Paola: "Det har varit helt tyst"

Efter självmordet blev inget sig likt. Någonsin. Men många frågetecken kvarstår.


Den 30 mars i år fick Musiksverige en chock. Anders Göthberg i bandet Broder Daniel hade hittats död. Självmord.

Han hade hoppat från Västerbron i Stockholm. I en nyligen publicerad intervju skriven av den tidigare Nyheter24-medarbetaren Hermann Dillkulturbloggen Barstol berättar Anders Göthbergs sambo Paola Bruna om sorgen och chocken.

– Jag rasade ihop och skakade och blev så tung i hela kroppen att jag inte kunde gå på flera dagar. Jag skrek och skrek och skrek och kunde inte andas och fick kväljningar. Sedan forsade orden ur mig: ”Ni kan inte säga att han är död, min Anders är fan inte död? Jag trodde ni skulle komma hit och säga att han låg på psyket eller hamnat i slagsmål men det är helt omöjligt att han är död. Kanske i en bilolycka men ni säger inte det här konstiga till mig! Snälla, snälla säg något annat till mig! Åh nej?”.

Nyheten spred sig snabbt. Kondoleanser strömmade in. Snart anordnades en hyllningsspelning. På musikfestivalen Way Out West skulle det kvarvarande Broder Daniel framföra sina låtar för sista gången. För att hylla den framlidne Anders Göthberg.

I ett pressutskick som Broder Daniel och konsertarrangören Luger skickade ut, kunde man läsa följande:

"Broder Daniel hyllar Anders Göthberg

Det kommer att göra ont. Sommarens viktigaste konsert kommer att göra djävligt ont. Broder Daniel på scen för en minneskonsert till deras vän och gitarrist Anders Göthberg.

Göteborgs mörkaste hjärta, det mytomspunna Broder Daniel, en sista gång till storms mot döva innerstadsgudar, de levande döda och den här kaotiska, malande tillvaro som vattenskadar även den stoltaste av själar. Ingen vet hur det kommer att gå. Ingenting är sant, vad som helst kan hända.

Broder Daniel behöver naturligtvis ingen presentation. De är Broder Daniel. Som inget annat band i Sverige har de lyckats ta sig innanför huden på sina lyssnare. Lika lite som man kan glömma sin första kärlek, kan man glömma Broder Daniel. Lika lite som man kan glömma Broder Daniel, kan man glömma Anders Göthberg. Efter Anders tragiska bortgång tidigare i år så samlas de tre kvarvarande medlemmarna för att, som Broder Daniel, en sista gång tillsammans med sin publik, minnas och hylla Anders."

Det blev succé. Fansen var där. Det var utsålt.

Men därefter kom kritiken. Trots att man hade använt Anders Göthbergs namn i marknadsföringen för en hyllningsspelning till honom, hade varken hans sambo eller lille son Marlon fått ett öre. Så här berättar Paola Bruna i intervjun på Barstol:

– Inte en penny. Det enda Marlon ärver från sin pappas BD-karriär är en guldskiva. Theo pratade en gång om att han personligen ville göra något för Marlon, men i övrigt har det varit helt tyst. Allt eftersom Marlon blir äldre kommer han förmodligen att fråga om allt det här och då kommer jag att försöka berätta.

Nyheter24 ringde upp konsertarrangören Luger för att ta reda på hur det låg till.

Hyllningsspelningen för Anders, hur gick den?

– Den gick jättebra. Festivalen var ju slutsåld så det kom mycket folk, säger Morgan Johansson arrangör på Luger till Nyheter24.

Det går ju ett rykte om att Anders fru och barn har fått en massa pengar, fick de något av er?

– Om folk far omkring och påstår att Paola tjänat pengar på det här så är de ju bara dumma. Det är förmodligen det sista hon behöver just nu, att folk tror att hon skor sig på Anders död. Det var Broder Daniel som stod på scen och det var dem vi hade ett avtal med.

Men fick Paola och Marlon några pengar från spelningen?

– (tystnad) Jag förstår inte vad du menar... skulle vi som konsertarrangör ha något ansvar där?

Ja, alltså fanns det möjligtvis något ansvar eftersom ni använde Anders namn i marknadsföringen?

– (tystnad) Nej. Jag har sett till att Anders fått jättemycket pengar under sin karriär. Vad han sedan har gjort med dem vet jag inte. Men det är helt ologiskt att vi ska betala någon annan förutom artisterna som stod på scen.

Även om det var en hyllning till Anders?

– Om jag får vara helt ärlig så minns jag inte vad det var. Men alternativet var att använda Anders namn eller att inte ha någon spelning alls. Att inte använda Anders namn hade varit ännu konstigare. Sedan har det ju betalats för en ersättare för honom. Jag vet att en hel del av nettot har gått åt genom att de inte var fyra. Att hela det här kommer upp är unket och ruttet, säger Morgan Johansson till Nyheter24.

Kritik har även riktats mot medlemmarna i Broder Daniel som var med på hyllningsspelningen. Det faktum att inga pengar gick till varken Anders sambo Paola Bruna eller hans son Marlon. När Nyheter24 ringer upp sångaren Henrik Berggren blir svaret kort.

– Var sa du att du ringde ifrån?

Nyheter24, jag tänkte fråga kring det här med hyllningsspelningen för Anders. Fick Paola eller Marlon någon symbolisk summa eller liknande för det?

– Jag kan inte säga något om det. Jag vill inte diskutera det här i media, säger sångaren Henrik Berggren till Nyheter24.

Även Broder Daniels basist Theodor Jensen, visar sig ovillig att prata.

Jag tänkte ställa några frågor kring hyllningsspelningen för Anders?

– Jag vill inte kommentera det här, säger Theodor Jensen och avslutar samtalet.

Frågan om vad Anders Göthberg själv hade velat kan självklart inte besvaras. Men man kan anta att han som sambo och pappa hade velat se sin sambo och son få ta del av hans framgång.

Broder Daniel framför "No time for us" på Way Out West i Göteborg:

Skrivet av:

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!