Hur blir plånboksåret 2024?
Hur blir plånboksåret 2024? - Foto: Henrik Montgomery/TT och Jessica Gow/TT

Så blir 2024 för din plånbok – här är vinnarna och förlorarna

Hur blir 2024 för de svenska hushållens plånböcker? Nyheter24 frågade Frida Bratt, sparekonom hos Nordnet Bank, som pekade ut grupperna som lär bli årets vinnare och förlorare på den ekonomiska fronten.


2023 var ett kämpigt år för många svenska hushåll, med höga räntekostnader, en stigande inflation och matpriser som skenade. 

Men vad kan det svenska folket egentligen vänta sig av det nya året? Nyheter24 frågade Frida Bratt, som är sparekonom hos Nordnet Bank. 

– Enkelt uttryckt: håll ut, det blir bättre – det värsta är bakom oss. Räntetoppen är nådd, vi kan vänta oss räntesänkningar under nästa år. Inflationen har vänt ned och visst kan vi få höga elpristoppar på sina håll men sannolikt inte som förra vintern. Det blir helt enkelt lite lättare, säger hon, men tillägger:

– En brasklapp finns dock, och det är lågkonjunkturen. Det ser inte ut som att arbetslösheten kommer stiga väldigt kraftigt, men helt säkra kan vi inte vara. För den som förlorar sin inkomst blir det förstås ett tufft år, då är lite lägre bolåneränta en klen tröst.

Detaljerna du måste känna till – så maxar du pensionen 2024

Foto: Henrik Montgomery/TT

Misstagen du ska undvika inför pensionen 2024: "Uppenbar risk"

Frida Bratt: "Tufft privatekonomiskt avbräck"

Det finns samtidigt grupper vars ekonomi lär gynnas i år, enligt Frida Bratt.

– Låg- och medelinkomsttagare får betala lite lägre skatt tack vare regeringens nya jobbskatteavdrag. Dessutom bör vi som sagt gå mot lite lägre räntor. Därför bör den som har jobb och bostad få det lite bättre i år än förra året. Villaägare kan få det lättare eftersom vi inte bör få se samma elpristoppar den här vintern som vi såg förra, och den som tänkt renovera kan se fram emot höjt tak för rot-avdraget från och med 1 juli.

Har du koll på skatterna som smyghöjs?

Frida Bratt. Foto: Pressbild/Nordnet Bank

Desto kämpigare blir det för de som, på grund av lågkonjunkturen, blir av med sitt arbete. 

– Vi vet att arbetslösheten kan stiga något nu under lågkonjunkturen, och att bli av med sin inkomst kan bli ett tufft privatekonomiskt avbräck. Mitt tips är att gå med i a-kassan om man inte redan är med och eventuellt se över om en inkomstförsäkring är ett alternativ, säger Frida Bratt och avslutar:

– För låginkomsttagare kan privatekonomin fortsatt vara tuff eftersom räntorna trots allt ligger på en högre nivå än de gjort de senaste åren, och fallande inflation inte nödvändigtvis betyder lägre matpriser. För den som bor i bostadsrätt kan fortfarande kallduschar vänta i form av avgiftshöjningar från bostadsrättsföreningar som fått ökade kostnader.

Här är de som får höjd förskoleavgift – började gälla 2024

/