Folkhälsomyndigheten – Artiklar om myndigheten – Nyheter24
Folkhälsomyndigheten är en statlig svensk kunskapsmyndighet som arbetar nationellt för bättre folkhälsa i Sverige. Myndigheten försöker att förebygga ohälsa och istället främja hälsa. De försöker också skydda befolkningen mot olika hälsohot som till exempel smittsamma sjukdomar.
Visionen hos Folkhälsomyndigheten är att försöka skapa en folkhälsa som stärker samhällets utveckling. Myndigheten inrättades 1 januari 2014. Föregångarna var Smittskyddsinstitutet och Statens folkhälsoinstitut som sammanslogs och bildade Folkhälsomyndigheten.
Johan Carlson är generaldirektör för Folkhälsomyndigheten och personen som leder verksamheten. Utöver Johan Carlson har Folkhälsomyndigheten sex personer till i ledningsgruppen. Anna Bessö, Karin Tegmark-Wisell och Britta Björkholm är avdelningschefer. Ingela Berghagen är enhetschef. Elisabeth Wall Bennet är avdelningschef och kommunikationschef. Anders Tegnell är avdelningschef och stadsepidemiolog. På grund av covid-19 har Anders Tegnell florerat frekvent i medier. I Tegnells uppdrag ingår nämligen att samordna arbetet med att övergripande följa och analysera utvecklingen av smittsamma sjukdomar och skyddet mot dessa nationellt och internationellt.