Madelen Larsson ligger bakom Instagramkontot Miljonmålet.
Madelen Larsson ligger bakom Instagramkontot Miljonmålet. - Foto: Privat och Pontus Lundahl/TT

Så sparar du 100 000 på ett år – utan att tappa motivationen

Madelen Larsson, som ligger bakom Instagramkontot Miljonmålet, ger sina bästa tips för att du ska lyckas med ditt sparande i år.


Ett nytt år är här och kanske har du som nyårslöfte att förbättra din ekonomi och spara några extra slantar under 2024?

Men att komma fram till ett realistisk mål, hålla motivationen uppe och lyckas med sparandet är förstås lättare sagt än gjort. 

Enligt Madelen Larsson, som lyckades spara ihop en miljon kronor innan 27 års ålder och som delar ekonomiska knep och råd på Instagramkontot Miljonmålet, finns det några saker som kan vara viktiga att tänka på innan du slår fast summan du vill spara ihop till.

– Först och främst behöver man ha koll på sina utgifter och hur stort utrymme man har för sparandet i dagsläget. Därefter är det bra att göra en lista på saker man kan tänkas förändra eller plocka bort som är en utgift i dag. Då får man veta hur mycket extra man kommer kunna spara det kommande året, säger hon till Nyheter24.

Madelen Larsson sparade ihop en miljon innan 27 års ålder – så lyckades hon

Madelen Larsson: "Viktigt att summan känns nåbar"

Men Madelen Larsson betonar att det är viktigt att försöka vara realistisk så att de nya vanorna håller långsiktigt.

– Utifrån hur stora förändringar man är beredd att genomföra i sin vardag året ut så kan man börja räkna på summan som är möjlig att spara, men det är viktigt att summan man väljer känns nåbar så man inte sätter en drömsumma som utgångspunkt, för blir det för svårt att nå upp till är det lättare att ge upp. 

– Då är det bättre att sätta lite lägre och glädjas varje månad åt att man når målet och om det finns möjlighet spara ytterligare lite extra.

Mindre kravfyllda förändringar, som är lätta att genomföra, delar Madelen med sig av på sitt konto och kan exempelvis vara att halvera diskmaskinstabletten för att få dubbelt så mycket för pengarna.

Så blir 2024 för din plånbok – här är vinnarna och förlorarna

Områden där du kan spara in stora pengar

Om man skulle sätta ett mål att spara 100 000 kronor på ett år finns det, enligt Madelen Larsson, några områden där gemene man förmodligen kan spara in en hel del pengar. 

  • Konsumtion

– Jag skulle helt klart säga konsumtion. I dag konsumerar vi långt mer än vi behöver, vi ser det till och med som ett nöje eller ett intresse. Något som förr var förenat med att tillgodose ett behov som uppstått är i dag något helt annat. Vi har ett rätt snedvridet förhållande till konsumtion i dag och alla kan dra in på sin konsumtion för att spara pengar. 

  • Sälja

– Många har saker i hemmet som inte används och som kan komma andra till glädje. Genom att faktiskt ta oss i kragen och sälja av det vi inte använder kan vi få in extra pengar att lägga på vårt sparande istället. När det kommer till att sälja saker så får man tänka många bäckar små... Att sälja en sak för 150 kronor gör inte så stor skillnad för din ekonomi. Men när du lägger manken till och faktiskt börjar sälja av både stora och små saker så blir det snabbt flera tusen kronor. 

  • Abonnemang

– Se över dina abonnemang och avtal! Många mobilabonnemang går att sänka drastiskt, till och med hos din egna leverantör om du ringer och uppger att du vill säga upp det på grund av att det är för dyrt. Vips så har de sänkt priset åt dig för att få ha kvar dig som kund. Det går också göra för larmtjänster. Se över om du har abonnemang du inte nyttjar i dag eller nyttjar väldigt lite som du kan säga upp. Fundera också över hur många streamingtjänster som är rimligt att ha och om du kan säga upp en eller ett par? 

  • Småsaker

– Många glömmer att även små utgifter är utgifter som blir stora i längden. Det är lätt att falla för frestelsen att köpa något som är billigt. Vår konsumtionströskel blir lägre när saker är billiga och det innebär att vi lättare genomför köp. Så tänk ett extra varv innan du köper en läsk, en kaffe på stan, den där billiga t-shirten eller något annat som bara råkar slinka med till kassan. Alla utgifter räknas, så även de små för de blir så ofantligt stora när man lägger samman dem. 

Så sparar du ihop en miljon kronor – knepen och fällorna: "Stor pengaslukare"

Så bibehåller du motivationen till att spara

För att hålla motivationen uppe under årets gång rekommenderar Madelen Larsson att man har en tydlig plan för vad pengarna ska användas till. 

– Oavsett om det är att bygga en buffert, att spara till boende, en resa eller något annat så finns det en väldigt stor kraft i att visualisera målet. Många underskattar kraften i det. Du ska göra det så ofta som möjligt, gärna dagligen för att skapa en stark kraft och glöd inom dig, den kommer ta dig mot ditt mål. Men något som också är viktigt är att du redan i starten på ditt sparande tror på dig själv. Du måste tro på att det är möjligt för dig att nå ditt mål! Utan den tron kommer du ingenstans, säger hon till Nyheter24 och avslutar:

– En annan sak man kan göra för att bibehålla motivationen är att jobba med delmål. Om det första delmålet är 25 000 kronor kan man ha ett litet firande eller unna sig något. Firandet behöver i sig inte vara dyrt, utan det handlar mer om att få se fram emot något och att uppmärksamma händelsen och få känna stolthet. 

Sänkt skatt 2024: De får 1 100 kronor mer i plånboken varje månad

/