FI varnar för höga fondavgifter.
FI varnar för höga fondavgifter. - Foto: Henrik Montgomery/Pontus Lundahl/TT

Varning för fondavgifter: Kan kosta hundratusentals kronor

Många hushåll har inte koll på hur mycket det egna fondsparandet kostar. Nu varnar Finansinspektionen (FI) för att fondernas avgifter kan sluka en stor del av sparandet.


Avgiften över 30 år

För den som till exempel sparar 2 000 kronor i månaden under 30 år blir skillnaden stor beroende på avgift.

En global indexfond med en avgift på 0,35 procent ger en total avgift på 84 431 kronor under den perioden. En aktivt förvaltad globalfond med en avgift på 1,38 procent ger i stället en sammanlagd avgift på 332 897 kronor.

Den aktiva fonden kostar alltså 248 466 kronor mer över tid.

Båda exemplen förutsätter en årlig avkastning på 7 procent.

Källa: Finansinspektionen

— När vi kollar på hushållens ekonomiska förmåga ser vi att många inte vet vad en fond är eller vad fonderna kostar. Avgiften har en väldigt stor betydelse för avkastningen, säger Moa Langemark, konsumentskyddsekonom på FI.

En stor del av de svenska hushållen sparar i fonder – antingen direkt eller indirekt genom pensionssparande. Men så många som en tredjedel vet inte vad fondsparandet kostar, enligt Finansinspektionen.

För att tydliggöra avgiftens roll publicerar FI medianavgiften för några populära fondkategorier på sin sajt varje kvartal.

Så mycket pengar bör du ha på sparkontot

Vill stärka medvetenheten om fondsparande

En passiv globalfond kostar till exempelvis 0,35 procent, medan en aktiv globalfond ligger på 1,38 procent.

Nu vill FI stärka prismedvetenheten.

— De allra flesta vet i en mataffär vad smör och mjölk kostar, och man reagerar när priserna går upp. Men för fonder är det inte så, trots att vi under en livstid lägger väldigt mycket pengar på fondsparande, säger Moa Langemark.

— Vi sparar långsiktigt i fonder och många följer inte regelbundet upp hur de utvecklats. Därför kan det ta tid, om man ens någonsin, får reda på om investeringen var bra eller dålig.

För den som exempelvis varje månad sparar 2 000 kronor i en fond som kostar 1,5 procent eller en fond som kostar 0,5 procent kan skillnaden vara hundratusentals kronor på 30 år.

Deklaration 2024: Räkna ut din skatteåterbäring eller kvarskatt – redan i dag

Incitament till knuff

Moa Langemark uppmanar fondköpare att läsa på för att inte helt vara i rådgivares och säljares händer.

— Vi har sett att det är väldigt stora skillnader mellan olika fonder i hur mycket de ger i provision till den som säljer, vilket kan skapa incitament hos distributören att knuffa konsumenten i en viss riktning till dyrare alternativ.

Läs fler artiklar om deklarationen 2024 här:

Deklaration 2024: Viktiga datum som du inte får missa

Deklaration 2024: Spara pengar – betala din kvarskatt i dag

TT
/
Senaste nytt

1 Jan 1970, 01:00