Barndomens smink med Kakan Hermansson

När de två ljuvliga veckorna var över fick jag en klipp och sling av Annette och jag var sååå lycklig. Skulle konfirmera mig om några veckor och jag ville vara fin. Av hudterapeuten fick jag det overkligaste jag sett; en icakasse med smink.

Konstpaus.
Jag gick i sjuan och hade typ 50 kr i veckopeng, älskade beauty och fick alltså en påse smink. Inte vilket smink som helst utan Bourjois. Massa ögonskuggor, rouge och puder, mascaror och pennor. Jag minns varje dosas välvda innehåll som jag vårdade ömt, i flera år. Jag var så lycklig över detta och mina kompisar avundades grovt. Älskade det där sminket och har burit med mig den kärleken länge. Har undrat var Bourjois tagit vägen, tills dom ploppade upp nu i höst för nylansering.//Kakan

Kakan Hermansson beskriver drömskt hur hon praoade på en frisör och skönhetssalong när hon gick i sjuan och hur hon fick en hel kasse med smink av hudterapeuten. 
Visserligen av ett märke jag inte själv känner igen från min ungdom – Bourjois – men märke spelade nog föga roll när jag var liten.
Allt smink var ju SÅ spännande. Jag tror knappt att känslan av att vinna en miljon som vuxen kan mäta sig med känslan av att få en KASSE smink i sjuan! Knappt!!!
Men känner ni igen Bourjois?

Själv hade jag Isadora och Rimmel i smink, Date och Jane Hellen för doft och hår samt LipSmackers roll on för läpparna.
Det var tider det!
Känner ni igen er?

 

76 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Bourjois var ju riktigt bra, minns att man sa att det tillverkades i samma fabrik som Chanel. Annars hade jag också Jane Hellen, Rimmel och Isadora, men även billigt smink som såldes på marknader, typ Wet ’n’ Wild, Tuesday och Dolly.

    Det var mycket isadora när jag växte upp. Och såklart date parfym och lipsmacker, och icke att förglömma: hårmaskaror ?

      HÅRMASCARA!!! Tack för den påminnelsen! Hade heeeeeeelt glömt bort att de existerade en gång i tiden.

      Åh jag hade lika hårmascara till ett disco och kände mig så fruktansvärt cool ?

        Haha jag hade med hårmascara helst i blått eller grönt. Skulle mima på roliga timmen till aqua och jag hade min mammas isadora maskara,en kompis tog den i mitt hår istället haha

        Date parfymen var ju sååp god!!

      Hårmascara och vit penna på både ögon och läppar. Till detta var det tights med fastsydd kjol, Aqua Limone-tröja och Buffalos. BAM så snygg man var! #nostalgi

    När började ni sminka er? Jag började i 7an kommer jag ihåg, det var verkligen vid inträdet i högstadiet. Rockade loss på massa smink utan att egentligen fatta hur man skulle använda det. Såg nog smågalet ut. Märken minns jag inte, men tror att jag ett tag ville vara ”snobbig” och köpa från Makeupstore.

    Sen är det klart att jag innan 7an använde mig av sånt där läppglans på bilden men räknas väl inte riktigt… och billiga dofter av olika slag som luktade konstigt.

      Ingen sminkade sig i 7:an ens. Inte ens mascara sen började de tuffa tjejerna med mascara på discon i typ 8:an. Vi andra nördar i nian kanske. Är 80:a från liten ort utanför Lund.

        Hmm discon i 8an… hade ni det?

        Är 89:a, uppvuxen i Sthlm så kanske annorlunda på det viset?

          88:a här, också från Sthlm. Minns att vissa av de ”coola” tjejerna började med smink i mellanstadiet. Inga discon i åttan dock, då gick ju folk på föräldrafria hemmafester istället.

          Också 89:a uppväxt i Stockholm.

          Minns att vi började lite smått med ögonskugga (typ grön eller lila) i fyran och sminka oss mer på daglig basis i femman/sexan.
          Då var det mycket svart kajal ?

          Jag är från buhuslän och vi hade discon i högstadiet 7-9:or blandat. Vi gömde sprit bland buskar eller smugglade med oss små flaskor in. Det var tider det, då man levde på ett hångel i flera månader ?

          Oja! Det var nog först i nian som det började bli hemmafester och typ hänga på byn. Innan dess var det discon som fritidsgården anordnade eller sitta hemma hos varandra och spela spel.

      Jag var 21. Totalt ointresserad av det yttre innan dess. Nu är smink rätt kul dock

      I fyran. Fattar inte att mamma släppte iväg mig?

      Jag kommer inte ihåg att jag någonsin började så. Det smög sig på någon mascara i gymnasiet tror jag men inte innan dess. Har nog aldrig varit sminktjejen alls när jag tänker efter. Äger massor men använder det bara vid speciella tillfällen, typ barndop eller så ?

      Mina kompisar började i femman men tror kag började i sjuan. Lite mascara innan det bara.

      Började sminka mig i 5:an. Hade flytande kajal både uppe och nere. Sen typ brun läppenna och rosa läppstift. Så fult nu när jag ser tillbaka, men väldigt inne då.

    Någon mer än jag dom läser med kakans röst i huvudet?

    Jane Helken luktar ju underbart! Har en flaska i källaren som jag köpte för något år sedan, sen har det inte blivit av att använda den. Måste ta tag i det och slänga den…

    Jag har köpt deras smink i ett par år från feelunique, så känns inte som att det har varit borta? Deras foundation healthy serum (eller något sådant) har använts flitigt i beautyvärlden. Dock inget jag använde i sjuan. Då var det orange HM foundation som gällde ??‍♀️

      Ja, H&Ms foundation! Och aaaldrig att man applicerade det ner mot halsen, utan man hade en fin rand istället haha. Jag använde alldeles för mycket kajal också. Vilka tider 🙂

    Min pappa använder fortfarande Jane Hellen, han VÄGRAR byta till nått annat

    Jag kommer ihåg hur obehagligt blött jag tyckte att lip smacker var, sjukt creepy känsla!

      Aahh håller med!

      Fruktansvärt, segt och blött

    Vad har hänt med likeknappen? Står WordPress Like Burton….

      Tror WordPress ÄLSKAR Burton!

    Jajamen. Det var tider det…

    På tal om skönhetsprodukter, kan någon rekommendera en anti-rynk kräm som funkar på känslig hud? Någonting som inte kostar mer än typ 500kr, och som faktiskt fungerar. Om det nu ens finns.
    Har på bara ett år fått horisontella rynkor på pannan, och man blir ju lite nojig. Använder Cetaphils kräm och nyponfröolja och dom återfuktar fint, men inte mer än så. Har så känslig hud så har inte orkat experimentera mig fattig med krämer.

      Nej det finns inget som fungerar. Möjligen om du går på salong och låter dem använda syror på dig och du fortsätter med mildare doser hemma.

      Förmodligen inget som spelar roll för dig men jag tycker rynkor är det som verkligen ger karraktär och personlighet åt ett ansikte. Har inte ens när jag var tonåring tyckt att släta ansikten vare sig på män eller kvinnor varit något annat än tråkigt och signalerat barnrumpor. Rynkor visar på att du lever. ?

        Rent intellektuellt förstår jag dig, men det känns så ”skevt” att man är 31 utan några som helst synliga rynkor och tänker att shit, jag åldras ju rätt bra, kanske har rosacean några fördelar mot rynkor. Och ett år senare, Baam! pannrynkor! Inte djupa men ändå, små fina linjer.
        Då får jag väl börja tänk om och se det positiva istället, typ att jag från pannan och neråt fortfarande är en rynkfri barnrumpa.

          Alltså blir det riktigt illa men din självbild kan du gå i ett senare satudium och göra en kemisk peeling.

          Men fint om du börjar att gilla dina rynkor. ?

      Finns ingen kräm som tar bort rynkor. Det du däremot kan göra är att undvika solen och hålla huden återfuktad. använd fuktbindande krämer, inte feta.
      Jag började med botox när jag fick mina första rynkor. Går på 5 min och gör huden superslät igen. Kostar gör det dock och så ska man såklart alltid tänka en omgång extra innan man sprutar in något i ansiktet.

        Jag är inte redo för botox än, om någonsin. Jag har uppväxt i en miljö där sånt ses som galet och någonting bara superdupermegakändisar håller på med, och dom tankarna har jag inte kunnat släppa än.

      Börja använda dpf 50 varje dag.

      Finns inga krämer som tar bort rynkor tyvärr. Krämer kan hjälpa till att förebygga och sakta ned den rätt oundvikliga processen men det är ju isåfall något du skulle ha börjat med för längesen.
      Är inte botox eller fillers (fylla ut rynkorna istället för att förlama nerverna som botox) så skulle jag köpa en bra fuktcremé. Rynkor blir tydligare om man har torr hud. Jag använder Dermalogica som är super ??

      Kolla på ett serum med hyaluronsyra att komplettera en bra fuktkräm med. The Originals har en mkt prisvärd.
      Drick mycket vatten, ät bra fetter och träna så du får igång blodcirkulationen i nyllet.
      Man kan också äta hyaluronsyre-tillskott. Jag tar ett för smärtproblematik. Med det behöver jag inget serum längre. Huden är plumped iaf.

      Serum från Skin Deva! Väldigt prisvärda dessutom 🙂 Finns olika serum för olika syften. Minst två anti age/wrinkle reducer!

    När jag var 7 år fick jag en massa små sminkprover av en släkting sålde Oriflame, vilken lycka! Av en annan släkting fick jag en hel låda utkläningskläder och både kläderna och sminket användes flitigt. Lite synd att det inte finns fler foton på mig och mina kompisar, en och annan granne måste ha fått sig ett gott skratt när vi var ute och spatserade i utstyrslarna. ?

    Jag började måla mig i 7:an och jag är född på slutet av 50-talet fast det var väl egentligen bara mascara och cerat typ Lypsyl.
    Så hade vi disco på den tiden redan i 5:an.

      Åh ”målat mig”, det säger nog bara folk i din ålder 😉 Jag kommer ihåg första gången jag hade eyeliner (ca 11 år) och min mamma (57:a) ba skrek rakt ut ”Har du MÅLAT DIG?!?!”

    Använde bara ögobrynspenna och masckara, så glad att jag rakade ögonbrynen och inte noppade sönder dom som många få lida av än idag! Så snyggt med naturliga bryn!

      Ja det är fortfarande min största ”skönhetsmiss” – att ha nobbat sönder mina fina fina ögonbryn jag hade i yngre dagar.

        noppat*

          Haha jag läste mobbat sönder ?

            Jag har totalt mobbat sönder mina ögonbryn genom åren.. 🙂 När min syster fick en dotter så blev jag exalterad över det faktum att jag kunde göra om och göra rätt för någon annan! Noppa inte brynen! Raka bara under knä om du måste.

        Hur noppar man sönder? Växer det inte ut igen då? Men gör det om man rakade? Vill veta så att jag kan noppa sönder min mustasch 🙂

    Var det fler än jag som innan hårmaskaran kom använde karamellfärg? Man tog lite på en bomulstuss och gjorde lite fräcka slingor 🙂

      Ja!!! Kommer ihåg när jag var rikgit liten, kanske 5 år, så brukade mamma färga min lugg med karamellfärg i diskhon. Haha! Var så himla stolt sen på förskolan.

    Nivea på läpparna….. I 6:an. Hade alla de coola tjejerna.

    Ja, detta var längesedan.

      När jag gick i 7-9 var det Idomin som gällde för de flesta (inte jag, minns att jag tyckte att Idomin har man på barns röda rumpor ?). Men det var riktig fjortis-stil!

    Visste inte ens att bourjois fanns och försvunnit i Sverige ? använder deras mascara men den köper jag eller sambon (till mig då) i London så har inte ens reflekterat över det.

    Men gud ja, Bourgeois har typ funnits överallt utanför Sverige? Om man gillat det har man inte behövt vänta tills nu när sömniga Åhléns plötsligt tog in det, Boots skickar t ex billigt från england. Superbra märke, men förvånas ständigt över hur dåliga folk är på att hitta saker. Internet är stort, och fullt av ställen som skickar allt överallt.

    8an. Turkos ögonskugga, ingen mascara eller foundation. Bara ögonskugga. Knallig! 😀
    Mina döttrar har varit ca 14 år & 11 år. 11-åringen är nu 12 & har snyggare ögonbryn än mig, haha.

    Åh, jag älskar verkligen smink och kan nörda ner mig i timmar och bara kolla recensioner på youtube, kolla hela sephoras utbud osv. Jag kommer ihåg att det blev mycket mascara och kajal samt den ”underbara” alldeles för orangea foundationen i högstadiet. Jag tror att de flesta tjejerna i min klass började sminka sig någon gång mellan 7:an och 9:an. Jane Hellens schampo använde jag dock i många år (är född 1990) trots att det inte var ”inne” då för att det funkade så bra på mitt hår. Jag tror att det kanske fortfarande säljs på Rusta…

    Nostalgin är total! 😀
    Jag är född -75 och minns såväl mitten av åttiotalet då jag fick mitt första egna smink i julklapp! Det var duoögonskugga från Jane Hellen i glittrigt blått och rosa, det var en blå Pierre Robert-mascara och det var ett Jane Hellen-puder, detta i en liten sminkväska. Sen var det ju alla Date-parfymer och ville man lyxa till det så fanns det ju också deo, duschtvål och kanske även body lotion om jag inte minns fel 😀
    Minns även hårspray av märket Daniella, billigt var det luktade såååå gott, skulle nog inte tycka detsamma nu haha.
    Sen kom Yves Rocher och där beställde jag blå kajalpennor som användes flitigt!
    Karamellfärg ja, jag blandade rosa karamellfärg med vatten i sprayflaska och sprayade i håret, ny look med enkla medel 😀

      Åhhh!! Pierre Robert!! Tack för den påminnelsen! Mamma hade alltid produkter från det märket. Minns att jag tyckte loggan var så snygg i skrivstil.. Snodde mammas Max Factor mascara också, var lite rädd för den eftersom den var så maffig – 2000 kalorie!

        Eller hur, jag tyckte också att loggan var så tjusig! Kom även att tänka på en annan produkt från det märket som min mamma alltid hade – kak-mascara 😀 Minns att mamma var lite bekymrad sen då de slutade tillverka/sälja den!

    ÅH jag minns det sminkmärket! Minns hur det luktar till och med, riktigt damigt och pudrigt. Brukade sno mammas rouge och tro att jag kom undan med det, men det syntes alltid pga jag var ett barn och barn är ofta rätt dåliga på att sminka sig diskret.

    Minns när alla hade mabeline dream matte mouse (?) på högstadiet (jag är 91:a) och såg ut som spöken haha hela ansiktet i en och samma nyans. Sen upptäcktes solpuder som kakades på

      Haha åh ja fy faaaan…

    Maybelline-mascara, den rosa med grönt lock. Vit kajalpenna.
    Dateparfym såklart, Robyns doft som luktade liljekonvalj.
    Håret i spikes, Daxvax eller de stora burkarna med dallrig hårgelé från Gekås eller Galne Gunnar. Those were the days.

      Åh galne Gunnar ❤️

    På 80-talet fanns en deo/bodyspray som hette Yaxa. Älskade den gröna flaskan.

    92:a här. På högstadiet hade vi matt, gråbrun foundation från Max Factor (sjukt oklar doft hade den), orange bronspuder från Isadora, klumpig mascara och silvrig ögonskugga i ögonvrån. Foundation på läpparna och så ljusrosa läppstift över (??). Ögonbrynen struntade man i, plockade dem bara litegrann.
    Gick i en skola som låg precis vid ett Åhléns och mellan engelskan och svenskan gick vi alla dit och sprutade på oss testparfymer ?Jag körde alltid på DKNY Apple. Härliga tider!

      Gick du i skolan i Ystad?

    Född 79, började sminka mig i 7:an. Såg ej klok ut. Överdosering av kastanjevatten (bara i ansiktet, ej hals) och idominsalva på läpparna. Lägg på stenhårt sprayad snedlugg på det samt ett par fräsiga oreanga crocker-jeans?

    Är 27 år och har bara använt smink utanför hemmet en endaste gång, det var på balen i 9:an. Min syster sminkade mig med foundation, mascara, kajal, ögonskugga och en väldigt svag liptint eller liknande. Jag tvättade bort allt efter bara 2 timmar.
    Jag vill gilla smink men orkar inte sätta mig in i det och det känns som man försöker klä ut sig och bli någon annan och det känns så obekvämt. Som att sminka en gris. Det kryper i kroppen och man kan inte peta eller klia sig i ansiktet, speciellt inte kring ögonen för då sabbar man allt. Jag vet att sminket har utvecklats enormt mycket de senaste 10-15 år sedan så det är inte lika simpelt och geggigt som förr men det betyder också att det är en ännu större djungel och svårare att kasta sig in i det.
    Fler som känner som mig?

      Yes! ??‍♀️

    Jag började sminka mig i slutet av 90-talet och då fanns det mycket såna här krämpuder som skulle vara foundation, concealer och puder i ett. Som puderdosor och som ”stick”. Och så tog man för mycket och såg ut som om man hade teatersmink typ xD

    Åh. Ja! Burjouis var ju bästa grejen för det fanns en brunglittrig ögonskugga som man använde till allt, den funkade som ögonskugga, rouge och solpuder. Det är inte ovanligt att jag tänker på den med saknad, det behöver jag alltså inte göra längre då. Tror inte det hade så mycket att göra med att det var ett ”märke” utan mer att hela skuggan var som en all inclusive-semester.

    Minns ni läppglansen i plåtburk med gammaldags text på som smakade Hubba Bubba? De saknar jag på riktigt och nu kommer jag inte ens ihåg namnet. Det här var ju tidigt 80-tal, vilket är SÅ modernt igen att det chockar mig. Magtröjor, pastell och neon osv. Det enda som fattas är hemmafärgade lumpenlångkalsonger i någon pastellfärg, ihopdragna upptill med sjukt smalt läderskärp i annan pastellfärg.

    Jag är född 1970 och jag vill minnas att allt hände i sjuan. Röka, dricka och måla sig med kornblå maskara. Vi var tidiga har jag insett, men vi drev aldrig omkring, det fanns alltid någon som inte hade föräldrar hemma. Förutom sommartid när man gick upp och ner för Avenyn 8000 gånger. Hej nostalgi.

      Åh, Lip lickers! Jag hade persika, bildgooglade nu och blev supernostalgisk. Min allra första sminkprodukt!

        Jaaaaaaa!!!! Åh alltså! De måste ju finnas fortfarande, har för mig att jag såg dem någonstans för kanske ett tiotal år sedan, men gick förbi i ren chock. Persika och vattenmelon, och så var det ju perfekt form och lock på burken. Lätt att ha i fickan till skillnad från Lip Smackers. Minns även nu att en tjej i klassen hade fått en Lip Licker-burk som var lika stor som en iPhone. Någon specialgrej hennes pappa hade hittat utomlands tror jag. Den avundsjukan, en bregottask med läppglans liksom. Nu MÅSTE jag hitta och köpa.

        Lyckan när de fortfarande säljs, fast med lite snällare innehåll än på 80-talet. Bästa lördagen på mycket länge, det blev en Bubble Gum, Grape, Peach och Watermelon.

        När de kommer på posten kan jag skänka en till Camilla så kan hon ha någon slags laglig tävling (om hon vill) så någon av oss få åldringar kan få samma nostalgikick som jag just fick. Tack för att du kom ihåg det. Såg de stora på bild med och blev ytterligare påmind om att det var dubbla läppglans inuti, det hade jag glömt tills nu ???

    Ljusgrönt Pierre Robert puder!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.