Jonna Jintons tavla är uppe i 10 000 USD på Ebay

När jag skriver detta inlägg – söndagkväll – så har jag precis fått ett tips från en läsare att Jonna Jinton lagt upp en av sina tavlor till försäljning på Ebay.
Budet – söndagkväll kl 19.14 är hela 10 000 USD, vilket blir 88,932.37 SEK. Utgångspriset var 1 kr och än är det fyra dagar kvar på auktionen.
88,932.37 SEK – vad kan man köpa för det? Med tanke på att Jonna bor uppe i urskogen så skulle jag säga att svaret på frågan borde bli ”ett mindre samhälle”. 🙂
(Förlåt till alla mindre samhällen som känner sig kränkta av den analysen)

Men alltså – wow! 
Grattis till Jonna och grattis till alla oss som lever i en tid där man faktiskt kan jobba med sådant här och tjäna pengar oavsett var man bor i världen. Det hade inte varit möjligt för 20 år sedan.
I love it!

Tack för tips, Amanda!

175 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Med risk för att låta aggro, men vem fasen betalar nästan 100 papp för en amatörtavla?! Vissa har för mycket pengar alltså… ?

      Håller med. Tavlan ser fin ut, men nästan 100000kr, herregud, förstår inte hur den kan vara värd så mycket.

        Det är den inte. Slängde ett öga på tavlan och den är knappast originell! Jag tycker personligen inte den är snygg heller men det står för mig.
        Även om det är en auktion blir det nästan lite ockervarning med den summan.

          Men startpriset var 1 kr. Allt över utgångspriset är ju vad andra tycker att den är värd att betala. Det är alltså köparen som tycker att den är värd 80 000, inte jonna. Om köparen frivilligt lägger ett bud på 80 000 kronor över utgångspriset så kan man inte prata om ocker.

            Läs sista meningen igen.

              Jag läste hela kommentaren innan jag svarade ?

              Håller inte med om att det är ockervarning just för att det är en auktion.

              Däremot skulle jag själv inte betala det för tavlan, men det skulle uppenbarligen andra.

                Och jo, du säger att tavlan inte är värd det men det är den ju eftersom det fina folk som är villiga att betala så mycket. Vad annars skulle avgöra tavlans värde?

              Du vet uppenbarligen inte vad ordet ocker betyder. Det kan liksom inte bli ocker när köparen avgör priset (auktion)

      Hon klassas väl inte som amatör dock? Hon har målat i många år. Och värdet ökar nog av att det är äkta guld i tavlan, om jag inte har fel.

        Det hon gör är ju en slags ’matcha-soffan-konst’ som uppenbart tilltalar många, särskilt i kombination med hennes ’naturbarn’-image. Men jo, det är amatörmässigt i både stil och utförande.

          Hur vet du det?

          Oj oj för fin för att handla på Lidl och Ikea va? 😉

          Det luktar avundsjuka. 😉 Om man skapar konst och andra köper den, ja då är man konstnär och sedan är det en smaksak vad andra tycker om konsten. Du tycker uppenbarligen den inte ”har stil”, men det är ju din personliga åsikt och du kanske ska köpa dig andra tavlor då?

            Du vet att man kan ha kunskap om konst, va?
            Visa Jonnas tavla för valfri konstkritiker och hör vad de har att säga. Tips: de är inte ’avundsjuka’ när de uttalar sig kritiskt om konst, de är kunskapsrika och har referenser, historia och teori bakom sitt tyckande.
            Jag skriver ju för övrigt att hennes målning uppenbart tilltalar många, liksom Lidl och Ikea också gör – fint om du tycker det är fint!
            Sedan har du lite svårt med läsförståelsen, och kanske konstreferenserna, när du tar mitt uttalande om ’amatörmässig i stil’ som att tavlan inte ’har stil’.

              Har inget till övers för konstkritiker. Där snackar man folk med låtsasjobb om något.

                Ja vem behöver konst egentligen? Musik? Poesi? Tack och lov att det finns även sånt man inte behöver. Är man väldigt praktiskt och pragmatiskt lagd förstår jag att man bara klarar av att äta, bajsa, sova och jobba 🙂

        Ja, vad är en amatörkonstnär?
        Normalt är det väl någon som målar som hobby och som inte säljer tavlor kommersiellt.
        Så värst många kommersiellt aktiva yrkeskonstnärer som har utbildning på Konsthögskola eller motsv finns knappast.
        De är nog inte fler än antalet influencers som gått Journalisthögskolan 🙂

          Det rättfärdigar ändå inte att sälja sina tavlor till ockerpriser. Men ja det är ju inte hennes fel, utan de som är dumma nog att betala för det…

            Marknadsvärdet på auktion är ju vad folk är beredda att betala för den. Tycker inte man kan prata om ockerpriser i det sammanhanget. Om folk tycker att hennes tavla är värd det priset är det ju liksom vad den är värd.

            ’Good for her’ som Maria M. hade sagt. Det är inte hennes prissättning, även om inte heller jag tycker detta är konst som berättigar det priset. Det tycker jag inte heller om Kalle Anka-pocketar som säljs för ett par hundratusen..

            Vet du ens vad ockerpriser är? Man kan väl knappast tala om det när det gäller en auktion av en tavla där folk helt frivilligt lägger bud som de är beredda att betala.

              Okej ”ridiculously overpriced”-priser då. Men hon säljer inte bara på auktion, det är ju det som är grejen.

                Men de hon inte säljer på auktion tar hon väl inte 88 000 för??

                  På sin hemsida säljer hon målningar för 5000-10000.

                  Spela roll? Hon tillverkar inte cancermedicin. Hon skulle kunna ta vilket pris hon vill utan att vara oetisk – man MASTE inte köpa tavlor för 80 000 om man inte vill.

                  Anonym 10:41 jag är helt på din sida. Jag kan kladda ihop en bild på 2 minuter och lägga ut för 100 000 om jag vill. Fritt fram att inte köpa den. Nu vill ju folk köpa hennes konst och det är jättekul för henne!

                  10.39: ja, det är väl vad hon tycker att de är värda då. Om någon köper tavlorna så värderade hon dom rätt. Köper ingen tavlorna så värderade hon dom för högt. Kanske kan hon sälja de ännu dyrare nu när man ser vad folk är villig att betala vid en auktion. Dvs hon kanske har undervärderat sin konst.

                  Kul för henne. Det här kan komma att sätta henne på den ”riktiga konstnärskartan”.

          Precis.?

      Hmmm… Vad gör den till en ”amatörtavla”? Hennes teknik eller att hon inte är ”känd”? Om det senare så har ju alla stora konstnärer verk för ute som är gjorda av ”amatörer”.

        Funderar också på det! Jag kan inget om konst så blir nyfiken på vad som avgör.

        Det är väl just det, tavlorna brukar inte stiga i värde förrän konstnären blivit en etablerad och efterfrågad konstnär. Här börjar det liksom i ”fel ände” och då sticker det nog till i mångas ögon. Ingen ifrågasätter priset på något från Ernst Billgren eftersom man redan vet att priset borde ligga relativt högt. Det är lätt att förstå att Jonnas tavla inte anses värd så mycket utifrån gängse uppfattning.

      Nu blev jag sugen på att gå ner till 50 % tjänstgöring och börja kränga tavlor på fritiden. Kommer ni ihåg hunden med keps man ritade av talet 25? Den är jag en fena på att rita. Bara att slänga på lite färger och tänka hipster sedan är målningen färdig.
      Finns säkert någon som kan punga ut med några 10-tusentals kronor för en lekmans work of art! 🙂

        Ja, gört!
        Blir ofta fascinerad av vad som faktiskt säljer. Var på ett café som låter lokala konstnärer ställa ut, väggarna fulla av schablonspraymålade dukar, med lite grejer påklistrade. Motiven var sånt som känns lagom lokalt för att tilltala många, här vid kusten är det enkelt med lite marina motiv – foton som schabloniserats och spraymålats med färger som lätt kan matcha ett modernt vardagsrum. Du behöver noll talang, och ALLA stod som sålda för priser på 2-10 000..!

        Ja! Jag såg en häst på TV i somras som också målade tavlor, tror de gick för uppemot 10 🙂 Sen var det väl en elefant för några år sedan? Och en björn i Ryssland? Lycka till- jag tror stenhårt på dig 🙂

        Jag undrar mer hur hon vågar sälja den på ebay. Ebay står alltid på köparens sida.

        Ångrar köparen sig när denne fått hem tavlan får Jonna betala tillbaks pengarna samt stå för frakten tillbaka till Sverige.

      Någon som inte förstår konst.. Andrahandsvärde noll. Tänker på de som tror att de investerar genom att köpa Gynnings skräp.. förlåt, tavlor ?

        JAAAA, Gynning är ju sinnebilden för den här sortens ’konstnärer’!

        Vem köper gynnings tavlor och ser det som en investering? Aldrig hört någon som gjort det

          Jo men dem har väl gått upp rätt bra i värde sedan hon började ställa ut för länge sedan? Gynning är en bra förebild på det här temat tänker jag, det var väl ingen som trodde hon hade nån konstnärstalang när hon lämnade BB huset och visade sina första tavlor men idag är hon ju erkänd som konstnär, jättekul!

            Nja jag tycker det är rätt hemskt att någon sillisbrud direkt från dokusåpan börjar kladda Barbiekarikatyrer nästan enbart för att sälja sitt varumärke, dvs ”Gynning”och kalla sig för konstnär. En konstnär för mig är någon som faktiskt har gått en utbildning.

              Håller absolut inte med dig ang Gynning. Hon har målat sen tidiga tonår. (Senare, som tidig vuxen gjorde hon ett inhopp som ”sillisbrud i en dokussåpa” men hon skapade både innan och efter, hennes mamma är också duktig konstnär). Klart hon blivit duktig- hon har ju övat sen hon var barn.

              Formell målarutbildning vet jag inte om hon har och tycker det är rätt irrelevant vg kreativa yrken.

              Fast nu var det ju inte så det gick till.
              ?

    Här kan man se när hon målar tavlan. Får hoppas att det är ett seriöst bud.

    https://www.youtube.com/watch?v=iCK7FpHEEp4

    Det ä väl fantastiskt kul att man kan sitta ute i glesbygden och prestera något som detta. Hon lever som hon lär utan att behöva visa upp sig på alla röda mattor som erbjuds. Lycka till??

      Ja, tänk va! Att folk i glesbygden kan prestera något som helst! Fantastiskt, verkligen!
      Man tror ju att de är skogstroll hela bunten, men så visar det sig att de båda kan tänka ut, genomföra och marknadsföra idéer!
      Grattis glesbygden! Stor klapp på huvudet från Kungl. Hufvudstaden!

        De dumma är ju att Jonna är en storstadstjej (Göteborg) så jag fattar inte varför hon skulle representera ”landsbygden”..

          Vad ska till för att få ’representera’ glesbygd? (Och vem har sagt att hon ’representerar’?)
          Hon har bott där och byggt upp det mesta själv i snart tio år.
          Är man ’storstadstjej’ hela livet för att ens familj i en period valde att bo i en stad? Det betyder då också att lantisar aldrig kan bli stadsbor eller?
          Sedan diskuterar vi väl hennes konst, som väl stort sett mest är inspirerad av naturen. Ernst Billgren då som målat rävar, rådjur och gräsänder i decennier – ’får’ han det? Han har väl aldrig ägt eller levt ihop med rävar? Eller bott i skogen?

            Here, have a chillpill.

      ’Sitta ute i glesbygden’? Hahaha, summerar urban-Sveriges syn på ’glesbygden’!
      ’Oj, så fantastiskt att det kan komma något av intresse från gleeeeesbygden!’
      Jonnas ’glesbygdspersona’ är en stor del av succén.

        Jag uppfattade mer kommentaren som att det som var fantastiskt var att hon utan att behöva utnyttja press och stora gallerier i ”Kungl. Hufvudstaden” har sin plattform och kan nå ut utan att kompromissa och anpassa sig som man behövde för bara 10-15 år sen för att ”göra sig ett namn”… läste det inte som att det var förvånande att något produceras utanför Stockholm, utan att man inte längre är beroende av Stockholm.

          Tack, det var precis vad jag menade? Det var inget för eller emot utan bara att det är kul att se någon som inte nött ut sig på att exponera sig till döds och att man visst kan få det till utan att bo på Sveavägen?

            Du bor i Stockholm va?
            Det är bara i Stockholm som man tror att världen roterar runt Stockholm…

              Amen gud, put a sock in it. Hon förklarade vad hon menade. Precis som jag är så glad att jag kan befinna mig på glesbygden nu och fortfarande tjäna pengar pga möjlighet att jobba på distans. Vissa personer…”Stockholmare är elaka! waa!”

              ?????

              Nej, det är bara dom som inte kommer från Stockholm som tror att alla som kommer från Stockholm tror att världen kretsar kring Stockholm.

                Bor i en stad med mångdubbelt fler invånare än Stockholm, i ett land där Stockholm skulle komma långt ner på listan över ’största städer’. Inte mycket som kretsar runt Stockholm här…

                  Är så himla imponerad, I can’t even…! ?

          Japp, hon har sluppit Jean-Claude Arnault i alla fall! *blä*

          Allvarligt – att göra skillnad på ”amatörer” och ”professionella” inom den kreativa sektorn – som om det ena per automatik skulle vara bättre och ”finare” än det andra blir så fel. Är Tomas Tranströmers poesi sämre eftersom han skrev den vid sidan av sitt ”riktiga” arbete? Och hur många tusen var det inte som läste och älskade Sigge Starks böcker? (och genom hennes litteratur sökte sig vidare till andra böcker) – Hon sågs ned på av parnassen men hennes livsverk lever än idag.

          ”Om inga andra fåglar sjöng i skogen än de som sjunger bäst, då skulle skogen vara mycket tyst.”

    OT:
    Utan att fuska, vet ni vem som kan ha skrivit så här:
    ”Det är champagnebesök från 09-00 varje dag på resan så det finns ingen tid över till annat jobb. ”
    Dvs någon som definierar ”champagnebesök” som jobb?
    Då kan man ju undra hur vederbörande definierar semester… 🙂

      Beror väl på vad det är för resa och vad den går ut på?

      Finns bara en enda drottning av jobb-fast-ändå-inte-jobb! Samma person som behöver ta semester från semestern oftare än andra byter lakan

      Haha, det är Forni. Reagerade starkt på att hon ska tillbaks till Frankrike idag. Hon flög ju hem därifrån för prick en vecka sedan.

        Jag reagerade lite på en bild hon ställt upp på fredagens middag. Sådär lite girigt i bakgrunden på matbordet står en papperskasse från foodora. På riktigt, vi fattar att hon får sin hämtmat gratis som varenda annan snyltande bloggare i stan. Men tyckte detta var så märkligt att komma från henne som framställer sig som så ordningssam och ”gör rätt för sig”. Tycker att både hon Petra o margaux försöker toppa varandra med snirkiga formuleringar kring gratisgrejer hela tiden. I helgen var ju forni dessutom på yogaretreat, helt gratis för de hade bjudit med henne som influenser. Men i bloggen står det att hon aldrig hade följt med om det inte hade varit bra. Men reklam gör hon ju gärna…. skatteverket birde ju verkligen fundera på förmånsbeskattningen här. Det är ju luncher middagar kläder hämtmat resor gratis hela tiden. I utbyte mot att bli omnämnd i bloggen. Blir helt paff faktiskt.

          Forni är väldigt skenhelig och hycklande helt enkelt.
          I det avseendet gillar jag Bella bättre. Hon hycklar i alla fall inte och låtsas inte vara oskyldig hela tiden.

    Härligt att hon lyckas, jag säger grattis.

    Gillar Jonna skarpt!
    Tycker tavlan är super fin.

      Jo, hon är gullig och jag är glad att hon lyckas och får betalt för sitt arbete – men, det är inte särskilt nyskapande konst för det.
      Smart dock av henne att casha in allt hon kan på den här naturmystikimagen hon har skapat!

        Hur många kan skryta med att vara nyskapande?

        Du säger ju själv att hon skapat nåt naturmystiskt. Nyskapande eller?

          Du har inte så mycket konstkunskap?
          Naturmystik var en gren av romantiken, från sent 1700-tal. En av de mer kända konstnärerna innanför genren var William Turner. Jag säger att hon skapat sig en image, inte att hon har skapat en konsstgenre…

          Naturmystik är en riktning innanför romantiken, uppkommen under sent 1700-tal, som kom i bildligt uttryck t.ex. genom drömska, måleriska väder- och ljusskildringar.
          Nyskapande år 2018?

          Blir jättekonstig diskussion här när allt jag skriver hamnar i modd.

    Jag har aldrig förstått mig på kladd-konst och pretentiösa rikeknösar som betalar multum för sådant.

      Konst är väl något som de allra flesta ”inte förstår” och kanske är det så att det sitter i betraktarens ögon?

    Jag har ingen aning om vem hon är men FAN vad grymt! Ibland är internet verkligen så amazing.

    Det här är så intressant. Idag är det svårt att vara unik i en värld där allt redan existerar. Det intressanta är hur man når denna ”status” som konstnär? Hur?! Hur har Jonna fått sådan viral spridning? Sen ang. teknik och stil på hennes målningar: hennes konst påminner om den typiska ”pouring & fluid a la alcohol ink”-stilen. Alla som kallar sig konstnärer på instagram kör den här tekniken och jag är så trött på videos som dagligen dyker upp på insta där folk utövar denna tekniken och kallar det ”konst”, det är så tråkigt och ooriginellt. Minns för typ 3-4 år sen när det först kom och jag var blown away men nu gör alla det där! Vet egentligen inte vad jag ville säga med den här kommentaten men det är ett intressant ämne. Intressant diskussion!

    Jag tycker tavlan är riktigt fin! Hade gärna haft den hemma. Men jag hade inte betalat så mycket pengar för den av den enkla anledningen att jag inte har så mycket cash att avvara!

    Budgivningen startade på 4 dollar… Jag tycker inte den är värd 10.000 dollar, men det finns det mycket av kända konstnärer som inte är också! Handlar ju om smak (och vem man vill försöka framställa sig som). Tycker tex Mona Lisa är ful och skulle aldrig velat ha en Picasso eller Munch på väggen, jag gillar vackra målningar som föreställer något, tex Bruno Liljefors. Jonnas tavlor fångar båda new age tillbaka till naturen folket, och de som bara vill ha en tavla med snygga färger som matchar interiören. Vilket verkar vara majoriteten om man ser på de totalt intetsägande posters influencers smäller upp på sina väggar och kallar konst. Vill kräkas varje gång jag ser den där hemska Kate Moss postern!

    Vet någon om man kan se budhistorik på ebay och i så fall hur. Ville se hur många det var som budat på tavlan

      Japp det kan du. Det är bara att klicka på länken och sen på antalet bud. 24st som har budat på tavlan. Den gick från 1USD till 10 000USD på 1,5 dygn, bra jobbat verkligen!

        Ok tack, jag är ovan med ebay och lyckades inte hitta själv. ??

    Vet inte vem hon är men hon såg såå fin ut!! Och bloggen verkar intressant så kommer nog börja läsa där! Men hörde hennes blondinbella röst.. *ryser* eller är det bara dialekten som är lik?

      Hon kommer från Göteborg men kanske har ett sätt att prata som liknar Isabella?

    Vad kul för Jonna! Nu kan hon ju vara nöjd! Bryr mig inte så jättemkt om konstnären när jag köper posters eller konst att ha hemma även fastän jag aldrig askunge kunna försvara att lägga ens 10 tusen på konst. Jag vill ha sånt som ger mig en härlig känsla och får mig att drömma mig iväg, om det så är färgerna eller bara motivet spelar ingen roll. Så sjukt jäkla trött på de här fotografiska posters som finns i varenda hem typ den med flickor som blåser bubblor, djurbilder från den första utställningen eller de här Lovisa Burfit stencilerna som var poppis ett tag. Bläää för att ha exakt samma som grannen känns så personlighetslöst

      Jag fattar inte grejen med att allt ska vara så unikt och personligt. Tycker jag om en poster från Ikea och vill ha den i mitt hem så vad spelar det för roll att den är massproducerad och att någon i samma lägenhetshus har en likadan?

      Jag håller med om att jag vill omge mig med konst som får mig att må bra, men om halva stan råkar må bra av samma tavla så tycker jag ju inte mindre om den för det.

      Tycker det är intressant den här vikten man lägger i att vara unik och annorlunda rent estetiskt, när det gäller kläder, inredning och allt… ibland känns det som det är samma mekanismer som får än att säga att man aldrig skulle vilja ha det som grannen, som när man säger att det är jätteviktigt att man har det precis som grannen… man måste ändå liksom hålla koll på vad grannen har. Jag är dock likadan, älskar att köpa inredning och tavlor på loppis just för att det inte ska vara en kopia av ett uppslag i en ikea katalog, men jag undrar varför man drivs att det…

        Intressant det där med att vilja vara unik. Jag undrar också om man verkligen väljer det man skulle tycka var fint om man var isolerad från intryck av vad ”grannen” har eller om man väljer det man tror är mest unikt. Även om man kanske gillade ikeabyrån bättre. Gillar man tavlan på loppisen för att den är den finaste enhet för att den är lite mer unik än den på Ikea
        Om du förstår hur jag tänker.

          Enhet = eller

          Förstår precis hur du tänker, och det är det jag funderar på också! Det är ju jättesvårt att säga vad man är influerad av, det sker ju så omedvetet, tycker jag verkligen den här porslinsanden är fin, eller vill jag bara ha den för att sticka ut lite. säkert lite båda.

      Vad tur att ingen tvingar dig att ha samma posters som grannen i ditt hem då! Jobbigt det skulle blivit liksom.
      Alltså, det där är ju bara snobbfasoner. Låt folk ha vad de vill på väggarna och lägg av att döma ut deras hem som”personlighetslösa”.

    Jag känner igen jargongen här i kommentarsfältet… Brukar låta så när folk är lite missunsamma om andras framgångar inom icke-traditonella yrken. Själv streamar jag när jag spelar dataspel och försörjer mig på det. Jag tjänar till och med riktigt mycket pengar, mer än de flesta. Jag får ofta höra att det inte är ett ”riktigt” jobb och folk inte fattar hur mina tittare kan ge mig pengar för vad jag gör. Och nu får Jonna samma kritik, hennes tavla är inte riktig konst, hur kan folk betala för det där, hon är ingen riktig konstnär och bla bla bla bla.

    Förstår ni inte hur patetiska ni låter? Vem är DU att avgöra vad som är värt pengar för någon annan? Och vem är DU att avgöra vad andra lägger värde i och vad som räknas som ett jobb eller som konst? I min värld är allt som betalar räkningarna på ett lagligt sätt ett jobb. Och allt som någon är beredd att betala för är värt något.

      Jag kunde inte hålla med mer! Hennes tavla är värd precis så mycket som någon är villig att köpa den för. Varför gapa om ockerpriser?

      Missunnsamhet alltså…

      Ja verkligen! Bra för både dig och Jonna säger jag. Tycker hennes tavla var otroligt vacker.

      Jag tror folk gapar om det eftersom det inte kräver någon som helst talang, utbildning eller verklig effort för att försörja sig på låtsasjobb som bloggar, oljekladd eller att gamea. Vem som helst kan göra det och det handlar BARA om att få spridning på det man gör. Det är det enda som krävs för att ”lyckas” inom den branschen…
      Själv skulle jag aldrig byta min akademiska karriär mot att sitta med sponsrade inlägg, dataspel, youtube eller annat. Känner ju hur hjärncellerna dör bara jag tänker på det.
      Men ja vi är alla olika så.. heja er! 🙂

        har du det bra där uppe på din höga häst?

        Vad definierar ett låtsasjobb?
        Jonnas tavlor betalar hennes räkningar lika bra som min lön från kontorsjobbet betalar mina… Hon är duktig på det hon gör och jag är duktig på det jag gör.

        Att kalla någons jobb eller talang för låtsas och samtidigt hävda att ens eget är mer på riktigt säger mer om dig än om henne. Varför så missunnsam?

          Jag är inte missunnsam, snarare tvärtom!
          Att jag definierar mitt jobb som ett riktigt jobb är för att det kräver x antal år av utbildning och fördjupad kunskap. Det kan inte göras av vem som helst, till skillnad från youtubare och instagrammare

            Är städerska ett riktigt jobb? Det kräver ju inga år av utbildning och fördjupad kunskap? Lastbilschaufför, kassan på Coop, etc…

            Är det bara akademin som är fin nog för att vara ett riktigt jobb?

            /En annan akademiker som inte alls är av din åsikt

              Skojigt med alla som tror att städare inte har kunskap om det de gör, att det inte finns något yrkeskunnande inom vissa branscher.

                Nu tror jag att du läste in något i min kommentar som jag inte menade. Var som ett exempel på jobb som inte kräver akademisk utbildning, då hen jag svarade ansåg att det krävdes för att vara ett riktigt jobb. Ingenting annat. Självklart har städare och lastbilschaufförer yrkeskunnande och jag ser verkligen inte ner på dessa yrken. Ber om ursäkt om jag uttryckte mig dumt.

              Vilken tur att man får ha egna åsikter om saker och ting!

                Javisst, men det är på grund av akademiker med åsikter som dina som jag ibland undviker att säga att jag själv är inom akademin. Man förväntas se ner på andra jobb och anse att det man själv gör är så förbannat fint och viktigt.

                  Jag anser att mitt jobb är finare och bättre än att vara t.ex. youtuber, ja. Att du inte kan stå för det du gör är ditt problem.
                  Nu handlade det inte om detta, utan om s.k. låtsasjobb som ’M’ tyckte det var jobbigt att få kritik för här ovan. Om du läser mitt svar till honom/henne igen så ser du kanske att jag överhuvudtaget inte nämnt något av allt det du hävdar.
                  ha en fin dag!

              Det är väl tillsammans vi får samhället att gå runt.

            Jo ditt jobb kan göras av vem som helst som har lust att ta den utbildningen som krävs. Bara för att det kräver en utbildning så betyder det inte att du är ensam om att kunna lära dig ditt jobb. Alla vill inte ha en femårig universitetsutbildning, det betyder inte att de inte klarar av det.

              Nej, det kan det inte. Du har ju ingen som helst aning om vad jag gör?

                Så du föddes med förmågan att lära dig till ditt yrke, och det är du unik med i sverige? Intressant.

                Moyes, det finns garanterat många jobb som inte kräver någon utbildning som du aldrig skulle klara av. Både välbetalda och icke sådana.

            Så länge man kan försörja sig så är det väl bra oavsett om man sitter med akademisk utbildning eller jobbar som kassadam på ICA? Om du känner dig bättre än andra så tror jag att du har mycket kvar att lära och tyvärr kan du nog inte läsa in den kunskapen på universitetet ?

              +1! ??

        Fast hur många av alla bloggare och gamers lyckas faktiskt då? Det kryllar ju av dem så något ”speciellt” och nytänkande lär det ju vara med de som faktiskt kan tjäna stora pengar och bli berömda för det. Att tro att man bara kan starta upp en gamingkanal och efter en månad vara i klass med Pewdiepie är otroligt naivt!

        Jag har också en akademisk karriär och eh jaha? De flesta kan få en universitetsexamen om de anstränger sig lite och satsar på ett ämne de är intresserade av. (Menar inte att snacka ner en akademisk examen, men tycker inte man behöver sitta på en jäkla piedestal som Moyes gör heller…)

          Du skulle bli förvånad om du visste hur många som försörjer sig på sånt där! Inte i Sverige kanske men i många länder är det rätt vanligt faktiskt och man behöver inte göra sig ett namn egentligen

            Fast vi vet nog inte hur många som misslyckas och får lägga ner projektet när det efter ett eller ett par år gett typ 10 kr i inkomst? Så det är nog svårt att säga att ”många” försörjer sig på sådant? Men om det vore så otroligt enkelt känns det som om minst 50% av 19-åringarna hade försörjt sig på att vara gamers och bloggare…

              Jag har också svårt att tro att alla ensamstående mammor som sliter med deltidsjobb och timanställningar och ändå inte får det att gå ihop inte bara hade startat en blogg om det var så lätt.

        Moyes, för det första, jag streamar inte på YouTube… Bara att du tror det visar hur lite kunskap du har om branschen. För det andra, du är varmt välkommen att starta ett konto på Twitch och försöka göra det jag gör under en månad. Jag lovar, du ger upp efter en vecka. Du tror att det bara handlar om att spela spelen? Ungefär som att ditt jobb bara handlar om att knappra på ett tangentbord?

        Det jag gör kräver talang, fallenhet och en jäkla massa driv. På Twitch streamar varje månad 2,2 miljoner personer varje månad. Tror du på allvar det handlar bara om tur att jag plockar in mer på en månad än medelsvensson gör på ett halvår? Tror du att det är tur som gör att tiotusentals människor varje dag väljer att titta på just mig?

        Och, FYI, jag har också en akademisk examen. En Master jag tog helt utan studielån. Eftersom som mitt, enligt dig, inte riktiga jobb försörjde mig genom alla fem åren. Men sitt du där med ditt studielån och akademisk jobb och gneta på till 68 år. Själv tänker jag pensionera mig vid 35 och bara streama för att det är kul. Kanske utvecklar jag ett eget spel, eller gör något inom AI, kanske flyttar jag till Seattle och tar ett jobb på Dice eller helt enkelt bara lägger pengarna på hög så att mina barn inte behöver ta studielån och bostadslån. Men sure, mitt jobb är inte på riktigt…

          Vart skrev jag att du streamar på Youtube?
          FYI har jag spelat datorspel sedan sent 80-tal, jag låg etta på min Wow-server i nästan 3 år när jag spelade som mest, nu spelar jag bara på ytterst sällan på fritiden eftersom jag slutligen har vuxit i från det.. Så jo, jag vet nog mer om spel och hur man spelar än vad du själv gör.
          Intressant att du verkar veta allt om mig, du har ingen aning om vem jag är och vad jag jobbar med.
          Lycka till med dina framtidsplaner, de låter rimliga! 🙂

            Haha trh har fått en utmanare. En till som vet bäst om allt! Vill du veta vad jag jobbar med så kan du tala om för mig också hur mycket bättre du är på mitt jobb än vad jag är?

            Moynes, du kallade mig nedlåtande Youtuber och refererade enbart till YouTube så jag tror nog din värld sträcker sig till typ Jocke&Jonna och inte längre… Och din wow kommentar…snälla… Vi är dessutom inte här för att pissa old school revir. Vad du spelat och när kvittar.

            Föraktet i dina kommentarer lyser igenom i allt du säger och du ger bara dig själv och andra akademiker dåligt rykte.

            Kan det vara så att det har hänt en del i gamingvärlden sen du ”vuxit i från det” och att du helt enkelt inte hängt med nog för att ha en uppdaterad analys om vad det krävs för att göra pengar på Twitch och huruvida Anonyms framtidsplaner är rimliga eller inte? Du tror inte att nån som JOBBAR med att spela spel och hålla sig ajour med vad som händer i spelvärlden vet bättre än dig som spelar ”ytterst sällan”?

          Känns som du försöker bevisa att
          Moyes låter nedlåtande men du får dig
          själv att verka jävligt oskön, får narcissist vibbar ?

        Har du någonsin försökt dig på att måla en tavla?

        Nej, vem som helst kan faktisk inte göra det. Prova själv så får du se hur ”lätt” det är. Trams.

      Grattis! Jag är så himla glad för alla de som kan tjäna pengar på sin hobby/passion! 🙂 Vad härligt det måste kännas! Jag är passionerad vad gäller andlighet/healing/tarot, men är tyvärr långt ifrån att kunna leva på det (skulle inte vilja ”spå” folk för att försörja mig utan snarare lära ut vad jag kan om det samt healing och intuition m.m.). Jag hoppas jag en dag kan hålla kurser/workshops/sessioner hemifrån och försörja mig på det. Vore ju underbart. 🙂

        Ja visst! De som är missunnsamma är det bara för att någon annan har lyckats vända sin hobby och passion till ett jobb. Surt för vissa att inte alla går till tråkiga jobbet enbart för lönen.

          Men eller hur, sitta och vara bitter för man var tvungen att gå upp kl 05:20 för att hinna med bussen till jobbet man avskyr och räknar minuterna fram tills helg på… Hehe det är typ jag fast minus bitterhet. Livet är för kort för att sura och missunna andra! Jag tror jag har ett underbart jobb om några år. 😀

      FAN vad skoj, om jag hade drivet, modet och talangen skulle jag vilja göra vad du gör!

    Såklart får man tycka vad man vill om tavlan, däremot tycker jag är så jädra skönt med någon som för en gångs skull gör något äkta och genuint och tjänar pengar på det. Istället för att alla korkade influencers som gör reklam för massa skit ( och som inte ens reklammärker sina inlägg ), som ljuger och överdriver siffror, statistik, pengar etc. Jonna känns så otroligt jordnära, ödmjuk, sympatisk. Fantastiska foton, tavlor, smycken. Här har vi en tjej som ger 100% till det hon gör, utan det där sjuka bekräftelsebehovet som influencers har. Och jo, hon har integritet också, verkligen något som så många influencers saknar.
    Så härlig person!

      Fast hon gör ju exakt samma grej som i stort sett alla andra ”influencers”? Hon har bara ett annat tema på sitt låtsasjobb.
      Men hon är precis lika beroende av pengar, bekräftelse, siffror, statistik och sponsorer.

        Elakt att kalla det låtsasjobb. Men alla influencers för väl egentligen samma sak: marknadsför sig själva på ett eller annat sätt, Jonna är inget undantag. Tycker att det är som marknadsförare vi bör se dem. Sen HUR de utför sitt jobb på kan man kanske ha olika åsikter om, och vissa lyckas ju bättre än andra. Jonna marknadsför sig ju som naturnära, genuin, äkta osv, och visst har väl det visat sig vara ett framgångsrikt koncept för henne.

        Fast där håller jag inte med. Alla andra med låtsasjobb som vandrande reklampelare för allt från matsmart till nextory eller preventivmedel som inte funkar gör ju fan inget annat än att äta frukost (Eller dukar upp den iallafall) och går på samma event för samma hårspray eller fula väskor.
        Jonna fotograferar, målar, säljer smycken, kular och massa andra egna saker som faktiskt har ett konstnärligt värde.
        Hon samarbetar inte med samma fånerigrejer som resten av bloggarna, man märker när ett nytt företag lagt ut pengar för helt plötsligt måste alla som varit med i familjen annorlunda köpa nya gardiner från Cellbes.

          EXAKT. Hear! Hear! Jonna må marknadsföra sig men gör det på ett fan så mycket värdigare sätt. Otroligt duktig och kreativ. Hon ”säljer” dessutom in glesbygden, annat än alla tusentals storstäder som andra influencers lovprisar.

        Nej, hon gör inte exakt samma grejer. Hon tramsar inte runt som Forni, Hannalicous, Bella, och allt vad dessa ytliga människor heter.

        Det jag stör mig på gällande låtsasjobb är att det blir så lätt för kända profiler att få sitt namn på böcker, hudvård, viner, parfymer och allsköns krimskrams trots att det är andra människor som ligger bakom allt skapande av produkten. Osynliga doldisar gör jobbet eller skriver boken men det blir utåt sett kändisens skapelse. Det stör mig även om jag är väl medveten om att det bara är att hacka i sig.

          Fast alla har ju rätten till att försöka sig på att bli influenser/kändis om man nu vill det…. Det är väl inte så stor del av dem som helt fått det för att de kommer från kändishem etc. Det är ju ändå något som fått just dem stora!

            Förstår inte riktigt hur du menar men Charlotte Perrelli är ju känd som sångerska men har ändå gett ut träningsböcker, hudkrämer och vin. Bianca Ingrosso är känd av en kombo kändisbarn/influenser och ger ut parfym, datafodral och jag vet inte vad. Simon Sköld är känd för att han är tillsammans med Läckberg och ger ut böcker och ”hälsoshots”.

            And the list goes on. Om du inte förstår hur jag menar så är det okej, men själv ser jag en tydlig skillnad mellan att faktiskt skapa något och på att få något utgivet på grund av namnet.

    Något helt annat of topic. Vilken sida ger bäst info kring företagare deras omsättning och annat relaterat till ekonomi. Tänker på bloggare spm driver bloggar. Engla tjänar bättre än en industri arbetare ex cnc, elektriker mfl. Har en lön/omsättningen nära 1 miljon kronor inte så konstig att de håller sig till att blogga. ?

      Men vad är det Engla tjänar pengar på. Fattar inte hur reklam och samarbeten kan ge en bloggare som Engla så pass bra betalt. Har hon verkligen massor av läsare? Bloggen är ju skrattretande meningslös och amatörmässig.

    Sen hur funkar det om man är bloggare men inte är registrerad i varken för F-skatt eller momsregistret betyder det att allt de tjänar får de behålla i egen ficka? Idamarie Isaksson har inget av dessai sitt företag.???

        Tack för svar. Så på det stora hela om jag förstått det rätt så får den som driver en sådan blogg deklarera på sin egna deklaration inkomst vid denna typ av verksamhet. ?

    För de pengarna kan kan köpa tex det här huset på 200m2 i Jonnas ’kvarter’:
    https://www.hemnet.se/bostad/villa-5rum-88293-helgum-solleftea-kommun-helgumsbyn-138-14325935

    Woho! Kulturprofilen dömdes för våldtäkt! ?

      Wow! Kan bli givande för honom med lite ’Kulturklubb för kriminella’…

        ?

        Samt att han säkrat sig gratis boende för ett par år framåt!
        Klådan gillar ju gratis!

        Han och Norén, vilket radarpar!

        ?

        //Moa

          Ja, dags för 7:3.2!

    Så himla glad för Jonnas skull! Vilken jäkla drömtillvaro, att få skapa tavlor och smycken och skriva blogginlägg i sitt fina hus i den underbara naturen! 🙂 Jag är avis, hade gärna bytt liv med henne haha 🙂

    Fan vad folk hackar på Jonna här då. Hon gör iaf nåt annorlunda. Får gåshud av hennes Lucia-video varje gång jag ser den. För att inte tala om när hon kular.

    https://www.youtube.com/watch?v=34xgG2q8KMQ

    Men Gud vad vissa håller på… bara för att jag eller du inte skulle ha den tavlan på väggen och absolut inte betala mer än 500 spänn för den, så betyder inte det att den inte är värd det eller att det inte är rimligt. Tror du på allvar att just DIN åsikt är så allsmäktig att den styr vad som är konst och inte?

    UPPENBARLIGEN betalar folk för Jonnas konst. Många älskar Jonna. Hon har aldrig påstått att hon eller det hon skapar är unikt. Sluta dryga er.

    Art is in the eye of the beholder.

      ’Art should comfort the disturbed and disturb the comfortable.’
      Jonna gör ’comfort art for the comfortable’.

    OT: Undrar hur mycket GANT har betalat BB för deras samarbete som bl a omfattar en utlottning av 5 st skönhetskit från Löwengrip? Hittills har tävlingen lockat 39 st tävlande.

      Säkert ännu ett mångmiljonavtal för Bella.
      Alla hennes avtal gäller minst en och helst många miljoner.
      Men har man miljonmånga läsare så kan man ta bra betalt. Heja!

    Jag vet inte så mycket om eBay men hur förhindrar man att någon själv bjuder på sin egen auktion i syfte att göra reklam och få uppmärksamhet?
    Tänkte att det vore ju ett bra sätt att komma ut till väldigt många och dessutom få uppmärksamhet i media.

    Jättekul för henne. Jag skulle aldrig betala så mycket pengar för en tavla. Men det är ju jag det. Har man pengar och gillar det hon gör så varsågod! Kul att en ung tjej tjänar pengar på sin konst istället för att pengarna går till gamla samlare som säljer konst målad av någon som varit död i 100 år.

    Tror många av er inte följer ebay budgivningar så ofta.
    Regel nr 1. Lita aldrig på ett bud förrän de har vunnit och det är bekräftat att transaktionen gick igenom.

      Kollade lite till. Den som lagt budet har tidigare 0 bud under senaste perioden och 0 feedback totalt.
      Skriker nyreggat konto.

        Och ca alla bud sedan 4000 är lagda av samma alias? Som budar mot sig själv?

          är det inte automatiska bud som läggs när någon bjuder över?

      Man kan misstänka att auktionen är riggad i syfte att ge Jonna Jinton reklam och uppmärksamhet.

        Låter verkligen som Bellafasoner att köpa en tavla av sig själv för att sedan kunna basunera ut att ens konst säljs för hundratusentals kronor.

    Är väldigt kluven i mina känslor för JJ. Hon är den nationalromantiska drömmen om Sverige. Allt är så vackert så man kan gråta som hon gör. HON är så vacker ,naturlig och svensk….. men bakom imagen ligger timmar av hårt arbete bakom för att producera det enkla och det vackra som sedan exponeras på sociala medier. Hon säljer naturligtvis något dvs sig själv,sin livsstil,sin musik,sina smycken sina tavlor,sina fotografier sina reklamsamarbeten osv. Det är ett smart koncept och hon har hittat en smal och annorlunda influenser nisch. Men som vanligt så ska man vara medveten om att JJ inte är ”på riktigt” . Liksom seriefiguren Bella skapar man en aura av en livsstil och en fiktiv person som är delvis en själv men främst ett varumärke. Bilder av JJ som med utsläppt hår och ”lantliga” romantiska kläder kramar ett träd i vildmarken känns lite som när Bella visar upp att hon minsann får pedikyr/manikyr hemma. Same same but different. Man matar följarna med en image och bilder.

      JJ funkar ju superbra utomlands pga bygger upp under idéer om ’det svenska’ – så oskuldsfullt, naturligt, vackert, naivt.
      Mina franska, lite naturalternativa, vänner följer henne och får hela sin bild av ’det svenska’ bekräftad och tror att jag när jag åker till Sverige lallar runt och sjunger med kossor, målar norrsken med fingerfärg och (det bästa av allt!) badar NAKEN i skogstjärn! (det sista är ju dock sant)

      Ja jo. Och inget fel med det. Alla säljer väl ett varumärke.

      Spännande. Så Jonna ljuger också om siffror, överdriver? Hittar på massa totalt tramsiga inlägg för att skapa trafik?

        Ljuger om siffror tror jag inte hon gör men det där andra stämmer rätt bra.

      Det är väldigt viktigt att tänka på. Jag tror även att Jonnas typ av image skadar då hon för tillfället inte visar upp något av ett vardagligt liv. Inget Netflix i flera timmar, slösurf och en dag i pyjamas. Alltid fixad men naturlig och ute i skogen i kläder som ser ut om att man inte bryr sig men man bryr sig ändå. En jättefin blogg och jag tycker om Jonna som influenser, men det är som du säger så viktigt att komma ihåg att det är en image som döljer många bitar som inte passar till imagen. Tror dock att i och med att hon börjar blogga på mer traditionellt och modernt sätt så kommer man får se mer av ett riktigt liv. Det är svårt att visa upp att naturligt liv med ett blogginlägg i veckan. Tror hon tjänar mer på att visa en verklig vardag, det var ju så bloggarna började med och också därför de slog igenom.

        Vlogga på ett mer*

        Alla tittar väl inte på Netflix i timtal… Det beror ju helt på vad man har för andra intressen!

    Stort grattis! Ett konstverk är värt lika mycket som någon är beredd att betala för det. Alltså inte någon form av ocker, som en del utan kunskap skriver.
    Tavlan är jättefin, dock inte just min smak. Men det spelar ju ingen roll i det här fallet.

    Nå har jag lite dålig koll på konstnärer, är hon känd?
    för när jag ser på tavlan ser jag en väldigt fin tavla, men inte en tavla som är värd 88 000 kr. Dock är jag dålig på konst, och är hon en känd konstnär så är ju deras tavlor ofta eftertraktade.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.