En av landets kommuner vill chockhöja hyran för äldreboenden.
En av landets kommuner vill chockhöja hyran för äldreboenden. - Foto: Jessica Gow/TT & Christine Olsson/TT

Kommunens förslag: Höj hyran på äldreboende med 40 procent

2024 har inletts med rejäla hyreshöjningar på flera håll i landet. I en kommun vill man nu chockhöja hyrorna på äldreboenden med upp till 40 procent.


Hyra i andra hand? Det ska du betala

Den som är bosatt i andra hand ska, enligt Hyresgästföreningen, betala en skälig hyra motsvarande vad förstahandshyresgästen betalar för bostaden. 

Är bostaden fullt möblerad, erbjuder fri hushållsel, internet eller parkeringsplats kan ett påslag på omkring 10 procent läggas på hyreskostnaden. 

Källa: Hyresgästföreningen

Den senaste tiden har allt fler sett sin hyra höjas med besked. 2024 års hyreshöjningar är nämligen den högsta på över 30 år och påverkar nästan en fjärdedel av landets hyreslägenheter. 

Årets hyreshöjning högsta på över 30 år

Kommunens förslag: 40 procent hyreshöjning

Några som riskerar att drabbas av en rejäl hyressmocka är de som bor på äldreboenden i Motala kommun. Där vill man nämligen höja hyrorna med upp till 40 procent, enligt Hem & hyra.

Hyresgästen från helvetet – lade rå kyckling i postluckan

Den föreslagna hyreshöjningen kan slå hårt mot äldre i Motala kommun. Foto: Fredrik Sandberg/TT

I genomsnitt vill kommunen höja hyrorna för 389 rum och lägenheter som seniorerna bor i med 26,6 procent. På ett av de nya boendena föreslås en höjning om 40 procent.

En person som bor i en 36 kvadratmeter stor bostad riskerar att få en genomsnittlig höjning på 26,6 procent. Det skulle innebära att pensionären får betala ytterligare 784 kronor, och totalt landar utgifterna för mat och boende på över 10 000 kronor i månaden.

Här har hyrorna höjts mest 2024 – kommunen som toppar listan

Därför vill man chockhöja hyrorna på äldreboenden

Under våren 2023 antog kommunfullmäktige i Motala kommun en ny hyresmodell, varpå en förhandling med Hyresgästföreningen inleddes, en förhandling som ännu inte är klar. 

Bakgrunden till den höga höjningen skulle vara för att, enligt kommunens uppfattning, rätta till ett räknefel som gjorts när de ursprungliga hyrorna bestämdes.

– Varje enskild hyresgäst kan naturligtvis acceptera en ny hyra men det tror jag nog inte att man kommer att göra. Det betyder att det blir en bruksvärdeprövning i varje enskilt fall, säger Erik Ferlin, hyresrådet i Linköping till Hem & hyra.

Det skulle i så fall kunna resultera i att hundratals ärenden hamnar på hyresnämndens bord.

– Det är ju som det är. Linköpingsnämnden har haft en del lite större strandningar men jag tror inte att vi har haft några som är så här stora. Men det ska vi naturligtvis ta itu med om det skulle bli så. 

Så slipper du hyreshöjningen – experten: "Viktigt"

/
/
/
Senaste nytt

1 Jan 1970, 01:00