Debatt

Debatt är ett sätt att diskutera och prata om sin egen fråga inför andra människor för att övertala dessa att deras argument är det rätta. Oftast sker debatt mellan två eller flera människor som är säkra på sin sak. Ordet debatt kommer från franskans de battre vilket i betyder slå sönder. Det vill säga att man slår sönder motståndarens argument. 

Debatt är en viktig del i det demokratiska samhället där yttrandefrihet ska värnas, det vill säga att man får yttra sina åsikter oavsett om ingen annan håller med dig. Här råder det dock regler som reglerar så att inte rasistiska eller kränkande yttranden mot andra människor kommer på tals. Gör det det ändå så kan personen i fråga bli dömd för brott.

Debattsektionen på Nyheter24 har drivits av flera olika debattredaktörer, senast av Sebastian Lundgren. Sektionen tar upp allt från politik till djurrättsfrågor och annat som utomstående personer anser är viktiga att belysa.

Beatrice Ask.
Beatrice Ask under en debatt sommaren 2018. Bildkälla: Jonas Ekströmer/TT
29 Mar, 17:56
Europaparlamentet skakas av tunga anklagelser om att ledamöter tagit emot mutor av Ryssland. Den socialdemokratiska partigruppen i EU kräver att de som pekats ut stängs av i väntan på utredning. Det är oerhört allvarligt, säger EU-parlamentarikern Heléne Fritzon (S).
29 Mar, 07:04
Efter en uppmärksammad debatt om ökad användning av avancerad hudvård bland barn har flera företag infört åldersgränser. Det kan sända en viktig signal – men är inte hela lösningen, säger Elmira Tavoosi på Läkemedelsverket.
27 Mar, 11:06
27-åringen spred en film där en koran bränns med bacon till musik kopplad till ett högerextremt terrordåd. Göta hovrätt fastställer nu domen om hets mot folkgrupp mot mannen.
27 Mar, 10:28
Hudvårdsbolaget Aco avråder nu barn under 15 år att köpa avancerade hudvårdsprodukter. Sedan tidigare har flera företag infört åldersgränser. Produkter som är utvecklade för en vuxen hud, som börjat åldras eller kanske solskadats, är inget som barn behöver, säger vd:n Therese Pernebrink.
21 Mar, 05:30
Tidöpartierna är oense kring en ny könstillhörighetslag. Nu bearbetas ett förslag där M och L rundar regeringskansliet. Försöken från SD och KD att skjuta upp beslutet har hittills misslyckats.
20 Mar, 09:04
Sverige måste omfamna AI, på alla samhällsnivåer och områden. Det är budskapet i en ny nationell strategi. Första steget kan bli att ta sig förbi Danmark och Finland i den internationella toppen.
20 Mar, 09:02
Vi reste mer utomlands i fjol jämfört med året innan, visar den senaste resebarometern. Tåget har det dock svårt när svenskarna vill lämna landet.
13 Mar, 16:34
Sannfinländarna sitter i Finlands regering – men de är ingen ytterhöger, anser statsminister Petteri Orpo.
12 Mar, 09:36
Bosnien och Hercegovina borde få börja förhandla om EU-medlemskap. Det anser EU-kommissionen, som nu kommer med sin utlovade rekommendation i frågan inför nästa veckas EU-toppmöte.
12 Mar, 01:06
Att använda bränslen med låga utsläpp är nödvändigt för att flygbranschen ska nå klimatmålen – men räcker inte. Det skriver tre forskare på SvD Debatt, som nu efterfrågar en skattehöjning.
10 Mar, 11:04
Ett "demokratiskt lotteri" har lett till Sveriges första medborgarråd om klimatet. 60 personer ska ge politikerna förslag om hur utsläppen ska minska. Det tänks mycket kring köksborden och det här kan vara ett sätt att vaska fram guldkornen, säger professor Sverker Sörlin, mentor för rådet.
7 Mar, 02:24
Expresidenten Donald Trump uppger att han är redo att möta USA:s president Joe Biden i debatt.
5 Mar, 12:04
Den nya lagen om visitationszoner kommer inte att tidbegränsas, som Lagrådet ville. Däremot ska lagen utvärderas efter tre år och då finns en möjlighet att dra tillbaka den om bristerna är för stora.
1 Mar, 10:14
Eldfängde aktivisten George Galloway gör comeback i Storbritanniens parlament när debatten om Gazakriget blir allt mer infekterad.
28 Feb, 07:58
Filip och Fredrik tar med sig Lars Hammar på en "sista resa" och Kate Winslet spelar excentrisk diktator i "The regime". Här är veckans filmer och serier.
27 Feb, 18:54
Ekonomiskt kärva tider – då bjöd statsminister Ulf Kristersson (M) in till 60-årskalas på Rosenbad. Nu står det klart vad mottagningen kostade: 85 684 kronor.
27 Feb, 12:30
EU:s omdiskuterade naturrestaureringslag är i hamn – trots bondeprotester och het debatt om mat och klimat. Viktig seger, anser anhängarna. En hot mot äganderätten, varnar motparten.
26 Feb, 11:52
Nu ska det till sist bli av. Ungerns parlament röstar om den svenska anslutningen till Nato. Här är eftermiddagens ungefärliga hålltider:
24 Feb, 09:35
CAN:s rapport om att över tre miljoner svenskar dricker för mycket har väckt debatt. Svaren i enkäten har fördubblats då man utgår från att många underskattar hur mycket de egentligen dricker.
23 Feb, 04:54
Riskerna ökar för att barn och unga får felaktiga diagnoser och att mer läkemedel skrivs ut när regioner inför snabbspår för adhd-utredningar . Det skriver 14 psykologer och läkare på DN Debatt.
1 2 3 4 5 ... 252