Söndag 4 Dec
Stockholm

Broder Daniel

Broder Daniel, även kallat BD, var en svensk rockgrupp som var aktiva mellan 1989 och 2008. Bandet hade ett uppehåll från 1990 till 1992 samt från 1999 till 2000. Henrik Berggren och basisten Daniel Gilbert bildade bandet när de pluggade vid Göteborgs högre samskola.


Håkan Hellström började spela trummor i bandet eftersom BD repade i samma lokal som bandet Little Wing, som Hellström var med i då. Andra personer som varit med i bandet är Johan Neckvall, Anders Göthberg, Lars "Pop-Lars" Malmros och Theodor Jensen.


Några av bandets mest kända låtar är "Shoreline", "No Time For Us", "Whirlwind", "I’ll Be Gone" och “Underground”. I BD:s hemstad Göteborg, Slottsskogen, finns det en sten som är tänkt att hylla bandet. Stenen kallas shoreline-stenen och har ett plakett med texten "Spela Shoreline".


I mars 2008 tog Göthberg sitt liv vid Västerbron i Stockholm. Bandet gjorde sin sista spelning på musikfestivalen Way Out West i Göteborg den 8 augusti samma år. Spelningen var en hyllningsspelning till Göthberg. Filmen "Broder Daniel Forever" visades på bio sedan den 3 juli 2009 och kom sedan på DVD. Journalisten Klas Ekman och fotografen Martin Norberg gav ut boken "When We Were Winning" om bandet i mars 2009.

Visa resten ↓

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.