ABBA

ABBA, var en svensk popgrupp mellan åren 1972 och 1983 som bestod av Björn Ulvaeus, Agnetha Fältskog, Benny Andersson och Anni-Frid Lyngstad. Deras första medverkan i ett officiellt sammanhang var i Melodifestivalen 1973 med låten "Ring ring(bara du slog en signal). Gruppen slutade på en tredjeplats.


Nästa år kom det stora genombrottet för ABBA. Med låten "Waterloo" nådde de ända fram till Eurovision Song Contest i Storbritannien. När alla rösterna var räknade stod de som slutsegrare och det första svenska bidraget att vinna tävlingen någonsin. Låten skulle komma att bli listetta, inte bara i Sverige, utan även i flera andra europeiska länder. I USA skulle den komma att lägga sig som bäst på en sjätteplats på Billboardlistan. 


Popbandet ABBA var, och är, ett av Sveriges mest populära band.

Under de kommande åren rönte gruppen stora framgångar. De toppade musiklistorna i både England och USA, släppte flera hitlåtar som "Money, Money, Money" och "Dancing Queen".


Gruppen tog en paus i början av 80-talet och gjorde en återkomst några år senare men blev inte långvariga. Sista framträdandet blev i januari 1986. 

28 Sep, 06:08
Den grekiska tavernan som lockar med Abba-låtar flyttar återigen till Stockholm i vår. För sista gången, enligt Björn Ulvaeus. Vi ser det som en avslutning på Sverige-sessionen. Det blir sista gången med den här originalcasten, säger han.
13 Sep, 09:30
Tomas Ledin, Mando Diao, Lena Willemark, Ann-Louise Hanson, Olle Adolphson och Jenny Wilson. Det är årets nykomlingar i Swedish Music Hall of Fame. Det känns otroligt ärofyllt. Jag är över 40 och inser att det kan vara fint att också blicka bakåt ibland, säger Mando Diaos frontfigur Björn Dixgård till TT.
6 Sep, 12:06
Musikern, kompositören och textförfattaren Caj Högberg har avlidit. En av hans mest kända låtar är "I can jive", som skrevs till Jerry Williams.
31 Aug, 09:52
Agnetha Fältskog släpper ett nytt album. "A+" är en nyversion av soloalbumet "A" från 2013. Men skivan rymmer även en helt ny låt, hennes första egna nyinspelning på tio år.
29 Aug, 21:56
Nu står det klart att Agnetha Fältskog från gruppen Abba gör comeback som soloartist.
23 Aug, 18:58
Agnetha Fältskog ser ut att ha ett nytt projekt på gång. Artisten har på sin Instagram lagt upp ett nytt inlägg med textraden ”Where do we go from here?”, där hon även länkar till sin hemsida med samma budskap.
7 Jul, 09:34
Musikjournalisten Jan Gradvall ger ut en bok om Abba. "Vemod undercover: Boken om Abba" beskrivs som "en bok som låter detaljerna – i musiken, i människoödena, i samtiden – förklara helheten, från bandets första steg som något av en svensk supergrupp i början av 1970-talet, till den sista inspelningen".
4 Jul, 07:58
För Abba har hologram blivit ett sätt att fortsätta med konserter, utan att själva behöva stå på scenen. Det är någonting som countryartisten Dolly Parton inte är särskilt intresserad av.
1 Jul, 11:12
I sommar bjuder Björn Ulvaeus in Graham Gouldman, en av 70-talets mest framgångsrika låtskrivare, till Västervik för samtal om låtskrivande och musik. Samtalet sker som en del av projektet "Every song has a story" som Ulvaeus drivit sedan 2018.
13 Maj, 22:48
Rickard Sjöberg med danspartnern Tove Villför tvingas lämna TV4:s "Let's dance".
13 Maj, 12:40
Anders Lind, som var med och grundade skivbolaget Silence Records, har utnämnts till hedersdoktor vid Karlstads universitet, rapporterar P4 Värmland.
11 Maj, 20:06
Det blir svenskt både i toppen och i botten när brittiska The Guardian rankar alla vinnare av Eurovision Song Contest.
18 Apr, 14:34
En miljon människor har nu sett "ABBA Voyage" i London, enligt The Guardian.
11 Apr, 06:02
Genesis, Television och Tina Turner – nu kommer fler coverversioner från svenska metalstjärnorna i Ghost.Det är sådant som jag växte upp med, säger frontmannen Tobias Forge.
10 Apr, 14:48
Lasse Wellander hade en avgörande roll i historien om Abba, skriver bandet i en skriftlig kommentar till TT om gitarristen som avled på långfredagen.
9 Apr, 22:28
Musikern Lasse Wellander har gått bort, meddelar hans familj på Facebook. Wellander, flitigt anlitad studioräv och Abba-gitarrist, blev 70 år gammal.
28 Mar, 07:50
Årets Polarpris går till en beninsk-fransk musikikon, en brittisk skivbolagspionjär och en estnisk stjärnkompositör. Angélique Kidjo, Chris Blackwell och Arvo Pärt får en miljon kronor vardera.
16 Mar, 22:24
Albumaktuella U2 gästade under torsdagen BBC Radio 2:s "Piano Room" och passade där på att hylla Abba.
14 Mar, 14:44
Duons femte album avgjorde saken – First Aid Kit får regeringens musikexportpris 2022 i konkurrens med bland andra Tove Lo.Med "Palomino" bevisade systrarna Söderberg att de är "en stor exportakt", enligt juryn.
9 Mar, 13:16
Bladee, First Aid Kit, Liohn & Klahr, Tove Lo och Watain. Där har ni årets nominerade artister till regeringens exportpris för 2022.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.