Facebook

Facebook är ett socialt nätverk som grundades i februari 2004 av Mark Zuckerberg tillsammans med hans medstudenter Andrew McCollum, Eduardo Saverin, Dustin Moskovitz och Chris Hughes. Till en början var det tänkt att Facebook endast skulle användas bland studenter på Harvard, nätverket spred sig till fler skolor. 


Nätverket har varit öppet för allmänheten sedan 2006 och vem som helst som var 13 år eller äldre har kunnat skapa ett konto. Facebook har sitt eget chattsystem vid namn Messenger. Som användare kan man skapa olika intressegrupper, till exempel "köp och sälj"-grupper, bokcirklar eller matgrupper. 


Med Facebook kom även begreppet "Facerape". Det innebär att någon ändrar något på en persons Facebookkonto eller utger sig för att vara den personen. Det kan till exempel vara att byta ut profilbilden, skriva statusuppdateringar eller ändra språkinställningar.


28 Nov, 12:50
En fotbollssupporter från Komorerna har avlidit efter att ha blivit skjuten av polis.
24 Nov, 19:00
Hyresgästföreningen rasar mot att SD öppnar för fri hyressättning vid nyproduktion. Trots löftet inför valet så går man ut och säger att det är något som kan säljas bort, säger chefsekonomen Martin Hofverberg. Men partiet hävdar att man inte gjort en positionsförflyttning.
22 Nov, 05:16
Ungerns regering vill kriminalisera utländsk finansiering av valkampanjer och etablera en ny myndighet som ska granska icke-statliga organisationer, enligt ett nytt lagförslag.
21 Nov, 20:50
Statsminister Ulf Kristerssons (M) frågestund i Göteborg avbröts av burop och kritiska ord från propalestinska demonstranter, rapporterar Göteborgs-Posten och SVT Nyheter Väst.
20 Nov, 17:26
Johan Jakobsson, statssekreterare åt statsminister Ulf Kristersson (M), polisanmäls av Värmdö kommun för att olovligt ha byggt ut ett trädäck vid sitt lantställe i Stockholms skärgård, rapporterar Dagens Nyheter.
19 Nov, 18:42
Alla Instagram- och Facebookanvändare har nu fått valet att betala för sina konton. Ett faktum som genast ledde till rykten om att ägaren Meta skulle börja kartlägga gratisanvändarna ännu mer. Men förändringen har en helt annan förklaring.
19 Nov, 11:02
Den danska moderaten och folketingsledamoten Mike Villa Fonseca hade ett förhållande med en flicka som bara var 15 år när de träffades. I fredags kickades han ut ur partiet, nu kräver partisekreteraren att han också lämnar folketinget, skriver Politiken.
18 Nov, 07:16
Sociala medier översköljs av desinformation och propaganda i samband med kriget mellan Israel och Hamas. Men det är inget nytt för unga som tillbringar mycket tid online. Jag har sett riktigt sjuka grejer på sociala medier, säger 14-åriga Hannah Harbas.
13 Nov, 06:16
Iran, Ryssland och Kina utnyttjar informationskaoset i Israel-Hamas-kriget för att sprida desinformation på sociala medier. Alla försöker att vrida det för sina egna syften, säger Jakob Guhl vid forskningsorganisationen ISD.
9 Nov, 18:26
Riksdagsledamöterna Carina Ståhl Herrstedt och Jonas Andersson får sannolikt lämna Sverigedemokraternas partistyrelse. Det står klart sedan valberedningens förslag blivit offentligt.
8 Nov, 21:27
Från och med nu har Meta, som äger Facebook och Instagram, infört sin betalversion av plattformarna i EU. Här får du veta hur du gör för att kunna fortsätta använda dem gratis.
6 Nov, 20:26
Youtube ska ändra hur ofta unga ser innehåll med "osunt kroppsideal". Ett steg i rätt riktning säger en expert, men är samtidigt frågande inför hur det ska fungera i praktiken.
5 Nov, 17:02
Mindre fokus på osunda kroppsideal, det är kärnan när Youtube ändrar hur plattformen fungerar för tonåringar.
1 Nov, 21:50
EU:s organ för dataskydd har antagit ett bindande beslut som förbjuder amerikanska Meta – ägare till Facebook och Instagram – att använda personliga data för skapa riktad reklam till användaren.
1 Nov, 05:30
Hundratals miljoner besökare varje månad. Men porren är inte med när nya lagar ska få internets jättar som Tiktok, Youtube och Google att skärpa sig vad gäller skadligt innehåll.
31 Okt, 08:18
Rederiet TT-Line duckar för frågor efter olyckan med stora oljeutsläpp vid Blekingekusten. Nu haglar kritiken in via sociala medier, rapporterar BLT.
30 Okt, 14:12
Facebook och Instagram kommer att börja kosta pengar i EU från och med november. Men bara för de som vill ha en spårningsfri upplevelse.
28 Okt, 11:10
Svenska King fortsätter sin storsatsning på AI. Bolagets robot har sett hur miljontals människor spelar "Candy crush". Nu kan roboten själv spela, och ger information till skaparna om banorna. Vi ser faktiskt en ökning i kvalitet, säger Kings teknikchef Steven Collins.
25 Okt, 22:28
Meta Platforms, som bland annat äger Facebook och Instagram, presenterade på onsdagen en bättre delårsrapport än väntat. Omsättningen under tredje kvartalet blev 34,2 miljarder dollar, rapporterar CNBC.
25 Okt, 14:32
Statsminister Ulf Kristerssons fru Birgitta Ed har köpt en gård i Sörmland.
1 2 3 4 ... 113