Kissie försvarar sitt resande med en tofu-teori

Jag kan säga såhär, jag kommer inte sluta resa. Jag tror inte det är lösningen, att försöka få människor att stanna på en och samma plats och tro att vi kommer må bra. Nej, jag tror verkligen vi människor behöver få upptäcka världen för att vi ska kunna lära oss mer, träffa nya människor, kanske komma på nya idéer som hjälper världen på andra sätt..
Jag tror snarare att politiker behöva sätta hårdare krav på stora företag som förstör miljön med deras gigantiska fabriker som släpper ut massa giftiga utsläpp och avfall. Jag tycker också vi måste fokusera mer på länder som verkligen förstör, som Kina och USA. Hitta ett sätt att få dom under ”kontroll” för även om Sverige ligger i framkant när det kommer till miljöfrågor kommer det tyvärr inte hjälpa för världen är på väg att dö och gigantiska länder som jag nämnde ovan gör exakt hur dom vill utan att ta hänsyn till resten av världen.
[…]

Köttindustrin står för majoriteten av miljöpåverkan. Så jag tror att det bästa sättet som privatperson att hjälpa världen, är genom att äta mindre kött. Beställ minde kött på restaurangen så kommer dom beställa in mindre kött från fabrikerna.//Kissie

Med ett svar som detta så önskar jag nästan att hon hellre gjort som Isabella Löwengrip som konsekvent vägrar bemöta all form av kritik eller frågor om sitt resande.
Inget bemötande är ibland bättre än…tja, det här bemötandet.
Kissie tror alltså att det bästa sättet som privatperson att hjälpa världen, är genom att beställa mindre kött på restaurangen? Det är ju nästan lite gulligt…
Byt ut schnitzeln mot tofu så kan du resa jorden runt utan minsta betänklighet med ett miljösamvete vitt som snö!
Fasen vad goalz!!

Varför inte bara vara ärlig?
”Nej, jag kommer inte sluta flyga, trots att jag förstår att det påverkar miljön negativt, eftersom jag älskar att resa! ”
Jag tror att det är få människor som är beredda att välja bort möjligheten att kunna resa med flygplan helt.
Malena Ernman är en av dem som faktiskt gjort det och som ska ha en stor eloge för sitt ställningstagande, men jag undrar det….hur mycket skinka har hon egentligen på mackan? 😉

221 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Köttindustrin står INTE för majoriteten av miljöpåverkan. När ska folk fatta det??
    Källa: Samtliga IPCCs rapporter från 1990-2017

      SB:s väska var ju bara löjlig… Hon shoppar verkligen sjukt mycket.

        Hon har nog en liten livskris som hon bearbetar genom att dricka vin, festa och köpa svindyra väskor. Den var inte ens fin? Typ som Bellas nya klocka.

          Och det fattas uppenbarligen något i ditt liv som gör att du behöver spekulera i andras liv och huruvida de har en livskris eller ej.
          Gå och häng med lite barn och blöta höstlöv. Verkar vara din grej.

      Inte för alla. Nej, shopping och en dyr väska kanske inte gör en lycklig i längden men det du beskriver skulle göra många direkta motsatsen (naturens skiftningar, barn..)
      Alla måste hitta sin egen mening och lycka, du har inte en generell lösning/svar på det.

      För det första, hur tänker du när du kallar en annan människa för ”äcklig”? För det andra, även om barn och höstlöv är meningen med livet för dig, så gäller det inte för alla. Var och en finner lycka på sitt eget sätt. Jag antar att du har barn, eftersom du nämner dem. Lär du dem också att vi kallar varandra för ”äckliga” när vi har olika åsikter? Och lär du ut att endast ditt recept på lycka är det enda rätta? Hoppas inte!

      https://www.theguardian.com/environment/2018/may/31/avoiding-meat-and-dairy-is-single-biggest-way-to-reduce-your-impact-on-earth
      Men att låta bli kött (och mejeri) är det är det bästa du som privatperson kan göra. Förutom att låta bli att skaffa barn då, vilket det är extremt tabu att prata om.

        Vad för gaser släpper man ut som förstör miljön när man är gravid? eller menar du att man skapar en ny människa som också kommer konsumera och därför så är det det värsta du kan göra mot miljön? Ja men då kanske alla borde sluta skaffa barn, så är människan utrotad om sisådär 100 år. ?

          Ja? Människan gör ju ändå ingen nytta så det låter som en bra idé!

            Men jösses vad du missförstår anonym. Du kan ju inte läsa kommentarer som satan läser bibeln bara för att du själv har barn.

            Rimligen menar ju inte Lisa att INGEN ska ha barn utan menar på att människan är ett extremt (och förmodligen även jordens enda) miljöhot. Om vi ska dra slutsatser av hennes kommentar som läskunniga individer så kanske det är att vi inte behöver skaffa fyra barn per par utan 1-2.

            Sedan är du extremt ohövlig och borde kanske inte skaffa barn alls då du ber medmänniskor ta livet av sig. Känns inte helt uppfostringskompatibelt.

              Lisa tyckte att det var en bra idé att människan skulle utrota sig själv. Det var faktiskt det hon skrev. Hur kan du tolka det som att hon menar att man ska skaffa 1-2 ungar var istället för 4? ?

            Att inte föda barn är ju inte samma sak. Ett barn lider inte av att inte bli till. Ens släktingar lider av att en begår självmord.
            Men åh stackars folk som inte får bli TildasMamma etc. Buhuuu

            camilla ta bort Anonym 17.15’s kommentar. sådär skriver man inte

          Den här planeten kommer inte vara beboelig om 100 år

          Människan är ju den art som utrotar alla andra arter + förstör jorden så skulle ju inreda något negativt för planeten om vi utrotades. Vi har ingen förtur att leva här?

          Jag hoppas seriöst att människan dör ut. Och det mycket snart! Dock vill jag ha lite fler år att leva själv bara…

            lol. Ja men börja med dig själv då ? alternativt övertala massor av människor att begå kollektivt självmord. Shit vilken miljöhjälte du kommer bli ?

              är rädd för att det faktiskt kommer hända, eller att en mijlödåre spränger sig själv i en galleria eller flygplats (nått ställe med mycket konsumerade och miljöutsläpp) för att ”väga upp” klimatpåverkan

          Den här kommentaren visar på hur oerhört känsligt det är att nämna överflödigt barnafödande som en av orsakerna till klimatpåverkan. Man kan ju skaffa 1-2 barn istället för 3-5. Och det här snacket med att man ska ta livet av sig för att minimera klimatpåverkan…det handlar inte om att utplåna de människor som redan finns utan om att plana ut befolkningsökningen långsiktigt.

        Att som klimatinsats inte skaffa barn öht, förutsätter att de barn som föds idag kommer att ha samma klimatpåverkan som tidigare generationer. Kommer de barn som föds idag ner på samma utsläppsnivåer som t.ex. den genomsnittlige burundiern är på idag, kommer det att vara i princip klimatneutralt att skaffa barn.

          Absolut, men dit har vi ju väldigt långt. Vi i Sverige släpper i snitt ut 10 ton CO2 per person. En hållbar nivå är ett ton per ton, och ingen teknikutveckling inom räckhåll leder oss till Burundis nivå, så att avstå från att skaffa många barn är klimatsmart.

            Du har helt rätt.

            Ändå tycker jag att det är ett intressant filosofiskt resonemang (det är ju helt osannolikt i praktiken) att se på mänsklighetens utdöende som just ”klimatsmart”. Det ÄR så klart klimatsmart om vi avskaffar oss själva via sviktande nativitet (I Sverige behöver vi ligga på cirka två barn per hypotetiskt föräldrapar för att vara plus minus noll). Det ironiska i tanken att inga barn=klimatsmart, är att jag tror att de flestas oro i klimatfrågan har att göra med riskerna för mänskligheten, snarare än en omsorg om planeten. Annars skulle ju folk gå runt och sörja drontar och mammutar och allt vad det är som människan utrotat i en forntid. Och det tror jag knappast folk gör eller gjort. Nej, den så kallade klimatångesten tror jag mer har att göra med en rädsla för hur det ska gå för oss själva. Och att det ska vara vårt eget fel att det blir så. Ironin i att en lösning är att vi avskaffar oss själva!

      Alla är vi olika. Jag blev jätte glad när jag hade råd att köpa min LV väska eftersom jag velat ha en sådan väska ett bra tag. Gjorde mig stolt att äntligen lyckas köpa en.
      Barn gillar jag inte, så de lär inte göra mig lycklig.
      Låt folk spendera sina pengar på vad de vill.
      När det gäller flygandet så är inte det den största miljöboven i dagens läge, finns andra saker som vi måste lägga större vikt på att åtgärda. Överpopulering är en av dem.

      Fint att naturen och barn är livets mening för dig men jag gillar inte att du skriver det som om det är meningen med livet för alla. Oerhört inskränkt kommentar egentligen. Jag tycker inte speciellt mycket om barn och kommer absolut inte skaffa några men nog kommer jag att bli lycklig ändå.

      Men köttindustrin orsaker ju mer utsläpp än hela den totala transport sektorn globalt.

        Åh nej, en till som tror på det som sägs i Cowspiracy.. ?

    Kommer heller inte att sluta resa, men man behöver ju inte åka 10 om året! En resa om året räcker!

      Fast om alla på jorden skulle resa en gång om året… eller gäller det bara vita européer? Bara svenskar?

      Vi måste sluta resa! Det är ingen rättighet att flyga jorden runt och förkovra sig. Ni får läsa böcker istället, se dokumentärer, skaffa en brevvän! Varför anser du dig ha rätten att flyga en gång om året?! På hela jordens bekostnad.

        Vi måste i första hand minska resandet.

          Flygresor står för 2% av världens utsläpp. Varför ska vi börja med att dra ner på det? Finns många andra saker att tackla först.

          Personligen tycker jag inte lösningen är att sluta resa utan att sätta press på företag att hitta mer hållbara transporter av gods och människor.

            Suck. Flyg på då! Flyg varje dag om du vill! Det viktiga är såklart att du får sola och bada och upptäcka nya kulturer och äta exotiska frukter på en strand.

              Men har du svårt med läsförståelsen? Flyget är en minimal del av den påverkan vi har på klimatet. Att vi slutar flyga gör ingenting till när stora industrier släpper ut tonvis med växthusgaser varje dag. Typ som att försöka tömma en sjö med tesked medan en gigantisk flod fyller den i andra änden. Lägg din energi på att påverka den tunga industrin, inte på att gnälla på att Svensson drar till Thailand en gång om året.

                Den relativt största potentialen finns inte i den tunga industrin dock.

                För övrigt är det ett konstigt argument. Lite som att säga att det dör så många i svält varje dag ändå, så fokusera på att lösa det problemet innan du bryr dig i att jag dödar någon ett par gånger per år.

              Johanna har verkligen en dålig helg, spytt galla i den här bloggen senaste dagarna.

          Nej vi måste i första hand dra ner på det onödiga barnfödandet. Folk har inga egna liv.

        Sluta skaffa barn.

        Varför anser sig folk ha rätten att skaffa barn? Resor ger ju en något iaf.

          och det gör inte barn..?

          Hur mår folk på söndagar egentligen?? Herregud vad bittra en del verkar vara.

      Jag är övertygad om att det här med resandet kommer att stoppa av sig själv. Om nu det finns en endaste influensers som tror att de förbättrar världen med sina resor så varsågod skölj. Om de var så hågade av att lära sig något så skulle de redan nu har förstått att varje resa i sig är en miljöbomb. Fast det finns tydligen folk som 2018 inte har fattat och förstått att alla måste ta ett ansvar. Stackars kommande generationer som ska ta hand om det som deras förfäder skövlade och förstörde.

    Jag har inga barn och äter inte kött så jag har inget dåligt samvete att åka en resa utomlands om året! AllA kan vi göra något!

      Du vet att utesluta kött och inte ha barn inte väger upp den där resan du gör varje år va?

        Nä men jag gör mer för miljön är 90 procent gör så att jag åker till Grekland eller Spanien tänker jag inte ha dåligt samvete för. Sluta äta kött avla en massa barn är en mycket bra början! Racka ner på folk som inte gör ett skit istället.

        Har du belägg för det eller hittar du bara på? Länka gärna.

        Det väger upp MER ÄN VÄL.

          Gör Klimatkalkylatorn. Det väger inte upp ett dugg. Jag har inga barn, är vegan, shoppar lite, har ingen bil. Lever mycket klimatsmart. En flygresa i år gör att jag min konsumtion ökar brutalt. Utan flygresa lever jag som om vi hade 1,9 jordklot. Med EN flygresa ökar det till 2,9. Så nej, det väger inte upp.

            https://www.independent.co.uk/environment/children-carbon-footprint-climate-change-damage-having-kids-research-a7837961.html

            ”…..having one fewer child per family can save “an average of 58.6 tonnes of CO2-equivalent emissions per year”

            ”Researchers found that avoiding one trans-Atlantic flight per year can save between 0.7 and 2.8 tonnes of C02 equivalent per year (depending on the distance travelled, amount of luggage on board and how many passengers on the flight)….”

            Jo. Det väger upp, med råge till och med.

    Förlåt för OT men finns det någon som har koll på kaniner och deras behov? Vår granne har en kanin som jag tycker så synd om! Den är ute fortfarande (vet att kaniner kan vara ute hela vintern, men de har alltid tagit in den tidigare vintrar), den är alltid ensam(aldrig någon som är där och kelar med den), den verkar hungrig varje gång jag är ute på vår tomt och går förbi och tillgången på vatten är si och så. Är det tillräckligt för att anmäla till länsstyrelsen, jag vill inte uppta deras tid i onödan. Jag ska gå ut strax och ge den nytt vatten och repa ihop så mycket grönt gräs som jag hittar så den får äta lite, jag vet att den har lite allergier men gräs tål den. Finns det något annat som kaniner alltid kan äta och inte kan vara allergisk mot? Morötter?

      Maskrosblad sallad morot mm ja det synd om kaniner som lever i en bur utan kel, fy fan! Varför skaffa djur om man inte bryr sig?!

        Tack för tipsen! Är en del problem i den familjen just nu så det verkar som att kaninen har trillat mellan stolarna. Tycker så synd om den!

          Tur det finns fina människa som du ?

          Absolut inte sallad!!! Kaniner ska egentligen bara äta gräs och hö.

          Du kanske har en kompis som kan hjälpa till? Erbjud dig att hjälpa till att placera om kaninen? Ta kontakt med djurskyddet och få råd. Heja dig som bryr dig?

      Dom kommer döda kaninerna, så vänd dig inte dit!!

        Kan inte tänka mig att länsstyrelsen avlivar friska djur.

          Haha då får du tänka om

          Dom dödar katter på löpande band. Sluta var så naiv!

          De har t o m haft som krav i en upphandling att de som tar emot djur ska avliva dem på länstyrelsen uppmaning, även helt friska djur.

        Men om det skulle visa sig att kaninen far illa är det ju värre att den ska plågas.

      Tycker absolut du ska anmäla. Mat och vatten ska husdjur verkligen ha från sina ägare. Sen är det ju även viktigt att den har ett bo som som är fritt från väta och drag. Usch, låter som ägarna tröttnat och släppt sitt ansvar. Fint att du bryr dig ? Många väljer av bekvämlighet att titta bort. Förutom länsstyrelsen kan du prata med nån lokal grupp som engagerar sig för misskötta djur och genom den få råd och stöttning. Ta även bilder så du har bevis. Kaniners basföda är hö. Morötter har jag aldrig haft nån kanin som reagerat negativt av så stoppa in en och testa. Får den även gnaga, även det ett måste. Lycka till!

        Tack för svaret! Jag tror att jag ska ge den en liten morot och gräs, något måste den ju få.

        Måste bara berätta om min dvärgvädur Rasmus som jag hade på 90-talet. Så otroligt social. Bodde inne och var alltid lös när jag var hemma. Lärde sig själv att använda kattlåda. När han hoppade ner i lådan roterade han alltid ett halvt varv i luften. Fick väl till rätt position då ? När han var liten var han sjövild, men det ”växte” bort. Byggde en stor hage åt honom utomhus, men han såg det som en bestraffning efter nån minut. Hade marsvinskompisar som han bara fick vara med under uppsikt. Han fick ibland för sig att de var kaninflickor. Om nån av katterna var kaxiga mot honom så gjorde han bara ett utfall och skrämde iväg dem. Han var husets härskare. Gnagde aldrig på sladdar eller gjorde något farligt. Han satt ofta under kökssoffan och hade koll på läget. Han hade en härlig doft mellan öronen som jag ofta sniffade på. Sörjde honom djupt när fick somna in.

          Rasmus ?♥️?

          Min hette Marcus. Var nästan likadan.?

            En av marsvinskompisarna hette Hampus ? Marcus är ett fint namn.

          Så var min Pelle också. Saknar den doften mellan öronen varje dag, fyra år efter hans död ❤

      Istället för att anmäla kan du kanske knacka på och fråga? De kanske går igenom en kris som skilsmässa eller dödsfall just nu och behöver lite avlastning? Erbjud dig att vara extrahusse kanske?

      Kaniner är sociala djur så är den ensam behöver den definitivt uppnärksamhet minst några timmar om dagen.
      Kaniner kan verka hungriga konstant men har den alltid tillgång till färskt hö så är det det viktigaste. Grönt som sallad kan man lägga till i dieten men är den inte van vid det ska man göra det försiktigh annars kan dom bli dåliga i magen. Annan mat som är hög sockerhalt (ex morötter) i ska ges sparsamt.
      Har kaninen inte tillgång till hö och vatten hela tiden så är det inte bra och är vanvård av kaninen.

        Jag tror inte att den har tillgång till färskt hö, då vi aldrig ser någon som är där och tar hand om den. Tidigare har den alltid varit väldigt skygg och gömt sig i huset när jag eller barnen gått förbi, men de senaste veckorna kommer den alltid fram och äter allt gräs vi slänger in.
        Eftersom jag tror att den får för lite mat, är det inte bättre att ge den en morot så den får gnaga istället för att den inte får något alls?

          eftersom den inte verkar få sötsaker så ofta så borde det inte vara några problem med en morot 🙂 Ge den vad du kan så länge men det viktigaste är ändå att den får i sig hö. Deras magar kan börja må väldigt dåligt av för lite hö vilket kan sluta illa. Kan gå fort från det att en kanin börjar mår dåligt i magen tills dess att den dör 🙁
          Fantastiskt att du bryr dig om den lilla plutten <3 Är så många som köper kanin och sen tröttnar tyvärr

          Du kan väl börja med att prata med ägarna? Man kan inte hålla på och mata andras djur hur som helst. Gå och fråga: ”hur mår kaninen? Jag uppfattar inte att den får tillräckligt med mat och vatten”. Förklara sen att om de inte tar hand om den så känner du dig nödgad att anmäla till Länsstyrelsen. Men så länge du faktiskt inte vet vad som pågår så är det konstigt agerat av dig. Om de har problem i familjen så kan du erbjuda dig att hjälpa till med kaninen ett tag, det kanske vore uppskattat

            Nej, av olika anledningar kan jag inte prata med ägarna. Vill inte gå in på varför. Jag har inte tid att ta hand om deras kanin eller något annat djur, därför skaffar jag inget djur.
            Men om jag ser djur som verkar må dåligt vill jag agera och slänga in några nävar med gräs när jag går förbi och fylla på samt rengöra den skitiga vattenskålen. Fruktansvärt konstigt agerande men så funkar jag.
            Du tycker alltså på allvar att det är bättre att jag blundar när jag går förbi eftersom jag inte vet exakt hur de tar hand om sin kanin?

          Om du vill berätta i grova drag var du bor så kan jag googla runt och se om det finns nån som kan hjälpa dig.

            Tack! Jag bor i Västerbottens östra delar.

              Djurskyddet Västerbotten är det nog som gäller. Vid vanvård hänvisar de till länsstyrelsen, men de svarar säkert på dina frågor. Dessa människor brinner för sin sak. Är själv betalande medlem i Djurskyddet Sverige.

                Hade hoppats på något liknande i dina hemtrakter
                m.facebook.com/groups/998552196834734/?ref=group_head

      Stackars lilla kanin. Så fint att du ömmar för den lilla kraken ❤️
      Världens mest underskattade husdjur som alltför ofta bara glöms bort och får sitta och lida i en alldeles för liten bur. Kaniner behöver både stimulans och möjlighet att få röra sig och ha en yta att skuttar kring på. De behöver få utlopp att träna flykt och få göra så kallade glädjeskutt. Deras huvudsakliga föda ska vara hö av bra kvalitet men man kan ge särskilda kaninpellets (högt fiberinnehåll, tillverkat av gräs – absolut INTE sk ”godisblandningar” med fröer, torkad frukt och liknande). Som godis kan man ge en LITEN bit banan eller morot. Kaniner behöver också gnagmaterial för tänderna och sysselsättning så man kan ge den lite pinnar från äppelträd att gnaga på.

      Jag har haft kaniner och de har alltid varit frigående inomhus så fort vi varit hemma. Helt rumsrena och gått på kattlåda. I buren har de haft trygghet och skydd men de har själva kunnat välja att gå in och ut som de vill. Utom när vi var på jobbet då buren var stängd så att de inte skulle råka skada sig eller äta på något farligt.

        Lika bra som min Rasmus hade det då ?

      Anmäl!!!!! Snälla, snälla, snälla anmäl!

      Du kan inte prata med ägarna, men du kan sätta dig och skriva allt det här anonymt på en blogg som handlar om sociala medier? I land undrar jag var grejen med alla konstiga off topics här inne är. Varför söker ni inte info på nätet eller kollar på Flashback, alla off topic-diskussioners stora moder. Där finns trådar om FUCKING ALLT, men istället terapiar ni igenom aniten här inne? Helt obegripligt.
      Förslagsvis gör du följa de saker om du bryr dig om kaninen:
      1. PRATA MED ÄGARNA.
      2. SKRIV EN LAPP TILL ÄGARNA
      3. SÄTT EN LAPP PÅ KANINBUREN
      4. KOMMUNICERA PÅ ANNAT SÄTT MED ÄGARNA, kanske röksignaler kan funka för dig?

      Var väldigt försiktig med vad du ger kaninen. Deras magar är väldigt känsliga och det kan gå väldigt illa om de får någon föda som magen inte är van vid eller inte tål. Morötter är inte inte toppen för kaniner. Hö och gräs/gröna örter går bra, förutsatt att magarna är vana vid grönfoder annars måste de vänjas vid det lite i taget. Hö ska de ha tillgång till hela tiden, och vatten såklart.

        Det är för övrigt inte fel att kaninen är ute fortfarande om den har tillgång till torrt och dragfritt skydd. Däremot kan man inte hur som helst flytta in kaninen i värmen nu om det hunnit bli kallt där du bor. Kaninen kan få värmeslag då om den vant sig vid vintertemperaturer.

      Kaniner ska absolut inte ha grönsaker, deras magar tål inte det! Dom ska dock alltid ha tillgång till hö (!) och vatten.

    Ungefär som köttätare som borde säga: ”Nej, jag kommer inte sluta äta kött/animalier, trots att jag förstår att det påverkar miljön negativt, eftersom jag älskar kött/animalier! ”

    Jag reser 1 gång per år, äter svenskt kött max 1 g var 14:de dag. Jobbar betalar skatt handlar ekologiskt i tygkassar, det får fan räcka.

      Varför tycker du att just det räcker? Går en dokumentärserie på SVT just nu om slaveri. Väldigt sevärd. Jag håller inte med dig om det räcker. Du låter lat.

        Jeeez, vaknat på fel sida månne?!?

          Jag är faktiskt jätteförkyld och det är skitjobbigt. Tackar som frågar.

            Om det påverkar ditt humör så är det kanske bäst att du stänger ner datorn och snorar utan att vara en pina här hos oss. Om du nu inte är såhär hela tiden? 🙂

              ”Hos oss” vadå hos er? Är ni en homogen grupp som jag inte tillhör eller vadå?

                Oh no, retade upp dig ännu mer ?

                blir man så hemsk mot folk när man är förkyld? Då har du problem

            Hoppas du förblir förkyld, du förtjänar inger annat ??

        Dra du åt….vad gör du?

      hahahha ”jobbar, betalar skatt”

        Gör inte du det?

    ”Flygets påverkan på klimatet har fått stor uppmärksamhet de senaste åren. Men svenska industrier släpper ut flera miljoner ton mer växthusgaser än flyget.
    Värst är stålindustrin och SSAB, vars koldioxidutsläpp motsvarar över 2,5 miljoner Thailandsresor. Nu försöker företaget ta fram ett mer klimatvänligt sätt att tillverka stål på – ett projekt som kan ta decennier att genomföra.”
    ”Cementas fabriker på bland annat Gotland och Preems raffinaderier på Västkusten står för drygt två miljoner ton utsläpp vardera, men störst andel står stålindustrin och SSAB för. ”
    https://www.svt.se/nyheter/har-ar-klimatbovarna-som-ar-varre-an-flyget

      Folk vill inte höra fakta. De vill moralisera över flyg.

      Tycker du att vi ska stänga ner industrin?

        Nej, det låter sig knappast göras. Industrin är nyckeln till världens ekonomier.
        Men siffrorna i det jag citerade visar på det dilemma som måste lösas inom de närmaste 20-30 åren.
        Industrin måste anstränga sig att hitta lösningar som minskar dess miljöpåverkan.
        Där är SSAB på rätt väg med projektet som syftar till att framställa stål med hjälp av vätgas. Då blir restprodukten vatten istället för koldioxid. Problemet är bara att det kommer att gå åt stora mängder elektricitet som aktualiserar andra problem t ex utbyggnad av vattenkraft eller eventuellt kärnkraft.
        Problematiken är av en helt annan dimension än de idéer som leder till simplistiska uttalanden om att det räcker med att sluta flyga och käka plantbaserad kost istället för kött.

          Men alla kan väl bidra med det de kan?

      Skillnaden är att industrin måste forskningen ta hand om, där kan inte du och jag påverka mer än att som kund, och i den mån vi kan, efterfråga ”grönare” produkter. Våra resor för nöjes skull kan vi i alla högsta grad minska själv.

      Och vi gör mycket inom industrins miljöpåverkan. Men det märker nog inte gemene man av så mycket.

      /doktorand i industriella energisystem

    jag tycker det är märkligt hur det liksom ses som olika identiteter som slår ut varandra. antingen så flyger du inte eller så äter du inte kött och allt ska liksom vägas upp mot varandra. om du ser problemet med en sak är väl det rimliga att utöka det till att även bry sig om andra saker som har samma problem?

    Jo hennes resor bidrar säkert till att världsliga problem löses.

    Jag blir så matt, vad är det folk inte förstår?! Vi KAN inte fortsätta leva som vi gör; resa, konsumera och äta kött som om det i te fanns någon morgondag. Man kan inte kompensera för sitt resande med att sluta äta kött enbart, det krävs ett helhetsgrepp. Jag är själv vegetarian, reser inte med flyg längre och försöka tänka på min konsumtion men ändå lämnar jag ett ekologiskt fotavtryck som är skrämmande stort.

      Samma här, har varit vegetarian/vegan större delen av mitt liv och flyger inte i nöjessyfte. Man lär sig noll och ingenting om andra kulturer om man reser på det sättet som Kissie gör, dvs solar sillisarna på ett all inclusive hotel med andra skandinaver och postar sexiga bikinibilder på instagram. Det är mycket bättre att läsa en bok om en annan kultur eller prata med invandrare. Saken är ju inte att flyg står för så stor del av utsläppen, men att det är helt onödigt att flyga på semester flera ggr per år som folk gör i dag! Precis som det är helt onödigt att äta kött och lyxkonsumera. Det kommer inte finnas någon jord kvar till Kissies barn, men det väljer hon att blunda för. Folk är så fruktansvärt egoistiska!

    Har gjort bort mig ? shoppat för mkt o har fakturor jag inte kan betala. Ville bara berätta för någon. Skäms så mkt

      Bra jobbat. Antar att det inte var aktier du köpte? Eller konst? Eller något annat av värde? Hur kommer det sig att shoppingberoende alltid bara köper skit? Hade du köpt typ designklassiker från Bukowskis och äkta konst så hade du ju bars kunnat sälja det nu. Med vinst!

      Köp aktier eller guld nästa gång.

        Troll.

          Nej, jag menar det verkligen. Tänk om hen shoppat aktier istället. Då hade inte beroendet varit något problem och hen kunde till och med sålt med vinst! Eller om hen var konstsamlare och övertrasserade kontot för att investera i kinesisk konst. Konst som ökar i värde.

          Tyvärr verkar shoppingberoende alltid köpa ren skit som inte ens går att sälja på loppis. Typ kläder från hm, ljuslyktor från Ullared och kuddar från chili.

            johanna, har du en dålig dag eller? du låter lite bitter…hoppas att allt kommer lösa sig för dig

            styrkekramar till dig❤❤❤

              ”Johanna” har en dålig vecka/månad från vad man kunnat läsa här…

            Det är ju verkligen en jättebra lösning/svar till ts. ”Du borde gjort såhär istället/tänk om bla bla bla..” Jaa, men låt oss dra tillbaka tiden! Vänta, då kan hen ju låta bli att shoppa för mycket helt och hållet. Ja så gör vi!

            Du vet att aktier inte alltid går att sälja med vinst va?

            Ge dig nu Johanna, din förkylning rättfärdigar inte att du varit en bitterf*tta här inne hela helgen.

        Hur är det med dig vännen? Ingen bra dag va? ?

      Alla kan göra fel inland, försök att inte låta skammen ta över, det kommer inte hjälpa. Kolla om du kan returnera något och få pengarna tillbaka. Annars kanske låna pengar av nån du känner alt. sms-lån el. liknande om du VET att du kan och kommer betala tillbaka det direkt vid nästa lön. Annars ta kontakt med företagen och säg som det är, försök få en avbetalningsplan, bättre än att bara skita i att betala. Lycka till!

        Tack❤️ /ts

        skulle nog avråda rån sms lån..

          Jo, satans påfund, men som sista utväg om man vet att man klarar räntan och inte har ett allmänt shopping/pengaproblem. Bättre än obetalda fakturor på hög?

        INTE sms lån!!!! Räntan är helt galen, den effektiva räntan kan vara flera hundra eller tusen procent. Jämför med ett bolån som har under 2 procent.. Retunera alla varor eller delbetala om det är tex Klarna. Spärra dig själv hos Klarna och liknande företag för att hindra att det händer igen.

        Sms-lån? Är du dum i huvudet på riktigt?

          Nej, det tror jag inte. ? Läs förklaringen. Väldigt trevligt svar hörru. Trodde sånt skulle tas bort nu för tiden Camilla?

            jättebra att folk vet att smslån är dåliga men jag håller med den som gav rådet som sista utväg. vi vet ju inget om situationen för ts, finns det inkomst? var det en enstaka grej eller är det ofta så?

      kan du retuerna sakerna? eller sälja något annat så att du får råd? det är en av mina största rädslor att råka shoppa för mycket…det var nära för nån månad sedan men klarade mig precis. är mer försiktig nu och planerar mina köpt lite mer så det inte blir så spåntant 🙂 men älskar ändå att shoppa så det är svårt att hålla sig ibland 🙂

        SpÅntant…?

          oj, gör det så ont i dina ögon av denna felskrivning? behöver du ögondråppar kanske? 🙂 🙂

      Du kan inte returnera något? Försöka sälja av lite på t.ex. tradera eller liknande?
      Det går säkert att lösa och i bästa fall har du lärt dig till nästa gång ❤️
      Har du shoppat så mycket av någon särskild anledning?

      Jag har gjort samma många gånger. Shoppat massa onödiga kläder smink osv. Och nu har jag enorma skulder. Du duger som du är!!❤️
      Jag tog på instagram och Facebook det var boven i mitt shoppande. Ville vara lika ”fin” och ha lika fina kläder som dem perfekta tjejerna..

      Kontakta företagen. De brukar kunna skjuta upp fakturan en månad eller erbjuda avbetalning så kanske problemet inte känna lika stort. Det viktigaste nu är att du löser situationen så du kan betala oavsett hur du gör. Låta det gå till inkasso och KF är ingen lösning. Du kommer klara det bara du tänker på en lösning och inte stoppar huvudet i sanden.

      Fixa en avbetalning och ryck upp dig! Sköter du det så blir det bra igen. (Om du inte kan skicka tillbaks förstås, då gör du det omedelbart!)

      Kram, en vän gjorde samma sak. Sen började hon ta SMS lån för att täcka upp fakturorna och det var så det började gå riktigt illa, så vad du än gör ta inte SMS lån. Returnera allt du kan, kontakta företagen och se om det går att lösa med en avbetalningsplan. Om du inte kan returnera så kanske du kan sälja, men räkna med att du bara får tillbaka en bråkdel.

      Min vän har börjat gå i terapi, det hjälper med ångesten. Men inte med ekonomin, hon har tvingats begära skuldsanering.

      Ring eller Maila de företag du köpt av och förklara läget, kanske är de förstående och du kan returnera osv. Sälja av andra saker du har hemma på t ex tradera kan eventuellt inbringa en extraslant eller ta extrapass på jobbet om du kan skjuta upp betalningen. Lycka till.

      Ta kontakt med företagen som du är skyldig pengar och tala om hur det är, be att få en avbetalningsplan du klarar av eller kanske få återlämna varorna. Gör en budget och försök att betala allt så snabbt du kan = problemen löst och du har lärt dig av misstaget.
      Stort lycka till!

    Helt ärligt så tror jag Moder Jord är bortom räddning ??‍♀️

      Ja.
      Speciellt när folk i allmänhet inte vet att problemen inte kommer från kött och flygresor… De kommer från energisektorn och då framförallt kolkraftindustrin som står för mellan 80-90% av de globala utsläppen.
      Vad hjälper det då att sluta äta kött liksom..?
      Fel tillvägagångssätt, även om tanken är god.
      Lite som att leta pärlor med metalldetektor.. ?

        själva planeten kommer klara sig, det är människorna som nog inte kommer göra det tillslut..

        det är bara mänskligheten som är körd

    Sedan blir det ju dubbelt med influensers som flyger då de även marknadsför resandet och får folk att vilja resa mer.

      Ja precis! Om någon ifrågasätter detta svarar de bara, om de svarar, att det är deras jobb, precis som om de vore helt utan ansvar. De om några kan ju välja sina ”arbetsuppgifter” till skillnad från de flesta av oss. Bestämmer de inte själva vilket content de vill ha och vad de själva kan stå för?

    Tycker alltid det är lika intressant att höra följande argument kring resande: ”att försöka få människor att stanna på en och samma plats och tro att vi kommer må bra. Nej, jag tror verkligen vi människor behöver få upptäcka världen för att vi ska kunna lära oss mer”, som om motsatsen till att flyga är att stanna hemma. Nej! Med flyg transporterar en sig från punkt A till B. Dvs. från Stockholm till någon random turiststad där en sedan (ofta) stannar kvar 1-2 veckor. Det är alltså transport från punkt A till B hon inte vill ge upp. För det går att resa på andra sätt än med flyg, som skulle innebära att hon skulle upptäcka världen betydligt mer än på ett chartrat plan till valfritt turist-ställe. Jag säger inte att det på något sätt är fel, jag säger bara att minskad flygtransport inte behöver betyda mindre resande, bara det att hon (och många andra) skulle fundera över vilken typ av resande de faktiskt gör.

    Ursäkta men jag hänger upp mig på HUR hon flyger. Är det nåt speciellt flygbolag eller är det business? Ser nice ut ju.
    Mvh, ekonomisk vanlis.

      Det är business ?

        Och hon flyger ju inte business, hon tar bara bilder vid boarding – sen sitter hon med alla vanlisar längre bak i flyget. 🙂

          Fast business brukar boarda först – menar du att hon frågar om hon får låna någons plats? Och även om det inte är fullt har jag svårt att tro att de låter någon hålla på med en fotosession – de går ju dessutom runt och bjuder på champagne och tar folks jackor etc., har svårt att se att personalen tillåter att någon bara är där och fotar?
          Hur vet du att hon inte flyger business förresten?

            Undrar samma som du!

    Fast hon har ju rätt. Om alla människor slutade flyga, hade det ändå inte gjort nån stor skillnad. Det hon säger om att sätta press på de t ex Kina och Usa och få dem att bli mer miljövänligare, där hade man sett skillnad! Visst man behöver inte resa flera gånger i året, kanske inte ens varje år, men tycker att det här ”flygshameandet” är löjligt.

    Sådana där provokationer är en del av hela ekosystemet, i vilket så klart Bloggbevakning ingår. Liksom du som läser detta. Liksom jag som skriver.

    Provocera lite->få många kommentarer->få inlägg på Bloggbevakning->få nya besökare->få mer betalt av sponsorerna.

    Vi har skapat ett monster.

      Åh nej! Har bloggen blivit ett Schulmanskt monster? 🙂

    Något som jag nästan aldrig ser i miljödiskussioner är alla dessa husdjur, som jag tycker är onödigt. Någon som vet klimatavtrycket för all världens husdjur? Jag äter mer vegetariskt och alltid ekologiskt för hälsa och miljö. Sen läser man att Maggan Graafs hund äter 10 kg rött kött per vecka. Wtf? Äter alla hundar så? Finns Eko djurmat? Veganhundar? Är det rimligt att ha fem husdjur? Kan jag flyga 1 gång per år utan att bli påhoppad av min kollega som har fem husdjur, köper Kina skit och inte är eko vegetarian. Kanske införa något poängsystem?

      Hundar kan äta veganskt, och palla inte komma och käfta emot med skitsnack om att det är djurplågeri eller farligt eller ”onaturligt” (lol torrfoder e ju så naturligt). Min hund och tusentals andra hundar lever på veganskt foder och det har visat sig hjälpa mot diverse problem samt en av världens äldsta hundar åt ej kött.

      Så jo hundar kn äta veganskt. Och ägare bör överväga att byta till veganskt foder.

        Mina hundar äter barf. Jag anser att både veganfoder och vanlig torrfoder är onaturligt för varken katter eller hundar. Vilka problem hos hundar blir hjälpta av vegansk kost? Hur gamla hundar blir beror i allra högsta grad utav genetik. Att en stackare levde ett långt liv som vegan säger ingenting. Och vad är målet åldersmässigt för en hund? Väldigt stora raser blir inte lika gamla som andra, och det lär knappast ändras oavsett vad dom äter.

          Oavsett vad hundarna äter hade man kunnat ge födan åt en människa istället.

            Kan man säkert, men man brukar inte mata människor med slaktrester.

              Nä, men man kan odla grödor direkt till människor och INTE föda upp den absurda mängden köttdjur.

                Ja visst. Men varken jag eller mina djur kommer sluta med vilt eller vår egen animalieförsörjning, som är den absolut den största andelen av djurfodret hos oss. Och nej, vi kan inte odla människomat där våra getter betar.

        Hundar är allätare och bör äta av både och – inte utesluta det ena eller det andra. Katter är köttätare och bör endast äta kött.

        Bara för att du är vegan betyder inte det att det är hälsosamt för dina djur att vara det. Köp en kanin istället om du vill ha en växtätare, inte ett djur vars kost till stor del består av kött.

          Köp inget djur alls ur klimatsynpunkt.

          Ja katter med veganfoder skulle inte bli gamla. Ser ibland våtfoder med tillsatta grönsaker i butiken. Fullkomligt onödigt. Jag har inte flygit på 5 år, inga barn så jag har inget dåligt samvete för jag är kattägare.

        De *kan* men de kommer inte må vidare bra av det i längden. Raw är det optimala. Jag hade *överlevt* på en diet mest bestående av potatis men inte hade jag mått bra av det.

      Jag håller väldigt mycket med. Jag har en människa i min bekantskapskrets som gärna moraliserar högljutt och på sociala medier om andras miljövidriga köttätande och hur alla borde bli vegetarianer. Själv har familjen (med 5 barn dessutom) 2 hundar, 5 katter och 2 illrar. Hundarna är rejält stora dessutom och äter förmodligen mer än mig. Jag säger inget men biter ihop rätt hårt ibland när man får spydiga kommentarer från hennes håll.
      Jag minns att jag läst tidigare om vilket klimatavtryck Sveriges alla sällskapshundar har. Jag minns inte vad de jämförde med men det var inte på något sätt obetydligt.
      En annan sak jag också tänkt på som man aldrig heller ser nämnas är sockrets klimatavtryck. Det är ju något helt onödigt och helt tomma kalorier som varken är bra för människa eller miljö. Kött innehåller ju i alla fall näring. Om vi alla gav f*n i lösgodiset och all fika, plus att man tog bort det dolda sockret i färdigmat mm så skulle ju det vara win-win för alla. Men så klart väldigt trist. Jag har i alla fall inte sett den diskussionen hos människor som är vegetarianer eller veganer av miljöskäl.

    Folk kommer alltid resa, länder kommer fortsatt behöva sin turism. Fram med stora skatter för de som släpper ut mest!

    Inom en snart framtid kommer miljövänliga flygplan som genererar elektricitet med hjälp av solceller. Ser fram emot framtiden!

      Vilken forskning stöder detta uttalande? Vi måste ställa om nu, vi kan inte vänta flera decennier.

    Det där med att flyg står för 2 procent är fel. Det var för länge sedan. Nu står det för 20 procent. Är ju iaf onödigt att flyga inom landet.

    Jag orkar inte ens spendera min tid med att försöka förklara för människor som agerar som Alexandra hur fel de har. De är så enkelspåriga så det är pinsamt.

    Tycker dock inte det känns som att influencerna verkligen upptäcker världen, utan mer upptäcker olika lyxresorts som råkar ligga på olika platser.

      Ja hur ofta lär de känna lokalbefolkningen egentligen?

    Eller Engla som yrar om att minska sin konsumtion och leva med färre saker medans hon köper (tigger till sig) inredningsprylar som aldrig förr!!
    Tror även att hon konsumerar nya kläder, skor och väskor precis som vanligt men att hon döljer det eftersom hon skäms lite över det och hon märker hur vindarna blåser.
    Ett allvarligt konsumtionberoende bryts inte hur enkelt som helst.

    Exakt! Dessutom är det skrämmande att alla dessa influänsers är de minst slipade knivarna i varje låda. Noll allmänbildning, saknar basala kunskaper. Framtiden ser dyster ut.

    Flyger när jag behöver.
    Ca 1 gång om året.

    Äter mestadels kött. Då så lokalt och ekologiskt som möjligt.
    (Vi jagar älg, hare, rådjur, dovhjort, kronhjort, tjäder, ripa, orre och vildsvin).
    Fisken vi äter är till största delen egenfångad lax, öring, abborre, sik och gädda.
    Plockar hellre mina egna bär och svamp också än att köpa.

    Men visst, nog köper jag också torskblock på Coop. Aldrig känt någon miljöhysteri utan det här är en del av livsstilen där vi bor.
    Ta vad du behöver men lämna åt andra. Lite circle of life och indian filosofi kan man kanske kalla det.

    Däremot är jag väl en stor miljöbov iom att bussen har 2 avgångar per dag.. I brist på tåg och tunnelbana är bil ett måste.

    Med över 2 mil till jobbet är man inte så sugen på att cykla eller ta sparken till jobbet när man börjar klockan 5 på morgonen. I minus 35 på vintern..

    Funderade faktiskt på det här på flygplatsen i Italien tidigare i år. Vi har värsta plasthysterin medan jag på hotellet varje dag fick nya plastmuggar som var inslagna i..plast..
    Men det som fångade mest uppmärksamhet är hur folk betalar för att få sina resväskor inslagna i 8163627 varv plastfolie…

      Det där med plastfolie har du flygit genom Joburg någon gång? Alltså helvete vad de stjäl och har sönder väskor.

        Nej det har jag inte.
        Men jag ser ändå inte vitsen med att linda in resväskan i mer gladpack än vad jag förbrukar under ett helt år… Minutrarna innan man checkar in väskan.

        Har haft oturen att 1 endaste resväska har gått sönder och den fick jag ersatt.
        Ändå var det bara själva handtaget som pajjade.

        Men då checkar jag heller inte min mormors gammelmormors läderkoffert som håller på att vittra sönder bara vid anblicken, utan jag har en rejäl stryktålig resväska.

          Tänk en gång till då…

            Typexempel på svar som inte bidrar med något ⬆

    Raderar du kommentarer om Sandra B? Läste kommentarer o plötsligt var de försvunna.

      Ja, när sprider rykten så gör jag det…

        Hur definieras rykten här inne?

        Mvh

        Rykten? Hon köpte en väska för 18 000. Det är inget rykte.

          Det var inte heller varför jag raderade kommentaren. Jag väljer vilka kommentarer jag raderar och jag kommer inte sitta och motivera varje raderad kommentar här.

            Så ingen får nämna något om Sandra Beijer men så länge som det rör Isabella eller Alexandra så är det okej?

              Nä, så är det absolut inte men om du inte fattar varför jag raderade den så kan du inte ha läst kommentaren så noga. Man får kommentera om Sandra precis som alla andra. Nu år jag klar med den här diskussionen.

              Uppenbarligen så fungerar det så. Hoppas Camilla själv hädanefter kommer leva som hon lär…

              Ja, det är väl uppenbart att det är så? Anna Book är också okej att sprida rykten om obs! ?

      Vad stod det?

        Att Sandra Beijer köpt en väska för 18.000kr och att hon dricker mycket vin.

          Nej, du hade skrivit taskigare saker än så. Men känns väl onödigt att skriva ut dem igen tänker jag.

          Kommentaren du skrev om SB var allt annat än trevlig eller ens neutral. Fattar att den togs bort. Mår du verkligen bra av att spy ut så mycket galla som du gör här?

    Måste dessa influencers resa så fruktansvärt mycket då? Det är inget en, två gånger om året utan två gånger per kvartal, minst. Har för övrigt fortfarande inte sett en enda av dem försöka uppleva andra kulturer. De vistas på hotell, restauranger och shoppar lyx.

    Jag måste vara den mest miljövänliga här.. INGEN får in mig i ett flygplan utan minst 10 tequlia sunrise innanför västen.. Är så extremt flygrädd.. Höll på att bli kvar i Turkiet på sista semestern…

    på tal om resor. Camilla, kan du se över Jennys Matblogg och hennes senaste blogg-och-instainlägg?

    Tycker inte att det stämmer med markeringar osv

    Nyfiken fråga: alla ni som aldrig flyger, har ni inga vänner eller familj i andra länder som ni måste flyga till för att besöka? Både när det gäller mig själv och de flesta i min omgivning har vi en eller flera som bor utomlands permanent, där alternativet till flyg är några dygn på tåg..

      Eftersom jag bor med mina föräldrar så behöver jag inte resa någonstans för att umgås med dem. Min bästa vän är däremot polska och vi möttes online och har aldrig träffats just för att Polen har extrema arbetsförhållanden så hon jobbar konstant men när möjligheten finns och vi äntligen kan träffas så blir det i så fall en flygresa per år eller vartannat år och det är ingenting jag får dåligt samvete över eftersom sista gången jag flög var 2004.

      har bara en kusin som bor i england och har ingen kontakt alls med denne pga olika anledningar. så nej, behöver inte flyta för att träffa någon. vilket är tur för jag har inte ens råd med att flyga. om jag hade det så skulle jag gärna åka iväg på en semester resa och njuta fullt ut!

      Nej, mina nära drar bara på semester. Själv drar jag till Dalarna om jag vill åka bort några dagar. Inga konstigheter ?

      Har kompisar som bilar hit för att träffas. Annars håller vi kontakt på Skype. Senaste gången jag flög var väl 5 år sen då jag skulle på en släktings bröllop. Innan dess säkert 10+ år sen.

    Det går åt lika mycket mat för alla hundar och katter i USA som för 62 miljoner människor enligt sverigesnatur.

      Köp bara djur från ansvarsfulla uppfödare och se till att de inte tjuvparar sig så kan vi få ner mängden hundar och katter ?

    Även om man skulle bortse från miljöfrågan vad gäller flygandet så tycker jag att vi har en rätt äcklig inställning till resande överlag. Vi ser det som vår rättighet att besöka platser bara för att uppleva något annorlunda från vår egen vardag. Andra klimat, andra byggnader, andra språk, annan mat, som om de existerade för vår underhållnings skull. Hotellanläggningar där man kan leva hundra gånger lyxigare än lokalbefolkningen och sen påstå att man upplevt kulturen. Och ibland använder vi de exotiska miljöerna bara som kuliss för våra idiotiska påhitt som konferenser, möhippor etc. Jag tror många av oss skulle må bra av att få kämpa för brödfödan och vardagen lite istället för att vara fixerade vid att få skryta om våra fantastiska upplevelser.

      Vilken generaliserande kommentar.. är det ok att resa om man inte bor på en stor hotellanläggning? Och vad vet du om hur personer kämpat eller ej?

        Jag bestämmer inte om det är ”okej” eller inte att resa, det får var och en avgöra för sig själv. Så otroligt mycket rikemansproblem bara alltihop. Åh nej min utlandsresa, min spraytan, min iPhone och mina upplevelser som jag har rätt till pga rik västlänning. Jag tycker hela Sverige borde prova att leva på existensminimum ett år och se hur det känns, och ja jag själv skulle nog också få lite nya insikter av det.

    Varför kritiserar ingen Forni och Hamiltons podcast???? Är det bara jag som tycker Forni skulle vara bättre utan Hamilton? Tycker deras kemi är jättedålig och känns som att Hamilton hela tiden vill hävda sig mot F??

    Klimatpåverkan blir väl lika stor oavsett om resenären snackar med lokalbefolkningen, lär sig knyppla, träffar en faster eller ”bara” solar och äter. Förstår inte hur man skulle kunna avgöra om någon har giltigt skäl nog?. Så länge man rör sig inom lagens ramar. Sammasak med de som menar att de är borta länge. Jaha? Så klimatavtrycket blir mindre för att du är borta 4 v. Istället för 1 eller 2v?

    En annan aspekt av klimatproblem som jag tycker i fluencers borde få frågor om är konsumtionen. Denna onödiga konsumtion som människor sysslar med alltså… hemskt att se.

    Min man jobbar som flygvärd och reser varje dag med jobbet. Pga flygrabatter så reser vi minst en gång varannan månad med flyg. Fy för oss! Planerar att fortsätta så och är väldigt tacksam för de möjligheterna.

    Veckans Wisti i DN från i dag:
    ”Thailand är paradiset på jorden. Jag åker dit två gånger om året. När jag ser ut över havet där blir jag så ledsen över hur vi förstör vår jord.”

    Om vi ska göra nåt fett för miljön, vad sägs om att vi INTE slår rekord i julshoppping i år t. ex? Hata på alla som flyger allt ni vill, men hur tror ni att era barns leksaker och prylar kommer hit? Det är inga renar som flyger med dem i alla fall.

    Om folk som reser ska skippa det, då är det väl även rimligt att vi alla skippar julklappar, julpynt osv? WHO’S WITH ME?!!!!

      avstå från julshoppingen?? vad är du för monster???????

        Dom kallar mig grinchen

      Jag är redan med dig! ? ingen julhandel för mig de senaste fem åren.

    kommer ärligt talat börja bojkotta alla influencers som inte tar hänsyn till miljön och inte slutar resa 509878577689 ggr per år

    Att ständigt förneka sitt eget ansvar. Alla ”gigantiska fabrikers utsläpp” fortsätter pga efterfrågan. Visst, individen har det inte lätt. Vi är indoktrinerade i denna konsumtion och kapitalism. Men det är ohållbar och det är den enkla sanningen. Vår konsumtion får de utsläppsgenererade giriga hjulen att gå runt. Jag förstår förnekelsen och att man saknar kunskap, men det gör mig ledsen. Vi måste vakna upp och företag och politiker måste ta sitt ansvar samt upplysa samhället om dess ohållbara leverne. Människor ser nog bara framför sig allt de kommer förlora på en omställning, men faktum är att det finns så mycket att vinna. Inte minst ser vi att ohållbarheten inte bara gäller jordens framtid och resurser utan vårt mentala mående. Uppenbarligen är samhällets uppbyggnad felaktig på fundamentala plan. Det är inget konstigt i sig att det blev så – men vi måste inse och erkänna problematiken och sedan gemensamt jobba för att lösa den. Sen ska jag vara cynisk och säga att absoluta majoriteten absolut inte reser för att upptäcka eller skapa förståelse och öppenhet för andra människor och kulturer eller på något sätt jobbar med något slags fredsbevarande.

    Finns fan inget hopp om en del, riktiga ruggugglor, elaka som satan, varför?

    Camcam, återkom gärna när du tittat på Cowspiracy.

      Dock är den inte speciellt aktuell om man som konsument enbart köper svenskt kött. Väldigt stor skillnad på amerikanskt och svenskt jordbruk.

    En kompis visade mig Monas U och maken till klicka här människa har jag aldrig sett. Tydligen Ellosgroupie och skönhetsslukande av det mesta. Att inte gamla människor förstår bättre och tar sitt ansvar? Nä jag börjar tappa tron på att vi kommer att klara av att rädda jorden?

    Hur mycket belastar Internet miljön inklusive kryptogrävning?

    Undrar var dom gör hennes fransar..? #kina

    Köttindustrin står för 45% av klimatpåverkningar, transportsektorn står för 55 %. Nej det kommer inte hjälpa att bara börja beställa lite mindre kött på restaurangen men hon har en poäng i att enskilda privatpersoner inte kan förändra världen själva med sina val utan politikerna och företagen har ett otroligt stort ansvar. Sen ska man som privatperson inte sluta ta ansvar bara för det.

    Det är så irriterande med kändisar som tycker att de ska vara förebilder och predika för andra, att de inte kan göra något som verkligen är obekvämt och jobbigt. Man behöver inte flyga för att träffa nya människor. Förr hade man inte råd att flyga. Och psykiska ohälsan stiger bland unga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.