I flera kommuner är det inte längre gratis med kaffe på arbetstid.
I flera kommuner är det inte längre gratis med kaffe på arbetstid. - Foto: Christine Olsson/TT & Fredrik Sandberg / TT

Här får du löneavdrag om du dricker kaffe på arbetstid

I flera kommuner har man börjat ta betalt för kaffe på arbetsplatsen. I Hudiksvall har man även infört en så kallad kaffepolicy där de anställda får intyga om de är kaffedrickare eller inte.


Att unna sig en kopp kaffe under arbetstid är för många en självklarhet och då utan att betala för det. Men i vissa kommuner är det nu ett minne blott då man istället börjat ta betalt för kaffe på arbetsplatsen.

En av kommunerna är Hudiksvall där man infört en så kallad kaffepolicy.

Så blir 2024 för din plånbok – här är vinnarna och förlorarna

Kommuner inför kaffepolicy: "Som en storm i ett vattenglas"

I en intervju med Dagens Nyheter kommenterar nu den nytillträdde kommundirektören i Hudiksvalls kommun kaffepolicyn och förklarar att den verkat under en längre tid. Hon berättar att det inte är första gången hon upplever att kaffet inte är gratis på kommunnivå.

Själva kaffepolicyn innebär att nyanställda behöver kryssa i en ruta på sitt anställningsavtal där man redogör för om man är en kaffedrickare eller inte. Är svaret ja blir det ett löneavdrag varje månad. De som är befintligt anställda har även de fått kryssa i om de är kaffedrickare eller inte.

– Det vi har upptäckt med det här är att det är olika avdrag inom förvaltningarna och arbetsgrupperna. Nu har det blivit lite som en storm i ett vattenglas. Många har nog inte ens reflekterat över det tidigare och ledningsgruppen ska därför diskutera just variationerna inom kommunen, säger kommundirektören till DN.

Sveriges populäraste kommuner – här vill flest bo

Så mycket kan kaffe på arbetsplatsen kosta

Men frågan är då vad som händer om man blir kaffesugen och inte kryssat i att man är kaffedrickare i sitt anställningsavtal. Kommundirektören förklarar att det kan finnas kaffeautomater, annars gäller kaféet i kommunhuset.

– Det går säkert om det finns en automat, annars finns ett kafé i kommunhuset. Om en gäst är på besök, då bjuder jag på kaffe. Det har inte varit en stor fråga men eftersom det blivit stort medialt, måste vi se över så att det blir rättvist och rimligt. Medarbetarna är viktiga de ska trivas på arbetsplatsen. Vi ser över det.

Det är dock inte bara Hudiksvalls kommun som infört betalning för kaffet. Facktidningen Kommunalarbetaren har kartlagt alla kommuner i landet där det visar sig att över 61 procent av de tillfrågade kommunerna inte erbjuder gratis kaffe till sina anställda. 

Enligt facktidningen innebär kaffe på arbetstid ett löneavdrag på 50 kronor per anställd i Köping. I Tibro ligger avdraget för samtliga anställda på 30 kronor.

Här bor de som får betala mest i skatt 2024

/
/
Senaste nytt

1 Jan 1970, 01:00