Facebook

Facebook är ett socialt nätverk som grundades i februari 2004 av Mark Zuckerberg tillsammans med hans medstudenter Andrew McCollum, Eduardo Saverin, Dustin Moskovitz och Chris Hughes. Till en början var det tänkt att Facebook endast skulle användas bland studenter på Harvard, nätverket spred sig till fler skolor. 


Nätverket har varit öppet för allmänheten sedan 2006 och vem som helst som var 13 år eller äldre har kunnat skapa ett konto. Facebook har sitt eget chattsystem vid namn Messenger. Som användare kan man skapa olika intressegrupper, till exempel "köp och sälj"-grupper, bokcirklar eller matgrupper. 


Med Facebook kom även begreppet "Facerape". Det innebär att någon ändrar något på en persons Facebookkonto eller utger sig för att vara den personen. Det kan till exempel vara att byta ut profilbilden, skriva statusuppdateringar eller ändra språkinställningar.


15 Sep, 14:44
Tiktok åker på en miljardsmäll för att ha gjort intrång i barns integritet i EU. Den populära appen bötfälls med 345 miljoner euro, motsvarande 4,1 miljarder kronor, av EU:s dataskyddsmyndighet.
15 Sep, 08:46
Ukrainska styrkor har återtagit byn Andriivka i den östra delen av landet. Det uppger Ukrainas biträdande försvarsminister Hanna Maljar på Telegram.
12 Sep, 09:46
En person har omkommit i en dödsolycka i noshörningshägnet på Salzburg Zoo i Österrike, rapporterar nyhetsbyrån APA. Läs mer på Nyheter24!
3 Sep, 18:14
Mannen delade en film på en koran som brändes på en grill tillsammans med bacon. Filmen ljudsattes med musik starkt förknippad med moskéattacken i Christchurch i Nya Zeeland, där 51 personer mördades. Nu ställs han inför rätta för hets mot folkgrupp.
1 Sep, 19:40
Bolaget Meta överväger att införa betalversioner av Facebook och Instagram utan reklam för användare i EU, uppger tre källor med insyn i företaget för The New York Times.
1 Sep, 18:02
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson gör klart att han aldrig någonsin kommer gå på Nobelfesten. Läs mer här!
1 Sep, 15:50
Bara veckor efter att Snow Patrol firat 20-årsjubileum meddelar två medlemmar att de lämnar det brittiska bandet. Enligt BBC News fortsätter gruppen som en trio.
28 Aug, 05:00
Nu blir det lättare att säga nej till Elon Musk. En ny lag gör att bolag som X, tidigare Twitter, måste göra mer som användarna önskar. Annars får de EU på sig.
27 Aug, 12:08
Lördagens spelning på Diggilooturnén blev den sista. Nu lägger Anne-Lie Rydé av. "Jag känner mig färdig", skriver artisten på Facebook, uppger TV4.
24 Aug, 14:54
Nedläggningen av kulturförvaltningen i Norrköping väcker starka känslor både lokalt och nationellt. Men kommunalrådet Sophia Jarl (M) tycker att kritikerna har missförstått: Kulturen blir ju del av en tillväxtmotor.
23 Aug, 20:22
Meta, som bland annat äger Facebook och Instagram, har tidigare stämts av ett antal externt anställda i Kenya – som anklagar bolaget för bristande arbetsmiljö. Nu har parterna kommit överens om att förhandla om en förlikning.
21 Aug, 14:00
850 personer saknas fortfarande efter bränderna på ön Maui i delstaten Hawaii. Det skriver Mauis borgmästare Richard Bissen på Facebook, rapporterar NBC News.
19 Aug, 10:24
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj befinner sig i Sverige, och har välkomnats av statsminister Ulf Kristersson på Harpsund. Zelenskyj ger beskedet att Ukraina själva ska börja tillverka stridsfordonet CV-90.
19 Aug, 07:42
Medeltidsmuseet i Stockholm blir hemlöst "några år", enligt kulturborgarrådet Torun Boucher (V). De nya lokalerna blir tillgängliga först när Slussenbygget står klart.
19 Aug, 03:00
Över tusen bränder härjar i Kanada, och samhälle efter samhälle hotas av elden. Men myndigheterna har stött på ett nytt problem när de vill få ut information om eldens gång – att kanadensiska tidningar blockeras på Facebook och Instagram.
17 Aug, 20:54
En konsert med den ryska sopranen Anna Netrebko i Prags kommunhus i oktober har ställts in på grund av Rysslands invasion av Ukraina, sade arrangörerna på torsdagen.
17 Aug, 06:00
Sociala mediejätten Tiktok upplåter sin plattform till livesända koranbränningar och tjänar själva pengar på kuppen. Men bolaget är tyst om ansvarsfrågan. Provocerande innehåll kan öka engagemanget, men på sikt kan det också skrämma bort användare, säger juridikprofessorn Mårten Schultz.
15 Aug, 07:14
Kakor är överallt online. Men den som inte vill bli spårad av dem behöver ofta gå igenom en krånglig process för att säga nej. Varför är det så? Och finns det inte lagar som ska skydda användarna?
13 Aug, 07:44
Salwan Momika och Salwan Najem har i sommar gjort sig kända genom att bränna koraner i Stockholm. På Tiktok har de sänt live för att sprida sitt budskap men de har också tjänat pengar genom gåvor från tittarna.
11 Aug, 13:16
Lågorna närmade sig deras hem på ön Maui i Hawaii i rasande hastighet– men inga varningssirener tjöt. Hawaii-bor som tvingades fly eldinfernot i sista stund frågar sig varför ögruppens berömda larmsystem inte fungerade.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.