Mindblowing by Petra Tungården

En annan MINDBLOWING fakta jag fick i knäet härom dagen är att man inte är gravid i 9 månader, utan i 10. Riktigt chockerande, kommer inte ihåg exakt men det var väl något med hur man räknade.//Petra

Stämmer det här?
I så fall – HUR?
Jag kan inte direkt säga att jag blev något klokare av Tunis kommentarsfält.

Va faen?
Är det någon som faktiskt vet – VET?!

53 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Varit gravid två gånger och fattar fortfarande inte.

      Min favorit är fortfarande fruktliknelserna. Ca alla sådana där ’vecka för vecka’-beskrivningar jag hittade som gravid relaterade till olika frukter: ’nu är du i vecka x, då är fostret stort som en jordnöt/vindruva/clementin/grapefrukt.’
      Jag och min kompis som var parallellgravid kommunicerade enbart i frukt under denna tid: ’jaha, du är ’äpple’ nu, känner mig mer som ’vattenmelon’.’

    Man räknar från sista mensens första dag och 40 veckor framåt. Oftast kanske man inte vet exakt när man blir gravid. Därför räknar man så. Så man är inte ”gravid” i 10 månader.

    Nej man är inte gravid i 10 månader utan barnet föds i 10:e månaden. Man är gravid i ca 9,3 månader och hinner gå in i den 10:e graviditetsmånaden. På samma sätt som att ett barn som fyller ett år går in i sitt andra levnadsår dagen efter födelsedatumet.

    Man skiljer på graviditetsmånader och kalendermånader. En graviditetsmånad varar alltid 28 dagar, det vill säga fyra veckor. Eftersom en graviditet räknas vara i 280 dagar (40 veckor) är en graviditet mätt i graviditetsmånader tio månader lång.

    Men i kalendermånader (dvs januari, februari etc) är det nio stycken, men de innehåller ju fler dagar per månad.

    Det är rätt enkelt! Säg att jag blir befruktad den 1 nov. Men eftersom ägget i min livmoder började bildas efter min senaste mens så räknar man att graviditeten startade sista dagen på min senaste mens (ca 2 veckor tidigare). Så när jag väl blir befruktad har jag redan varit gravid i ca 2 veckor, enligt sättet man räknar. Så man är alltså inte gravid i 40 veckor utan 38 (varierar såklart eftersom vissa bebisar kommer tidigare och vissa senare).
    Vad Petra dillar om fattar jag inte …

      nej man räknar på sista mensens FÖRSTA dag inte sista mensens SISTA dag.

    Det är väl mer för att man tänker

    vecka:
    1,2,3,4 – månad 1
    5,6,7,8 – månad 2
    9,10,11,12 – månad 3
    13,14,15,16 – månad 4
    17,18,19,20 – månad 5
    21,22,23,24 – månad 6
    25,26,27,28 – månad 7
    29,30,31,32 – månad 8
    33,34,35,36 – månad 9
    37,38,39,40 – månad 10

    Jag födde i vecka 39 (38 +4) månad 10.
    var i vecka 5 månad 2 när jag gjorde vaginalt ultraljud hos gyn efter jag plussat på stickan.
    Det är beräknade gravidveckor. Och den sista månaden räknas inte in fick jag veta. Så när jag hamnade i månad 10 och appen jag följde också hamnade där så blev det automatiskt hos barnmorskan att ”du är i 9e månaden och föder när som”. För att man inte kan säga exakt när man blev gravid även om man räknar från den sista mensen.
    Så om någon frågar så säger hävdar jag fortfarande att jag var gravid i månad 10.

      Mind blown O_o

      Då födde jag i 11 månaden alltså 😉 (42+2)

      Precis så! MEN vecka 1 är alltså inte från och med dagen man blir befruktad, utan räknas från senaste mensens sista dag. Man börjar alltså räkningen redan innan befruktningen skedde, därför blir veckorna ännu krångligare 😉

        Senaste mensens FÖRSTA dag.

          Precis, skrev fel!

      Nja. Barnmorskor räknar 30 dagar på en månad. Jag har gått in i vecka 10 nu. Är i 2 kalendermånaden & 3 graviditetsmånaden.

      En graviditetsmånad varar alltid 28 dagar, det vill säga fyra veckor. Eftersom en graviditet räknas vara i 280 dagar (40 veckor) är en graviditet mätt i graviditetsmånader tio månader lång.

      En kalendermånad påbörjas den dagen du har ägglossning.
      En graviditet mätt i kalendermånader pågår i nio månader, eftersom det på börjas två veckor senare och där varje månad varar en vanlig kalendermånad, som september eller oktober.

        Hahaha alltså det här är det krångligaste jag hört talas om!

          Hahaha jag vet ? jag tänker inte ens på månad utan koncentrerar mig på veckor än så länge. Det är krångligt nog!

            Tycker det här ’barnmorskor räknar’ är så skojigt – ser framför mig hur barnmorskornas jul infaller 18/12…

    Gravidvecka 1 och 2 är man inte ens gravid (kan diffa lite från person till person), dvs veckorna mellan sista mens och ägglossningen!

    Förlåt till er som hatar ot MEN…

    Jag letar efter en weekendresa till mig och en vän och jag vet inte riktigt hur jag ska göra. Vart ska vi åka om vi gillar shopping? Via vilken sida ska jag boka? Är så rädd för att boka ett hotell och så kommer man fram och så ser det ut som skit.

      Airtorus! Bra information om hotell och område ?
      Vill ni shoppa dyrt och märken så skulle jag säga Paris eller Rom. Vill ni ha billigt men även märken, London.

        Gillade inte Paris. Snobbigt folk, dåliga på engelska. Otrevliga taxichaufförer.

          Om du inte gillar otrevliga taxichaufförer så se då för guds skull till att undvika London… Men annars tänker jag att kanske en weekend i Berlin hade varit lämpligt? Borde väl finnas riktigt bra shopping där?

      Vid hotellbokning så har jag nästan alltid bokat via hotels.com. Där kan man ju se tidigare besökares omdömen på hotellet, brukar även dubbelkolla hotellet genom att googla och se om de har en Facebooksida där folk skrivit kommentarer och Tripadvisor. Visst, det kan finnas falska kommentarer/betyg men jag har aldrig råkat ut för något uselt hotell. Har visserligen bara rest inom Sverige samt en gåg till Frankrike respektive England.

      I Sverige har jag nästan uteslutande bott på något av hotellen inom Nordic Choice Hotels-kedjan eller Scandic. Har nästan uteslutande bra erfarenheter.

        Jag kör också på Hotels.com och även om det säkert förekommer fejkbetyg så tror jag att de ändå är försvinnande få om man väljer ett högt rankat hotell med många recensioner. Jag har i alla fall aldrig hamnat på ett hotell som inte låg på den standard som recensionerna gav sken av, och då har jag bott både dyrt och billigt, supercentralt och långt utanför stan, boutique och hostels på 20-25 olika hotell runt om i europeiska städer de senaste 3 åren.
        Och innan någon gnäller på att jag reser för mycket och är orsaken till jordens undergång eller whatever så vill jag bara säga att varje gång jag stannar mer än ett dygn på en plats så byter jag hotell natt för natt eftersom man får se så mycket mer av staden/området då 🙂
        Skulle förövrigt vilja rekommendera Budapest för er. Kanske inte Europas bästa high end shopping även om det absolut finns att tillgå på en för mig lagon nivå, men främst är det en otroligt vacker, vänlig, billig och rolig stad – både vad gäller arkitektur, klubbliv, historia, kultur, mat och nöjen. En av de mest underskattade städerna i Europa, tycker jag! Annars Milano, de har både shopping, historia, arkitektur och kultur 🙂

          San Sebastian är också sjukt härlig och mysig!

      Bra, förstör planeten bara 🙂

        Man kan ju åka på weekendresa i sitt närområde också!

        Antar att du bara äter din egenproducerade mat. Inte bär kläder som är tillverkade i länder som använder kolkraft. Inte äger någon elektronik osv osv

        Du vet att resor inte automatiskt innebär flygresor jorden runt? En weekendresa kan lika gärna vara inrikes tågresa.

      Dublin alla gånger. Folket är underbara. Har aldrig träffat ett så trevligt samhälle någonsin. Hjälpsamma, serviceminded, folkliga etc. Maten var gudomlig på restaurangerna. Shoppingen kanon. Det finns allt från LV, Chanel, Dior, LoCCitane till mindre shoppingmalls. Vi bodde på ett BnB mitt i centrum där personalen var grym och miljön med. Man ska ju inte spendera en weekend fast på ett rum så man behöver inte mer än en skön säng och ett bra badrum. Vi var där i fem dagar och de sista två dagarna åkte vi till kusten och bodde på ett kusthotell som även det var underbart. Rekommenderar starkt! Undvik turistgatorna om ni inte vill betala 100:- för en öl bara. De mindre och mer genuina pubarna erbjuder lokala artister som sjunger irländsk folkmusik och pop. Vi hamnade bla på en pub där ägaren älskade svenskar så mycket att han bjöd på en 2 timmars lång ölprovning. Längtar tillbaka och önskar att svenskar var lika folkliga som irländare❤️

        Älskar Irland och Dublin. Precis som du skriver är det mycket trevlig stämning där. Kanske för att de flesta alltid är salongs… ?

        Ja irland!!! Dublin är bra för en weekend. Skulle däremot rekomendera någon extra dag så att ni kan ta er ut till någon närliggande stad (alla avstånd är korta på irland). Dublin kan lätt bli lite turistigt och i andra städer är det mer genuint. Underbart!!

        Kan bara hålla med. Älskar Dublin och alla underbara människor man träffar där!

      Kolla upp hur andra resenärer har bedömt och betygsatt boenden som ni är intresserade av. Komma inte bara recensionerna på själva bokningssidan utan googla hotellet och kolla andra sajter också. Ofta men inte alltid stämmer negativa omdömen. Man brukar också kunna se foton som riktiga besökare har tagit av hotellet, vilket ger en mer realistisk bild än bokningssidans eller hotellets egna bilder.

      När ni bestämt stad, kolla upp hotell på tripadvisor. Sortera recensionerna och läs några av de negativa och kolla bilder som privatpersoner tagit från hotellet. Då får man en jättebra bild.
      När ni bestämt hotell, googla och se vilken sida som är billigast att boka via, glöm inte att gå in och kolla hotellets egna sida, ofta är det billigast att boka direkt, men inte alltid.

      Men gå till Resia eller Ticket så hjälper de dig!

      Jag har fått jättebra resor till både Barcelona och Venedig med deras hjälp.

      De bevakade också flygbiljetter så jag skulle gå lägsta pris och skrev ut alla biljetter och vouchers till mig som jag kunde hämta i en fin mapp några dagar före avresa.

      Skulle rekommendera New York om du vill shoppa, annars Nice, Rom, Prag, Berlin mm

      Ta tåget till Lübeck för en helg i december. Julmarknaden är i full fart då, shoppingen är lite annorlunda än Sverige i alla fall och stan är sjukt mysig och inte för långt bort 🙂 så du slipper flyga. Det låter bra va 🙂 annars beror det såklart på var du bor. Helsingfors är sjukt mysigt också. Och Köpenhamn såklart.

        Vilka bra tips jag får, tack så mycket 🙂

    Har själv aldrig förstått varför folk räknar månader, är ju mycket tydligare hur långt gången man är när man nämner veckor.

      Jag tror det är för att de flesta människor helt enkelt inte har den grundläggande kunskapen om hur många veckor en kvinna är gravid (före de själva väntar barn i alla fall) utan de flesta har den förenklade versionen av ”9 månader”.

      (Sedan tycker jag personligen att det är konstigt att man räknar från senaste mensens första dag istället för det faktiska tillfället för befruktning. Jag fattar varför man gör det men tycker ändå det är konstigt.)

        Fast för vem utöver den gravida, sjukvården och eventuell partner spelar exakta tiden någon roll? Om någon är gravid och säger till mig att hon är i 7e månaden så nöjer jag mig. Kommer inte kräva datum på hennes senaste mens och räkna ut exakta dagar. Så det är nog därför man inte har koll före man själv blir gravid, man bryr sig helt enkelt inte.

      Man kanske räknar veckor och dagar, men nämner månader. Jag gör det eftersom jag inte förstår varför någon annan ska veta exakt när jag hade min sista mens, när vi troligen låg med varandra eller exakt när vår avkomma är beräknad. Det är privat alltihop och borde heller inte vara så intressant för någon annan än oss.

    Vet inte om det spelar någon roll, det känns ändå som 10 jävligt långa år innan bebben tänker titta ut.

      år?

        Ja, det känns som år. Och ju färre dagar det är kvar, desto längre verkar de bli. Sista veckan kändes fan som ett desennium bara den.

        Ja. Som att en lång jobbig vecka kan kännas som en hel månad eller värre.

        Aldrig varit med om det?

    Jag va gravid i 10 månader – gick över som fan

    Är petra gravid?

    När du får positivt graviditetstest i v 4, på BIM = beräknad icke mens (dagen du skulle haft mens) har du genast ”varit gravid i en månad” och går in i andra månaden, då du är i v 5. Vecka 40 är graviditeten fullt gången och det går 4 veckor på en månad. 40/4=10 mån.
    Så beror helt på om du räknar kalendermånader eller graviditetsveckor.

      4 första veckorna = två veckor obefruktat ägg och två veckor befruktat ägg (typ, beroende på menscykelns längd och när man har ägglossning

      En månad är ju dock inte fyra veckor, utan mer, med undantag för februari.

    Man räknar graviditeten från senaste mensen så man är ju gravid i ca v2 när man blir befruktad. Så man är ju gravid 9 månader men beräknar 40v

    Jag vet vilket ligg som gjorde mitt andra barn hehe och utgår man från det så var jag gravid i 9 månader och 19 dagar. Dock föddes han på BF + 16.

    Men jag fick reda på graviditeten ungefär en månad efter befruktning så jag visste ju bara om graviditeten i 8 mån och 19 dagar. 😉

    Något som borde chocka och oroa Petra än mer är det faktum att man inte får använda botox under tiden man är gravid och ammar. Hur ska det gå för Tunis liksom??

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.