Fastighetsbyråns kommunikationschef berättar om missarna du ska undvika när köper ny bostad.
Fastighetsbyråns kommunikationschef berättar om missarna du ska undvika när köper ny bostad. - Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT & Henrik Montgomery/TT

Missarna du ska undvika när du köper bostad 2024 enligt experten

Går du i tankarna om att köpa ny bostad? Det finns flera saker du bör tänka på då enligt Fastighetsbyråns kommunikationschef Johan Vesterberg.
– Sälj och köp i samma marknad, säger han.


Den 1 februari meddelade Riksbanken att man inte sänker styrräntan men att det kan komma att bli aktuellt under våren 2024. 

Riksbanken öppnar för räntesänkning i vår

Då ska du köpa bostad

Beskedet togs av många bolånetagare emot positivt, då hoppet om en räntesänkning gör att både köpare och säljare vågar agera med sina affärer, menar Fastighetsbyråns kommunikationschef Johan Vesterberg.

I en intervju med Nyheter24 berättar han om vilka risker du ska undvika i händelse av att du är i tagen att köpa bostad under året. 

– Priserna kan gå både upp och ner på lång sikt. Vår rekommendation är att köpa och sälja utifrån dina och familjens behov och inte försöka pricka in precis rätt läge, säger han.

Här har hyrorna höjts mest 2024 – kommunen som toppar listan

Johan Vesterberg arbetar som PR- och kommunikationschef på Fastighetsbyrån. Foto: Fastighetsbyrån

Föremålet Kronofogden inte kan ta från dig: "Man har rätt till en..."

Missarna du ska undvika när du köper bostad

Men enligt Vesterberg finns det även missar som sker i samband med att du säljer och köper nytt. Han uppmanar dig att inte sälja bostaden för att sedan vänta för länge med att köpa nytt, eller tvärtom. Riskerna det kan medföra är annars att du behöver "panikköpa" eller får betala ett pris du kanske inte räknat med från början.

– Sälj och köp i samma marknad, det vill säga nära i tid för att minska riskerna.

Vesterberg betonar också att om du säljer din fastighet billigt kan du även köpa billigt.

– Ska man byta upp sig och flytta till en dyrare bostad kan det finnas anledning att göra det i en trögare marknad när priserna är lägre. En prisnedgång märks mer på en dyrare bostad, i kronor och ören, säger han till Nyheter24.

Här kan du läsa fler nyheter från Nyheter24:

Ung man lät husdjur kissa och bajsa inne – förstörde helt ny lägenhet

Lista: Här är de 10 kommuner där flest vräks – en kommun har toppat listan i tre år

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!