Familjen Joss sätter sig i skolbänken

Jag tänker mer och mer på utbildningen jag har sökt. Ska bli så spännande att se om jag kommer in och om jag där och då känner att jag kan tacka ja om jag faktiskt kommer in. Kommer jag inte in på socionom nu till våren eller avböjer så kanske jag söker in till lärare när Jolie är lite äldre. Eller testar socionom igen. Det står mellan dessa två..

Visste ni att jag faktiskt läst första terminen på lärarprogrammet? Fick läsa så bra kurser och tyckte det var så spännande! Fördelen med läraryrket vore ju all tid med barnen då man får mer lediga lov osv. En riktig dröm! Och också roligt att få lära ut och bli en viktig vuxen i många barns liv. Visste ni att jag älskar ex. svenska i skolan och alltid har haft MVG i det? Skulle vilja bli svenskalärare om jag fick välja! Och kanske samhällskunskap eller historia.//GabJoss

Flitens lampa lyser och kommer att lysa uppe i Umeå. Familjen GabJoss och Fjordingen har nämligen beslutat sig för att börja plugga igen.
Lite ovanligt bland alla influenca-drabbade människor där många verkar tycka att utbildning är totalt meningslöst men inte dessa två.
Fjodor studerar just nu till civilekonom och Gabriella vill bli socionom alternativt lärare, men då MÅSTE hon lära sig att det heter svensklärare och inte svenskalärare. Detta är något jag själv snappade upp alldeles nyligen, att det är lite av ett generalfel som får alla språkpoliser att gå upp i limningen…
SÄRSKILT på sociala medier.
🙂

Blondinbella: Hoppade av gymnasiet men ”tog ändå studenten” utan slutbetyg 2009
Kissie: Tog studenten på distans 2012
Kenza: Tog studenten 2009
Nellie Berntsson: Slutade efter nian
Hannalicious: Tog studenten 2014
Paow: Hoppade av skolan
Dessie: Hoppade av grundskolan men pluggade upp betygen och studerar just nu till mäklare
Lisa Olsson: Tog studenten 2013
Margaux: Tog studenten 2009
Egoina: Tog studenten 2008
Sandra Beijer: Tog studenten 2003 och pluggade sedan på Berghs

Det var inte så många som hoppat av skolan som jag trodde. (Judgemental? – yes sir!)
Det var ju typ bara Bella, Paow och Dessie…och Nellie…
Fast hon har inte hoppat av, utan helt valt bort gymnasiet för att istället kunna satsa på sin ridkarriär.

Vad tror ni? Hur viktigt är utbildning egentligen? Och måste man skaffa sig den på en gång eller mår man kanske bra av lite pauser i pluggandet?

222 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Jag önskar lycka till.

    Allltid haft MVG i svenska men kan ej stava till ”svensklärare”. Ok.

      Jag har också alltid haft höga betyg i svenska och har också svårt för det där om det ska vara ett ”a” med eller inte. Tror det beror på att många skriver fel på nätet och att man ”matas” med felskrivingar och syftningsfel.
      Jag, och många andra, borde sluta läsa bloggar och läsa mer böcker igen, bättre för språket. För det är viktigt

        Tror du har helt rätt.

        Ja alltså sluta läsa bloggar kanske är att ta i,men läsa mindre bloggar och börja läsa mer böcker iaf ☺

          Läsa färre bloggar och fler böcker, inte mindre bloggar. 😉

            Haha du ser! Usch nu skäms jag nästan. Tack för rättelsen ☺

        Känner exakt så. Förr gjorde det nästan ont med alla felanvändningar av de/dem på bloggar, men nu har jag läst det så mycket att det inte känns lika fel längre??? Hjälp?

    Jag kan nog tycka det är vettigt med ett kortare uppehåll innan gymnasiet om man inte riktigt vet vad man vill välja för inriktning. Men att skippa gymnasiet helt tycker jag är en riktigt dålig idé. Har man det klart så kan man ju söka in till en högre utbildning när man vill senare i livet. Men att plugga upp gymnasiet som vuxen är inte skitkul, fråga en som vet 😉

    Men visst. Valet är fritt, jag skulle dock inte låta mina barn skippa gymnasiet och istället försöka sig på en eventuell karriär som tex influencer. Kombinera dom så länge du får bra betyg, absolut. Inte annars.

    Det är liksom aldrig fel att ha en utbildning att falla tillbaka på. Men saknar du en så kan allt falla på det.

      Tycker absolut inte att man ska ta en paus mellan nian och ettan. Vem anställer en femtonåring som inte ens har börjar gymnasiet på heltid så att hen kan göra nytta under den här pausen?

      Tycker att gymnasiet ska bli obligatoriskt. Vill man ta en paus kan man göra det mellan studenten tills dess att man (om man vill) börjar läsa vid universitet eller högskola.

        Jag talar av egen erfarenhet. När jag gick i gymnasiet var jag fruktansvärt omotiverad och skolkade mest. Mamma var klok och försökte få mig att hoppa av och skjuta på studierna ett år och fundera på vad jag ville göra. Jag jobbade ändå extra och kunde lätt få en heltidstjänst plus att jag ändå bodde hemma.
        Med facit i hand borde jag följt hennes råd. Istället gick jag ut med knappt några betyg alls och fick läsa in 2 år av gymnasiet på komvux istället.

          Hur längesen var detta? Kan inte låta bli att vara skeptisk till att detta skulle fungera idag… Är det lätt att få heltidstjänst som 15-åring så har jag nog 0 verklighetsuppfattning…

            Det är inte så för alla men för några. Tex telefonförsäljare kan man bli.

      Gymnasievalet känns rätt oviktigt såhär i efterhand. Det enda man bör tänka på är vad man ev skulle vilja läsa på högskola/universitet.

      Eller ja, jag läste samhälle och känner att ”njaaae, jag blev väl inget speciellt av gymnnasiet” man kanske känner annorlunda om man går nåt yrkesförberedande program?!

      Och att det inte var 15 år sen man tog studenten kanske….. ???

        Jag gick ett yrkesförberedande program, fördelen var att jag hade jobb dagen efter studenten att gå till.
        När jag 3 år senare ville plugga vidare fick jag läsa ett par kurser på komvux eftersom dom inte ingått i mitt program.
        Tycker samtliga gymnasieprogram borde vara högskoleförberedande!

          Jag är lite kluven till om alla program skulle vara högskoleförberedande eller inte. Hade jag inte haft föräldrar som varit måna om att den linjen jag valde skulle vara högskoleförberedande hade jag kanske hakat på nått program som jag tyckte lät roligt då när jag var femton (funderade seriöst på att gå en hundagilitylinje och hade inte ens hund ?) men varit tvungen att läsa upp en hel del i efterhand eftersom jag idag pluggar på högskola…

          Men samtidigt känner jag många som gått byggprogram och som jobbar som snickare idag utan en tanke eller vilja att plugga vidare, utan bara är tacksamma över att det var så mycket praktiskt. Så jag tänker att det är bra att det finns många alternativ, bara man är medveten om vad man väljer/väljer bort.

            Jag gick ”Hund och fritid” på gymnasiet och jag hade ingen egen hund i början, utan lånade kompisars. Sen skaffade jag en vuxen omplacering. Det var en linje med mycket praktiskt, men jag gillade de teoretiska ämnena så jag läste 50 poäng extra (lade till engelska C och tog igen en lektion i veckan hemma för att få det att fungera med den obligatoriska praktiken). Jag tycker att man borde få möjligheten att göra som jag gjorde, dvs. läsa lite extra för att garantera att man iallafall har möjligheten att läsa vidare efter gymnasiet för man är inte mogen att ta ett sånt beslut när man gör gymnasievalet. Tack vare att min gymnasielinje både innehöll mycket praktiskt och mycket teoretiskt samt att mina lärare och min rektor var villiga att anpassa utbildningen så kunde jag börja direkt på lärarprogrammet utan att behöva läsa upp/till en massa.

            Mvh läraren som tycker att alla linjer borde vara högskoleförberedande eller iallafall innehålla möjligheten att välja till kurser så att de blir det.

          Det går i de flesta fall att lägga till kurser (som val eller utökat) för att bli behörig ?

      Som Syv inom KAA kan jag tycka att det är en riktigt dålig idé att inte hoppa på gymnasiet direkt. En examen är en inträdesbiljett på arbetsmarknaden!

      Och för att lägga mig i diskussionen om högskoleförberedande eller yrkesexamen så är det ju superbra att slippa läsa massor av teori om du är en praktiker?
      Men samtidigt ha möjlighet till grundläggande behörighet om du vill?

      Nej jag säger såhär, läs något superkul som du är intresserad av på gy. (Tex du här som ville läsa hundagility).
      Tänk på meritvärdet om du nu nån gång i framtiden ska söka utbildning.
      Ju mer intresserad du är, desto bättre betyg och meritvärde. Traggla inte tre år natur om du älskar att snickra.

        Tänkte skriva samma sak. Håller helt med

        Fast å andra sidan så om man senare vill läsa till tex läkare eller civilingenjör så är det en riktigt dålig idé att ha läst ”flumflum”.

        Och att säga att det inte spelar någon roll vad man väljer är ju inte sant. Allt går inte i humanioras tecken på UNI och högskolan.

        Jag tänker tvärtom. Om man tvekar, börja på det svåraste och byt ner efter ett år istället om du inte pallar tempot. Ta ett eller flera sabbatsår efter och ha ”sparat in” de åren som du måste plugga upp betygen sedan. Ha en långresa med jobb utomlands som morot istället.

          Jag läste estet-teater på en liten friskola, väldigt mycket flum… Idag pluggar jag till lärare på universitet, började andra året nu i höst. Nu kan jag bara tala för den skolan jag gick på, men min estet-teater-utbildning var egentligen som att jag gick samhälle+teater, den var dessutom förberedande för högre studier. 7 år sedan studenten, och jag har alltid kommit in på de linjer jag sökt till (dock har jag inte vetat vad jag vill bli, så nu är första gången jag verkligen tackat ja till det jag sökt och börjat plugga). Så man kan visst gå flum-flum för att söka sig vidare till allt möjligt! Allt handlar om vad man gick ut med för slutbetyg i gymnasiet 🙂 Sen kan det vara en fördel att ha vissa kurser med sig från gymnasiet för att bli t.ex. läkare, min skola erbjöd i alla fall valbara kurser i trean som kunde vara relevanta till just det 🙂 Men återigen, kan bara tala för min skola jag gick på 🙂

            Missförstå mig rätt, jag är genuint glad för dig och säger inte att det inte går att läsa vidare om man valt en mer flummig linje.

            Min poäng är VAD du kan realistiskt läsa vidare till sedan. Och att det faktiskt kan i allra högsta grad ha betydelse vilken linje man väljer. Det är det jag invänder emot. Att det inte skulle spela någon roll. Alls. Det gör det.

              Jag förstår! 🙂 Och till viss del är det väl så, att VAD man väljer kan bidra. Men i slutändan kollas det ju vilka kurser man har med sig, samt betyg. Så kan en flum-linje erbjuda valbara kurser som behövs för att läsa till något specifik, så har man chans att komma in på den linjen man vill sen 🙂
              Är man å andra sidan rätt säker på att man vill bli t.ex. läkare inför gymnasieval, då kanske det självklara valet är att läsa natur i gymnasiet för att det är det som intresserar en! ?

                Det är precis just som du säger, det kollas vilka kurser du har med dig och många linjer och kurser kräver förkunskaper. ?

          struntsnack? Jag läste ett tekniskt basår innan jag hoppade på min ingenjörslinje och jag hade det senare bra mycket lättare än mina klasskamrater då jag redan var van med universitetets tempo och hade all matte och fysik färsk i huvudet.
          Bättre att läsa något som är kul, håller motivationen uppe och som gör att man mår bra under tonåren. Dessutom brukar betygen se bättre ut. Och kanske kommer man aldrig vilja bli ingenjör utan följa sina ”konstnärsdrömmar” eller vad man nu läst.

          Äh. Jag läste samhäll/samhäll på gymnasiet för jag hade ingen aning vad jag ville bli. Sen visade det sig att jag ville bli ingenjör, så då löste jag det med ett basår. Hade aldrig pallat att läsa natur på gymnasiet, och tror faktiskt att det betygsmässigt var bra för mig att läsa samhäll när jag sökte in till högskola eftersom jag inte skulle ha fått så bra betyg på natur/natur i den åldern.

            Måste dock hålla med dig om att man kanske bör läsa nåt ”vettigt” om man tror att man nån dag vill plugga vidare. Ex om man vet att man vill bli läkare eller ingenjör redan när man är 15 så kan det ju vara skönt att välja rätt direkt.

      Äsch då, man kan ju lata sig igenom gymnasiet om man vill det, jag gjorde det i alla fall. Läste en praktiskt linje för jag var också skoltrött en gång i tiden. Hade ingen aning om vad jag ville göra efter gymnasiet. 3 år efter studenten kom jag på att jag visst är ganska intresserad av natur och ville läsa ett specifikt program på universitetet. Jag fick läsa upp 750 poäng på komvux och det gick hur bra som helst. Dessa poäng (fysik, matte, kemi och biologi) hade jag dock aldrig klarat av under gymnasiet då jag var så trött på det just då. Men nu är jag inne på sista året och är färdig till sommaren. Jag funderar dessutom på att läsa vidare till en magister eller master. Hade jag inte börjat gymnasiet direkt hade jag gått runt och inte gjort ett jota, tyvärr är det ingen idag som vill anställa en 15-åring på heltid. Gymnasiet idag är inte riktigt som förr och man är inte direkt ”låst” vid något. Man har alla möjliga vägar att välja på om man bara googlar lite. Det är lika bra att pina sig igenom det och sedan fundera ut vad man vill göra.

        Klart det går. Men det är just de åren på komvux som jag tänker att folk kan bespara sig. Inte att man måste men att man faktiskt borde tänka på det.

        Allt det du invände emot tog jag redan upp i min kommentar och jag säger inte heller att alla ska tänka så. Men att påstå att det inte har några konsekvenser alls i vilket val du gör på gymnasiet håller jag inte med om även om det med mycket svett och slit kan gå att fixa till sedan. Onödigt tänker jag om man nu verkligen inte som du är säker på att du garranterat flunkat.

          Får jag förresten gissa vad du läser? Biologi och miljövetenskap?

          Ett PS. Många måste börja ta studielån redan för att klara komvux och det lämnar färre år till att kunna läsa på UNI alt ger dig onödigt höga lån ifall du får dispans.

          Ett PS väntar i modd.

          Ja, kan man det så. Jag började faktiskt på samhällslinjen, kämpade på i två månader i den takten och bytte sen till en praktisk flum-linje för att jag helt enkelt inte orkade. Det kändes bättre att få ta studenten med helt ok betyg än att få IG i massor av ämnen. Turligt finns komvux och även högskoleprovet. Spelar heller ingen roll om jag hade klarat samhäll, jag pluggar ju ändå natur nu, hade ändå fått gå på komvux. Jag har utvecklats enormt sen jag var 15 år och tycker att man ska avdramatisera gymnasievalet lite. Det är inte hela världen om man väljer ”fel”.
          Nej, jag pluggar inte biologi och miljövetenskap. 🙂

            Ja men då gjorde du ju precis så som jag föreslog. Började tuffare och valde ner när du insåg att du inte orkade. Det är ju betydligt svårare att göra tvärtom.

            Jag tycker lite både och. Att det predikas för mycket om att det inte har någon betydelse och alla skolor som lockar med egen laptop eller annat bling till att vissa har för mycket ångest. Jag efterlyser helt enklet en mer nyanserad bild. Hela sanningen.

            Ok. ?

              Ja, det hade varit trevligt med en mer nyanserad bild. Fick ju (vad jag minns) ingen info om vad ex ”högskoleförberedande” betydde i grundskolan. Många praktiska linjer går att ändra runt till högskoleförberedande, vilket jag då inte hade en aning om. För oss var det ”gå natur, teknik eller samhälle, annars blir du bara snickare”. Som om att det är något fel i att vilja bli snickare.

                Exakt så ?

            Ser nu att det kanske var otydligt när jag tänkte sabbatsår. Jag menade efter gymnasiet. Inte innan. Och att använda de åren till att gå gymnasiet i fem år istället för tre och kunna resa och jobba två till tre år istället för komvux tänker jag kan vara rn morot så god som någon.

            Att bara gå till skolan och mest latja runt är ju inget som förväntas de första nio åren så hur blev det sedan ok att göra det nästa tre och dessutom få bidrag för det? När blev det accepterat?

    Jag hoppas hon förstår eller läser på att man inte är ledig på loven så värst mycket, sommarlovet ja, men inte annars. Iallafall inte i min kommun. Men självklart ett lycka till ?

      2,5 mån inte fy skam

        Där jag jobbar var det i sommar 7veckor, även det länge jämfört med min partners 4veckor så man behöver ju inte överdriva ytterligare med 2.5mån.

          För barnen är det 2,5 mån som föräldrarna ska pussla ihop ledigheter och barntillsyn… men för lärarna är det mycket mindre nu vilket en lärarsläkting till mig vilt började klaga på redan för tjugo år sedan när hans sommarlov blev kortare och kortare. Långa veckor och tuffa arbetssituationer. Lärarna liksom undersköterskorna borde få mycket mera betalt! men som vanligt är det de yrken som verkligen spelar roll som får minst betalt.

            Många lärare tjänar nu för tiden rätt bra, ofta över 40’000/månaden. Man har satsat på att höja lärares löner rejält (legitimerade lärare) och har system med bland annat ”förste lärare” på plats. Så det är inte särskilt synd om dem rent lönemässigt. Det finns många andra saker i skolvärlden som behöver fixas först.

              Eh, den där lönen gäller verkligen inte för många av oss lärare.

                Min kompis jobbar som lärare medan hen utbildar sig till lärare. Hen är alltså inte legitimerad än, men anställd på en skola. Hen fick en lön på 44 000 när hen började för ett år sedan. Helt jävla galet. Men de hade sån brist på lärare där och var så desperata att de gav hen vad hen krävde i lön.

                  Då tror jag att hen arbetar i ett utsatt område där lönerna pressas upp pga av lågt intresse att jobba där. Normen och ingångslönen för en ämneslärare är 36 000 kr. Är hen speciallärare? Ämneslärare? Hur kan hen ha en sådan fantasisumma till ingångslön utan examen?

                  Friskola utan kollektivavtal och tjänstepension kanske? Om det finns (är inte insatt i lärarbranschen).

              Nä, så är det inte!
              Kanske i vissa delar eller för vissa ämnen. Dessutom saknas det lärare så nyexade så de får nästan mer än oss med lång erfarenhet.
              Jag häpnar här när folk skriver sina löner. Ingen på min skola eller bekantskapskrets går några 40 00å! Möjligtvis företrädaren.

                Oj så många fel i texten!
                Möjligtvis försteläraren.

                Det skiljer mycket mellan skolor och kommuner men alla mina vänner som jobbar som gymnasielärare tjänar runt 40′ men då bor vi i Stockholm.

              Hahaha arbetar som grundskollärare och har då inga 40000 i lön. Det har inte ens våra förstelärare!
              Är ledig 3 dagar nu på höstlovet, 7 veckor på sommaren, ca 10 dagar över jul, samt ca 3 dagar påsklov och 5 dagar sportlov. Härligt, tycker ni kanske. Sen jobbar jag i och för sig 5h varje söndag också….

                Tycker det där låter riktigt behagligt faktiskt, skulle gärna jobba 5 timmar varje söndag om jag hade sådär mycket ledigt i övrigt.
                Jag jobbar visserligen inte som lärare utan som lokförare och vi har aldrig någon ”extraledighet” utan det är våra 25 semesterdagar som gäller. Jobbar varannan helg och tågen går ju i stort sett dygnet runt 365 dagar om året. Eftersom jag inte har barn så är det ju bara att glatt gå till jobbet, spelar ingen roll om det är jul, nyår eller midsommar liksom.

                  Lärare har inte heller någon extraledighet. Det är inarbetad tid!

                  Fast du tappar ju inte de röda dagarna, du får ju ta ut FV-dagen eller spara den på dagkontot. Men det suger att behöva jobba storhelger ändå. MVH fd Lokförare

              Min pappa undervisade på såväl högstadie- som gymnasienivå i ca 30 år. Han fick verkligen inte någon lön på 40k/mån.

              Exakt. Det om låga lärarlöner är en skröna. Tjänar mer än min make som är civilingenjör. Förhandla, välj skola med omsorg och flytta dit där lönerna är högre. Gnäll hjälper sällan.

            Bra lärare ska få bra betalt, dåliga lärare ska inte det. Hatar diskussionen om att alla i en yrkesgrupp ska få bra betalt, när det borde vara betalt efter kompetens. Bra lärare kan göra enorm skillnad för massor av barn, precis som en dålig lärare kan göra skada för massor av barn. Redan på ”min tid” (innan skolresultaten sjönk till någon form av skamnivå) fanns ju en relativt stor andel lärare som borde ha valt ett annat yrke, sedan dess har ju antagningen till lärarutbildningen blivit ett skämt så rent teoretiskt borde det finns fler dåliga lärare nu. Varför ska de ha bra lön? Läraryrkets status behöver höjas men det är nog ett arbete på flera fronter. Tills dess bör man premiera bra lärare lönemässigt, samtidigt som man arbetar med att höja antagningskrav och arbeta med andra faktorer som gör att läraryrket får den status den förtjänar.

      Man är ju ledig pga att man arbetar 45h/veckan övriga året.. många som missar det!

        Ja, dessutom blir man ju aldrig klar heller. De flesta lärare jobbar mycket mer för att få det att gå ihop då planeringstid saknas. Att undervisa och kunna lägga tid på det…vilken dröm! Mer tid går åt till att dokumentera, maila, möten, vara vaktmästare, psykolog, skolsköterska och konflikthanterare. Händer att jag inte ens hinner kissa, förrän jag är hemma vid 17-18. Ett under att någon vill bli lärare idag!

        Och där jag jobbar får lärarna inte ta ut sin semester när de vill utan ska ta ut den när de inte har någon verksamhet. Dvs sommar och jul. En annan kan ta sin semester när helst en vill under året (så länge det godkänns av chef vill säga)

          Ska tillägga att jag jobbar på universitet så höstlov, sportlov etc finns inte utan verksamheten rullar på som vanligt då

            Verksamheten rullar på som vanligt i övriga landet de veckorna också…även på sommaren. Lärare som klagar på att de inte kan ta semester när de vill verkar tro att alla andra kan ta semester exakt när de vill….

              Ja det är jag fullt medveten om att den gör. Finns nog ingen lärare som inte vet om att andra jobbar under sommaren. Mitt tillägg syftade till att jag inte arbetar på exempelvis en lågstadieskola där eleverna har påsklov, höstlov.. Därför måste lärarna där jag jobbar ta ut sin semester under endast sommar eller jul. Jag är inte lärare och kan ta ut min semester när jag vill. Det var min enda poäng.

          Ja, det kan vara krångligt för en del. Själv föredrar jag att vara ledig jul, sommar och delar av sport-, påsk- och höstlovet. Men så jobbar man ju såklart in dessa timmar. Det är ju bara fem veckor som är semester, precis som för alla andra arbetare.

        Det gör de flesta av oss andra också utan långa ledigheter.

          Fast då kanske ni får betalt för den tiden också? Eller kan flexa, ta ut den senare?

            Nope. Ingen övertidsersättning för oss akademiker. Tror inte att ni lärare förstår att andra akademiker många gånger jobbar betydligt mer övertid än vad ni gör.

              Nu blir jag nyfiken. Jobbar du 45 h/vecka men får betalt för 35-40? Plus obetald övertid? Vad jobbar du med?

                Inye samma som skrev förut, men är dotorand och jobbar mer än 40h/v och har 26k i lön…

                Jurist. Övertid är standard och ju högre upp i organisationen du kommer ju mer jobb och övertiden är inlöst mot 5 extra semesterdagar. Dessa dagar motsvarar inte alls övertiden. Oftast mer än 45 timmar.

              Håller med! Är jurist och har precis avslutat en statlig anställning där standarden för mig var 60-timmarsveckor med ”gratisarbete” efter flextidsramen (kvällar och helger). Vill jag nu jobba på byrå kan jag förvänta mig 80-timmarsveckor med ännu mer arbete utan betalning. Det gör mig väldigt ledsen att inse att hela arbetsmarknaden har blivit så skev 🙁

              Så är det. Ju högre utbildning ju mindre övertidsersättning. Oftast ingen alls.

      Wut? Jag har arbetat på mellan, hög och gymnasiet. Är lediga samtliga lov (lite möten mån och tis denna vecka). Första åren är lite slitiga men efter det är läraryrket hur lugnt som helst.

        Känns som du inte anstränger dig tillräckligt då.. slappar? Aldrig hört en lärare uttrycka sig så…

          Det är för personen i fråga inte jobbar som lärare… ”hur lugnt som helst” ??

            Effektivitet är ledordet. Fika mindre, gnäll mindre, arbeta effektivt. Varsågod! Nu kommer det gå lättare för dig.

    Wow, Sandra Beijer er ca. 5 år eldre enn jeg trodde hun var.

    Egoina har ju dessutom nån form av eftergymnasial utbildning inom marknadsföring

      Ja, hon har en kandidatexamen inom marknadsföring

    Egoina har ju pluggat vidare efter gymnasiet 🙂

    Eftersom jag själv gått ut grundskola, gymnasie och 5årig cilvilingenjörsutbildning och sedan dess haft trygga arbetsplatser är mitt svar givet. Självklart är utbildning viktigt. Sedan är inte min väg den enda rätta men jag tror på att hela tiden sträva efter att lära sig, för att utvecklas som människa. Och jag (och min man) kommer definitivt att peka på fördelarna med utbildning för våra barn.

    Jag hoppade av efter 9:an men läste till uska sen och har efter det kunnat välja och vrakat bland jobben! ?

      Du kan välja och vraka bland jobben som uska men har svårt att göra karriär eller komma upp i lön.

        Ge dig. Så otroligt tråkig attityd. Undersköterskor gör ett otroligt viktigt jobb. Lönen borde vara mycket högre.

          Dom gör ett viktigt jobb ja och genomsnittslönen verkar ligga på 25 000. Varför ska lönen vara mycket högre? Rimligt att lönen sätts efter utbildningsnivå och har svårt att tro att det finns många undersköterskor med höga studieskulder.

            Att lönen bara ska sättas efter utbildningsnivå tycker jag verkar stelbent. Vissa yrken är väl mer ”viktiga” än andra.
            Typiska kvinnoyrken är aldrig högt betalda beroende på utbildning. Tycker det var en dryg kommentar F./09.50

              Absolut att vissa yrken är mer ”viktiga” än andra. Men att en uska med enbart gymnasieutbildning ska tjäna mer än 25 000 förstår jag faktiskt inte, hur ”viktigt” jobbet än är. 25 000 är en förhållandevis bra lön för att inte behövt ta några studielån.

                Sophämtare tjänar rejält mycket bättre än undersköterskor och mig veterligen behöver de ingen utbildning alls (tillskillnad från undersköterskor).

                  Då borde sophämtarnas löner helt klart sänkas.

            Kul, du vet om att det finns massor med programmerare i Sverige som inte har någon eftergymnasial utbildning och tjänar 60 000 kr- 10000 kr/månad.

              60 000- 10 0000

              Tycker det låter som oförtjänt höga löner men inget som jag kan göra något år.

              Tycker det låter som oförtjänt höga löner men inget som jag kan göra något åt.

              Det är väl främst för att de för det första utvecklar våra framtidiga metoder, metoder som i längden kommer att göra det billigare på exempelvis många organisationer som kan automatisera sina arbetsgångar. En programmerare (som förresten inte börjar på 60k, snarare 29) kan alltså med sin erfarenhet och kompetens ersätta mänsklig arbetskraft med automatiserade system.

              Därutöver finns det många treåriga utbildningar för utvecklare, vilket nog de flesta större bolagen kräver idag.

                Och det viktigaste. Utbud och efterfrågan.

                Det finns inte ett stort utbud av duktiga programmerare, men det finns en enorm efterfrågan.

                Jag uttalar mig inte om lönerna är rättvisa. Men företag kräver knappast en treårig utbildning för någon som har 10 + års arbetserfarenhet i bagaget.

        Jag är uska, har 29.000 i lön. Och är bara 23 år! Men är väldigt ambitiös. Har klättrat som fan! Så begränsa inte er uskor!!

          Av ren nyfikenhet, hur klättrar man som uska? Ingen dryg fråga utan uppriktigt intresserad.

            Kanske klättra är fel ord men växa? Du kan växa som
            Uska genom tex intern utbildningar, alltså bli utbildad genom jobbet eller på högskola. Du kan tillochmed bli avdelningschef på sjukhus som uska! Jag har ”klättrat” genom jobbat på flera olika platser så sitter på mkt kompetens, har blivit utbildad genom jobbet och blivit specialiserad. Idag jobbar jag privat inom plastik Både som mottagning sköterska och på op, och det höjde min lön med flera tusen. Gör exakt samma jobb som en ssk(min kollega är ssk och vi har exakt samma uppgifter) dock har hon medicinsk ansvar även om jag har delegering. Men min ssk kollega tjänar såklart dubbelt så mer haha, men är endå glad att jag lyckats jobba mig hit och haft arbetsgivare som trott på mig och gett mig chansen att växa och få göra allt jag gör.och att jag vågat byta jobb. Jag har dock jobbat hårt för det, men idag är jag både utbildad specialist på sjukabarn och anestesi

    Jag tror att om man tänker sig en karriär utomlands så är utbildning en hygienfaktor plus att det ger en massan andra fördelar. Jag har snart en master i kommunikation och det ökade mitt dåliga självförtroende enormt. De skolor jag gått på (Bachelor på Karlstads Universitet och master på Södertörns högskola) erbjöd dessutom tre chanser till utlandsstudier där terminsavgiften var betald (amerikaner betalade exempelvis 70.000kr medan jag fick det gratis). Studerade i Portugal, Hong Kong och Sydkorea. Ta chansen, det är det absolut bästa jag någonsin gjort i livet och har rustat mig mentalt för livet 100%. Sverige är ett av de få länder i världen där alla har chans att studera, i många länder är detta en omöjlighet och bara de priviligierade har råd. Självklart finns det massor av andra vägar att gå men det känns ändå jättebra att ha studerat.

    Lol. Bli gärna ”svenskalärare” du GabJossan, men för elevernas skull kanske? De ”lediga” loven jobbar man sig ju till via en 45-timmars arbetsvecka, och i all verklighet har man två novemberlovsdagar, den övriga tiden jobbar man. Sommarlov på 2,5 månad som nån skrev ovan? Ha. Bilden av läraryrket är nåt sjukt naiv hos gemene man.

    Trots det? Bästa jobbet. Går dit med glädje varje dag. I alla fall varje dag vi har elever på plats. En skola utan ungar är inte så motiverande.

      Nackdelen med att vara förskollärare. Jobbar också 45 h/veckan emellanåt, likförbannat enbart 25 semesterdagar ? kanske skulle satsas mot grundskolan istället

      Jag har både påsklov och sportlov. Utan längre pauser skulle man inte orka, läraryrket är otroligt intensivt!

    Eftersom tekniken utvecklas i den takt den gör idag kommer mycket av de jobben som inte kräver en utbildning försvinna som tex kassa personal. Vilket gör att i framtiden kommer man i stor utsträckning behöva utbildning för att vara attraktiv på arbetsmarknaden. Så jag tror abslout att det är viktigt o bra men utbildning om man vill ha tryggheten att kunna få ett jobb.

      Det är bra om kass personal försvinner.

      Den kassa personalen försvinner ändå naturligt efter ett tag, jag tror du menar kassapersonal 🙂

      I framtiden? På Ica maxi här där jag bor får du inte jobb om du inte gått ut gymnasiet.

      Du måste ha gymnasial utbildning på det coop jag jobbar på, plus en hel del andra krav. Himla trist att alla tar mataffärer som ”enkelt” jobb. Har ni inte jobbat inom branschen tycker jag man kan knipa igen 🙂

        Det är väl bra att det finns ”enkla” jobb, dvs jobb som inte kräver högre utbildning. Med det inte sagt att de jobben är dåliga eller att man inte får specifik yrkeskunskap som är värdefull. Men alla vill inte sitta på universitet i x antal år för att betala hyran.

        Man måste vara 18 för att sitta i kassan och hantera pengar. Säkert därav gymnasiekrav för då kan du ju ta fler arbetsuppgifter samt du får jobba kvällar och helger.

        Hej, jag jobba själv inom branschen på Coop och har gjort flera år. Har inte nämnt det som ett ”enkelt” yrke på något sätt. Enbart att kassa personal med stor sannolikhet kommer vara ett yrke som försvinner i framtiden.

    Både svenskalärare och svensklärare är rätt men det senare har högre stilnivå och är därför det som rekommenderas till formella texter. Så sa i alla fall vår lektor i första kursen när jag utbildade mig till just lärare i svenska 🙂

    Jag läste en+en termin på gymnasie ( första termin inriktning, andra termin IV). Hoppade därefter av skolan helt, utan de viktigaste betygen, svenska, matte, engelska. Hade dock högsta i ergonomi ?. Höga betyg i nian.

    Några år senare läste jag till undersköterska, och behövde då läsa upp svenska och samhäll. Högsta betyg ?.
    Nu är jag anställningsbar som undersköterska, men har mer eller mindre bytt bransch helt. Jobbar numera inom åkeribranschen och jobbar på att ta CE samt de olika underkompetenserna.

    Jag önskar att jag inte hade hoppat av gymnasiet trots att jag aldrig stått arbetslös. Men det är mer än studier i skolan, bla social kompetens. Att ha det knapert på CVt under utbildning är inte roligt, men jag var oerhört skoltrött och deprimerad.

    Från att jag hoppa av fram tills idag har jag läst/läser jag extra kurser på distans via datorn. Finns stortutbud! Känns bra.
    Vill passa på att tipsa om Alison.com samt Coursera.com , där finns det både gratis kurser och de man betalar för. Sidan är på engelska, har dock sett några kurser på exempelvis spanska. Efter genomförd kurs får du ett kursintyg. För er inom (äldre) vården finns demenscentrum, många lärorika kurser.

    Vart sidospår men ja, jag tror att utbildning behövs. Om inte för framtida arbetsgivare så för sin egen skull. Går bra att läsa upp betyg och utbildning i efterhand, men oftast blir det lite nog svårare att få ihop det.
    ???

    Känner att det vore bra om hon uppdaterade sig på svensk grammatik och skrivregler. Börja aldrig en mening med och samt att det inte heter svenskalärare utan svensklärare för att tvåstaviga ord på – a tappar sin sin andra vokal i sammansättningar. Svenskalärare är mer vardagligt så det är ok såklart att säga det men att skriva att man alltid haft MVG i svenska och sedan börja en mening med och… Nja…jag är själv ingen expert på svenska språket men vill nog att mina barns lärare i svenska är det.

      Alla kan fela även en svenskläare, lär sina barn istället att bli ödmjuka!

        Självklart kan man göra fel men om i samma text skriver att man alltid haft bästa betyg i svenska men börjar en mening med och ser inte så snyggt ut. Ödmjukhet är väl framförallt föräldrar som ska lära sina barn och lärare grammatik och skrivregler eller kanske man ska göra tvärtom?

          Det är en ganska förlegad regel, vilket övriga skriver nedan. 🙂
          I rätt sammanhang t.ex. poesi eller prosa eller talspråk eller i informella sammanhang kan och skapa stilistiska effekter som gör att texten får en vacker nyans. Minns jag rätt kom den regeln i 6an och tja, det var inte det mina svensklärare i gymnasiet fokuserade på direkt. 🙂 Med vänlig hälsning, Med vänlig hälsning, ända till svenska C

      Åå, vad jag är trött på ”börja aldrig en mening med och”. Det går väl alldeles utmärkt? Finns många författare med sjukt fint språk som börjar sina meningar med denna subjunktion och vi gör det ofta när vi pratar. Motivera gärna varför du tycker att man aldrig får göra det. Själv tror jag mest det är något lata grundskolelärare säger till sina elever för att elevernas texter inte ska låta för talspråkiga.

        ?

        ”Och” är ingen subjunktion utan en konjunktion, dvs binder ihop två huvudsatser med varandra. Som svensklärare har jag inga problem med att man börjar en mening med ”och” om det är i rätt sammanhang. Då menar jag att det är okej i skönlitterär text men knappast om det är sakprosa.

          Oj, såklart är det en konjunktion. My bad. ?

          Jag tycker dock att det fungerar utmärkt i sakprosa om man använder det på ett bra sätt. Ser ofta exempel på att det fungerar i sakprosa om skribenten använder det någon enstaka gång och på ett motiverat sätt. Det har nog med vår egen språkkänsla att göra. Vissa saker som är ”korrekta” att göra skär i mig medan andra tycker att det funkar jättebra.

          Tror det viktigaste är att komma ihåg att det egentligen inte finns något facit på hur vi skriver. Man kan skriva hur man vill. Däremot får man väl räkna med att folk lackar ur och stör sig på texten istället för att ta till sig av innehållet om man inte följer standardspråket till viss del.

      Det fungerar alldeles utmärkt att börja meningar med ”och”. Det beror på texten och stilen i övrigt. Många läroböcker vi har, från forskare m.m. innehåller meningar som börjar med ”och”. Dessutom skriver hon i sin, högst personliga, blogg. Om hon däremot skulle skriva en formell text skulle hon troligen anpassa språket efter det. Att ha högsta betyg i svenska innebär inte att allting är korrekt, inom allt som svenskämnet innebär.

      Jag förstår din poäng men samtidigt – kan man verkligen kräva att en svensklärare är expert på språket INNAN personen påbörjat sin svensklärarutbildning?

        Nej det kan man inte kräva. Meningen med utbildning är att man ska lära sig och utvecklas.

    Egona har läst Projektledare Media på Malmö högskola (numera Malmö universitet).

      Nä hon läste vid lunds universitet. Campus Helsingborg. Vet dock inte vilken utb

        Strategisk kommunikation tror jag det är

      Egoina har läst ”Strategisk kommunikation” vid Lunds Universitet, som har campus i Helsingborg.

    Jag försökte mig på gymnasiet ca 3 gånger utan resultat och har idag ett välbetalt arbete inom marknadsföring som jag älskar, jag har trots min bristande utbildning aldrig stått utan jobb och har lyckats ändå. Jag skulle däremot aldrig rekommendera någon att inte gå gymnasiet, men för mig där och då (med en jobbig familjesituation & ADHD) så gick det helt enkelt inte.

      ?

    Avråder alla från att bli lärare!

      Lärare behövs. Välj andra politiker istället. Demonstrera. Skriv petitioner. Engagera er i kommunens skolor. Engagera er i föreningslivet för barnen och ungdomarna. (Lägg mobiltelefonen åt sidan.) Eller skit i politikerna och ta tag i problemen själva. Ska vi vänta på att någon uppifrån kommer som en messias och räddar oss kan vi nog vänta förgäves.

        Jag ser att du bor i Bryssel, så du kanske har missat skriken från Sveriges lärare?
        Jag avråder också alla från att bli lärare.

      Det gör inte jag! Älskar mitt jobb. Jobbar massor men så värt det! Plus att jag älskar att få mina två dagar på höstlovet, hela sport- och påsklovet och såklart sommarlov (de 8 veckor som jag har.)

      Får hoppas ingen bryr sig om ditt inlägg. Då är vi riktigt illa ute.

        Nej. Vi är redan illa ute och det beror sig inte på vad yrkesverksamma lärare skriver i bloggkommentarer. Det beror sig på att den politiska styrningen av skolan är under all kritik. Lärare skriker sig dagligen blå efter förändring och talar om vad som behöver göras. Politikerna svarar med att göra tvärtom.

      Varför? Älskar mitt jobb. Går dit glad varje morgon och hem fylld med energi av att fått umgås och undervisa fantastiska ungdomar. Jag skulle inte byta mitt arbete mot något annat. Ingenting slår känslan efter en perfekt lektion.

        Håller med! Hög arbetsbelastning, ja, och i vissa kommuner (min egen inkluderad) eftersatt löneutveckling (här kommer ingen nyexad grundskollärare in på över 30 000, men vet att storstäderna ser annorlunda ut). Men yrket är varierande, kreativt, aldrig långtråkigt, utvecklande, utmanande, meningsfullt och eleverna får mig att skratta varje dag. Jag skapar relationer med små människor som ska bli vår framtid och det gör att jag går glad till jobbet på måndagen oavsett om jag fått ett irriterat mail av en förälder, tröstat ett ledset barn eller rett ut en konflikt det sista jag gjorde på fredagen. Skulle aldrig byta det mot något jobb som jag ser som tråkigt och som är drömjobb för andra. Tur att vi är olika 😉 Förlåt, men sluta avskräcka andra från att bli lärare bara för att du själv är bitter… Så sjukt trött på att höra kommentarer likt din under hela min utbildning om jag ska vara ärlig.

          Alltså 30 papp i månaden är ingen dålig lön! Jag fick 27000 som färdig ingenjör. Vill inte verka högfärdig, men jag har vänner som läst lärarlinjen och det verkar vara riktigt slapp linje om man jämför med ingenjör…… Och ansvaret man har som ingenjör är enormt, då det kan bli en dödlig utgång om man tänker fel och exempelvis dimensionerar en takstol fel.

            Oj vad högfärdig du är då. Ja du kanske har 27000 i ingångslön men en betydligt bättre löneutveckling än en lärare, så snacka inte så där om något du inte vet något om. Har en bekant som gick in på samma lön som sin man när de tog examen, hon lärare och han ingenjör, idag tjänar hon 27000 och han 40000. Ansvaret man har som lärare är också enormt, dels ansvarar du för barnets lärande och utveckling för livet och dessutom har du varje dag ansvar för barnen. Om ett av mina utåtagerande barn jagar en annan med en sten, om jag misstänker att ett barn far illa är det mitt ansvar att anmäla det till soc, om ett barn mår dåligt så kan jag absolut inte sitta och ”slappa”. Jag jobbar mer än 50 timmar i veckan och vissa dagar hinner jag inte ens kissa förrän klockan är 14 och eleverna går hem, för på min rast måste jag kanske locka fram en elev med NPF som gömmer sig bakom ett skåp och är argt. Ja, utbildningen är undermålig och jag hade nog bland de högsta betygen i min klass vilket såklart inte är bra (borde vara svårt att komma in på utbildningen) men yrket är sjukt komplext. Och om vi fortsätter prata dåligt om yrket kommer ingen kompetent person med goda studieresultat heller att söka sig dit. Blir faktiskt provocerad av din kommentar, kul att du trivs som ingenjör men sluta snacka ner oss lärare. Utan bra lärare hade du inte ens kunnat plugga din ”svåra” utbildning. Trevlig helg!

    Jag tycker studenten hör till skololikten sen kan man få göra vad man vill. Ta sabbatsår innan man fortsätter plugga eller börja jobba. Klart man kan bli skoltrött. Man blir trött på jobbet också, att motivstionen ibland tryter är en del av livet. Söndagsångest lider nog många av. Att man fortsätter kämpa och tar sig igen en jobbig period istället för att hoppa av är nog stärkande. Klart det finns undantag där det bästa flr den individen är att hoppa av. Själv har jag både gymnadie och högskoleutbildning. Såklart varit jobbiga år att plugga men nu finns en trygghet i att jag har många möjligheter till jobb framöver och också byta karriär om jag vill.

      Lite motsägelsefull kommentar? Klart att säker majoriteten av skoltrötta ungdomar kämpar för att klara gymnasiet, och i vissa fall är det bättre att hoppa av. Jag tragglade mig igenom 3 år på en bra skola men utan vänner och motivation, fick med mig basämnena men inget slutbetyg. Skulle hoppat av tidigare. Ibland är det jobbigare än bara ”söndagsångest”. För därefter har jag kunnat läsa i min egna takt via Komvux, och dessutom då kunnat läsa kurser som jag är genuint intresserad av (t ex specialpedagogik & marknadsföring) istället för det jag är tvingad till.

    Att hoppa över ”jag” i början av meningen är väl också ett oskick? Språkpolisen får gärna rätta mig. 😉

    Jag har en fyraårig utbildning/fil.mag. Det som är bra med att plugga vidare är tex att man verkligen får lära sig källkritik och att kunna luta sina argument mot fakta, det önskar jag att alla drillades i. Sedan, för just min del, så har det hittills inte lönat sig. Även om jag har ett roligt jobb.

    Jag blev sjuk i slutet av studierna, och när jag väl blev frisk och kunde slutföra hade arbetsmarknaden i branschen förändrats och jag har numera jobb i kommunen ist för i näringslivet, med väldigt låg lön i förhållande till utbildningen. Min syrra som är undersköterska (sen gymnasiet, inga studieskulder) har samma lön … Jag betalar dessutom 1500 till csn varje månad och ligger flera år efter vad gäller intjänande till pension etc. Min man, som inte har pluggat, tjänar många tusenlappar mer än mig, kommer få en bra pension och har många förmåner på jobbet. Och tycker också att han har ett roligt jobb:) Så nej, jag hade ibte gjort om det. Eller kanske läst nåt annat.

      Jag blir nyfiken, vad har du utbildat dig till? 🙂

    Pauser i pluggandet tror jag är väldigt individuellt om det passar en eller inte. Vissa kanske är less på att plugga, och vissa kanske inte ens vet vad de vill plugga till (menar nu eftergymnasial utbildning)! Medan en del människor, jag själv inräknad, vet exakt vad man vill bli och därför bara kör på! Jag kan ibland önska att jag tagit en paus mellan gymnasiet och universitetet, egentligen bara för att få vila huvudet och kroppen från all stress jag konstant känner haha, men det är samtidigt så skönt att varje dag komma steget närmare min examen. Särskilt eftersom det är en sådan lång studietid jag har.

    Hur ska familjen ha råd att betala sitt 4 miljoners lån på två studiebidrag?

      Det behöver vi inte ha bekymmer om.

      Studielån, extrajobb, blogglön?

      Sponsorer? 😉

      Hon skriver ju att hon ska sluta blogga..

      Kan ju knappast vara ett bekymmer… Kostar mer att hyra en 2-3.a i månaden!

    Jag är också lärare och fick jag börja om idag och börja plugga så skulle jag aldrig välja läraryrket! Dom någon skrev innan så är man inte mer ledig än någon annan . Man jobbar in dessa lov…har alltså 45 timmars veckor. Sjukt stressigt och sjukt mycket press från alla håll.

      Undrar vad som är värst. Jobba 45 h veckor som uska, jobba alla semestrar då det saknas personal som oftast. Ja stackars er lärare!

        Varför göra det till en jämförelse, i otrevlig ton dessutom?
        Nu handlade det om utbildning och många har en skev bild av hur lärare har det.

          Skev bild om uskor också, många tror att vi gnäller bara för gnällandets skull.

            Så därför ironiserar du över en annan utsatt yrkesgrupp. Rimligt.

              Onej då men du hur du tolkar det är upp till dig.

                I så fall bör du tänka på hur du formulerar dig. Att först säga att någon annan har det värre för att avsluta med ”ja stackars er lärare” kan inte läsas på annat sätt än att du ironiserar eller möjligen raljerar (om du hellre vill framstå som raljant?).

        Det är ju viss skillnad då lärare fått plugga på högskolan och oftast har studielån. USK är fantastiska i sig, tacksam för att ni finns – men det är en gymnasieutbildning.

        Varför är det mer synd om dig som undersköterska än om en lärare? Det är fler sjukskrivna inom lärarkåren än din kår..just sayin’

    Min man skulle tagit studenten för typ tio år sen men hoppade av gymnasiet redan i ettan. Något han fått ångra djupt flera gånger om sedan dess. Så många dörrar som stängs för en. Men är inte gymnasiet obligatoriskt numera?

      Nej

      Nej, det är det ej. Diskuteras kring om det ska bli bland politikerna.

      Nej men S och MP, tror jag, ville göra gymnasiet obligatoriskt, det var efter att S hade vunnit valet 2014 som det tog upp har jag för mig.

    Som lärarstudent försöker man förklara för andra att det långa sommarlovet inte bara läggs i knät på en. Ingen tror på mig! Sen förstår jag inte varför hälften av de man pratar med säger saker som ”gud, jag skulle då aldrig plugga till lärare”, ”pluggar du till lärare? Fem år? Oj…”. Kanske låter lättkränkt men man blir så sjukt omotiverad. Hade varit kul om folk lät lite mer impade (det händer också!)

      Men exakt!!! Jag pluggar också till lärare och majoriteten av gångerna orkar jag knappt berätta vad jag plugga för jag orkar helt enkelt inte höra reaktionerna och behöva gå in och försvara det. Vanlig reaktion är också ”ja alla kommer ju in på lärarutbildningen” och sure det kanske är sant, men det är vääääldigt få som stannar kvar. Med min ämneskombination (läser gyminasielärare) är vi numera 3 stycken kvar. Det är exakt som du säger, så extremt omotiverande att höra…

        En nära vän till mig läser till gymnasielärare och jag är SÅ impad av henne och andra som läser till det. Ni är så jäkla grymma!

          Tack Moniks! Som Elle skrev är det väldigt många som hoppar av lärarutbildningen när de inser att det är ganska komplexa ämnen faktiskt. Sen är tyvärr en hel del moment verklighetsfrånvända och det är under VFU:n som en lär sig verkligheten i skolan. Jag läser till ämneslärare och det är 10 långa terminer. 10! För vissa är det till och med 11 terminer.

      Ni har det allra coolaste jobbet, så jävla mäktigt att kunna vara förebilder för dagens unga! Förstår ni vilken makt ni har att forma era elever på ett fantastiskt sätt?

      Ser upp till er så mycket! Så grymt! Blir alltid enormt imponerad av att höra folk plugga till det

      / juristen som ibland önskar att hon blev lärare istället 🙂

    Jag har kandidat- och masterexamen och dessutom en doktorsexamen. Började plugga direkt efter gymnasiet. Lämnade universitetet i 2 år mellan mastersexamen och forskarutbildningen för att arbeta i näringslivet. Har nu tillbaka i näringslivet och har ett roligt, utvecklande och välbetalt arbete.
    Den största behållningen med högre utbildning (oavsett ämne) är en ökad förståelse för samhället och dess komplexitet. Kritiskt tänkande, argumentationsteknik och att lära sig samarbeta och förstå människor från andra kulturer är andra fördelar. Läser man på masternivå och högre studerar man ofta med personer från andra länder och inte sällan beger man sig själv ut i världen som gäststudent/forskare.
    Tyvärr tycker jag ofta att personer med låg (eller ingen utbildning) är inskränkta och har en skrämmande låg förståelse för samhället i stort. Men självklart finns det undantag, har givetvis mött personer med låg utbildning som ändå är allmänbildade. Tyvärr är dock motsatsen det vanligaste.

      Du sätter ord på mina tankar om personer med låg (eller ingen) utbildning.

      tyvärr upplever jag att människor med högre utbildning ofta har stort klassförakt och en oförmåga att förstå människor som inte liknar dem. självklart finns det undantag men inte så många.

        Oj vad du tog till dig? A.J. tycker inte att det är fel att vara lågutbildad, bara påvisar något som är ganska vanligt förekommande blanda lågutbildade. Alla passar inte att vara akademiker och det är okej. Helt onödigt att vara så spydig som du är nu.

          äsch om nu a.j är så välutbildad förstår nog hen att 1. det är ett litterärt grepp att göra en parafras och är ofta väldigt effektivt som retoriskt grepp. 2. att får du för dig att döma andra och vara generaliserande så kan det hända att du får generaliseringar tillbaka.

            Håller med dig hlfs. Har själv pluggat i fem år, men jag SPYR på när akademiker ser sig själva som bättre människor. Tyder på en svag karaktär att helt plötsligt se sig själv som en finare och mer intellektuell människa, bara för att man har studerat. Jag har jobbat inom restaurang och handels och har djup respekt för dessa yrken och de människor som arbetar inom dem. Jag och en tidigare kollega från en butik började plugga samma år (inte samma utbildning) och helt plötsligt snackade hon mer eller mindre skit om våra jämngamla kollegor som arbetade kvar, och än idag arbetar kvar. Hon pratade om hur skönt det var att omge sig med intellektuella
            människor och att våra gamla kollegor inte var tillräckligt smarta för att plugga. Behöver jag säga att jag sa upp kontakten innan ens första terminen hade passerat? Ska tillägga att de flesta människor som jag känner som är riktigt duktiga på sina arbeten och även tjänar mest är de utan akademisk utbildning. De brinner helt enkelt för det de är intresserade av och har därför blivit oumbärliga för sina arbetsgivare.

      Jättebra formulerat! Att utbilda sig handlar om så mycket mer än att få ”ett välbetalt jobb”.

      Jag håller helt och hållet med dig. Att studera är så mycket mer än att lära sig att 1+1=2.

      Tidigare hade jag också en bild av att lågutbildade personer missförstod mycket omkring samhället och vetenskap i stort. Sen utbildade jag mig. Det tror jag inte längre, däremot VET jag nu att högutbildade personer har mycket klassförakt, är väldigt bra på att hålla sig i inskränkta grupperingar där alla har samma åsikter, och värderar sig själva högre än andra ”vanliga” (dvs lågutbildade).

      Jag kommer från en familj där alla är högutbildade, och vi har redan en doktor (PhD) i familjen, tre ingenjörer, och jag själv börjar snart mina doktorandstudier (PhD).

      Bara för att man har en högre utbildning förstår man inte samhället bättre, oftast är det faktiskt omvänt.

        Hej fördomar!
        Jag kommer från ”arbetarbakgrund” med föräldrar som slitit hela sina liv inom vård och omsorg. Varken min mor eller far har gymnasieutbildning. Jag är den enda i hela min släkt med akademisk utbildning.
        Jag engagerar mig ideellt för människor som samhället har vänt ryggen mot, har arbetat inom integrationsprojekt samt är kontaktperson till en flicka med funktionsvariation.
        Så kom inte och släng klassförakt i mitt ansikte! Jag lägger ner mycket av min fritid på de människor som ni påstår att jag föraktar.
        Men jag vill ändå påstå att kunskap ger en högre samhällsförståelse och som jag skrev behöver man inte vara högutbildad för att vara allmänbildad. Dock sammanfaller de två faktorerna ganska ofta.

      Är högutbildad inom teknik och har många gånger mött det du kallar lågutbildade och som haft något som man aldrig kan utbilda sig till nämligen sunt förnuft och empati. DET är något som inte alla besitter hur många år de än har studerat?

    Att plugga vidare är bland det bästa man kan göra! Utvecklar en som person och man lär sig den hårda vägen att disponera sin tid rätt. Att gå gymnasiet borde vara obligatoriskt, så många dörrar som stängs utan en gymnasieexamen.

    Rätta mig om jag har fel, men är det samma person som vill bli socionom som inte följer det svenska vaccinationsprogrammet?

      Har för mig att hon skrivit om att de tänkt om kring vaccinationer sen de själva fått ett hjärtebarn och blivit mer insatta i varför det är viktigt. Bra att de tagit sitt förnuft till fånga såklart men lite synd att det krävs sjukdom i familjen för att förstå varför flockimmunitet är så viktigt

        Skönt att höra ?

        Tragiskt att det ska behöva bli så konkret för att vissa ska fatta. Det går ju redan i teorin att tänka ”vill jag att mitt barn råkar smitta en oskyddad bebis/person som riskerar att dö för att mitt barn inte är vaccinerat?” För de flesta tänkande människor är svaret nej. Man kan ju i teorin tycka att det är rimligt att sjukdomen stärker immunförsvaret och att endast ”svaga” individer dör. För det är ju sällan man tänker att ens eget barn eller någon annan när och kär är den där svaga individen – tills det faktiskt är så.

        Vet att hon skrev något liknande till anledningen att besöka bvc med Jason. Dom slutade ju gå dit med han när han var nån månad för att dom tyckte att dom såg att Jason mådde bra och växte… gjorde ju även en hjärtkontroll på honom.

    Har så många gamla klasskompisar sommar riktigt usla i skolan och som därefter blivit lärare. De kan ju vara bra pedagoger men särskilt smarta var de ju inte. Några gick jag i samma klass som i 12 år så jag känner dem rätt väl.

      Detta är ett stort problem tycker jag. Kraven på att komma in på lärarutbildningen måste skärpas. Att som vissa partier vilja bygga ut lärarutbildningen är en fruktansvärd idé! Lägg ner istället och samla de som duger på få ställen (som med läkare och polis exempelvis). Det är orimligt att varje högskola och universitet ska ha en lärarutbildning.

        Att bli antagen är en sak men få stannar kvar hela utbildningen.

          Även det är för lätt.

    Jag läste samhällsprogrammet på gymnasiet. Var sjuk mycket och ville ta ett sabbatsår, men alla i min omgivning tyckte att jag skulle fortsätta, så jag gjorde det. Ångrar det! Efter det har jag läst till undersköterska, inköp, logistik & företagsekonomi och just nu läser jag till digital strateg. Jag äääälskar att studera och hade kunnat göra det hela livet, om jag hade fått lön för det istället för att behöva söka CSN. 🙂 Samtidigt så älskar jag att jobba och ”göra rätt” för mig också.

    Gymnasieexamen är så himla viktigt, man blir så begränsad i livet om man inte har den eller tar tag i att läsa upp betygen efteråt. En bekant var nyligen på intervju för ett montörsjobb i industrin och även där, i en praktisk bransch, behövde hen visa upp ett slutbetyg från gymnasiet.

    Det jag kan ångra med skolgången är att jag inte tog mer tid mellan gymnasiet och universitetet att prova lite olika tjänster och komma på vad jag är bra på. Nu har jag en fil.kand. men jobbar inte alls inom det område jag pluggade. Det är så himla svårt att veta vad man är bra på, och tycker är kul, innan man kommer ut i arbetslivet. Speciellt för oss som aldrig varit säkra på vad ens dröm är (typ jag ska bli läkare/jurist/ekonom etc).

    Jag är kluven för å ena sidan var studenttiden på universitetet det roligaste jag någonsin gjort. Jag lärde mig enormt mycket och fick vänner för livet. Å andra sidan var jag väldigt omogen när jag var 20 och hoppade på socionomprogrammet utan att egentligen veta vad yrket gick ut på sedan… Det tog bara tre år sedan var jag utbränd och slut. Alla sa ”socionomyrket är såå brett, du kan bli kurator och terapeut och behandlare bla bla” Hmm jaha, 90% av min klass blev socialsekreterare som fattar tunga beslut varje dag för en jäkla skitlön…? Hade gärna blivit kurator eller terapeut men vägen dit är så lång och att göra hundåren inom socialtjänsten i 10 år först klarar jag inte.
    Men livet är svårt att förutspå och jag är inte bitter eller ångrar något. 🙂 Driver företag idag som inte går sådär superbra men har turen att ha träffat en stöttande man som kan bära lite mer av vår ekonomi. Känns skönt att vara min egen chef. Orkar inte obsessa över pengar och status. Vissa vänner tog nästan avstånd från mig när jag blev sjukskriven och bestämde mig för att jobba i klädbutiken istället för som socionom. Då var jag inte ”fin nog” tydligen. De ändra sig när de såg mig gå från grå, deppig, trasig människa till glad och leende igen. 🙂

    Bianca gick inte gymnasiet

      Med det efternamnet behövs det inte. Pernilla hade knappast blivit känd om hon inte hade haft föräldrar som var artister och såg till att hon tidigt kom in i branschen. Detsamma gäller benji boy.

    Maggan Graaf gör reklam för två juliga lyktor som jag sett hos några andra ”flunsor” också. I stressen har hon glömt markera inlägget som reklam eller samarbete, men det ordnar hon nog snabbt upp när hon läst det här ?

      Vilka rysligt fula lyktor!! :O

        Jag tycker dom var ganska söta, passar fint i barnens rum

    Av erfarenhet så säger jag att utbildning inte är viktigt. Eller så har jag haft tur.

      You never know before you know, you know

      Du har nog haft tur, eller enormt driv inom nåt område. Utan åtminstone gymnasiebetyg är du normalt sett körd. Om du som sagt inte har enormt driv och självlärd kompetens inom nåt område.

      Du som ett undantag hjälper inte diskussionen direkt.

      Beror väl helt på vad man vill jobba med. Väldigt många yrken kräver utbildning men är det inte sådana yrken man är intresserad av så visst, då kan man säkert klara sig utan.

    Jobbar med arbetsmarknads- och kompetensförsörjningsprognoser (dvs vilka jobb finns på kort/lång sikt och vad krävs för att få dem) och utan gymnasiet är man i stort sätt körd på arbetsmarknaden – utanför bloggvärlden. Finns så klart undantag på individnivå, men rent generellt kräver arbetsgivare gymnasieexamen. Och så ser det ut att förbli. Så blir man inte blondinbella gör man bäst i att avsluta gymnasiet. Sen är det mindre viktigt vad man läser om man inte har särskilda önskemål om yrke.

      Väldigt intressant!

    Såhär skulle jag göra om ung: gå klart gymnasiet, det är bas. Välja något på universitetet som kan ge bra jobb eller någon avancerad YH, ej vård, djur, friskvård journalisitk, mer troligt t ex ekonomi och juridik, finns YH där med. Jag skulle vara pragmatisk och tänka på att det ska ge arbete. Jag skulle bara ta delvis studielån, bo kvar hemma och extraarbeta, minimera min konsumtion. Vi står inför en rejäl lågkonjunktur som kommer att slå mycket hårt under nästa år. Att ha lite eller inga lån är verkligt viktigt. Räntorna kommer gå upp, arbetslösheten öka. Men, om världen ej gått under pga klimatet, så börjar hjulen rulla om två-fyra år igen så då vinner den som tänkt strategiskt.

      CSN-lånet är det mest fördelaktiga lånet som går att ta, det är därför rimligt att maxa det och lägga undan för att kunna ta mindre lån vid köp av bostad. Sedan är det vettigt att spara på det om möjligt ifall man valt fel utbildning och vill plugga något annat senare. Men att maxa CSN vid någon utbildning som ger i princip garanterat jobb är inte dumt av nämnda anledning. Att bo kvar hemma är dessutom negativt för den personliga utvecklingen i många fall, man blir kvar i tonårsstadiet betydligt längre.

      Men varför inte plugga något man tycker är kul på universitetet och jobba vid sidan av och inte ta CSN ifall man vill det? Det går ju att plugga din strategiska utbildning senare om det behövs.

    Alltså reklamen som tar över… Varför måste jag se Zlatan göra armhävningar?

      För att du inte installerat någon form av adblocker….

    Nu är det faktiskt så att ”svensklärare” och ”svenskalärare” är båda lika korrekt.
    Detta mailade jag med en språkvetare om för kanske 13 år sedan, så kan uppvisa källa om någon tvivlar.

    Jag tycker det är så underhållande med de som vill bli lärare i svenska, musik, engelska, bild för att de äääälskade det ämnet i skolan. Ja, absolut att man ska brinna för det ämne man undervisar men det krävs lite mer än så för att vara lärare. Du ska också kunna Lära Ut det ämnet.

      Det är ju det man lär sig på högskolan. Det måste ju börja med passion för ämnet. Så jag började iallafall, nu har jag genom mina didaktiska lektioner lärt mig hur jag kan lära ut min passion.

      ….. läs din kommentar igen. Om alla redan måste kunna lära ut, varför ska man då läsa i 4 till 5,5 ÅR på högskola efter gymnasiet då? Snarare du som är underhållande just nu 😀

    Heja Gabriella! Ibland får jag för mig att hon och Fjordingen faktiskt är rätt så vettiga och detta förstärker det intrycket. Inte lika lätt som att vifta med håret och fotografera fruktfat, men mer givande om man inte bara prioriterar pengar. Och mer framtidssäkert.

    På mitt jobb är vi lediga alla lov och klämdagar och 8 veckors sommarlov. Undrar varför det skiljer sig så skolor emellan? Har efter 10 år i yrket en lön på ca 30. De nyexaminerade går in på nästan lika mycket så känns ju inte så roligt men samtidig så prioriteras jag ofta i löneöversynen.

      Jag är ledig alla lov, förutom höst då jag jobbar två eller tre dagar. Har jobbat i två år och tjänar 37 som mellanstadielärare.

    På tal om utbildning så måste jag säga att jag stör mig på att dessie får det att låta som att hon pluggar i mycket högre fart än alla andra. Hon pluggar en utbildning på 120 hp som är 16 månader, det är Normal takt! Man läser 30 hp varje termin, en termin motsvarar 4 månader, 2 år och 120 hp motsvarar således 16 månader! Blir bara så provocerad när lögner får sväva fritt och ingen reagerar på det ? OBS Säger inte att det är dåligt jobbat att plugga i normal fart utan bara att det känns onödigt att ljuga om att det är mer än så!

    Förvisso OT men har någon sjuksköterska här utbildat sig vidare eller jobbar med något annat än vadligt kliniskt arbete inom området? Ex forskningssjuksköterska?

    Ja jag har googlat, frågat vänner och bekanta men undrar om någon främling tagit något intressant sidospår! I en familj med läkare så känner jag mig ganska ensam som inte alls har intresse för läkaryrket men vill arbeta inom vården på något sätt (studerar till sjuksköterska nu i ”brist på annat”).

      Vad är det som gör att du vill arbeta inom vården men inte bli läkare?

      Nu pluggar du ju till sjuksköterska men om du vill jobba inom vården men inte vara läkare och sjuksköterska inte känns riktigt rätt tänk på att det finns en del andra yrken som är relaterade till vården så som medicinsk sekreterare, apotekare eller sjukhusfysiker. Du kanske redan känner till de alternativen och övervägt dem, och jag ber om ursäkt i sådana fall.

        Inget att be om ursäkt för! Jag har tidigare gått en termin på biologiprogrammet för att ha en grund för att kunna arbeta med forskning. Dock är medicinsk vetenskap är mitt största intresse så jag valde istället att studera sjuksköterskeprogrammet då det är garanterat jobb efter endast 3 års studier och på så vis en snabb ekonomisk stabilitet att stå på tills jag vet vad jag ”verkligen” vill göra. Jag vill även ha möjlighet att kunna försöka skaffa barn inom en snar framtid utan att ha behöva gå som AT/ST samtidigt, vilket min mamma och pappa gjorde när vi var barn. Att arbeta på tidsbegränsade forskarbidrag är heller inget jag själv vill göra när jag har små barn, har sett på nära håll hur stressfullt det kan vara att arbeta som forskare och ha relativ instabil ekonomi samtidigt som man står inför barn, hus och allt som hör därtill.

        Varför inte läkare? Den största delen av läkaryrket är ju att med både djup och medicinsk kunskap lösa aktuella hälsoproblem genom att fastställa diagnoser. Det intresserar mig inte ö.h.t, däremot intresserar medicinsk forskning mig enormt då de forskare jag känner och umgås med fokuserar på relativt smala områden för att lösa redan fastställda problem (ex etiologin till betacellbortfall).

        Syftet med min kommentar var att jag ville kunna få inspiration till alternativa karriärvägar och kanske få information om något nytt yrke/jobb jag inte vetat om innan! 🙂

    Tycker som många andra i detta kommentarsfält att gymnasiet borde vara obligatoriskt. Jag vet inte om man är mogen att förstå konsekvenserna av att hoppa av. Skoltrött och bla bla, bara att bita ihop. Det handlar bara om några år. Eftersom många arbeten kräver gymnasial utbildning måste det ju vara svårt att göra ngt man vill?
    Själv arbetade jag 3 år mellan gymn och uni. Tog sen kandidat, master och disputerar snart. Har med andra ord varit student i snart 10 år efter gymnasiet. Det har varit jätteroligt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.