Bitcoin

Bitcoin är digitala pengar. Det är den största kryptovalutan och hade i januari 2018 ett samlat marknadsvärde på runt 186 miljarder dollar, enligt sajten Coinmarketcap.


Det finns numera över 1 000 olika kryptovalutor på nätet, men bitcoin är fortfarande den största.


Bitcoin lanserades 2009, men än idag är det oklart vem eller vilka det var som egentligen uppfann det. En användare som kallade sig Satoshi Nakamoto lade ut koden till systemet på ett publikt nätforum, men försvann sedan när fler och fler förstod potentialen och hjälpte till att utveckla det som idag är bitcoin.


Uppfinningen som gjorde detta möjligt är en teknik som kallas för blockchain, eller blockkedja på svenska, och är helt enkelt ett sätt för datorer i ett nätverk att skapa en databas tillsammans. I bitcoins fall kan man säga att blockkedjan är en stor publik och decentraliserad loggbok där alla transaktioner registreras helt öppet i så kallade block.


Syftet med bitcoin var att göra det möjligt att betala och skicka pengar över internet utan inblandning från en tredje part, alltså till exempel en stat eller en bank.


Blockkedjetekniken anses vara extremt säker. Alla i nätverket måste dessutom förhålla sig till samma regler, och för att kolla att alla följer reglerna används kryptografi.


"Någon listade ut hur man kunde skapa digitala tillgångar som inte gick att duplicera så som det annars går att göra med vanliga datorfiler. Att lösa det problemet i ett datorsystem som ska vara öppet för vem som helst att använda är oerhört komplicerat. Det är därför det tog till 2009 innan någon löste det", sa Eric Wall, expert på kryptovalutor hos finansteknikbolaget Cinnober, tidigare till Nyheter24.


Sedan dess har en mängd andra kryptovalutor skapats, som till exempel Ethereum, Litecoin, Monero, Neo och Ripple. Idag finns det långt över 1 000 kryptovalutor runt om i världen.


Man kan köpa bitcoins på olika växlingssajter och kryptobörser runt om i världen.

10 Jun, 11:07
Ungefär 5 procent av de som gjorde vinst på kryptohandel i i fjol deklarerade detta. Det innebär att staten går miste om över en miljard kronor i obetald skatt.
1 Jun, 19:22
Den norske miljardären Christen Ager-Hanssen har dömts till tio månaders fängelse i Storbritannien för domstolstrots, rapporterar norska tidningen Dagens Naeringsliv.
24 Maj, 12:48
USA:s finansmyndighet SEC har gett klartecken för lanseringen av börsnoterade fonder (ETF) med direkt exponering mot ether – den näst största kryptovalutan efter bitcoin. Beskedet kommer efter förslag från börsoperatörerna CBOE Global Markets, Nasdaq och New York Stock Exchange, som alla vill kunna notera ETF-er med koppling till ether.
21 Maj, 08:04
Förnyade förhoppningar om grönt ljus för så kallade ETF-fonder kopplade till ether får kryptovalutan att rusa.
16 Maj, 08:45
Mer än hälften av de svenskar som handlat med kryptocertifikat under de senaste åren har gått med förlust. Yngre män är de som drabbats i störst omfattning, enligt en analys som Finansinspektionen (FI) gjort.
30 Apr, 17:08
Den unge finländaren stal tusentals känsliga datajournaler från psykiatrin och utpressade patienter på pengar. 26-åringen döms nu till fängelse i sex år och tre månader för bland annat grovt dataintrång.
20 Apr, 07:10
Nu har den skett – den hett emotsedda halveringen av kryptovalutan bitcoin, uppger analysföretaget Coingecko. Halveringen inträffar vart fjärde år och innebär att antalet nya bitcoin som tillförs marknaden halveras.
19 Apr, 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.
17 Apr, 16:06
Det surrar rejält kring nästa halvering i bitcoinvärlden. "Troligen redan denna vecka", rapporterar tv-kanalen CNBC. Halveringen av priset på nya bitcoin kan ge ett nytt prisrally, hävdar en del. Andra ser det som en redan inprisad icke-händelse.
15 Apr, 08:38
Trots den mycket oroande utvecklingen i Mellanöstern – något börsras är inte i sikte i nuläget. Och oljepriset stiger inte alls.
12 Apr, 12:18
Amerikanska Black Rock – en av Stockholmsbörsens största ägare – redovisar ett nettoinflöde till sin fondförvaltning på 76 miljarder dollar (cirka 820 miljarder kronor) under första kvartalet i år.
5 Apr, 14:04
Flugsvamp 3.0, den tredje upplagan av sajten som kallats "Blocket för droger", kan ha omsatt uppemot 2,5 miljarder kronor på tre år. Nu döms en 41-årig man som ska ha drivit sajten till fängelse i elva år och tio månader.
30 Mar, 07:04
Senare i år kommer nya regler inom EU för att reglera kryptomarknaden. Men de stora riskerna försvinner inte för det, enligt Finansinspektionen. Vi oroar oss för att alla som investerar i krypto inte förstår riskerna, säger FI:s Charlotte Fried.
28 Mar, 17:16
Från att ha byggt ett miljardimperium på påhitt och luftslott har kryptokungens krona hamnat en aning på sned sedan amerikanska myndigheter slog till mot kryptobörsen FTX, och korthuset rasade.
19 Mar, 10:46
Kryptovalutor som bitcoin har vänt kraftigt ned, och just bitcoin har under morgonen backat drygt 5 procent. Nedgången betyder att en bitcoin nu handlas kring 63 000 dollar (660 000 kronor) vilket innebär en nedgång på 10 procent de senaste fem dagarna.
16 Mar, 08:08
Värdet på bitcoin har skenat mot nya höjder den senaste veckan. Den senaste rusningen kan förklaras av att det har satts en ny legitimitetsstämpel på kryptovalutan, enligt bitcoinforskaren Robin Teigland.
16 Mar, 08:08
Sedan tre år tillbaka driver 22-åriga Ammy Edberg Tiktok-kontot "BTchick", där hon i korta videoklipp pratar om bitcoin inför tusentals följare. Hon är en del av en växande bitcoin-gemenskap. Det är ingen fråga om att det finns en framtid för bitcoin, säger hon.
14 Mar, 20:06
I åtta års tid har Craig Wright hävdat att det var han som uppfann kryptovalutan bitcoin. Nu slår en domstol i Storbritannien fast att han ljuger.
12 Mar, 12:12
Kryptovalutor som bitcoin har rusat i pris den senaste tiden. Men riksbankschefen Erik Thedéen är mycket skeptisk: Det är ett instrument som är helt omöjligt att värdera och vi vill inte få in det i svensk finansiell sektor, säger han till TT.
8 Mar, 17:06
Kryptovalutan bitcoin fortsätter att stiga och har för första gången handlats över 70 000 dollar per bitcoin, motsvarande drygt 713 000 kronor.
1 2 3 4 5