Barack Obama

Barack Hussein Obama, född på Hawaii 1961, var USA:s president mellan 2009 och 2017. Innan dess var han senator för staten Illinois. Obama var USA:s första afroamerikanska president. Han växte delvis upp i Indonesien. Som ung läste han juridik på Harvard och 1997 gav han ut boken Min far hade en dröm – en bok som fick stor uppmärksamhet drygt tio år senare när Obama blev USA:s 44:e president. 


Under presidentkampanjen 2008 utmärkte sig Obama med sitt starka patos och sin skickliga retorik – trots att många hade tippat Hillary Clinton som segrare av demokraternas primärval gick Obama segrande ur striden och vann sedan valet mot republikanen John McCain (1936-2018). 2012 vann Obama återigen presidentvalet, den gången mot Mitt Romney. 


Bland Obamas största bedrifter som president fanns dödandet av terrorledaren Usama Bin Laden och sjukvårdsreformen ObamaCare. Obama drev också genom förbättringar för illegala invandrare. 


2009 tilldelades Barack Obama Nobels fredspris för sina insatser inom internationellt samarbete – en utnämning som sedan skulle bli föremål för stora diskussioner. 

Barack Obama fick även kritik för sin hantering av kriget i Irak och fångbasen på ön Guantanamo, saker som Obama under presidentkampanjen 2008 lovade att ta itu med. 7 Apr, 04:00
En plats vid samma bord som Donald Trump uppges ha kostat över åtta miljoner kronor. Och totalt sägs kampanjmiddagen hos miljardären John Paulson i Florida ha gett över en halv miljard till expresidentens valkassa.
6 Apr, 23:06
Ett insamlingsevenemang för USA:s expresident Donald Trumps valkampanj väntas samla ihop en rekordstor summa under lördagen.
29 Mar, 07:34
USA:s president Joe Biden fick på torsdagskvällen sällskap av sina företrädare Barack Obama och Bill Clinton vid ett insamlingsevenemang i New York på torsdagskvällen. De tre deltog i ett samtal där allvar blandades med skämt, modererat av Late Night-programledaren Stephen Colbert.
28 Mar, 13:36
Ett insamlingsevent för USA:s president Joe Biden har samlat ihop 25 miljoner dollar, motsvarande drygt 267 miljoner kronor. Det är den största insamlingen någonsin för ett politiskt evenemang, enligt Bidenkampanjen.
20 Mar, 08:38
Huset som setts som en symbol för Myanmars demokratirörelse har bjudits ut på auktion. Men ingen köpare visade sig. I villan i Rangoon satt Nobelpristagaren Aung San Suu Kyi inlåst i över ett årtionde.
17 Mar, 10:30
För första gången under sin tid som president har Joe Biden närvarat vid den årliga pressmiddagen i Washington. Hans kommande motståndare i presidentvalet, Donald Trump, fick inte oväntat ett par syrliga passningar i anslutning till Bidens tal, bland annat ifrågasattes 77-årige Trumps ålder av Biden, själv 81 år.
17 Feb, 10:18
En "hönshjärna", en "korrupt" president och "griniga gamla män". Republikanen Donald Trump sprutar ur sig nedsättande tillmälen – partikamraten Nikki Haley och president Joe Biden tar efter. USA:s valrörelse är redan ovanligt smutsig.
19 Jan, 03:04
Hunter Biden, USA:s president Joe Bidens son, har gått med på att vittna inför en republikansk kommitté som en del av riksrättsprocessen mot hans far.
16 Jan, 16:12
Omröstningen var i full gång på många av Iowas republikanska nomineringsmöten när telefonerna började pipa: Nyhetsbyrån AP och andra medier slog fast att expresident Donald Trump segrat. "Valpåverkan", hävdar Floridaguvernören Ron DeSantis kampanj.
11 Jan, 06:58
Republikanska partiet
2 Jan, 08:12
Som vanligt dyker de kritikerhyllade Oscarsfavoriterna upp på bio de närmaste månaderna. Däribland nazistdramat "The zone of interest" och danska "Bastarden". Senare i vår åker Filip Hammars pappa på "Den sista resan". Här är 25 filmer att hålla koll på våren 2024.
13 Dec 2023, 22:40
Representanthuset i USA kommer under kvällen, svensk tid, att rösta om ett formellt riksrättsförfarande mot president Joe Biden ska inledas.
18 Nov 2023, 12:22
"Är Greta Thunberg bara naiv – eller antisemit?" Det undrar det inflytelserika tyska nyhetsmagasinet Der Spiegel. I en lång artikel kritiserar tidningen Thunbergs ensidiga stöd för palestinier efter Hamas angrepp på Israel.
15 Nov 2023, 06:06
Det råder ingen brist på svåra frågor att avhandla när presidenterna Xi och Biden möts i Kalifornien. Relationen länderna emellan har varit minst sagt knackig det senaste året. Nu är målet främst att stabilisera förbindelserna.
11 Nov 2023, 10:02
Använder mobilanvändare Googles sökmotor för att den är bäst – eller för att de är lata? Det är en av de avgörande frågorna när USA:s första monopolrättegång på lång tid avgörs. Det handlar om enorma summor pengar, de största namnen i teknikvärlden och om att ett av världens mest värdefulla företag behöver splittras.
10 Nov 2023, 10:12
Använder mobilanvändare Googles sökmotor för att den är bäst – eller för att de är lata? Det är en av de avgörande frågorna när USA:s första monopolrättegång på lång tid avgörs. Det handlar om enorma summor pengar, de största namnen i teknikvärlden och om att ett av världens mest värdefulla företag behöver splittras.
13 Sep 2023, 22:18
Den republikanske senatorn Mitt Romney tänker inte ställa upp för omval 2024.
13 Sep 2023, 14:32
Använde Joe Biden sitt inflytande för att skydda sonens affärsintressen i Ukraina? Och har den amerikanska presidenten låtit sig bli "ett varumärke" för familjemedlemmar som vill berika sig? Representanthuset, där Republikanerna har majoritet, har dragit igång en riksrättsutredning för att ta reda på svaren.
2 Sep 2023, 10:10
Joe Bidens besök till Florida efter den förödande stormen Idalia har utvecklats till ett politiskt spel. Guvernören Ron DeSantis – som själv siktar på presidentposten – har sagt att han inte ska träffa Biden under besöket och att ett presidentbesök kommer störa hjälpinsatser.
24 Aug 2023, 06:30
Andrev Walden och Johan Kling skriver båda om sina pappor i nyutkomna romaner – pappor som lyser med sin frånvaro i själva böckerna. Det är fascinerande att pappan ständigt står i centrum, fast han inte är på plats, säger Augustin Erba, författare och förlagschef på Piratförlaget.
1 2 3 4 ... 29