ABBA

ABBA, var en svensk popgrupp mellan åren 1972 och 1983 som bestod av Björn Ulvaeus, Agnetha Fältskog, Benny Andersson och Anni-Frid Lyngstad. Deras första medverkan i ett officiellt sammanhang var i Melodifestivalen 1973 med låten "Ring ring(bara du slog en signal). Gruppen slutade på en tredjeplats.


Nästa år kom det stora genombrottet för ABBA. Med låten "Waterloo" nådde de ända fram till Eurovision Song Contest i Storbritannien. När alla rösterna var räknade stod de som slutsegrare och det första svenska bidraget att vinna tävlingen någonsin. Låten skulle komma att bli listetta, inte bara i Sverige, utan även i flera andra europeiska länder. I USA skulle den komma att lägga sig som bäst på en sjätteplats på Billboardlistan. 


Popbandet ABBA var, och är, ett av Sveriges mest populära band.

Under de kommande åren rönte gruppen stora framgångar. De toppade musiklistorna i både England och USA, släppte flera hitlåtar som "Money, Money, Money" och "Dancing Queen".


Gruppen tog en paus i början av 80-talet och gjorde en återkomst några år senare men blev inte långvariga. Sista framträdandet blev i januari 1986. 

2 dagar sedan 14:00
Han har tidigare varit kock i programmet – men i år återvänder Tareq Taylor till "Stjärnorna på slottet" som deltagare, med bland andra Maria Montazami som medstjärna. Det är väldigt annorlunda men spännande, ärofullt och lite nervöst, säger Taylor.
11 Jun, 13:52
Elvis Presley kan bli nästa artist som återupplivas som hologram. Det svenska bolaget bakom Abbas succéshow i London förhandlar om ett nytt konsertkoncept för rockkungen, uppger Financial Times.
31 Maj, 13:30
Mamma mia! Abba har fått Vasaorden. De fyra Abborna gjorde ett sällsynt framträdande tillsammans när de belönades av kungaparet. Det är nästan en gisslansituation, vi kan ju inte bara komma en av oss, säger Benny Andersson.
31 Maj, 08:10
Abba-medlemmarna, Nobelpristagaren Svante Pääbo, företagaren Antonia Ax:son Johnson och en socialarbetare från Angered. De hör till de utvalda när staten för första gången på 50 år delar ut ordnar till personer som gjort "exceptionella insatser för landet".
21 Maj, 07:50
Alice Teodorescu Måwe (KD) gillar Leonard Cohen medan Charlie Weimers (SD) har det amerikanska veteranrockbandet Lynyrd Skynyrd som personlig favorit. Liberalernas Karin Karlsbro gillar i stället västtyska Nenas "99 Luftballons" från 1983.
16 Maj, 08:16
Britta Bergström har körat bakom hela Sveriges artistelit. Efter 30 år som musiker är det ombytta roller när hon släpper egen musik – där kändisar som Carola, Jill Johnsson och Helen Sjöholm körar.
13 Maj, 15:17
Tittare runt hela världen rasar över att det inte var riktiga Abba som uppträdde i en mellanakt under Eurovision song contest 2024.
11 Maj, 21:08
Nemo från Schweiz är årets segrare i årets Eurovision. I rena lyckan råkade hen krossa vinnarstatyetten i glas. Jag hade sönder statyetten, men den kan lagas. Jag hoppas Eurovision också kan lagas, säger hen efteråt.
11 Maj, 08:22
Vem tar hem Eurovision: Kroatiens "Rim tim tagi dim" – eller den omstridda israeliska "Hurricane"? Allt avgörs i kväll i Malmö Arena.
8 Maj, 14:09
Det har gått 50 år sedan Abba vann Eurovision Song Contest med låten "Waterloo". Spekulationerna säger att de kommer dyka upp under finalen av Eurovision 2024.
6 Maj, 11:31
Nyheter24 reder ut några av de vanligaste frågorna som svenskarna googlar om Peter Grönvall. Nanne Grönvall, pappa Benny Andersson och barn.
2 Maj, 09:34
Universals musik kommer tillbaka till Tiktok. Skivbolagsjätten och sociala medier-plattformen har ingått ett nytt licensavtal.
29 Apr, 14:44
Utställningen Abba World öppnar i Malmö under Eurovision. Besökarna kommer från hela världen och har samma dröm – att se Abba uppträda live. Jag tror inte att de kommer till Malmö, men det känns ändå skönt att vara i närheten, säger Gitte Koldtoft.
16 Apr, 11:42
Svenska Abba har blivit en del av det amerikanska kulturarvet. Albumet "The arrival" från 1976 har valts in i USA:s National Recording Registry.
10 Apr, 14:02
Eurovisiondrottningen Loreen får regeringens musikexportpris – i konkurrens med bland andra Zara Larsson och Viagra Boys.
8 Apr, 15:06
Över 1,5 miljoner tittare bänkade sig framför hyllningsprogrammet "En fest för Abba". "Mästarnas mästare" och "Masked singer" låg också fortsatt i toppen.
7 Apr, 11:10
En del beröm och glädjeutrop följde SVT:s hyllningskonsert till Abba. Men både bland recensenter och "vanliga tittare" var det många som tyckte att kvällen inte höll måttet. "Som en medioker afterski på Sälens högfjällshotell", beskriver en tittare på X kvällen.
7 Apr, 08:06
Runt om i världen uppmärksammades 50-årsdagen av Abbas vinst i Eurovision 1974. I ett ovanligt gemensamt uttalande från de fyra "abborna" tackar de alla fans som följt dem genom åren och skriver att "verkligheten har överträffat alla våra drömmar".
6 Apr, 22:08
Publiken var lyrisk när Maja Ivarsson drog i gång lördagens kärleksfest för Abba med “Does your mother know” på Cirkus i Stockholm. Det är musik man har hört hela livet, säger Nackabon John Lagebro i publiken.
5 Apr, 08:12
300 miljoner dollar, 3,1 miljarder svenska kronor. Så mycket betalar det svenska bolaget Pophouse för rättigheterna till Kiss musik och varumärke, uppger Bloomberg.
1 2 3 4 ... 9