Öppet Spår

Det här är alltså ett inlägg där det är fritt fram att kommentera om vad du vill, när du vill, hur du vill, på vilket sätt du vill.
OT är mer än välkommet och det finns inga rätt eller fel.
Är du ensam hemma? Sjuk? Uttråkad? Vad som helst, du är VÄLKOMMEN hit för att snicksnacka om vad som helst!

Givetvis gäller samma regler som vanligt och om man inte sköter sig kan man bli satt på moderering – men det är sen gammalt och ni sköter ju er så go nuts…

551 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Jag var på möte igår och får många att lyssna, men inte alla. En del tar inte in informationen jag vill få fram. Hur får jag folk uppmärksamma?

    Ge mig era tips, tack!

      Säg något intressant?

        ??

        Som vad, K?

          Ja inte prutt lixom utan att man pratar på ett intressant sätt om det som ska dryftas på mötet. Att tala på ett sätt med inlevelse och olika nyanser i din röst gör allt för att få folk att engagera sig och inte tänka på annat. Går att träna upp men vissa fattar inte grejen ändå utan bara maler på i samma tonläge för att bli klara.
          Lyssnar på 6-8 ljudböcker i veckan som exempel, vissa uppläsare räcker det att höra en halv sida på för att stänga av. Som att lyssna på en död flytande fisk

            Bra!!

            Haha prutt ?

              Ja fast så fint svarat ju! Vi förstod ju vad hen menade med det ordet. Dvs att det inte var ironiskt med: ”Säga ngt intressant?” ?

        Bättre kan du, K! Ge tips istället!

        Ja, K! Jag antar att du är ironisk, men oavsett vilket så är det sant. Jag ska göra så att det blir lyssnarvänligt och intressant. Men hur?

      Hur vet du att de inte tar in informationen? De håller kanske inte med bara.

        Sant, E! Helt rätt. Det kan se ut så bara som att de inte tar in det jag säger. De kanske tycker att det jag säger ibland är okej, men att de i vissa fall inte håller med i sak. Tack!

          Jag ser garanterat ut som någon som inte lyssnar. Jag klottrar ofta på papper framför mig, tittar sällan på den som pratar osv, men det är för att det är så jag måste göra för att informationen ska fastna ordentligt. Annars är det lätt hänt att jag noterar smågrejer, hur personen håller händerna, upprepande rörelser osv och mitt fokus flyttas från informationen till helt meningslösa grejer.

            Just det ja, tack det finns absolut många som gör så. Jag vet t ex att när jag berättade om saker från förr så tittade jag bort en stund mer upp i taket och åt sidan. Inte av dryghet utan för att leta i minnet. Så vi har olika strategier, men mår bra av att tänka ja just det så fungerar vi/ en del ibland.

      är det viktigt att få alla att lyssna? ibland är det ju det och ibland inte. om det är folk jag pratar inför ofta brukar jag försöka klura ut något som de gillar eller som får just dem uppmärksamma och köra det i början. jag tycker det är bra att tänka igenom ordentligt vad jag vill förmedla och vilka det är viktigt att jag vänder mig till och sen gå efter det. men jag behöver sällan få med alla på konsensusbeslut tex så det kanske är annorlunda än vad du menar?

        Det är olika. Ibland är det viktigt att de tar in det jag säger, andra gånger är det av mindre vikt. Men jag tar till mig det du och alla tipsar om här. Tack snälla!

      It takes two to tango.
      Först tänker jag att du ska ställa dig frågan om du behöver vara tydligare i budskap du framför och hur röstläge/hållning ser ut.
      Läs gärna någon av Elaine Eksvärds publikationer om retorik.

      Om inte detta ger effekt tycker jag att du ska ta stöd i mötesansvarig som är ansvarig för dynamiken under mötet och att alla som vill tala kommer till tals. Om detta inte är en person som sköter sin uppgift så hade jag tagit det vidare med närmaste chef.

      Hoppas att du blir bemött med respekt nästa möte, 🙂

        Sedan är det tyvärr så att de som emottar budskapet är de som avgör om kommunikationen var lyckad. Man kan inte tvinga folk att förstå saker på annat sätt, man får arbeta med sitt eget framförande. 🙂

        Tack snälla, E! Klokt!

      Tack för era bra svar. De lyssnar och tar in det jag säger delvis, men jag tänker att hur får man folk att lyssna så att de minns vad man har sagt? Hur får man dem extra uppmärksamma? Hur får man respekten med sig?

      Jag tänker inte bara för egen del. Jag kan få många att lyssna, men hur får jag de sista som verkar meditera istället ibland ungefär att höra vad på ordentligt vad jag säger? Och nej, alla behöver inte memorera allt, men hur kramar ur det bästa ur den tid man får att prata på?

        Man kan inte göra mer än hålla sin presentation, och göra det så gott man kan. Sedan avgör folk själva om de vill lyssna och komma ihåg. Och det är ok.

          Sant, Stina! Absolut, tack!

        Upprepning. Lägg upp presentationen så att du börjar med att tala om för alla VAD du ska prata om. Sedan presenterar du det. Därefter avslutar du med en SAMMANFATTNING av vad du pratat om. Ofast kommer folk ihåg det som säg i början och slutet medan det i mitten bara blir ett blurr. Lycka till ?

          Just det ja, tack!! Bra.

      vad vill du få fram?

        Det är olika under de olika jobbmötena. Jag har slipat mycket på att få fram mitt budskap, men vill få era tips för här inne tänker så många på ett sådant sätt som man lär sig så mycket av. Ungefär så menar jag.

          Aktivt kroppsspråk, bra grammatik och effektivt språk (”inget eeeh typ hmmm”), roliga liknelser, humor, ögonkontakt, använd åhörarnas namn som exempel när du vill förklara något. Lägg handen på någons axel om du får feeling.

            Jättebra tips! Tack så mycket!!

          Har inga tips men jag är en sån som spelar att jag lyssnar när nån presenterar något även fast jag inte tar in nått eller tycker det är skittråkigt. Fattar att det inte är lätt att presentera, och det minsta man kan göra är lyssna. Som nån annan skrev, att de sitter o kladdar på papper e så himla respektlöst, inte så himla svårt att bara titta på någon i några minuter. Vänd på det liksom..

            Fast jag måste kladda på ett papper för att ta in det som sägs, framför allt om det är en envägskommunikation. Ska jag titta på personen som talar zoomar jag ut efter ett tag även om det är inressant.

              Jag förstår er båda. Förr satt jag och ritade på papper när jag tänkte, fast när jag pratade med någon i telefonen (men aldrig numera när jag pratar i min iPhone.)

              Jag tycker inte mycket är respektlöst om det är för att personen behöver koncentrera sig. Men att ”dissa” någon med flit igen och igen är inte alls okej. Alltså med flit, om en person behöver träna upp sin sociala sida mer så är det förståeligt. Men det uträknande elaka är inte bra alls

      Lugg som Bell

        Ljug ska det så.
        Ljug som Bellan

        Hur menar du? Med ”Ljug som Bellan”?

      Ha i åtanke att inte alla tar lätt in informationen de hör (även med PowerPoints). Vi är olika helt enkelt. Och för vissa av oss är det svårt att fokusera sig.

        Det har du rätt i, Olga! Jag har varit på intressanta föreläsningar där folk ändå ser ut som om de är någon annanstans i tanken.

          Eller hur! Jag förstår vad du menar. Själv tar jag bäst in informationen när jag läser den, helst efter eller innan ett möte (vilket är inte alltid möjligt). Så det är svårt att få med alla, och det säger ingenting om dina kunskaper eller presentationsteknik. Så klart kan de ju också vara rent av elaka? Sånt händer att vissa kollegor går emot någon och visar totalt ointresse vid möte. Men det tror jag du hade känt av om så var fallet.

            Bra, bra, Olga! Rätt, så rätt! Just det, så ska jag börja göra när det är möjligt igen. Låta dem läsa igenom vad jag vill få fram innan, sedan hänvisa till den texten och sedan ev. skriva ned även efteråt åt dem vad jag ville få fram. (Där det passar, lagom är bäst.)

            Och ja, en del är elaka/ dryga och då är det bra att ta ur dem det med olika knep. Att inte förstå, orka ta in, eller så är helt okej, men härskarteknik går bort! (Djupa suckar där de tittar på klockan eller liknande, exakt när man ska börja prata osv.)

            Jag har även märkt att det inte alltid behöver delta så många. Det är bättre att informationen verkligen går fram till de berörda, än att alla tänker: det fixar de andra/ hör väl de andra.

            Tack!!

              Jag hade en gång i tiden en chef som även erbjöd oss att göra olika tester för att få reda på våra personlighetstyper etc. Det var en bra arbetsplats kan jag säga:-) Man kände att man fick vara sig själv och att chefen brydde sig. Och där fick vi t.ex. informationen skriftligt då vi far flera som behövde det.

              Men jag kan förstå dig om dessa som inte lyssnar är rent av elaka. Det är vidrigt om något. Har också varit med om det och det är inte trevligt. När det sitter några som är märkligt upptagna med att dissa ens presentation. Försök att hålla det på en profesionell nivå om det går, om inte, prata med din chef eller HR. Det hade jag gjort.

              Lycka till! Tveka inte på dina förmågor pga dessa elaka kollegor. Gör din grej och strunta i dem.

                Jättebra skrivet! Tusen tack!!

                  Och det där med även skriftlig information är så bra för många att få. Tänkvärt! Tacksam över att få ta del av dina tankar, Olga!

                  Så lite så! Hoppas det hjälper:-) Och vissa (och någon som skrev här uppe) behöver anteckna själva. Gud, vad olika vi alla är) Kul att du ändå tänker på hur du kan nå ut till så många som det går! Ha det så fint!

                  Fast egentligen kan man ju tycka att det är var och ens ansvar att be t ex om ett ark med skriftlig information så man hänger med. Men många är inte ens medvetna om hur de funkar 🙂 Skulle inte förvåna mig om vissa skulle säga att det de hör är icke intressant, fast i själva verket är det något annat som spökar:-9

                  Ja Olga tack igen! Ha en fin vecka!

                  Så lite så och detsamma)

      Tack för alla svar! Det fina med era åsikter och tankar är att det blir inte ”bara” (inte så bara, men…) det ni skriver som jag tar till mig. Jag får fler nya tankar själv utöver era tips på hur jag kan tänka på kommanden jobbmöten. Ni är bäst!

        Kommande*

      Nu beror det på vilken typ av möte/föredrag det är, men jag har jobbat mycket med att hålla utbildningar för en målgrupp som inte alltid är engagerad. Mina bästa tips är:

      1. Ställ öppna frågor till publiken. Låt frågan hänga någon sekund i luften och om ingen besvarar den så svara på den själv (vänta inte för länge för det blir lätt obekväm stämning).

      2. Använd olika metoder för att få fram det du vill ha sagt (stå gärna upp om du ska hålla något längre, rör på dig). Ta upp exempel och använd powerpoint med bilder/filmer om det fungerar i sammanhanget.

      3. Uppmuntra de som ger dig gehör genom att säga att deras inflik är intressant/bra/nytänkande/bevisat med forskning m.m.

      4. Om det är många som lyssnar på dig kan du fejka gehör. T.ex. om du ställer en fråga som ”Visst är choklad gott?” och så möts du bara av en vägg. Säg: Nu såg jag att det var en del som log/Nickade/skakade på huvudet även om det inte är sant (Ingen av dem kommer ha hunnit titta igenom hela rummet på varje människa…). Nästa fråga du ställer eller nästa påstående du gör kommer att få riktigt gehör.

      5. TA PLATS. Prata med energi. Mumla inte ut orden. Tala tydligt, ta rummet. Även om ingen lyssnar så bete dig som att alla tycker det är jätteintressant.

      Bara fem korta tips, men det kan göra skillnad. Fungerar dock bättre på föreläsningar än på mindre möten.

        Mycket bra tips! Ja att spela ”teater” är användbart. Dvs allt behöver inte vara sanning, man kan hitta på saker som gör det mer intressant precis så som du beskrev! Detta tar jag med mig, tack snälla!

      Fråga om det är något du varit otydlig med och om någon vill att du förtydligar.

        Bra, mycket bra! Det ska jag använda mig av!!

      Stort tack till alla som svarade!

      Jag läste alla era kommentarer igen nu. Jag tar med mig era smarta tips, otroligt snällt av er att ta er tiden att skriva så bra svar.

      Jag blir tack vare era intressanta synpunkter sugen på att hålla presentationer igen. Det går alltid att slipa på sådant och utvecklas i det. Man kan aldrig bli fullärd.

      Jag såg på Bianca och Alice (på tv) när de poddade på scenen och de pratade om sådant som var för vuxet snack för den till största delen mycket unga publik och antagligen deras mammor.

      Då fortsatte Bianca och Alice att prata om sådant som inte var så ”passande” för de unga åhörarna och då skämdes tjejerna, istället för att improviserat så att färre skulle ha skruvat på sig i publiken. De som pratar så spontant annars.

      Det var inte lätt för dem så jag förstår dem, men jag menar att sådant kan man lära sig av. Både när andra lyckas och när det blir mindre lätt att få tillbaka intresset hos publiken.

    Är så förkrossad och vet inte vad jag ska ta mig till. Jag har en missbildning på brösten och för 6 år sen så sa landstinget att dom skulle betala en operation åt mig. Den blev aldrig av pga rädsla bla. I år var jag tillbaka och skulle göra en ny bedömning. Det var en ny läkare. Han sa att det skulle opereras, men kanske inte göra en förstoring. Han sa att jag skulle få träffa en narkosläkare och få en tid nu i höst. Idag fick jag ett brev där det stod att de inte kunde erbjuda mig någon hjälp. Vill bara ta livet av mig NU. Jag hade väntat på det här så länge, tänkt att då kan jag äntligen träffa någon igen. Det finns inte på världskartan att jag någonsin kommer visa mina missbildade vidriga bröst för någon människa. Varför ska jag ens fortsätta leva när det inte kommer bli bättre. Det är inte värt det alls känner jag. Jag berättade för min mamma men hon verkar inte alls förstå hur jävla smärtsamt det här beskedet är. Det var droppen.

      Kan du spara pengar så du kan göra det på en privatklinik?

        Jag önskar att jag kunde spara ihop egna pengar, men jag har bara aktivitetsersättning pga autism spektrum. Får inget jobb, arbetstränar. Kommer aldrig få ta lån heller, det skulle aldrig gå att betala av.

          åh vad jag känner med dig 🙁 ❤ vill säga att det kommer att lösa sig i slutändan så ge inte upp. går det att få nån annan läkare?

      Dom kanske ändrat sig eftersom du var rädd förra gången, och nu har tiden gått och det blivit för dyrt.
      Har du ingen försäkring som du haft sedan du föddes, där kanske du kan få hjälp med ersättning för att operera. Det hade jag kollat upp om jag vore du.

      Lycka till!

      Jag tycker så otroligt synd om dig! Jag vet tyvärr inte så mycket hur du ska gå tillväga, men jag ber dig höra av dig till sjukvården för att se om de kan fatta ett nytt beslut. Vill dig så väl! Kram

      Motiverade de varför de inte kan operera? Har de tidigare beviljat operation var det ju ett välgrundat beslut. De kan inte bara skylla på att det blir för dyrt. Du ska se att de kommer att ändra beslutet, även om det känns hopplöst nu. Lycka till!

        Dom skrev att dom inte kunde erbjuda någon hjälp utifrån gällande kriterier inom den offentliga finansierande vården. Det går inte att överklaga, bara höra av sig till patientnämden för att få råd. Jag vet att jag är försäkrad i folksam, men jag tror att min mamma bytte försäkring för några år sedan. Jag vet inte hur jag ska gå tillväga och jag har ingen som kan hjälpa mig heller. Varför säger läkaren att det ska opereras! Jag dubbelkollade för att vara säker på att det var det han menade. Det enda han sa som inte var säkert kunde gå igenom var att lägga i implantat pga att dom har blivit så pass mycket mer strängare.

          Man ringer bara sitt försäkringsbolag och frågar, dom brukar kunna svara om dom kan tänka sig att bekosta. Är du född med detta eller har det kommit senare? Min dotter fick 22 000 kronor för ett ärr på örat.
          Du kan berätta hur dåligt du mår av detta, då kanske det går lättare.
          Annars får du söka med egenremiss för en ny bedömning av en speciallist.

          Har du ingen i familjen som kan hjälpa dig, mor eller farföräldrar.

          Har du pengar som du fått från försäkring pga autismen? Min son fick 120.000kr när han fick sin diagnos.

            Nej, min mamma försökte få ut pengar åt mig när jag fick min diagnos. Det ville dom inte betala ut, så då bytte vi försäkringsbolag till folksam. Det var surt.

      har du någon som känner dig som kan hjälpa dig att rodda med vården? bråkar mkt med vård och omsorg av andra anledningar och för mig hjälper det att tex prata med folk på facebook, samla information om hur jag ska gå tillväga. du har ju fått ett beslut en gång, går det att leta upp? du kan be om att få byta person som gör bedömningen. det kan kräva en del bråk men det här förstår jag som viktigt för dig så då kanske det är ok att det tar mycket ork? fastna inte i ilskan över avslaget utan försök se det utifrån, hur kan du komma runt just detta avslag?

        Jag har en mamma som brukar hjälpa mig när jag behöver hjälp, men hon är inte så drivande. Jag vet inte heller vart jag ska börja, vart jag ska ringa och vad man säger. Jag ringde min vårdcentral imorse pga att jag vill träffa en läkare för att diskutera medicin. Hon sa att det inte finns tid fören om flera veckor. Det är alltid ett jäkla väntande. Aldrig någon som tar en på allvar, och jag skitsvårt att få fram det jag menar och verkligen stå på mig och kräva vård. Vart ska jag börja? Kan någon skriva en lista på hur jag ska börja.

          Hur gammal är du, du kanske kan gå till ungdomsmottagningen om du är under 25 år. Dom borde kunna hjälpa dig vidare

      Sök igen. För ett jävla liv, ta ut journaler som
      Visar på att du blivit beviljad förut och ta med
      På nytt möte. Du fixar det!

        Jag håller med S.e och så peppar vi henne nästa helg igen om hon vill. Vi stöttar dig, Anonym 20:01

          Jag tänker ta en print screen på det och peppa mig själv med!

            Bra Anonym, heja dig! Nu jäklar kör ”vi”. Om du gör allt i din makt för att i alla fall försöka få till en förändring så har du tagit makt över situationen. Luta dig mot oss i tanken, så backar vi upp dig!

      Oavsett hur det går så får du aldrig ge upp på dig själv!! Se till att få en samtalskontakt på vårdcentralen för att bena ut det hela, sedan kan du ta ett varv till med sjukvården.

      Jag tror du behöver professionell hjälp snarare. Alltså prata med en psykolog

        Men snälla. Har du varit i hennes situation?

          Ja fast inte exakt samma situation men trodde pga att min mun inte ser riktigt ut som en mun brukar, extremt liten (allrså munnen, inte läpparna) och trodde inte jag dög åt någon pga det. Därför sökte jag psykologhjälp. För det är inte bra att inte se sitt egna värde.

          Om man skriver ”jag kan lika gärna ta livet av mig” så är det väl en rimlig tanke att personen kanske behöver träffa en psykolog…?

        Jag går redan till en psykolog. Hon kan tyvärr inte trolla bort missbildningen.

          Men när man älskar någon så älskar man hela personen oavsett hur den ser ut

            Man måste lära sig att älska sig själv för att kunna älska någon annan. Och att älska någon som inte tycker om sig själv brukar vara ett hopplöst projekt eftersom den andre brukar ha svårt att ta emot kärlek. Jag tycker inte det är mänskligt att behöva leva med en missbildning om man upplever den socialt hämmande – och den KAN opereras. Psykologhjälp i all ära men det hjälper ju inte mot omgivningen och den sociala situationen.

            Livet är svårt nog ändå. Så jag hoppas att du Anonym står på dig och får hjälp med din missbildning och det omgående.

      Jag har exakt samma problem. Jag är i en relation men jag visar aldrig mina bröst. Önskar att jag kunde få hjälp med det. Men jag vågar inte gå till läkaren för att visa dem.

        Du klarar det, även om tanken på det känns jobbig <3

      Du, vet du vad. Dina bröst är fina och vackra som dom är och oavsett om man har små bröst eller missbildade bröst så är dom alla fina. Och det spelar faktiskt ingen större roll för oss riktiga män, det är ändå din personlighet som betyder mest.

      Men förstår att du känner dig obekväm och vill operera dig. Lycka till och hoppas allt löser sig för dig.

      Men vad är det för fel på brösten då? Jag förstår inte varför du lägger hela ditt värde på ett par bröst. Bröst kan vara platta, knöliga, ojämna, stora, hängiga, snea, ärriga, bristningar, med och utan bröstvårtor, en del har inga bröst alls, en del har ett och en del har till och med tre. Det finns alla oändliga variationer och alla är lika bra! Man behöver inte se ut som alla andra för att kunna träffa någon. Du skriver dessutom ”igen”, så varför kunde du träffa någon innan men inte nu? Bröst är till för ifall kvinnor vill testa amma någon gång när de får barn, inte för någonting annat. Du är inte dina bröst. Och jag lovar dig att i princip ingen vuxen man skulle avstå en sex partner pga bröst eller inte bröst. Det du behöver är någon att prata med. Speciellt när du skriver att du vill ta livet av dig. Sök hjälp för din psykiska hälsa. Med all välmening <3

    Jag har undrat och undrat hela veckan och nu måste jag fråga, men om den det eventuellt berör, inte vill svara (om hon ens ser detta) är det givetvis helt okej.

    Under förra helgens öppet spår, skrev en kvinna (tror jag) om hur hon blivit förlamad efter en inflammation. Nu har jag sett att nästa veckas avsnitt av Sofias änglar, handlar om en kvinna som fick en inflammation i hjärnan som gjorde att hon blev förlamad. Min fråga är således om det rör sig om samma person? Jag förstår att det kan kännas för personligt att outa sig här, givetvis, och det har jag all respekt för i så fall.

      Varför vill du veta det?

        Måste hon berätta exakt varför hon vill veta? Hon blev väl berörd och undrar om det rör sig om samma person. Sen är det upp till henne om hon vill svara på frågan eller inte.

          Men om personen säger att det var hon kommer alla att veta vem hon är, det är väl kanske att begära för mycket.
          Varför är det så viktigt för Lisa att veta, det spelar ju inte henne någon roll…snarare verkar hon nyfiken.

            Det var jag som skrev förra veckan och det är inte jag 🙂

            Det är okej att vara nyfiken 🙂 och det hade varit upp till henne att avgöra om hon ville outa sig själv eller inte (och tror inte det hade varit hela världen? Om det nu hade varit hon) men nu var det ju inte hon 🙂

      Hej, det var jag som skrev det och nej, jag är inte på tv 🙂 (Om Sofia inte filmat mig i smyg)

        Om du menar när jag bad folk att vara arga tillsammans med mig efter jag hade haft ryckningar osv hela dagen?

          Ja det låter bekant!

        Okej, tack för ditt svar! Har tänkt mycket på dig, och den andra kvinnan då. Hur skör kroppen kan vara och hur snabbt allt kan ändras. Det slog an nåt hos mig. Jag hoppas att du och din hälsa går en ljus framtid till mötes, ta hand om dig!

          Tack vad snäll du är! Ja, verkligen. Det har jag också fått lära mig. Tog ca 10 timmar från att det började tills jag var helt förlamad. Men man lär sig leva med allt 🙂 Ögat och lite annat är skadat av förlamningen, men annars är det okej hälsomässigt. Men har ju gått en tid nu. Rädslan är VÄRST. Hittar inget klipp om den tjejen du pratade om, vill se det, när går programmet?

            Förstår att rädslan är värst, ångest kan vara helt förgörande. Usch. Hoppas du får hjälp med det så det inte äter upp dig helt. Det går på måndag tror jag!

              Tack, ska kolla, känns fel att säga men gillar att höra/se andras upplevelser som varit med om liknade saker

                Att känna att man inte är ensam gör mycket för själen, så det behöver du inte ursäkta.

            Hej igen, Anonym som inte var den som var på tv. Skrev förra helgen när du bad mig vara arg med dig på detta som har hänt dig.

            En sak tänker jag om detta. När livet skakar om oss så att vi inte känner kontroll alls för en tid. Då tar det också längre tid innan vi återgår till de (ev.) trygga personer vi var.

            Men. Vi kan förkorta processen på olika sätt och få må bättre snabbare än om vi bara låter det vara så. Förutom noggrann, regelbunden stresshantering så kan du försöka minnas ”vem du var” innan detta hände.

            Vad tyckte du om då? T ex vilka tv-serier, vilken mat och liknande. Titta på foton, fråga andra hur du brukade vara.

            Jag fick ofta höra förr att jag var så positiv. Jag tappade en del av det när livet jäklades på olika sätt. (Mkt var bra, men…) Men sedan började jag ”spela” den jag var igen. Jag var så där strålande glad emot folk igen, sa vänliga ord osv. Då gav de mig energin tillbaka och inte minst tron på mig själv.

    Någon som lider av panikångest som kan ge några tips vad som brukar hjälpa er under en attack?

      Lider inte av panikångest längre men jag har. I stunden när panikångesten kom har det hjälpt mig att sätta mig på huk och andas mellan benen lugnt samtidigt som jag försöker tänka ”vad kan få mig att må bättre i denna stund?” Och så gör jag det. Oftast vill jag duscha kallt och sitta länge.

      Dricka iskall mjölk. Funkar om man är hemma när man får attacken.

      Andas i fyrkant! Sån klyscha, men jäklar vad det räddat mig

        Vad menas med det?

          Kolla nedanför

        Det är verkligen toppen. Som någon skrev, andas in o ut genom näsan. Kontrollerat o lugnt. Visualisera en fyrkant o börja i ena hörnet. Från hörn till hörn är en inandning. Till nästa hörn en utandning. Eller förklarar jag fel nu

      Inte jag, men det där med att andas i kvadrat kan väl någon annan läsare berätta om? Det fungerar tydligen på en del.

      Jag tror ofta att om man pratar och skriver av sig mycket så kommer svaren på vad som stressar en och då kan nog en del anfall förhindras. Sedan försöka göra något åt det så mycket som det bara går och sedan, om möjligt, acceptera det som inte går att ändra på.

      Kram

      Andas. Andas in genom näsan, räkna långsamt till 4, sen andas ut genom näsan igen. Upprepa tills det lägger sig, och andas bara genom näsan hela tiden

        Nja, tanken är att man ska andas i fyra led (fyrkant) Andas in under 3-4 sek, håll andan i 3-4 sek, andas ut i 3-4 sek sedan håll andan i 3-4 sek sedan börja om ?♥️

          Ovan fungerar också

      Hej! Här är en som i somras gick från fullt frisk till att lida av enorm panikångest. Och jag har gått i KBT pga det. Försök att ta reda på ett eventuellt mönster, ta reda på vid vilka stunder du får en attack. Man får oftast en attack under samma återkommande situationer därför att hjärnan har fått ett nytt inprintat minne, att vid en händelse så kopplar hjärnan denhär händelsen till att du står inför en fara, och därmed triggas en panikattack för att kroppen ska hjälpa dig att fly från faran. Så det du måste göra är att skapa nya minnen för hjärnan, så att den förstår att du inte alls står inför fara. För mig tex så innebar det att åka spårvagn att jag fick en panikattack. Kroppen hade lärt sig tillslut att ’åka spårvagn och sitta inlåst bland folk=fara =panikattack’. Jag fick därför ägna hela sommaren åt att åka spårvagn, testa successivt, och ta det långsamt framåt. Börja med korta sträckor, för att ge hjärnan ett nytt minne, för att hjälpa den förstå att det inte är någon fara. Att din kropp reagerar med en panikattack visar ju faktiskt bara att din kropp fungerar och agerar som den ska på fara, men ibland behöver vi hjälpa hjärnan på traven när den blandat ihop allt lite bara? du fixar dethär! Jag lovar dig! Det tog mig 4 månader, men nu åker jag spårvagn igen. Kram

        Nu känner ju jag mig väldigt skum men lider av panikattacker och då är allt jävligt jobbigt, men en gång blev jag hotad med kniv på vägen hem och då va jag helt lugn ist sträckte bara fram handen tog kniven och placerade den i hans arm. fattar inte min kropp att kniv=fara? Eller varför blev det så annorlunda i verklig fara?

      det var längesen nu men av olika anledningar behövde jag reflektera över det i veckan. jag tror jag har blivit bättre på att inte trigga igång det. dels genom terapi och dels genom att jag numera vet vad jag ska undvika (och kan undvika det). har du fått någon hjälp genom vården?

      Jag lider inte av panikångest själv, men min bästa vän gör det och hon har berättat att en av de saker som hjälper henne är att ta en iskall dusch. Det kalla vattnet ska liksom ”chocka” kroppen göra att fokus flyttas från panikkänslorna till omvärlden, och på så vis hjälpa till att bryta panikattacken.

      Jag har haft väldigt mycket panikattacker och min långsiktiga räddning har blivit yoga. Genom yogan har jag lärt mig att andas mig ur ångest. En av mina KBT tearapeuter försökte lära mig mindfullness när jag var som mest ångestfylld och jag blev så sjukt arg på henne som sa åt mig att lukta på diskmedel och känna duschrvålen löddra! Jag var ju mitt i ett brinnande krig och min kropp försökte överleva! Efter att ha börjat kolla på yoga with Adrian på youtube lärde jag mig andas och att lugna ner mig själv. Nu förstår jag att Jag skulle gett mindfullness lite mer tid och respekt för det fungerade verkligen för mig. Jag har ätit ångestdämpande för GAD under ett år och har precis slutat med medicinen. Oftast kan jag andas mig ur ångesten, men ibland tränger den igenom. Det är okej, för den är inte farlig.

      Be läkare om tabletter. Dom finns av en anledning och man ska ta det man behöver. Tryggt att det finns mediciner.

        Tack så jätte mycket av era svar. Jag har lidit av ångest till och från i många år nu. Men det tror jag är helt normalt. Alla går ju igenom kriser i livet. Men detta senaste året har varit ett av de värsta i mitt liv. Har mått så dåligt på alla plan som går. Kroppen har tagit styrk men börjar må betydligt bättre och tänkte att ”nu vänder det”. Men från ingenstans för en vecka sedan fick jag min första panikattack. Trodde ärligtalat att nu dör jag. Nu får jag hjärtstopp och i panik ringde ambulansen. Haft det flera gång i vecka nu. Ser ett mönster av det. Det kommer alltid på kvällarna när jag ”varvar ner”. Har kontaktat vården för en tid. Tack så jätte mycket av alla era tips. Ska prova det.

        Åh tack så jätte mycket av era svar! Ni är så grymma tack tack! Jag ska försöka med detta. Fick min första panikattack för en vecka sedan och haft det sedan dess varje dag. Jag trodde ärligtalat att nu får jag hjärtstopp och dör. Så ringde ambulans men varit hos vc och kollat hjärtat säkerhetskull. Jag har haft ett fruktansvärt år och mått så skit på alla plan som går. Men mör bättre och tänkte att nu vänder det. Så får jag panikattack. Jag ser ett mönster av det. Får det på kvällarna hemma. Speciellt när jag är ensam. Fått tid hos psykiatrin. Måste man äta mediciner? Jag vill verkligen inte gör det.. isåfall hur behandlades ni?

          Oj, jag råkade skriva svar två gånger. För ena kom inte upp först. Haha sorry.

          Jag åt lergigan eftersom den inte ger beroende (tablett mot allergi och gravidillamående ) atarax fick jag först men hjärtklappning är en vanlig biverkning av atarax så den tabletten gav mig mer ångest.
          Fick också såklart antidepp, citalopram, men jag ville inte äta den så lät bli.
          Två år hos psykolog och bearbeta alla trauman hjälpte mig att bli av med det i stort sett.

      Att andas ut hela tiden, typ som att låtsas blåsa upp en badboll. (Panikångest är en kemisk reaktion i kroppen av att man gått och spänt sig, andats ytligt och på så sätt får obalans i pga för mycket koldioxid i kroppen och det ger yrsel, hjärtklappning osv) när jag har låtsas blåsa upp en badboll brukar jag andas i fyrkant och tänka tex jag diskar en blå tallrik med en röd diskborste och utanför fönstret finns gröna träd osv för att landa här i nuet och släppa fokus på kroppen och paniken.
      Har sällan panikångest nu för tiden, när det var som värst var jag sjukskriven, åt lergigan hela dagarna och kunde inte ens gå ut till brevlådan.
      Läs böcker om ämnet om sök psykologhjälp.

      Hade panikångest eller något liknande när jag var liten. När det slog till brukade jag lägga allt fokus på antingen ett mönster på t.ex soffan, en tröja eller liknande och riiiiiiktigt sakta följa mönstret med blicken, eller själv rita ett mönster sakta på min underarm med fingret. Det brukade jag göra tills ”attacken” lade sig.

      Ta en kalldusch när du känner att det är på g. Läste det tipset och testat själv en gång och det funkade för mig. Kör typ så kallt du orkar så länge du kan, sedan så varmt du orkar så länge du kan. Variera med ”lite kallare” (som du orkar stå i under en längre tid än iiskallt) under längre tid sen lite varmare längre tid. Så gjorde jag. Jobbigt under tiden men hjärnan får tänka på annat och man känner sig typ nyfödd när man går ut ur duschen. Kram till dig❤️

      jag brukar klä av mig och lägga mig på golvet…när jag är hemma. Utomhus är värre.

      du kan alltid maila mig om du behöver stöd, madeleine.carlson@gmail.com har haft det i 20 år men har senaste året gjort framsteg för jag har slukat mycket information! har en ljudbok och ebok men den e på engelska. Rekommenderar den varmt, den e från 60 talet men det är faktiskt den som har hjälpt mest!

    Ja hej hallå CAMI MAMI då! Ett recept på potatisbullar ska du ha som jag skulle vilja ha. Tack på förhand ?

    Sitter hemma och kollar Jurassic World Fallen kingdom. När båten lämnar ön och man ser ”långhalsen” (som barnen på jobbet kallar den) stå och ropa efter båten och sen hur den försvinner i röken.. är sån jäkla överkänslig människa just nu så jag lipade åt det. Jag grät över en datoranimerad dinosaurie.

    Vad gör ni andra såhär en fredagskväll ?

      Den scenen fick mig också att gråta?

        Nu blev jag tårögd över att veta att jag inte är ensam. Ååh skjut mig långsamt

          Paaa aaa aaa
          AA

          AA

          Aaaaaaa
          Aaaa

          Ng
          !!

            ? TACK för att du fick mig att skratta riktigt ordentligt för första gången på länge!!

      Relaterar

      När jag såg den hade jag druckit två glas vin och fulgrät. Sambon fick lova att köpa mig en ny växt så jag mådde bättre.

        Hade kunnat vara jag som skrev det där!

        Malin ❤️ Älskar lösningen på problemet förresten

        Såg den på bio, grät jag med och hörde en tjej säga asförbannat ”VARFÖR BJÖD DU MED MIG PÅ DENNA, DEN ÄR JU JÄTTEHEMSK?!?!?” till sin pojkvän samtidigt som hon snyftade. Tror hon kan ha krävt mer än en växt i kompensation ??

      Jag veeet!! Såg den filmen för ett par veckor sedan och bölade ögonen ur mig när båten åkte iväg. Tyckte det var så onödigt att ha med det, och att den scenen var alldeles för långdragen. Hemsk film. Så sorglig ?

        JA och dinosaurien såg ju så jäkla ledsen och övergiven ut också, alltså vaaafaaan

      Jag grät innan ikväll när jag såg sista avsnittet av Love Island Sverige och vinnaren säger att hon vill dela pengarna med sin partner för att hon älskar honom. Sen grät jag igen till Ica-reklamen.

      Och på tal om dinosaurier, så bölade jag som fan till Den gode dinosaurien. Så du är inte ensam haha!

        Till ica-reklam ?❤️ Men så skönt att man inte är ensam om det haha

      Hahahaha, kollade också på den ikväll och samma reaktion här! Vår son blev så ledsen att vi fick stänga av en stund och förklara att det inte var på riktigt.

        Men gullen då ❤️

      Såg den två gånger på bio och grät båda gångerna. Man vill gå in i filmen och rädda den!

      Judas priest så jag total bröt ihop & fulgrät.
      Den scenen säger så mycket. Fy faan vad svår den var att se

    Hur gör man för att släppa kontrollen? Speciellt över ens pojkvän? Jag var inte destruktivt förhållande innan som gjorde att jag nu i mitt nya känner att jag måste ha kontroll över honom. Det har släppt till 90% men hur gör man för att bli av med det sista?

      vet precis hur du menar, har tyvärr inget tips då jag aldrig vågat dejta igen. men vet exakt hur jobbigt det är. vill bara ge dig en kram❤

      Sluta se honom som en ägodel.

      Terapi? Kan säkert vara nyttigt och ge dig verktyg att hantera på.

      Vet hur det känns ❤

      Jag var galet psykstörd-svartsjuk innan jag träffade min nuvarande sambo. Haft många förhållanden tidigare och nuvarande snart sex år. Trodde jag var en ”svartsjuk tjej” med sjukt kontrollbehov, tills jag träffade denna. Kommit fram till att det beror på 1 insikten att jag ändå kommer få reda på om han gör något och viktigast 2, han har ALDRIG gett mig anledning att vara minsta svartsjuk. Tror nr 2 är viktigast.

      Jobba med din egen självkänsla. Om du på riktigt gillar dig själv kommer du utgå från att han också gör det!

    åg hillade denna öppet spår bild❤ snälla camcam fortsätt använda den 🙂

      åh*

    Har ni några tips för hur man håller sig varm i ett kallt kontor? Jag fryser lätt 🙁 Tips på varma men snygga tröjor/koftor? Bra material som håller en varm?

      Om du har tillgång till en micro kan du ha med och värma upp en sån där riskudde (tror de heter så) och lägga över benen eller bakom ryggen 🙂

        elektrisk filt! det var min livräddare när jag bodde i ett svinkallt rum för några år sedan

          Ja men köp inte på jula. Min filt började brinna inte klokt. Nu ska jag köpa en från Nordica ja det heter något mer men kommer inte ihåg. Jo obh nordica. Bättre kvalitet.

          Håller med!!! Jag tror inte jag överlever utan min. Den zebriga från biltema, haft i två år o använder den dagligen från september – typ maj o den funkar fortfarnde. Hade en från Jysk som gick sönder efter en vecka bara

        Åh vad mysigt! En sådan måste jag skaffa, vi har micro 🙂 Tack så mycket för tipset!

          Varsågod! ?

      + 1 på denna. SVINkallt på mitt kontor med och jag går runt med tjocka tröjor och halsduk. Monki och asos har fina koftor!

      Ull, lager på lager. Softgoat.se har supermysigt i kashmir, men ulllandningar brukar finnas på Lindex etc.
      Undvik polyester och andra plastmaterial mot kroppen.

        Älskar kashmir! Synd att det är så dyrt bara. Ska definitivt kolla på Softgoat. Tack för materialtipsen också 🙂

        Va fan. Nu ska det spenderas på softgoat!??

      Det finns många bra material, t.ex ull, men inte förrän jag fick ett par pulsvärmare som en kompis stickat till mig kunde jag hålla mig riktigt varm.

        Pulsvärmare?? Berätta mer

          Ja berätta! /kallast i stan

        Är det såna handskar utan fingrar? Det skulle vara så bra också, mina händer är alltid kalla! Tack 🙂

          Hej alla! Jag svarar på senaste kommentaren. Det finns torgvantar som är som vantar med ”halva” fingrar. Pulsvärmare har bara en liten öppning för tummen så de inte glider upp eller ner. Googla så hittar ni en massa beskrivningar.

      Handledsvärmare

      Jag har ett litet elelemnt. Underbart, ibland blir det nästan för varmt ?

        Åh bra tips! Vad är det för märke på elementet?

      Köp t-shirts/linnen/trosor/långkalsonger i merinoull (på tex Lindex) och ha under så är varm hela vägen.

      Jag brukar göra ”paus-gympa” när jag fryser för mycket. Har ett gummiband jag fått av vår företagshälsovård som jag använder för lite stretch och tänj. Brukar kasta in lite benböj etc som fungerar utan träningskläder ☺️

      Jag brukar göra ”paus-gympa” när jag fryser för mycket. Har ett gummiband jag fått av vår företagshälsovård som jag använder för lite stretch och tänj. Brukar kasta in lite benböj etc som fungerar utan träningskläder, varmt blir det och skönt att få röra på kroppen i några minuter ☺️

      Jag brukar klä mig som vanligt men på kontoret har jag en varm, stor sjal. Är jag lite kall så lägger jag den över mina ben när jag sitter ner. Är jag mycket kall har jag den över axlarna. Det värmer jättemycket! Finns ju sjalar/ponchos/koftor som är gjorda speciellt för att kunna göra så. Det är som en poncho men med öppning fram och kortare på sidorna. Tror de är från design house Stockholm och brukar finnas på Åhléns vid accessoarerna.

    tips på några gosa och enkla recept att baka? tex äppelpajer, kakor med mera? är så baksugen men behöver inspiration!

        såg god ut, men har ingen matberedare 🙁 kan man göra den ändå och hur iståfall. är en total noob i det hela?

          Det tror jag säkert man kan, om du typ ”nyper ihop” allt utom vattnet till degen med fingrarna så det blir som smulor och sen blandar i vattnet med en elvisp om du har ?

      Skiva äpple tunt i en smord form, sockra och häll på kanel, häll på musli och skiva på lite margarin och baka i ugnen på 180-200° i 20-30 minuter.

      Förra helgen gjorde jag en busenkel och jättegod äppelkaka:
      Skalade och skivade tre äpplen.
      Blandade ett par teskedar socker och kanel i en bunke och vevade runt äppelskivorna i blandningen.
      Gjorde en helt vanlig sockerkakssmet i en annan bunke (medan äppelskivorna låg och gottade till sig i socker/kanelblandningen)
      Hällde smeten i en rund kakform och pillade ner äppelskivorna i smeten innan jag gräddade kakan enligt sockerkaksreceptet. MUMSMUMS!

      Baka en kaka det blir bra??‍♀️

      Vaniljhjärta i långpanna! Enkel att göra och såååå god!

      https://www.jennysmatblogg.nu/2016/01/20/vaniljhjartan-i-langpanna/

    gosa = goda… gah…

      Gah, bah, dah dababbba daba di do ri ra ro

    Tips för att få en jämnare och slätare hy?

      Retinol

      Botox 🙂 älskar det!

      Drick massoooooooor av vatten, sov och FUKT. Återfuktande krämer som sugs in i huden (inte med för mycket vatten i som bara lägger sig utanpå), både natt och dagkräm <3

        Men asså det där rådet hör man JÄMT. Jag vill inte vara otrevlig men finns det ens nåt bevis för att mkt vatten och krämer ens HJÄLPER? Jag hade en period när jag hetsdrack vatten för nån sa att det var bra för hud och hår, och använde dyra hudvårdsprodukter osv. Inte märkte jag nån skillnad, och jag insåg sen att det kanske bara är så att det inte finns något knep som är rätt?

          Jag tror att det är väldigt individuellt vad som hjälper. Mitt tips är att gå till en dermatolog som kan analysera din hy och se vad den behöver. Det är jobbigt (och dyrt!) att experimentera själv så det kan vara värt att lägga pengar på att gå till en expert.

            Ja och det håller jag med om. Bättre det än (förlåt men vill inte vara otrevlig) att ta massa random tips på nätet, eller tips från valfri tidskrift á la Veckorevyn ”drick mkt vatten så får du en perfeeeekt hy”

              Ja det kan kännas lite frustrerande för det finns miljontals tips online :/ Några säger ”tvätta ansiktet två gånger per dag”, andra säger att man inte ska tvätta ansiktet ofta, osv. Jag älskar hudvård och gillar att testa olika saker men det är verkligen svårt att veta vad som funkar för en själv!

                Sluta med smink i ansiktet – det torkar ut huden.

      Se över din kost. Ät BARA ren, naturlig mat och fetter. Ta bort ALLT socker, även fruktsocker. Drick vatten. Din hy kommer att se ut som en nyfödds(Aja, nästan iaf 🙂 ). Snyggt och tjockt hår får du dessutom på köpet. Hälsningar från en slät 55-åring.

    Är det slut mellan Danny Saucedo och Molly?

      Say whaaaat??

      ??? ingen aning???

      Varför tror du det?

      Skriver du så får du ju utveckla varför osv.

    Skriv nåt snällt på Monika Ahlbergs insta:

    https://www.instagram.com/monikaahlberg/

    Hon har haft en jobbig vecka.

      Hon är nog på swingersklubb ikväll.

        Utan Glenn?

          Tror inte de släpper ut honom från häktet för att gå på swing…

      Tror knappast hon vill ha dit Bloggbevakning… ?

      Nej, hon vill allt annat än att få kommentarer om det som hänt på sin insta. Särskilt från främlingar. Låt henne vara.

        Vad har hänt?

          Aaah, gift med häktade våldtäkts (föredetta) fotbollsspelaren. Knas. Hon sov, han försöker våldta en tjej i rummet bredvid. Vilken idiot. Vackrare fru lär han aldrig hitta

    Någon mer som sitter på tåg från Sthlm till Gbg???? ”77 minuter försenat”

      Låter som en vanlig dag på sträckan Ystad-Malmö. Fast där brukar iof tågen bara stanna Hej hopp i Svedala eller whatever random ort. Så nä kanske inte var samma, pågatågen lyckas ju med förseningar som är längre i tid än själva körsträckan. Kram och hoppas det lossnar snart!!

        Hej Ystad!

      Vilket bolag? SJ? Mtr?

      Pga branden som var i nånting utanför Skövde häromdagen? Eller varför är det försenat?

        SJ såklart. Mja alltså branden blev ersatt av bussar och det var redan planerat men tåget var redan försenat 40 min från Sthlm och det vet jag inte varför, sen var det signalfel i Hallsberg med.

          Ja det hörde jag på radion att det var, när gick ditt tåg? För jag hörde det runt kl 16.

          Btw, är det verkligen SJ som är dåliga? Det måste väl vara tågtrafiken överlag när tågen går på samma järnvägar?? brukar faktiskt aldrig ha problem med SJ, hade det för några veckor sen men det var enda gången faktiskt 🙂

            Det är Trafikverket som ska hålla spåren i ordning och är ansvariga för de flesta förseningar.

              Varför skäller man då på SJ?

    Killen på ica missade att slå in varor för 150kr ungefär. Tänker inte gå tillbaka, de är sjukt otrevliga i den butiken. Karma ✌?

      hur missar man det???

        Vet ej ? Stor vegofärs från anamma, julmust och vegansk ost missade han

          Kanske han var supermega vegan och ”råkade” missa att slå in det. Kanske han slår in dubbelt pris på köttisarnas blandfärs? DEDU

            Haha nä det andra betalade jag för, också veganskt 🙂

      Otrevligt att inte göra rätt för sig.

        Haha ja jäklar vad otrevlig jag. Känner mig nästan kriminell. P.s Maten var jättegod!

          Nästan kriminell? Du har ju stulit.

            Nej, det har hon faktiskt inte. Om hon nu hick till kassan med intentionen att betala men kassapersonalen missade så har ju TS gjort rätt för sig och butiken bommat.

    Hur gör du? Du ska veckohandla/ storhandla. Är du nr 1 eller 2? Har funderat lite på det här haha!
    1. Du plockar ihop lite av allt i din vagn, det du känner för helt enkelt och slänger sedan ihop mat av det som finns hemma kommande dagar..
    Eller
    2. Du har i förväg bestämt maträtter för de kommande dagar och handlar ingredienser utefter det
    Jag är lätt nummer 2! Blir väldigt stressad när min sambo kör nr 1 ?

      En blandning av båda två

      2! 1 fungerar inte i längden, då får jag bara gå tillbaka och stödhandla innan jag kan göra någon mat.

      Jag har provat att storhandla och laga storkok och göra matlådor och allt det där. MEN jag är så jävla kräsen när det kommer till mat och kan inte äta samma sak flera dagar i rad. Därav har jag tidigare (tyvärr) slängt massa mat bara för att jag inte är sugen på det och så har det stått i kylskåpet och blivit gammalt… Affären ligger på vägen hem från skolan så handlar det jag känner mig sugen på, har faktiskt blivit billigare men framförallt så blir det inte samma svinn som innan.

        Därför gör man flera storkok, fryser in och kan ändå variera sig?

          Har testat det med, men det funkar inte så bra för mig som bara vill äta det jag är sugen på för stunden annars äter jag hellre ingenting alls

            Men väx upp och ät det du har gjort. Suck!

      Brukar storhandla för hela veckan, sen brukar tex grönsaker ta slut eller mjölk eller annat. Då handlar man småsakerna som behövs. Tycker de blir så dyrt om man handlar lite varje dag. Minns att jag gjorde det förut, ena dagen blev allt 300 nästa 200 osv. Blir så oekonomiskt ?

        För oss är det tvärtom, våra matkostnader sjönk REJÄLT när vi slutade storhandla och började handla varannan/var tredje dag istället. Vi pratar alltså tusenlappar. Vårt matsvinn har minskat till nästan noll, framför allt när det kommer till frukt, grönt, pålägg och bröd.

        Vi planerar de flesta måltiderna utifrån prisnedsatta varor, veckans erbjudanden och andra ”fynd”. Det som är veckans lockvara kan vi passa på att köpa flera gånger, lagra och bunkra upp. Vi är fyra i familjen, vet inte om det gör skillnad mot mindre hushåll. Vår stormarknad har dessutom klippkort för självscanningen så att man får 8% på hela köpet efter åtta köp och vi kommer ju snabbt upp i extrarabatten när vi kilar in och handlar så ofta.

          Vilken butik har den rabatten?
          Mvh nyfiken

      Jag handlar varje dag det jag är sugen på att laga den dagen

      Handlar tyvärr varje dag. Ska köpa nya matlådor och storstäda köket nästa vecka så efter det ska jag börja tömma frysen. För mitt problem ligger i att jag tänker ”åh jag är sugen på kebab i bröd” (exempel från idag), kommer hem, orkar inte laga mat. Fryser in maten och tar en macka typ istället. Så frysen blir full och nu har jag massa mat! Men ser fram emot min matlagardag nästa vecka i alla fall, kommer ha matlådor för flera månader sen säkert..

        Säg som det är. Du är egentligen en smygprepper 😉

      Planerar aldrig tar det jag känner för inne på affären

      Vi bestämmer dag för dag.
      ”Storhandlar” frukost 1 gång/vecka.
      Lunchar alltid ute och middag blir spontant bestämt på dagen beroende på vad vi är sugna på. Antingen äter vi ute eller köper med något färdiglagat från affären på väg hem. Lagar väldigt sällan mat, kanske max 1 gång per månad (räknas varmkorv?) så det är ingen ide att fylla kylen.

      Jag var nr 2 förrut. Nu nr 1 då jag handlar det mesta från grannar/lokala producenter genom bl.a. REKO. Därför kompletterar jag bara nu få saker i affären. Lagar mat varje dag, frukost och två mellanmål. Rester till middag. (!) ibland känns de som disktrasan växer fast i näven. Är dagmamma. 🙂

      är en etta! Nu är det mest för att jag inte har tillgång till bil, annars älskar jag att storhandla. Nu handlar jag ett par gånger i veckan, skriver lista på mejerier/frukt/grönsaker/bröd som jag alltid vill ha hemma, annars handlar jag det jag är sugen på och det som är billigt just den veckan. Ser dock alltid till att jag har så jag kan laga en måltid av allt jag köper så jag slipper slänga.

      Var tidigare nummer 1 men sen jag gått till att bli fattig studerande så är det nummer 2. Har ett väldigt lågt matkonto (sen hjälper det också att jag äter som en sparv)

      Nr 2! Jag och min sambo planerar mat måndag-torsdag. Vi planerar så det blir varierat med fisk, kött, veggo för att det inte ska bli tjatigt. Handlar på måndagar. Så vi lagar mat varje dag och har alltid matlåda med oss till jobbet. På helgen improviserar vi. Vi har gjort detta i 3 år. Fungerar väldkgt bra, matkostnaden har minskat och skönt att komma hem från jobbet och inte behöva tänka på vad vi ska äta.

    Vilket är det bästa doftljuset för vinter & jul enligt er? ??

      Kaneldoftande ljus!!

        Ja, Voluspas!

          tycker lagarhaus brukar ha goda dofter, inte så insatt i jul dofterna då tyvärr 🙁 men gissar på att de lär ta in några goda 🙂

            Lagerhaus röda ljus i en glasburk, bästa lukten ever! Brukar komma i november

      Vanilj åter om ? Annars yankee candle har ju massa underbara dofter

      Yankee candle christmas memories.

    Någon annan som blir uppringd från ett nummer från Papua Nya Guinea? Har ringt mig två gånger nu. Någon som svarat och kan berätta lite om vad dom säger?

      Blockera bara. De vill sälja, luras eller bedra.

      Nej men någon i Somalia har ringt mig fyra gånger på 1.5 vecka…
      Jag svarar naturligtvis inte.

      Har du lagt ut en annons på blocket i papau nya guinea? nån kanske ringer om soffan

    Vad ska man göra när ens nära blir hotade av kriminella gäng och polisen i ens stad är korrupt?

      Läcker korruptionen till pressen?

      Hålla sig utanför

      Flytta från Kenya till Sverige
      MEN
      Bor ni redan i Sverige, där polisen tack och lov inte ännu är koŕrupt, be att få prata med någon annan polis som kan förklara läget i varför t ex en förundersökning läggsner eller dylikt, om ni intr litar på de ni träffat hitintills . Lycka till

        Men dom är ju det! Vet två poliser i min stad som är involverade i kriminella gäng.

          Då kontaktar man någon chef inom polisen och ev media. Så ska det ju inte vara

      Ni åker till en större stad och köper vapen med kontanter. Och lär er att använda dom. Sen kan ni ringa till polisen på en annan distrikt och berätta hur det ligger till. Spela alltid in samtal och håll dagbok om hot osv. Bevis är så sjukt viktigt att skaffa.

        ??

          Visst, du kan tycka så. Jag tar dock hellre ett straff för olaga vapeninnehav än står obeväpnad och maktlös, och kanske blir skjuten. Nu är min man dock jägare så vi har helt lagliga vapen hemma. Svåra dock att gå runt med obemärkt, men så länge vi är hemma så är vi trygga.

      Det är extremt sällan vanligt folk blir hotade av kriminella gäng. Tex mc gäng ger sig inte på oskyldiga fredagsmysens tacoätande barnfamiljer.
      Jag har suttit med poliser i föreläsningar om just mc-gäng.
      Antar att det gäller liknande ang andra gäng, har man inte något med dessa eller annat skit som de kan utnyttja genom att göra så blir man inte insyltad i något heller.

        Om du inte råkar vittna någonting som kriminella gör. Eller inte vill betala kriminella gäng för deras ”beskydd”.

        Jag har inte varit inblandad, men en nära till mig, därav är jag hotad också. ?

          Skulle rekommendera din anhörig lösa det hen varit inblandad i. Prata med personen och be honom att lösa det. Tyvärr tänker gäng så att du går emot dem om du vänder dig till polisen. Var streetsmart: provocera inte och hota inte, prata deras språk, var inte rädd men visa dem att du typ respekterar dem, spela in det du kan diskret etc. Men viktigast av allt be din anhörig att sköta det. Troligtvis har han gått under jorden eller vägrar kontakt med gänget? Och på det sättet blir du lidande och tvingas att ta fighten som inte är din. Inte kul alls.

          Säg till din anhörig att ställa till rätta sitt misstag

        Tyvärr inte helt ovanligt numera. Det du säger gällde förut. Ser ganska sjukt ut på flera håll här i landet numera… inga eller knappt några poliser och kriminalitet som skjuter i höjden som i exemplet ovan. Bor i en ’vanlig’ småstad och vi har knappt poliser, 1 timme+ till närmsta sjukhus och enda vårdcentralen är en privatägd urusel, sedan den offentligt-ägda vårdcentralen valde att stänga ? oh happy days, bara du inte blir sjuk eller överfallen eller, eller, eller..

          Eller hur, man missar ofta hur verkligheten ser ut… Har du ofrivilligt sett något så är du ett hot och kommer att få konsekvenser…

        Sällan…ja men det har hänt mig tyvärr… de kan hota familjen till någon de får för sig att bötfälla… lever i skräck för att bli överfallen … och nej min familjemedlem har inget gjort utan blivit rånad och sedan utpressad…vi vågar inte anmäla… polisen kan ändå inget göra… åklagare blir hotade och vågar inte heller göra något då deras familjer hotas..poliser är korrupta då deras egna barn och familj är inblandade..

          Så är det för mig också. Vågar knappt träffa varken familj eller vänner längre, vill inte att ännu fler ska bli hotade. Finns det ingen väg ur det?

            Ingen som har några råd att ge? ?

              Skulle rekommendera din anhörig lösa det hen varit inblandad i. Prata med personen och be honom att lösa det. Tyvärr tänker gäng så att du går emot dem om du vänder dig till polisen. Var streetsmart: provocera inte och hota inte, prata deras språk, var inte rädd men visa dem att du typ respekterar dem, spela in det du kan diskret etc. Men viktigast av allt be din anhörig att sköta det. Troligtvis har han gått under jorden eller vägrar kontakt med gänget? Och på det sättet blir du lidande och tvingas att ta fighten som inte är din. Inte kul alls.

              flytta. Dessa gäng vill bara ha en mjölkkossa. Kriminella hedern från förr är helt borta, när kriminella gav sig på kriminella. Nu hittar gängen nån svag, helst missbrukare med många döda vänner, hotar denne till att fixa prylar till dom.. dom blir ju iof ändå slagna ibland men inte lika ofta.

        hahahahahaha nä, jag blev hotad av ett gäng i 2 år för att jag borde varit ihop med deras ledare, och min pojkvän blev misshandlad många gånger för att han är kär i mig. dom har tagit sig in i vårat trapphus och klottrat ner att min pojkvän ska dö och jag ska våldtas. ibland blir jag och min kille jagade hem från tunnelbanan. Dom har sagt antal gånger att jag ska våldtas.
        Jag känner inte dessa grabbar, kanske gått i skolan med 3-4personer ur gänget.
        Polisen hjälper inte oss för min kille brukade vara kriminell (för 6 år sen), det är säkert hans fel tänker dom.

      Är det ett såpass högt uppsatt gäng att de har kontakter inom polisen så förmodar jag att det hänt något allvarligt för att de ska hota din vän. Försök lösa det. Kontakta dem och fråga om ni kan göra upp någon avbetalningsplan. Är ”bötern”/vad det nu är helt utan substans så strunta i att betala. Skriv ner allt som händer i dagboksanteckningar och berätta för din omgivning, detta är av högt bevisvärde om något skulle hända er

    Hjälp! Jag är gravid!

    Jag har alltid velat ha barn, lever i ett tryggt förhållande, min sambo är underbar.
    Nu har vi blivit gravida, är nog i v 4-5 skulle jag tro (precis tagit test) och nu helt plötsligt har jag fått panik, ångest, oro och tusen tankar.
    Typ: Klarar jag detta? Tänk om jag mår skit? Tänk om jag inte knyter an till bebisen? Tänk om det känns otäckt när bebisen rör sig?

    Jag som alltid längtat efter barn, känner inte igen mina plötsliga rädslor.

    Börjar tvivla på mig själv trots att jag vet att jag vill detta. Tror det beror på att jag var utbränd för några år sen, och hade mycket depressioner och ångest. Är rädd för att det ska komma tillbaka.

    Är det normalt? Alla jag berättat för kollar konstigt på mig eller antyder att jag kanske inte är redo, vilket får mig att känna mig ännu mer konstig och orolig 🙁

      Jag tycker det låter som en normal reaktion ändå. Det är vanligt att få lite panik i början. Det går över. Om inte, berätta för din barnmorska om dina tankar och känslor, så får du gå och prata med en psykolog.
      Det kommer att bli jättebra, ska du se ❤️

      Det löser sig. Hade också panik i början när jag väntade första. Tog typ halva graviditeten innan jag vande mig, ville göra abort de första veckorna. Nu ligger världens finaste tvååring jämte mig och snusar så sött. Det är omvälvande och ge dig tid att landa i det nya. Lycka till 🙂

      Helt normalt! Klart man blir orolig inför en sådan sak. Ta allt som de kommer. De löser sig. Och Grattis!!

      ”- Vad har jag gjort!?”
      ”- Du har gjort något alldeles underbart! Sluta nu att tvivla på dig själv!”

      Du kan vara 16 eller 42, det första barnet är en ny och okänd värld, men du kommer att märka att din kropp hjälper dig hur mycket som helst. Den kommer att producera ett ton med hormoner som förändrar dig inte bara fysiskt utan också mentalt. Relax, go with the flow. Det är tufft, visst, men det är också så himla roligt. *kram*

      Jag kände exakt som dig, inte bara när jag plussade utan i tre, fyra veckor från och till. Kunde vakna kallsvettig på natten och bara: vafan har vi gjort!? Det är helt normalt skulle jag säga, dessutom är det så extremt mycket hormoner i början av en graviditet som verkligen sköljer över en. Om du tycker att det påverkar din vardag på ett negativt sätt tycker jag att du ska prata med din barnmorska. Och prata med din sambo! Jag tror det kan handla om (såklart olika för alla) att man inser allvaret, för det är ett stort ansvar och en väldigt stor grej att bli gravid och få barn.

      För mig blev det bättre i v.8 ungefär, och nu är jag i v. 16 och längtar efter bebis. Det trodde jag aldrig första veckorna kan jag ärligt säga. Lycka till ?

      Det ”värsta” är när du tänker på bb ”hjälp vad har jag gjort? Bytt ut mina sovmorgon mot detta?” ? det går över rätt fort som tur är

    Farmor fyller år, fin middag som vanligt på söndag. Vad vill en 70+ ha för något i present? Hon gillar glas, konst, prydnader osv. Blommor får hon varje söndag så det funkar inte. Tips? Tänkte lägga 1500kr max . Har frågat men hon vet inte själv vad hon vill ha

      Något personligt? Har du något roligt minne med henne så köp något som påminner om det.

        Hon är en rik gammal tant… Vet knappt vad som är personligt för henne :/

          En upplevelse med henne?

      Min mormor fyllde nyss 70 och vi i familjen köpte ett halsband med matchande örhängen från Pandora.

        ?? Perfekt! Kan åka förbi guldsmedjan imorgon och kolla

      Manikyr, pedikyr, massage, en lyxig middag, övernattning på spa eller hotell med frukost.

        Hon gör redan sånt. Massage kanske kan funka ?? tack

      Om du har tid är fotobok ett tips! Gräv fram gamla och nya bilder och pyssla med layouten på någon av de sidor man kan bestämma sådana. Blir riktigt fint och uppskattat ?

      Biljetter till en aktivitet ni kan göra tillsammans kanske? Om ni bor i Stockholm finns ju till exempel operan, Dramaten.

        Hon hatar opera haha ? Tror jag ska kika på något halsband och eventuellt massage 🙂

          Haha ajdå ? jaaa fin present ju ?

          Hårdrockskonsert.

      En upplevelse!

      Tänker som så att hon inte har så jätte lång tid kvar i livet. Då brukar inte materiella saker vara viktigt nå mer. Jag skulle väl föreslå att ni spenderar mer tid med henne. Kanske på någon mini resa till närmsta kommunen för något skoj event eller något om hon är pigg nog för det. 🙂 Annars kanske en fotobok med bilder på henne, sina barn och barnbarn. Kanske ni kan skriva någonting vackert om varje bild som får henne att känna sig uppskattad. Eller en tavla på barn/barnbarn med eller utan henne osv.

      En fotobok? Lätt fixat på nätet och du kan ladda upp bilder från mobil eller dator. Brukar bli väldigt uppskattat! Varva gamla och nya bilder.

    Var innan graviditeten fast anställd på ett assistansbolag, personen jag jobbade hos bytte bolag medans jag var föräldraledig. Nu när är det dags att börja jobba igen. Jag har ringt och smsat chefen ett flertal gånger utan svar. Vad gäller? Är jag fortfarande anställd hos dom? Vad har jag för rättigheter?

      Vad hade du för anställningsform

      Ja eftersom du var fast anställd som du skriver så är du fortfarande anställd enligt lag 🙂 skulle de knöla med detta är det bara att kontakta facket för hjälp, för så länge man är FAST anställd så är du just det.

      Annat hade det kunnat vara om man var provanställd, vikariat, timanställd mm. även om man förmodligen skulle vinna en strid med fackets hjälp just på grund av att det skulle kunna klassas som diskriminering pga graviditet

    Hej! jag har en fråga till er som har koll på hundar. Kan börja med att säga att min hunderfarenhet är obefintlig, så bli inte arga för att jag inte försår massa grejer ni tycker är uppenbara.

    jag känner en hund som iofs är väldigt snäll och kärleksfull och sådär. Men hon är upplärd att bita ihjäl råttor så fort hon ser en (inte på kommando alltså utan direkt). Ett par gånger har det hänt att hon bitit ihjäl andra mindre djur, även husdjur. Det får hon ABOLUT inte, och hennes husse och matte blir superledsna och arga men det har ändå hänt igen. Det är dessutom djur av samma sorter som de haft hemma hos sig tillsammans med henne och som de matat och skött om. De har varit med när de hänt men ändå inte hunnit stoppa henne innan djuren varit döda, jag antar att hon inte lyssnar när de säger sluta (inte särskilt lydig av sig).

    Men nu till frågan som jag antar hundmänniskor tycker är hemsk. Jag antar att det är hennes jaktinstinkt som slår till när hon tuggar ihjäl ett husdjur, hon tänker väl på råttorna. Men om hon kan bita ihjäl ett djur av en sort som de har som husdjur och som hon borde veta att hennes husse och matte behandlar som en i familjen, sköter och sådär, hur VET jag att hon inte kan få samma instinkt och bita ihjäl mitt spädbarn? Jag förstår inte hur man kan vara 100 % säker på att hon kan skilja på ett människobarn och andra små djur? En sak om det varit djur i skogen, men de här har ju varit djur de haft hemma och pysslat om.

    Jag fattar att risken är minimal, men det känns bara som insatsen är så oändligt hög när hon liksom hunnit döda innan de hinner stoppa henne.

    Skulle vilja be dem ha henne kopplad när vi är där (hon lyder ju dåligt så att bara be om att hon ska hålla avstånd känns meningslöst). Men de skulle ju bli oändligt sårade och upprörda av att jag tror henne om något skadligt gentemot vår bebis, så jag skulle gärna vilja ha lite mer kött på benen först…

      Jag hade absolut inte låtit den hunden fått vara nära mitt barn! Barnets överlevnad (!) går före hundägarnas känslor!

      Men fyfan vilken brist i uppfostran!

      Hade haft mitt barn långt ifrån den hunden..

      Håll dej långt bort från dem! Det går varken att lita på hunden, eller ägarna i detta fallet!

      Men gå inte hem till dem med ditt spädbarn om det är så du känner då?

      Alltså jag håller helt 100% med om att det är ett problembeteende* som ägarna borde ta krafttag i, men samtidigt är det hunden som bor där och inte du och ditt barn, så att tycka att man kan kräva att en hund ska vara kopplad i sitt eget hem tycker jag är märkligt. Du kan (och bör) ju självklart påpeka och förklara hur du känner för dina vänner, och sen låta dem ta ställning. De kanske fattar och håller med, eller så kanske de säger nope, och då får du ju acceptera det och förklara för dem att då känner du dig inte trygg med att hälsa på dem helt enkelt.

      Jag personligen skulle aldrig få för mig koppla min hund i hemmet för att nån annan inte trivs med hur han är etc eller för att de har sina barn med sig – han bor ju här, inte ni liksom. Han skulle ju dock heller aldrig bita ihjäl någonting någonsin.

      *du skriver att den är upplärd att bita ihjäl råttor, är detta sen ett tidigare liv/ägandeskap eller vad är detta för underlig hunduppfostran i 2018 Sverige?

        Det är mycket nära släktingar, så om vi inte kommer och hälsar på kommer de vilja ha en förklaring. Hade de varit vänner eller lite mer avlägsen släkt hade jag bara träffars utan hunden såklart, eller ursäktat mig med att vi inte kunde. Men nu skulle det vara omöjligt utan att få frågor.

        Jo det är de som lärt henne. Inte tänkt så mycket på det, kan verkligen inget om hunduppfostran. Antar att de tycker det är ett bra att bli av med råttor….

          Då får väl de hälsa på er och lämna hunden hemma.

          ….även om jag ännu kraftigt ifrågasätter deras syn på djur.

      Jag tycker ägarna låter dumma i huvudet och hade nog inte velat umgås med dem öht om de medvetet låter hunden bita ihjäl andra djur, oavsett sort.

      Jag hade definitivt inte haft mitt spädbarn i närheten av en sådan hund! Jag skulle ha precis samma farhågor som du. Min bebis skulle få vara i mitt knä om jag överhuvudtaget skulle träffa dem tillsammans med hunden. Herregud! Jag får nästan ångest av att tänka på att ditt spädbarn i närheten av en sådan hund. Insatserna är alldeles för höga för att ta hänsyn till hundägarnas känslor. De verkar ju för övrigt inte heller kloka som har en sådan hund och ger den tillfälle att bita ihjäl andra djur, vid upprepade tillfällen.

        Tack så mycket för alla svar! hon har ju aldrig varit aggressiv mot människor så därför känns det svårt att bara komma och kräva att hon ska hålla avståndet, och vi kan inte bara låta bli att hälsa på heller. Jag vet ju också att folk brukar ha hundar och bebisar ihop utan några problem.

        Men nu när jag hört andra säga det så känns det bättre att kräva att hon inte är i närheten av bebisen i början så får de väl bli ledsna. De skulle säkert göra samma sak om de var oroliga att en annan hund skulle bita henne. Man har ju ansvar för att skydda sina egna. Och om de blir arga så kan de träffa oss utan henne.

        Hon är snäll egentligen och brukar inte göra aggresiva utfall, jag tror bara hon blandar ihop andra smådjur med råttor och det är ju inte hennes fel att hon blivit uppmuntrad att bita ihjäl råttor.

        Nu ska jag bara komma fram till hur jag förklarar det ett sätt som skapar så lite drama som möjligt men som ändå gör att det respekteras….

          Jag hade inte låtit någon hund oavsett uppfostran vars riktigt nära mitt spädbarn. Ouppfostrad hund med sådana ägare som du beskriver hade jsg slutat åka hem till om de inte kan tänka sig att hålla hunden långt ifrån mitt barn.

    Jag skäms så mycket för dethär, jag vill inte tänka såhär egentligen.. Men min kille ska plugga polis och jag känner mig så himla orolig att han ska träffa någon annan. Jag är jätteglad att han hittat en utbildning han vill gå på och jag är inte svartsjuk av mig annars. Men inför just polishögskolan känner jag en sån enorm rädsla. Att han ska plugga innebär att vi antingen kommer flytta närmre skolan eller att han kör distans, men då kommer han bo vid skolan emellanåt. Och jag känner att jag är inte rädd att han ska vara otrogen, jag litar på honom till 100%.men jag är rädd att han ska bli kär i någon annan. Jag vill inte ta detta med honom för jag tycker inte vi får ut någon av en sån situation, han har aldrig visat intresse för en annan tjej innan och jag vill bara att han är glad för sin skola. Men jag tror jag blivit väldigt påverkad av att man hört så mycket om polisyrket, att många poliser finner varandra via yrket och att tjejer är sexiga i sin uniform. Åhhh vill inte tänka såhär, usch 🙁

      Min sambo har avslutat sin phs och vårt förhållande ör oförändrat av det. Flera skolkamrater till honom hade också förhållanden sedan innan som hållt under tiden.
      Så ta det lugnt du, är han en bra snubbe och ert förhållande är bra kommer inget hända.

        taaaaaack detta behövde jag höra med mina HP-nerver!! TACK! Älskar öppet spår?

      Av egen erfarenhet tar många förhållanden slut när den ena partnen börjar plugga eftersom ens liv plötsligt blir så olika. Detta gäller dock ”klassiska” universitetsstudier med studentliv vilket jag inte tror polishögskolan har på samma sätt? Det bästa du kan göra är att vara förstående, stöttande och låta honom göra allt det studentiga han vill göra. Inte begränsa honom på något sätt så att du blir ett hinder mer än ett stöd.

      Hahah förlåt med ”tjejer är sexiga i sin uniform”. Du kan ej basera din oro pga det. Om du litar på honom så får du luta dig på det. Tror inte polisyrket är ett yrke som är vanligare för människor att bli tillsammans igenom. Ibland får en bara försöka ignorera sina tankar, eftersom många av dem är orimliga. Är han en bra kille och du kan liran på honom och han på dig så kommer det GP hur bra som helst!!!

        Lita******

          Gå****

      Blir han kär så blir han. Samma gäller för dig. Livet kan gå hursomhelst och det finns aldrig några garantier för någonting. Men det sämsta sättet att bevara en fin relation är att bli svartsjuk eller misstänksam. Känner han att du stöttar och älskar honom är de där andra tjejerna i världen kanske inte lika attraktiva som den han redan har. Du behöver absolut inte skämmas för dina tankar och känslor. Men tänk som så att du ska göra allt som står i din makt för att bli kvitt dem.

    kan man läsa estetik utanför gymnasiet? hoppade av för flera år sedan pga vissa omständigheter och har börjat tänka på att läsa estet linjen men har ingen aning om man kan det och hur man gör eller vart man kan få information om det.

      Konsthögskolan I Umeå har kurser i estetik. Finns säkert på fler universitet.

      Men om du menar typ bild och form som på estetprogrammet så finns det en massa konst skolor på folkhögskola nivå som man kan gå och sen söka konsthögskolan efter det.

        dum fråga antar jag men måste man ha gymnasium intyg för det??

          Nej inte alla. Dessutom på vissa folkhögskolor kan man kombinera konst utbildning med att läsa upp betygen 🙂

      Göteborgs konstskola? Eller domens konstskola? Både är på gymnasienivå.

    Jag har uppkörningen för B- kort på tisdag och är nervös så in i bängen!! Kommer aldrig ihåg hela säkerhetskontrollen, backa runt hörn blir katastrof ena gången och går bra nästa? jag vill verkligen klarar det här på första försöket! Tips och råd, kanske några lugnande ord också tack! Och är verkligen teoriprovet en mardröm?

      Teorin är ingen mardröm så länge du pluggar. Sunt förnuft kommer man långt på. Uppkörningen, ja den måste ju sitta såklart. På min uppkörning så sa tanten att jag skulle starta bilen och ta nästa höger, jag svängde fan vänster. Men eftersom jag gjorde allt rätt under tiden så gick det vägen. Var sjukt nervös också och det märkte hon. Så ta det piano. Kan man så kan man och lita på dig själv.

      Åh jag ska också köra upp snart! Är nervös och känner likadant som du. Ibland går nåt bra och ibland blir jag blank i huvudet och vet inte vad jag ska göra (men inte så att jag krockar eller nåt sånt?). Lycka till!

    Kolla Ginas sminkning i Idol! Nu vet vi vad vi ska göra med den blå circus-ögonskuggan från Glossybox.

    Hur svarar ni när det ringer i telefonen? Lite konstig fråga kanske, men jag har funderat på det här ett tag. Jag svarar på samma sätt som när det ringde i familjens gemensamma hemmatelefon ”Hej det är Sofia”, men nu har jag ju bara min mobil… (en gång la jag till min absolut bästa skånska dialekt och sa med basröst att jag hette Kurt. Farsan ursäktade sig genast och la på luren. Sköjfriskt!)

      Ja: ”Hej! Det är Emelie.”
      Tycker det låter så in your face med ”hallå”. Ungefär som ”vad vill du?!”

        ibland säger jag ”luren” eller ”hääj” eller vad för random jag kan kläcka ur mig beroende på vem som ringer.

          ”Luren, gomidda´”, en klassiker från 80-talet 😀

        Haha du har egentligen rätt, men jag brukar svara ”ah hej” eller ”ja”. Beroende på vem som ringer. Ett tag körde pappa med ”Nej men så svarar man inte” och så la han på och ringde upp igen.
        Men tänker att de har ju mitt nummer, de vet att det är mig de ringer, då behöver jag ju inte presentera mig

      Det här är ett dåligt tips, men jag brukar svara med ”Ja, det är Kristian” p.g.a. den här gamla klassiska busringningen från Hassan.

      https://www.youtube.com/watch?v=th5FUt9Z-E4

      Skrattade så mycket åt det sista ?

      Är det ett okänt nummer/jobbet/något annat formellt svarar jag ”Hej det är Sofia” men är det någon familjemedlem/kompis kör jag på ”hallå”, eller typ ”tjeeena”. Anpassar lite efter vem som ringer 🙂

      Jag hade en rolig släkting som svarade lite vad som i telefonen. Minns en gång när jag ringde så svarade hon: ”Robin Hoods pilförråd, god afton!”

      ”Lisa” om det är någon jag inte känner (typ bara vården i mitt fall?), ”yes” om det är mamma/pappa/syster och ”Hej farmor!” om det är farmor. Kompisar smsar jag med.

      Beror på vem som ringer. Är det någon jobbig jävel så blir det ett ”Ah hallå?” men är det en bra vän eller familj så blir det personligt anpassat för just den ?

      Är det okänt nummer eller från jobb osv svara jag ”Hej det är Anna”, är det någon familjemedlem eller nära vän blir det oftast ”Hallå”, ”Hejsan”, ”Ja”

      ”Hassans pizzeria, det går bra att beställa” med lite mörkare röst än vanligt och bredaste
      Göteborskan är standard när familj, släkt eller vänner ringer. Flera gånger som folk i chock lagt på och sen ringt upp igen ? lika roligt varenda gång

      Mitt ex farsa svarade alltid: ”Roger. Ful fet och femtio” i telefonen ????

      ”Kungens toalett, det är tvålen som talar.”

    Har fått intresse för kakaduor. Genom youtube. Dessa fåglar har det bra och får flyga fritt. Dom verkar jätteroliga och tillgivna. Och så roliga. Någon som haft en och kan berätta lite.

      Papegojor är ganska svår djur om man inte har kunskap, pappa har två. Fina och med mycket mycket mycket träning kan det bli en vän för lång tid i ditt liv 🙂 Skulle rekommendera papegojflygningar, kolla runt på forum och se om du kan få gå på någon och prata och träffa en i verkligheten ?? (Papegojflygningar är typ möten papegojfolk har där fåglarna får flyga av sig ordentligt och de träffas)

      Haha så gulligt! Kakaduor ?

        Ja dom är så fina. Finns en film där en kan jamma och sitter bland kattungar. Och dom fattar ju inget. Liksom en fågel som jamma. Sedan en där den låter som en hund. Så många roliga och gulliga filmer.

          Jamming until the break of dawn? ?

      Jag har haft kakaduor. Två Gauffinkakaduor och två vittofs. De första är en av de minsta arterna. Jättetrevliga och förhållandevis lätta att ha och göra med. Vittofskakaduor tillhör en av de största arterna och är en helt annan sak att hantera.

      För att socialisera dem och få de helt tama krävs _massor_ av jobb och tid. De har ett stort behov av att gnaga för att slita ner näbben så att den inte ska bli förvuxen. De behöver också motion/möjlighet att flyga och sysselsättning för att inte bli uttråkade. Det är väldigt intelligenta fåglar och en uttråkad fågel ställer till med saker för att roa sig. Kakaduor blir också mycket gamla. De lever lika länge som en människa (till skillnad från många andra papegojor).

      Lika lite som man skaffar sig en hund ska man skaffa en papegoja för att de är söta och hittar på kul saker på youtubevideos. Har du blivit intresserad på riktigt tycker jag att du ska läsa på allt du kan om dem och tänka igenom vilken typ av liv du kan erbjuda en kakadua innan du skaffar en.

        Så, du har lyckats döda 4 fåglar som lever lika länge som människor?

          Var någonstans står det att de är döda?

          Men snälla du, v a r skriver jag att de inte längre lever? Fåglarna såldes när mina omständigheter förändrades så att jag inte längre kunde ha dem kvar. Vittofs-paret flyttade till Borås, den ena Gauffinhanen flyttade till Blekinge och den andre till Göteborg.

    Har funderat på två saker den här veckan!
    1. Kan man amma med nipplepiercingar?
    2. Vad ska man ha på sig när man tatuerar låret?

    Ha en bra kväll alla!?

      Jag har tatuerat mitt lår, jag körde på ett par tunna, lössittande byxor (så de inte stör och är vägen för tatueraren) och som var lätta att vika upp! ?

      2. Lösa shorts.

        Fortsättning: och stora trosor under.

      Ja du borde kunna amma med tittäpiercing, MEN du måste ta bort den när du ammar pga kvävningsrisk.

      Har ammat tre barn fastän jag hade nipplepiercing i min ungdom. Inga problem!

    God kväll på er!
    Jag har dejtat en kille i 4 månader, och vi har haft väldigt många mysiga dejter tillsammans! Han har ett väldigt speciellt jobb/hobby som gör att han lägger väldigt mycket tid på detta, vilket jag tycker är skitbra. Pga detta, ses vi väldigt sällan och enbart när han kan, jag är bara hemma hos han då han aldrig varit hemma hos mig ens. Problemet är dock, att han blir sur för jag inte hör av mig eller frågar om vi ska ses, vilket blir lite svårt eftersom han i princip aldrig kan ? Summan av kardemumman, är det värt att fortsätta dansa tango ensam eller ska man bara släppa och gå vidare?

      Se till att inte vara tillhands hela tiden, låt han få kämpa lite. Annars blir du överkörd! Skaffa en hobby du med ?

      Släpp och gå vidare. Har är en Mansbebis.

        *han

    Apropå ett annat ord (svenskt) för ”influencer” – en kompis till mig har sett på instagram det försvenskade ”influensör”, influensörer”. Vad tycker ni om det? Det liknar en sammanslagning av influensa och frisör! *lol*

    Hur går det för Sindy och knivmicke? Han verkar ha gjort slut med Annika och hon har varit frånvarande från sin insta sen rumpoperationen förutom ett ”hej” idag. Vet inte varför, men jag oroar mig för dom. Tycker så synd om hela deras situation som de tappert försöka upprätthålla fasaderna kring. Vad händer egentligen?

      Undrar också! Kan det ha hänt något pga operationen?

        Hon verkade vara ute och fest och dansa typ dagen efter i Turkiet, det kanske inte är så genomtänkt. Man ska ju inte ens röka när man opererats pga läkningen…

      Vad hette hans tjej på instagram? Hon som tatuerade sig i ansiktet?

        Annika! Men han har tagit bort hennes namn på sin presentation på sin insta, och bilderna på henne.

        @annikaathasvefi

      Oj är det slut mellan sindy och kevin också då kanske.

        Ingen aning. Han har gjort sin insta privat och utan inlägg. Nån annan som vet något?

      ville bara dela denna då låten är så grym!

    Gel för mer intensiva orgasmer?
    Tittade på therese Lindgrens kondomvideo idag och hon nämnde ”Durex intense orgasmic gel” och berättade att den var toppen och att hon fick orgasmer av den. Någon som provat? Låter jätteintressant men samtidigt lite läskigt?? Funkar den?

      Läskigt? ?

        Läskigt som i att är det säkert att använda en spray där nere, som är så känsligt, som gör att det börjar pirra osv. Jag vet ju att det är en säker produkt eftersom det säljs på apoteket, men tvivlar ändå av någon anledning

      Vet vad som är bäst för orgasmer? Din fantasi. Kommer på tio minuter vid smek/oralt när jag låter fantasin sväva. Whatever floats your boat!

    Jag hämtar hem en 9 veckors hundvalp imorgon. Är så lycklig! Ert bästa tips för nybliven hundägare? 🙂

      Fråga uppfödaren.

        Men hallå. Vi är här för att bl a fråga varandra om råd. Fattar du!

        Uppfödaren kan vara bra källa till viss info MEN kom ihåg att många uppfödare inte har någon formell kunskap utan oftast bara är mer eller mindre erfarna hundägare. Ta emot råd men tänk själv och fråga någon som faktiskt är utbildad när det gäller t.ex. djurets hälsa. Har hört mycket konstiga och felaktiga råd från uppfödare som valpköpare inte vågat ifrågasätta. Det är din hund nu, inte uppfödarens.

        Skulle också ge rådet att gå en valpkurs/lydnadskurs och lägga mycket tid på vardagslydnad och moment som kan vara lite läskiga (som kloklippning och miljöträning) tidigt för att ni ska slippa många jobbiga situationer längre fram. Och se till att valpen är chippad, vaccinerad och besiktigad. Lycka till!!!

          En erfaren uppfödare som är medlem i svenska kennelklubben som ligger i topp i de olika bedömningsmomenten (inom det som rasen är avlad för) som du som valpköpare önskar.
          Dessa uppfödare är ofta experter på just sin ras och dess egenskaper och bör tas hänsyn till istället för en generell hundexpert vars expertis inte ligger inom rasen utan mer inom allmän hundkunskap.

            Ja precis sånt här blaj brukar komma från uppfödare. En hund är en hund, att ha stenkoll på rasstandard och ha fått många rosetter för en specifik ras betyder inte att man vet bättre än veterinärer, foderrådgivare, instruktörer eller andra väldigt erfarna hundägare vad det gäller t.ex. foder, sjukdomar och lydnadsträning. Alla uppfödare tycker att just deras ras är världens mest speciella…

              Tro mig jag vet bäst vad gäller foder och annat som gäller min ras då jag faktiskt är just expert på just min ras.
              Efter att ha levt ihop med min ras i 49 år nu och efter att ha fött upp generation efter generation av friska sunda hundar utan några som helst av ärftliga problem som drabbar flertalet av övriga uppfödare inom min ras.
              Eller som när man efter att ha träffat och haft nära kontakt med sina valpköpare innan under och efter det att valpen åkt till ditt nya hem men noggranna skriftliga instruktioner om vad hunden ska äta och inte och det efter något halvår kommer ett samtal om att hunden fått ”allergi” eller utslag.
              När man då börjar fråga så kommer det alltid fram att ” jo de började ju på valpkurs och få sa tränaren till om att vi skulle ha ett annat foder istället eller ge andra sorters ben, godis mm” vilket innebär att hunden fått för stort proteinpåslag vilket resulterat i fula utslag. Finns gott om allmänna experter som vill ändra på redan fullt fungerande foder bara för att. Istället för de som i genaretioner fött upp just gällande ras.
              Att få till rena fina linjer är inget man gör på en kvart, det tar en halv livstid om man har tur. Vilket idag gör att jag är stolt uppfödare till min ras och mina linjer återfinns idag i hela Europa, USA och Australien. Dessa ligger i topp resultatmässigt även i dessa länder även om rasstandarden tenderar att skifta i tolkning i de olika länderna så står sig mina avkommor trots detta.
              Det handlar om allt annat än massproduktion eller blocketförsäljning, det är en hel vetenskap och hårda krav på de hundar som blir avelsdjur. På framförallt en i grunden frisk ras med få sjukdomar men som lätt kan ställa till problem för nya glada valpköpare med lite för mycket tips från nya tränaren på kursen eller en veterinär som säljer svindyrt foder på sin klinik som ska vara det bästa…. sedan när hunden får en fiderreaktion så finns genast andra ännu dyrare foder och Shampoo att köpa och så är spiralen igång och det hinner tyvärr gå långt och bli dyrt innan de ringer uppfödaren med sina ”problem”
              Att vara framgångsrik med friska hundar genererar även rosetter inom vissa grenar men anses ofta fult ?

                Jag jobbar i en djuraffär och får såklart in många kunder som precis hämtat hem en liten valp. Jag vet därför att överdrivet många kör med Royal Canin. Varför är det så? Det är såklart mycket bättre än det man kan köpa på till exempel Ica. Men jämför man innehållet med andra sorter vi har så finns det dessutom billigare alternativ men som innehåller nästintill exakt samma. Jag förstår inte varför det blivit såpass stort alltså! And don’t even let me get started about rasfoderna då… herregud.
                Själv kör jag med Mush, Acana och Orijen till både katt och hund. Bästa! Må kosta lite mer men vad får vad man betalar för, samt att det inte går åt lika fort i mitt tycke. Dom blir mätta på riktigt!

                Ändå komiskt att du bekräftar precis alla mina fördomar om uppfödare. Eller ja, tragikomiskt kanske. Hoppas att du kan öva lite på din ödmjukhet och att våra vägar inte behöver korsas IRL.

                #inteallauppfödare

      Många och långa premonader i ur skur, glöm inte bajs påsarna

        Nej, många och korta! En valp behöver inte motioneras.

        Fast inte långa promenader från start. Låt den få använda huvudet och klura lite, även om det är de allra enklaste övningarna från början. Hjärngympa är jätteviktigt och stimulerande.
        Så härligt med en liten, jag är valpsjuk atm ?❤

      Bry dig inte om den snarstuckna kommentaren här under. Uppfödare har verkligen inte svar på allt.

      Så grattis till din nya valp! ❤ Det viktigaste är att den får acklimatisera sig tillsammans med dig (och din familj om du har det förstås) innan vänner och bekanta kommer och titta på den. Ibland känner de sig trygga om någon sover hos dem första natten så antingen kan du ha en säng eller en kompostgrind(inhägnad) bredvid dig där du sover så den känner närhet eller så sover du eller någon annan hos den beroende på var du vill att den ska sova.

      Tänk på att det en valp gör är att äta och sova och leka lite och när den sover ska den inte bli störd. Låt den inte gå i trappor förrän den är 5-6 månader eftersom den kan skada skelettet som kan leda till höftproblem sedan. Få den rumsren genom ordentliga rutiner och var konsekvent om den gör något du inte gillar.

      Och en sak till: Miljöträna! Det är otroligt viktigt. Stort lycka till! ❤

        Miljöträna varsamt skulle jag säga. Inget är mer förödande för än valp än att bli skrämd som liten. Miljöträna är så viktigt men skydda din valp som du skyddar din bebis från omvärlden skulle jag säga. Ett misstag kan sätta spår för livet.

          Man ska absolut miljöträna varsamt. Tack för att du lade till det jag missade! Jag har en lagotto som är nervös i nya miljöer och gillar inte olika ljud och hans miljöträning som valp var inte lätt. Nu är han 1.5 år men jag får ta allt väldigt försiktigt och låta honom nosa på saker han tycker är skrämmande i sin egen takt. Nya miljöer gör honom väldigt rädd så han blir flyktbenägen nästan så det är väldigt jobbigt för honom men jag försöker – på hans villkor.

            Precis, ser allt för ofta små valpar släpas runt i köpcenter och andra störiga miljöer som är allt för mycket för en nyss hemkommen valp. Bara nya hemmet, familjemedlemmar och grannskapet är mycket för en några månaders valp i stor främmande värld.
            Man måste skydda det käraste man har ❤️

              Verkligen ❤❤

      Vi hämtar i november? en finsk lapphund! Vad hämtar du?
      Något speciellt du vill veta? Jag är gammal hunddagisägare samt ska plugga till instruktör. Är djurvårdare (bred kunskap om alla djur) i grunden 🙂

      Gå absolut inte på aktiva promenader första 6 månaderna. 1 år med större raser säger man och undvik att gå i trappor. En kissrunda ihop med all den aktivitet en valp roar sig med är fullt tillräckligt för ett växande skelett.

      Lyssna på hundens hus podden, dom pratar om jättebra och viktiga saker om valpar och allt gällande hundar egentligen. Man får följa deras tax valp mira genom hennes olika stadier osv.

      Tänk på alla papper du ska ha med dig som vet intyg och att du numer även måste anmäla dig till jordbruksverket att du är hundägaren.

      http://glanna.se/Hundsidan/hundar_valp/

      https://www.agria.se/hund/artiklar/valp/hamta-hem-valpen-/

      https://www.agria.se/hund/artiklar/valp/den-forsta-tiden/

      Mitt bästa tips är att alltid vara din hund trygga punkt. Då kommer du få en hund som finns vid din sida och litar på dig i alla lägen. En helt ovärderlig kontakt. Läs råd av Per Jensen eller Anders Hallgren, som är utbildade inom beteendevetenskap/ psykologi. Eller andra som är utbildade inom etologi, finns tyvärr oroligt många amatörer som anses vara experter typ Cesar Milan (mannen som talar med hundar) som inte förstår konsekvenserna och påverkan av vad de förmedlar.
      Tänk på att en hund alltid gör vad som lönar sig. De väljer aldrig att bete sig illa eller göra fel. Du ska alltid vara en tillgång( vid träning och inlärning av beteende). Tex om valpen vill hälsa på andra så lek med leksak eller ge godis. Eller om valpen börjar morra när du ska ta något från munnen, ge något ännu godare så förstår de att du inte är ett hot.
      Att bli arg eller hård fungerar aldrig för att uppfostra, det resulterar i en förstörd tillit och kuvad hund. Önskar dig all lycka!!☀️

      Åh vad roligt, grattis!! ??
      Vad är det för ras, pojke/flicka?

      Ser att du fått många praktiska tips redan, så tänker komma med lite ~känslor istället. ?
      Nu vet jag inte hur hundvan du är sen innan såklart, men kan säga att jag bara hade haft familjehund när jag var barn/tonåring innan jag och min sambo (båda i 30-års åldern) skaffade vår lilla pälsboll i somras, och även om vi planerat detta i över ett år och längtat ihjäl oss, så var det en MYCKET större livsomställning än jag trodde det skulle vara. Jag tror jag grät varje dag de första två veckorna, haha. Dels för att han var (ÄR) så fin, dels för att det var skitjobbigt, dels för att jag vet inte ens, det var bara omtumlande.

      Jag var ganska inställd på att det skulle vara jobbigt, men ändå mysigt – men sen insåg jag att valpar är ju inte så mysiga egentligen. De bits mest när man vill klappa dem, och kissar inne, och zoomar runt och skäller och stimmar när man vill kolla på tv eller sova, och vägrar gå i koppel osv osv osv. ? Och man vill slänga ut dem genom fönstret minst två gånger om dagen och man undrar varför man gjorde såhär mot sig själv. Och så har man SÅ DÅLIGT SAMVETE över att känna såhär, för det var ju detta man ville. Men. Det är HELT OKEJ att känna så. Det ÄR en stor omställning. Och det jobbiga går över, och det går så otroligt snabbt de första månaderna, och helt plötsligt så har han gått en hel promenad utan att hoppa och bita i kopplet, eller klarat en hel vecka utan att kissa inne, eller går och lägger sig när man säger till.

      Nu blev det långt, haha. Ville egentligen bara säga, gud vad härligt med en liten valpis! ? Ta en miljon bilder och videor, ta vara på alla de mysiga stunderna och försök att inte lägga så stor vikt vid det jobbiga för det kommer inte vara jobbigt så länge som man tror. Det är de tipsen jag önskar nån hade gett mig för ett halvår sen! ❤️

        Tack snälla alla för era kommentarer, tips och pepp ❤❤❤

      Googla!

      Gå ut med valpen typ 10-15 gånger per dygn de första veckorna/månaderna, de behöver gå på toa jämt. Och det är ju ett utmärkt tillfälle att lära dem att bli rumsrena. Absolut ingen promenad, bara typ ställa ned valpen på gräsmattan och invänta toalettbestyr, beröm rikligt och gå därefter in. Repetera efter en timme eller två. Såhär gjorde vi med vår valp, fungerade utmärkt och hon blev rumsren ganska snart.
      Viktigt dock att ALDRIG bli arg på sin valp/vuxna hund om den kissar inne – det gör de för att du inte har uppmärksammat signaler om att de behöver gå ut, de är krassliga eller för att valpen/unghunden faktiskt fortfarande är för liten för att kunna hålla sig. Bara att torka upp och träna mer.
      Tänk på att träna din hund med positiv förstärkning, massor av tålamod och en vänlig inställning.
      Stort lycka till!

    Ikväll känner jag för att tacka alla undersköterskor, poliser, brandmän, vårdpersonal, sjuksköterskor, lärare, städerskor, förskolepersonal etc. ALLA som drar det tunga lasset i samhället men sällan får någon tacksamhet! TACK för att ni finns där för våra äldre, våra barn och för oss!

      Men alla behövs och drar sitt lass. Tycker bl a vårdpersonal får mycket tack för deras jobb. Även en gatsopare ska tackas och respekteras. Alla är lika mycket värda.

        Jag förstår hur du menar. Samtidigt är det vissa yrkesgrupper som får skit i media, på sociala medier och i sitt yrkesutövande.
        Jag har faktiskt inte läst att någon rasat över hur soporna töms eller för att inte just deras sopor töms först.
        Dessutom är ofta utskällda yrken de med utbildningskrav men låga löner i jämförelse.

      Tack!

      Tack!!! <3

    Någon mer som älskar Sverige? Jag har blivit som besatt av att lära mig om vår historia, traditioner, sägner, olika landskap… vill liksom veta ALLT om sverige och mina förfäder. Läser just nu om Lucia och tycker det är SÅ spännande. Finns teorier om att traditionen kan knytas ända till bronsåldern.

      Yes! Speciellt lucia konstigt nog. Började läsa om det och har fastnat totalt, även om julafton, midvinterblot, gårdstomten osv. Känner att det är lite ”glömd” kunskap idag. Men himla spännande! I feel you. Gillar Jonna Jinton också.

      Jepp, här är en till. Köpte ”Den svenska historien” (Bonniers, 10 band), som jag håller på att ta mig igenom. Lyssnar på Garmarna, Hedningarna, Väsen och Bazar Blå. Blir alltid gråtfärdig av nyckelharpa. Längtar till nästa gång jag får åka till Dalsland.

        Åh jag älskar också Dalsland! Har du besökt hällristningsområdet där? SÅ speciell plats.

          Nej, var ligger det? Vi bilar igenom på väg från Stockholm till norra Bohuslän där vi har landställe. Brukar stanna vid Alster, Frödings gård, för där jobbade min morfars mor en gång i tiden. Älskar hur landskapet liksom böljar fram – kullar, dalar, skog, sjöar. Dalsland är i mina ögon Sveriges mest underreklamerade landskap.

            Mellan Håverud och dagslånged typ. Sveriges näst största hällristningsområde och typ världens vackraste plats. Har inte hört talas om Frödings gård! Måste kolla upp! Häftigt känsla att besöka en gård där ens förfäder arbetat ❤️

              Tack, det får bli nästa gång. Här är Alster, alldeles utanför Karlstad:

              https://karlstad.se/Alsters-herrgard/

              Kan rekommendera smörgåsarna med köttbullar och rödbetssallad på caféet.

            Det finns en akvedukt i Dalsland. 🙂

      Ja! Har läst flera etnologikurser, tycker både att det är intressant men framförallt viktigt att lära sig Sveriges och nordens historia. Känner en sådan respekt för våra förfäder som byggde det här landet.

    Hur fungerar det när jag är mammaledig? Är klar i skolan om 1 år och vill då försöka skaffa barn. Kommer jag behöva arbeta 1 år innan för att försäkringskassan ska utgå från vad jag tjänade förra året? Eller utgår de ifrån vad jag tjänar då (på nya jobbet)?
    Så svårt det här men har förstått de som att jag har kvar mitt sgi alla fall.

    Någon som vet?

      Ja alltså vill du kunna försörja dig på din sgi under din ev föräldraledighet så räknas den ut på den inkomst du haft 8 månader och bakåt innan din förlossning. Dvs ju mer du jobbat innan du blir gravid ju mer kommer du få att leva för ?

        Så jag behöver arbeta minst 8 månader innan jag går på föräldrarlediget för att få högsta dagpenningen? Vill gärna få ut minst 9000 i månaden och inte de lägsta.

          Sgin räknas på det du tjänat 240 dagarna INNAN beräknad förlossning. Inkomsten ska även vara stadigvarande för att sgin ska räknas utefter den om det är den du vill ha föräldrapenningen räknad efter

    Någon som har information om vad som hände på kryssningen med My Martens!?
    Flera kommentarer som menar på att det urartat totalt!

      Det är bara snack. Känner flera som var där och det var ganska lugnt och inget särskilt inträffade.

      Jag vet ej men min känsla säger att hon ballat ur och gjort bort sig och därför flytt stan, men det ska ju bero på att deras vän, en äldre man som hon nu kallar extrapappa, fått en stroke. Hoppas att de bryr sig på riktigt och inte pga något eventuellt arv. Kanske låter cynisk och elak men det är den känslan jag har av my och hennes pappa. Och bilder på akutmottagning och händer gav ökad statistik… Sorgligt iaf och jag kanske har helt fel men min känsla brukar stämma. Men jag kan ha fel som sagt.

        Tror också hon gjorde bort sig. Sen tyst ett par dagar innan hon åkte till Kalmar. På en bild är hennes blick helt cracy. ??? + lite kvittrande med andra män. Och springa runt i underkläder är väl naturligt i hennes värld.

          Min känsla är att det är osämja med jonas pga att hon ballat ur och mest därför åkt till kalmar, men visst hon kanske bryr sig om mannen på riktigt men inte sett att hon kallat honom extrapappa innan. Sorgligt iaf och det flyttade kanske fokus och ger sympatier och fler klick. Känslan är att hon har en baktanke med allt och utnyttjar allt som går, använder allt för klick.. visst många gör så men har en viss känsla för my. Men jag kan ha fel i just detta fall.

    HJÄLP! Bästa mediumet i Stockholm?

      Men tror du på sånt båg?

        Ja!

    Det var längesen jag hade en sån här dålig dag och vill helst bara skrika högt och kasta saker runt mig ungefär. Mötte några tjejer på typ 12, 13 år hem från jobbet som ställde en fråga som jag uppfattade som uppkäftig men kanske inte var det. Hursomhelst, så snäste jag bara av dem. Men denna dag har verkligen varit hemsk. Fan vad det kokar inom mig.

      Vad frågade dem? Ibland så tar känslorna över och man kan snäsa åt människor, men det är sånt som händer. Man kan inte vara glad alla dagar. Varför var dagen hemsk? Ingen här kan som ge råd om du inte berättar hela storyn 🙂

    Jisses!

    Finns det någon gynekolog/läkare/sjuksköterska/vadsom här??
    I september så tog jag mitt andra cellprov (tog mitt första när jag var 22 och det visade inget och nu när jag är 23 så tog jag mitt andra), samt ett HPV-test. Jag gick in på mina vårdkontakter ikväll bara för att kika runt lite, och såg att gynekologen hade skrivit den 27/9 ”svar på HPV har kommit, positiv för högrisk typ 33/52/58. Vi inväntar svar på på cellprov innan ställningstagande till fortsatt handläggning och information till patienten”
    Den 12/10 hade hon skrivit ”svar på cellprov taget den 13 september har kommit, visar normal cytologisk bild. Tidigare har vi fått svar på HPV som är positivt. Kallas till sjuksköterska här på mottagningen för nytt cellprov och HPV om 1 år. Brev till patienten med information”

    SÅ. Nu har jag tusen frågor.
    1. VAD är det jag har???
    2. Googlar jag på 33/52/58 får jag fram något som heter intraepitelial neoplasi, och googlar jag på det så kommer det upp Cancer, såklart.
    3. Vart är mitt infobrev???? Varför skrevs detdär för en vecka sen utan att jag har fått något brev???
    4. Bör jag vara orolig/rädd/ledsen?

    Mvh kommer inte kunna somna förrän jag har fått svar

      Du har hpv av den sorten som kan leda till cancer. Nej du bör inte vara orolig, det är jättevanligt. Men viktigt att fortsätta gå på dina tester. Typ alla som varit sexuellt aktiva har hpv av något slag. Vissa ger kondylom, andra kan ge cancer. Men eftersom du nu vet att du har hpv så kan du gå på undersökningar varje år och kolla dig 🙂

        Tack ❣️❣️

      Ååh ❤️❤️❤️ förstår din oro! Men oavsett vad det är tar du dig igenom det.

        ??

    Någon kvinna som vill träffa en grisgubbe för lite gos i södra Stockholm? 40 år gammal ful och halvt flint, skäggig

      Vad menar du med gos?

        Pussar och kramar och kanske lite mer

      Grisgubbe??!! Va?

        Det är vad fått höra i livet att jag är av mitt ex

          Nej men åh. Ta inte åt dig. Om det inte finns belägenhet för det

      Du får ringa till en bonde och fråga om dom har någon sugga ledig ?

      Grisgubbe? Du får nog öva på dina raggningsrepliker om du ska få dig nåt. Låter som annonserna i Mitti, sjukt roliga att lösa dock.

        Mitt i söderort? ingen som svarar dock!

          Haha ja, någon lokaltidning jag får hem. Sjukt roliga insändare ibland. Skumt folk söker skumt folk typ. Alltid någon som vill bli piskad med en piska gjord av hästsvans eller något annat man absolut inte kan relatera till.

      Tack, men nej tack!
      // 47, trött och fet

        Ingen kvinna som vill träffa en trött men söt gubbe i söderort för mys?

          Om det finns en någon kvinna som vill ha lite fredags gos som är singel ring grisgubben på 0736414822

            Wtf?! Finns ju bättre ställen att skaffa ligg på än BB ?

            Men det här är ingen dejtingsida

              ??? bästa på ett tag

    Någon mer med shoppingberoende som gått över styr? Skäms så otroligt över min dåliga karaktär.. Ingen i min närhet som vet. Onlineshoppningen är boven för mig vilken är eran?

      Haha önskar jag kunde vara shoppingberoende. Bli fattig! Har nog köpt kanske 10 plagg på 5 år!

        Obs! Menar inte att vara nedlåtande mot dig, om det uppfattades så. Ditt problem är lika verkligt som mitt. Hoppas du kan få hjälp! Kanske vända dig till någon professionell?

          Önskar vi kunde byta ”problem” skämt osido, att hamna i detta träsk är hemskt och har gått sååå fort!

          Skäms så otroligt har lycktats hålla mig från att shoppa på en veckan nu.
          200.000 kr på nästan bara onödigt skit. Känner mig så blåst. Jag som vill ha hus osv.. Kanske dags att söka hjälp.

            Snyggt att du hållit dig hela veckan, det är ett jättebra första steg! Jag tycker att du ska söka hjälp för det låter som att det påverkar ditt liv på ett negativt sätt, och det finns hjälp att få!

            Säger det här i all välmening, men hade du köpt aktier för 200.000 kunde du fått drygt 10.000 i årliga utdelningar. Kanske det du skall shoppa i fortsättningen. Kan rekommendera FruEfficientBadass och FIRE (Financial Independence, Retire Early) om du blir nyfiken.

    Någon som följer PH?
    Såå less på att tjejer får skit för att någon kille är ett svin.. istället för att lägga skulden där den hör hemma..

      Tycker det är 50/50 där. Verkar som en del tjejer vill bli behandlade dåligt. Om man gråter sig genom programmet och ändå saknar honom ja då får man ta tjuren vid hornen. Tycker i år en del har för rått sex snack. Inget program man söker till om man är en blyg viol.

    Jag har en undran, eller egentligen flera. Jag känner ibland för att kolla på porr en stund. Tänker att youtube är väl ett bra ställe att söka efter det? men jag känner att jag hindras av att jag är småbarnsmamma och mina barn lånar ibland min mobil och kollar youtube. Kan några porrklipp dyka upp där bland deras barnklipp ifall jag nån annan gång kollat på det? Kan de dyka upp i youtube i ipadden som är kopplad till samma apple-id?

    Kan tyvärr inte kolla på cmore för vi delar konto med mina föräldrar. Deras trista program dyker upp bland våra och vice versa. På Netflix antar jag att porrfilmer dyker upp som förslag bland barnfilmerna om jag skulle kolla på det?

    Sammanfattningsvis – hur ska en småbarnsmamma kunna kolla på porr utan att barnen får reda på det?
    Supertacksam för svar!

      Inkognitoflik is your friend!

      Kolla på typ pornhub på mobilen? Sedan kan du radera historiken så kommet det inte upp och ingen ser att du kollat. Googla pornhub.

      Gå in i inkognitoflik i din webbläsare eller mobil och kolla på t.ex xhamster.

        Tack till dig och till er andra för tipsen!

      Pornhub och redtube rekommenderar jag. Tips: ladda ner google chrome eller mozilla till ipaden. Låt sedan barnen vara inne på safari, om du nånsin skulle glömma att radera historik så är det inte hela världen

    Sitter och dricker vin och är så lättad över att veckan som bonusmorsa är över. I dag åkte kidsen till sin mamma.
    Jag nästan gråter för att jag är så psykiskt trött.

    En av dem, en tjej på 17 år är så otroligt jobbig. Hon är inte tacksam för det hon får. Vill bara ha mer och mer.
    Skriker hela tiden och kallar sina syskon fula ord.
    Skrattar när hennes pappa gjort illa sig och säger ”det skiter väl jag i”

    Det senaste är att hon vägrar använda skydd och säger att en abort är väl ingenting? Hon skiter i hon blir gravid, bara att göra abort.

    Rapar rakt ut vid middagsbordet och har inga sociala skills alls!

    Hon skiter i skolan och går inte att prata med.

    Är detta normalt beteende för en 17-åring??

      Försök hittar på något skojs med henne, bara du och hon? Kanske hon får lite dåligt samvete över hur hon beter sig. Annars skulle jag ta hjälp utifrån. Eller föreslå det iallafall för de biologiska föräldrarna. De flesta av oss är väl rebeller i den åldern. Men självklart finns en gräns. Njut nu av ditt vin och släpp det för helgen!

      Åh herregud. Låter som en bortskämd unge. Pappan till flickan hur reagerar han över detta problem? Tycker jag möter många ungdomar som är otroligt bortskämda och allmänt nedlåtande och föräldrarna bara daltar på!?

      Nej, inte normalt någonstans. När man är 17 år är man nästan vuxen. Även om hon var yngre skulle det vara oacceptabelt.

      Det låter som att hon mår väldigt dåligt och behöver stöd och hjälp. Kan det hända att hon känner att hon inte får nog med uppmärksamhet från pappan? Har deras relation ändrats nyligen? När kom du in i bilden? Kan hon agera utåt för att hon känner sig utanför? Tänk på att hon ännu är ett barn och bör behandlas som ett sådant. Tråkigt att du känner dig själv som ett offer när ett barn tydligt visar att hon mår väldigt dåligt. Hjälp henne.

      hon är arg, antagligen på sin pappa. Hon försöker klart och tydligt provocera er. Tror inte det är något fel på henne, men jag tror hon tycker att hennes föräldrar skiter i henne och aldrig lyssnar på henne. Hon kanske är förbannad för att du är där och hon aldrig får va själv med sin pappa. Det är jobbigt och prata ut som 17åring och lättare att agera ut.

    Har sett att en hyfsat känd bloggare gått sitt tredje barn – jättekul!!!’ Men kag fattar inte varför man inte vill berätta vilket kön det är, fast alla är nyfikna.

    Jag förstår grejen här – det är ett barn inte ett kön. Men varför är det så farligt med kön? Fattar inte. Kan nån förklara?

      Du sa det själv. Det är ett barn. Inte ett kön.

    Vilken är Bellas favoritrestaurang? Oprahkällaren. Vilken är Bellas favoritmusikal? Phantom of the Oprah. Godnatt

      ? godnatt

    Nån som har ett jobb som ni tycker är ROLIGT på riktigt?

      Aldrig haft ett rolig jobb tror jag.. Jobbar inom äldrevården. Är så less på hela miljön och allt slit. Känner mig så uttråkad. Ska tillägga att jag gör ett bra jobb och absolut inte visar att jag känner såhär.

      Jag är lågstadielärare och jag ÄLSKAR mitt jobb! Det är ROLIGT på riktigt!

        Åh, kan du hjälpa mig vad som krävs för att studera till det? Jag jobbar som outbildad fritidspedagog just nu men fy fan vad roligt jag har!!!

          utbilda dig till fritidspedagog, skolorna skriker ju efter utbildad personal!

      Jobbade inom äldrevården i 6 år och älskade mitt jobb! Alla moment var kanske inte roliga men absolut i det stora hela! Läser till sjuksköterska nu men är inne och jobbar lite extra ibland, inte för att jag behöver egentligen utan för att jag vill 🙂

    Jag är ensam efter 8 år i ett förhållande. Är 30 år och alla mina vänner har barn eller är gravida och har sambo eller är gifta. Känner mig så jävla ensam. Hur gör man för att bota denna ensamhet?

      Oj jag är i exakt samma situation. Är dessutom livrädd för att aldrig träffa någon ny kärlek.

        Skönt att man inte är ensam om detta. Jag är också livrädd för det. Är också rädd för att jag aldrig kommer att få barn.

      Du ringer till grisgubben!

        Så desperata och kloka är vi att inte ringa honom. Nej tack.

        Hahaha jag dör????

          Vem vet kanske det är paddan eller prisen?

    Vad är grejen med genusforskning. VAd ger det för något positivt. Å nu menar jag genus, inte jämlikhet

      Ursäkta att kag missade frågetecknen

      Genusforskning hjälper oss att förstå varför det inte är jämlikt och hur vi kan göra för att uppnå jämlikhet.

      Riktigt horribelt att skattepengar går till sånt. Folk svälter i världen å vi lägger pengar på sånt ”hittepå”. ?

        Och skattepengar lades
        på din utbildning som tydligen gick helt åt fanders ?

        Ja varför behövs genus? kanske för att högstadiet är sexofredarnas bästa tid i livet.

    Har så extremt mycket ångest och har haft det till och från i några år, efter en destruktiv relation. Är det någon som har tips på vart man kan vända sig för att få framförallt KBT i Göteborg? Har vart hos stadsmissionens mottagning för unga och på kriscentrum för kvinnor, men behöver nog något mot min uppenbara ptsd. Tips på vårdcentral eller privat som har bra resurser för psykisk ohälsa mottages tacksamt!<3

      Jag går på Kbt just nu, dock inte i Göteborg utan i Halland och jag måste säga at vuxenpsyk här är fantastiska. Så om du har möjlighet att söka vård här, i t.ex. Kungsbacka (är ju inte så långt ifrån Göteborg) så skulle jag rekommendera det. Annars kan du kanske söka på kbt i Göteborg?

      Bra att du vill söka vård, man behöver hjälp ibland. ❤️

    Fler som tror att Blondinbella är gravid? Ingen alkohol och inlägg om längtan efter barn, inlägg om resan för att diskutera om framtiden med H. Jag tror det är en graviditet på gång, lansering av alkoholfri guldkula eller provocerande för att lura oss läsare på banan om en graviditet för att locka läsare (resultera i mer klick och pengar). Vad tror ni?

      Tror hon anställer någon som är gravid åt henne för att spara tid för tex ultraljud osv

    Så ingen vill ha grisgubben? Bäst är att jag går och duschar inväntar svar

      Jag kan tänka mig!??

        Snälla berätta i morgon hur träffen var ?

    Min stora dröm är en pilatesstudio och igår var jag och kikade på en lokal där jag ska få hyra in mig. Nu hoppas jag att många kommer vilja komma dit och träna pilates med mig. Glad är jag då det är bara min fantasi som kommer sätta gränserna för vad jag kan hitta på för klasser.

      Vad modig du är! Heja dig! ❤️?

    Tänkte på detta flera gånger när jag läser kommentarerna här men bara jag som små skrattar när anonym och anonym har diskutioner (säkert olika personer varje gång men men).
    Efter som dom kallar som likadant och har helt olika åsikter så ser det så kul ut i mina ögon nästan som om en schitzofren person som bråkar med sig själv här inne ?

      Jag är serös, men det är bara fega personer här inne!

    Jag försöker utveckla mitt civilkurage. Idag var jag och handlade lunch på ett ställe där jag ofta handlat lunch. Det var kö så jag kunde studera prislistan. Då noterade jag att de alltid tar fem kr för mycket betalt. Så när jag kom fram bestred jag summan och hänvisade till menyn. Mannen bakom kassan framhärdade men det gjorde jag också. Till slut gav han med sig och lät mig betala det prislistan sa. Han var inte glad – men för första gången fick jag ett kvitto (som han smällde i disken). En herre i kön tyckte nog att jag var störig för han kände ett behov av att trycka till mig och säga att jag inte blev fattig av att betala det han i kassan hävdade. Så då fick jag käbbla med honom också. bra dag att träna. Men det är jäsiken vad lång väg det kan vara till att kunna stå på sig. Någon som har tips?

      Fy vad dåligt… Bra att du stod på dig! Jag har inget jättebra tips, det är svårt för mig också det där med civilkurage. Jag brukar alltid tänka, ”men tänk om jag har fel”, osv. Men det bästa sättet är väl att, precis som du gjorde, öva när det finns ”mindre” situationer. Ska utmana mig själv att göra det mer!

      Förresten, finns det ingen lag i Sverige att affärer osv. måste ge kvitto? I USA kan affärer och restauranger bli bötfällda om man inte får kvitto.

        Jo, kassaregisterlagen. Kvitto måste man erbjudas

      Jag har alltid haft väldigt lätt att säga vad jag tycker och ge mig in i diskussioner om jag upplever att något är orättvist/fel/korkat. Men med åldern har jag lärt mig att inte stånga mig blodig varje gång. Det räcker ofta att bara markera att jag inte tycker något är okej eller att lugnt förklara min åsikt, jag behöver inte alltid ha sista ordet och ”vinna”. Är väldigt förtjust i talesätten ”välj dina strider” och ”is this the hill you want to die on?”.

        Precis, håller på att läsa om assertivitet. Konsten att kommunicera klart och tydligt utan agressivitet. https://www.mindtools.com/pages/article/Assertiveness.htm

      Men många tar typ 5:-betalt för att äta där, pga disk, service osv.

        Fast det måste framgå av menyn, och kvitto skall alltid erbjudas. Annars handlar det om 5 kr svarta pengar för varje såld portion.

        Och jag tog med mig … kvittot jag fick specificerade också dryck för 15, ej 20, så det var vad de hade i sitt system.

    Min sambo gjorde slut med mig idag. Mer än 5 år har vi vart tillsammans. Känner mig tom. Ledsen. Sorgsen. Besviken.
    Tur att jag äger hundarna så jag är inte ensam.
    Men känns så snopet att någon annan har bestämt vilken riktning mitt liv ska gå 🙁

      Dalahäst stor kram. Klart du är ledsen. Ta hand om dej. Du kommer må bättre. ?

      Stor kram till dig Dalahäst ? Tillåt dig att känna alla känslor och gråt, skrik och prata med vänner och familj. / Dalkulla

      ❤️

    Är det någon som vet vem Anna Hibbs nya kille är? En vän såg henne flera gånger i Göteborg där hon var väldigt intim med en kille (som inte var hennes ex?). Hon nämner inget på sin blogg men någon måste väll sitta på något?

    Jag får panik! Jag är gravid och har helt plötsligt jävligt ont i skinkan? Vad kan jag göra för att inte ramla ihop och skrika rakt ut varje gång jag lutar mig framåt?!

      Är det ischias kanske? Ta upp det med barnmorskan. Hon kansle har tips på övningar? Eller en fog?
      Jag hade ischias under en av mina graviditeter (fick inga tips dock, men din bm är säker bättre).

        Jag får göra det.. ska dit den 5:e. Får se om jag klarar mig tills dess.. kan ju knappt röra mig!
        Tack så mycket!

      Får så även 2 åt efter graviditeten ibland. Känner att det är något i slutet av ryggraden som kläms och ”svullnar” då och då. Säg till när ni kommit på varför! ;D

    Stor kram till dig Dalahäst ? Tillåt dig att känna alla känslor och gråt, skrik och prata med vänner och familj. / Dalkulla

    Hej alla som orkar läsa! För att göra min historia kort, så lever jag med en man som är alkoholist. Jag dricker på mina lediga dagar,som är 2 va 9:edag. Men såhär är det; jag fick ett förskott på ett arv i somras,och jag som är under utbildning tänkte att det skulle bli härligt att resa bort med min sambo i slutet av oktober. Sagt och gjort – allt vart katastrof! Slutade med att jag åkte hem från resorten efter 3 dagar… men endå va jag ”jobbig” och ringde till landet han befann sig i, fick min pappa att swisha pengar så att min sambo kunde ta sig hem( jag förstår hur dumt allt låter)
    Nu är allt ” vardag” igen,allt som jag längtade efter. Men jag är krossad efter denna resa. Men jag är trygghets knarkare och vill inte släppa det som ät ”vanligt” men endå kollar jag uthyres på blocket ??‍♀️ Vad tusan ska jag ta mig till?

      Känns som du har ett alkoholproblem du borde ta tag i…..

        Känns som HAN har ett alkoholproblem att ta tag i. 2 dagar var 9e dag låter ju inte som ett problem.
        Finns oftast statlig hjälp för anhöriga till missbrukare i kommunen, kolla där om du/ni kan få hjälp! Annars lämna snabbt som attan, så det inte påverkar din arbetsförmåga så du jobbar mindre, och joinar honom i hans alkis-klubb i brist på annat.

      Du kommer aldrig få trygghet med honom så länge han dricker. Det kommer bara göra dig illa. Han måste välja själv. Du kan ställa det kravet, gör han inte det så lämna. DU KAN INTE GÖRA NGT DÅ ELLER FÖRÄNDRA. Lycka till! ❤️

      Känner också att det är DU som har ett alkoholproblem. som du vägrar kännas vid. Sen att du skapar drama (i fyllan?) och överger din sambo i ett annat land, wtf? Så gör man bara inte, oavsett hur ”dum” du tycker sambon är.

      Det finns en bok som heter Kidnappad Hjärna, minns inte författaren nu, som handlar om både beroende och medberoende. Men såklart hjälper det inte bara att läsa en bok, kan dock vara ett stöd om sambon inte går med på hjälp direkt. Alkoholister är ofta inte så bra på att själva fatta att de är just alkoholister.

      Första steget är beroendeenhet på orten ni bor, för att komma fram till vad ni vill ihop och vad sambon vill, dvs vill han sluta dricka, fattar han att han har problem, kan han tänka sig medicin som hjälp att lägga av? Ni kommer säker få varsin terapeut, en beroendeterapeut och du får en medberoendeterapeut.

      Det finns medicin som gör att man inte kan dricka (gör man det ändå blir man asdålig) och det finns medicin som dämpar suget, i övrigt finns inte så mycket mer i medicinväg. Tid, tålamod och ett jäkla jobb handlar det om.

      Sedan kan det ju vara bra om du inte dricker om sambon verkligen vill göra något åt sin situation. Även om det inte är ditt beroende och din sjukdom så är det en schysst hjälp. Om han skall sluta dricka och du sitter bredvid med ett glas vin så gör det hans jobb tusen gånger jobbigare. När det har gått såpass lång tid att det känns som att sambon har kontroll, då kan ni prata om vad som skulle funka. Men först och främst måste han förstå och vara motiverad, och motivation är en färskvara.

      Det kommer vara asjobbigt.

      Det andra alternativet är att lämna honom. Om du inte orkar. Vilket också är förståeligt. Det är en livslång sjukdom, men en sjukdom som många väljer att inte vårda, till skillnad från cancer eller ett brutet ben. För att man är konstig om man inte dricker i Landet Lagom. Här är det ju helt onormalt om man inte dricker öl, vin och sprit vid varenda liten konstruerad helgdag, eller om man sitter på krogen med en cola istället för en öl. Det gör inte heller saken enklare.

    Kan du ta reda på varför marcello inte taggar bettina oålancerings bilfri? Bettina och Nina har avföljt varann och det ryktas om att de RJ är vänner. :/

    Och här sitter jag i soffan med med gin och kollar på första dejten på SVT och känner mig sjukt deppig

    Någon annan som biter insidan av sina kinder och hur slutade ni?

      Jag gör det, och även insidan av mina läppar. Har tyvärr inget tips för att sluta, har alltid gjort det och aldrig lyckats sluta själv. ?

      Jag gör det pga stress. Spänner även hela ALLT ovanför midjan typ. Får till och med tungt att andas pga spända halsmuskler. Om någon kommer på botemedlet på stress så hör av er!

    hur är det att bo i en hyresrätt i Skärholmen? ska kanske flytta dit

      Jag bodde där i andra hand i ett år i en fin och ny lägenhet men bodde där enbart för att det inte fanns något annat att tillgå. Jag älskade att det var mycket liv och ett stort köpcentrum nära och det var kul med folk frm många olika länder, alla pratade med varandra osv. Men jag var inte trygg alls. Riktigt obehagligt att gå till/från tunnelbanan även dagtid, kvällar/nätter hemskt. Obehagliga blickar och närmanden och ödsligt eftersom inga andra tjejer eller killar gick där jag skulle. Nä jag trivs mkt bättre i ”sansade” områden.

    hur är det att bo i en hyresrätt i Skärholmen? ska kanske flytta dit^^

      Skärharlem

    Jag pluggar i Norge till socionom och jag började för 8 veckor sedan. Programmet i Norge är en termin kortare än det är i Sverige så om jag fortsätter att studera där till jul så har jag 2,5 kvar till examen istället för 3,5 år som programmet är i Sverige om jag skulle vilja studera i Sverige istället nu till våren och kanske på distans.För det är ju så att jag känner att jag vet inte vem som kommer sitta brevid mig på föreläsningarna och jag känner att jag inte har fått någon att hänga med riktigt. Dock har jag en tjej i min basisgrupp som jag brukar gå till tåget med ibland men hon hänger också med andra. Pågrund av detta har jag funderat på att hoppa av då jag har mycket ångest och är ofta orolig och detta är en bidragande faktor till just det. Samtidigt känner jag att jag vet inte om jag ska bry mig om det och köra på ändå, då vi ska ha 8 veckors praktik i tredje terminen samt att jag kan bli utbytesstudent i fjärde och sjätte och att det är ett år mindre som jag sparar jämfört om jag hoppar av och börjar i Sverige. Vad hade ni gjort?

      Om jag var som jag var förr hade jag bytt, som den person jag är idag hade jag stannat. Tänk att du är där för en utbildning, och 8 veckor utan att hitta någon att umgås med är inte så länge tänker jag för min del. Samt, hur vet man att man kommer hitta någon att umgås med i Sverige?

      Försök kanske att bjuda över någon familjemedlem eller gammal vän, någon gång då och då. Jag flyttade 40 mil ifrån mitt liv, och såg det som mitt primära sociala liv och struntade i att jag inte hade någon här mellan gångerna, för att jag flyttade för min skull, och skulle bygga upp mig själv. Nu har jag några vänner 2.5 år senare, men det fick ta sin tid. Jag gjorde saker med mig själv i början.

      Jag har också ångest och massa annan skit. Jag tror att det blir bra hur du än gör! Det va bara mina tankar så här på morgonkvisten?

      Lycka till❤️

    OKEJ TJEJER! Har ni testat rosa kit kat och hur smakade den??

      Jag provade den igår! Tyckte den smakade som sånt där naturgodis med yoghurt fast i kexchoklad-form typ.

      Nej, men måste testa tack för tipset! ?

    Thanks for sharing this article.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.