Bitcoin

Bitcoin är digitala pengar. Det är den största kryptovalutan och hade i januari 2018 ett samlat marknadsvärde på runt 186 miljarder dollar, enligt sajten Coinmarketcap.


Det finns numera över 1 000 olika kryptovalutor på nätet, men bitcoin är fortfarande den största.


Bitcoin lanserades 2009, men än idag är det oklart vem eller vilka det var som egentligen uppfann det. En användare som kallade sig Satoshi Nakamoto lade ut koden till systemet på ett publikt nätforum, men försvann sedan när fler och fler förstod potentialen och hjälpte till att utveckla det som idag är bitcoin.


Uppfinningen som gjorde detta möjligt är en teknik som kallas för blockchain, eller blockkedja på svenska, och är helt enkelt ett sätt för datorer i ett nätverk att skapa en databas tillsammans. I bitcoins fall kan man säga att blockkedjan är en stor publik och decentraliserad loggbok där alla transaktioner registreras helt öppet i så kallade block.


Syftet med bitcoin var att göra det möjligt att betala och skicka pengar över internet utan inblandning från en tredje part, alltså till exempel en stat eller en bank.


Blockkedjetekniken anses vara extremt säker. Alla i nätverket måste dessutom förhålla sig till samma regler, och för att kolla att alla följer reglerna används kryptografi.


"Någon listade ut hur man kunde skapa digitala tillgångar som inte gick att duplicera så som det annars går att göra med vanliga datorfiler. Att lösa det problemet i ett datorsystem som ska vara öppet för vem som helst att använda är oerhört komplicerat. Det är därför det tog till 2009 innan någon löste det", sa Eric Wall, expert på kryptovalutor hos finansteknikbolaget Cinnober, tidigare till Nyheter24.


Sedan dess har en mängd andra kryptovalutor skapats, som till exempel Ethereum, Litecoin, Monero, Neo och Ripple. Idag finns det långt över 1 000 kryptovalutor runt om i världen.


Man kan köpa bitcoins på olika växlingssajter och kryptobörser runt om i världen.

30 Mar, 07:04
Senare i år kommer nya regler inom EU för att reglera kryptomarknaden. Men de stora riskerna försvinner inte för det, enligt Finansinspektionen. Vi oroar oss för att alla som investerar i krypto inte förstår riskerna, säger FI:s Charlotte Fried.
28 Mar, 17:16
Från att ha byggt ett miljardimperium på påhitt och luftslott har kryptokungens krona hamnat en aning på sned sedan amerikanska myndigheter slog till mot kryptobörsen FTX, och korthuset rasade.
19 Mar, 10:46
Kryptovalutor som bitcoin har vänt kraftigt ned, och just bitcoin har under morgonen backat drygt 5 procent. Nedgången betyder att en bitcoin nu handlas kring 63 000 dollar (660 000 kronor) vilket innebär en nedgång på 10 procent de senaste fem dagarna.
16 Mar, 08:08
Värdet på bitcoin har skenat mot nya höjder den senaste veckan. Den senaste rusningen kan förklaras av att det har satts en ny legitimitetsstämpel på kryptovalutan, enligt bitcoinforskaren Robin Teigland.
16 Mar, 08:08
Sedan tre år tillbaka driver 22-åriga Ammy Edberg Tiktok-kontot "BTchick", där hon i korta videoklipp pratar om bitcoin inför tusentals följare. Hon är en del av en växande bitcoin-gemenskap. Det är ingen fråga om att det finns en framtid för bitcoin, säger hon.
14 Mar, 20:06
I åtta års tid har Craig Wright hävdat att det var han som uppfann kryptovalutan bitcoin. Nu slår en domstol i Storbritannien fast att han ljuger.
12 Mar, 12:12
Kryptovalutor som bitcoin har rusat i pris den senaste tiden. Men riksbankschefen Erik Thedéen är mycket skeptisk: Det är ett instrument som är helt omöjligt att värdera och vi vill inte få in det i svensk finansiell sektor, säger han till TT.
8 Mar, 17:06
Kryptovalutan bitcoin fortsätter att stiga och har för första gången handlats över 70 000 dollar per bitcoin, motsvarande drygt 713 000 kronor.
5 Mar, 22:08
Fallande kurser i teknikjättarnas aktier tyngde New York-börsen på tisdagen. Breda S&P 500-index och Dow Jones industriindex backade båda 1,0 procent, medan tekniktunga Nasdaqs kompositindex gick ned 1,7 procent.
5 Mar, 08:42
Bitcoinkursen har klättrat upp på en ny rekordnivå. Priset steg som mest till 69 209 dollar på tisdagseftermiddagen.
4 Mar, 12:50
Kryptovalutan bitcoin fortsätter att stiga och noterades under förmiddagen på nästan 65 500 dollar per bitcoin, den högsta bitcoinkursen sedan november 2021.
4 Mar, 09:16
Stockholmsbörsen inledde veckan nedåt. Breda OMXS-index backade 0,5 procent.
29 Feb, 12:12
Stockholmsbörsen steg något efter en laddning tunga inflationsrapporter från USA och Tyskland. Breda OMXS-index steg 0,3 procent och OMXS30-index med de mest omsatta aktierna lyfte 0,2 procent.
29 Feb, 07:48
Stockholmsbörsen inleder uppåt. OMXS-index har efter fem minuters handel gått upp med 0,3 procent. Utvecklingen är samtidigt blandad på ledande Europabörser.
28 Feb, 15:42
Kryptovalutan bitcoin fortsätter att klättra mot nya rekordnivåer. Under onsdagseftermiddagen handlades den för 60 301 dollar.
28 Feb, 07:58
Stockholmsbörsen stängde oförändrad på onsdagen – i skuggan av ett nytt rally för kryptovalutan bitcoin.
27 Feb, 07:34
Bitcoins värde lyfter kraftigt med noteringar över 57 400 dollar per bitcoin i den tidiga eftermiddagshandeln. För att hitta en starkare bitcoinkurs får man gå tillbaka till slutet av 2021.
18 Feb, 19:02
Efter frossan 2022 närmar sig bitcoin återigen rekordnivåer. Men riskerna är fortfarande höga för den som vill investera i kryptovalutan. Det är fortfarande en ung marknad, säger SEB:s chefsstrateg Johan Javeus.
13 Feb, 18:07
Bitcoin stiger till den högsta noteringen på flera år. Kryptovalutan är nu en av jordklotets värdefullaste tillgångar. Men varför?
20 Jan, 09:48
Hackningen av den amerikanska finansinspektionens konto i samband med bitcoin-beskedet nyligen är en varningslampa inför USA-valet. Det understryker faran och kaoset som ett hackat sociala medier-konto kan innebära, säger säkerhetsexperten Graham Cluley.
1 2 3 4 5 6