Bitcoin

Bitcoin är digitala pengar. Det är den största kryptovalutan och hade i januari 2018 ett samlat marknadsvärde på runt 186 miljarder dollar, enligt sajten Coinmarketcap.


Det finns numera över 1 000 olika kryptovalutor på nätet, men bitcoin är fortfarande den största.


Bitcoin lanserades 2009, men än idag är det oklart vem eller vilka det var som egentligen uppfann det. En användare som kallade sig Satoshi Nakamoto lade ut koden till systemet på ett publikt nätforum, men försvann sedan när fler och fler förstod potentialen och hjälpte till att utveckla det som idag är bitcoin.


Uppfinningen som gjorde detta möjligt är en teknik som kallas för blockchain, eller blockkedja på svenska, och är helt enkelt ett sätt för datorer i ett nätverk att skapa en databas tillsammans. I bitcoins fall kan man säga att blockkedjan är en stor publik och decentraliserad loggbok där alla transaktioner registreras helt öppet i så kallade block.


Syftet med bitcoin var att göra det möjligt att betala och skicka pengar över internet utan inblandning från en tredje part, alltså till exempel en stat eller en bank.


Blockkedjetekniken anses vara extremt säker. Alla i nätverket måste dessutom förhålla sig till samma regler, och för att kolla att alla följer reglerna används kryptografi.


"Någon listade ut hur man kunde skapa digitala tillgångar som inte gick att duplicera så som det annars går att göra med vanliga datorfiler. Att lösa det problemet i ett datorsystem som ska vara öppet för vem som helst att använda är oerhört komplicerat. Det är därför det tog till 2009 innan någon löste det", sa Eric Wall, expert på kryptovalutor hos finansteknikbolaget Cinnober, tidigare till Nyheter24.


Sedan dess har en mängd andra kryptovalutor skapats, som till exempel Ethereum, Litecoin, Monero, Neo och Ripple. Idag finns det långt över 1 000 kryptovalutor runt om i världen.


Man kan köpa bitcoins på olika växlingssajter och kryptobörser runt om i världen.

igår 13:08
Lyxbilstillverkaren Ferrari ska tillåta kryptobetalningar även för europeiska kunder. Detta står nu klart efter att betalningslösningen prövats på den amerikanska marknaden under ett års tid.
15 Jul, 08:50
Kryptovalutan bitcoin återtar en stor del av nedgångarna tidigare i juli efter helgens mordförsök på presidentkandidaten Donald Trump i USA.
14 Jul, 13:34
Kryptovalutan bitcoin steg med 2,7 procent till över 60 000 dollar efter mordförsöket på Donald Trump och spekulationer om att hans chanser att vinna presidentvalet i höst ökat. Trump har positionerat sig som en anhängare av kryptovalutor.
11 Jul, 07:44
En oväntat positiv inflationsrapport från USA fick Stockholmsbörsen att lyfta på torsdagen. Breda OMXS-index stängde på plus 1,1 procent.
5 Jul, 15:08
Kryptovalutan bitcoin faller för fjärde handelsdagen i rad och är nu nere på den lägsta kursen mot dollarn sedan februari i år. Från den historiska toppen i mars på 73 798 dollar per bitcoin har kryptovalutan nu tappat omkring en fjärdedel av sitt värde.
25 Jun, 15:30
2024 har priset på bitcoin och andra kryptovalutor stigit. Men i juni har paniktappet motsvarat 2 000 miljarder kronor i värde – som utraderats på kort tid.
25 Jun, 07:42
Stockholmsbörsen sjönk på bred front på tisdagen. Breda OMXS-index backade 1,3 procent.
24 Jun, 07:40
Kryptovalutor fortsätter tappa i värde och sammantaget har de 100 största i tillgångsklassen tappat 5 procent av sitt värde på en vecka. Det är den största nedgången på en vecka sedan april, rapporterar Bloomberg.
18 Jun, 10:29
Att Changpeng Zhao dömdes till flera månader i fängelse hindrar honom inte från att tjäna miljarder. Efter en månad i fängelse har hans förmögenhet fördubblats.
10 Jun, 11:07
Ungefär 5 procent av de som gjorde vinst på kryptohandel i i fjol deklarerade detta. Det innebär att staten går miste om över en miljard kronor i obetald skatt.
1 Jun, 19:22
Den norske miljardären Christen Ager-Hanssen har dömts till tio månaders fängelse i Storbritannien för domstolstrots, rapporterar norska tidningen Dagens Naeringsliv.
24 Maj, 12:48
USA:s finansmyndighet SEC har gett klartecken för lanseringen av börsnoterade fonder (ETF) med direkt exponering mot ether – den näst största kryptovalutan efter bitcoin. Beskedet kommer efter förslag från börsoperatörerna CBOE Global Markets, Nasdaq och New York Stock Exchange, som alla vill kunna notera ETF-er med koppling till ether.
21 Maj, 08:04
Förnyade förhoppningar om grönt ljus för så kallade ETF-fonder kopplade till ether får kryptovalutan att rusa.
16 Maj, 08:45
Mer än hälften av de svenskar som handlat med kryptocertifikat under de senaste åren har gått med förlust. Yngre män är de som drabbats i störst omfattning, enligt en analys som Finansinspektionen (FI) gjort.
30 Apr, 17:08
Den unge finländaren stal tusentals känsliga datajournaler från psykiatrin och utpressade patienter på pengar. 26-åringen döms nu till fängelse i sex år och tre månader för bland annat grovt dataintrång.
20 Apr, 07:10
Nu har den skett – den hett emotsedda halveringen av kryptovalutan bitcoin, uppger analysföretaget Coingecko. Halveringen inträffar vart fjärde år och innebär att antalet nya bitcoin som tillförs marknaden halveras.
19 Apr, 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.
17 Apr, 16:06
Det surrar rejält kring nästa halvering i bitcoinvärlden. "Troligen redan denna vecka", rapporterar tv-kanalen CNBC. Halveringen av priset på nya bitcoin kan ge ett nytt prisrally, hävdar en del. Andra ser det som en redan inprisad icke-händelse.
15 Apr, 08:38
Trots den mycket oroande utvecklingen i Mellanöstern – något börsras är inte i sikte i nuläget. Och oljepriset stiger inte alls.
12 Apr, 12:18
Amerikanska Black Rock – en av Stockholmsbörsens största ägare – redovisar ett nettoinflöde till sin fondförvaltning på 76 miljarder dollar (cirka 820 miljarder kronor) under första kvartalet i år.
1 2 3 4 ... 6