Joakim Lundell kritiserar sponsrade skönhetsingrepp

Ja, jag önskar kanske att Jocke hade sammanfattat ”när man har många följare är det fel att i samband med skönhetsingrepp dela ut rabattkoder” med färre ord, men who am I to talk? 🙂 (Drottningen av långa utläggningar, hehe..)

Att influencers tar ställning MOT trenden att göra sponsrade ingrepp mot marknadsföring på sociala medier tycker jag är fantastiskt och jag önskar att fler hakade på.
Jocke publicerade sina inlägg efter att Amanda Lundgren fått en hel jäkla tv-serie om sina sponsbröst, men det här sprider sig som en epidemi och appliceras på betydligt fler influencers än henne.
Det är en TREND, mer än någonting som en enskild influencer gör.

Normaliseringen av den här trenden är extremt problematisk och därför är det grymt att Jocke använder sin enorma plattform till det här.

100 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Det roligaste tycker jag är att Isabelle Strömberg är sÅåÅåÅåÅå glad över att få åka till Istanbul och få tandfasader. Grattis, liksom! Vilken fantastisk möjlighet!

      Fick lite dåligt samvete för min kommentar blev kanske lite väl elak. Vad jag menade var bara att det är något fel på världen när det är något positivt att företag vill betala unga kvinnor för att operera sig/ändra sitt utseende i reklamsyfte, särskilt när det är större ingrepp.

        Mja du lät däremot väldigt avundsjuk i din kommentar.

          Tycker jag verkligen inte att hon gör. Snarare ironisk. Och kritisk. Med all rätt. Detta trötta argument ”avundsjuk” pga en annan åsikt. Suck.

          Hej! Tack för din kritik. Jag har inget emot Isabelles utseende eller skönhetsingrepp (förutom att jag tycker det är sjukt när det används i PR-syfte), men jag lovar att jag inte skulle vilja genomgå samma sak själv. Ha en fin kväll!

      Ser jämt ut som hon ska på maskerad ✌️?

        Haha naw. Sanningen är ju ock att hon är otroligt vacker – både med och utan smink <3

          Nej.

            Jodå, hur mycket du än försöker intala dig annat ?

              Göllig du Isabelle ? Jobba med din självkänsla istället för massa operationer och ett ton smink…

          Aldrig snyggt med 50 ton smink!

            Åh vilket fräscht argument <3 och har du sett henne utan? Otroligt vacker!

          Hon skitsnygg osminkad Isabelle

      Jag skulle aldrig våga åka dit och göra det! Det är extremt mycket som kan gå fel och där kanske man inte har minst 2 års garanti på protetik som man har i Sverige. Är man inte nöjd rent estetiskt kan det vara svårt att få det omgjort i Sverige, kan tänka att det kan vara ännu värre utomlands. Vad har man för rättigheter där? Och blir det infektion, en fasad går av så måste man åka till Istanbul för att få hjälp.

        Dessutom slipar man väl ner tänderna för att fästa dem och de ska bytas ut efter x antal år så hur gör hon då.. Turkiet vart 15e år?

          Hahah. Googla.

      Haha åh sluta bara med er avundsjuka och missunnsamhet ? Isabelle är skitsnygg och klart som korvspad att man är glad om man lyckas få tandfasader sponsrade eller till rabatterat pris? Sånt kostar en förmögenhet. Men ni sitter väl och sliter av er håret just nu i rent avund..

        Då glömmer man bort vad ett samarbete i grund och botten är. Reklam. Och vad är syftet med reklam? Att sälja så pass mycket mer att det täcker reklamkostnaden och ger avkastning till företaget bakom.
        Med andra ord så är det enda syftet med att Isabelle får ”gratis fasader” att företaget – med hjälp av hennes trovärdighet och förmåga att påverka sina följare – ska förmå fler människor att bli missnöjda med och vilja förändra sina utseenden.
        Hon får inte fasader för att företaget vill vara snälla mot henne utan enbart för att de tror att de kan tjäna pengar genom att hon påverkar sina följare att göra liknande ingrepp.

        Det får man aldrig glömma! DET är vad alla dessa samarbeten handlar om!!

        Om hon nu är så skitsnygg, varför duger då inte tänderna så som dom är? Uppenbarligen är de inte ”perfekta”. *suck***

          Man kan väl alltid bli snyggare?

            Kan man? Eller plastigare som Barbie?

        S: missunnsamhet?
        Det är ju så sjukt att du ens tror det när det handlar om att det är så jäkla etiskt fel ayy promota ingrepp, operationer(!!!) för att ändra folks utseenden för att bli accepterade. Avundsjuka? Ta av dig foliehatten och inse att det är något som är fel på dessa värderingar som matas ut dagligen, inte bara av företag utan nu även sk influencers (my god)…tragiskt!

          ?

            Snyggt argument? imbecill.

              Nej förlåt. Imbecill var för hårt. Ber om ursäkt.

                Lugnt. Bryr mig inte tillräckligt om en kommentar från dig för att ta illa upp ?

    Det är inget annat än en tragisk utveckling.
    Önskar så att det fanns fler stora influensers som öppet kritiserar det här.

    Joakim har verkligen vuxit i mina ögon.

    Tycker hans engagemang i olika frågor är jättebra men att det verkligen kan sägas med färre ord, ja..
    Och skippa alla utropstecken, blir så dramatiskt att man tappar sakfrågan

      Plus att han sen nästan alltid ska be om ursäkt efter han frustat på.. synd

        haha han är verkligen sanslöst osäker. ”det här är åt helvete! menar inget illa till er som är åt helvete <3 älskar er ändå <3"

    Personligen tycker jag inte att opererade personer ser snyggare/yngre/bättre ut (jag generaliserar, det finns säkert en promille som gjort sma ingrepp med naturliga resultat), de ser bara opererad ut. Med det sagt, vill man se opererad ut sa KÖR.

    Men livet är precis likadant efter operationen som innan, för bara ytan har skrapats pa. Enda skillnaden är spegelbilden, men den stirrar man väl inte pa hela dagarna? Lägg pengarna pa nagot roligt istället!!

      Jag opererade min näsa för några år sedan. Minns att min kirurg sa att bra skönhetsingrepp syns inte direkt, utan man märker bara att någonting är nytt som man inte kan sätta fingret på. När jag opererade min näsa frågade några om jag sminkat mig lite annorlunda och vissa märkte ingenting alls. För mig ändrades dock livet efter min operation för jag mådde så mycket bättre och ångrar det inte för fem öre. Jag blev betydligt tryggare i mig själv, vilket kan tyckas ironiskt givetvis eftersom det ”bara” är det yttre. Men alla människor fungerar olika och man ska göra det som man mår bäst av själv. Jag funderade på att operera mig dagligen i ca. 6 år och sedan gjorde jag det 🙂 Har inte gjort något annat ingrepp sedan dess.

        Oavsett är det tragiskt att ett ingrepp ska få en att må bra och våga vara ”sig själv.”
        Att ”vara nöjd med sig själv” är dock jävligt överskattat, man BEHÖVER inte vara så jävla nöjd jämt. Man finns, man existerar. Sen finns det så mkt mer bakom den där ytan…. ❤️ Tragiskt att vi är så få som insett det. Dock får vi lägga pengar på roligare saker ?

          Fast K, vi alla är olika 🙂 Jättekul att du inte lägger pengar på ditt utseende. Men låt folk göra vad de vill bara. Vi som lägger pengar på ytliga saker är inte mer tragiska än vad du är ??

            Jo, jag anser dessvärre att ni som lägger pengar på skönhetsoperationer är bedrövligt tragiska ? tkr så fruktansvärt synd om er! Men faktum kvarstår; inga operationer i världen kan laga era trasiga syner om er själva. Efter en näsoperation hittar ni GARANTERAT något nytt att ändra på… kram på er!

          Jag lägger tusentals kronor på läkarbesök, psykologer och mediciner, bara för att kunna leva med mig själv. Självhatet är enormt. Om det hade kunnat fixas med en näsoperation hade jag gjort det direkt. Låt folk göra det de mår bra av, diskutera normer och fenomenet, inte enskilda människors operationer. Vi försöker bara överleva

            Men det sjuka är att utan dessa förbannade snygghetsnormer så hade du inte suttit och hatat dig djälv. Vakna. Jag är övertygad om att du är vacker precis som du är men att du har påverkats av omgivningen. Du kommer att hitta annat att hata efter en operation och din självkänsla borde du jobba med istället för att skära i kroppen. Du får givetvis skära i allt du vill men grunden är sorglig och du ska inte behöva må så pga normer?

              Men det är ju förmodligen inte utseendet om är problemet för Anonym 16:47.

                Nej det är ju det jag menar?

                  Jag ser nu att jag läste HELT fel och ber om ursäkt. Jag ser helheten i kommentaren och förstår nu.

              Wtf? ”Utan dessa snygghetsnormer hade du inte hatat dig själv”? Så du tror på riktigt att det bara handlar om yta..? Korkad

                Omg. Så du menar att du opererar dig av själsliga skäl då eller?? Man har envart psykiska besvär av ett utseende pga utseendenormen som råder. Punkt. Om ingen hade påtalat att det var fult (vilket det inte är) med en stor näsa, sne näsa, små bröst, hängiga bröst eyc så hade INGEN brytt sig.

                Men jag ser att jag läste fel i kommentaren. Svaret är dock tiktat generellt för de som lider av självhat pga utseende?

          Alla är olika som sagt och alla behöver inte vara nöjda med sig själva och sitt utseende. Om man vill vara nöjd med sig själv är det väl jättebra =)

            Om inte normerna hade kommit till så hade ingen reflekterat över sin näsa. Just saying.

          K – Du är tragisk ❤️

            Tvärtom så är K väldigt rätt ute till skillnad från dig. Du är tragisk som kallar en annan för tragisk som faktiskt ser igenom den bullshit som hägrar idag med folks utseenden. Det har fullkomligen ballat ur. Folk köttar in fett i röven, främmande amnen i nullet, skär till höger och vänster och nu ska det ges rabattkoder? DET ÄR TRAGISKT.

            K är inte alls tragiskt utan väldigt spot on. Det ÄR tragiskt att folk är så sjukt lärrpåverkade av normer att de är villiga att skära i sig själva.

        (Obs detta är egentligen inget menat emot din operation utan mer generellt)
        Jag tycker det är jättefint att du känner dig tryggare i dig själv och det bara är bara bra såklart!
        Men jag tycker att det är tråkigt att dagens samhälle ser ut på ett sånt sätt, att en sån liten grej som en näsa kan förstöra ens självförtroende och hur man känner över sig själv, och det är ju samhällets fel pga hur utseendefixerar och ytligt allt blivit. Det känns så fel.

        Jag funderade själv i säkert 10 år på att operera näsan och sparade pengar. Tills den dagen jag hamnade i en grov depression. Har kommit ur den nu och har insett att min näsa är inte problemet. Det är tankesättet. Har inte lärt mig att tycka om min näsa. Men efter min depression är jag mer glad om jag inte har ångest, och att jag fungerar som jag ska i vardagen.

        Jag skriver inte det för att ”låta bättre än nån”, jag kommer låta min näsa vara och försöka hitta en trygghet i att bara vara. Jag önskar fler lät bli att ändra på sig, då kanske färre hade gjort det ,om fler hade ”krokiga/stora” näsor och ah jag vet inte om det jag ville säga kom fram riktigt, hoppas att någon kanske förstår

        Ni alla är fina inifrån och det är det viktigaste! Yttre spelar ingen roll när det väl gäller. Försöker tänka så själv iaf även om jag fortfarande ofta vill operera den

          Så fint skrivet❤️

      Min näsoperation förändrade mitt liv ❤️

        Absurt att ni skriver att näsoperationen förändrade era liv? Förstår om man har en missbildning, men det har ni antagligen inte haft utan ni har bara anpassat er efter idealet. Sluta sprida budskapet av att man skulle må bättre av skönhetsoperationer. Håll det för er själva och jobba på självkänslan.

        Så sorgligt att din näsa var det som avgjorde ditt liv?

          Nejdå inte alls sorgligt 🙂 lever som en gud idag, och mycket tack vare självkänslan och självförtroendet som kom i och med näsoperationen. Så japp, den förändrade mitt liv! Det som däremot är sorgligt är alla ni trångsynta vänsterpack som aaaaaldrig skulle kunna greppa någont sådant ?

            Många här inne har ju otroligt svårt att förstå att alla är olika.

              Exakt, alla är olika men alla vill se likadana ut. Kom igen, det är ingen som opererar näsan större eller krokigare utan det finns ett ideal och ni är många som är måna om att passa in. Ja det är tragiskt och ja det är sorgligt. Yta, yta, yta. Sen att man ska kommentera på den här bloggen; ”Jag har skönhetsopererat mig och idag är jag lycklig och mår som en gud <3", fyfan vad patetiskt att sända ut det budskapet till andra om att man blir lycklig när man opererar sig efter skönhetsnormerna.

                Exakt så. Ni är inte olika. Ni är exakt likadana. Thats the point. Ni vill ju passa in i ett helt sjuk ideal och offrar er integritet på köpet. För att sedan kalla andra för tragiska eöler motsträvare. Jag är gladeligen en motsträvare och en bättre förebild för folk genom att få dom att inse att de duger som de är.

            Lol vänsterpack. Där blev du mer sorglig och töntig än vad du var innan xD

            Väldigt långt ifrån vänster här. Tycker du är lika trångsynt dom dem du kallar trångsynta. Är så synd att många av er som gjort operationer känner er påhoppade så fort ni blir ifrågasatta. Är väl jättebra om just du känner att livet blev perfekt efter din operation men samtidigt måste väl du också kunna se faran i att uppmuntra till skönhetsoperationer.
            Det allra bästa vore väl ändå om utseendehetsen lugnade ner sig lite och ingen kände så stort behov av att vara snygg att en riskerar sin hälsa bara för det?

            Synd att näsjobbet inte snyggade till din gräsliga attityd? Det är sorgligt att ditt liv hängde på en näsa. Att du blev så påverkad av normer som har uppfunnits att du kände att du inte hade ett liv utsn en ny näsa. Fattar du inte det själv så är det ju du som är trångsynt vännen.

            Jag tycker att det låter som att din självkänsla är under all kritik så som du uttrycker dig. Du får inte självkänsla genom en operation. Självkänsla hade du haft eller fått om du avstod och jobbade med att förstå att din näsa är fin som den är. Självförtroende är något helt annat. Det låter dock som att du har en lite för stor dos av det och för lite av det andra tyvärr.

            Slår vad om att du är en trogen Honey and the bees-brud med? ”Tjejjor, ge mig bästa plastdoktorn, this guzz gonna be fearzzz”…vänsterpack hahaha.

              Obs. Det är en stor dos sarkasm här om ingen förstod?

            Varför måste du lägga till att dessa åsikter är relevant till politiska åsikter över huvud taget? Kan vi sluta med stereotyper?

    Hur man än vänder sig så är rumpan bak. Om man karvar eller spacklar så är det ju bara utsidan som får sig en omgång och ens inre, sin personlighet är fortfarande densamma. Kan tänkas att självförtroendet ökas men självkänslan är densamma.
    Fast det kanske känns fint att sitta framför spegeln och upprepa spegel, spegel på väggen där… ?

      Väldigt bra poängterat?

      väljer dock hellre att vara snygg och deprimerad än ful och deprimerad

    OT: Att Petra Tungården INTE gifte sig på sitt påkostade megabröllop i frankrike!?!?!?

    ”Jag måste dessvärre ha en paus på lördag för då gifter vi oss på riktigt! Sjukt eller hur! Haha, alla tror ju att vi är ”gifta” men vi fick ingen tid i Stadshuset förrän 17 november trots att vi bokade tid i april. Så på lördag smäller det på riktigt.”

      Men gud ändå

      Fast det är väl så de flesta som gifter sig utomlands får göra? För att på ett enkelt sätt bli registrerade som gifta i Sverige så får man gifta sig borgligt. Så det är inget konstigt med det 🙂

        Här kan ni läsa mer https://www.svenskakyrkan.se/vigsel/gifta-sig-utomlands , innan ni börjar döma henne för att de fått gifta sig även i Sverige 🙂

      Ja, så brukar det vara om man gifter sig utomlands, men de flesta säger inget om det. Tex style Elin var ju redan gift, med nytt påhittat namn, i flera månader innan bröllopet men låtsades som hon inte var det. Blev lite knasigt när hon tjatade om hur mycket hon längtade till att bli hans fru, de var ju redan gifta haha ?
      OTOT: varför färgar hon nästan svart botten på varenda blekt blondin, vad är det för konstig trend?? Stackars Therese Lindgren ser numera ut som hon håller på att bli skallig pga att efterväxten är ljus och bottenfärgen alltför mörk. Snäppet värre än contouring och insta brows.

        Eller hur?! Therese sa ju att det blev lite för mörkt första gången men har ju gjort om det sen dess?

        Jaaa! Tycket det ser så märkligt ut. Ska jag som mörkblond färga mig vill jag ju ha från min färg till silverblond, inte från gråsvart till silverblond. Tycker det ser helknasigt ut!

          Men ha så då? Varför känner du dig nödgad att påpeka vad du tycker är fel med hur andra väljer att se ut?

      Är ju inte så konstigt med tanke på att de hade bröllopet utomlands och det väl var hennes kusin som ”vigde” dem. Har flera vänner som velat bli vigda av någon som de känner och då har de fått ha den juridiska vigseln i stadshuset vid annat tillfälle.

    Men jag fattar inte, de som opererar sig säger sig göra det för att må bättre. Iallafall de jag känner eller de jag följer i bloggar och liknande. MEN de verkar ju inte må bra ändå!!
    Det finns något missnöjt och osäkert över dessa personer, det är ett gemensamt drag faktiskt. Det värsta med de plastikopererade/botoxade personer som jag känner är tyvärr att de är fokuserade på det yttre. Det kommenteras negativt och positivt om folk runt omkring, ständigt detta fokus på hår, hud, muskler, träning, fett osv.

      Precis så. Problemet sitter i självkänslan och aldrig i utseendet. Att sen jobba med självkänslan är inte det lättaste heller dock, men det går.

        ”aldrig” ? du vet ingenting? Allt är väl individuellt. Jag själv har gjort en skönhetsoperation – näsan – och det förändrade mitt liv mycket. Och jag är superlycklig idag!

          Men det är ju precis det här som är grejen. VARFÖR mår du bättre av det? Jo, för att du passar in i ett ideal som samhället har skapat. Du har opererat din näsa för att du vill passa in och det är det som så sorgligt. Inte att du vill passa in för det vill vi alla utan det faktum att det här idealet ens finns. Så nej det är inte individuellt. Självklart får man må bra av det hela men det är viktigt att man åtminstone kan erkänna det faktum att i slutändan så hade du inte gjort om din näsa om det inte vore för utseendehetsen och idealet som råder n

      Ja men eller hur. Det är nog oftast så att de som genomgår flest operationer/lider mest pin för sitt utseende är de som är mest osäkra också angående sitt yttre. Alltså tänk hur jävla sorgligt är inte det?? Kvinnor som lag sig under kniven och betalat otroliga summor pengar är ÄNDÅ INTE NÖJDA! Det finns alltid något att förbättra. Varför är det så idag att det ofta är de redan otroligt vackra kvinnorna som fortsätter med detta beteende? Har många influencers i åtanke nu men vill inte nämna någon.. Det är liksom mycket vill ha mer, det räcker inte att man är snygg från början utan nu är idealet att se ut som en docka ungefär? Som att man är editerad i Photoshop konstant aka kardashian-idealet. Önskar att det fanns fler som tog ställning mot skönhetsoperationer, fillers, botox och annat skit! Så jävla trött på att se kvinnor som är 30+ med dockansikte. (Jaja jag fattar att det finns de som ser ut så naturligt också..)

    Jag tycker det är extremt problematiskt att göra samarbeten som handlar om skönhetsoperationer. Bra att Jocke reagerar.

    Har verkligen inte mycket över för Jocke och tycker inte om honom öht. Men sjuk respekt för att han tar upp detta ändå. Önskar verkligen att fler influencers gjorde det, har inte sett någon som ”sagt ifrån”? Är det för att de är rädda att starta drama eller?

    HOPPAS fler stora influencers ”vågar” ta upp såna här viktiga ämnen.

      Skriver just nu en uppsats i ämnet och både Lisa Anckarman och Egoina har starkt sagt ifrån, men de två är de största avståndstagande jag hittat hittills… hoppas på fler 🙂

        Intressant. Vore intressant att se hur de olika bemöts när de kritiserar detta. Generellt känns det som att män får mindre kritik än vad kvinnor får. De brukar ju hyllas så fort de har en åsikt (som kvinnor haft förr men blivit kritiserade för). Men jag har inte kollat mer i detta.

          Ja, missa inte genusperspektivet! Det måste med. 🙂

      Särskilt positivt att just Jocke gör det, som har en yngre och mindre medveten publik än t ex Egoina.

    Jag vet inte. Känns inte så genuint av jocke. Tror att han bara försöker vinna enkla poäng. Men det är bara min känsla. Jag kan ha fel.

      Fick samma känsla. Kanske sur för att han fick bekosta sin egen skönhetsoperation?

        HAHA EXAKT!

        Tror jag med. Så fort Jonna erbjuds nya pattar för honom att gosa med kommer de glatt hoppa på gratis tuttar-tåget. Med tillhörande rabatter.

      Är det så viktigt om det är genuint eller om han vill plocka poäng? Det viktiga är ju effekten, att kidsen får höra sin idol ta avstånd från operationer och utseendehets.

    Jag kan i alla fall uppskatta influencers som är öppna med att de gör operationer, fillers etc. Då behöver man inte jämföra sin naturliga kropp med deras eftersom de lagt ner en massa pengar och ingrepp på den. Ger åtminstone en ärlig bild jämfört med de som låtsas att de ser ut så naturligt.

    Normer och fenomen bör definitivt lyftas mycket mer. Varför är det t.ex. ok. att en man får bli 2m lång men en kvinna anses ”för lång” om hon blir 190cm? Detta är dagens verklighet. Långa föräldrar tillsammans med läkare låter sina tonårsdöttrar antingen äta ”stopp”-hormoner eller operera knäna för att stoppa längdväxten så att tjejerna inte blir ”för långa”. Och detta är något som har pågått sedan åttiotalet. Jag var en av dem. Min prognos låg på 204cm. Jag valde att stoppa min växt – inte för att jag tyckte att det var ”fult” att vara lång, tvärtom – jag har alltid varit löjligt stolt över min längd, utan därför att jag hade sett på nära håll alla -praktiska! – problem som pappa har haft genom åren med sina 206cm.
    Men fenomenet – den kulturella normen – att kvinnan ska vara ”liten och söt” och att hennes man ska vara längre än henne – När kommer vi att kunna slänga det på sophögen? Utséendet är bara en mycket liten del av vad vi är som personer.

      hur lång är du nu? /nyfiken långis

    Jag opererade mina bröst pga sjuuuk storleksskillnad (ena bröstet A-kupa, andra C-kupa) och hittade aldrig en bh som passade mig på något vis. Min kirurg sa även att detta var en ”missbildning” och jag fick operationen via HUS (universitetssjukhus i finland). De hade ingenting med dagens norm och utseendefixering att göra. Och jag är så mycket nöjdare med mig själv nu.

      Sara: jag hade precis som dig en a-kupa och en c-kupa. Dessutom satt bröstvårtan på A-bröstet ute i armhålan(?).
      Det konstaterades vara en missbildning.
      Opererade mig 2011. Så skönt att kunna köpa bhar som passar ☺️

    Jocke och hans galet röriga texter

      Hans utropstecken efter varje mening gör mug stressad hahah

    Titta på en film från 80-talet eller öppna ett fotoalbum från 70-talet. Där finns det gott om vackra kvinnor som faktiskt ser helt naturliga ut. Folk mådde bättre då.
    Utseende är prio 1 idag. En chokladreklam består av halvnakna kvinnor med sensuellt kroppsspråk. Sex och skönhet genomsyrar allt i den grad att människor faktiskt blir olyckliga. Även Isabelle Strömberg verkar må dåligt, vilket hon uttrycker i sin blogg.

    Innan var jag också intresserad av utseende, men insåg att det skapar ångest. Slutade köpa sexiga underkläder, sminka mig kopiöst mycket och köpa kläder osv. Osv.
    Gick till den grad att jag fick panik av att bara se på tv eller film.
    Min egen mor har tröstat mig många gånger och hon säger att allt var annorlunda när hon var ung, då var inte sex och skönhet nr 1. Hon är också chockad över utvecklingen.

    Man måste vara rik för att se ut som Isabelle. Kalla det avundsjuk om ni vill. Men farligt när normen är så extrem att du behöver 300 000 på kontot för att leva upp till standard.

    Inte konstigt att män är otrogna konstant. Är som att gå i en godisbutik konstant.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.