket frukt/grönt så undvike jag fullkorn – blir dödsdålig av det.

      Skriv matdagbok om du är osäker på samband mellan magen och kosten du äter. Hjälpte mig mycket i början.

      Jag har halva gener för laktos men min IBS triggade igång min laktosintolerans först i vuxen ålder. Även om laktosfritt funkar bra varvar jag ibland och äter helt mejerifritt, allt för att magen ska få en chans att må bra. Ingen smakskillnad direkt heller.

      Men planering planering planering. Förr kunde jag gå upp 10 minuter innan jag skulle vara någonstans. Nu går jag upp 1-2 timmar innan jag måste lämna hemmet just för att ”få igång” magen. Vill inte få en attack på tåget på väg till universitetet…

      Jag äter omeprazol dagligen och dricker samarin vid behov. Funkar jättebra för mig! Intar omeprazol på morgonen med ett glas Proviva, det tycker min mage om.

      Något som minskar min stressfaktor är också att jag har stenkoll på vart alla toaletter finns haha. Så fort jag går in på en restaurang eller liknande tittar jag efter just för att veta att OM jag Behlver gå pronto sp behöver jag inte leta.

      Linser/bönor/röd lök/fullkorn/för mycket chili/mycket fet mat efter varann är sånt jag märkt med tiden att det inte funkar för mig. Det jobbigaste tycker jag är att hotta alternativ när jag äter ute – just för att jag både är laktos och har IBS (samt onte äter så mycket kött).

      Fråga gärna om du vill veta nåt! Svårt att tänka på allt man ska skriva ❤️

        Äter du omeperazol dagligen på inrådan av läkare? Jag har hört att det inte är bra att äta under längre perioder pga magen ”vänjer” sig och blir typ immun, men jag kan ha förstått det fel då…

          Yes sedan 3 år tillbaka! Hade stora problem med både magsår och magkatarr som återkom ständigt. Jag har även bråck i matstrupen vilkwt var ytterligare en anledning till att jag fick Omeprazol på recept 🙂

          Yes! 4 år and counting. För mig helt oumbärligt med tanke på problematiken jag hade innan.

          Ska kolla upp det! Stort tack!!

        Wow vilka bra TIPS!!! Okej. Har Omeprazol några biverkningar som du märker av?

          (Svaret var till Klaroline)

          OM du behöver äta den dagligen så får du den på recept av din läkare <3 Jag har inte märkt av några biverkningar mer än att när jag missar att ta på morgonen fr jag sura uppstötningar på eftermiddagen typ (men jag levde varje dag med det innan så tror inte det är BARA biverkning av glömd medicin). Jag har mycket problem med uppstötningar/reflexer/kräks generellt och för mig fungerar Omeprazol jättebra. Hade magkatarr samt magsår i täta intervaller i 2,5 års tid innan jag sökte hjälp. Ingen magkatarr eller magsår sedan jag började med Omeprazol

            Åh, stort stort tack!! <3

          Jag har inte märkt av några biverkningar, ätit det i 4 år typ? Min mage var ”i upprört läge” sedan innan enligt min läkare då jag på grund av skador pt smärtstillande (på recept och läkares inrådan) dagligen i 6 år. Det slet hårt på magen och är en faktor till att när jag väl blev stressad så bröt magen ihop och fick IBS samt triggade igång min laktosintolerans.

          Jag hade inte köpt omeprazol på apoteket utan recept. 1) Dyrt & 2) Om du Behlver det så kommer din läkare skriva ut det till dig! Det finns olika företag som tillverkar omeprazol, OM du får det på recept så vill jag bara säga att det inte är kört om du inte märker skillnad direkt! Jag mörker stor skillnad på hur magen mår med gula omeprazol respektive vita – så testa i samråd med läkare i såna fall ❤️

            Mkt bra, tack!!

        Såg på Malou när de pratade om omeprazol och det är tydligen väldigt farligt att ta det ofta. Vet inte hur sanningsenligt det är men värt att kolla med läkare!

          Jag har fått omeprazol utskrivet och kommer sannolikt behöva äta det hela mitt liv. Har varit många vändor hos läkare, specialläkare, dietister osv. Jag har en omfattande magproblematik och utan omeprazol skulle min livskvalité gå ner. Jag väljer att lita på de läkare jag besökt – för jag mår bra nu till skillnad mot innan. ❤️

            Jättebra med era synpunkter, Anonym 21:14 och Klaroline!

            Ska absolut höra efter ordentligt med Överläkaren. Stort tack för all information! <3

          Svar under Klaroline här nedan:

          Medicin för att hindra magsyra typ Rennie, Omeprazol m.m hindrar nyttiga bakterier i magen och kan på sikt leda till magcancer.

            Okej, jag ska kolla upp allt ni skriver stort tack!

        Någon här som är vegetarian och har ibs? Vad äter ni? Jag kan egentligen inte äta fibrer, pasta, potatis, de flesta bröd, vissa grönsaker, vissa frukter, fet mat, majoriteten av alla sojaprodukter, inte quornfärs/bullar/burgare osv. Sojakorv går bra, quornbitar går bra, ingen aning varför det är så. Tofu går bra men tycker att det är som att äta en disktrasa ungefär, not a fan, äter det för att jag ”måste”.
        Äter oftast det jag inte tål, eftersom ris och kokosmjölk blir trist snabbt, och tar smällen. Medicinerar ej på något vis.

        Har haft magproblem ungefär lika länge som jag varit veg (+20 år) och misstänker att det hänger ihop men är inte villig att äta kött igen. Märkte ingen skillnad när jag slutade äta mjölkprodukter, så tror inte att jag är laktosintolerant.

          Jag är inte vegetarian, men lyssnade på ljudboken ”Charmen med tarmen” idag (igen) och de sa att Tofu (precis som vi redan vet) är jättebra att äta för att få i sig tillräckligt. Stort tack för svar <3

          Kolla dr angie sadeghi på instagram. Hon är klock. Du kan lära dig mycket.

            Helt nytt för mig! Bra!! Tack! <3

          Allt som är rikt på fiber håller magen igång. Det KAN vara ett skäl. Det är svårt att få i sig allt man behöver om man varken äter kött eller fiberrik mat.

          Ta hjälp av dietist specialist på IBS , (även om jag har lågt förtroende för dietister i allmänhet. )

          Vi är alla individer och magen synnerligen så. Vad som funkar för en kanske inte funkar för en annan.

          Hoppas det blir bättre snart?

            Mycket bra! Stort tack! <3

            Exakt! Min läkare sa att vi IBSare inte kan hantera fibrer så bra, så man ska undvika saker med mycket fibrer i. Min läkare sa att det är svårt att vara veg med IBS. Ja har alltid gillar att blanda fisk, veg o lite kött pga att ja tröttnar snabbt på mat.

            Soja går bort då de är väldigt mkt fibrer och gasbildande. Svamp funkar heller inte på min mage (quorn). All annan veg är det massa lök och vitlök i. Jag har inte hottat något vegalternativ som funkar än tyvärr 🙁

              Tack snälla V! <3

      Svar väntar i modd ?

      Läs på om SIBO, kan vara det du har! Mvh en IBSmage som inte blev bra förrän jag började äta enl Sibo/FODMAPs

        Åh, tack snälla. Då ska jag göra det!

          Nu har jag gjort det, jättebra info. även detta. Tack!!

      Paleokost. Fungerar väldigt bra!

        Just det ja, det hade jag glömt. Exakt därför jag vill ha tips. Man vet mycket, men behöver påminnas (så tack alla som svarar, allt är guld värt!) och tack även till dig ”Också IBS”. <3

        Nja, studierna visar att paleo är ganska sämst för ibs. Men kul att det funkar för dig

          Okej Hilda, bra att du skrev. Jag måste repetera upp det om paleo-kosten oavsett så jag kollar upp det. Tack båda två!

            Gör det! Det bästa för dig, och alla som lider av en viss sjukdom/syndrom är att vara väll informerade. Lär dig din sjukdom, din kropp och vad som fungerar eller inte fungerar för dig.
            Behöver inte sätta en etikett på vad och hur du äter, gör bara det som passar dig.
            Börja med att testa vilka produkter inte passar sig så bra, vanligast med tarmsjukdom är att utesluta mjölkprodukter t ex.

              Men det är ju helt fel att mjölk är orsaken eller att det skulle hjälpa. Du är pinsamt dåligt insatt Hilda.

                Tack för dina fina ord, speciellt givande eftersom du känner mig personligt och kan bedöma utifrån det ?
                Jag är mycket bra insatt och utbildad i området, du behöver inte oroa dig.

              Hilda, du har helt rätt i att det är jättebra att läsa på, det tipset gav Överläkaren också. Han sa även att man som patient ska vara medveten om sin sjukdom / sina symptom och lära sig att leva med den/ dem. Tack snälla du!

          Vilka studier..? Paleokost är ofta väldigt effektivt och näringsrikt.

            Okej, Noway då ska jag repetera upp det igen! Läser på imorgon, tack!!

      Sluta med kolhydrater! Jag lever på sallad och vegansubstitut. Min mage har aldrig mått bättre sant -15kg på vågen dessutom! ??

        Tack, tack! <3

      Som någon skrev ovan hjälper det att äta mindre portioner ofta men även att äta regelbundet på ungefär samma tider varje dag. Någonting som verkligen fungerar för mig är att ta 1-2 Nogasin Go innan varje måltid, magen blir sjukt mycket lugnare med det?

        Oj, jättebra tack! <3

        Berätta gärna mer om Nogasin go. Helt nytt för mig.

        Jag ska köpa Nogasin go! Tack snälla! <3

      Bröd,pasta och till viss del fet mat är en big no no för min mage. Grillad majs funkar av någon anledning definitivt INTE. Sen kan jag inte äta för snabbt och absolut inte för mkt. Kan inte ta lite extra för att det var så gott tex. Inte äta direkt på morgonen utan måste låta magen vakna lite först. Äter jag frukost innan jobbet på morgonen är det kört! Sen undvika det klassiska, socker som godis,glass kakor etc.

      Har haft Ibs i en himla massa år nu känns det som men har faktiskt blivit lite bättre efter mina 2 graviditeter. Hört samma från 2 andra mammor. Men om det är mer än en tillfällighet vet jag inte

        Mycket värt för mig, tack! Bra! <3

        Vet du eller någon av er andra något om Pro IBS fungerar? Och är Lunelax bra? Blötlagda linfrön? Combucha? Eller annat? Berätta gärna!

          PRO IBS fungerade tyvärr inte för mig ❤️ ingen erfarenhet av de andra

            Okej, jag har hört både och så tack snälla!

            Kosttillskott är ingen garanti att de funkar.

            Min läkare förklarade det väldigt ”simpelt” på så sätt: vanligt folk har 1miljpn bakterier i sin mage som samverkar och hjälper till att bryta ner saker och motverka gasbildning. Vi med ibs har kanske hälften av alla bakterier i magen vilket gör att det blir obalans i magen. Ett kosttillskott är en massa bakterier i en kapsel, OM det är exakt de bakterier du saknar kan tabletterna hjälpa. Men chansen för detta är typ 1 på miljonen. Så hon sa att de troligtvis är bortkastade penga.

            Jag testade ändå (man har ju hopp) men det funkade inte tyvärr 🙁

              Men nej, det som svensk läkarvård avfärdar som ibs kan vara någon konstig intolerans/allergi. Den tyska sjukvården jobbar mer med att utreda det och har bland annat en vän som efter en lång utredning kom fram till att hon blivit fruktosintolerant, I Sverige hade hon bara blivit avfärdad som ibs.

                Jag själv fick göra pricktester, koloskopi och gastroskopi (kamera i tarm och mage) innan de kom fram till IBS. Efter jag fick mitt kostschema har det blivit betydligt bättre. Så jag tror man känner sin mage och kropp rätt bra, du behöver inte säga till oss om vi har eller inte har ibs

                  Min diss är gällande svensk sjukvård, inte människor som får diagnosen ”ibs”. IBS innebär att det finns något som man är känslig för, specieltl i kombination med stress, och tysk sjukvård lägger mer tid på att identifera vad det är.

                  Jag vet inte hur du får det till att jag dissar personer som får diagnosen IBS.

                Milly, jag ska läsa mer om det du skriver. Stott tack! <3

              Tack snälla V för info. Läser allt ni skriver noggrant. Det hjälper mycket att tänka runt ”tillsammans”, för jag har läst på så oerhört mycket men vet att periodvis så kör man fast trots all kunskap. Dessutom har jag fått det förklarat på andra sätt så jag har lärt mig mycket av alla svar och blir så innerligt glad över allt alla har tagit sig tid att skriva. <3

              V, svar finns i modd. <3 Läs senare om du vill.

        Majs fungerar förmodligen inte för dig då den går genom hela matsmältningssystemet utan att brytas ner.

          Okej, det är sant ja. Tack!!

      Ni som har fått diagnos: hur har ni gått till väga för att få den? Hur gick processen till? Har en väldigt känslig mage och jag vet aldrig vad den reagerar på, det är väldigt svårlokaliserat. Skulle vara så skönt att få svar på vad det beror på att magen är s omöjlig ibland och hur jag kan undvika det..

        IBS är enbart en beskrivning av symtom och väldigg ofta inte en flrklaring till varför. Tyvärr.
        Men be om en utredning. I ditt fall kanske man kan ra reda på varför du har IBS. ?

        Man ber om hjälp genom Vårdcentralen. De kan ta olika tester för att utesluta vissa saker och sedan kan de ev. ordna en remiss till det sjukhus du tillhör. Ibland behövs det inte tas vidare till sjukhus, de kan hjälpa dig mycket på Vårdcentralen. Be dem verkligen ta alla tester de har möjlighet att ta direkt. Ibland ska det tas några först och sedan några till. Bättre att du får snabbare hjälp tänker jag. Vad de sedan får göra kan inte jag bedöma, men du kan önska.

        Jag har IBD (alltså sjukdom), ulcerös kolit. Blev diagnostiserad som 17-åring då jag sökte mig till akuten pga sjuka magsmärtor och lades då in direkt (låg inne i 8 dagar på medicin och dropp). Hade gått i typ två månader med kass mage, trötthet, blod i avförongen och sjukt ont. Var ganska lätt för läkarna att ställa diagnosen med blodprover och titt på tarmarna, men gjorde även magnetröntgen och ultraljud. Får kortison när det är skov och annars medicinera dagligen för underhåll. Det jag på 10 år har märkt hjälper mest är dock förändring av livsstilen. Jag hade många skov de första åren och fick panik om jag inte hade nära till toalett (sätter dig på psyket). Idag har jag lärt mig att min mage älskar när jag äter mindre bröd/pasta/vitt socker och nästan helt uteslutit kött och mejeri. Dricker mycket vatten, låter magen vila från 19.00-11.00 och gör snälla val som tex. Smoothie till frukost och max två koppar kaffe med mycket havremjölk i om dagen. Tycker inte alls jag begränsats till snål kost utan unnar mig lite lösgodis en lördag eller vin och pasta någon utvald kväll utan problem, sen kan jag absolut vara små-dålig till och från (för att inte tala om nervositetsmagen inför större eller viktiga händelser? eller den konstanta uppblåstheten). Det har tagit mig drygt tio år att lära mig vad min mage gillar och inte, alla är olika och det viktiga är att lyssna på kroppen. Jag är exempelvis enormt mycket tröttare än den ”friska” snitt-personen, men jag tillåter mig därför att sova lite mer eftersom jag vet att min kropp har en kronisk inflammation som kräver mycket energi 24/7 även när jag mår bra. Jag upplever även en enorm skillnad sedan jag började prata och skoja väldigt öppet om min mage och ibland akuta toalettbehov, som sagt sitter mycket psykiskt så det är befriande att vara ärlig med att man har problem och inte behöva tänka på att ”mörka” när man behöver resa sig mitt i ett samtal o rusa till toan hehe!
        Så summa summarum vill jag väl bara försöka få fram att testa dig fram, låt magen vila mycket och lyssna på din egen kropp. Jag gillar själv att läsa andras erfarenheter så detta är mest till för att kanske ge lite insikt i hur det kan vara att leva med en inflammerad tarm. 🙂

          Åh! Stort tack! <3

          Jag lär mig/ repeterar upp jättemycket av ditt (och de andras) svar.

          Vi behöver äta, men det behöver vara rätt kost. Vi behöver vila och då inte få dåligt samvete för det. Just tröttheten och rädslan när det gör väldigt ont, verkar inte ens andra vuxna förstå alla gånger. Alla är rädda för att få magsjuka, men att ha symptom ibland eller som för en del – mer eller mindre jämt, ja skulle det vara lättare? Nej och det förstår inte folk.

          Det är ju ingen som vill ha smärtor och eller vara orolig för att det är så oförutsägbart. Jag önskar att folk förstod. Det är bra att många har lärt sig att stänga av sina känslor så att de inte tar in för mycket ”brus”, men lite empati för sina medmänniskor är alltid bra att försöka ha. Men det är nog på väg att ändras tillbaka till det bättre.

        Ida, testa Lunelax om du har IBS. Drick mycket, motionera gärna mycket och regelbundet (gärna dagligen), ät regelbundet, osv. Läs gärna igenom alla kloka svar här. Kram <3

      Ett stort, stort TACK till er alla som har svarat om IBS! Ovärderligt! Jag har läst på så pass mycket att jag behövde få era tips så att hjärnan sorterar upp allt igen på rätt sätt och en del var nytt för mig dessutom. Ni är bäst! Jag visste att jag kunde lita på att få hjälp av er! Ni vet när man kör fast och behöver tänka till lite igen. Kram

      MSM-pulver. Börja med några korn, öka på med några till vecka för vecka. Blanda i ett glas vatten och ta även en bra sort C-vitamin till(inte från apoteket), för bästa upptag. Ha tålamod. Det kan ta lång tid innan du känner någon förbättring.

        Tusen tack!! <3

        Tillägg till mitt svar till Anonym 02:38,

        Jag läste på om MSM-pulver nu <3, tack,

        …och ska köpa det. Jättebra! Jag har fått så bra tips av dig och er alla här. Jag hade nästan kört fast, man behöver bolla sådant här med andra ibland för att få nya tankar och bli påmind om sådant som gav bra effekt tidigare.

      skickar IBS-kärlek <3 det är skitjobbigt! måste sova men vill bara skriva lite snabbt: ät inte omeprazol eller liknande om du inte verkligen behöver det, alltså, om du inte har problem med just sura uppstötningar och dylikt. det hjälper vid sådana magproblem, men det är verkligen dåligt för tarmen och tarmfloran tyvärr. har själv ätit det i 6 år men försöker sluta just nu – sjukt svårt – men har äntligen förstått att jag inte kommer få ordning på tarmfloran förrän jag slutar. min IBS beror på dysbios, störning i tarmfloran, så min plan är att skicka prover till tyskland för att få veta vilken probiotika som kan hjälpa mig bäst. vet inte hur bra testet är, men det blir intressant iaf! 🙂 hejar på dig och tarmis!

      PS. behöver man medicinen ska man självklart käka på! <3

        Åh så fint svar, tack snälla du och detsammma till dig! <3

        Jättebra att du skriver! Jag ska rådgöra noggrant med läkaren, men har nu tack vare ditt och de andras svar mycket mer att använda mig av när jag läser på innan (igen). Det går aldrig att bli fullärd, speciellt därför att det är individuellt och eftersom under vissa perioder tål magen mer och andra är det motsatta.

        Att inte hinna bli iskall nu till hösten ska jag tänka på, det kan hjälpa och jag ska akta mig för negativ stress. Jag har alla möjligheter att se till att inte ta in andras stress, men ska ta det en nivå till. Och oförståelse vägrar jag ens ta in sedan länge. Även sådant kan hjälpa.

        Än en gång ett stort tack till dig och alla er andra som svarade. Jag tar till mig alla svar och fick som ny positiv energi av allt klokt.

          Om någon kommer på något mer tips så skriv gärna här. Allt mottages tacksamt och jag har läst allas svar två gånger och ska läsa dem igen en annan dag. Ni är fantastiska!

    Vi flyttade till ny lägenhet idag och nu har jag panik. Över vad? Att den är för liten, att den ligger långt bort och att den är för dyr. Tänk om vi inte får det att gå runt? Tänk om vi inte trivs? Tänk om det blir fult och trångt?

    Finns det något att göra åt allt, mer än att vänta och se hur allt blir?

    (ja, jag oroar mig för allt. Hela tiden. Så jobbar mitt huvud)

      Tänker man inte framförallt på det här med att få det att gå runt innan man flyttar in?

        Jo, men min man ska börja plugga och det var enda lägenheten vi fick. Inte jättemycket val när man måste flytta över halva landet.

        Spelar ju ingen roll nu, hon har ju redan flyttat?

        Försök tänka positivt, vet att det låter fjantigt att tänka ”osanna tankar” om hur bra det kommer bli men tankens kraft är så brutalt jävla stark. Jag är också en orolig själ så vet hur du menar, men att tänka annorlunda, tänka hur bra det kommer bli etc gör så stor skillnad mot att tänka motsatsen. Människan är jävligt bra på att anpassa sig och utgå ifrån de nya förutsättningarna.

        Det behöver inte va någon evighetslösning, trivs ni inte kan ni flytta, är det för litet kommer ni hitta lösningar på det tills ni hittar något annat. Även om bostaden är bland den viktigste tryggpunkten vi har, så HAR ni ju lägenheten nu. Inget som går att ändra på nu. Det kommer lösa sig, det gör det ju faktiskt jämt på ett eller annat sätt.

          Tack 🙂

      Om du är så orolig av dig med allt så vore det väl bättre du inte flyttat tänker jag?

        Tack för hjälpen, jag ska genast oflytta.

          Eh, sluta tänk på det. Gjort är gjort och skiter det sig så skiter det sig, då får ni ta tag i det då

          ?? Oflytta. Dagens kommentar. Så bra!

      Sluta övertänka/övernalaysera bara! Allt brukar lösa sig till slut och om shit happens, ja då löser sig det med också till slut. Det har aldrig motverkat att saker går åt h-vete bara för att man redan nojjat sig för dem. Chilla Gunilla och njut av att du ska få uppleva något nytt, att du har tak över huvudet och lever troligen ett ganska gott liv ändå. ?

      Ladda ner Pinterest och kolla inredning för små lägenheter.

      Fast det är ju lätt hänt att hjärnan jobbar på högvarv vid en så stor omställning.

      Det är normalt att ha lite ”flyttångest” även om man inte är missnöjd med sitt nya boende. Det kommer nog kännas bättre när ni bott in er 🙂
      Att bo på liten yta kan faktiskt vara en kul utmaning, kolla bilder på nätet och se hur smarta lösningar det finns.
      Är lägenheten BR eller HR? Om det är hyresrätt har ni ju alltid rätt att byta om du känner att lägenheten inte är rätt för dig. Innan så var det ett år man skulle ha bott i lägenheten men det finns ingen sån regel längre(även om vissa hyresvärdar tror det)
      Ekonomiskt:kolla om ni har rätt till bostadsbidrag, sök stipendier, sälj grejor på Blocket/Tradera eller skaffa extrajobb. Lycka till med nya lägenheten! 🙂

      Det löser sig, ge känslorna lite tid att lägga sig och att få komma till ro. <3 Och tänk på att skulle det bli dåligt så går det att flytta igen, det är inte skrivet i sten.

      Tack för alla svar. Det känns säkert bättre imorgon, jag ska försöka tänka på något annat och bara njuta av att inte ha mögel i badrummet längre 🙂

        Det blir jättebra! <3 Hjärnan måste jobba på högvarv vid en flytt och då blir det en massa tankar som snurrar.

      Det är väl bara tillfälligt? Att det är trångt och långt borta spelar mindre roll. Ni har ju tak över huvudet. Om det blir för dyrt återstår att se, men det finns säkert annat ni kan dra in på. Och/eller skaffa extrajobb under studietiden.

      Det blir säkert bra! Lycka till från en som bodde i en trist lägenhet ”långt borta” under studietiden, men som sen fick ett bra jobb och hade då fler valmöjligheter.

    Jag ärledsen, men kan inte prata med någon om det. Jag är social men klarar inte långa konversationer längre. Inte ens i kommentarsfältet här.

    Så tråkigt.
    Behöver inga svar, ville bara säga att jag är ledsen.

      Ja, fast du låter så snäll när du skriver så. Här kommer en massa kramar till dig! <3

      Jag var social förut, men har stängt ner den sidan ganska rejält sedan länge. Jag har perioder då jag är sådan. Andra perioder får jag massor av positiv energi av andra, både av småprat och av djupa diskussioner. Jag har familjen och släkten som jag pratar med, men jag kan tycka att det är skönt att tidvis pausa det andra.

      I ditt fall är det ju värre eftersom du är ledsen för det. Kan det vara så att du har ”kommit av dig” och då får sämre tro på dig själv när det gäller att skriva och prata? Kram till dig!

      Du kanske kan få ur dig det på annat sätt? Typ skriva.

        Gör det något om jag svarar imorgonbitti? tack ni fina❤️

          Det går jättebra, vi läser då också! Sov gott! ❤️

      Så var jag förut. Kan vara super social och sen vilja vara helt endam inte svara när någon ringer och bara ligga och fråga på soffan. Sen kom den ledsamma perioden allt mer sällan och nu nästan helt borta. Massa kramar till dig❤️

      Ett tips som inte funkar för alla så klart, men det kan vara värt ett försök: prova Yoga with Adriene på Youtube. Ge det några dagar. Det har hjälpt mig otroligt mycket när jag är ledsen eller trött. Jättebra för nybörjare också. Hon har speciella program för ångest, stress osv. Mycket fokus på acceptans, andning, göra så mycket man orkar/klarar av/har lust med. Prova!

    En vän till mig vill rösta på SD och jag skulle vilja säga de dåliga sakerna de står för men hittar inget förutom invandringspolitiken. Vad finns det för andra exempel? Vännen ska såklart få rösta som den vill men jag vill att den ska förstå de negativa sidorna också.

      Tycker du inte att det skäl nog? Att du inte hittar något förutom den invandringspolitiken du inte håller med dom?

        Anledning nog att inte lägga dig i

        Skulle det så

      Och det känner du dig kunnig nog att göra ? fokusera du på ditt eget val och låt andra göra sina val. Eller tror du på allvar att de är mindre begåvade än dig och inte kan ha sina egna åsikter utan att du ska lägga dig i deras? Nu förstår jag varför de har skärmväggar i vallokalerna

        Man måste väl få diskutera politik med andra även om man inte är expert. Varken jag eller vännen är så insatta i annat än det parti respektive person brukar rösta på. Jag bad bara om exempel för att vi skulle kunna ha en för- och emotdiskussion.

          Nu är ju inte du ute efter att diskutera politik utan du är ute efter att ändra din väns röst.

            Ja det klart att det bästa är om alla röstar som mig så att de som jag röstar på vinner ?

              Men stå för det då och försök inte gömma dig bakom att du vill ”diskutera”. Du bryr dig inte om din vän och hens åsikter, bara dina egna.

      Jag läste en artikel i Gävle dagblad tror jag att det var, ”7 anledningar att inte rösta på SD”. Tyckte artikeln var helt sjuk. Sen när är det en tidnings uppgift att få folk att rösta på ett visst sätt?!!? Ska man ge folk anledningar, är de inte kapabla till att själva bedöma om de vill rösta på ett parti eller inte? Man skulle aaaaldrig göra en artikel med ”7 anledningar till att inte rösta på S”

        Fast SD är inte ett vanligt parti. Det är skillnaden och anledningen till varför artiklar om varför man inte ska rösta på andra partier förekommer. SD är i många aspekter rent anti-demokratiska, och de har en människosyn som tillmäter olika människor olika värde, beroende på etnicitet.

          Håller jag inte med om och framförallt står jag fast vid att tidningar inte ska ägna sig åt att påverka opinionen såvida det inte sker på ledarsidor!

          Tycker V är antidemokratiska men inte blir dem uthängda på samma sätt.

            Är uppriktigt nyfiken på varför du tycker detta Fanny??

              När någon skriver som du; att du är uppriktigt nyfiken känns det så himla oäkta.

            Det är skillnad på om någon tycker något som du med vänstern och något som faktiskt är fakta som med sd. För om min åsikt år att elefanter kan flyga får det stå för mig i verkligheten är det inte så.

            När vad du tycker frånskilljer sig från sanningen får man lov att känna sig lite kränkt kära vän haha

        Men när ska folk förstå att tidningar inte per definition är neutrala eller ges ut av staten? Om public service-media gjort så hade det varit helt fel, men en liberal tidning gör naturligtvis som de tycker det är rätt.

        Och såklart att SD:s egna partiorgan hade kunnat göra en sådan artikel om Därför ska du inte rösta på sittande regering.

          Har inte påstått att tidningar ska vara neutrala. Särskilt tidningars ledarsidor är ju TILL för att driva opinion och ta politiska ställningstaganden. Samma med tidningar som ges ut av olika partier (det är väl självklart) Men man kan ändå reflektera över hur vettigt det är att de större och etablerade tidningarna ägnar sig åt sånt här? Det är väl allmänt känt att journalistiken och nyhetsmedier har ett stort maktövertag på det sättet att de sprider information som vi medborgare tar del av.

      Men lägg ner. Låt dina vänner rösta efter sina åsikter, alla partier har negativa punkter

        Ja det klart de ska få göra. Jag bad bara om exempel för att kunna ha en för och emot diskussion.

          Läs VAKNAs/Anonymmms kommentarer under öppet spår från igår! Hen förklarade superbra! ? (Utgångsfrågan va nåt som ”vad kommer ni rösta på”.)

      Abortmotstånd, vill inte ha delad föräldrarförsäkring, har en jämställdhetspolik som hör hemma på medeltiden.

      Dessutom så har de röstat nej till en massa saker som de lovade att de skulle rösta ja för innan valet.

        Folk måste sluta säga motstånd och börja skriva vad det faktiskt är. Man kan inte säga att de är motståndare till abort eftersom de är helt okej med att kvinnor ska få göra abort. Det enda de vill göra är att minska tiden, vilket även läkare som utför abort har bett om då sena aborter idag ibland innebär skrikande, sprattlande foster som andas. Mostånd är att man inte vill att det ska göras alls, att vilja sänka tiden är inte att vara motståndare. Man behöver inte gilla det, men rätt ska vara rätt

          TACK för denna kommentar! Blir så trött på folk som säger att SD är mot abort när de i själva verket vill korta ner tiden.

          Fast de vill att vårdpersonal ska ha få vägra att utföra aborter om det går emot deras ”inre moral”. I mina ögon är det inte fri abort för den enskilda kvinnan och jag anser inte heller att vårdpersonal ska kunna vägra någon av de uppgifter som ingår i deras arbete, då bör de byta arbete om uppgifterna går emot deras moral. Så sds snack om att de bara vill sänka abortgränsen är inte helt ärligt.

            Och jag anser att det är helt okej för dem att isåfl byta arbetsuppgifter. Skräckhistorier om de stackarna som behövt utföra sena aborter hade fått mig att vägra göra det också. Kommer hur som helst alltid att finnas personer som vill göra jobbet, så du kan vara lugn. Kommer stå i jobbannonserna att de ska vara okej med att utföra abort

              Vilka fler arbetsuppgifter ska man kunna vägra att utföra av personliga skäl? Kan jag som mattelärare vägra att undervisa barn till skilda föräldrar? Vägra lära ut integraler? Kan en busschaufför vägra köra vissa rundor? Absurt att ens tänka tanken att bli vårdpersonal på en mödravård eller abortmottagning om aborter är något som går så väldigt emot ens moral. Men det är min åsikt.

                Vad är det du inte förstår? De personerna kommer inte att jobba där då de vägrar arbetsuppgifterna.

                  Inte enligt SDs förslag. Då kan de välja bort att utföra aborter.

                  Jag diskuterar gärna men då får du ha lite trevligare ton tack. Jag tänker inte övertala dig eller tvinga dig att ändra dig, det är inte därför jag kommenterar☺

                  20:56 Och jag ser inte problemet då det aldrig kommer vara omöjligt att få en abort gjord. Precis som inom alla jobb så kommer upogifterna fördelas, och abort kommer hamna på de som är villiga att göra det

                  21:02 är ju inte direkt överbemannat i svensk vård, står inte vårdpersonal på kö och väntar på att få jobba. Vilket är ett problem vid abort, att man måste vänta längre än man både vill och borde behöva för att ens få en tid.

                Anonym / 2018-08-18 20:51 skrev dagen absolut bästa kommentar! Tack!

              Är ett ganska så stort problem i italien med att vårdpersonal inte vill utföra aborter. Vilka andra uppgifter tycker du att jag som vårdpersonal kan avsäga mig ifrån?

                Tycker det är dags att byta jobb om du inte vill göra dina arbetsuppgifter

                  Håller med. Kan inte vårdpersonal ta sig an alla fall ska de inte jobba där.

            Varför ifrågasätter ingen varför SD vill sänka abortgränsen? Visst, större kontroll av kvinnan. SD är ju knappast pionjärer vad gäller jämställdhet. Men det är i själva verket för att de är livrädda att ”den vita rasen” är på utdöende. Genom att sänka abortgränsen vill man tvinga fler etniskt svenska barn till världen. Och fler kvinnor till ett föräldraskap de kanske inte önskat.

              Tycker att folk ifrågasätter det hela tiden. Men om du är nyfiken på orsaken så är det väldigt enkelt att googla det och så förklarar SD varför, de har ställts till svars väääldigt många gånger för detta. Har inte att göra med den vita rasen.

          Är du helt från vettet eller? Hur tror du att en abort går till? Att man plockar ut ett levande foster? Graviditeten avslutas innan aborten utförs. Dvs fostret dör i magen. Det är med andra ord en skröna med skrikande och sprattlade foster. Sluta sprid skit. Ett under hur folk kan tro på helt obegripliga saker som sägs.

            Det är du som behöver läsa på. Vid sena aborter som överlappar tiden då det räknas som foster till att det räknas som barn, så händer det att fostret lever. https://www.vardfokus.se/webbnyheter/2018/juni/jo-kraver-besked-om-rattslaget-vid-sena-aborter/

            Ur annan artikel : Inget sent aborterat foster ska bli föremål för livräddande behandling. Det slår gynekologer, barnmorskor och neonatalläkare fast i ett förslag till nya riktlinjer. Om fostret flämtar eller om det rycker i dess armar eller ben, ska det lindas in varmt och lämnas att dö

            Hallå hallå, här kan jag dela med mig av min upplevelse när jag gjorde abort nr 2 i mitt 39 åriga liv januari 2012 på sjukhuset i Skövde.
            Insåg att jag var gravid i vecka 9, var lite småfet innan och mensen kom och gick pg av min viktökning. Fick ingen tid för abort på sjukhuset förrän efter jul och nyår och aborten utfördes på graviditetsdag 13+3 genom att jag åkte in på morgonen och fick vaginala tabletter som skulle avstanna graviditeten och framkalla krystvärkar för att på så sätt stöta ut fostret.
            Timmarna gick och inget hände, fick fler tabletter och mer väntan utan att något hände. Först på kvällen vid 18 efter att ha fått ytterligare en omgång tabletter började krystvärkarna komma, Ihop med det diarré vilket innebar att jag satt på toa över ett toabäcken i en timma och både krystade ut fostret och hade diarré i kaskader.
            Efter en timma kände jag mig klar och tillkallade sköterska som då fick hämta mitt nerskitna bäcken med ett långt välutvecklat foster i.
            Jag bad att få sitta kvar och hon tog med bäckenet till sköljrummet för att se att allt kommit ut.
            Jag såg fostret komma ut mig när kag satt på toa och skrevade och det var verkligen en lång smal människa med fingrar och allting med ena armen framsträckt (tyngdlagen) då det var uppochner.
            En minut efter sköterskan gått över till sköljer mitt emot toan hör jag hur hon slänger/tappar bäckenet i plåt i backen och springer därifrån.
            Jag känner mig färdig efter en stund och går de få metrarna tillbaka in på mitt rum och lägger mig en stund och efter ytterligare en stund kommer en ny sköterska in till mig för att kolla hur jag mår. Jag såg inte den andra sköterskan mer innan jag gick hem två timmar senare.
            Jag förstår att det verkligen inte alltid är ett roligt arbete de har med dessa aborter och förstår även att det för vissa såklart blur ännu jobbigare ju större fostren är. Vem vet vad som hände som gjorde att sköterskan sprang, kanske behövde hon kräkas pg av min skit, kanske fanns det någon spasm kvar i fostret som fick henne att reagera hur som så har jag full förståelse för alla som måste utgöra dessa rena skitjobb i vissa fall.
            Har även fått två missfall tidigare och det är stor skillnad på ett fosters storlek i veckorna 8+1, 12 och 13+3. 8+1 var ingenting typ, geléklump. Vecka tolv var som ett litet fågelfoster och 13+3 var en liten fint utvecklade människofoster.

            Jag hade inga större problem med detta utan var mer besvärad av vad sköterskan var tvungen att ta hand om och som dessutom gjorde detta varje dag på avdelningen.
            Kan förstå önskan om att hålla nere aborttiden för att minska intrycket av att behöva hantera döda stora foster som ser mer levnadsdugliga ut för personalens skull om inte annat.
            Tänker i princip aldrig på aborten men då jag gör det är det den stackars sköterskan jag tänker på

              Då kanske man ska fokusera på att snabba på kötiderna så att man inte behöver vänta flera veckor för att få utföra aborten efter beslutet. Inte minska veckorna då vi tillåter aborten.

          Tycker man ska läsa på ordentligt innan man uttalar sig. Idag görs 79% av alla aborter innan vecka 12, 96% innan vecka 18. Efter det är det med yttersta skäl tillåtet att göra abort, som tex min kompis vars barn hade ett helt öppet hål över hela ansiktet vilket man bara ser på ultraljud i vecka 20. SD vill minska den ”öppna” aborträtten från vecka 18 till 12 vilket innebär att de också tillåter senare aborter än så om fostret är gravt sjukt. Och då kommer dessa ”sprattlande” foster ändå att finnas kvar om ni nu tror det går till så. Dessutom att tro att detta är sista steget är bara så dumt, klart de börjat säga att de bara vill minska aborträtten för att sedan stegvis inskränka den mer och mer, för SD hatar kvinnor det är ett som är säkert om man läser deras partiprogram för kvinnor och jämlikhet.

            ???
            Exakt!!!

            Viktigt att komma ihåg är också att en inskränkt aborträtt inte minskar antalet aborter utan minskar antalet säkra och lagliga aborter. Kvinnor som vill göra abort gör abort. Låt dessa kvinnor göra det på ett säkert sätt.

            Och speciellt de sena aborterna är av allra högsta vikt att de utförs på sjukhus av vårdpersonal.

              Också viktigt att vara påmäst och förstå att ett parti aldrig kommer få igenom sånt här. Lagar slår man igenom i riksdagen.

                vad menar du? Att vi inte ska ta hänsyn till vad de vill ha igenom för lagändringar när vi väljer parti att rösta på? Vilka sitter i riksdagen tror du? Och hur har de hamnat där?

                  Jag menar att så länge inte många vill samma sak så röstas det inte igenom. Sd kommer inte få igenom något på egen hand

                  Men man röstar väl på ett parti i hopp om att de ska få igenom sina förslag? Vore ju dumt att rösta på ett parti som man inte håller med ”då de ändå inte får igenom något”….

            Måste säga att det är tragikomiskt att läsa alla dessa kommentarer om aborter. Det framstår som att många här blir gravida hit och dit och gör aborter kontinuerligt. Om det är så är något väldigt snett. Självklart ska det vara tillåtet med aborter, Sd säger inget annat. Jag hade trott att det som kvinnor i det här landet borde vara rädda för är att bli våldtagen med tanke på alla våldtäkter och sexuella övergrepp.

            Läste dock lite längre ner om folk som inte blir gravida och oron och blev lite lugnare då. Om man utgår från alla abortvurmares inlägg så framstår det ju som att folk är gravida hit och dit.

            Börjar bli så trött på detta tjat om SD i fältet, låt alla ha sina åsikter. Man kan faktiskt tycka om varandra oavsett politisk hemvist. 🙂

        Tack för exempel!

          Säger du det exemplet så dumförklarar du bara dig själv. Man kan inte vara okej med att göra något och samtidigt motståndare till det

      Dessutom känns det som att du, utan att veta varför, intalat dig att SD är dåliga. Kanske för att andra sagt att de är dåliga? Då får du för fasen tänka lite själv också, eller ska folk behöva säga åt dig VARFÖR de är dåliga?

        Jag läste på deras hemsida och googlade. Jag bad om exempel här för att få en för och emot diskussion med vännen. Ingen här behöver känna sig tvingade att skriva exempel, jag frågade bara.

      Deras politiska kaos, att deras budget inte går ihop och deras kvinnosyn. Samt att de drömmer om ett samhälle som aldrig funnits.

        Tack!

      Tycker du verkar vara en sjukt irriterande vän som ska lägga dig i

        Vi brukar diskutera allt möjligt. Just nu diskuterar vi politik och det måste man väl få göra även om man inte är insatt.

        Men om man är vänner är det väl ganska vanligt att diskutera politik och argumentera kring sina åsikter? Jag gör det med alla mina vänner och de gör det tillbaka naturligtvis.

          Visst är det vanligt att man diskuterar politik ned sina vänner, men man använder inte någon jävla teknik för att vända/vrida personen från det den tänkt rösta på.

          När jag gick i skolan hade jag och en tjej en diskussion om politik. Hon försökte bara få mig att ändra mina åsikter och säga att hon har rätt i allting och att man ska rösta på FI. Aldrig i livet att jag skulle göra det, jag röstar på SD svarade jag. Så är det med det & så blir det för mig i år med.

            Varför är det aldrig någon som röstar på SD som säger att jag röstar på SD för dom vill göra detta med vården och skolan som kan bli bättre.
            Kan det vara så enkelt att dom INTE kan göra något mer än invandringspolitik.

      Tja, en grej kanske kan vara deras diffusa beskrivning av vem som egentligen är svensk. Det räcker tex inte att vara född i Sverige för ”På samma sätt som den som är född in i en annan nation senare i livet kan bli en del av den svenska nationen menar vi också att man även som infödd svensk kan upphöra att vara en del av den svenska nationen genom att byta lojalitet, språk, identitet eller kultur.” http://partiprogram.se/sverigedemokraterna#sverigedemokraterna-och-nationen (här finns btw en massa kul att läsa)

      Min tolkning: SD får alltså avgöra vem som är svensk eller ej. Lagom demokratiskt.

        Det är inte SD som avgör vem som är svensk, men det finns många olika etniciteter och däribland en svensk. Förstår inte problemet med att det påpekas?

          ”…man även som infödd svensk kan upphöra att vara en del av den svenska nationen genom att byta lojalitet, språk, identitet eller kultur.”

          Läs det en gång till. Byta lojalitet. Byta identitet. En infödd svensk kan alltså upphöra att vara del av svenska nationen för att man inte är lojal. Lojal på vilket sätt då? Lojal mot vem? Vilken identitet är inte ok för att få vara del av svenska nationen?

          Skrämmande att det här uttalandet inte skrämmer fler än vad det gör.

            Precis som de säger innan i texten att någon som är av annan etnisk bakgrund än svensk kan känna tillhörighet till Sverige och dess kultur m.m. så kan etniska svenskar uppleva detsamma med ett annat land och deras kultur, språk och allt vad det innebär.

            Uttalandet skrämmer mig inte för det visar att det till större delen inte handlar om hudfärg som många tycks tolka det som utan att det handlar om något gemensamt som vi som vill bo i Sverige delar och för oss samman.

              fast det är ju just det där gemensamma som vi delar och som för oss samman som är så diffust. Vem bestämmer hur man ska identifiera sig som svensk? Och vad ska hända med en infödd svensk som inte är lojal eller känner tillhörighet med någon annan kultur än den svenska (vad nu det är återigen)? Ska vi utvisa dessa svenskar? Vart? Ska vi ta bort deras rättigheter som medborgare?

                Ser inte alls det som något diffust. Kultur för människor samman och i kultur ingår bland annat traditioner och sedvanor och oftast om inte alltid så finns det en gemensam historia.

                En infödd svensk som inte tycker om den svenska kulturen kommer inte utvisas, och även om det kan ifrågasättas varför man väljer att bo kvar i ett land man inte tycker om så kommer denne att kunna bo kvar. Förstår inte hur man kan tolka deras text som att det skulle resultera i utvisning och förlorat medborgarskap? Dock tror jag inte på mångkultur, det har aldrig och kommer aldrig att fungera.

                  Så vad rent konkret skulle det innebära att ”upphöra att vara del av den svenska nationen”? Har inte hört något konkret heller kring vilken identitet, kultur, lojalitet som räknas som svensk heller från SD. Jag menar inte att låta dum men skulle gärna se att de talar om vad de menar. Måste jag fira midsommar med nubbe och sill för att vara svensk eller vad är det de FAKTISKT anser är svenskt.

                  Anonym 22:35. Istället för att få panik över något som står i deras partiprogram så varför inte kolla upp vad de säger om det? De har pratat mycket om vad de menar i frågor om svensk kultur osv. så varför spä på människors rädsla i onödan och istället ta det för vad det är?
                  Tänk om du och många andra skulle inse att hatet ni känner mot SD är obefogat eftersom att ni baserar avskyn på felaktiga grunder.

            Jag tolkar det som att väljer du att ansluta dig till ett terrornätverk, t ex IS, så är du inte längre att betrakta som svensk och ska förlora ditt medborgarskap. Ser inga problem med det.

        Tack för tips!

        SD är inte ett demokratiskt parti.

      Hittar du inget dåligt så kanske de inte är så dåliga?

        Alla partier har bra och dåliga sidor. Jag tittar vidare till vår för och emot diskussion.

      Lyssna på P1 utfrågning av Åkesson. Han vill ju ha kvinnorna tillbaka till spisen. Samma värderingar som fanns på 30 40 och 50 talet.

        Tack det ska jag lyssna på!

          De räknar andra generationen invandrare för att va just invandrare som därmed kan utvisas. Detta skulle i praktiken innebära att min man som har en jugoslavisk mamma (kom hit när hon va 4 år) och en svensk pappa och aldrig ens varit i Jugoslavien (som egentligen är hans mammas ”land”) skulle kunna utvisas från Sverige till (ja vadå, typ Ungern) för han räknas inte som svensk. Det tycker jag är helt sjukt….. Han är ju som vilken ”svensk” som helst, och det finns många med liknande bakgrund vårt land, blir nog rätt tomt här om vi ska utvisa alla….

      Kvinnofientlighet och att överhuvudtaget tro att man kan backa sig in i framtiden. Samt kriminella företrädare. Räcker det förutom rasism då.?

        Tack!

      Deras miljö och klimatpolitik existerar inte

        Tack!

      Tycker inte att folk ska behöva förklara sig när man ska rösta på ett parti. och tycker inte att folk ska säga till en annan person varför man inte ska rösta på ett parti. Jag tycker at man kan säga att personen ska läsa på så att personen verkligen vet vad sd står för. Tror att många röstar på sd för invandringen men inte har läst på om resten.

        Ja så är det. Vi brukar diskutera att möjligt och nu när vi diskuterar politik ville jag ha lite exempel till diskussionen.

      Låt folk sköta sin röstning själv och så sköter du din

        Absolut, var och en röstar som den vill. Jag och min vän diskuterar allt möjligt och nu diskuterar vi politik. Jag ville bara ha lite exempel till diskussionen.

      Abortfrågan?

    Önskar att alla får vara friska, fred på jorden och fri tillgång till Ben&Jerrys… #drömmermigbort

    Har Mogi legat i hårdträning och vill nu att vi ska få njuta av resultatet? Från att ha varit påklädd de senaste åren oavsett klimat och resmål kom nu flera avklädda inlägg på rad. En slump?

    Har ni bra koll på svensk historia? Märker att många har dålig koll i allmänhet. Tex verkar sovjet bomberna som föll i två dygn 1944 över Stockholm och Strängnäs vara något som få har koll på. Varför är det så?

      Men just de där bombningarna är väl något som mest historienördar (alltså även jag) känner till?
      Rent allmänt så är kunskaperna om andra världskriget fragmentariska hos många.
      Undrar vad man lär sig på historielektionerna idag?
      För den som vill läsa om de ryska bomberna:
      https://sv.wikipedia.org/wiki/Bombningarna_av_Stockholm_och_Str%C3%A4ngn%C3%A4s_1944

        Men varför är det så? Satte skräck i hela Stockholm och var ju inte bara en bomb, utan flertal flygbomber på olika platser under lång tid. Anser det vara konstigt att så få har koll på det

      Den händelsen är väl inte så viktig att känna till jämfört med många andra händelser under svensk historia? Historieundervisning handlar om att ge eleven förståelse för stora skeenden och hur historien har lett fram till dagens värld, inte lära sig detaljer om specifika händelser som inte påverkat historien i större utsträckning.

        Det var bara ett exempel. Titanic, tsunamin 2004 tex tillhör stora svenska katastrofer (i antal döda) och där har jag också märkt att kunskapen är rätt liten, speciellt bland lite yngre. Har det med ointresse över historia att göra?

          & Estonia

          Det har med att
          1 skolan är under all kritik i alla ämnen, men tex religon / historia så skrapas det lite på ytan så är man klar med kursen.

          2. Folk i hemmen pratar inte om saker med sina barn och ungdomar. Kolla bara på hur många som inte trorn på att förintelsen ägde rum.

          3 barn/ ungdomar lever lite i en fantasi värld så nyheter och saker som sker går dem förbi

    Jag är ständigt nojig över allting. Oroar mig över mina universitetsstudier, får prestationsångest som i sin tur gör att jag hellre inte presterar alls än att prestera och riskera misslyckas (alltså vad är det för skit ens?!). Får med jämna mellanrum tryck över bröstet och oroar mig jämt för framtiden. Har världens bästa pojkvän som stöttar mig i allt tack och lov, men han (och jag) tycker att det kanske är dags för mig att söka hjälp någonstans. Var vänder jag mig?! Bara att erkänna för mig själv att jag behöver hjälp och att ens skriva det här är ett stort steg för mig som HATAR att behöva vända mig till andra människor för hjälp… Mmm blev en del svabbel nu.

      Jag har GAD och känner igen mig. Påverlar det ditt liv mycket? Ångestattacker för saker som inte skett? Begränsar dig? Oro och GAD är inte samma sak, men sök till vc, du kan få hjälp

        Ja jag kan få ångest över saker som inte ens skett, typ bygger upp scenarion i mitt huvud och på något sätt förbereder mig på det värsta så att jag slipper bli besviken på saker. Tack för hjälp <3

          Ja, men det kan de fleata ha. Kallad oro. Men har du det hela tiden, konstant, varje dag över allting?

            Ja jag skulle säga att det tar upp större delen av min vakna tid.

              Läs på om GAD. Oxh sök dig till vc och beskriv dina problem just så som du gjorde nu ❤️

      Ring vårdcentralen, dom kan guida dig vidare. Om du har tillgång till kurator på jobb/skola brukar dom vara bra också

        Tack <3

      Hej!
      Lever själv med ångest och panikångest. Detta är definitivt något du bör söka hjälp för och något du enkelt kan få hjälp med!
      Pluggar du på universitet finns ofta kontakt att få via det (i Lund är det exempelvis studenthälsan). Annars vänder man sig till sin vårdcentral alt. ungdomsmottagning (beroende på din ålder). SKULLE de du träffar inte ta dig seriöst, ge inte upp utan byt då vårdcentral!
      Tips I vardagen: Varje gång trycket börjar komma: räkna ”fyrkanter”. Dvs. Sitter du i ett rum så ser du vart du en kollar olika fyrkanter, exempelvis fönster. Titta på fönstret och räkna hörnen. Under hörn 1-2 andas in, hörn 3-4 andas ut. Hjälper ofta att lugna andningen!
      Hoppas du kan få hjälp och börja må bättre. <3

        Tack för tips och fina råd! Min pojkvän sökte hjälp för typ stressrelaterad ångest och gav också mig tipsen med att räkna i fyrkanter <3

          Man lär sig liknande saker i KBT. Terapi av olika slag är guld värt när man mår dåligt!

          Guld att du har en förstående sambo i alla fall! I början när jag hade problem ifrågasatte min sambo mig då han verkligen inte kunde förstå. Idag är det bättre men det hjälpte ju inte direkt i början -.-

      Du kommer aldrig ångra att du sökte hjälp. I värsta fall var det i onödan, men det låter inte så. Lycka till 🙂

      Jag har också GAD och känner igen mig i det du skriver. Terapi har hjälpt mig att sortera i mina tankar och inse att mycket av min oro inte är logisk alls. Sök hjälp, du kommer inte ångra det ?

    Sitter och kollar på skönheten och odjuret och slås över hur mkt Gaston påminner om Marcel! Tänker framförallt på hans ph-video. ? Hoppas alla har en mysig kväll

      Haha, jag såg den också idag! Håller inte med om liknelsen, men får jag säga att jag tycker filmen var så …. dålig? Kan inte sätta fingret på varför, hade nog för höga förväntningar.

    Har den ett tag tillbaka försökt bli gravid med min sambo. Har längtat efter barn såååå länge, men ingenting verkar hända… var ganska chill i början men nu börjar jag bli mer stressad och har slutat bli glad när jag ser att kollegor och vänner nu väntar barn. När man nämner det här för folk säger de att jag måste slappna av, annars kommer det aldrig hända. Hur fan gör man det då det är något man drömt om så länge?!
    I september ska vi börja utredas och jag börjar bli mer och mer orolig över att vi kommer stå där, barnlösa. Jag vet just nu inte om jag känner att adoption är något för mig. Jag vill liksom bära ett barn, föda det… hela den biten.
    Aja. Behövde bara prata av mig lite I guess…

      Ja, du kan inte göra så mycket åt det än att sluta tänka på det.. Min kusin försökte i 10 år att få barn med sprutor och fan och hans moster. Men det var först när dom sket i det och planerade en resa istället som hon blev gravid. Sen gjorde dom om det. Igen. Och igen. Så nu har dom tre ungar 🙂 Åk bort tillsammans, gör något roligt, boka upp era dagar istllet för att övertänka saker.
      Lycka till!

        Ja jag försöker ha ett aktivt liv och inte tänka på det så mycket, men det är svårt när man fortfarande har hopp. Känns som ett falskt ”ge upp och tänk på något annat liksom”. Att tankarna finns där oavsett om man försöker ge fan i det… så svårt! Men ska försöka att hitta mer knep spm skingrar tankarna.. ?

          Ägglossningstest! Vi försökte i tre månader utan ”hjälpmedel”, sen tog jag ägglossningstest för att ha stenkoll på när jag hade ägglossning och det tog sig på första försöket! Är i v 14 nu, nojig över allt hela tiden men försöker att chilla och ta en dag i taget. ?
          När du minst anar det kommer det ta sig, jag önskar dig all lycka ❤

            Har kört ägglossningstest fyra månader nu (följt instruktionerna till punkt och pricka) och endast haft utslag en av dem så misstänker att jag har välsigt klen ägglossning trots regelbunden mens… :/
            Åh grattis! Lycka till ?

              Jaha, åh vad tråkigt! Tur att ni har tid för utredning snart och du ska se att det kommer gå bra ❤

                Hoppas det ?

              Det var likadant för mig. Jag gick till en privat gyn och han behövde bara ta en titt med ultraljudet för att se att jag hade PCO. Var så lättad när jag fick en förklaring till varför det inte hade gått. En behandling med ägglossningstabletter senare så blev vår dotter till. Hoppas det går lika bra och snabbt för dig!

                Åh vad skönt att det ändå gick så smidigt för er! Ja att gå och vara ovetandes är värst!

          Snälla, fortsätt inte sprida myten att kvinnans tankar påverkar om hon blir gravid eller inte. Har själv haft svårt att bli gravid och hört detta av folk typ 10.000 gånger(oftast av de som har lätt för att bli gravida), spyr på det. Det är också tydligen alltid jag som kvinna som ska slappna aaaav, inte min man tydligen. Konstigt att kvinnor världen över blir gravida trots krig våldtäkt osv. Tankarna påverkar INTE fertiliteten. Det som man ska göra om man försökt ett år är att söka läkarhjälp (bra att ni gjort detta!) Min man och jag var oförklarligt barnlösa och försökte i flera år, fick sedan ett barn genom IvF och ett på ”naturlig” väg. BTW, folsyra gör det inte lättare att bli gravid, det minskar däremot risken för ryggmärgsbråck hos fostret därför man bör ta det om man planerar graviditet. Självklart också sluta röka (både mannen och kvinnan) om någon av er gör detta. Jag vet hur jobbigt det är och hur dåligt man mår ibland men skuldbelägg inte dig själv mer pga dumma kommentarer som dessa!

            Ja men precis. Det är så tråkigt att man mer bemöts med orden ”tänk inte på det” istället för ”berätta allt du tänker på och få känslorna ur dig”. Som om det är något fult att drömma och längta efter barn. Skuldbelägga en önskan och eventuellt barnlösheten på stress hos kvinnan..

            Nä jag vet att folsyra inte direkt gör något just nu men tänker att det inte kan skada… ingen av oss röker. Inte heller dricker någon av oss nästan alls, normalviktiga och hälsosamma.
            Otroligt frustrerande när man ”gör allt rätt” men ändå bara står där. Barnlös…

              Fy vad jag lider med dig Bönan :/ var i samma sits och har gått igenom en fertilitetsutredning som inte visade några fel. Skulle precis påbörja behandling (stimulerad cykel) när jag helt plötsligt plussade, är i vecka 13 nu. Tror nyckeln till vår ”framgång” var tipset att ligga varannan dag. Då missar man aldrig ägglossning och mannens spermier har bäst kvalitet ? Jag håller tummarna för er!

                Åh grattis! Ja sex varannan dag kör vi på också! Hoppas det tar snart… ?

            ????????????????????????????
            Instämmer 100%

        Jag förstår din frustration! Jag å min kille hade försökt i 1 år och vi började också en utredning. Visade sig att ena äggledaren var dålig och för få spermier. Kommer påbörja vår behandling om 3 veckor.
        Att vänner å familj säger att det löser sig å renovera köket så blir ni gravida. (Dom sa det innan vi visste) Blir så ledsen för jag förstår att man vill pusha att det kommer lösa sig, men nu när vi vet att det inte går så spelar ingen renovering eller resa någon roll. Tänk inte så mkt framåt i tiden.
        Ta ett steg i taget med utredningen behandlingen är tillräcklig påfrestande med att inte veta hur många ägg man får ut/ till frysen och om det ska fungerar eller inte. Självklart ska ni prata med varandra om alternativen men lägg fokusen på utredningen först.
        Stort lycka till

          Ja man förstår ju att alla bara vill en väl men det kan ju bli så fel också…
          vad skönt ändå att ha fått reda på vad som är fel och förhoppningsvis En lösning på problemet! Håller tummarna för er!
          Och jag måste säga… även om det kanske låter illa, att det är skönt att se att så många kommit med sina kommentarer om att det inte var så lätt för dem heller, men att det löste sig!

          Tack alla här för lite pepp en tung helg med många hjärnspöken ?

      Testa Folsyra, finns på apoteket.

      Vi har precis börjat utredning (eller rättare sagt är klara med den)och väntar in remisstiden till ivf. Vet inte hur länge ni försökt, vi har hållet på 1,5 år drygt och är 36 respektive 32 år gamla (han den yngre). Skulle råda dig att gå med i de grupper som finns på FB där man både får ta del av erfarenheter och faktiska solskenshistorier (även om själva processen dit är öken). Vi har många i vår bekantskapskrets som gått igenom samma, några höll på 10 år, utan att man hittade några fel på någon av dem, månaden efter att de fått hem sin adoptivdotter blev hon gravid med tvillingar pjoffs sådär. Andra har blivit det efter åtskilliga försök, andra efter spolningen.
      Förstår hur du känner men man får fokusera på de positiva fallen. Vi kommer ej heller adoptera om det ej lyckas (har bekanta som gjort det med) men vi båda känner att vi vill vara med på något hörn i graviditetsprocessen även om det innebär donation av något slag. Kämpa på! ?

        Just nu tror jag inte att jag orkar solskenshistorier heller. Får känslan av att det skulle göra mig mer ledsen i dagsläget…
        hur lång tid tog utredningen och vad innebar den för er?
        Nä men precis. Jag tvivlar inte på att man kan knyta an till ett adopterar barn osv, men det är något med att föda det själv… hela processen liksom.

        Håller tummarna för er!

      Jag och min sambo har kämpat i 5 år. Utredningen visade till slut (efter en maaassa tester o skit) att jag har svag ägglossning. Började med tabletter och sen tog det sig strax efter!
      Och det är ett dåligt råd från folk att man ska slappna av. Det blir ju bara svårare och svårare för varje gång man får den där jävla mensen. Men vet du, det kommer lösa sig. Bra att ni snart får påbörja utredning, det behöver inte vara något farligt eller att ni absolut inte kan få barn, ni kanske bara behöver lite hjälp på vägen. Det är det mest troliga. Kämpa på och ge inte upp! <3

        Testat gravidvitaminer under hela perioden vi försökt. Sen även en period med Bisolvon för att lösa upp slemmet i slemhinnorna mer, rosenrot, ägglossningstest och fan vet…

        K: Ja jag misstänker att min ägglossning är rätt klen här med. Får inte utslag varje månad, kanske var tredje. Så jag hoppas att jag får tabletter som gör susen i och med utredningen!
        Ja eller hur? Fyfan vad den kommentaren äter upp en. Som att ens egen stress orsakar en barnlösheten. Som att man bär skuld för att det inte går. Hjälper ingenstans…
        Kommer inte sluta försöka. Tack för peppen ??

          Membrasin eller Buchthorn sägs vara bra för att slemhinnorna ska bli smidiga.
          Lycka till!

          Be om letrozol, det är en medicin som främjar ägglossning och gör att fler ägg lossnar (och att äggen blir starkare).

            Okej, tack! Ska nämna den på utredningen!

      Bönan,
      det är okej att inte riktigt känna glädje när man ser kollegor och vänner på Facebook annonsera om sina graviditeter.
      Det är okej att känna stressen. Känn allt vad du vill. Skrik ut oron. Gråt. Det riktigt kokar inom mig när någon säger att man ska slappna av och inte förvänta sig.
      Som du förstår kämpar jag också. Det är för jävla tufft. Går igenom ivf behandlingar just nu och det tär på en. Satt ensam hemma vid köksbordet i somras och försökte ta spruta på mig själv i magen men såg knappt vad jag gjorde för alla tårarna som rann. Men man har någon sorts urkraft inom sig som man får ta fram! Vet inte riktigt vart jag vill komma med det här men vill mest bara skicka massa pepp!!! Frid.

        Ja men precis. Det är så tråkigt att man mer bemöts med orden ”tänk inte på det” istället för ”berätta allt du tänker på och få känslorna ur dig”. Som om det är något fult att drömma och längta efter barn….

        Håller tummarna för din IVF och att allt kommer gå bra för er ?

      Är där med dig ❤️Precis så har jag det också! Är 31 och har egentligen velat ha barn i massa år men väntat av olika anledningar och nu är jag bara ledsen att vi inte började tidigare. Också försökt snart ett år och nu ska vi ställa upp oss på utredning iallafall. En god nyhet är att det inte är lika lång tid att väl få en ivf tid. Jag har varit jätteledsen till en början och tänkt att allt varit skit men nu försöker vi att planera roliga saker, jag är tacksam över att jag verkar frisk i övrigt och har börjat träna och tänker att nu ska jag stärka upp min kropp både mentalt och fysiskt inför vad som ev komma skall. Finns sååå många som blivit hjälpta av IVF alt blivit gravida i väntan på ivf. Vi får vara snälla mot oss själva!! Lycka till och kram!

        Åh jag håller tummarna för både mig och er ? lycka till!!

      Jag hade strul med ägglossningen pga pcos, stod på väntelista för utredning. Läste artiklar om zink och hur det påverkar insulin och som i sin tur påverkar ägglossningen (kommer inte ihåg detaljerna). Klickade mig vidare i ämnet och kom till en artikel om att zinkbrist kan ligga bakom ofrivillig barnlöshet, och tänkte för mig själv att det är väl värt ett försök när vi ändå väntar. Samma dag som sambon skulle lämna prov i burk testade jag positivt på gravtestet. (Hade även använt ägglossningsstickor) Då hade jag ätit en relativt hög dos zink i tre månader. Två månader efter förlossningen är ägglossningen igång igen och tuffar på som den aldrig gjort annat, jag är 38 och aldrig haft regelbundet tidigare och till och med inte alla under långa perioder.

      Det är ingen mirakelkur som hjälper alla, men kan vara värt ett försök under tiden man väntar på experthjälp. Och ja, jag tycker att det är tillåtet att vara bitter när det går bra för andra, så länge man inte säger något högt till dom. Speciellt med tanke på att vi sällan vet hur tufft det varit för dom i sin tur. Alla i min omgivning tror att det var lätt för mig att bli gravid, eftersom jag inte delat med mig av vår längtan och kamp. Jag har sagt att jag inte velat ha barn tidigare, helt enkelt för att det varit för jobbigt att vara ärlig om min längtan.

        Ah! Ja jag kanske får kolla upp det med zinktillskott. Tack för tipset och grattis till att det löste sig fint för er!

        Nä men precis. Att dela med sig av bitterheten gör jag inte, det tjänar ingen direkt på och som du säger: ingen vet hur lång tid eller hur länge man fått kämpa för att få barn…

      Det tog lång tid för oss också. Men nu kan jag känna vår bebis böka runt i min mage, och ved du vad, jag tänkte jättemycket på det hela tiden! Jag slappnade inte av eller sket i det det minsta. Ändå gick det bra till sist.

      Om du vill ha ett bevis, kolla hur många som är helt besatta av sin ägglossning och symptom som ändå plussar inne på familjelivs alla BIM-trådar.

      Kanske har ni något problem, kanKe har ni bara otur. Men det är inte ditt fel och du måste inte ”sluta tänka på det” för att ni ska få en bebis. Plus att man kan inte bara bestämma att man ska sluta tänka på något, det är helt omöjligt.

      För at stå ut med väntan är mitt bästa tips att försöka ha ett mer långsiktigt mål t ex tänk att 2020 har ni en bebis, och se alla försök som en kamp på vägen dit, snarare än att se det som enskilda försök som misslyckas/ lyckas. Om du förstår vad jag menar.

      Lycka till 🙂

        Nä precis. Helt omöjligt att inte tänka på det! Det tråkiga är att det är alla andras försvar och ”lösning” på problemet och då vill man ju inte heller plötsligt prata om det för man känner sig till besvär.
        Ja först hade jag målet inom ett halvår men sen insåg jag ju att det var helt omöjligt och nu har jag mest målet att bli gravid…

        Tack för peppen och grattis till graviditeten ?

      Att inte stressa är viktigt om du inte har en regelbunden cykel, annars är det bull att stressen och längtan hindrar er från att få barn.

      ”2. Du kommer att möta många självutnämnda fertilitetsexperter som plötsligt vet allt om hur stress och fruktsamhet hör ihop. De har själva blivit gravida på första försöket och kommer att säga saker som att du är spänd som en sträng. Att du ska försöka lite mindre. De förstår inte att de ger dig hela skulden för ett sjukdomstillstånd. Att de säger: genom ditt sätt att vara och tänka gör du dig själv infertil. Att om du bara är lite softare så kommer det som du försökt med i flera år att funka. Att kvinnor blir gravida under brinnande krig, men att du klarar av att göra din kropp totalt ofunktionell, bara genom att tänka. Genom att vara du.”

      Från Frida Gros eminenta inlägg: http://fridagro.blogspot.com/2013/06/oppet-brev-till-dig-som-vill-bli-gravid.html?m=1

      Du är inte ensam ❤️

      Villtipsa alla som försökt bli gravida länge om det här inlägget. Skadar inte heller om ni som har oss som försöker i er närhet läser heller.

      ”Du kommer att möta många självutnämnda fertilitetsexperter som plötsligt vet allt om hur stress och fruktsamhet hör ihop. De har själva blivit gravida på första försöket och kommer att säga saker som att du är spänd som en sträng. Att du ska försöka lite mindre. De förstår inte att de ger dig hela skulden för ett sjukdomstillstånd. Att de säger: genom ditt sätt att vara och tänka gör du dig själv infertil. Att om du bara är lite softare så kommer det som du försökt med i flera år att funka. Att kvinnor blir gravida under brinnande krig, men att du klarar av att göra din kropp totalt ofunktionell, bara genom att tänka. Genom att vara du.”

      http://fridagro.blogspot.com/2013/06/oppet-brev-till-dig-som-vill-bli-gravid.html?m=1

      Hej Bönan!

      Jag var exakt i samma sits som dig. Jag och min sambo försökte få barn i +2 år. Tillslut gick vi på utredning vilket inte visade mer än att jag hade cystor på ena äggstocken. Gyn föreslog spolning men jag vågade mig aldrig dit. Jag började med ägglossningstest samt mensapp och vi sexade runt mina fertila dagar.. hände nada. Kände sån extrem stress över att ligga på de rätta dagarna att sexet blev mer som ett ”tvång” för oss båda. Min sambo fick svårt att prestera tillslut och jag började googla på andra lösningar. Hittade en tråd om inseminering på FL. Jag köpte en liten medicinkopp i plast och de minsta sprutorna på Apoteket. Sambon placerade sitt bidrag i koppen och jag fyllde sprutan och förde upp den i muffen. Låg på rygg 30 min efter med uppdragna ben. Det tog sig på andra försöket. Idag är jag gravid. Lycka till hur ni än bär er åt!

    Vill tacka personen som tipsade om receptet på palak paneer med tomat och halloumi. Så gott! Slängde i en extra klyfta vitlök, lite färsk chili och lite röda linser med och alla tre som åt var mycket nöjda:)

      Var hittade du paneer att köpa? Hittar det aldrig…

          Nu måste jag också ta och testa!

          Ah ok, det brukar jag ersätta med också. Lite fult av Ica dock att kalla det Palak paneer när det är gjort på halloumi. Paneer är ju en sorts ost, inte bara namnet på maträtten. Som att man kallar det gravad lax men ersatte laxen med torsk…

        Om du inte vill ha halloumi kan du göra egen paneer, det är superlätt! 🙂

        Man kan göra 🙂 brukar jag göra

    Tips på vad man ska tänka på efter en separation?

      Att gå vidare i livet

      Tänk på varför det tog slut, och låt det ta tid att acceptera att det är slut. Men låt det inte ta för länge!

      Låta känslorna komma fram och fokusera på dig själv, gör det du blir lycklig av.

    Med tanke på hur ”perfekt” allt ska vara. Kan vi inte för omväxlings skull skriva hur vårt liv verkar utåt vs. hur det egentligen är? Det kanske får någon som mår dåligt över sitt ”ej perfekta” liv att inte känna sig så ensamma.
    Jag börjar:

    Utåt: Pluggar på universitet, sambo sedan 3 år i fin lägenhet. Skaffat en hund för ett par månader sen. Uppfattas alltid som glad och sprallig. Nära med min familj och två nära vänner som gärna träffas ofta.
    Inåt: Har ADHD, drag av autism, ångestproblem, panikångest och orosproblem. Sover uselt och tvivlar konstant på allt i mitt liv. Svårt att få vänner då folk tycker jag är intensiv.

      Utåt: har ett bra arbete som gör att jag som ensamstående kan leva ett behagligt liv med lägenhet i stan och lantställe.
      Har en stor bekantskapskrets men inga nära vänner vilket inte bekommer mig.
      Reser, njuter, läser och aktiverar mina hundar.
      Inåt: allt ovanstående med tillägget att jag är extremt lat, har jag en heldag hemma och inte behöver ut mer än för att rasta hundarna så tar jag inte på mig trosor eller bh och skiter i att borsta tänderna gör jag med. Det kan ingen ana då jag i övrigt är effektiviteten själv.

        Skulle kunna vara jag. Minus hundarna (älskar hundar men har inga).

      Utåt lycklig familj med ett barn bra jobb utbildad
      Inåt lever med en man med spelmissbruk en pappa som suttit i fängelse och anmärkningar

      Alla vi har gått baggage och brister. Det är vad vi gör av det som räknas:)

        Verkligen! Tycker att så fort man lär känna någon tillräckligt väl så dyker det alltid upp ”skelett i garderoben”. Men att göra sitt bästa av situationen är viktigare än vad som hänt 🙂

      Vilken jättebra kommentar!

      Jag vet inte vilka exempel jag ska ge, men känner att jag och många andra hellre låter bli att berätta om just detta. Det blir begränsande, men även bekvämt vilket gör att det är lätt att fortsätta så. Att bara anförtro sig åt några få är jag nog inte ensam om att göra. Jag skriver mer om detta senare i kväll.

        Nu skriver jag några ord till:

        Utåt: Har det mesta, ja allt på alla sätt. Så kanske inte andra ser det, men jag anser att inget fattas.

        Inåt: är visserligen väldigt lycklig, men har kämpat länge med saker jag inte orkar dela med allt och alla. Inget farligt, men ändå så skönt att hålla det privat. Det är ett tips till många. Bra att prata av sig, men med några få som man litar på.

          Utåt: sambo, förlovad, fet, bor hemma ännu, snart 30, inga vänner/ inget jobb… en loser..

          Inåt: samma feta loser.. men ändå rätt stark som klarar av ett helvete genom livet med elak psykisk misshandlande biologisk far, mobbing med slag i skolan, problem mage som gör att jag inte fysiskt kan jobba. Och ingen läkare tar mig på allvar, klarat mig tillbaka efter att ha gått in k väggen efter uni utbildning. Klarade av att gå ner 20+ kilon (tyvärr kom allt plus lite till tillbaka när väggen rasa). Klarade mig igenom när vänners svek för dem inte trodde på mina mag problem, slagits med sjukvård utan att totalt ge upp.
          Så lite stolt är man tyvärr syns inget av detta utåt. Och även om det gjorde det skulle människor inte tro på det ..

            Jäklar så stark du är, ”Svart, 23:07”. Imponerande!!!

      Utåt: sambo, villa, ordningsam, bra betalt jobb, märkesväskor och nya kläder och skor varje månad och egen bil. 20år.

      Inåt: alltid dåligt med pengar på kontot, handlar mycket på faktura, sambo som varken städar, diskar eller hjälper till hemma. Bilen har gått sönder och luktar kräftspad. ??

      Utåt: Anses vara kompetent och erfaren varpå många kollegor söker stöd/råd etc hos mig. Bor i fin lägenhet med sambo sedan flertalet år tillbaka. Några nära vänner där umgänge sker regelbundet. God kontakt med familj.

      Inåt: Tvivlar mycket på min kompetens och kan ofta fastna i tankar såsom ”när ska de (kollegor+chef) inse att jag bara är en bluff och inte kan någonting”. Har en ångestproblematik som begränsar mig i min vardag, vilket jag inte söker hjälp för då samtliga instanser är samarbetspartners till mig i min yrkesroll.

        Utåt: bra jobb, fin stor lägenhet i Stockholms innerstad och stort sommarhus på Gotland. Lyckligt gift med en framgångsrik läkare och har en bedårande dotter. Karriären rullar på, vänner hör av sig dagligen och många släktingar som älskar oss.

        Inåt: går sönder. Är djupt deprimerad och tror att jag är sjuk och ska dö. Inte träffat vännerna sedan vi fick barn (jag orkar inte och skäms över hur jag ser ut efter förlossningen) Släktingar som är döende, dåligt med pengar (pga föräldraledighet) självskadebeteende, dricker för mycket för att dämpa ångesten. Ingen sömn, förstörd kropp efter förlossningen… the list goes on.

        Men utåt är vi verkligen den perfekta familjen.

          ?

          Det blir bättre! Du gör vad du kan med det du har just nu och det är helt ok att må piss även fast man ”ska vara lyckligast när man just fått barn”. Ta hand om dig och var inte rädd att söka hjälp för din och ditt barns skull. Du måste inte bära allt själv ❤️

      Utåt: Drev eget företag, köpte hus som 20-åring som vi totalrenoverade, värderade mitt liv efter materiell lycka genom att slänga upp perfekta stilleben, märkeskläder & designprylar på sociala medier, pluggade några högskolekurser, anordnade tema-fester och middagar med vår stora umgängeskrets, förlovad och planerade bröllop, reste mkt, två hundar, körde relativt dyr merca och försökte bli gravid. Allt det där innan 25.

      Inåt: Importerade och sålde d*oger först online men senarers irl (som kunde finansiera livsstilen som jag låtsades att företaget gjorde), var i djupt tablettm*ssbruk och senare blandmssbruk, span, avlyssnade telefoner och husrannsakningar var vardag, f*ngelsedom och gäng som knackade på dörren för att de ville ha procent på försäljningen.

      Nu är jag ju öppen med allt, men fy fan vad jobbigt att erkänna hur en egentligen levt (och hur allt förlorades ju djupare m*ssbruket blev) när alla trodde att jag var så jävla lycklig, framgångsrik, tjänade bra (vita) pengar och hade det perfekta livet. Det enda jag gjorde var ju att fly all inre smärta till d*oger och skapade ett liv jag trodde att jag ville ha)

      Idag är företaget kursat, huset sålt med förlust, bor i hyresrätt, fick börja om från noll med saker i lägenheten pga gäng som gjorde inbrott + senaste exet slig sönder det lilla jag hade kvar eller att jag bytt typ systemkamera för 7000kr mot droger för en femhundring, lever på soc-bidrag, arbetstränar 40% (med mål mot 100%) pga utbränd hjärna, får medicin mot mitt b*roende, inser hur mkt skada hjärnan tagit (allmänt trögare exempelvis) och hur svårt det är att interagera i samhället med ett b*ottsregister. Ska utredas för adhd och kämpar efter 14månaders d*ogfrihet fortf mot extremt d*ogsug.

      Mitt exempel är väl väldigt extremt men också väldigt tydligt på hur luftslott ser ut, att det kan va så sjukt långt ifrån hur saker kan se ut att vara.

      Men mår så mkt bättre idag, efter många behandlingar, bestämt mig för att bearbeta, inte behöver spela någon jag inte är, lär mig vad riktig lycka är och att tvingas leva på existensminum var antagligen det bästa som kunde hända. Idag har jag ingen direkt skillnad på utåt och inåt, verkar väl tuffare utåt än vad jag är inåt kanske (är jävligt känslig hehe). Och det är skönt att slippa fasaderna.

      Just idag har jag ångest för all förlorad pension och försöker bestämma mig för vad jag kan omskola mig till för att väga upp alls år av förlorad inkomst.

      Utåt: glad och aktiv tjej som ständigt hittar på roliga saker. Klättrar, paddlar kajak, är ute i naturen, reser, äter god mat.
      Inåt: skitledsen över att jag gör åtta av tio av de här sakerna själv för att min kille bara sitter på röven och spelar datorspel och aldrig vill hitta på något tillsammans med mig och att jag inte har en enda vän som är intresserad av samma saker som jag.

        Snälla säg att du bor i Skåne: isåfall kan du snabbt få en kompis!

          Nää, tyvärr. ? Jag bor i Värmland.

            Åh vart i Värmland? Ålder? 🙂

              Bor i Karlstad, är 33. 🙂

            Hur gammal är du?

          Var i Skåne bor du?

      Utåt: omtänksam och snäll sambo, ordnat boende. Två rara katter. Har givande hobbys och stöttande familj. Glad och social.
      Inåt: sjukskriven sedan ett år tillbaka och känner mig totalt värdelös för arbetsmarknaden, katastroftankar om allt, väntar på utredning om asbergers. Orkeslös, få saker känns fortfarande kul. Ätit antidepressiva i fyra år.

      Utåt: bra utbildning, drömjobb, bra karriär. Bor i bostadsrätt i centrala Sthlm. Sambo. Har det bra ställt och kan resa mycket. Många vänner. ”Du har verkligen allt” har jag fått höra.

      Inåt: mina föräldrar verkar inte vilja veta av mig och har ignorerat mig sedan en månad tillbaka för att jag sa nej och stod upp för mig själv. Det gör så ont.

      Utåt: roligt och unikt jobb. Barn. Sambo. Egen bil. Köper de prylar jag vill ha. Aktiv. Rolig. Älskad av många.

      Inåt: deprimerad och problem med ångest inte ens min sambo vet om. Vill byta jobb. Ingen känner mig egentligen.

      Utåt har ett fritt jobb med frihet under ansvar som jag knappt är på. Jag låtsas att jag är på jobbet men jobbar bara ca 4 timmar per dag. Jag skäms verkligen av att jag jobbar så lite. Klarar min budget och ligger alltid på topp på jobbet. Om bara min chef visste vilken slappis jag är.

        låter smart

        Vad jobbar du med?

      Utåt:
      Är en mindre bloggare, pluggar på universitet sista året, jobbar extra i butik vid sidan om, resor mycket, har alltid rätt kläder/märkeskläder, går på events flera gånger i veckan och har massa vänner/bekanta. Har en fin familj som stöttar mycket.
      Inåt:
      Kan fortfarande inte avsluta mitt sista år på universitet vilket resulterar i stor ångest. Trivs sådär på jobbet pga av oförstående/kontrollerande chefer. Har inte stora ekonomiska möjligheter pga av familjeförhållande där flera är sjukskrivna. Känner mig ofta otillräcklig i sociala relationer och att få saker hinns med i livet.

      Utåt: lycklig sambo, redo for barn, bra betalat jobb i en bransj som det finns få jobber i, stort nätverk, Life is good och enbart goda ting vänter

      Inåt: inte sex på länge, jag blivit koniserat pga celleforandring, min sambo berettade precis at han tvivlar på vår relation, jag bor i en stad långt borta från min familj (min stora nätverk är forknippat med jobbet). Så ja, jag har mitt jobb, men min framtid blir möjligens inte som jag hoppades på ?

      Åh. Vilken befriande tråd.
      Utåt: God ekonomi, älskar min sambo och barn, stuga, lyckade och uppmärksammade kreativa projekt. Spännande höst att se fram emot. Social och pigg.
      Inåt: Ångest. Katastroftankar och rädsla att inte kunna hantera hösten. Panik varje gång telefonen ringer. Rädd. Rädd. Rädd. Lovar mig själv att bli smalare, mycket smalare. Känner mig ensam.

      Jag är alltid mig själv och öppen med det mesta, tror inte jag har något ”inåt” och ”utåt” som någon skulle bli förvånad över

        Utåt: osäker, dåligt jobb, dålig ekonomi, underbar dotter, rolig, ful

        Inåt: barnets pappa misshandlar mig psykiskt, ledsen, omotiverad, negativ haha….

          Snälla ring till kvinnofridlinjen eller gå till en jourmottagning för kvinnor. Du ska inte, under några omständigheter bli misshandlad av din sambo. Ring när han inte är hemma. Du behöver inte ringa polisen om du inte vill. Men du måste ta dig ur detta förhållandet.

          Jag förstår att du formodligen känner dig osäker och ful osv som en konsekvens av hans psykiska misshandel. Jag måste bara säga att det inte alls är sant. Tro inte på de orden han säger till dig. Din dåliga ekonomi kan bero på att han begränsar dig? Eller att du inte vågar byta jobb pga att du har låg tillit till dina förmågor? Alla dessa saker känner du pga all psykisk misshandel du blir utsatt för. Du är dock medveten om den vilket ändå tyder på att du förstår att det inte är ditt fel att detta pågår? Och du har en underbar dotter som förtjänar en lycklig mamma. Det finns hjälp att få på kvinnojourer i din stad eller om du kanske behöver samla kraft först så har du rätt till psykologhjälp via BVC om din dotter är under 6 år gammal. Där kan du berätta om hur du har det och förhoppningsvis så kan du med hjälp av psykologen börja komma underfund med vem du egentligen är och att du visst klarar av att ta dig upp och ur detta. Jag hoppas att du vet att livet kan vara annorlunda även för dig och din dotter ❤️

      Utåt: Bra betalt jobb. Respekterad i min bransch. Jobbar även inom media utåt. Några har säkert hört eller läst om mig. Stort dyrt hus utan nämnvärt några lån. Snygg som fan. Två barn. Sambo. Underbar familj som stöttar mig i allt. Arv som gör att jag aldrig kommer behöva oroa mig för framtiden.

      Hemligheten: Svår ångest. Gått i privat terapi i år (för att jag med min ställning inte vågar söka mig till vanliga vården, tragiskt, bara att jag tycker det), cirka noll nära vänner, i en djup depression men envisas med att jobba över 50 h i veckan endå, ätstörningar och den 29 börjar jag medicineras pga min dep och ångest.

        Glömde… en sambo som dricker för mycket, väldigt för mycket.. och en bror som har problem som jag betalar allt för.

      Hej allesammans!

      Vill bara tacka er för att ni alla delade med er! Tror det kan vara en viktig ögonöppnare i dagens tillrättalagda värld att oavsett hur bra andra verkar ha det så kämpar alla med sina demoner! Är stolt över alla som vågade dela med sig!
      Tack ❤️

      Utåt: Lever ett lugnt samboliv i en fin bostadsrätt. Går i tankar på att skaffa katt. Framstår som skärpt, rationell och bildad. Hade en hög position på mitt senaste jobb. Är nu långtidssjukskriven.

      Inåt: Outbildad konstnärssjäl med psykossjukdom. Lever med den konstanta rädslan av att en psykos kan utlösas var, när och hur som helst.

      Begränsas av att måendet styr mitt liv och undrar om jag någonsin kommer att kunna jobba igen.

      Utåt: Lyckligt gift. Kör en riktigt sexig bil. Stor fin lägenhet centralt. Sommarstuga i skärgården. Trist jobb men har det bra i övrigt. Cheferna och facket hatar mig men många kollegor beundrar mig för att jag är så stark och säger ifrån när något är fel.

      Inåt: När min man får lågt blodsocker hatar han mig. När han har ätit ber han om ursäkt. Det har tänts en varningslampa i bilen så den kanske snart är värdelös. Vägrar att låna pengar till bil så nu får det bli något gubbigt och tråkigt. Lägenheten förfaller för vi orkar inte renovera. Sommarstugan är svärföräldrarnas så det är de som bestämmer, vi får inte ändra någonting (jag hatar alla deras prydnadssaker och opraktiska lösningar). Vi har inte råd att köpa egen stuga. Mitt jobb knäcker mig och jag lyckas inte skaffa något nytt. Min kropp värker och jag föraktar mina ryggradslösa kollegor. Om de bara försökt att dra åt samma håll hade inte cheferna kunnat hålla på som de gör. Man härskar genom att söndra. Det känns som jag försöker valla en flock med katter.

      Utåt: sambo och förlovad med en snygg man. En ljuvlig son på dryga halvåret som är go och glad och sover hela nätterna. Renoverar hus och snålar inte, köper fina märkessaker till sonen och vi har varsin ny bil. Jag betraktas som lugn och stabil, min sambo tjänar bra. Hade en enkel graviditet och förlossning, gick ner allt jag gått upp efter en månad och har inga skador varken på magmuskler eller där nere. Ett vanligt, stabilt och kärleksfullt familjeliv.

      Inåt: olycklig och vi bråkar mest hela tiden. Älskar mitt barn men tycker att min sambo är lite av en neandertalare, han ljuger om lite allt möjligt och kom på honom med att ha en kontaktannons med bild på en sexsida. Jag kan inte prata med honom om mitt mående eller fråga honom om något eftersom han svarar ”jag vet inte” på allt. Jag vill separera men jag har inga vänner eller familj här, är väldigt ensam överlag eftersom jag inte står min egen familj nära. Jag är kvar för att jag inte ser någon lösning på situationen, jag vill ju inte flytta 70 mil hem och separera sonen från sin far. Jag har svårt för att bjuda in personer i mitt liv, trots att jag vet att jag lätt blir omtyckt på jobb osv. Men jag stoppar det där, det är otäckt att bjuda in i det privata. Vi bråkar om pengar eftersom jag anser att han slösar och köper onödigt dyra saker i samband med renoveringen. Och så är det dom där j*vla hemorrojderna som kom sista månaden i graviditeten.

      Svar på: Vad är äkta?

      Utåt: Log mycket oftare än vad jag egentligen ville. (Nu ler jag mer på ”riktigt” igen)

      Inåt: Var oerhört tyngd av en alltför stor belastning av livets bekymmer. (Nu lycklig igen!!)

      Utåt: Nyförlovad och nyutexaminerad från universitetet. Snygg och smart enligt de flesta.
      Inåt: Väldigt mycket ångest som ibland gör mig rädd att gå ut. Har inte sökt några jobb alls pga detta vilket nästan inga som känner mig vet. Arbetar en eller max två dagar inom hemtjänsten, det är allt jag orkar på en vecka sen är jag totalt slut. Vågar inte åka tunnelbana eller buss. Osjälvständig.

      Utåt: fantastisk sambo som är min bästa vän, fin relation med min familj, har alltid haft vänner, snart färdig jurist, bra jobb på advokatbyrå vid sidan av skolan, bor i stor lägenhet i centrala Stockholm, glad och social, ser bra ut.
      Inåt: jättelåg självkänsla och tror inte att någon genuint gillar mig, ständigt rädd för att mina vänner ska överge mig och att jag inte betyder någonting för dem. Ångest och oro ofta. Funderar på att söka hjälp i höst

      Utåt; glad, positiv som pluggar till uska. Bor i en söt liten etta tillsammans med mina två katter. Har många vänner, är socialt kompetent. Lyckligt singel.

      Inåt; Ångest, inte alls lika positiv och glad som jag verkar. Jobbat arslet av mig och tack gode Gud det är sista dagen idag för är helt jävla slut. Börjar undra varför jag pluggar till undersköterska, blir deprimerad. Älskar mina katter till döds. Sover alldeles för mycket (pga sommarjobbet, helt slut). Får oftast ännu mer ångest när hösten kommer. Vill flytta härifrån och till en tvåa, helst trea. Har några vänner som står väldigt nära som jag pluggar med, resten ser jag ibland när vi har tid o dom bryr sej knappt.
      Olyckligt singel. Vill ha närhet. En kontrollerande mamma. Som sa ”Du har grov benstomme”, jag som redan har ångest över hur jag ser ut kroppsligt.

    Någon mer som blir totalt kass i magen vid mens?! Vågar knappt lämna huset i rädsla att göra ner sig.. ? tips på vad man kan göra? Kan hormonspiral hjälpa? Så mensen försvinner.. p-piller har jag testat me gav nig konstant mens och dålig mage i ca två månader se än gav jag upp..

      Kolla upp din sköldkörtel, problem med den kan ge strul med magen vid mens. Själv blir jag galet hård i magen.

      Bara precis timmarna innan mens, en störtdiarre och sedan är det bra igen

      Haha min mage blir helt sjuk. Måste springa och göra nr 2 typ hela tiden (lös i magen)

      Jag blir tvärtemot så hård i magen. Är sååå ont

      Japp, men det får man liksom aldrig höra om. Det var inte förrän jag träffade min förra tjej och vi synkades ihop som polletten trillade ner när vi båda fick akutdiarré och mens samma dag. Har precis satt in mirena och det har hjälpt bra.

      Loperamid säger jag bara! Dimor är det som får mig att våga gå utanför dörren..

      Testa en annan p-pillersort? Eller hormonspiral som du skrev. P-piller räddade mitt liv iaf 🙂

    Läser alltid Öppet Sår.. vad säger det om mig?

      Att du inte har ett liv!

        Då är vi två ? Mvh jobbar fyra av sex helger

          Sår. Inte spår.

      Samma här ?

      Kanske skulle gått till specsavers istället?

        Ser bra på nära håll

    Tips på inte allt för läskiga skräckfilmer som en 12 åring kan se. Vi ser den tillsammans med vuxna. Gärna på Netflix

      Blair witch project. Men ni kanske inte vill tälta i skogen på ett tag

        Näeeee bwp är ju det läskigaste som finns. Fy.

        Ta något av Steven king. Finns många nyinspelade (obs ej haralds lek pga asvidrig). Eller titta på typ panikc room, den är mest spännande men läskig ändå

          Läskig ja, men lämpad för 12åringar. Tänker eftersom det i princip inte händer någonting som är olämpligt för dem att se. Den är ju mer psykologisk

      Gremlins helt klart!!

      Coraline gillar min 11-åriga lillebror som är ett skräckfan 🙂

      Beror ju på hur den 12-åringen är. En del är mogen och tål mer, andra mindre.

      Beetlejuice, ifall hen inte är van vid otäcka filmer. Gremlins (första filmen) som någon annan här föreslog.
      Annars… Hmm. Kommer nog inte på några filmer som är värre men inte för hemska. ? Gillar själv skräckisböcker, inte filmer.

      Serien Stranger Things kanske?

        Låt den rätte komma in.
        Har inte sett den själv men kanske den kan vara något? Huvudpersonen är i alla fall i samma ålder, 12 år.

      Beror nog på vad man själv klarar av att se. Jag klarar inte av att se Scream-filmerna pga de skrämde livet ur mig som 8-åring. Annars har jag kollat på skräckfilmer sedan typ 7-8 års ålder, likaså min lillasyster. Men vi har inte brytt oss om det idag.

    Film-efterlysning.?

    Jag fick jättebra hjälp igår om en skräckfilm (Tack för hjälpen, ni vet vilka ni är) och jag kollade på Filmen igårkväll?

    Men jag har blandat i hop olika filmer, så jag söker en ny skräckfilm (tror jag att det är)

    En mörkhyad liten kille, (han heter nog Narren) jag tror han är i en källare, inlåsta. Han kan ha haft vänner i källaren oxå. Med trätrappa ner. Något Amerikanskt hus med en trång gång mellan hus och häcken… en film 20år tillbaka i tiden.

      Vad var svaret igår på din film som inte var riktig?. Jag tycker att den lät som en inte allt för läskig film att se.

      Ytterligare filmefterlysning!

      Såg på tv när jag var liten, förmodligen tidigt nittiotal. En man och en kvinna som har galet passionerat sex i en gigantisk äppelhög i ett stall? Svensk eller skandinavisk?

      Minns endast denna scenen, tänker hela tiden hur sjukt obekvämt det måste varit att ligga i den där äppelhögen! Hah.

        Hmm.. Väldigt osäker på om det var äpplen inblandat, men finns väl en film där Helena Bergström och Rolf Lassgård har sex i ett stall/lada

      ”The people under the stairs” måste det va!

    Jag har på senaste upplevt mycket ångest över saker som egentligen inte är något speciellt ( t.ex gå på träningen vilket jag gjort sedan jag var 5 och som jag tycker om) och också extremt mycket över saker som faktiskt är lite läskiga som t.ex körkortslektioner. Har också lite av en stressmage vilket är jobbigt samtidigt. Jag sökte efter diagnoser som jag möjligtvis skulle kunna ha men känner inte riktigt igen mig i något av de vanliga psykiska problemen helt. Jag upplever alltid ångest inför något och bara plötsligt. Och det hindrar mig inte heller att göra de sakerna, det gör det bara jobbigare. Jag vet att jag inte kan ge mig en diagnos (kanske inte ens har en?) men känner nån igen sig?

      Såg inte den här kommentaren då jag har upptagen med att skriva min. Inser nu att det låter som jag är samma person eller är någon annan som försöker ta uppmärksamhet från ditt liknande problem med min kommentar nedan. Förlåt<3

      H, det kan vara så att du behöver arbeta med din självkänsla och ditt självförtroende, men även med stresshantering.

      Det behöver inte vara en diagnos. Å andra sidan, om du beskriver mer vad som skulle kunna vara en diagnos så kan jag och andra hjälpa dig mer med det. Kram till dig!

      Googla GAD, låter som du har det. <3 har det själv och det är tufft

    Till att börja med så ska jag söka hjälp hos psykolog, men hade varit skönt att höra era tankar och erfarenheter först o se om någon annan mår som mig.

    Var deprimerad i cirka ett halvår för några månader sen, men har nu det senaste mått mycket bättre. Går inte längre till kurator/psykolog utan är helt enkelt i stort sett frisk skulle jag säga. Trots detta lider jag av _konstant_ ångest, speciellt när jag är ute bland folk. Mår som bäst när jag är antingen ensam eller med min pojkvän men inte ens då är jag helt ångestfri. Har inte heller ångest över ”något speciellt” utan går bara ständigt runt med denna känsla, vilket var annorlunda då jag var deprimerad. Visste då oftast varför jag mådde dåligt. Är även oerhört lättretlig och kan bli fruktansvärt arg. Har svårt att koncentrera mig och få tex studier gjorda. Inga ”jättespeciella” symptom men ändå något som förstör min vardag.

    Vissa av dessa symptom kännetecknar ju GAD, men känner inte riktigt att jag känner igen mig i mycket annat som är typiskt för syndromet. Finns det några liknande diagnoser? Är det någon annan som känner igen sig? Är det helt enkelt så att jag fortfarande är deprimerad? Vad tror ni?

      Känner nästan likadant! Som sagt så har jag ångest inför kommande saker istället för generellt vilket gör att jag inte känner att någon diagnos är riktigt fullt ”mig”. Men det är ofta inför saker där jag behöver träffa nya människor själv eller när något som gör mig ledsen så blir det värre.

      Vet ej något om depression men det är värt att undersöka även om det inte känns som tidigare ❤️❤️❤️

    Ni som äter enligt 5:2, vad äter ni på ”fastedagarna”? Dvs 500 kcal/dag. Börjar få slut på idéer.

      En burk köttsoppa delat på två portioner

        Men gud. Ät mat människor

          Jaa! Finns så mycket sjukt kring mat. Ramlade in på ett Instagram Louise Rud… som fotar diverse läckerheter men som är så gravt anorektisk men alla bara gillar och gillar!! Hur är det möjligt??? Kan bara hoppas att hon får proffshjälp..
          PS vet att hon var sjuk redan på gymnasiet. Hon gick ett tag i Gab Joss klass men var en av dem som blev utsatt av henne sa en annan klasskompis..

            Jag reagerade mest på att hon verkar dricka alkohol nästan dagligen.

            Hittade ingen louise rud på Instagram. Blev lite nyfiken

              Louise Rudvall verkar det vara, inte jättemånga bilder på henne, mest en massa mat…

                @rudwall ska det va…

                Rudwall ska det vara…

                Det där är tydligen en väldigt vanligt beteende när man drabbats av hennes sjukdom, att fokusera helt på mat och gärna laga mat och baka till alla andra. Hoppas hon får hjälp! ?

            Jävlar så sorgligt och skrämmande. Hon ser ut att vara en hårsmån från döden. Mycket sjukt att hon ändå dagligen lägger upp alla dessa matbilder. Hoppas hon får hjälp!

      Jag satsade på volym i magen så havregrynsgröt och sen mycket mycket grönsaker. Pallade dock ändå inte så länge.

      Grönsaker med hummus, kvarg, grönsakssoppor (mixa broccoli, svamp, morot eller annan kokt grönsak med lite kryddor), äggröra, kokt torsk med citron och dill med sallad, finns ju massor!

    Era bästa tips mot sötsuget? Vill så gärna gå ner i vikt nu efter graviditeten??hur ska man sluta, choklad är ju fan gott!

      Havregrynsgröt, ha på honung, kanel, kardemumma, salt och havremjölk. Smakar kanelbulle men är nyttigare.
      Köp hem mörk choklad och ta bara någon ruta när sötsuget slår in.
      Eller bara håll ut i 3 veckor så minskar det

      Jag köper inget, hjälper mig ?

      Jag ska pröva hypnos ??? får se om det hjälper. Jag klarar inte att intebunna mig ting. Unnar mig saker heeeela tiden???

        Haha! Borde nog också gå dit! ?? jag går ut för att ta en promenad, promenaden leder till butiken där jag köper ???. Men jag ska nog bara sluta köpa och äta havregryn. Och hålla ut i 3 veckor ??

          Det gäller att ha rätt kombo på havregrynen, bara plain havregrynsgröt kommer inte hjälpa

      Frys druvor! Inte god ärstatning for choclad, men känns som godis. Jättegott! Annars: lag chocladkaka men använd avokado och dadler!

      Proteinbars, gott men du blir så jävla mätt. så en räcker. Jag gillar swebar marängswiss

    Tänkte ringa 1177 imorgon men hör lite här först.

    Vintern 2016-2017 ELLER 2015-2016, minns inte riktigt men tror på det förstnämnda, ramlade jag av min häst rätt ”illa”. LYCKLIGTVIS gick det bra med hästen, men jag flög ner på en väldigt hård och isig, upplogad ”vall” från galopp. Vred mig i fallet och fick ett kraftigt slag på revbenen på höger sida (blev ”spetsad” av toppen på vallen, tänkt dig ett uppochnedvänt V). Det gjorde fruktansvärt ont precis efter, kunde knappt andas/röra mig — men hästen skulle hem så det var bara att kravla sig upp fast man blev svimfärdig och skritta hem.. Uppsökte inte läkarvård, kanske inte var så smart såhär i efterhand med tanke på att jag hade ont i flera veckor/månader. Nu till saken.

    Jag har stundtals ont i det området. Aldrig haft det innan det här fallet. Jag kan peka EXAKT var jag är öm och det är på samma ställe varje gång. Jag har inte haft ont där varje dag, men när jag är stel, varit sjuk, mycket ont i min knäskada, vid upprepade rörelser när jag tränar (t.ex. båten med rotation) får jag ont. Ibland, och nu de senaste veckorna, har jag fått en stegrande smärta på framsidan av revbenen istället. Det är fortfarande på höger sida, samma höjd men flyttat sig ”framåt”.

    Något som har varit med om något liknande? Kan det vara pga fallet eller tror ni att det är irrelevant? Är van med smärta så det har stör mig inte nämnvärt men samtidigt är det inte värt att gå runt med smärta i flera år. Är 20, tjej, allsidigt tränad.

      Mina bröder lekte på golvet och lillebror hoppade på min storebrors överkropp. Tror det var revbenen dom bröts. Han var med om liknande symptom. Hade väldigt ont och svårt att andas. Uppsökte akuten flertal gånger. Men tror inte det går att ”laga” på något sätt. Min svärmor var med om liknande men då var det bussen som krockade och hon bröt flera revben, hon har fortfarande ont ibland och detta hände för 12-13 år sedan.

        Har läst att många med smärtor pga tidigare revbensbrott inte alltid blir helt av med problemen. Så det är väl bara att gilla läget då, kanske läker ut om ett par år.

          Jag tycker dock att du ska rådfråga en läkare ändå, det skadar ju inte. Det är också bra att få det dokumenterat för framtiden om det skulle bli en försäkringsfråga, men det borde du nog gjort direkt när det hände. Jag är dock själv hästmänniska så jag vet hur det är, hästen ska hem och vara hel medan ens egna tillstånd är skitsamma 😉

            Ja, verkligen! Vi hästmänniskor är lite speciella haha
            Ska till läkaren 30/8, kanske kan ta det då 🙂

    Hur slutar man amma snabbast? Finns det något som minskar bröstmjölk? Ammar nu 2 gånger på dagen och 2-3 gånger på natten. Tips mottages!

      Det finns läkemedel för att stoppa produktionen men det brukar sällan rekommenderas.

      Enda är väl att sluta helt och hållet, stå ut med spända bröst och handmjölka ut det värsta. Inte så brösten blir helt tomma, men så pass att det värsta trycket släpper. Har två barn och detta har fungerat bra för mig. Beroende på hur pass mycket kraftig mjölkproduktion man har så tar det ju olika lång tid för brösten att ”torka ut”. Efter en vecka kommer du nog märka stor skillnad, möjligen att brösten börjar bli helt tomma dessutom. ??

        Var får man tag på det? Är det hos bvc eller vårdcentralen?

        Jo jag vill då gärna sluta bara sådär men har en 10 månaders dotter som är fastklistrad på mig. Hon somnar inte utan bröstet. Så jag vet inte hur jag ska göra☹️ Tack för svar ??

          Är bm och det stämmer att det finns läkemedel men det ska bara tas i början direkt efter förlossningen, annars är det verkningslöst! Du måste trapps ut amningen i lagom takt annars riskera du mjölkstockning. Rek amningshjalpen.se eller babybaby.se för tips!!

    Hejsan, brukar ju funka o säka efter filmer i Öppet Spår så tänkte jag gör ett försök.

    Letar efter en film där den inleds med att familjen (mamma, pappa, 2 barn har jag för mig) står i en affär o ska köpa filmer. Sedan kör de hem för att sen mötas av en inbrottstjuv/mördare(?) (kmr inte ihåg men nån typ av kriminell) som skjuter mamman o pappan. Barnen klarar sig och får åka till en släkting som äger en gård. Detta är allt jag kommer ihåg av filmen och undrar om någon här vet vilken film jag menar..?

      *söka

    Hej! För en månad sen skrev jag i Öppet spår om att jag ätit samma p-piller i 9 år och allting alltid gått som ett klockverk. Förra månaden fick jag ingen mens alls (negativt gravtest) och tänkte inte så mycket mer på det, den kan ju hoppa nån gång o sådär.

    Nu är jag tre dagar försenad på denna mens också (om den ens kommer?). Fortfarande negativa gravtest (vill INTE bli gravid). Ska ta ett till imorgon och sen ringa kvinnokliniken på måndag.

    Tänkte bara höra om någon här har erfarenhet av att mensen plötsligt försvunnit trots p-piller men inte varit gravida? Vad har det varit för orsak?

    Önskar er alla en trevlig lördagskväll ❤️

      Hej! Mensen kan utebli ibland även om man inte är gravid! Vet en som fick sin första mens vid 25 års ålder exempelvis och hade en vän förut som mådde så psykiskt dåligt att hon inte hade haft mens på ett helt år. Kanske stress eller liknande som påverkat dig, hur som helst kommer det lösa sig!!❤️

        Så skönt att höra ❤️

      Stress, dåligt mående, psykisk ohälsa och mycket oro/ångest gör min mens försenad och ibland helt utebliven i perioder

        Tack snälla för svar! Man blir ju orolig ?

      Min försvann i ett halvår när jag under en period gick ner snabbt i vikt. Den har också försvunnit i ett par månader när jag varit riktigt stressad.

        Så skönt att höra att det kan bero på flera faktorer. Tack för att du tog dig tid att svara! ?

    Hej, jag behöver serie-tips, jag har sett de mest populära serierna. Finns det någon som har ett tips, gillar det mesta ?

      How to get away with murder.
      Ge första avsnitten är chans så tror jag du kommer gilla den! Fastnade direkt

      Bloodline om du vill ha ett fantastiskt drama, Arrested development om du vill ha en komedi.

      Dynasty är ett ganska bra drama.
      Annars om du inte har sett The crown så är den svinbra . Båda görs nu med fler säsonger på g

      Tack för svar ?
      Hoppas ändå på fler tips!

      Jag ser om Gilmore girls just nu, har inte ord för hur mysig den är ??
      Annars: orange is the new black, prison break, Wentworth (som oitnb fast rårare, från australien). Love island uk 2017 ? Finns på tv4play nu, är kär i chris *skämskudde*

      Queen of south på Netflix och Younger på Cmore

      Lucifer (Netflix)

      3%, en brasiliansk serie på Netflix, riktigt spännande tycker jag!

      True detective (första säsongen) är såååååå bra!!

      Velvet på Netflix!
      Urmysig, rolig spansk serie. Var så tveksam när jag fick tipset av min faster men gav den en chans när jag hade brist på annat och fastnade direkt!

      The 100!

    Jag känner mig så himla oälskad och ensam..

      Fast här, Bumbjörnen är du inte ensam och oälskad. <3 Kram

        Tack ??

          Tack själv ??

      Varför? Berätta gärna! Jag ”lyssnar” gärna! Bara om du vill. Styrkekramar!

        Har ingen familj direkt, mina släktingar har jag knappt kontakt med pga långt avstånd. Har 2 små barn vars pappa jag separerade ifrån för 2 år sedan, han lyckades få mig att tappa en stor del av min vänskapskrets, lång historia men han hittade ”fel” hos alla, gillade inte att jag var social osv. Kom på ikväll att det var väldigt längesedan någon verkligen frågade av intresse hur jag mår. Jag kan inte komma på någon som saknar mig, och ja, barnen älskar ju mig men.. Jag har inga nära vuxna. Har haft fullt upp med barn och studier (på distans, så där träffar jag inte heller folk), så jag har liksom levt i vår lilla familjebubbla. Jag är nog en ganska känslosam människa som har en tendens att överanalysera ibland. Vill att alla runt omkring mig ska må bra, men i slutändan har jag glömt bort mig själv. Det var därför mitt ex fattade att han kunde styra mig till slut (när jag var upp över öronen förälskad) och nu står jag ensam kvar. Längtar efter att känna mig glad igen..

          Vart bor du??

          Bästa!! Okej, jag känner igen en del av det där från hur jag hade det förr för länge sedan. Vi påverkas mycket av de vi har intill oss och när kontaktnätet krymper ytterligare så blir de flesta av oss påverkade av det. Det tar på självkänslan och eftersom din situation för övrigt (med två små barn och distansstudier) inte har förenklat det rent praktiskt för dig heller, så är det klart att det blir tufft och detta med att övertänka kommer ”som ett brev på posten”.

          Men så som du har det nu lär du inte ha det jämt. Jag minns när jag stod och diskade med fin utsikt, kvällssolen gjorde att träden utanför köket såg gyllengula ut. Att jag då tänkte att hur ska jag orka ändra min situation och att träffa någon ny partner är väl mest jobbigt?!

          Men sedan vände livet efter ett år och idag har jag det så bra som jag bara kunde drömma om. Så försök att börja med att ta hänsyn till dig själv, lyssna in vad du behöver (när det är möjligt). Ta gärna hjälp om det finns möjlighet, med t.ex hushållsssysslor och med att få barnvakt. Eller dela det med någon, försök att ta hem en vän som du kan prata med när du ändå är med barnen och eller städar. Kram till dig!

          Hej Bumbibjörnen, svar väntar i modd. Skrev för långt.

    SÖKES: presenttips!
    Min pojkvän sen i vintras fyller år om ca en månad. Önskar ge honom något speciellt, men ändå enkelt. Skulle vilja skämma bort honom med saker jag kan göra, tex massage, middag, eller liknande. Jag vill liksom göra det romantiskt men enkelt, men just nu har jag tokslut på idéer. Finns det någon här ute som har något tips på vad jag kan göra?

      Fotobok med minnen från er tid tillsammans + middag på fin restaurang med mat han gillar?

        Tack för tips 🙂 En fotobok är en bra idé 🙂

      scum-manifestet av Valerie Solanas

    Behöver alla tips om hur jag kan öka fertiliteten och chansen att bli gravid både ”naturligt” eller vid IVF. Har försökt att bli gravid i över ett år och har IVF-start om två månader så är nu villig att testa allt, hokuspokus eller ej, för att öka chansen tills dess. Kost, vitaminer, yoga, you name it. Utredningen har visat att vi är oförklarligt barnlösa så allt ska liksom fungera. Ge alla möjliga tips! (OBS ej helst att slappna av då jag inte blivit gravid under semestrar, resor eller när jag inte haft en tanke på graviditet).

      Ifall det inte finns en förklaring till varför ni intw ännu blivit gravida så kommer allt ordna sig med STOR sannolikhet! Det du kan tänka på är att undvika allt som inte får dig att må bra – fysiskt som psykiskt! Andra förändringar känns onödiga och kanske bara ger fel effekt. Lycka till till dig❤️❤️❤️

      När jag va samma sits så läste jag att bisolvon kunde hjälpa… högst oklart om det är till någon hjälp.

      Jag testade iaf och blev gravid, dock ett utomkvedshavandeskap.. om det berodde på bisolvonen eller bara otur, det får jag nog aldrig veta.

      Jag testade en massa olika saker och blev till slut gravid. Vet egentligen inte vad som hjälpte. Jag listar allt här nedan! Och lycka till! ❤️

      Äta vitaminer, rosenrot ( slutade efter nån vecka pågrund av att det började klia massa), fick tips om att äta sesamkakor( tydligen tips från mellanöstern), började träna och äta bättre. Tror det som hjälpte mig mest var nog bara att jag slutade tänka och stressa varje gång mensen var sen några dagar. Jag bara slutade tänka på det. Att träna, jobba och läsa böcker gjorde nog mig upptagen, så jag hade inte mycket tid att tänka på jag ville ha barn eller nåt sånt. Visst kom tankarna tillbaka då jag såg gravidmagar eller små bebisar ute men det gick snabbt bort! Tänk bara att det kommer när det kommer. Gör dig upptagen med annat etc! ❤️❤️

    HJÄLP!

    Jag är så satans trött på mitt jobb, eller snarare vissa kollegor, stämningen på jobbet är helt enkelt katastrofal. Typ ångest varje gång man sitter i bilen till jobbet.

    Så nu till det jag vill ha tips på, vad ska jag blir när jag blir stor ?! Dags för karriärsbyte.. vad borde jag jobba med? Jag är en tjej som inte är rädd för ”tuffa” tag, gillar jobb som är mansdominerade för att det helt enkelt är skönt att jobba med raka och tydliga killar ( av min erfarenhet iaf, sen finns det säkert andra exempel). Krav: dagtidsjobb med ok lön.

    Tips någon??

      POLIS! Viktigt jobb där det jämnt och ständigt händer nya saker och man blir väldigt respekterad som polis! Va kul med något nytt, heja?

        Det har varit drömjobb sen barnsben, men har insett att obekväma arbetstider inte är min grej.. familjen går först på alla högtider, alla dagar i veckan..

        Annars har du mig på pricken där, polis är ett yrke i rätt riktning 😀 Tack för tips!!

          Tänker att eftersom det är så stor brist på poliser idag så är det nog lätt att få bra arbetstider, alltså typiska 8-5 samt att lönen förmodligen bara kommer bli bättre!❤️ Om det varit en dröm sedan länge, KÖR!

          Kanske ordningsvakt eller väktare då? De har ju också obekväma arbetstider men kanske minde obekväma och kan vara lite mer flexibla med tider än vad polisväsendet är.

            Älskar engemanget!!

            Kanske värt att kolla upp iaf då, ska göra det!

            Andra tankar har gått åt typ grävmaskinsförare, lastbil eller något sånt.. någon som vet om det är lång ”utbildning” på sånt? Eller svårt o ta körkort ?

              CNCoperatörer är sjukt efterfrågade nu! Kort utb och ok lön 🙂

                Kollade upp det , helt klart intressant? tack för tipset, hade aldrig kommit på det själv !!

                  Vad kul! Jag kan själv tänka mig det i framtiden, börjar lessna på mitt nuvarande jag med. Heja dig som tar tag i det ? (Och lycka till!)

              Maskinförare och lastbilschaufför brukar vara ganska korta utbildningar, ofta YH-utbildning. Om du är intresserad av polisyrket så kanske kriminalvården kan vara något? Jag tror det hade varit jätteintressant och lärorikt, men såklart ganska tungt mentalt också 🙂

            Jag har varit väktare. Jag rekommenderar det starkt till alla som vill ha ett totalt hjärndött yrke där man sliter som en hund och får ut väldigt lite lön ?

      Typ lokförare och såna jobb inom gods/transport osv?

        Definitivt inget dagjobb. Oregelbundna arbetstider och borta långa perioder (12-48h) i taget. /godskörande lokförerska

          Haha, ja, nu vet jag inte hur jag tänkte där ?

      jag har aldrig träffat en man som är rak och tydlig, vart hittar man dem?

        Man går fram till dem när man är ute och dansar och ber dem om att få dansa helt enkelt. Min man är nästan komiskt rak och först var det jättesvårt att ta, men sedan lärde jag mig att vara lika rak tillbaka. (Lika komiskt det ibland) Vi är inte elaka, men väldigt tydliga med vad vi behöver, vill ha och tycker. Praktiskt på många sätt!

      Programmering!! Massor med jobb både nu och i framtiden. Du kan ju antingen plugga en kandidat eller master men orkar du inte det så finns det massor med KY-utbildningar där du blir expert på ett program och därmed lätt får jobb fort.
      Jag pluggar själv IT, media och design och börjar gå mer mot programmering och alla jag pratar med som jobbar inom IT säger att det är rätt väg att gå:)

    En hel del snack om politik så fortsätter på den svängen. Skulle ni kunna vara tillsammans med någon som röstar på ett annat parti än ni själva? Frågan kanske framstår märklig, men om man själv röstar på t.ex. M och partnern V så har man ju ändå ganska olika uppfattning om rätt väsentliga frågor. Så ja, jag undrar hur ni resonerar?

      Ja! Älskar att prata politik med mina vänner och de flesta av dem är mycket blå fast jag är socialdemokrat ?
      Oftast vill man ju ungefär samma saker, att Sverige ska bli bättre men man har bara olika syn på hur det ska ske!

      Nu jag inte 18 än men mina föräldrar + min bästa kompis föräldrar röstar olika. Det är inte något jättestort för de utan det beror på hur partiernas ledning är och hur den senaste mandatperioden gått, 3 av fyra byter ofta parti beroende på det medans den fjärde är infödd moderat. De tycker att alla förutom sd har ok grunder och att man röstar beroende på behovet vid tiden av valet. Det måste väl vara ganska vanligt att byta parti/ åsikt så det ska man inte lägga allt för mycket värdering i tycker jag, då man kan ha haft olika information och förståelse för den vilket kan ändra ens åsikt om man kommer till nya insikter

      Beror på hur mycket denna person drog in politiken i sin/vardag. Om båda personerna respekterar att man står olika i politiska frågor tror jag inte det måste bli problem men hade aldrig orkat en daglig diskussion om allting. Tror också att man måste ha ett par grundläggande värderingar gemensamt. Jag skulle inte kunna vara tillsammans med en klimatförnekare eller någon som var invandrarfientlig t.ex. men om min partner hade andra åsikter än mig gällande betygsystem i skolan eller liknande skulle det inte vara något problem.

      Ja, såklart. Väljer inte människor efter deras politiska åsikter om de inte är väldigt avvikande

      Jag är och har alltid varit V. Jag tror att det enda jag inte kunnat leva med hos en partner i form av partitillhörighet vore SD. Det hade varit svårt med någon som låg till höger om mig överlag, men jag tror ändå att jag skulle ha kunnat få det att funka med t ex en som röstade på Centern eller Liberalerna. Kanske. Jag vet ärligt talat inte. Min sambo är MP (men kommer förmodligen rösta V i det här valet då han är missnöjd med MP) och jag har aldrig varit tillsammans med någon längre åt höger än S. Så…

      Med det sagt, jag hade en gymnasiekamrat som var ”militant” vegan men gifte sig med en före detta nazist (som t o m suttit i fängelse för diverse hatdåd), omvänd till M. Så kärlek över gränserna är uppenbarligen möjligt.

    Ni som lider av ångest och oro: Hur hanterar ni det? Äter ni någon medicin eller klarar ni er ändå?

    Jag vill helst inte äta någon medicin men jag vet inte hur jag ska möta världen med min ångest och oro. Känns som jag kommer bli helt vilsen.

      Är du deprimerad i kombination med din oro skulle jag äta medicin. Jag har ångestsyndrom bland annat, men ingen depression, så jag låter det vara bara. Accepterar det för vad det är och gör det jag mår bra av

        Jag är inte deprimerad lider bara av GAD och blir lätt orolig. Men vill inte äta beroendeframkallande medicin för det förstör så mycket.

          Har också gad, jag tar ingen medicin. Brukar ha på tvn, musik eller liknande på låg volym som distraherar mina tankar. Ska börja med kbt till hösten

            Tusen tack för ditt svar! Ska göra likadant ❤

      Jag har Stesolid vid behov mot panikångest (utöver Bupropion, mina antidepressiva). Tyvärr har mindfulness aldrig funkat för mig, annars hade jag nog försökt jobba på någon sådan strategi (ihop med att djupandas osv).

      KBT kan vara en bra grej för många med ångest. Så det är nog mitt tips, om du inte vill ta mediciner!

    För ett tag sen hade vi en rolig tråd där folk berättar vad de jobbar med, det var verkligen allt möjligt! Kan vi ta det ett steg till, berätta vad du jobbar med och ge ditt bästa råd till folk utifrån ditt yrke? Vad önskar du att folk visste/gjorde eller vad skulle folk verkligen bli hjälpta av att veta/göra?

      Jobbar inte där längre men har jobbat på Duracel och där skrattade de alltid åt att svenskar lägger batterier i kylskåpet för att de ska hålla längre. Det skadar batterierna mer än det hjälper dem på traven.

      Det låter så tråkigt men spara till pensionen! Pratar dagligen med pensionärer som är ledsna över hur lite pension de har och önskar att de hade sparat mer själva ?

      Jobbade på Telia förut, önskar att kunderna allmänt var bättre på teknik och förstod skillnaden på telefonens innehåll och operatör. ”Vad är mitt facebook lösenord?”, ”Vad är min pinkod?” osv. Gaaaah. Jag var rätt dryg och brukade fråga tillbaka vad koden till mitt bankkort var. Kunderna borde även veta om att vi antecknade allt som sas och hände, så innan ni funderar på att stänga ner era ex’s telefonabonnemang så kan ni komma ihåg att namn på dig, nummer du ringt ifrån osv kommer att antecknas haha

      Jag jobbar på bank och ser SÅ många som i privatekonomin inte har greppat vad sparande är. De är ibland riktigt stolta över att de kan spara många tusenlappar varje månad… och sen går de och köper en resa, en möbel, en bil, och nollar kontot. Om och om igen. Det är konsumtion, inte sparande.

      Sparande är pengarna som ska göra ditt liv bättre/tryggare (köpa bostad och andra tillgångar som förväntas öka i värde, ha till pension/sämre tider). Dessa pengar bör ligga på en annan bank (investerade) och har ingenting att göra med det du spenderar. Menar alltså inte att man inte ska avsätta pengar till större köp, sjlävklart ska man det, men sätter du så av 10 000 en månad för att du ska köpa en bil men 0 kr till långsiktigt sparande, ja då har du sparat 0 kr. Lura inte dig själv.

      Jobbar som ekonomisk rådgivare, alltså allt som är relaterat till sparande, lån, försäkringar och säkerhetslösningar. Att ge råd ingår i mitt jobb, men mitt mest generella råd är: spendera inte mer än du behöver! Du sparar därmed både dina egna pengar och på miljön. ❤️❤️

        Alltså med allt som* skrev lite fort ?

      Jobbar som lärare i årskurs 1-6. Prata inte illa om dina barns lärare inför barnen. Uppfostra dina barn. Sluta curla. Se till att barnen gör läxor.

    Bra regnkläder som andas så att man kan vara ute i parken med barn utan att bli blöt. I dag har jag ett regnställ från 80 talet som jag snott av min mor (svettigt värre) eller ”vattenavstötande” kläder men de blir blöta i alla fall.

    Bonusfråga. Finns det gummistövlar man kan promenera i utan kramp och sendrag?

      Skippa galon och köp skalplagg som andas. Och skippa gummistövlarna och köp ett par kängor som du impregnerar alternativt ett par i GoreTex. 🙂

        Inte goretex! Mycket giftigt

          Oj, visste inte detta! Googlade nu och Gore-Tex verkar ju verkligen inte bra! Här blir det till att leta alternativ. ? Verkar dock som att både Gore-tex och andra tillverkat av den här typen av kläder försöker fasa ut mycket skadliga ämnen.

    Någon annan som fått ändrad hårfärg efter graviditet? Googlade lite snabbt o läste att man kan bli lite mörkare i håret efter graviditet, men för mig är det tvärtom, jag har gått från brun till ljusbrun och dessutom massa ännu ljusare slingor. Jag klagar inte, tycker det ser jättefint ut ? tycker bara det är lite konstigt. Inte färgat eller slingat håret på 7 år så det måste ju vara hormoner?

      Guck från ljusblond till mörkbrun efter 2 graviditeter 🙁 fast man kan ju aldrig riktigt veta om det är pga graviditeterna eller om det bara blev så med åldern..

      Jag började få gråa hårstrån efter min graviditet…. 25 år gammal?

      När jag behandlades med Enanton Depot (hormonbehandling typ) så ändrades min ögonfärg. Från blå till supergröna! Så ja, jag tror absolut att din hårfärg kan ändras pga graviditet. 🙂

    En fråga 🙂
    När man ska sätta i löshår hos frisören, ska håret vara nytvättat då eller fixar dom det där?
    / en tjej som aldrig haft löshår förut

      Ring och fråga.

      Skit i löshåret, ser onaturligt ut.

    Hej. Jag blir så jävla ledsen. Här försöker man att lämna så lite avtryck på jorden som det går, handlar 2 hand, äter inte kött, äger ingen bil, väljer ekologiskt osv. Samtidigt som andra skiter TOTALT i miljön och framtida generationer. Och SD som hävdar att det bara är vädret som blivit varmare. Influensers flyger till andra länder för att fota en jävla outfit. På riktigt. Känner sådant förakt och ilska mot dessa människor.

      Å känner detsamma!! Fattar inte hur folk bara blundar för sanningen ?

        Ja, folk blundar för sanningen. Den sanning som exempel ökad brottslighet.

      SD tog tillbaka det där. De har rätt i en sak, vi följer en cykel och det är helt normalt. Det som inte är normalt är att vi går mot istid och SAMTIDIGT går mot högre temperaturer. Känns dessutom som att du hänger på fel ställen, är väldigt många som är medvetna om klimatet

        Blir så trött på hur debatten förs laveringen om miljön. Det handlar hela tiden om löjliga icke-frågor, typ förbjud plastpåsar köp tygkassar, senvisar det sig att plastpåsar är 2000 gånger bättre för miljön än tyg – så länge det återvinns. Samma sak med elbilar som ska va så bra inga utsläpp blablabla men batterierna är så giftiga att det är bättre med bensin..? Sen köp ekologisk bomull osv. Asså jag blir så trött? Alla skyller på barnfamiljer som flyger till Thailand osv, sen finns det folk med ”viktiga jobb” som typ pendlar till Singapore och åker på lunchmöte i New York osv. Vi måste ändra våra beteenden totalt!!

      Håller med!

      Hemskt att folk flyger som aldrig förr utan minsta tanke på miljön.
      Det är tydligen väldigt viktigt att resa utomlands så att man har något att visa upp på insta o FB.

    Nån här som nyligen blivit klar undersköterska i Stockholm? Vilken typ av jobb fick ni? Vart? Betalt? Kan man som ny få annat än jobb i äldreomsorgen?

    Ni måste stoppa mig! Är mm från att köpa en til häst. Borde inte. Men det är ju så kuuuul! Måste sluta samla på djur.

      FEEL YOU! Fast ang katter. Man kan inte ha för många… ❤️❤️❤️

        Jag vet! Jag vill rädda alla övergivna hundar och köpa gulliga ponnys att linda benen på. Sjukt beteende. Men kan inte sluta ?

      Stopp! Köp ingen mer häst! Haha. (Älskar djur så jag förstår dig, men näe – ingen mer häst nu! Kram

        Tack! Precis vad jag behövde höra ??

    Jag vågar inte gå på toaletten på jobbet! Vågar inte ens titta hur den ser ut. Har fobi för sunkiga toaletter. Dessutom ligger den precis vid fikarummet, som är som en skokartong! :’)

      Hiihhhhihhhi!! Nämen attan också!

      Hur många som helst som har det likadant på sina jobb och i skolorna runt omkring i landet. Lite ogenomtänkt. Sedan så får folk besvär pga det, men då tror inte folk på dem. Suck! Så jag förstår dig. Detta som jag skriver låter säkert oviktigt, men tänk om eleverna vågade / klarade av att gå på toaletterna på skolorna… det hade varit väldigt bra.

      Svarade dig. Det syns senare.

      känner lite likadant , undviker det , varför måste folk bajsa på jobbet ?

    Ni som lider av ångest och oro – Hur hanterar ni det? Äter ni något för det eller bearbetar ni det själva?

    Jag lider själv av både ångest och oro och vet inte hur jag ska klara mig utan den medicinen jag äter nu. Känns som jag bara kommer kollapsa.

      Om medicinen fungerar för dig så finns det ju ingen anledning att sluta. Finns mycket annan hjälp man kan få och andra metoder också men så länge medicinen hjälper dig så ska du ju inte sluta med den för det. Du kan ju testa andra saker samtidigt som du fortsätter med medicinen.

      Jag har PTSD och kan därför ha tuffa perioder där jag inte sover och inte kan ”stänga av” rädsla eller tankar. Jag får ofta flashbacks som jag inte hittar ut ur igen på timmar osv. Jag tycker att meditation hjälper och att hålla koll på mina egna varningstecken i förväg. Jag skriver dagbok för att hålla reda på hur jag reagerat precis innan jag får panik och kan nu ganska bra märka av det i förväg och har en vän som jag vet att jag kan ringa som kan stötta, eller så går jag ut och går eller duschar. Små enkla saker som jag testat och som fungerat – som komplement till de tabletter jag vet att jag kan ta för att stänga av och sova.

      Men som sagt, tycker inte att du ska känna att du måste sluta med medicinen om den hjälper dig i din vardag. Experimentera med annat som komplement bara.

        Tusen tack för ditt svar ❤ Jag äter benso som jag försöker trappa ner nu för jag vill bli av med sådan farlig och beroendeframkallande medicin. Det är en rejäl kamp men skam den som ger sig. Jag bara undrar hur jag ska klara av vardagen när jag inte äter dem längre. Känner mig liksom inte stark nog.

      Min absolut bästa medicin mot ångest är att öka pulsen ett par gånger i veckan. Jag märker extrem skillnad när jag inte kunnat träna på länge pga utmattning etc, ångesten är så mycket starkare utan träning. Läste nyss boken Hjärnstark och fick där förklarat för mig varför träningen är så bra just mot ångest, så den rekommenderas! Andra saker som jag tycker hjälper mot ångest:

      – Meditativa vardagsaktiviteter ex städning, matlagning, sortering av lådor etc. Detta görs i lugn och ro utan deadline och prestige.

      – Att skapa något ex genom att måla eller skriva etc. kreativitet!

      – Prata om ångesten när den slår till. Jag brukar ringa en syster eller nära vän eller prata med min sambo och helt enkelt säga ”fan jag har ångest”. Att sätta ord på ångesten kan göra under.

      När ångesten är som allra värst och inget annat hjälper tar jag helt enkelt en ångestdämpande. Inte värt att gå under av ångesten tycker jag.

      Kram till dig <3

        Tusen tack för ditt svar ❤ ja meditation har jag testat och det hjälper faktiskt. Har en avslappningsapp på mobilen som jag brukar lyssna på när jag känner mig extra orolig. Blir bara rädd när jag tänker på hur det ska bli när jag börjar plugga snart och om något skulle hända och jag skämmer ut mig totalt.

        Kram tillbaka ❤

    Jag var 14 när mamma började jobba igen. Pappa fick försöka hitta ett nytt jobb året innan. Mamma sa att det skulle bli kul att komma tillbaka till jobbet men dagarna hon var ledsen kom det fram att vi slutat få sjukpenning för att sjuka inte ansågs va tillräckligt sjuka längre. Så hon jobbade och försökte orka. Pappa som inte heller längre sågs som sjuk fick inte ha kvar sitt jobb då jobbet av säkerhetsskäl inte kan ha sjuka som anställda och tyvärr var det inte så många som ville anställa en 59åring som kört lastbil hela livet och vars hjärta inte klarade av ansträngning. Kan inte säga att han försökte orka. Efter nåt år fick mamma svårt att göra sitt jobb. Trots att vi slutade göra saker på fritiden, trots att hon vara låg när hon kom hem och trots att vi inte gjort en utflykt sen jag var 13 p.g.a hennes ryggsmärtor så gick det inte att byta blöjor, sitta ner eller byta lakan längre. Nu sa läkarna också stop. Diskbråcken som hon kämpat för att ignorera på jobbet var inte problemet längre. 10 år utan behandling och tungt arbete hade gjort ärrvävnader trallat till sig runt nerverna och de var alltid i kläm. Pappa var inte så mycket till hjälp då han drog efter sin senaste inläggning på psyk. Inte brydde han sig om att hjälpa till med huset heller. Hans jobbcoach tyckte han kunde skola om sig men blev chockad när han sa att han endast gått folkskola på 50-talet. Mamma fick inte jobba längre på sitt jobb när läkarna sa att hon inte kan sitta, gå eller stå mer än 10 minuter. Men hon måste ju jobba för försäkringskassan säger att man som telefonförsäljare kan jobba hemifrån och ligga ner i sängen. Tyvärr hittar hon inget sånt jobb. Hon säger att det är tur att hon har mig. Utan mig skulle elen blivit avstängd och skafferiet stå tomt. Dock är det kämpigt att ta hand om huset efter att jag nu själv har diskbråck och ved ska lastas, takpannor ska bytas och gräs klippas. Pappas pension räcker inte heller långt efter de sista åren av arbetslöshet innan pension men med bara litet bidrag för mig så klarar han hyran. Jag hoppas det blir bättre snart. Jag har ju hög utbildning och kommer inte behöva slita på min kropp som mina föräldrar men att vara deras skyddsnät var kanske inte det jag hade tänkt mig. Jag hoppas det blir bättre snart. Valet 2006 var det första jag har minne av. Jag minns hur de blå pratade om bidragstagare och utnyttjare av systemen. Att man ska tjäna på att arbeta och att bara de som är sjuka ska ha sjukpenning. Jag visste inte att det var mina föräldrar man pratade om och de gjorde nog inte dom heller.

      Gud vad sorgligt!! Vad händer med vår välfärd?! Arbetare som dina föräldrar har byggt upp vårt land och förtjänar att få stöd på alla sätt och vis.

      Viskes, jag skickar de varmaste tankar till dig! Kram

      Tur dina föräldrar har dig.
      Har din pappa sökt bostadstillägg? Inte bostadsbidrag hos Försäkringskassan utan bostadstillägg hos Pensionsmydigheten?

      Jag frågar då jag i mitt tidigare jobb stötte på många pensionärer med låg pension som inte visste att det var något de kunde ha rätt till (oavsett om de bor i hus eller hyresrätt).
      Det går att göra en uträkning på Pensionsmydighetens hemsida och se hur det ser ut för din pappa.
      https://www.pensionsmyndigheten.se/for-pensionarer/ekonomiskt-stod/mer-fakta-om-bostadstillagg

    Skulle behöva lite tips på saker man kan hitta på i höst för att lindra höstdeppen lite?
    Typ enkla saker så som plocka svamp men även ställen man kan åka till eller böcker man kan läsa. Ge mig era bästa tips, pga har en tung höst framför mig 🙁

      Målarböcker för vuxna! Väldigt rogivande och underhållande tycker jag. Så kan man ha nån podd eller film på i bakgrunden också! ??

      Jag tänkte börja träna något nytt. Något utanför min comfort zone, det är nog mitt bästa tips. Man blir lite nervös nästan. Pirrig. Det är nytt, man känner sig modig och får endorfiner från träningen. Kanske hittar man sitt kall i livet! Kanske hittar man ”bara” rolig träning och nya kompisar 🙂

      Byt ut möbler om du har råd! Inred med massa mysiga ljus, mörkare textilier, filtar och annat gos! Försök få in levande växter för det tycker jag ger mer liv!

      Spa (om det finns budget för det), lära sig laga ny mat, virka/sticka, ta nån kvällskurs (kanske nåt språk eller massage eller rita), bli fikakompis på Kompisbyrån och hjälp en nyanländ öva svenska!

      Bra fråga. Jag tycker det är avkopplande att måla eller rita, leka med lera, eller brodera och tova. Promenera, lyssna på ljudböcker och poddar, baka bullar eller bröd kanske. Bokserietips: Discworld-serien, Harry Potter, Engelsfors-trilogin (nu blev visst alla boktips lite fantasypräglade)

    Snart ska min man in på avgiftning för sitt alkoholberoende. Därefter följer ett liv som nykter och med strikt öppenvård varje dag. Hur ska jag som anhörig stötta honom på bästa vis? Är så rädd för återfall och han inte ska ha viljan att klara genomföra behandlingen. Och handen på hjärtat, jag som hans sambo dricker också stora mängder men har sett mig som medberoende, vill lite vara påhans nivå i samtal, osv. (men finns inget våld, inga pinsamheter publikt, osv. Vi är hemmadrickare enbart). Någon annan med alkoholist till käresta? Hur är resan till det nyktra livet? Känner av en stor existentiell ångest frånhonom typ: ”vad ska jag ersätta livet nu med, vad ska jag göra hela kvällarna??”

      Du är dig själv, den han känner och gift sig med!❤️ Tror inte på att du ska tänka så mycket, veta exakt vad du ska göra osv innan du är där. Känn efter då vad som känns rätt för dig, va bara med han på resan så gör du mer än man kan begära ❤️❤️❤️

        Men ifall du känner att du också vill sluta med alkoholen så är det rätt tillfälle nu, när ni har varandra! Tillsammans klarar ni det!

      Min man är nykter alkoholist, han slutade på egen hand när hans botten var nådd. Jag var oxå rädd, har aldrig druckit för mkt själv, bara druckit på fester, aldrig lite vin hemma eller så. Jag var medberoende såsom försvarade, skyddade, ljög för han skull, möjliggjorde osv. Han har inte tagit ett enda återfall (12år) o jag dricker fortf bara på ev fester. Min skuld i det hela har jag lagt bakom mig, det största jobbet gjorde han såklart. Var lite oro över andra beroenden ett tag, spel tex, men allt löste sig, han insåg att det ligger i hans personlighet att lätt trilla dit på ”sånt”. Önskar er stort lycka till i framtiden❣️

      Lever med en alkoholist sen 2 år.dricker ingenting själv.Blev ihop med en kille som supit varje helg i 50 år.han drack en 75:a på fre och en på lör ungefär..eller en massa bärs. Under de här 2 åren har han minskat ner till 5 starköl på fre och 5 st på lör..ingenting på söndagar.Han har alltid skött jobbet.Jag har låtit honom helt ta ansvar för drickandet,aldrig krävt något..Vi pratar öppet om missbruket,om suget,om bakfyllan och ångesten..så han har själv minskat ner mycket på det. Vid återfall tror jag det är viktigt att snarast få bort skammen och se att det kommer en ny dag att bli nykter igen.jag har aldrig krävt att han ska sluta helt med alkohol..det är en insikt han måste komma fram till själv,då är det mer hållbart,tror jag.Finns en sida som heter Alkoholhjälpen som har bra info och även forumsidor.

    Ska till Tokyo i November, tips på vad man måste se/göra? 🙂

      Minns inte vad gatan hette, men det var en bargata med barer/pubar för typ 5-10 personer/bar. Ombyggda ”bordeller” från andra världskriget tror jag det var… sjukt cool upplevelse!

        Golden gai!

      Karaoke-rooms!

      Kolla Sandra Beijers guide! Där borde du hitta nått som faller dig i smaken!
      https://sandrabeijer.elle.se/sandras-stora-tokyo-guide/

    Söker bästa fotografen i Småland, för att föreviga en av de största händelserna i våra liv so far ? hit me!

        Hans bröllopsfoton: https://weddingpicture.blog

        Han jobbar som fotograf och gör ett par bröllop per år ☺️ Tycker han är bäst!

      Tim Eriksson i Vimmerby. Grym fotograf! Sök på Tim Eriksson photografer på instagram. Därifrån kan du skicka meddelande till honom 🙂

    Lite pinsamt, men nu kör vi – har någon här opererat bort hemorrojder? Fick nämligen hemska hemlrrojder efter mitt andra barn, fy saticken va ont det gör! Är det bättre att operera eller ta sprutan jag har hört om? Hoppas på svar! Tjingeling

      Hoppas att någon svarar för jag har samma problem. 2,5 år sen jag fick barn men hemorrojderna är kvar. Har googlat mig till att det ska göra svinont att operera, det tillsammans med att jag inte är ett dugg bekväm i att fläka ut mig vid minst 2 tillfällen gör att jag inte tar tag i en eventuell operation.

        Jag opererade mig nyligen för hemorrojder. Har haft problem i ca tio år, men blev värre efter graviditeten. Läkaren sa att jag skulle ”få ett helvete” efter op (schysst, jag vet). Skulle kunna ge henne en smäll i efterhand, för vet ni.. jag har inte haft nått besvär alls. Gjorde såklart ont att bajsa, men det var inte värre än innan. Trodde ett tag att dom inte ens gjorde någon op för jag förväntade mig sån smärta ?
        Får ni godkänt att göra en operation, GÖR DET!!
        Oavsett hur man mår efteråt, så är det värt det i slutändan.

      Jag har opererat bort hemorrojder. Hade haft det i några år men efter graviditet blev det värre. Tyvärr väntade jag 3 år till innan jag tog tag i det. Blev undersökt 2 ggr tror jag, innan det bestämdes att jag blev godkänt att opereras (att det var såpass illa alltså) Första undersökningen i augusti, en till i oktober och sedan i december blev operationen av. Sövdes. Sjukskriven från jobbet 4 veckor. Åt mycket smärtstillande. Varje toabesök var ett helvete, grät mkt pga smärta. Torkade inte efter utan tog en rumpdusch efter varje toabesök. Det var jobbigt några veckor men sååååååå värt det. Är gravid igen (v 39) och är livrädd att få en ny klase efter förlossningen. Skulle jag få det ska jag operera mig igen och ta bort. Aldrig att jag tänker leva med hemmisar igen. Fyfan. Att operera bort dom är det bästa jag gjort 🙂

      Hej! Jag har aldrig haft det, men om det inte har gått för långt kan det gå att träna bort. Dvs att man tränar hårt fysiskt t ex springer/ kör gymnastikpass eller liknande. Så det kanske inte gäller dig alls, men de två jag har fått det berättat av att de hade det (den ena opererade sig och var mycket tacksam över att få göra det) de blev fria från eländet.

      Jag har tagit bort hemorrojder två gånger. En gång med gummiband. Det kändes inte alls utan var mest obehagligt.
      Andra gången efter graviditet lokalbedövade de och brände bort dem. Sprutan med lokalbedövning gjorde faktiskt lite ont men sen kändes ingenting.
      Efteråt var det som ”bölder” i rumpan eftersom de inte syr utan lämnar såren öppna för att läka. Dessa ”bölder” gick ner efterhand och efter 2-3 veckor var de helt borta. Fick inte torka mig med papper efter toabesök utan duscha och tvätta med barntvål. Fick även med en xylocainsalva att smörja innan jag skulle bajsa för att bedöva. Bästa jag gjort faktiskt och skulle lätt göra om det om jag får nya hemorrojder.

      Fick hemorrojder, både inre och yttre efter förlossning för många år sedan. Blev behandlad med salva och stolpiller som bara gav liten lindring. Op talades det aldrig om. Hade sen dessa problem i 25 år, men fick försöka stå ut. Efter alla dessa år fick jag djävulusiskt ont och kunde knappt gå eller röra mig överhuvudtaget. Tittade med spegel och såg att en var alldeles svart. Vågade inte gå till läkaren först då jag var livrädd att de skulle peta på den och den smärtan skulle jag inte mäkta med. Efter en vecka gick jag ändå och läkaren var väldigt försiktig och sa att jag fått en blodpropp i en av dem. Efter ytterligare ett par dagar ramlade den av och den lättnaden av smärta går knappt att beskriva! Fick sen remiss för bortskärning av de andra och det har jag inte ångrat. Så ja, jag rekommenderar dig verkligen att ta bort dem nu.

    Söker en film:

    Gick på tv för cirka tio år sedan. Ett plan har kraschat i havet och en gravid kvinna är fast i planet under vattnet och vatten börjar läcka in. Tror det är en man med henne också. Handlar också om några människor på ett fartyg som jag tror försöker rädda de som är fast i planet. Någon som vet vad det kan vara för film?

    Vad hände med den där katten som ramlat ut från något fönster som du skrev om för ett tag sedan? Jag swishade till insamlingen men hur vet man hur det gick?

    Vill ha hjälp med en film jag med men men har en usel beskrivning på det jag kan minnas.
    Skräckfilm.
    Minns en scen där dom är vid en liten strand med brygga på höger sida. Plötsligt dras en person ner under vattnet och kämpar för sitt liv. Nån /några hjälper upp personen och när dom får upp henne/honom så sitter det en avsliten vidrig arm på hennes ben. En till scen, nån är nere i källaren. Plötsligt lossnar en sån där rund såg från snurran och flyger iväg. Minns inte om den träffade nån. Tror att det är några som flyttar in i ett hus med en liten strand?

    Snälla, jag vill veta vilken film det är! Kan vara från 80 el 90 talet.

      Jason?

    Min dotter har precis börjat förskolan.
    En veckas inskolning är över. Hon är 1 år och 4 månader.
    Jag har i flera månader haft ångest inför detta. Jag var med första dagen på inskolningen sen har hennes pappa skött resten då jag dels börjat jobba men även känt att jag nog inte klarar av det.
    Hon är en väldigt kavat tjej, modig och framåt! Nyfiken och intresserad av andra barn.
    Allt har gått bra.. hon har knappt brytt sig om oss/hennes pappa utan har lekt med de andra barnen och varit nöjd och glad.
    I fredags var hon där ensam (vi bor 2 min bort så pappan gick hem då personalen tyckte det), allt hade gått så bra! Inget grin, åt bra, sov bra.
    När hennes pappa skulle hämta henne blev hon så glad att hon började gråta!

    Nu har vi en mysig helg tillsammans och min ångest inför måndag går inte med ord att beskriva!
    Blir det lättare? Kommer jag alltid ha en klump i halsen och gråten i ögonen?

      Åh vad jag hade önskat att Öppet spår fanns då detta lät som jag kände det förr.

      Ja, det blir lättare och de (flesta, så som din dotter) klarar sig så bra, så bra.

      Jag tillhör de som är oerhört tacksam över mina barn, men som hade mått ännu bättre om jag hade tagit det hela lite mindre allvarligt. Så ta in att hon fixar detta! Klokt att ni delade upp det så! Kram

      Jag svarade. Det syns senare.

      Det kommer bli lättare! Helt plötsligt kommer du märka att det är hanterbart. I början kröp det i hela min kropp när jag skulle lämna tjejerna på förskolan, sen efter ett tag märkte jag att det gick bättre. Dom var ju alltid så glada när jag kom och allt har alltid gått bra.
      Sen vissa dagar suger saknaden till i mig efter jag lämnat, men den lägger sig ganska snabbt och jag vet att jag bara har några timmar kvar innan jag får träffa dom igen.
      Försök tänka på hur kul hon kommer att ha med kompisar och andra leksaker än hemma. Att hon får vara både inne och ute och busa och leka och ha kul, då kanske det känns lättare snabbare!

      Åh vad jag känner igen mig.min dotter börjar på måndag och har sån jäkla ångest. Min dotter är blir två år samma vecka hon börjar, men det känns inte lättare 🙁

      Enda gången jag har velat göra revolution var när min dotter stod och höll om mitt ben och grät och bad att jag inte skulle gå därifrån. Det var under inskolningen. Jag ifrågasatte hela samhället i det ögonblicket. Det blev snart bättre och hon trivdes bra på dagis. Men jag kan inte glömma hennes tårar när hon stod och tittade upp i mitt ansikte:

      ”Gå inte pappa!”

        Åh jag kan inte ens föreställa mig ? ?

        Tack för pepp alla! Lever på hoppet att de blir lättare ❤️

          Det blir det! Kram?

    Någon som testat m2 för att bli brun?
    Såg en tjej på IG som var extremt brun och svarade att det var pga att hon tog m2.

    Men det vara cancerframkallande har jag läst och förbjudet att sälja i EU.

    Själv skyr jag solen och älskar skuggan. Jag skäms inte för att vara ljus i hyn även sommartid.

    Börjar tänka på att skaffa barn, är 30+ och har halva mitt liv försökt att INTE bli gravid. Men kan man gå till en gynekolog för att bara gå på kontroll för att se om ”allt funkar”? Nån som rekommenderar en gynekolog i Stockholm?

      Bra att gå regelbundet hos gyn. Att ha ”förmågan”att bli gravid,syns ytterst sällan vid gynundersökning dock.

      Ehh vad vill du att dom ska kolla? Tror knappast de kommer göra någon fertilitetsutredning såvida du inte har försökt i 12 månader.

      Du kan ju köpa en omgång ägglossningstest och kolla om du har ägglossning, det är ju ett tecken på att saker fungerar även om det inte är säkert 🙂

    Vad tycker ni om Battle for Azeroth hittils?

      Segt… lite för ”lätt”
      Skit att dem drog bort typ allt som var bra..

    En kompis berättade för mig nyligen att han gillar mig. Jag är fortfarande i chock. Men kanske har jag gått och tryckt undan några omedvetna känslor för honom för just nu är det hans namn som får mig att le när jag ser det i displayen på mobilen, jag gillar den känslan lite mer än jag trodde??

      Säg det till honom! Ifall han har berättat hur han känner så är den bekräftelsen du kan ge tillbaka den finaste känslan man kan uppleva:) lovar att han skulle bli så otroligt glad!

        Åh ja, jag borde göra det. Har så svårt att prata om sånt men ja, glad kommer han bli 🙂

    Börjar jobba på måndag efter fyra veckors semester..
    Har sån ångest eftersom jag är så trött på mina kollegor som är lata och bara gnäller..
    Försöker bita mig i tungan eftersom jag är gruppledare men känner att bristningsgränsen snart är nådd..

    Har tänkt säga upp mig då jag sökt kurser på komvux till hösten men vill inte säga upp mig förrän jag vet att jag kommit in.

    Har jobbat på företaget i 5 år och trivs så bra med jobbet i sig och mina chefer. Men vill testa något nytt.

    Har ni något tips på hur jag inleder en uppsägning? Vill mest få det gjort men på ett proffesionellt sätt och ärligt??

      De kanske inte alls är lata, de kanske kämpar med depression eller annan sjukdom. Vad vet du? Så äckligt när folk kallar andra för lata.

        Nej absolut jag förstår vad du menar. Och jag ber om ursäkt för att jag använde mig av fel ordval. Så kan självklart fallet vara..

        Men samtidigt så trivs jag inte med kollegorna och måste lösa min egen sits och bad därför om tips..

          Man får kalla lata människor lata. Hoppas du kommer därifrån. Jag sa nyligen upp mig efter fem år på ett företag. Lycka till!

            Tack snälla!!
            Grattis till uppsägningen! Ska fira när jag väl tagit steget?

      Säg (när du har blivit antagen sedan) att du behöver anta nya utmaningar i livet och att du inte ville vänta med det. Att du känner att det är nu eller aldrig för annars skjuts det antagligen bara på framtiden. <3

        Tillägg. Försök att inte avslöja för mycket hur du känner, utan utgå istället ifrån vad du behöver när du berättar om det. Säg att det är dags för detta nu, säg att du vill lära dig helt nya saker.

        Nämn helst inte de negativa känslorna om kollegorna, det kan ligga dig i ”fatet” senare då du kanske behöver referenter och de bör ha positiva minnen av hur du var. Försök att avdramatisera det inom dig innan du ger beskedet.

        Träna gärna ihop med en vän (under en promenad i skogen) hur du vill framföra beskedet. Träna hårt fysiskt innan, så att allt känns lätt att säga. Var tydlig och rak, men ändå vänlig.

          Vilka bra råd! (Det var inte jag som bad om råd, men ville säga det iaf).

            Stort tack, Anonym 09:57, jag blir rörd av att du skrev så! Ha en fin söndag! ??

          Tack tack tack snälla anonym för dessa underbart bra tips!!!❤️❤️
          Ska ta med mig detta och förberedda mig för en uppsägning☺️

            Tack så bra, Therrycherry…

            så GLAD jag blir! Jättebra om tipsen kan vara till nytta! ?

            Även om det kan bli en del känslor inblandade för de andra, så låt allt rinna av dig. Ta inte åt dig, utan tänk bara att detta är ett nödvändigt steg att ta. Försök att avleda dem och prata om annat, så att de inte fastnar i det (även för deras skull).

            Säg ungefär att: ”Ja, fast det har väl hänt större saker än att en kollega behöver pröva sina vingar… Din man / din syster bytte ju jobb nyligen, det hör till i jobbvärlden och nu var det min tur. Ni klarar er ska ni se, det här steget var nödvändigt för mig att ta och det finns ingen återvändo allt är redan klart. Nu pratar vi om något annat!” (Led in samtalet på en fotbollsmatch, någon tv-serie, eller liknande)

            Du kommer att vara så nöjd med att du vågade ta steget. Stort tack för fin feedback! ?

        Jag skrev mer som syns sedan.

    Hamnade i en situation på en pub nu ikväll. En person som pratade med brytning gick fram till bordet bredvid mitt och frågar om dom kan passa hans öl medans han går på toaletten, varpå en man som satt vid det bordet blir aggressiv. Killen säger till honom ”brorsan förlåt, vill inte ha bråk”. Då svarar han ”det finns ingen jävla brorsa här. Ser jag ut som din jävla brorsa” och ställer sig upp i båset och börjar klättra över dem som satt där för att komma närmare killen. Då skriker jag och min svärmor i kör: ”sätt dig ner!” Han kommer helt av sig och börjar istället bråka med oss. Kallar min svärmor för lilla fitta och mig för hora. Han sitter sedan och pratar högt med sitt sällskap om att han ska gå ut och vänta på ”dom där två fittkärringarna” därute. Han uttrycker många rasistiska saker också. Säger bla. att han inte har någon respekt för dom som inte står upp för sina egna. Efter att han gått så ställer sig en tjej, som uppenbart är i en kärleksrelation med honom, och stirrar på oss i 5 minuter (mer än så kollade på klockan efter en stund och hon stirrade i 5 minuter efter det). Vi blev tvungna att be vakterna följa oss till våran skjuts, då hela det gänget stod utanför utgången. Otroligt obehagligt. Är helt uppskakad.

      män bör ej få vara ute i samhället utan tillsyn

    En sen kommentar till Öppet spår men någon kanske kan reda ut mina tankar.

    Hej!
    Jag pluggar till sjuksköterska i dagsläget. Har inte bestämt mig om jag trivs med det eller inte. Går lite upp och ned det där. Har sedan tidigare 90 hp i kriminologi som jag inte vill kasta bort, men vet inte riktigt hur det ser på arbetsmarknaden för oss kriminologer. Tanken när jag läste var att sätta ihop en egen kandidatexamen i kriminologi men jag vet inte vad som hände på vägen. Tror mycket beror på tron till mig själv dock.
    I vilket fall, har sökt polis och blev kallad till tester som jag inte vet hur jag ska göra med. Polis är en barndomsdröm hos mig, vilket också är därför jag läst kriminologi då jag vill arbeta där någon gång i mitt liv. Jag sökte polis regelbundet när jag var yngre men fick då sista gången jag sökte (2012) att jag skulle skaffa mig mer erfarenhet. Nu är jag 27 och har alltså sökt igen. Har arbetat inom kriminalvård och där trivdes jag. Både med kollegor och med jobbet i sig.

    Hsr problem att bestämma mig, bara. Vill inte kasta bort kriminologi för jag hade ju en tanke med den också men är väl så himla rädd att inte få jobb. Input någon?

      Heja du, satsa på polis! Det är en barndomsdröm för dig och du har tagit steg ditåt – fortsätt ??

      Hej!
      Jag skulle säga att du inte alls kastar bort dina poäng i kriminologi om du börjar läsa till polis. Även om du inte tagit ut en examen i ämnet har du ändå läst tre terminer och fått en del kunskap. Att som polis ha läst kriminologi är nog bara en fördel 🙂

    Hej!

    Skulle bara fråga om ni har tips på inredningshemsidor, behöver ju inte kosta en månadslön heller ?

    Amanda Schulman har rensat bort alla ifrågasättande kommentarer under sitt senaste inlägg. Blir intressant att se vad de säger i kommande podd, gissningsvis har de blivit utsatta för ”hat och drev” igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.