Debatt

Debatt är ett sätt att diskutera och prata om sin egen fråga inför andra människor för att övertala dessa att deras argument är det rätta. Oftast sker debatt mellan två eller flera människor som är säkra på sin sak. Ordet debatt kommer från franskans de battre vilket i betyder slå sönder. Det vill säga att man slår sönder motståndarens argument. 

Debatt är en viktig del i det demokratiska samhället där yttrandefrihet ska värnas, det vill säga att man får yttra sina åsikter oavsett om ingen annan håller med dig. Här råder det dock regler som reglerar så att inte rasistiska eller kränkande yttranden mot andra människor kommer på tals. Gör det det ändå så kan personen i fråga bli dömd för brott.

Debattsektionen på Nyheter24 har drivits av flera olika debattredaktörer, senast av Sebastian Lundgren. Sektionen tar upp allt från politik till djurrättsfrågor och annat som utomstående personer anser är viktiga att belysa.

Beatrice Ask.
Beatrice Ask under en debatt sommaren 2018. Bildkälla: Jonas Ekströmer/TT
14 Jan, 07:59
Från blyg, ifrågasatt och omogen – till social och älskad. Nu får Danmark en kung som förutspås få stor betydelse även för Sverige.
11 Jan, 06:58
Här är ett urval ur den politiska kalendern i USA:
11 Jan, 06:48
Aspirerande presidentkandidaterna Nikki Haley och Ron DeSantis svingade mot varandra i Republikanernas sista direktsända debatt innan primärvalssäsongen inleds i Iowa. USA:s förre president Donald Trump valde som vanligt att inte delta.
9 Jan, 20:58
Hade Joey Barton fått bestämma hade kvinnor inte fått kommentera herrfotboll. Ett ställningstagande som är farligt, menar Storbritanniens idrottsminister Stuart Andrew. Jag vill inte ge sådana personer luft, säger Andrew enligt BBC.
9 Jan, 13:02
Göteborgs filmfestival kastar sig in i AI-debatten med en AI-genererad version av Ingmar Bergmans "Persona". Experimentfilmen ska bara visas en enda gång. Det är nog en av de mest exklusiva visningarna, inte bara i festivalens historia utan i svensk filmhistoria, säger konstnärlige ledaren Jonas Holmberg.
8 Jan, 05:30
Medan hushållen tyngs av räntebördan rusar bankernas vinster. Och nu väntar ägarnas belöning. Storbankernas samlade aktieutdelningar bedöms i år landa kring 90 miljarder kronor, en ökning med 24 procent jämfört med året före.
6 Jan, 07:22
Flera riksdagspartier är tveksamma till ÖB:s föreslagna nya inriktning för Sveriges försvar. Kristdemokraterna säger nej till att försena uppbyggnaden av fyra brigader och föreslår dessutom en femte.
4 Jan, 12:10
Två män som har hjälpt män att undvika att bli inkallade till den ukrainska armén har gripits i Moldavien, uppger ukrainsk polis.
31 Dec 2023, 19:24
Danmarks drottning Margrethes besked om att hon abdikerar slog ned som en bomb inte bara i hennes hemland. De kungliga experter som TT varit i kontakt med talar om ett stort traditionsbrott.
28 Dec 2023, 10:56
Ett supervalår där väljare i bland annat USA, Indien, EU och Ryssland går till valurnorna. Ett fotbolls-EM för herrar i Tyskland utan svenskt deltagande men ett OS i Paris med svenskar. Vi får dessutom en ny svensk i rymden - Marcus Wandt - och ett Eurovision Song Contest på svensk mark. Det är ett axplock vad 2024 bjuder på.
26 Dec 2023, 13:02
Turkiska parlamentets utrikesutskott har godkänt Sveriges Natoansökan och skickat frågan vidare till parlamentets stora kammare. En turkisk journalist uppger till TT att en slutgiltig ratificering kan dröja.
26 Dec 2023, 09:32
Riksbankens räntehöjningar har tryckt ned inflationen, men också bidragit till lågkonjunktur och krisläge för många hushåll och företag. Många frågar sig om Riksbanken tagit i för mycket. Vi har inte sett facit ännu, svarar Erik Thedéen.
25 Dec 2023, 18:52
Sveriges Natointräde är återigen på agendan i det turkiska parlamentet. På annandagen kan ansökan godkännas i utskottet. Därefter kan det gå snabbt – eller långsamt.
23 Dec 2023, 14:02
Ukraina gillrade en fälla och sköt ner tre ryska attackplan av typen SU-34, enligt landets flygvapen. Överstelöjtnant Jörgen Elfving förklarar hur fällan kan ha sett ut – och vilken betydelse framgången kan ha för den ukrainska stridsmoralen.
22 Dec 2023, 16:54
Regeringen avskaffar stödet till civilsamhällesorganisationer som arbetar för fred och nedrustning – ett beslut som väcker skarp kritik. Vi ser det här som en riktad attack mot kritiskt granskande röster, säger Svenska freds ordförande Kerstin Bergeå.
22 Dec 2023, 16:40
Turkiska parlamentets utrikesutskott ska återigen diskutera Sveriges ansökan till försvarsalliansen Nato. Frågan var uppe i utskottet i mitten av november – men beslutet sköts på framtiden efter en livlig debatt.
21 Dec 2023, 19:40
Positivt att näringslivets roll i omställningen lyfts fram – men tempot måste höjas. Det är några av synpunkterna från företrädare för näringslivet om regeringens klimathandlingsplan.
21 Dec 2023, 15:00
Mer än ett år efter Tidöavtalet går regeringen och Sverigedemokraterna vidare med löftet att instifta "en svensk kulturkanon". Allmänheten uppmanas komma med förslag på vilka verk som ska ingå.
19 Dec 2023, 11:06
Skandalkyssen i VM, en saudisk idrottsoffensiv och "swifties" som ökade intresset för NFL. Här är några av händelserna och debatterna som skakade om idrotten under året.
13 Dec 2023, 12:02
Krisande kulturinstitutioner börjar nu vända sig direkt till allmänheten för att få akut ekonomiskt stöd. För Moderna Dansteatern handlar det om överlevnad. Vi ser inte någon annan utväg, säger teaterchefen Anna Efraimsson.
1 2 3 4 5 6 7 ... 252