Ingenting väcker reaktioner som en ny väska

Nog för att man kan ha åsikter om konsumtion och designerväskor men det tunga artilleri som dras fram så fort det införskaffas en ny prylpåse bland influencerna är snudd på imponerande. 
Det räcker inte med att kritisera konsumtionen – nej, nej! Helt plötsligt handlar det om att stoppa slaveriet, förhindra att kvinnor tvingas föda barn på svarta sopsäckar och sätta punkt för hela världens hunger.
Det går från att vara relevant kritik om konsumtion till någonting absolut absurt. Eller menar de som skriver dessa kommentarer att de själva lever på existensminimum och skickar varenda överbliven krona till bättre behövande?
Det tror jag knappast, och då blir det hela ingenting annat än kast med liten småsten i glashus.

Kritisera gärna konsumtion men gör det på ett relevant sätt som kan tas på allvar.
För så vida du själv inte gjort allt i din makt för att förhindra att fler barn föds på plastpåsar så gör sådana argument att hela debatten enbart framstår som fånig.

Konsumtionskritik – relevant.
Att Sandra Beijer ska skicka alla sina pengar (inte bara väskpengar, utan ALLA pengar) till fattiga plastpåsefödda barn i Afrika – ej relevant.

182 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Håller med dig. Undrar hur dessa bittra människor är och vilka de är? Absurt är ordet.

      Bittra? Dom är människor som inte är köpgalna och inga egoister.

        Man kan vara bitter ändå 🙂 de kanske inte är köpgalna, men de framställer ju inte sig själva som speciellt trevliga direkt

          Läste en undersökande artikel i Atlantic och prodkostnaden för en sån väska är lägre än 10 procent av butikspriset. Dessutom går man runt och gör reklam för LV. Plus att Sandras reklam på bloggen får nog några att köpa LV. Hon borde fått den gratis.

        Men herregud. Reaktioner som dessa är ju helt befängda. Sköt er egen ekonomi i stället för att lägga sig i vad andra gör för sina surt förvärvade slantar.

        Jag älskar väskor och har som mest spenderat 48 000 sek på en enda. På vilket sätt skulle världen bli bättre av att jag inte köpte väskan? Jag tjänar inte särskilt mycket över medel, men sparar varenda krona jag kan, och skänker fortfarande mycket pengar i förhållande till min lön. Hade jag varit mindre köpgalen och egoistisk om jag köpte McDonalds och H&M för alla pengar?

      Hur mkt kostar den? Vill ha en haha men lär ta tid att spara ihop…

    Folk borde först titta och se om de själva har rent mjöl i påsen. Jag hoppas att dessa personer är veganer, inte åker på flygresor, har inga barn, köper inget läder, har bara på sig återvunna secondhand kläder, återvinner allt på rätt sätt, inte använder smink som är testat på djur, inte handlar från några märken som kan länkas till några slags orättvisor, inte kör bil, donerar alla extrapengar till välgörenhet, etc etc etc.

    Så tråkigt att kritik ofta framförs på ett så himla dömande och attackerande sätt.

      Få se, när jag äter kött är det framförallt naturbetat ekologiskt från Kaprifolkött, mejeriprodukter och ägg äter vi inte. Äger inte bil, flyger inte, bor 4a personer i en brf 3a där vi vill bo så länge som möjligt bland annat för lägre miljöpåverkan.

      Köper i första hand så mycket som möjligt till barnen på second hand, köper i andra hand saker till mig själv som verkligen håller och går att laga, prioriterar svenska märken med hållbarhetstänk framför allt i alla inköp.

      Återvinner självklart så mycket som möjligt, använder enbart ekologisk hudvård och smink. Hm, nej, har en mascara från Isadora inser jag…

      Har inte jättemycket pengar, men skänker en summa varje månad till läkare utan gränser samt försöker ge av tid och saker. Jobbar för ett aktivt lokalsamhället där vi snarare lånar saker och kläder av varandra än att alla köper till sig själva.

      Ser inte ut som en hippie.
      Får jag kritisera nu?

      Tycker jag att jag är fantastisk och förtjänar en klapp på axeln, nej, jag konsumerar helt klart för mycket fortfarande för att det skall vara hållbart. Men jag försöker och ja, det är provocerande att se hur när klimatet blir mer och mer extremt, isbjörnar svälter, tundran tinar, folk dör i översvämningar, andra människor dör i slavfabriker i Asien så lallar en massa människor här runt och bara slår fullständigt dövörat till som att det inte rör dem i ryggen.

      Ingen kan göra allt, men en kan fasen försöka göra en liten gnutta bättre för varje dag, i varje val.

        Vem du har så rätt. Bra.

        Imponerande människa är du! Ser upp till dig. Önskar att fler har som du.

        Och sandra kanske har valt att omge sig av fina saker istället för att skaffa barn, vilket ur miljösynpunkt faktiskt är bättre

      Fast en så kallad ”influencer” är någon som skall inspirera andra människor så därför behöver dessa vara mer genomtänkta i sina val och vad de framställer som ett OK leverne. Så är det bara…

    Varför får en inte köpa väskor? Fattar inte? Jag har några (3, köpta under en period på 4 år) väskor som kostar över 20k styck. Ska köpa den där väskan med nu fast annan färg. Är väl bättre köpa en dyrare än 10 på typ H&M.

      Förstår inte varför folk alltid har behov av att berätta priset på deras väskor. Vad vill ni ha? Applåder?

        (By the way, har köpt två väskor de senaste fyra åren. Från H&M. Håller fortfarande)

        Och alltid förutsätta att de som köper billigare konsumerar mer? Känns det bättre på nåt sätt?
        Jag har köpt en (1) väska de senaste 10 åren, till ett pris nånstans mellan LV och HM…

        Och så måste man berätta att de är en investering, för de behåller faktiskt värdet, eller kanske t o m ökar i värde. Yes, yes vi vet vid det här laget.

        Jag fattar inte varför kvinnor ens behöver 10923 olika väskor, oavsett pris??
        Det verkar helt vrickat att ha väskor som ”intresse/hobby”. Man har ju noll intellektuellt utbyte med en väska!
        Kan inte ni väskfantaster berätta vad ni får ut av era loads av väskor, för jag är ärligt nyfiken?
        (Jag undrar förresten samma sak ang. skor, men det kan vi ta nån annan gång…)

          Fråga. Din ryggsäck. Råkar den vara en fjällräven? ?

            Absolut inte! (men en liten Herschel däremot^^)

              Ok.?
              Jag tänker att du har ditt svar där. Du visste direkt vilket märke den har och när jag kollar på dem så kommer de i många fina färger och utföranden. ?

                Jaha! Tänkte att du hintade om att de som har Fjällräven-ryggsäckar oftast tillhör en ’speciell’ typ av människor… Men då är jag med! ^^

                  Ha ha förstår att du tog det så för det kunde lika gärna varit det. ??

            ?????

          Kan du förstå någon som har teknik som intresse och köper ny mobil så fort det kommer en på marknaden? Eller de bilintresserade som byter bil trots att de inte haft sin förra i mer än ett år? Eller min pappa som har 4 motorcyklar, de som samlar på nyckelringar eller köper böcker de bara läser en gång för att sen ställa i bokhyllor eller…

          Hur mycket av allt det vi äger (väskor eller inte) behöver vi verkligen?

            Praktiskt sett så behöver vi ca två overaller. En att ha på oss när den andre ligger i tvätten.

            Efter det så behöver vi praktiskt sett inte mycket mer. ☺️

              Exakt. Men så fort det kommer till kvinnors konsumtion (eller intressen) så ska det ifrågasättas om vi verkligen behöver (och nej, ingen behöver), varför vi inte skänker pengarna i stället, onödigt dyrt osv.

              Ja! Overall-mode 🙂 Skulle vi inte kunna fixa så att alla influencers kommer till en miljö-mode-mässa? 🙂

            Nu är det ju av någon anledning generellt kvinnor som behandlas här så kritiken blir väl därefter.

            Men jag personligen är mer kritisk till de som ständigt byter mobiler, köper nya datorer, elektriska pryttlar från wish eller har bilar och andra motorfordon som hobbys än en onödig väska, såklart. Och då äääälskar jag teknik, utbildar mig inom teknik och drömmer om att ha två fantastiska skärmar, en ritplatta, en snabbare processor, en tunnare laptop osv.

            Men det funkar ju inte, jag får nöja mig med min gamla skärm ett tag till för jag behöver faktiskt inte en bättre på riktigt även om det vore skönt, jag får nöja mig att sitta i skolan och använda utrustningen där och dela med andra osv.

            Vi måste sluta bete oss som småbarn. Jag vill ha en massa, helst nu genast på en gång, men det kanske inte är rätt prioriterat när världen ser ut som den gör. Vi måste minska vår konsumtion. Punkt. All konsumtion.

            Och nej, det betyder inte att vi alla enbart skall ha två overaller, men en behöver kanske inte heller ha två bilar, tre mobiler, en motorcykel, två skotrar, 4 tv-apparater,10 handväskor, en långflygutlandssemester och helt ny inredning varje år?
            Vi måste börja skilja på faktiska behov och upplevda behov.

              Jag tror faktiskt att de familjer idag som har två bilar verkligen har ett behov. (Så klart undantag som bekräftar regeln)

              Och ja vissa köper saker helt i onödan men om jag tittar i min omgivning så gör det flesta det inte. Det finns en gamal moral i att man ska köpa saker som håller och kan man laga så gör man det. Problemet är väl mer att saker varken håller eller går att laga. Jag brukade göra mindre reparationer på min bil förr men idag kan man inte ens byta en glödlampa utan specialverktyg.

              En annan sak. Man behöver egetligen vara rätt rik för att ha råd att ha få saker. För då vet man att man på studs kan köpa eller fixa en ny när man behöver det. Man behöver inte ha saker i lager för säkerhets skull.

              Jag levde för ett tag sedan i vissa avseenden som en fattig student. Hade få saker och hyrde i andrahand. Jag upplevde en otrolig frihet. Som att jag var fri som en fågel och hela världen var min lekplats. Men…. och det är ett stort men, det kunde jag känna och tycka vara ett roligt äventyr pga att jag visste att jag alltid kunde köpa mig en plan-b. Den som inte har den säkerheten sover nog inte så gott om natten då den vet att den kan stå på gatan när som helst.

              Så igen, japp det finns småungar när det kommer till konsumtion. Men jag tror på riktigt att de är i minoritet. Och ofast de som jobbat sig till medelklassen. Och jag tycker det är alldeles för lätt att moralisera om andras pengar.

        Eller hur!

      Är det verkligen de enda två alternativen? En dyr eller massor av billiga.

      Varför skulle man köpa 10 på HM? Det är ju samma kvalité på dina väskor som på HM väskor. Du betalar ju endast för märket,?för du är en slav.

        Nja, inte så många läderväskor att shoppa på H&M så samma kvalité? Nej.

          Fast jag har en väska i fejkläder från HM som jag köpte för typ 10 år sen, använde den flitigt till och från i flera år och jag har den kvar, den här hållt sig. lädret är helt kompakt som när jag köpte den. Så nej det är kanske inte samma material som än ”äkta väska” men det betyder ju inte att kvalitén är sämre.

            En*

          Fast Sandras väska är ju inte heller i läder, om det är ditt argument…

        Där har du fel Anonym 07:55. Märkesväskor från riktigt fina märken håller ofta i generationer. Det kan man inte säga om HM.

        /MVH någon som har väskor från Chanel, Louis Vuitton, mm från 80-talet i bättre skick än väskor man ser på stan från billiga butiker.

          Nu kan jag inte svara för flera generationer av HM-väskor. Men jag har två väskor min mamma hade som ung. Jag har haft dem sedan gymnasiet och är nu 38. Min mamma lägger otroligt lite pengar på sådana saker så jag kan inte tänka mig att de var dyra vid inköp. De är fortfarande superfina. Den ena ser inte ens använd ut på utsidan och den andra har ett litet märke för att jag är klantig. Så visst kan billiga, icke läderväskor hålla flera generationer.

            Superhärligt att höra! Heja hållbart mode!

            Jag har också en väska som min mamma köpte när hon var ung. Hon flyttade hemifrån som 15 och var ensamstående till två barn redan som 21åring så det var mest troligt en väldigt billig väska. Den är ännu i jättefint skick.

          Ja dom kanske håller bättre än H&M väskor, Men håller dom bättre än en äkta läderväska gjord av ett icke känt designerföretag och köpt för ca 1500-2000 kr? Hur mycket tror du dina väskor kostade att producera? Det är ju själva märket som kostar och som du betalar för och inte materialet.

        Faktiskt inte. LV har väldigt höga krav på kvalitén på väskorna de säljer. Bland annat måste varje väska testas innan den får säljas och genomgå ett test med vikter.

    Jag förstår inte hur de där väskorna kan sälja så bra? Skittråkiga färger och tråkig design.

      Klassiska 🙂 de går aldrig ur tiden. Sen kan såklart inte exakt alla tycka om designen.

      Status skulle jag gissa på.

        Folk tror att de ger status, skulle jag säga.

      Tyvärr tänker jag bara på alla fejkväskor när jag ser den ”klassiska” LV designen.

    Jag tror det kort och gott handlar om avundsjuka, men inte nödvändigtvis att de är avundsjuka på väskan eller prylen i sig, utan den (enligt gnällarna) hutlösa summan som lagts på väskan/prylen. Alla gör vad de vill för sina pengar, men de som inte har drivor av pengar är helt enkelt avundsjuka på de som har mer och får då dessa helt sjuka anfall av avundsjuka.

      Eller så tycker folk att det är ovettigt att lägga 20000 på en väska man antagligen inte behöver och om man har så mycket pengar ”över” kan man lägga det på att hjälpa bättre behövande. Gammal solidaritet som inte finns i folk hövven längre

        Varför skall det alltid gnällas på vad folk gör med sina egna pengar? Vad vet du för övrigt om vad denna Sandra gör för välgörenhet, hon kanske gör en massa utan att skriva om det. Oavsett om folk ger något till välgörenhet eller inte, så har ingen någon som helst rätt att lägga sig i vad folk gör med sina pengar. Ser ni gnällare inte hur sjukt det är att att ni är upprörda/gnäller över vad andra lägger SINA pengar på? ?

        06:55 precis! ❤

        Om de själva hade 20000kr över hade de antagligen inte heller lagt det på välgörenhet utan spenderat på sig själva. Det är sån hyckleri. Du har ingenting att göra med vad folk gör för sina pengar. Och vad vet du, de kanske skänker till välgörenhet OCKSÅ.

      Men var kommer denna tro på att det är avundsjuka ifrån?

      Skulle du själv varit avundsjuk?

      Jag har verkligen inte drivor med pengar, framförallt inte nu när jag är student men jag skulle kunna köpa en väska för 20kkr men varför skulle jag det? Finns liksom absolut ingen som helst anledning. Och lägga pengarna på annat, ja, det gör jag ju men inte på 10 billigare väskor som någon satte det mot.

      Personer jag är avundsjuk på (men inte missunnsamm) – personer som kan investera i skog, filantroper – personer som kan viga sitt liv i egna humanitära stiftelser och verkligen försöka förbättra vår värld, och under mina sämre dagar, personer som är helt friska.

      Avundsjuk på influensers som kan spendera massa tid och pengar på illusioner? Nix, inte alls. Bitter? Nix, inte alls. Tycker jag att det är väldigt, väldigt sorgligt? Ja, det är faktiskt supertragiskt.

        Men om man har drivor med pengar då? För mig som har ett par miljoner i disponibelt kapital blir det liksom inte kännbart om jag lägger 20 000 kr på ett inköp (oavsett om det är en väska, matta eller vad det nu må vara). Det påverkar överhuvudtaget inte min ekonomi och därför kan jag välja att lägga pengar på en dyr väska istället för en billig. Om jag däremot inte hade haft pengar så hade jag också prioriterat väldigt olika.

        Men nu är det som det är och jag köper ytterst sällan billigt från de stora kedjorna eftersom jag är ytterst tveksam till textilarbetarnas arbetsförhållanden och löner. Det är omöjligen samma kvalitet, sömnad eller hälsosamma arbetsförhållanden som dyrare varianter för då skulle de aldrig kunna säljas så billigt.

          Om du har drivor med pengar då kan du ju verkligen göra skillnad i vad du konsumerar. Du kan välja att köpa en läderväska från en etisk producent, i ekologiskt garvat skinn tex, men då blir det ju troligen inte en LV eller hur? Om du har drivor med pengar kan du ju istället köpa en välvårdad vintage väska kanske? Men absolut, som jag skrev ovan, när jag köper något till mig själv försöker jag i så stor utsträckning som möjligt köpa något som håller länge samt går att laga och det gäller ju för flera av de stora märkena vad gäller handväskor tex men även för flera svenska märken som tex Kavat eller Houdini. Det handlar inte om en väska för 20kkr. Det handlar om mängden konsumtion. Mängden resor. Bara för att du kan, kanske du inte måste.

    Fyfan för att vara influencer och behöva stå ut med att folk granskar allt man gör med lupp.

      Ja stackars dem. Bättre att vara sjuk och granskas av försäkringskassan då! För vi andra slipper ju undan samhällets granskning…

        Jag menade absolut inte att det är synd om dem, det är högst självvalt att vara influencer. Uppenbarligen trivs många med det.
        Det är enbart min personliga åsikt jag vädrar när jag skriver att det verkar vidrigt att bli granskad på det viset de blir.

    Kritiseras folk som köper bil också? För då är det ju inte alla som köper billigast möjligt, utan då är det okej att spendera bara för att ha ett visst märke och massa finesser. Det är också ytligt i så fall.

      Håller med fullständigt. Samma sak med resor (om man bortser från de mest nitiska miljöaktivisterna men de verkar jag bara stöta på härinne). Alla tycker att det ”låter sååå hääärligt” när någon ska till Thailand på vintern eller åker en weekend till New York. Ingen ifrågasätter vad tre veckor i Thailand kostar för en familj på fyra eller vad det kostar att bo fyrstjärnig och äta ute varje dag under New York-resan. Men att lägga samma summa pengar på en väska eller klocka verkar sticka i ögonen på ett helt annat sätt. Det är SÅ MÄRKLIGT.

    Den väskan är fin och är nästan alltid slutsåld i LV-butiken här i sthlm

    Alltså jag förstår ärligt inte problemet. Är det inte mycket bättre att lägga svinmycket på en läderväska som är tillverkad i Europa/USA och som man sannolikt kommer ta hand om, än att köpa 100 st billiga plastväskor tillverkade under mycket värre förhållanden i typ Bangladesh och som håller ett fåtal år?

      Gå på loppis. Finns massvis av billiga väskor som är hela.
      Eller sellphy, tradera mm.
      Me tanke på hur mycket begagnade kläder som finns nu så behöver man inte handla nytt.
      Har inte en enda märkesväska men alla mina väskor är hela ? så skylla på kvalitet är bullshit.

        Jag skyller inte bara på kvalitet, och ja, jag håller med om att loppis är bästa alternativet. Men jag tycker ändå det är absurt att folk som shoppar loss på allehanda kedjor ska raljera över att hon köpt en dyr väska, när dom själva köper grejer som tillverkats under slavlika förhållanden. Självklart betalar hon mycket för märket här, men jag personligen tycker ändå att detta är ett bättre alternativ än att handla ens en endaste väska på HM.

      Vem behöver 100 väskor till att börja med? Och det finns mellanting. Man kan köpa en svensktillverkad väska för några tusenlappar som är bättre både för miljö, plånbok och svenskt näringsliv. Ursäkten att man köper en svindyrt väska från USA eller Frankrike för att det är bättre för miljön är skitsnack. Man betalar för märket, för känslan att gå omkring med ett eftertraktat objekt på armen. Ingen här som köper märkesväskor för 20K skulle någonsin byta ut dem mot en 5000 kr väska i samma kvalité från ett okänt svenskt märke…

        Mona i sitt Universum verkar behöva 100 väskor. Med tanke på sin shopping.
        Fast numera verkar hon inte använda handväska längre. Måste stoppa bilnyckeln på nått bra ställe istället

        (Enl uppgift hennes blogg ?)

      Vem behöver 100 väskor. Tänk om!

        Vem behöver 100 väskor? Tror inte att det är många som behöver så många, men man kanske gillar väskor och lägger då pengar på dem. Jag någonstans 30-40 stycken (kanske mer, har inte räknat dem på ett tag), och det är en salig röra av både billiga och dyra väskor. Varför har jag så många? Jo, för att jag gillar väskor helt enkelt.

      Det är inte som att HM och LV-köparna lägger samma summa pengar på väskor. Det är nog många som har vad en designerväska kostar som väskbudget för hela livet, skojar inte. Ska man ta hand om sin väska måste man dessutom ha fler att byta med. Enligt ditt resonemang skulle den som har fyra designerväskor att rotera motsvara en person med 400 HM-väskor. Har man möjlighet att handla så mycket på HM lär man inte göra det utan istället välja bort kvantitet för kvalitet eftersom det andra blir viktigare än det första när man väl har de antal väskor man så kallat behöver.

      Men äh, såklart jag inte menar att man MÅSTE köpa 100 väskor… Men OM hon har pengar så är det inte bättre då att hon lägger det på EN väska som dessutom är tillverkad under bra förhållanden? Jag äger ingen så dyr väska och jag köper det mesta på loppis. Men alltför många shoppar loss på HM var och varannan helg, utan att tänka efter under vilka förhållanden kläder och väskor tillverkas, plus att polyester och propylen är plast och varken håller länge eller bra för miljön.

    Alla gör vi olika val. Men att köpa piratkopior bidrar direkt till slaveri, barnarbete och prostitution. Finns inte mycket annat man kan köpa som jämför sig. Även fast konsumtion i långa loppet är dåligt för miljön.

      ?

    Fast jag tycker kritiken är klok. Så många människor som dör av svält och fattigdom. Jag skulle självklart hellre gett pengarna till tex röda korset. Så mina medmänniskor kan överleva. Jag blir inte ett dugg lyckligare av att ha en dyr väska. Hur ska vi någonsin kunna få en bättre värld om vi inte tänker om och tycker att materiella saker absolut inte är så viktigt. Så tycker och känner jag.

      Ok men resonerar du så om allt? Aldrig lägger pengar på en lyxigare måltid/en ny tröja/att gå på bio/en fika? Eftersom du mycket hellre ger pengarna till välgörenhet så lägger du väl ingenting förutom det mest basala (tak över huvudet och (billig) mat) på dig själv?

        A hur kan man jämföra en fika med en väska som kostar 17000 du är knepig.?

          Blev genuint glad att kallas knepig 🙂

          Nä, men klart man kan jämföra. Vem bestämmer var gränsen går? Är en väska för 8000 ok att köpa? 2000? 500? 200?

            A Förstår precis hur du menar. ?

            Allt är dessutom rellativt. En fika på 100kr för anonym ovan är kanske rellativt hur mycket pengar hen har disponibelt jämfört med den som kan köpa en väska på 20’kr.

            Anonym borde då för att leva som hen lär skänka sin hunka istället för att ta en fika hen inte behöver. (Enligt anonyms eget resonemang.)

            Det är alltid lättare att moralisera över andras leverne och framförallt pengar.

              Så sant. Så lätt att ha åsikter om vad andra borde lägga sina pengar på…. Något som det pratas mycket mindre om är vad vi lägger vår tid på. Hur många influencers går ut med att de gör frivillig-arbete? (ex. ”serve the city”)

              Men du vet inget hur mycket jag ger till behövande. Så du yttrar dej för mycket över sånt du ej vet. Många som har liten inkomst har tex fadderbarn. Så hoppa inte på mej. Det är inte Nice.

                Och nån med två fadderbarn kommer att tycka att du kan ha ett till i stället för att köpa en latte på stan två gånger i månaden. Spelar ingen roll hur mycket vi skänker, någon kommer att tycka att vi lägger pengarna på oviktiga saker ändå. Och det gör vi till stor del.

                Inte menat att ”hoppa på dig”. ?

                Men så länge du unnar dig minsta lilla så kan du alltid göra bättre enligt hur du resonerade ovan. Och så tycker jag inte du varken ska leva eller känna.

                Visst ska man göra vad man kan men med måtta. Livet är orättvist och ingen blir gladare för att du inte också har det bra.

      Tror faktiskt de flesta inte hade gett sina 200000kr till röda korset 😉

        Hoppas inte väskan kostade 200 000 ändå…

          Tror du förstår att det blev en nolla för mycket av misstag 😉

        Kanske inte. Men många hade nog försökt använda sin lön på något vettigt. En märkesväska är liksom symbolen för konsumtionshets, kapitalism och förtryck. Den har ju verkligen INGET reellt värde. Hon kan inte ens packa ner mat och förband om hon ska resa med den. Det är ful onödig lyxpryl som någon fattig unerbetald indier gjort och som någon tjänar multum på.

          ”Vettigt” är ju högst subjektivt. Jag tycker inte att en bil, en hund eller en smartTV är vettigt att lägga pengar på. Är säker på att det finns andra som tycker att det är vettigt. Jag lägger mycket hellre mina pengar på antika möbler, designväskor och helger på spa. Det är vettigt för mig.

            Haha, vi publicerade exakt samtidigt.

            ????

              Såg det ?

            Verkligen högst subjektivt. Jag skulle aldrig betala ca 20 000 kr för en överprisad sportlovsvecka med familjen i fjällen eftersom jag tycker det är orimligt dyrt i förhållande till värdet. Ändå är det vad mer än hälften av barnens klasskamraters föräldrar väljer att göra varenda sportlov år efter år. Jag lägger absolut ingen värdering i deras val utan säger bara att jag hellre lägger pengarna på annat. Så intresserad är jag inte av skidåkning och liftköer. Att köpa en väska för samma belopp har jag däremot inga som helst problem med.

            Har också kompisar och arbetskamrater som valt att ha egen häst och jeeezuuus, där pratar vi KOSTNADER. Bara stallplats i Stockholmsområdet är som att betala hyran för eget boende. En dyr väska är ingenting i jämförelse. Men vi är alla olika och prioriterar olika och det är inte konstigare än så.

            Håller med till 100%! Åk till valfritt land där merparten lever i fattigdom och fundera hur vettigt det är med några alls av dina inköp. Där kan 100kr betala en hel månadshyra för en familj… Och den summa lägger nån på fika var och varannan dag. Vettigt? Tja, högst subjektivt!

              Fika kan kosta typ 25 kr. Sedan har jag jobbat för röda korset. Det är stor skillnad att se fattigdom på tv änn att uppleva det i verkligheten. Då inser man plötsligt hur lite lyxprylar betyder.ok.

          Något vettigt? Som en teknikpryl? En mobil kanske? Eller en fin högtalare?

          Så spännande hur kvinnliga intressen alltid ses som onyttiga och inte kan finnas någon mening med. Men om du hade studerar antropologi så hade du insett att det inte stämmer. Att det visst finns en mening. ?

            Nej jag tycker inte att teknikprylar är vettiga att lägga pengar på och jag har läst 60 poäng socialantropologi på GU. Kommer du inte på något vettigare än väskor och mobiltelefoner att lägga pengar på så tycker jag synd om dig.

            Vettigt är att lägga pengarna på tjänster istället för varor. En konsert kanske, eller en föreläsning. Eller varför inte en kvällskurs i antropologi. Sandra Beijer skulle kunna gå en skrivkurs tillexempel.

              Oj oj. Det var till att vara en icketolerant person. Svårt att förstå att det DU tycker är värdefullt eller inte är något helt annat för någon annan. Så jag tycker nog mest synd om dig. ?

              Tja antigen läste du inte rätt kurser eller så tog du dåligt till dig av infon om du inte förstår betydelsen av att ornamentera sig.

              Och vad ska du med en föreläsning till och lägga pengar på den om du inte tänker på något vis omsätta den i praktiken? Rätt bortkastat då med det värdefullaste vi har, inte pengar, men tid.

              Tycker jag då. ?

              En konsert är vettigt att lägga pengarna på enligt dig, inte enligt mig.

      Men vi vet ju inte hur mkt Sandra ger bort till välgörenhet? Hon kanske gav bort 20 000 kr och sedan köpte en väska för 20 000 kr? Känns det bättre då? Vi vet ju verkligen inte.

        Men hon vill ju visa upp den.

          OCH VAD ÄR DET FÖR FEL PÅ ATT VISA UPP DEN? Jesus.

            För att det handlar om status.

              Allt handlar om status. Även den som köper en konken från fjällräven. ?

              Status handlar inte enbart om att ha pengar. Det involverad så mycket mer än så.

    Fast du drog ju med valslakt när Kenza pratade om sin konsumtion.

    Vet inte om jag inbillar mig men tycker att Sandra generellt sett blir väldigt hårt granskad av sina följare/andra. Kan erkänna att jag har ganska dålig koll på influencers men hon är ju verkligen inte den första med en för dyr väska. Däremot känns det som att hon är den som mest av alla blir utsatt av folk som DEDIKERAT och fokuserat försöker få andra med sig i att hatgnälla. En känsla jag fått bara :))

      Tror det kan bero på att läsarna fått uppfattningen att hon inte är som ”andra influencers” utan mer down to earth, påläst och vettig och därför ställer högre krav på henne..

      Eller för att hon är skenhelig och delar massa feministiska artiklar och röstar på Miljöpartiet och är öppet vänsterliberal. Sen importerar hon (svart) en skinnväska för 20.000kr från världens mest exploaterade märke bara för att ”unna” sig.

        På vilket sätt är det skenheligt? Det ena utesluter väl inte det andra?

    Man kan väl fortfarande ändå få känna att det är sjukt att pengarna är så ojämnt fördelade.. Att vissa lever i helt galet överflöd medan många andra dör över att ha absolut inget.

    Klassklyftor som funnits så länge, med fattiga som alltid passat upp rika och haft 0 värde i historien. Känns som det är på återtåg med all ”hjälp” folk behöver idag, så överklassen kan konsumera ännu mera…

      Jag har också tänkt på det ofta. Alla oljeschejkar som sitter på flera hundratusentalsmiljarder hade kunnat rädda hela afrika med nya vattenledningar och reningsverk. Eller Zlatan, vad tjänar han? Typ en miljon per minut på plan? Vad gör han? Köper hus och ser snygg ut på fritiden?
      ?

      Världen är så jävla skev och alla tänker bara på sig själva.

      Det kan man absolut få tycka, men frågan är var man ska dra gränsen. Jag är säker på att människor var olika redan på grottiden, en del vräkte i sig alla bär och rötter på en gång medan andra samlade för att ha reserver för sämre tider. Frågan är om enskilda rika ska behöva skänka bort sina pengar mer än vad de redan gör genom högre skatt eller om de fattiga också har ett ansvar i ett land där all utbildning är gratis och social bakgrund inte spelar någon som helst roll i yrkeslivet.

        Märkt av att det inte jobbar så många inom sjukvården längre?

          Absolut. Den kraftiga befolkningsökningen gör att man behöver utöka antalet utbildningsplatser – och det i rödaste rappet! Stora pensionsavgångar i kombination med stor befolkningstillväxt blir ett stort problem. Jag kommer från en läkarfamilj så vi pratar mycket om vårdkrisen.

    Åh märkeskåta människor är typ min roligaste sorts människor ? Särskilt sådana som inte bara ser sitt väskköp som konsumtion utan som en investering ?

      Hoho, nä det roligaste är nog människor som predikar om saker de inte har någon koll på! Uppenbarligen verkar du tro att det är en myt att väskor går upp i värde och ses på som en investering? Verkligt märkligt! Senast denna månad ökar Chanel sina priser, igen. Jag tjänar väldigt stora summor på att köpa och sälja väskor, så en investering kan det absolut vara 🙂

        Vart brukar du sälja dina väskor? Har ett antal märkesvaror som jag vill sälja, blocket känns inte bra då man oftast ta ner priset ganska mycket för att lyckas sälja.

          Jag drar nytta av internationella marknader 🙂

        Inte en väska men jag sålde ett sex år gammalt Hermèsarmband till en arbetskamrats kompis. Jag köpte det för 5000 kr (kostar nu 6700kr i butik) och sålde det nu för 4000 kr. Så jag gick en tusenlapp back på affären men har å andra sidan haft stor glädje av det under alla år. Så det känns ändå okej ?

      Klart det kan vara en investering om man köper från ett märke som ökar i värde 🙂

      Englasshowroom ser sina väskor som en bra investering det har hon skrivt på sin blogg ett flertal gånger. Att de ökar i värde och kan säljas dyrare efter ett antal år. ?

        ”?”?

    Den här kritiken och det stora ansvaret för världens barn och fattiga läggs alltid på kvinnor! Det är alltid kvinnor som bör tänka på exakt alla andra i världen som har det mindre bra ställt innan de konsumerar. Vem kritiserar män när de köper en ny dyr bil? Eller motorcykel? Eller Balenciaga sneakers? Eller ännu värre fejkversionen av dessa väskor som är så mycket värre? Inget jag sett i alla fall.

      Ja, men kritiken kvinnorna får är ju från andra kvinnor. Det är ju inga män som sitter o kritiserar en kvinna för hon köpt en väska och försöker lägga hela jordens svält på hennes samvete.

        Ja, men det gör det väl inte bättre? 🙂

    Är det bara jag som tycker dessa väskor är superfula?? 🙁 fattar inte va grejen är! Vad är det som e snyggt????

      Dom är snygga för att dom kostar mycket och är ett speciellt märke ? Bara därför. hade dom sett exakt likadana ut men inte varit ett dyrt märke så hade ingen köpt dom. Men folk är som sagt slavar.

        En sk hobbybloggare influencer lever gott tack vare sin man som driver ett företag inom byggbranschen. Mamman gillar att resa, visa upp sina dyra märkesväskor, kläder, smycken mm. Det som de inte vill framhäva lika mycket är att företaget har en skuld hos kronofogden så allt är relativt tro inte på allt ni ser på Instagram och bloggar. Folk vill gärna ge ett sken av att de är rika priviligierade men kan likaså ha skulder som vanliga människor.

      Jag tycker väskorna är urfula, så himla äckliga färger också. Fattar inte hur man kan (och vill) få äkta läder att se så plastigt ut.

        Det är inte äkta läder, det är canvas (vävd nylon). LV har läderväskor också men majoriteten av väskorna de säljer är i canvas (med vissa små läderdetaljer, kantband och sånt är oftast i vachettaläder).

          Ja, läste om det nu – att monogramväskorna är i PVC. Inte konstigt de ser billiga och plastiga ut då.

    Även om jag tycker att det är helt sjukt att lägga så mycket pengar på en väska, så tycker jag att det är löjligt att influencers ska behöva få kritik för precis allt de gör. Jag tycker absolut att t ex Bellas flygande är förkastligt och Matplatsens konsumtion och resor också, men det finns liksom inga gränser på gnället. Herregud, GabbJoss fick kritik för att de köpt så mycket presenter till Jason (tänk på miljööön!), och ifjol hade folk tydligen klagat på att han fick för få. Skäms om du någon gång köpt en oekologisk mjölk, åkt på en resa till medelhavet eller köpt julklappar till dina barn som inte är second hand!

      Håller absolut inte med dig. Influenser=påverkare . Ser unga tjejer att gabjossan t ex köpt 15 paket till en tre åring så tänker de att ja såklart måste man ge så mycket paket för att barnet ska vara lyckligt. För att rädda planeten måste vi ändra våra vanor och då har bannemej influencers ett stort ansvar..

        Ja alltså jag håller ju med dig till viss del – det är klart att influencers har ett ansvar, men anser inte att allt influencers gör behöver granskas i minsta detalj (lite som att sila mygg och svälja kameler i vissa fall). Det är helt fel att normalisera flygande flera ggr i månaden/veckan, konsumtionshetsa med enorma mängder klädinköp osv, göra reklam för skönhetsingrepp och plastikoperationer och lägga upp grovt retuscherade bilder som spär på kroppshets. Men en mamma som råkat köpa lite många födelsedagspresenter till sin treåring (måste ju hänt de flesta föräldrar någon gång) känns ju rätt harmlöst i sammanhanget.

    1. Själv hade jag inte lagt ner så myclet pengar på en väska för jag tycker att budgetversionerna funkar lika väl, men viktigast av allt

    2. Varför kan man inte unna sig något med sina egna pengar? Är alla dessa volontärer/nunnor etc. som inte köper något utan att tänka på alla världens människor i nöd? Hycklare!

      Ja precis. Alla dessa som klagar, ger de bort varenda krona de har över? Och lägger de aldrig pengar på nåt ”onödigt”? Det är klart att jag också ser det som ett enormt slöseri att lägga 20 tusen på en väska. Men jag säger inte åt någon annan vad de ska göra med sina pengar.

      Jo men varför unna sej något så dyrt och visa upp det?

        För att man vill?

        Eh why not?
        Dessutom, hon är influencer. Hon visar ju upp en parmesan ost när hon köpt den. Så varför inte en väska hon är glad över och uppenbarligen lagt mycket tid och möda på att få.

        Kom igen. Cut her some slack.

        Min första bil ska vara en Tesla roadster (hoppas!), den är dyr och jag köper den bara för att jag älskar den plus att det är en elbil! Inte för att visa upp den

    Det jag stör mig på är att såna som köper märkesväskor aldrig vågar erkänna att de köper dem just pga märket så att de kan skryta och visa upp den. Istället skyller de på kvalite och säger att det är en investering.. xD

      Exakt, sen tror de att alla andra köper 100 väskor på hm.

    Mina mamma är min förebild här: ”att köpa en VÄSKA för tusentals kronor är ÄCKLIGT. Det finns i br kvalité för en tusenlapp och de håller också i flera år”.
    Tar mig alltid ner på jorden lite. Tror det handlar om att just en väska är en sån otroligt onödig och värdelös vara i sig, det sticker i ögonen att vissa slänger pengar i sjön på det här sättet.

      Onödig? Hur ska man annars få med sig grejorna?

    Är väl mest tragiskt på något sätt att en 35-årig kvinna känner att 20000 på en väska är välspenderade pengar.

      Varför? Utveckla gärna. Vad har hennes ålder med saken att göra?

    Skinnet i märkesväskor från t ex LV, Gucci, Chanel, MJ kommer INTE från u-länder. Hudarna kommer från Europa och länder med stor nötköttsproduktion som t ex Brasilien. Skinnet är en biprodukt från köttindustrin. Hur jag vet? För jag har jobbat i branschen och varit på det garveri i Holland som bereder skinn åt premiumkunderna ovan.

      Sofiiii..

      Skämtar du?? Har hon blod på sina fingrar?!?! Vilken vidrig kommentar rakt igenom!

      Håller med. Det är FAKEindustrin som använder barn- och slavarbetare. Låt henne köpa sina väskor. Rannsaka er själva istället som säkert bär skinnskor och skinnjackor av billig kvalitet från Asien.

        Exakt. Intressant att se hur det går ihop.

        Kan inte folk bara få köpa vad de vill för sina pengar utan att andra ska döma?

      Fast denna väska är av PVC, som är skit oavsett var det tillverkas.

    Märkligt att folk hänger upp sig på en väska när Sandra lever lyxliv till vardags med. Champagne, skaldjursplatå, tror ni det är gratis? Säg att hon troligtvis lägger 1500 kr en vanlig ute- eller restaurangkväll (jag gissar bara, men vet att Sthlm är dyrt). Hon är ute cirka 2 ggr/vecka, minst… Det blir 144 000 kr per år! Alkohol och mat som sedan kommer ut på andra sidan och spolas ner i toaletten. 🙂 Så tja, jag vet inte om väskan är så upprörande?

      det var dyr avföring.

        Och väskan har hon ju kvar så i jämförelse är det inte en så dum utgift (eller är väskan kanske en investering i framtida pension?).

      Ja, hade hon varit hemma, så hade hon ju haft noll utgifter för mat de kvällarna, eller…?

        Självklart inte, hon äter väl ändå? Fast kanske inte för 1500 kr?

          1 500 var väl en ren gissning?

            Alltså poängen var ju skillnaden i summor. Att köpa en väska för 600 kr i år är en viss skillnad på att köpa en väska för 20 000 kr, eller hur? Samma med mat, att äta för 200 kr hemma visar en viss skillnad mot att gå ut och äta för 1000 kr. Jag kommenterade då en väska för 20 000 kr egentligen inte är så mycket med tanke på att Sandra EVENTUELLT äter och skiter ut 144 000 kr per år i lyxkonsumtion i form av mat. Jag är egentligen inte så kritisk till Sandra, utan snarare att lyx är lyx vad det än gäller och jag undrar om de som kommenterar tycker att hennes budget för champagne är lika upprörande som budgeten för väskor. 😉

    Jag håller med dig Camcam i din kritik.
    Det är helt absurda kommentarer som jag tror bottnar i att det sticker i somligas ögon att hon köpt en så pass dyr väska som många bara kan drömma om.

    Hur många kvinnor har inte köpt en handväska i skinn utan att tänka tanken om att man måste ta reda på var och under vilka villkor väskan tillverkats?

    Om man ska lägga sin energi på orättvisor finns det bättre sätt att göra det på.

    Finns många som har råd med den men för det inte vill betala så mycket för en väska.

      Ja d första man gör är kanske inte att köpa en handväska…

    Jag önskar att de människor som kommmenterar så neggativt startar själva nån blogg/insta/yt-kanal som visar hur de hjälper andra. Det skulle bli inspirerande och fint. Ingdn blir inspirerad om de klagar på andra och tycker att andra är okapabla att spendera sina pengar (för att de köper fel saker). Det är kanske inte optimalt att köpa en LV väska men vad gör de som kommenterar? Skickar alla sina pengar till unicef? Aldrig köper i HM eller andra billiga märkeskjedjor? Sen önskar jag också att de som klagar skulle skriva till de som verkligen är skylldiga- miljardärer som äger massa fabriker, aldrig hjälper någon och bryr sig inte i vilka förhållanden produkter produceras. Japp, tyvärr måste konsumenten vara medveten, men jag tycker att det som verkligen är fel är att vi måste vara det för att fabrikägarna får göra som de vill och tänker bara på pengar.

    Grejen är ju att folk tror att niotillfem är någonslags god fe/snövit, när hon egentligen är lika ytlig som resten av alla bloggerskor. Hon är bara förpackad i en ”indielook” men i övrigt är hon precis som de andra.

    Jag lägger mig inte i vad folk lägger sina pengar på. Chances are att Sandra donerar mer än vad jag nånsin kommer ha råd med.

    Dock motsätter jag mig kvalitetsargumentet. Finns jättefina väskor som man betalar för just kvaliten. Köper man lv eller liknande så köper man märket. Så är det bara och inget fel med det, men blir så fånigt när folk drar kvalitetsargumentet. Lite som när en väninna till mig pratade om att hon köote Louboutinskor för kvalitén. Jag bara ”Rebecca lägg dina pengar var du vill, men du slutade betala för kvalitén för ungefär 7000 spänn sen” ?

    Låt folk spendera sina pengar hur de vill, jag lägger det på resor eller hemmet för det är viktigt för mig medan andra inte bryr sig. Vissa lägger 20k på en ryggtatuering och andra blir förfärade av tanken. Andra köper bilar som de inte behöver och Sandra köper väskor. Måste vara jobbigt att ha problem med innehållet i andras plånböcker hela tiden

    Liknande väskor ser man ju i marknadsstånd för 250:-. Jag tycker att de är fula oavsett pris.

    Sandra får köpa hur många väskor hon vill om hon anser sig bli lyckligare av det. Jag reagerar enbart på att hon köper en väska för vad en sjuksköterska tjänar per månad – om inte mindre. Och det är skrämmande.

    Louis Vuittons väskor i monogram är gjort av canvas, inte läder.

      Ja, du har rätt!
      Detaljer om väskan på LVs hemsida, https://eu.louisvuitton.com/eng-e1/products/pochette-metis-monogram-reverse-canvas-015383, alltså canvas och inte läder:

      – Monogram Reverse coated canvas
      – Adjustable and removable cross-body strap
      – 1 exterior zipped pocket
      – Elegant handle
      – Natural cowhide leather trimmings
      – Golden colour metallic pieces
      – 3 interior compartments
      – Microfiber lining

      Vad består då denna ’canvas’ av? Jo:
      ’Louis Vuitton coated canvas is essentially a layer of cotton canvas that has been treated with the well-known plastic derivative PVC’
      Samma material som i galonkläder, badrumsplastmattegolv och elkablar…

        Aha! Veganskt läder? 🙂

          Haha, du ser. Man blir lätt förvirrad när begrepp kidnappas. ??

          Nej, PVC får nästan inte ens bli ’vegan leather’:

          Vegetan: a microfiber material that is specifically designed as an animal-friendly leather substitute.

          Lorica: a type of artificial leather patented and manufactured by the Italian company Lorica Sud. Other companies use similar, but less legally binding, alternatives such as Birko-Flor, Birkibuc and Kydek.

          PVC: bad for the environment but safe for animals, other than all of the ones currently living on earth.

            Betalar hon 20 lök för PVC??

              Yes!

    Jag skulle hellre köpa 100 aktier i H&M och få 975:- i årlig utdelning livet ut. Det var den inställningen som gjorde att jag kunde sluta jobba när jag var 38 och nu lever på avkastningen från mina aktier.

    (Fire står för ”financial independence, retire early”. Googla på egen risk, insikten kan förändra ditt liv.)

      Men va?

      Du kan inte garrantera en utdelning från år till år varken i storlek eller att den alls betalas ut. Och för allt vad du vet går HM i konkurs om 10 år.

    Just därför man köper aktier i många olika bolag och sprider sina risker. (H&M var bara ett bekvämt exempel eftersom man får 100 aktier för 16500 idag.)

      Ok ??

      (Men det gäller för alla aktier i vilket fall.)

    Ja, det är jättemycket pengar för en väska. Men säkert annorlunda om man har den typen av summor att avvara på en väska. Tycker ändå Sandra ofta är en förebild när det kommer till att faktist använda det hon köper. Hon har ju sina kläder tills de går sönder och man vet ju att man kommer att få se henne använda väskan. Så är det ju verkligen inte med alla influencers. Känns som att vissa har fler designerväskor än vad jag har strumpor. Som typ när man lyssnar på Säker stil podden och Emilia pratar om väskor, snacka om verklighetsfrånvänt. Även om jag faktist gillar dem, så kan man ju skratta lite för sig själv ibland. Själv köpte jag min enda handväska på Zara för några år sen, tror jag betalade 600 spänn. Det tyckte jag var dyrt, men den har hållit fint och jag får ofta komplimanger för den, haha. Fast jag fattar inte riktigt grejen med handväskor, gillar skor och jackor mer, så jag är kanske inte rätt person att uttala mig.

    Att köpa en bra väska som håller längre är väl att tänka mer långsiktigt än att köpa skräp som håller i ca 3 månader. Minns att Mona Sahlin fick en massa kommentarer då hon hade en finare väska som hon fått i present av någon väninna. Tror att dyra väskor retar upp folk pga att det är något som kvinnor lägger pengar på. Att män köper klockor för 150 000 spänn hör man inte lika mycket om.

      Exakt ?

    Jag har ett fadderbarn, är medlem i ingenjörer utan gränser, handlar på erikshjälpen, myrorna och röda korset, köper majblomma och skänker då och då till cancerfonden. Trots detta skulle jag ha råd med en väska för 20 000 utan att det direkt märktes för mig. Är det ok för er om jag skulle köpa en så dyr väska eller bör jag skänka mer? Hur stor del av ens inkomst måste gå till välgörenhet för att få unna sig något man vill ha?

      jag försöker leva efter att ge tionde, blir kanske inte riktigt så nu eftersom vi bara har en inkomst och behöver köpa grejer till barnen den här hösten men när det rullar på tycker jag det är en bra princip.

    Problemet är inte att Sandra. Problemet är systemet som möjliggör att en person köper väska för nåt som är en annans månadslön. Sandra kan inte göra något åt det. Utom att rösta för att utjämna klassklyftorna.

      håller helt med dig. men fan vad lätt det är att trilla i att kritisera personer.

    I min bok handlar det väl inte riktigt om att man måste skänka motsvarande summa för att vara en god människa, om man nu har 20 000 till övers som man inte vet vad man ska göra med. I min bok handlar det väl mer om att faktumet att en människa skamlöst visar upp ett onödigt (ja, för det är precis vad det är) lyxköp för 20 000 kronor är en sån indikator på hur skilda verkligheter man kan leva i. Hur kan man tycka det är konstigt att det sticker i ögonen? Ordet ’missunnsamhet’ slängs runt som ett försvar och jag känner mer att: ibland är faktiskt missunnsamhet helt förståeligt, för att inte säga rimligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.